Gość: rrrrrrrrr Soldaruchy odpier.... się od Naszego miasta! IP: *.kogeneracja.com.pl 12.08.04, 14:51 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.coxfiber.net 12.08.04, 15:27 Pan Hrabia ma czas na takie pier-doly? Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 12.08.04, 15:45 Jak zamkną hipermarkety we Wrocławiu,to Bielany będą ładną kapuchę zbierać:) ------------------------------ pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni ZAMYKAJĄ NAM PIASTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 16:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=14850220 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xegar Koscioly do hipermarketow! IP: *.wroclaw.mm.pl 13.08.04, 01:50 Gdy klienci beda mogli uczestniczyc we mszy sw. podczas robienia zakupow, bedzie dobrze dla wszystkich i nie trzeba bedzie niczego zakazywac. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Koscioly do hipermarketow! IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.08.04, 06:39 Pisałem o tym na początku. Zrobi się kapliczki w supermarketach, powoła kapelanów supermarketowych i zniknie problem. Byznes yz byznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emer Re: Koscioly do hipermarketow! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.08.04, 10:24 To jest myślenie magiczne.Wydamy ustawę,ustanowimy zakaz i wszystkie problemy same się rozwiążą.Po drugie: strasznie lubicie innych pouczać, mówić co dla nich dobre, co mają myśleć i robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 13:33 W pogotowiu, policji, straży pożarnej, elektrowni, gazowni,wodociągach,radiu, telewizji,gazecie, drukarni itp też pracują w niedziele,święta i w Sylwestra ,24 godziny na dobę,w większości też w nocy.Zamknijmy wszystkie te instytucje i zobaczymy jak sobie poradzą LPR i związki zawodowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jBartek S. Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 18:52 złamanej nogi nie da się przełożyć na jutro a zakup kibla w praktikerze i owszem . Dlatego służby muszą pracować a handel niekoniecznie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 14:33 Jestem za zakazem handlu we WSZYSTKIE niedziele i święta. Zwykle się zastanawiam w jaki sposób biegnie życie rodzinne - w naszym katolickim i prorodzinnym państwie - osób, które pracują w sklepach w systemie 7-dniowym. Co z tego, że mają dzień wolny w tygodniu? Wtedy zazwyczaj dzieci są w szkole a współmałżonek w pracy! Czy takim wielkim problemem jest zaplanować zakupy na 2 dni i zrobić je w sobotę? Piwo na niespodziewanego grilla zawsze będzie można dokupić na stacji benzynowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Marta IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.08.04, 15:18 Czas najwyższy, żeby przestał już byc katolicki, ponieważ na tym ostatnio źle wychodzimy. Czas odkłamać statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolos Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 23:03 ale dlaczego stacja benzynowa ma być czynna w niedziele-tam według ciebie ludzie nie pracują ? a zapas benzyny będziemy robić i kązdy cysterne sobie kupi do jej przechowywania.Marta jesteś ograniczona umysłowo-przykro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 11:29 Stacje benzynowe też powinny być zamknięte w niedzielę :-) Ale nie wszystko od razu. Najpierw sklepy. A potem stacje benzynowe....Już widzę te oburzone posty. I kolesi obrażających tych, którzy są za tym pomyslem.... >>> Marta jesteś ograniczona umysłowo I tu się mylisz :-) Ale skąd to mogleś wiedzieć? - nie znasz mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolos Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 20:47 Marta, ty naprawdę masz ograniczony rozumek - skurczuł ci się od obcowania z kościelnymi babciami, czy