Dodaj do ulubionych

Szansa na tramwaje

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.09.04, 14:54
Rośnie szansa na tramwaje

Środa, 15 września 2004r.

Ministerstwo gospodarki pozytywnie oceniło wniosek złożony przez gminę i MPK

REKLAMA

Wrocław ma szanse dostać pieniądze na modernizację torowisk na ulicach
Szewskiej, Widok i Grodzkiej oraz zakup 8 nowoczesnych niskopodłogowych
tramwajów z unijnych dotacji. Ministerstwo gospodarki poinformowało w
poniedziałek, że wrocławski wniosek spełnia wymogi formalne i został
zakwalifikowany do oceny technicznej.

Dokumenty w ministerstwie gospodarki złożyli w lipcu urzędnicy miejscy
wspólnie z MPK. Wtedy bowiem okazało się, że 168 mln euro na rozwój
transportu miejskiego ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju
Regionalnego (finansowanego przez Unię Europejską) będzie dostępne dla
większej liczby miast niż pierwotnie zakładano.

Ministerstwo gospodarki zadecydowało, że oprócz Warszawy i Katowic o dotację
mogą ubiegać się także Wrocław, Kraków, Poznań,

Trójmiasto, Łódź i aglomeracja Górnośląska.

Do ministerstwa wpłynęło w sumie 12 wniosków. Połowa została odrzucona ze
względu na braki w dokumentacji lub niezgodność z założeniami ZPORR.

Oprócz wrocławskiego projektu, w którym miasto stara się o 12 mln euro (czyli
blisko 58 mln zł), w październiku będą sprawdzane - z technicznego punktu
widzenia - wnioski Warszawy, Gdyni, Poznania, Krakowa oraz Górnośląskiego
Okręgu Przemysłowego.

O największą dotację walczy Kraków, który na zintegrowanie transportu
publicznego chce pozyskać ponad 24 mln euro (ponad 115 mln zł).

BW - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska

Przydałyby się nowe tramwaje bo pod tym względem na tle innych miast wypadamy
kiepściutko. Nawet biedna Łódź ma 15 nowoczesnych wozów a we Wrocku żadnego,
nie licząc tych niedawno zmodernizowanych.
Obserwuj wątek
    • Gość: slawek Re: Szansa na tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 15:25
      Tramwaje to nie wszystko. Lepiej inwestować w coś innego. Taki tramwaj we
      Wrocławiu po dwóch miesiącach będzie wyglądał jak stary trup. Szczególnie
      wkurza mnie rysowanie szyb. Ja np. inwestował bym w rewaloryzację śródmieścia i
      starego miasta, budował nadodrzańskie bulwary itp. Ale jak wiadomo tramwaje też
      są potrzebne :)

Aha i tak na marginesie to ile Wrocław złożył tych wniosków o pieniądze z tej
      puli. Ostatnio czytałem, że jeden a wcześniej, że dwa (Grodzka - Widok to jeden
      i wymiana taboru to drugi)
      • svarte_sjel Re: Szansa na tramwaje 15.09.04, 15:33
        Gość portalu: slawek napisał(a):
        > Tramwaje to nie wszystko. Lepiej inwestować w coś innego. Taki tramwaj we

Pewnie. A za parę lat nie będzie czym jeździć.

> Aha i tak na marginesie to ile Wrocław złożył tych wniosków o pieniądze z tej
        > puli. Ostatnio czytałem, że jeden a wcześniej, że dwa (Grodzka - Widok to jeden
        > i wymiana taboru to drugi)