to efekt "solidarnościowy"? Masz problemy z pojęciem podstawowych zasad rynku, który działa w sposób połączony, żeby cię nie przemęczać najprościej w krótkim okresie ty lub ktoś z twojej rodziny możecie przez takie głupiutkie gadki stracić pracę, bo wzrośnie bezrobocie. Acha, zapomniałaś o szkołach, szpitalach i kawiarniach ( itd. )- tam też pracują ludzie i chcą mieć wolne w niedzielę!!! Rozpocznij jakąś małą rewoltę o wolność tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 09:50 >>>>ty naprawdę masz ograniczony rozumek pudło :-) >>> skurczuł ci się od obcowania z kościelnymi babciami, czy to efekt "solidarnościowy"? drugi raz podwójne pudło :-) >>>w krótkim okresie ty lub ktoś z twojej rodziny możecie przez takie głupiutkie gadki stracić pracę, Aleś mnie ubawił :-) Stracić pracę przez "gadki" - no chyba, że u Ciebie. Ale nie chciałabym by u Ciebie pracował ktoś z mojej rodziny - na szefa się nie nadajesz - zamiast dyskutować - obrażasz. ps Pogotowie, szpitale, policja, straż pożarna, apteki w swym założeniu mają służyć "potrzebującym". Np. trudno w piątek pójść zagipsować nogę, którą złamie się w sobotę. Tego się zaplanować nie da, w przeciwieństwie do zakupów. Pozdrawiam i obiecuję więcej na Twoje zaczepki odpowiadać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolos Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.04, 04:08 i vice versa bo nie ma sensu z tobą dyskusja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.04, 18:21 Marta ma rację. Poza tym kapitalisci w niedzielę handlują z chęci zysku a nie dla dobra społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas3 Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 25.08.04, 16:02 Ja też pracuję z chęci zysku,a nie dla uszczęśliwiania takich jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 13.08.04, 18:55 Bardzo "dobry" pomysł?! Część Tych, co pracują w hipermarketach, a o których los się wspólnie martwią pomysłodawcy, po prostu straci pracę, pozostali będą się musieli zadowolić niższymi zarobkami! Jak spadają zyski to szuka się oszczędności w kosztach osobowych. Bronieni nie będą pracować w Święta i pozostałe dni miesiąca. Czeka ich totalny wypoczynek. Jako klienci też nie będą ubolewać bo nie będą mieli za co kupować i w pozostałe dni tygodnia. Pełnia szczęścia! Każdy kto coś produkuje lub świadczy usługi wie jak trudno dziś cokolwiek sprzedać. Jeżeli odpadną Święta, to spadnie sprzedaż, a więc i produkcja. W konsekwencji dochód narodowy i wpływy do budżetu. Skutek - dalszy wzrost podatków i obniżenie świadczeń społecznych. Gospodarki rynkowej nie można "regulować" populistycznymi decyzjami. Jak sami przestaniemy kupować w określone dni, to hipermarkety same się zamkną. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 31.08.04, 10:56 Do taxi.wroclaw: super ze sie pojawiles! O maly wlos bysmy zapomnieli! Trzeba jeszcze zakazac pracy taksowkarzom w niedziele!!! Bo po zakupy to nie bedzie sie jezdzic, do kosciola kazdy ma blisko a jak zlamie noge ta sa karetki. I dzieki temu taksowkarze beda mogli sobie spokojnie spedzic niedziele z rodzina... Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 31.08.04, 18:34 Cześć Kolego. Sądząc po loginie, jesteś bratnią duszą. Jeżeli nie, to się nie obraź. Ja też niedziele chętnie spędzałbym w domu i tak robię, ale po południu. Myślę, że naszym wspólnym życzeniem jest powszechny dobrobyt społeczeństwa i chęć korzystania z dobrodziejstw życia. Jakiś mały okruch i nam spadnie. Ale o zgrozo, może to się realizować też w święta. Nie, to jednak lepiej żeby święta były dniem powszechnej ascezy!!! Bądźmy biedni, ale wypoczęci!!! Wiem, że mnie zrozumiałeś w odróżnieniu od innego uczestnika tego forum. Nie wiem, czy On ma świadomość, że HIT już nie istnieje od 2 lat. W innych hipermarketach ludzie nie nadający się do pracy są rotowani, a ci dobrzy awansują, podejmują studia i budują platformę dalszego awansu. Znam takich osobiście. Jest im ciężko, ale są zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MNICH Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.tvk.wroc.pl / *.api.net.pl 14.08.04, 08:49 BANDA NIEROBÓW SKUMALI SIĘ KLECHAMI BO LUDZIE MAJĄ ICH W NOSIE.PROPONUJĘ WPROWADZIĆ NAKAZ CHODZENIA W TYM CZASIE DO KOŚCIOŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 14.08.04, 14:40 POPIERAM ------------------------------ pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gin Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 11:59 Dlaczego radni mają decydować kiedy mam robić zakupy, a kiedy nie. Niech przestaną nas uszczęśliwiać na siłę i niech zajmą się pilniejszymi sprawami bo takich jest sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 15:31 Dlatego GIN, ze sam(a) nie potrafisz zobaczyc drugiego czlowieka w hipermarkecie, ktory wierz mi, ze nie chce pracowac w niedziele i swieta. Tez chce miec wolne. Jezeli nie umiesz zorganizowac sobie zakupow w srodku tygodnia (np. Tesco czynne jest caly tydzien do 24:00) to umieraj z glodu. Ja tez nie chce cie zauwazyc, ze jestes czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 15:24 Uwazam, ze czas najwyzszy skonczyc z czasem handlowania w niedziele i swieta!! Dochodzimy do absurdow, w ktorych niektore hipermarkety sa czynne cala dobe i caly tydzien !!! (np Tesco w Wawie). Sam pracowalem w Hicie, dlatego tylko ze musialem (innej pracy nie moglem znalezc) i po 3 miesiacach mialem juz dosyc. Przeciez ludzie zatrudnieni w hipermarketach sa naprawde wyzyskiwani. Co z tego, ze za przepracowana niedziele mam wolne w tygodniu, ale wtedy moi pozostali koledzy musza zrobic moja prace bez zadnego dodatkowego wynagrodzenia - i tak na zmiane i tak w kolko. JEZELI KTOS NIE UMIE SOBIE ZORGANIZOWAC ZAKUPOW W TYGODNIU TO NIECH ZDYCHA Z GLODU !!!!! - TAK WLASNMIE TAK, BO ON TEZ MA PRACOWNIKOW HIPERMARKETU W DUPIE. PRAWIE W CALEJ CYWILIZOWANEJ EUROPIE HANDLU W HIPERMARKETACH W NIEDZIELE I SWIETA NIE MA, BO TAM JEST CYWILIZACJA. A U NAS TO JEST PO PROSTU KRWIOZERCZY PRYMITYWIZM, KTORY MA KAZDEGO W DUPIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 24.08.04, 17:54 Rozumiem Kolegę, byłego pracownika hipermarketu. Niestety każdy pracujący w handlu i usługach ma powody do niedosytu szczęścia, wynikającego z ciągłego kontaktu z ludźmi. Idąc tokiem Twojego rozumowania należałoby unieruchomić w święta wszystkie usługi. Kupmy sobie beczki na paliwo (stacje benzynowe), módlmy się o zdrowie (służba zdrowia), do rodziny piechotką (M.P.K.), kino,teatr, muzeum, też tylko od poniedziałku do piątku i to nie tylko z powodu ograniczeń administracyjnych, ale przecież nie będzie prądu (a co energetycy są gorsi). Hotelarze też powinni mieć wolne! Wrocławski taksówkarz, pracujący równierz w niedzielę, nie dla przyjemności, ale z konieczności (finansowej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 20:57 Nie przesadzaj stary. Dobrze wiemy, ze sa dziedziny, ktore musza funkcjonowac. Tak jest juz na tym swiecie. Ale handel w niedziele? W cale byc nie musi - przypomnij sobie chociaz PRL. Ty pracujesz na taxi na swoj osobisty rachunek i to twoja osobista sprawa. Pracownik hupermarketu na swoj rachunek nie pracuje i nie chce tak pracowac. To jest wlasnie ten problem. Powtarzam - w cywilizowanej Europie (zachodniej) handlu w niedziele nie , zeby ten handel byl, bo oni sa bogaci, a my przeciez biedni i nie mamy pieniedzy. Najlatwiej mowi sie o cudzych sprawach, jezeli cie to nie dotyka. A tak poza sprawa, to byles za kasami fiskalnymi w taxi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 20:58 Nie przesadzaj stary. Dobrze wiemy, ze sa dziedziny, ktore musza funkcjonowac. Tak jest juz na tym swiecie. Ale handel w niedziele? W cale byc nie musi - przypomnij sobie chociaz PRL. Ty pracujesz na taxi na swoj osobisty rachunek i to twoja osobista sprawa. Pracownik hupermarketu na swoj rachunek nie pracuje i nie chce tak pracowac. To jest wlasnie ten problem. Powtarzam - w cywilizowanej Europie (zachodniej) handlu w niedziele nie , zeby ten handel byl, bo oni sa bogaci, a my przeciez biedni i nie mamy pieniedzy. Najlatwiej mowi sie o cudzych sprawach, jezeli cie to nie dotyka. A tak poza sprawa, to byles za kasami fiskalnymi w taxi? Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 24.08.04, 23:50 Ciekawe! Każdy mnie pyta o kasy fiskalne. Otuż nie mając innego pomysłu na życie musiałem ją kupić za 2306 złotych i nie biadolę, bo klienci nie boją się mojej taksówki. Tak musiało być, bo takie były wymogi. Chciałem dalej egzystować. Skąd wiesz, że handel nie należy do atrybutów koniecznych do życia w naszym kraju? Nie przekonują Cię te tłumy niedzielnych klientów? To jest kaprys, czy przymus spowodowany intensywną pracą przez cały tydzień? Handel stymuluje produkcję, a ta nasz status materialny, Twój też! Ty naprawdę myślisz, że ci klienci pracują po 8 godzin, przez 5 dni w tygodniu i przychodzą w niedzielę, żeby komuś dokuczyć? Pozdrawiam i radzę spójrz na ludzi, którzy w niedzielę w 30 stopniowym upale rozkopują ulicę, bo pękła rura wodociągowa. Oni nie mają czasu na zakupy w hipermarkecie. Oni też muszą!!! Albo pora na zmianę zawodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 00:35 To nie byl twoj pomysl na zycie, tytko pomysl Min Finansow aby ukrocic zwykle zlodziejstwo wsrod taksowkarzy oszukujacych panstwo (MF) jak i klientow na oplatach za uslugi - tak tak pare razy mnie skubneli w obcych miastach. I nie opowiadaj ze tak nie jest. Mam taksowkarza w rodzinie wiec wiem jak to jest. Nikt nie pracuje 24 godziny na dobe. W Polsce pracuje sie 8 - 12 godzin dzienne. W kazdym dniu tygodnia mozna wygospodarowac sobie czas na zakupy.Tesco czynne do 24 godz. kazdego dnia. Dlategio ze tobie jest ciezko to innym tez musi byc ? Kiedy byles wspolnie z rodzina w teatrze na wycieczce na meczu na spacerze w parku - podejrzewam ze nie masz pojecia o czym mowie? A w niedziele porozmawiaj z dziecmi co u nich slychac i jakie maja problemy bo maja na pewno. Pokaz synowi lub corce swoje miasto naucz patrzec na swiat naucz ich jakiegos sportu, a nie pokazuj polek w sklepie i wychwytywac promocje. Pracuje w zawodzie w ktorym musze pracowac swiatek piatek i niedziele - na kolei. I do supermarketow w niedziele nie chodze. Z szacunku dla czyjegos wypoczynku. Pracowlaem w hipermarkecie za grosze i mialem dosyc po 3 miesiacach. Idz na 3 miesiace sprobuj - punkt siedzenia zmienia punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 25.08.04, 19:33 Szanowny Exoderil! Nie zrozumiałeś mnie. Pomysłem na życie nazywam pracę na taksówce, a nie kasy fiskalne. Powiem Ci, że mam 50-tkę na karku i kiedyś tam "popełniłem" Ak.Ekonomiczną. Odnośnie handlu, to przez półtora roku sprzedawałem telewizory na prywatnym stoisku w P.D.T. (pocz. lat 80-tych) w niedzielę też. Praca trwała od 7,00 {zabezpieczenie stoiska przed otwarciem), do 19 z minutami {odbiór przez strażników i p-poż)za minimum socjalne. Skończyło się nagle bo właściciel coś namotał i zniknął. Nie epatuj mnie więc hasłami o punkcie siedzenia. Ja to przerabiałem. Proszę Cię, nie traktuj żadnej grupy zawodowej jako jednolitej moralnie. Nigdy nikogo nie oszukałem i taka jest większość taksówkarzy. W każdym środowisku trafiają się złodzieje i kanalie. Oni psują reputację pozostałym. Odnośnie życia prywatnego, to znajduję na to czas, ale dziękuję za troskę. Zauważ, że nigdy nie zwróciłem się do Ciebie lekceważąco, ani z ironią i trochę drażni mnie Twój ton. To jest