Jeden. Gdybyśmy złożyli wniosek na samą wymianę taboru to nic byśmy nie dostali.
        Tabor może być tylko dodatkiem do infrastruktury (co zignorowali w GOP-ie i g***
        dostaną). Inwestycja to "budowa tramwajowej trasy średnicowej północ-południe
        wraz z wymianą taboru". Nowe niderflury mają być przeznaczone wyłącznie do
        obsługi wspomnianej trasy, czyli jeździć na "szóstce".
        • Gość: slawek Re: Szansa na tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 15:35
          Dzięki za wyjaśnienie :)
        • Gość: Mick O'why Re: Szansa na tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 16:20
          Rzeczywiście , sam tabor to tylko fanaberia i bez porzadnie opracowanej
          infrastruktury wygląda jak ładne auto zaparkowane pod nieotynkowaną
          "willą" podmiejską. Pomimo tego że fajnie byłoby mieć kilka eleganckich
          bombardierów , mnie zupełnie satysfakcjonują modernizowane 105ki(??? - nie
          jestem pewen numeru)
          • pluto10 Re: Szansa na tramwaje 15.09.04, 16:30
            8 tramwaji strasznie dużo,wprost oszałamiające,normalnie 8 cud
            świata...normalnie gorzej niż Honiatyczach:)We Wrocławiu potrzebne jest ze 108
            nowych niskopodłogowych tramwaji niż 8.
            ----------------------------
            pluto10
            • Gość: Rafis Re: Szansa na tramwaje IP: 62.29.254.* 15.09.04, 16:32
              pluto10 napisał:

> 8 tramwaji strasznie dużo,wprost oszałamiające,normalnie 8 cud
              > świata...normalnie gorzej niż Honiatyczach:)We Wrocławiu potrzebne jest ze
              108
              > nowych niskopodłogowych tramwaji niż 8.
              > ----------------------------
              > pluto10

a zapłacisz za nie? Wiesz chociaz ile kosztuj jeden niskopodłogowy tramwaj?
            • svarte_sjel Re: Szansa na tramwaje 15.09.04, 16:32
              pluto10 napisał:
              > 8 tramwaji strasznie dużo,wprost oszałamiające,normalnie 8 cud

Przypominam, że projekt to _trasa średnicowa_, a nie wymiana taboru.
          • svarte_sjel Re: Szansa na tramwaje 15.09.04, 16:33
            Gość portalu: Mick O'why napisał(a):
            > Rzeczywiście , sam tabor to tylko fanaberia i bez porzadnie opracowanej
            > infrastruktury wygląda jak ładne auto zaparkowane pod nieotynkowaną

To nie chodzi o to jak wygląda, tylko czego dotyczy zadanie 1.6 ZPORR :^)
    • Gość: Rafis Re: Szansa na tramwaje IP: 62.29.254.* 15.09.04, 15:38
      Te 8 tramwajów czy tramwajii dalej nie wiem jak to sie pisze, nas nie zbawi.
      Tzrebaby zakupic ich z 60 żeby wymienic rozklekotane 102-ki.Jednak niez juz
      kupia te 8 sztuk przynajmniej ludzie będa mieli lepszy humor i stana sie
      bardziej dowartosciowani ;)
      • Gość: antoslaw Re: Szansa na tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 15:46
        Pytanie z innej beczki, ile jest tych wszystkich, niedawno zmodernizowanych
        tramow z Protramu? Mam wrazenie, ze jezdzi ich coraz wiecej, a niektorym nawet
        dosztukowali :) brakujace fragmenty plastiku wzdluz gornych krawedzi.
        • Gość: slawek Re: Szansa na tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 15:50
          Do końca roku myślę że będzie około 15 sztuk.
          • Gość: slawek Re: Szansa na tramwaje - info z Ministerstwa Gosp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 15:51
            www.zporr.mgpips.gov.pl/wiadomosci_szczegoly.php?nrwiad=4615
          • svarte_sjel Re: Szansa na tramwaje 15.09.04, 16:28
            Gość portalu: slawek napisał(a):
            > Do końca roku myślę że będzie około 15 sztuk.

Już jest dużo więcej :^)
            Według stanu na początek sierpnia: 17 w ruchu (czyli "wykopanych"), 7 w remoncie
            (czyli "zasadzonych").
      • svarte_sjel Re: Szansa na tramwaje 15.09.04, 16:11
        Gość portalu: Rafis napisał(a):
        > Te 8 tramwajów czy tramwajii dalej nie wiem jak to sie pisze, nas nie zbawi.

Tramwajów.

> Tzrebaby zakupic ich z 60 żeby wymienic rozklekotane 102-ki.Jednak niez juz

Na wszystko jest plan :^)
        A plan zakłada zakup do 2009 roku (czyli w czasie, w któym mają być kasowane
        stodwóje) 38 nowych stopiątek i 17 niskopodłogowców.

Z tym tylko, że w ciągu kolejnych 5 lat do kasacji powinno pójść 138
        najstarszych stopiątek i póki co nie ma planu zakupów, któe by je zastąpiły...
        • Gość: lolo Re: Szansa na tramwaje IP: *.rozanka.wroc.pl 15.09.04, 16:48
          MAM NADZIEJE, ze nie beda "kasowane" te podlozne tramwaje (polaczone ze soba
          wagony) z okraglymi lampami w srodku - sa naprawde konkretne pojazdy - maja w
          sobie taki stary klimacik...
          • Gość: lolo Re: Szansa na tramwaje IP: *.rozanka.wroc.pl 15.09.04, 16:49
            jeszcze apropo starych tramwajow to w Pradze czy Wiedniu sa czescia atrakcji
            turystycznych!
          • Gość: michal Re: Szansa na tramwaje IP: 195.205.108.* 15.09.04, 16:54
            Wlasnie te tramy (102) maja byc skasowane bodajze do 2009r.
            • Gość: orzeł Re: Szansa na tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.09.04, 17:00
              Atrakcją turystyczą to może być baba jaga albo jaś i małgosia ale nie 102ki.Te
              nadają się tylko do kasacji.
              • pluto10 Re: Szansa na tramwaje 15.09.04, 17:44
                Zapłacić za tramwaje?To po jaką cholere płacę podatki?No tak
                podatki,bilety,opłaty i jeszcze tabor miejski sponsorować:)Normalnie zostałaby
                białoruska emerytura (czyt.7 dolarów).:))))
                pluto10
                • Gość: erni Re: Szansa na tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 18:09
                  Płacimy podastki, tylko że ile milionów poszlo po aferze z lewymi biletami??
                  Ile poszło po tym jak nie było w zeszłym roku kanarów bo Zdik nie umiał
                  wyłonioć w przetargu firmę. Prawdopodobnie straty sa tak duze ze mozna by
                  zakupic za to 1 albo 2 tramwaje niskopodlogowe.
                  • pluto10 Re: Szansa na tramwaje 15.09.04, 18:38
                    Tak tyle tylko,że te afery zostały wykryte:)))A ile jest niewykrytych?
                    Podejrzewam,że gugol razy więcej,za całe przekręty to by AOW zbudował,wymienił
                    cały miejski tabor,wyremontował wszystkie ulice i jeszcze by zostało na te 2
                    tramwaje.
                    pluto10
              • Gość: ווירוס co ty gadasz... IP: *.rozanka.wroc.pl 15.09.04, 18:46
                byles kiedys w Wiedniu? w Pradze?
                Wygladajace na stare z wyremontowanymi silnikami tramwaje z wajcha zamiast
                pedalow jezdza po centrum i prezentuja sie swietnie. Idealnie pasuja do starej
                zabudowy tych miast. Klimat miasta "wielkomiejski" tworza wlasnie m.in. takie
                tramwaje.
                • svarte_sjel Re: co ty gadasz... 15.09.04, 19:58
                  Gość portalu: ווירוס napisał(a):
                  > Wygladajace na stare z wyremontowanymi silnikami tramwaje z wajcha zamiast

Wajcha to jest zwrotnica, a nie korba!

> pedalow jezdza po centrum i prezentuja sie swietnie. Idealnie pasuja do starej
                  > zabudowy tych miast. Klimat miasta "wielkomiejski" tworza wlasnie m.in. takie
                  > tramwaje.

Tak, tyle tylko, że:
                  - ich nie wyprodukował Konstal... one są nowocześniejsze od naszych stopiątek!
                  - stodwójki się sypią na potęgę. Remonty im nie pomogą gdy nadwozia rdza zżera
                  - wiek im wybił

Kilka sztuk zostaje jako muzealne.
                  • Gość: WuWu Re: co ty gadasz... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.04, 22:51
                    > Kilka sztuk zostaje jako muzealne.