tylko wymiana poglądów, a nie tępienie przeciwników! Pozdrawiam i życzę rychłego awansu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 21:24 Ale lekcewazaco podchodzisz do tych ludzi w hipermarketach, uwazajac ze maja pracowac. Pracowales tak sam wiesz dobrze jak to bylo, tym bardziej sie dziwie ze nie jestes po stronie tych ludzi z hipermarketu. Przypominam, ze wiekszosc tych pracownikow to kobiety - matki, zony, tez i kochanki. Ja po prostu nawet teraz nie chodze w niedziele na zakupy do jakiegokolwiek sklepu. Naprawde. Robie je najpozniej w sobote. Wierz mi. Wiec jezeli ja potrafie tak sobie zorganizowac czas to inni tez tak moga. Dla informacji moge podac ze mam 47 lat i swoje tez przezylem. Co do kas fiskalnych podalem to za przyklad, ze wiekszosc byla za ich wprowadzeniem, a ty byles pewnie przeciw. Teraz nieliccni sa za wolna niedziela w handlu, a ty i wiekszosc za praca. Wiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 25.08.04, 21:43 Jestem przeciw handlowi w niedzielę!!!W ------------------------------ pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 25.08.04, 21:44 W niedzielę to różaniec w rękę i do kościoła!!! ------------------------------ pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 25.08.04, 21:44 Gratuluję! Wiesz wszystko, a skąd? Wiesz za czym byłem i kogo lekceważę! Proponuję powtórną lekturę, albo dajmy sobie spokój. Każdy robi co potrafi i jakoś sobie radzić trzeba. Nikomu nie jest łatwo. Pewne usługi, jeżeli jest na nie zapotrzebowanie funkcjonować muszą. A pamiętasz meliny zastępujące sklepy nocne? Nie można ograniczać wolności większości kosztem mniejszości. Niech na każdym miejscu pracują ludzie gotowi pogodzić się z wymogami dnia dzisiejszego. Ja nikogo nie lekceważę i też unikam zakupów w święta bo jest tłok. Jeżeli chcesz mnie o coś zapytać, to chętnie odpowiem, ale nie insynuuj mi zachowań zgodnych z Twoim stereotypem. To "none fair". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 23:34 To juz koniec - ostani list. Ja nie chodze w niedziele na zakupy bo tak chce, a ty nie chodzisz bo jest tlok w sklepach - wniosek jakby go nie bylo to bys poszedl. Nie widzisz jakies roznicy w tym. Uwazam ze jestes ograniczony w swoim mysleniu - do czubka wlasnego nosa. Z przyjemnoscia idziesz do pracy w niedziele - pewno nie. Idziesz bo musisz - chce3sz zarobic. To inni tez musza? Przykro mi ale nie wytrzymalem.. Zaden argument do ciebie nie trafia. Porzucam juz ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 31.08.04, 11:02 Exoderii to jest dopiero zalosna osoba... Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta 25.08.04, 00:05 Ps. Kończę na dzisiaj, bo o 4,00 startuję do pracy. Wyobraź sobie, że o tej porze miasto żyje. Ludzie jadą w Polskę służbowo i to też nie jest ich kaprys, lecz wymóg zawodu, stanowiska itp. W soboty i niedzielę wozi się tych co muszą pracować, uczyć się bo chcą zmienić swój status nie w drodze protestów lecz podwyższenia własnej wartości i naturalnej zmiany pozycji społecznej, też nauczycieli akademickich i licealnych, którzy uczą tych pierwszych. Dobrej nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 A mnie zastanawia jedno... 24.08.04, 22:07 W Wyborczej był tekst o Radomiu. Okazało się że jak zamknęli im w niedziele sklepy, to miasto jest puste, wymarłe. Oznacza to że ludzie nie mają innego pomysłu na spędzanie niedzieli niż chodzenie po sklepach! Czy to nie jest smutne? Czemu nie pójdą do knajpki, kina albo na lody? Spacer po parku też może być. Może w Radomiu nie ma takich miejsc? Nie wiem, bo nie byłem. To powinny powstać. I będą z tego miejsca pracy. Które może zrównoważą stratę wynikającą z redukcji w handlu? Co do samego zakazu to się nie wypowiadam bo ścierają się tu interesy potencjalnych klientów, właścicieli sklepów