I całe szczęście. Przecież Jaś i Małgosia czy Baba-Jaga to nie nówki -
                    zachowały sie tylko dlatego, że ktoś ich nie skasował. Za 30 lat 102ki będą
                    nprawdę wartościowym eksponatem Muzeum Komunikacji Miejskiej. Swoją drogą nawet
                    po 2009 nie obraziłbym się, gdyby w ramach atrakcji turystycznej ze dwa takie
                    wozy śmigały po trasie zerówek L i P.
                    • svarte_sjel Re: co ty gadasz... 17.09.04, 09:44
                      Gość portalu: WuWu napisał(a):
                      > zachowały sie tylko dlatego, że ktoś ich nie skasował. Za 30 lat 102ki będą
                      > nprawdę wartościowym eksponatem Muzeum Komunikacji Miejskiej. Swoją drogą nawet

Jedna już jest. Niestety podobnie jak J&M i BJ jest mało muzealna... bardziej
                      jarmarczna :^(

Być może jakieś stodwójki zostaną też zachowane jako tabor gospodarczy, o ile
                      będzie taka potrzeba.
                      • Gość: ! Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 17:17
                        Mam nadzieję, że Wrocłąw dostanie pieniądze na tą dużą inwestycję i że prace na
                        Szewskiej i Grodzkiejrozpoczną się już w przyszłym roku.

Mam pytanie do naszych forumowych speców od dróg i ulic odnośnie ostatecznego
                        kształtu tych ulic po przebudowie. Ile w końcu będzie torowisk? Jedno czy dwa,
                        na jakich odcinkach Szewska bedzie wyłącznie ulica dla pieszych i tramwajów
                        (deptaki), na jakich z dopuszczeniem ruchu kołowego oraz jaki ma być ostateczny
                        projekt przebudowy Grodzkiej?

Pozdrawiam.
                        • svarte_sjel Re: Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... 17.09.04, 20:40
                          Gość portalu: ! napisał(a):
                          > Mam pytanie do naszych forumowych speców od dróg i ulic odnośnie ostatecznego
                          > kształtu tych ulic po przebudowie. Ile w końcu będzie torowisk? Jedno czy dwa,

Dzieki manipulacjom polityków wiecznie zmieniają się wersje, ale z tego co wiem
                          w tej chwili znowu obowiązuje pierwotny (i najlepszy z istniejących, choć nie
                          idealny) projekt, czyli:
                          - 2 tory na ciągu Widok - Szewska - Grodzka (dwustronnie)
                          - 3 tory na pl. Teatralnym (dwustronny ruch + tor postojowy)
                          - 2 tory na Grodzkiej między Piaskową a Szewską (ale oba w jednym kierunku --
                          jeden odstawczy)
                          Optymalnie by było, gdyby na całej długości Grodzkiej było dwukierunkowe
                          torowisko (objazdy!), ale na to nie ma szans.

> na jakich odcinkach Szewska bedzie wyłącznie ulica dla pieszych i tramwajów

Na całej długości. Ruch kołowy tylko na Widoku. Na pl. Teatralnym ruch tylko w
                          kierunku od Teatralnej do Swidnickiej.

> (deptaki), na jakich z dopuszczeniem ruchu kołowego oraz jaki ma być ostateczny
                          > projekt przebudowy Grodzkiej?

Tu też niczego mi nie wiadomo o zmianach projektu (zwłaszcza zważywszy na profil
                          drogi na skrzyżowaniu z Piaskową i na ustalenie przebiegu ruchu z ciągu
                          Piaskowa/Św. Ducha (itd,) przez Grodzką (zamiast isiotycznych tras przez Piasek)
                          • Gość: kotbehemot Re: Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 23:02
                            > idealny) projekt, czyli:
                            > - 2 tory na ciągu Widok - Szewska - Grodzka (dwustronnie)

HURA! Wreszcie ktos pomyslal! Czyli dwukierunkowe tory na Szewskiej!!!

> Na całej długości. Ruch kołowy tylko na Widoku. Na pl. Teatralnym ruch tylko w
                            > kierunku od Teatralnej do Swidnickiej.

A parkingi? Kiedys slyszalem, ze parkingi z teatralnego maja zniknac. Ten plac cholernie tego potrzebuje, czy to sie stanie?

• Gość: ! Re: Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 23:16
                              svarte_sjel dziękuję za te wszystkie informacje.

kocie, kiedyś widziałem na jednym z projektów w BRW, że część Pl Teatralnego
                              stanie się deptakiem i chyba będzie to ta strona od skrzyżowania ze Świdnicką
                              do Mediateki.