i supermarketów i ludzi którzy w nich pracują (i są z tego powodu szczęśliwi lub nie bardzo) i ja nie czuję sie wystarczająco mądry do decydowania co lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas3 Można by... 25.08.04, 11:40 Można by wprowadzić obowiązkowe listy obecności w kościołach-przecież kościół katolicki zawsze wspierał interes narodowy Polski.Nieprawdą jest przecież,że stał po stronie Polski tylko wtedy,kiedy było to zgodne z jego interesem. PO drugie - to, że hipermarkety olewają obowiązujące w Polsce prawo,winne jest tylko i wyłącznie państwo polskie - ono ,nie egzekwując obowiązującego prawa,zezwala na jego łamanie.- Tylko szybka i bezwzględna egzekucja prawa jest wstanie wymusić jego przestrzeganie. Po trzecie - dlaczego w naszym kraju zawsze ktoś uważa,że jest mądrzejszy od innych,i próbuje za nich decydować,jak mają żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Można by... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 16:46 Tak i dlaczego kaze im sie pracowac w niedziele - slusznie !!! A co ma z tym kosciol wspolnego to nie wiem. Ja uwazam ze praca w niedziele byc nie powinna - poza wyjatkami, ktore stanowia o egzystenji czlowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A .T. Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.jedynka.com.pl 25.08.04, 11:58 Jestem za. Trzeba patrzeć na tych ludzi,którzy tam pracują. A osoba która pracuje cały tydzień może robić zakupy po pracy przecież sklepy są otwarte do godziny 22. Nikt niepracuje cały dzień to sprzeczne z kodeksem pracy. Pozdrowienia dla pracocholików Odpowiedz Link Zgłoś
smutas3 Re: Szanowny(a) A.T. 25.08.04, 16:13 Ci,Którzy tam pracują,robią to dobrowolnie i nikt ich do tego nie może zmusić. Prawdopodobnie jeszcze się cieszą,że mają pracę.Pamiętaj,że jeżeli zamkniemy supermarkety w niedziele i święta,to do 20% z nich tą pracę straci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Szanowny(a) A.T. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 16:50 Te 20% to czysta propaganda. Bo jezeli nie bedzie handlu w niedziele ludzie przyjda w srodku tygodnia. Wtedy bedzie wiekszy ruch. Ktos tych kupujacych musi obsluzyc. Prawda? Ponadto moze egzekwowac czas pracy tylko w miesiecznej normie godzin bez zadnych godzin nadliczbowych, Wtedy trzeba by bylo zatrudnic dodatkowo ludzi. Wiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolos Re: Szanowny(a) A.T. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 21:08 Exoderil to pół prawdy - nie ma potrzeby zwiększać tak zatrudnienia w tygodniu, żeby obsłużyć ludzi, którzy przyjdą do sklepu, bo nie mogą zakupów robić w niedzielę - wystarczy zwiększyć wydajność pracownika. Poza tym część ludzi będzie dalej kupować w niedzielę na stacjach benzynowych lub w miejscach, które będą otwarte. Część z nich jest do tego zmuszona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Szanowny(a) A.T. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 21:14 Wydajnosc zwiekszalismy juz w PRL. Jak to sobie wyobrazasz? Wiesz ile ci ludzie zarabiaja i jak parcuja? Wiekszosc to kobiety. Ja po 3 miesiacach takiej wydajnosci mialem dosyc. I pracuje tez teraz w niedziele i swieta - na kolei. Ale uwazam ze od pracy w niedzile w hipermarketach nam wara. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Exoderii: Tez mam pojecie o pracy 31.08.04, 11:13 zarowno w supermarkecie ( pracowalem troszku jeszcze w Hicie) jak i na PKP ( sam ukonczylem kolejowke i sie naogladalem na praktykach, poza tym wielu moich przyjaciol ze szkoly tam pracuje ) I powiem Ci jedno: rowniez stanowczo wolalbym zbijac baki na PKP i miec mundurowke, deputaty, darmowe oprzejazdy itp. niz zapierdalac w hipermarkecie ;) NIestety nie kazdy ma taki wybor. Z drugiej jednak strony nei mialbym nic przeciwko pracy w niedziele, o ile mialbym inny dzien wolny. Mialo by to jesszcze taka zalete e w uw wolny dzien ( np. wtorek) moglbym sobie pojsc do supermarketu, urzedu, czy gdziekolwiek bym chcial. A co do Twoich teorii to widac ze pracujesz na PKP. Normalny czlowiek ktory pracuje 10 h na prawde nie ma juz sily w tygodniu zeby jeszcze zapychac do tesco o 21 robic zakupy na caly tydzien. I dlatego idzie w niedziele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEWIATAN26@O2.PL Re: Czy we Wrocławiu będzie zakaz handlu w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 22:26 TOBIE JEST PRZYKRO A NIE WIESZ ŻE WIĘKSZOŚĆ MARKETÓW JEST CZYNNA W TYGODNIU DO PÓŹNYCH GODZIN WIECZORNYCH WIĘC CZEMU CI PRZYKRO A MOŻE PO PROSTU LENISTWO CIEKAWE CZY CHCIAŁBYŚ PRACOWAĆ W ŚWIĘTA I NIEDZIELE JAKOŚ NIE WYDAJE MI SIĘ WIĘC JESLI TWIERDZISZ ŻE NIE MASZ CZASU W TYGODNIU MOŻESZ ZAKUPY ROBIĆ W SOBOTY CO NA TO NIE WPADŁEŚ SZKODA :))) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas3 Dlaczego...? 26.08.04, 12:58 Dlaczego Exoderil i jemu podobni koniecznie chcą decydować za innych,jak mają żyć?Dlaczego ludzie w tym kraju nie moga decydować sami,kiedy chcą pracować, a kiedy chcą robić zakupy? Czy exoderile naprawdę są tacy mądrzy,że wszystko wiedzą lepiej,a pozostali,ciemna dzicz,ma potulnie spełniać ich życzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Dlaczego...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 15:55 Dokladnike tak!!!!!!!!!!! Bo dbam o to, zeby nikogo nie zmuszac do pracy w niedziele !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRH Re: Sklepy 24h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 22:41 Czy ktos kogos zmusza do pracy? Nie chcesz, to sie zwolnij, wiesz mi, ze duzo osob czeka na te miejsce. Ja poszedlbym w drugim kierunku. Czemu sklepy (bynajmniej te duze) nie sa czynne 24h/dobe? Prowadze nocny tryb zycia, nie dlatego, ze tak musze, po prostu to lubie i tak mi wygodniej. Czemu wiec takie osoby jak Ty maja decydowac o moim zyciu? Zaraz napiszesz , ze praca w nocy w ogole wykanczalaby pracownikow. Ale zrozum, nikt nikogo do niczego nie zmusza, a na pewno wielu z obecnych bezrobotnych, ktorzy od wielu miesiecy nie moga znalezc pracy i przymieraja z glodu wzieloby taka "fuche" z pocalowaniem w reke. No, ale wy myslicie, ze dla tych osob (bezrobotnych), wolne niedziele, a nawet cale tygodnie pomagaja budowac zycie rodzinne? Raczej doluje je siedzenie caly dzien w domu bez pracy. Najpiekniejsza w tym wszystkim jest WOLNOSC. Pracowales w markecie przez 3 miesiace, niepodobalo ci sie, zmieniles prace. O to chodzi. Ale nie zmuszaj innych, nie uszczesliwiaj mnie na sile. Nie chcesz pracowac, nie pracuj, Chcesz isc do kosciola, Idz. Chcesz isc na spacer, wyjdz. Ale nie decyduj o moim sposobie zycia. Inna osoba napisala, ze miejsca utracone w supermaketach mozna przeniesc na tworzenie miejsc przy rekreacji, itd. Pytam wiec, po co ten zakaz, skoro "nadal nie bedziecie mogli przebywac z rodzina". Znam osoby, ktore chcac zarobic wyjechaly do legalnej pracy za granicu (do GBR). Tam pracuja ile sie tylko da, takze w swieta (gdzie trzeba przyznac maja godnie placone). I chyba to jest pies pogrzebany, wprowadzmy 200% stawki w swieta i zalatwione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exoderil Re: Sklepy 24h IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.04, 23:32 dac twoim mysleniem proponuje ze wszyscy powinnismy pracowac 24 godzina na dobe. Urzedy, biura, koscioly - wszystko. Twoje biura takze czy zaklad pracy Zeby wszyscy byli zadowoleni - a szczegolnie ty, zeby zaspokoic twoje zachcianki jakie wpadna ci do glowy w ciagu 24 godzin doby. A jezeli ci sie to nie podoba zawsze mozesz sie zwolnic na twoje miejsce jest pelno chetnych. Dlaczego to ma dotyczyc tylko pracownikow hipermarketu. Odpowiedz Link Zgłoś