Kiedyś już pisałem, ja osobiście pociągnałbym Świdnicką jako deptak dalej, od
                              Pl Teatralnego do Bożego Ciała. Ruch samochodowy odbywałby się ul Bożego Ciała,
                              a od strony Modrzejewskiej za budynkiem Opery. Tam i tak się wiele zmieni, auta
                              możnaby puścić pod np planowanyym, nowym budynkiem za Operą, jej niby
                              zapleczem... Nie żadnym tunelem, normalnie...
                              • Gość: kotbehemot Re: Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 23:21
                                Ja akurat nie mam zadnych problemow z ruchem, jaki sie odbywa od bozego ciala do teatralnego- wogole mi nie przeszkadza w np przekraczaniu ulicy. Natomiast przeszkoda sa parkingi, bo na placu teatralnym sa piekne szerokie chodniki, i gdyby zniknely parkingu, mialoby szanse rozkwitnac tam zycie i odciazyc rynek- knajpki, puby moglyby sie wynurzyc z czelusci budynkow na plac. Ruch nich sobie nawet zostanie, tramwaje tym bardziej. Ale to moja koncepcja.
                                • Gość: ! Re: Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 23:30
                                  A mnie się marzy deptak do skrzyżowania z Bożym Ciałem z okrągłą, dużą fontannę
                                  pośrodku Świdnickiej tuż przy Operze oraz ławeczki i drzewka wokół niej. Taką
                                  mam wizję.
                                  • Gość: ███[ lolovisi ]███ Re: Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... IP: *.rozanka.wroc.pl 17.09.04, 23:47
                                    jak juz o wizjach mowa to moznaby bylo cala trase W-Z od placu dominkanskiego
                                    do skrzyzowania z krupnicza (kawalek dalej) wrzucic do podziemia (razem z
                                    tramwajem) a na powierzchni stworzyc wielki deptak z zielenia, woda (nawiazanie
                                    do dawnej fosy) malymi kamiennymi mostkami, pomnikami, knajpkami etc...
                                    • Gość: kotbehemot Re: Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 23:51
                                      Ja bym wolal tak www.softbimage.com/wro2015
                                      • fredrus Re: Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... 17.09.04, 23:56
                                        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Ja bym wolal tak www.softbimage.com/wro2015

Ja tez. Tunel to za droga impreza tym bardziej jakby chciec postawic nad nim
                                        budynki
                                        • Gość: erni Re: Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 15:05
                                          Ale o tunalu wspominały już władze. Tak więc kto wie. Tez uważam że tramwaj i
                                          droga tam gdzie mozna w tunel. A tramwaj musem.
                                          • svarte_sjel Re: Pytania odnośnie Szewska / Grodzka... 18.09.04, 17:56
                                            Gość portalu: erni napisał(a):
                                            > droga tam gdzie mozna w tunel. A tramwaj musem.

Bo co?
                • Gość: wojtek Re: co ty gadasz... IP: *.mat.univie.ac.at 19.09.04, 11:12
                  Z tym ze Wieden wlasnie wymienia wszystkie tramwaje na nowe siemensy.
                  • svarte_sjel Re: co ty gadasz... 19.09.04, 20:21
                    Gość portalu: wojtek napisał(a):
                    > Z tym ze Wieden wlasnie wymienia wszystkie tramwaje na nowe siemensy.

Tja, na słynne "rozpadające się" Combino :^)

W ten sposób zapewnia napływ "nowego" taboru m. in. Krakowowi :^)
                    • Gość: wojtek Re: co ty gadasz... IP: *.mat.univie.ac.at 19.09.04, 20:44
                      Tym razem chyba nie - te wiedenskie to sa jakies inne siemensy: ULF'y czy jak im
                      tam ultra-nisko-podlogowcom. A nawet jak sie rozpadna to przynajmniej w
                      klimatyzowanej atmosferze :)
                    • Gość: perian Re: co ty gadasz... IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.09.04, 22:02
                      Nie kombinerki tylko takie cuda:
                      ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=36104
                      Piekielnie drogie, ale w sumie fajne.
                      • Gość: wojtek Re: co ty gadasz... IP: *.mat.univie.ac.at 19.09.04, 22:07
                        Wlasnie takie :) Podobno specjalny projekt dla Wiednia (robiony przez jakas
                        firme ktora potem przejal Siemens?) I nie az tak piekielnie drogie: jakies 2
                        miliony euro z kawalkiem za sztuke :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka