Dodaj do ulubionych

Bubel Tysiąclecia

30.09.04, 11:58
Budowa nowego mostu dobiega końca i myślę że czas najwyższy rozliczyć
urzędników nie tylko za cyrk związany z oddaniem do użytkowania, ale też za
inne błędy związane z budową obwodnicy.

1 dla czego most ma tylko dwa pasy? Jeżeli dojdzie do ukończenia obwodnicy
będzie to bardzo wąskie gardło tego szlaku komunikacyjnego (będzie tak
zakorkowany jak obecnie most Osobowicki)
2 dla czego nie przewidziano tras spacerowych? Niewielkim kosztem można było
zejścia i zjazdy rowerowe na wały. Dlaczego miasto ciągle traktuje pieszych i
rowerzystów jak obywateli drugiej kategorii? Z drugiej strony buduje się
kosztowne windy, które pewnie szybko zostaną zdewastowane i będą rzadko
czynne.
3 dla czego kosztowna przebudowa ul. Osobowickiej pozostawiła kolizyjne
zjazdy tramwaju?
4 dla czego nic się nie robi aby kontynuować rozbudowę obwodnicy (nic się nie
robi na ul. Klecińskiej, nie przygotowuje się łącznika do ul. Obornickiej i
Żmigrodzkiej, czyli dalej będzie się bardziej opłacało jechać przez miasto,
ponieważ Osobowicka i Klecińska będą nieźle zakorkowane)
5 dla czego nie wybudowano przejść podziemnych na skrzyżowaniach z
Grabiszyńską i Legnicką? W swoim czasie było na to miejsce, a ruchliwość tych
skrzyżowań stale będzie rosła i dodatkowy ruch pieszych będzie utrudniał.
Poza tym takie przejścia były by bardziej bezpieczne.
6 dla czego nie powstaje obwodnica autostradowa? Dla czego miastu bardziej
opłaca się łożyć na nieustanne remonty ulic niż na rozwój sieci
komunikacyjnej.
7 dla czego na już wybudowanych odcinkach nie ma tzw. zielonej fali (a w
zasadzie jest czerwona fala)? Światła są tak ustawione że jadąc dopiero 80-90
można zaliczać kolejne skrzyżowania na zielonym czyli są ustawione pod
piratów drogowych.

Wiadomo jesteśmy biednym krajem, ale właśnie dla tego nie stać nas na takie
buble. Z jednej strony trwoni się pieniądze, z drugiej robi się głupie
oszczędności, które później drogo nas kosztują.
Obserwuj wątek
    • Gość: kotbehemot Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:09
      > 1 dla czego most ma tylko dwa pasy? Jeżeli dojdzie do ukończenia obwodnicy
      > będzie to bardzo wąskie gardło tego szlaku komunikacyjnego (będzie tak
      > zakorkowany jak obecnie most Osobowicki)

Ktos kiedys liczyl, o ile drozszy blby trzypasmowy.. Ja raczej pytalbym, dlaczego nie ma miejsca pod tramwaj.

> 2 dla czego nie przewidziano tras spacerowych? Niewielkim kosztem można było
      > zejścia i zjazdy rowerowe na wały. Dlaczego miasto ciągle traktuje pieszych i
      > rowerzystów jak obywateli drugiej kategorii? Z drugiej strony buduje się
      > kosztowne windy, które pewnie szybko zostaną zdewastowane i będą rzadko
      > czynne.

Fakt, tego szkoda:((

> 4 dla czego nic się nie robi aby kontynuować rozbudowę obwodnicy (nic się nie
      > robi na ul. Klecińskiej, nie przygotowuje się łącznika do ul. Obornickiej i
      > Żmigrodzkiej, czyli dalej będzie się bardziej opłacało jechać przez miasto,
      > ponieważ Osobowicka i Klecińska będą nieźle zakorkowane)

Alez robi sie. Tylko, ze to sa tak kosztowne projekty, ze o dofinansowanie miasto stara sie z UE. Prezydent wczoraj obiecywal, ze polaczenie Gadowianki i FATU na 99% w przyszlym roku. O fundusze na dalsza czesc miasto takze sie stara...

> 5 dla czego nie wybudowano przejść podziemnych na skrzyżowaniach z
      > Grabiszyńską i Legnicką? W swoim czasie było na to miejsce, a ruchliwość tych
      > skrzyżowań stale będzie rosła i dodatkowy ruch pieszych będzie utrudniał.
      > Poza tym takie przejścia były by bardziej bezpieczne.

Obecnie juz nie buduje sie przejsc podziemnych ani kladek:)) Pamietaj ze to JEDNAK obwodnica SRODMIEJSKA, czyli zamykajaca przestrzen JEDNAK dla pieszych;)

> 6 dla czego nie powstaje obwodnica autostradowa? Dla czego miastu bardziej
      > opłaca się łożyć na nieustanne remonty ulic niż na rozwój sieci
      > komunikacyjnej.

To juz jest niezalezne od miasta. To mieszkancy Wroclawia zablokowali powstanie obwodnicy. Dzis sad w Warszawie zdecyduje po raz kolejny, czy odrzucic protesty. Byc moze za chwile dowiemy sie o rozpoczeciu prac przygotowawczych;)

na pytania na ktore nie potrafie, nie odpowiedzialem;)
      pozdrawiam

• svarte_sjel Re: Bubel Tysiąclecia 04.10.04, 20:27
        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
        > Ktos kiedys liczyl, o ile drozszy blby trzypasmowy.. Ja raczej pytalbym,
        dlaczego nie ma miejsca pod tramwaj.

Po co? Tam nigdy nie będzie potoku wielkości chociaż 1250 osób na godzinę
        (przepustowość pojedyńczej linii tramwajowej) poza pierwszym listopada.

> Obecnie juz nie buduje sie przejsc podziemnych ani kladek:)) Pamietaj ze to

Poza pl. Grunwaldzkim :^)
        • Gość: kotbehemot Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 20:52
          > > Obecnie juz nie buduje sie przejsc podziemnych ani kladek:)) Pamietaj ze
          > to
          >
          > Poza pl. Grunwaldzkim :^)
          >

No i co sie cieszysz?:) Milo ci, ze niszcza miasto w ktorym mieszkasz?
    • Gość: jerzy Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.wroclaw.mm.pl 30.09.04, 12:11
      Odniosę się tylko do 6. pytania z Twojej listy. A dlaczego nie poda się DO
      PUBLICZNEJ WIADOMOŚCI nazwisk i adresów osób protestujących przeciwko budowie
      obwodnicy, ślących protesty do SN i poruszających wszelkie możliwe sprężyny, by
      uniemożliwić budowę tej niezbędnej dla przeżycia Wrocławia arterii? Myślę, że
      gdyby podano w prasie, że pan Jan Kowalski (przepraszam wszystkich prawdziwych
      Janów Kowalskich: Was to nie dotyczy!), zamieszkały przy ulicy jakiejśtam nr xy
      jest jednym z głównych organizatorów protestów, to mieszkańcy Wrocławia bardzo
      szybko obrzydziliby mu życie i zmusili do przeprowadzki, a co najmniej
      rezygnacji z organizowania protestów.
      • szoppracz1 Re: Bubel Tysiąclecia 30.09.04, 12:23
        Całkiem słuszna uwaga. Stare dziady-działkowcy z Klecińskiej oraz lokator
        pseudowilli, która stała na skrzyżowaniu z Francuską tak skutecznie
        protestowali, że fundusze przeznaczone na rozbudowe tego odcinka przeniesiono
        gdzie indziej. Właściciel willi wywalczył w sądzie odszkodowanie równe blisko
        10-krotności wartości rynkowej budynku. Chałupę w końcu wyburzono, ale prace
        budowlane i tak utknęły w martwym punkcie. Codzienny dojazd autobusem 126 lub
        134 z Nowego Dworu na Krzyki zajmuje w szczycie godzinę w jedną stronę. A co
        będzie się działo po owarciu mostu, strach pomysleć...
        • Gość: Rafis Re: Bubel Tysiąclecia IP: 213.199.196.* 30.09.04, 12:39
          Nazwiska nie sa tajemnicą: dwóch profesorów prawa z UWr.Jedno nazwisko znam ale
          nie jestem pewien na 100% czy to on więc teraz go nie napisze ale to wszystko
          jest jawne.
          • Gość: Emeryt Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.04, 15:38
            Masz rację Rafis. Obaj panowie na B. Wątków na ich temat na tym forum nie
            brakowało.
    • Gość: kotbehemot OBWODNICA BEDZIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:43
      Sad wlasnie oddalil skargi, za 3 lata bedzie obwodnica autostradowa Wroclawia!
      • Gość: Rafis Re: OBWODNICA BEDZIE! IP: 213.199.196.* 30.09.04, 12:47
        w przyszłym roku jest zarezerwowane 50 mln zł na wykup gruntów i sporzadzanie
        projektów. Budowa ma ruszyc w 2006 i kosztowac 1,5 mld zł.Potrwa około 3 lat.
        • szoppracz1 Re: OBWODNICA BEDZIE! 30.09.04, 13:20
          Czyli czekają nas jeszcze co najmniej trzy lata tłuczenia się w zatłoczonych
          autobusach po zatłoczonej drodze. Brrrrrrr!
        • Gość: md Re: OBWODNICA BEDZIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 18:23
          > w przyszłym roku jest zarezerwowane 50 mln zł na wykup gruntów i sporzadzanie
          > projektów. Budowa ma ruszyc w 2006 i kosztowac 1,5 mld zł.Potrwa około 3 lat.

Przed chwilą Dutkiewicz w Faktach powiedział, że budowa ruszy w przyszłym roku i potrwa 2.5 roku. Przewidywany koszto 1.4mld zł
          • Gość: Rafis Re: OBWODNICA BEDZIE! IP: 213.199.196.* 30.09.04, 18:40
            > Przed chwilą Dutkiewicz w Faktach powiedział, że budowa ruszy w przyszłym
            roku
            > i potrwa 2.5 roku. Przewidywany koszto 1.4mld zł

Tym lepiej ale znajac nasze realia drogowe(opóźnianie przetargów itp) to nie
            byłbym takim optymistą. Jeszcze trzeba dodac ze wielu ludziom bardzo nie
            odpowiada to, że ta obwodnica będzie we Wrocku budowana.Jednak najważniejszy
            krok juz zrobiono.
    • Gość: fran Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.09.04, 15:43
      co z tego że będzie obwodnica , i że połączy się(w co wątpie) w przyszłym roku
      FAT z Gądówką jak pozostanie wązkie gardło w postaci przejazdu kolejowego ?
      • Gość: kotb. Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 15:49
        > co z tego że będzie obwodnica , i że połączy się(w co wątpie) w przyszłym roku
        > FAT z Gądówką jak pozostanie wązkie gardło w postaci przejazdu kolejowego ?

Obwodnica bedzie szla estakada NAD torami.
        • Gość: Andrzej Kiedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 17:00
          Kiedy można się spodziewać otwarcia tego mostu?
          • Gość: Emeryt Re: Kiedy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.04, 17:33
            Wg wczorajszych zapewnień pana prezydenta Najnigera /wczorajsze Fakty/ otwarcie
            mostu dla samochodów osobowych nastąpi przed Wszystkimi Świętymi, a dla
            samochodów ciężarowych po 15 listopada. Nie będzie pontoniaka na Kozanowie. Na
            99% pewne jest, że w przyszłym roku ruszy realizacja Klecińskiej z dwoma
            wiaduktami. Budowa ma trwać cos około 15 miesięcy. Trzymam kciuki.A z tymi
            samochodami przypomniał mi się stary dowcip jak w Szwecji dyskutowano o
            sposobie przejścia na ruch prawostronny. Po długiej, ostrej dyskusji ustalono,
            ze w pierwszej kolejności prawą stroną dróg zaczną jeździć samochody ciężarowe.
        • man_of_brass Re: Bubel Tysiąclecia 04.10.04, 19:11
          Gość portalu: kotb. napisał(a):

> > co z tego że będzie obwodnica , i że połączy się(w co wątpie) w przyszłym
          > roku
          > > FAT z Gądówką jak pozostanie wązkie gardło w postaci przejazdu kolejowego
          > ?
          >
          > Obwodnica bedzie szla estakada NAD torami.

fran (chyba) mial na mysli obwodnice w ciagu najblizszych lat, czyli wiadukt w ciagu Osobowickiej
    • truten.zenobi Re: Bubel Tysiąclecia 04.10.04, 13:10
      1 myślę, że 3 pas na odcinku Legnicka Osobowicka wcale tak dużo by nie
      kosztował i miejsce pod linię tramwajową też by się przydało!
      załóżmy że dzienie mostem będzie jeździć 10 tyś. samochodów i każdy zaoszczędzi
      dzięki temu 1L paliwa (1L =>ok 3,90) to daje dzienne oszczędności 39 tyś x 365
      dni w roku to jest 14 milionów oszczędności rocznie. a ile kosztował most?
      nie uwzględniam tu kosztów remontów ulic, oszczędności na czasie przejazdu,
      zużycia samochodów(głównie amortyzatorów) itp.
      Dla nie wtajemniczonych most wybudowano za nasze - podatników pieniądze, a nie
      za pieniądze miasta, więc proszę mi nie wmawiać że dla miasta to nie są
      oszczędności. ale oczywiście użędnicy wolą nasze pieniądze wydawać na siebie
      niż dla inwestycje dla nas. Poza tym warto by porównać koszt budowy obwodnicy z
      rocznym kosztem utrzymania wszystkich użędów w mieście. bez obwodnicy jest
      ciężko ale braku 80% urzędników nawet byśmy nie zauważyli.

2. problemów z mieszkańcami by nie było (lub było znacznie mniej) gdyby od
      początku liczono się z ich prawami i interesami. gdyby wyceny były rzetelne,
      projekty uwzględniały ochronę przed hałasem, utrudnienia komunikacyjne itp to
      myślę że było by znacznie mniej protestów i spraw sądowych. ale jak ludzi
      traktuje sie jak przygłupów i w ogóle się z nimi nie liczy to tak wychodzi.
      (np. jak się wycenia wartość budynku nie biorąc pod uwagę lokalizacji)
      • Gość: Roman Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 20:06
        Popraw nie tylko sposób argumentacji, ale i ortografię. Czyżbyś był jednym z
        tych dys... z odpowiednim papierem? Daj Boże byś nie stał się jednym z
        tych "użędników" czy "decydętuf" chociaż, kto wie - jakie społeczeństwo taka
        władza :-((
        • truten.zenobi Re: Bubel Tysiąclecia 05.10.04, 07:25
          Ja jestem dyslektykiem, ale bez papierka (no chyba że chodziło ci o dyplom
          wyższych studiów, to tak!), a ty jesteś jednym z tych nauczycieli bez
          kwalifikacji ale za to z bardzo wysokim mniemaniem o sobie?
          Ja brałem stypendia za średnią powyżej 4 (pomimo iz z polaka notorycznie
          groziła mi 2 a i z językami obcymi nie szło mi najlepiej), a ty?

Gość portalu: Roman napisał(a):

> Popraw nie tylko sposób argumentacji, ale i ortografię.

Na razie czepiasz się tylko ortografii, co może wyliczenia zbyt trudne? -
          paluszków brakuje?

> Daj Boże byś nie stał się jednym z
          > tych "użędników" czy "decydętuf" chociaż, kto wie - jakie społeczeństwo taka
          > władza :-((

narazie tak nisko nie upadłem( i chyba nie upadnę, na razie mi sie bardzo
          dobrze gdzie inndziej pracuje), ale nauczyciel to też posada państwowa ;) i
          niestety z moich obserwacji wynika, że (oczywiście nie wszyscy - są też
          pozytywne wyjątki, ale jakoś ich jest bardzo mało) nauczyciele nie stanowią
          elity.
        • Gość: Realistka Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.neurosoft.pl 25.11.04, 13:13
          Człowiecze, zostaw człowieka w spokoju!
          Mnie też wkurzało pisanie nieotrograficzne u innych, dopóki nie okazało się, że
          moje własne dzieci mają dysortografię!!!!!!

Nawet największe ilości ćwiczeń, wprawek itd. nie skutkują dużą poprawą w
          ortografii, często też taka dysfunkcja pozostaje do końca życia.

Dzieci dyslektyczne/dysortograficzne uczą się/pracują w domu więcej, niż inne
          dzieci (oczywiście, jeżeli rodzice zdają sobie z tej dysfuncji sprawę i
          traktują ją właściwie). Taki reżim, pracowitość i świadomość, że nic nie
          przychodzi łatwo i nie należy się poddawać, tylko w dorosłym życiu procentuje.
          Niestety, nie wszyscy nauczyciele takie dysfunkcje traktują poważnie, często
          dołując dziecko i w ten sposób przeszkadzając w osiąganiu sukcesów. Ale cóż,
          dyslektyk przynajmniej od małego wie, co to są "przeciwności", i że w dorosłym
          życiu też spotka RÓŻNYCH ludzi.

> Daj Boże byś nie stał się jednym z
          > tych "użędników" czy "decydętuf" chociaż, kto wie - jakie społeczeństwo taka
          > władza :-((

Pewnie, że lepiej, żeby się nie stał jakimś "użędnikiem", ale co tu ma do
          rzeczy dysleksja????? Czyżbyś sugerował, że ludzie z dysleksją są gorsi? Może
          głupsi?

Moje dziecko ma IQ równe 144, niezależnie od dysortografii.
          W internecie poszukaj sobie informacji o sławnych dyslektykach.

Może w ten sposób choć jedna osoba więcej opuści szeregi ignorantów....

Pzdr.
      • svarte_sjel Re: Bubel Tysiąclecia 04.10.04, 20:32
        truten.zenobi napisał:
        > 1 myślę, że 3 pas na odcinku Legnicka Osobowicka wcale tak dużo by nie

Co to jest 70 milionów ;^)

> dni w roku to jest 14 milionów oszczędności rocznie. a ile kosztował most?

211 milionów, a twoje szacunki są jak mniemam mocno zawyżone.
        Skądinąd jestem pewien, że gdyby na moście było 2x3 to korki by urosły :^P
        • truten.zenobi Re: Bubel Tysiąclecia 05.10.04, 07:47
          > Co to jest 70 milionów ;^)

w zależności do czego porównujesz: do swojej penscji, budżetu miasta, kosztów
          podobnych inwestycji ;) Myślę że lepiej jest gdy coś jest zrobione dobrze niż
          za najniższą możliwą cenę.

Jeżdzę trochę mostami trzebnickim i osobowickim więc nie wydaje mi się abym
          (jeśli w ogóle) mocno przeszacował ale głowy nie dam. Jedno jest pewne jeśli za
          jakiś czas (czyli po oddaniu łączników do Żmigrodzkiej) okaże się że 3 pas by
          się przydał to i tak napewno nie zostanie zbydowany. Ale przykład estakady
          Gądów - Nowy Dwór raczej świadczy o tym że 3 pasy to dobre rozwiązanie.
      • Gość: Rafis życie bez urzędników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:41
        "braku 80% urzędników nawet byśmy nie zauważyli. "

Jak to byśmy nie zauważyli??????????????????????
        Ja bym zauważył OD RAZU w TRZY SEKUNDY:

- o ile mniej kłopotów (by było)
        - o ile spokojniej (by było)
        - jak szybko wszystko można załatwić (by było)
        - o ile więcej kasy w portfelu bez łapówek (by było)

itp. itd.
    • Gość: tymon Dlaczego piszesz "dla czego" IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 04.10.04, 16:39
    • svarte_sjel Re: Bubel Tysiąclecia 04.10.04, 20:24
      truten.zenobi napisał:
      > 1 dla czego most ma tylko dwa pasy? Jeżeli dojdzie do ukończenia obwodnicy

A po co więcej?

> będzie to bardzo wąskie gardło tego szlaku komunikacyjnego (będzie tak

Jesteś smieszny.
      Po pierwsze skąd by się tam nagle miał wziąć ruch na 3 pasy, skoro cała OŚ jest
      budowana w standardzie 2x2 (trójpasmowa jest jedynie Na ostatnim Groszu ze
      względu na większy ruch lokalny).

> zakorkowany jak obecnie most Osobowicki)

Po drugie Most Osobowocki nie ma dwóch pasów, tylko coś około 1.5.
      Po trzecie jeśli uważasz, że tylko od przekroju drogi zależy jej korkogenność to
      jesteś śmieszny.

> 2 dla czego nie przewidziano tras spacerowych? Niewielkim kosztem można było
      > zejścia i zjazdy rowerowe na wały. Dlaczego miasto ciągle traktuje pieszych i

???

> 3 dla czego kosztowna przebudowa ul. Osobowickiej pozostawiła kolizyjne
      > zjazdy tramwaju?

A jak sobie to inaczej wyobrażasz?

> 4 dla czego nic się nie robi aby kontynuować rozbudowę obwodnicy (nic się nie

Robi się. Jeśli o tym nie wiesz to znaczy, że najprawdopodobniej nie powinieneś
      w ogóle zabierać głosu.

> 5 dla czego nie wybudowano przejść podziemnych na skrzyżowaniach z
      > Grabiszyńską i Legnicką? W swoim czasie było na to miejsce, a ruchliwość tych

Po co?

> 6 dla czego nie powstaje obwodnica autostradowa? Dla czego miastu bardziej

A co miasto ma do tego? Jedyne co miasto może robić w sprawie AOW to lobbować,
      czy może raczej prosić się "góry".
      • truten.zenobi Re: Bubel Tysiąclecia 05.10.04, 11:02
        Dyskusja o tym czy powinny być 2 czy 3 pasy jest w tej chwili dyskusja czysto
        akademicka, ponieważ most już stoi. Moim zdaniem jest to jednak poważny błąd
        planowania i osoby odpowiedzialne za to powinny, co najmniej zostać odwołane ze
        stanowisk (a przydałoby się też, aby NIK zbadał całą inwestycję) – taka jest
        moja opinia, ale oczywiście mogę się mylić, nie jestem wszechwiedzący.
        Jednak czy nie są to te same osoby, które zafundowały nam największe (w Polsce,
        Europie i być może na świecie) wielopoziomowe kolizyjne(!) skrzyżowanie?

Wiem, że oprócz 3 pasa ruchu istnieją inne elementy, które wpływają wydatnie na
        poprawę płynności jazdy, ale jakoś jadąc Hallera tego nie odczuwam. Często
        trzeba stać 3-4 cykle świetlne żeby przejechać skrzyżowanie. „Praw fizyki Pan
        nie zmienisz”, jeżeli jest duże natężenie ruchu to przydałby się 3 pas, ale
        akurat na Hallera nie ma gdzie go wybudować.
        Poza tym jadąc od Grabiszyńskiej na Powstańców można wybrać kilka
        alternatywnych tras, co na pewno zmniejsza natężenie ruchu na samej obwodnicy.
        Jadąc z Legnickiej na Obornicką nie będzie takiej możliwości (alternatywą jest
        koło przez centrum miasta). I właśnie dla tego myślę, że tu będzie się tworzyć
        wąskie gardło. (spójrz na mapę i porównaj)

Jeśli chodzi o Obornicką to lepszym rozwiązaniem było by puszczenie torów
        tramwajowych środkiem, dzięki czemu można by było uzyskać bezkolizyjne pasy
        jazdy, dodatkowy pas ruchu (lub wydzielony pas dla komunikacji publicznej). A
        tak po kosztownym remoncie, który praktycznie polegał na wybudowaniu ulicy od
        nowa, pozostał stary kolizyjny(!) układ komunikacyjny, w którym tramwaj jeździ
        slalomem (3 x przecina pasy ruchu), co przy zwiększonym natężeniu ruchu pewnie
        będzie często kończyć się dzwonkami. Może lepiej by było pociągnąć obwodnicę do
        Żmigrodzkiej nawet z tymczasowym przejazdem kolejowym?

Nie rozumiem też awersji do przejść podziemnych. Te na Legnickiej się
        sprawdzają. Dlaczego [poprawiłem się! ;)] tu by się nie sprawdziły? Wiem, że
        ludzie starsi często omijają je i przechodzą, ponad, ale można, jak w wielu
        krajach cywilizowanych jest to stosowane od lat, zainstalować ruchome schody
        (czy nawet ruchome chodniki). W Wiedniu opłaciło się trasę tramwaju puścić pod
        ziemią a u nas nic się nie opłaca wybudować przejścia? To w końcu za nasze
        pieniądze i dla naszej wygody! Obok Astry powstaje kolejne centrum handlowe,
        jest kościół, i ruch pieszych w tym miejscu jest będzie duży.
        Poza tym przejścia podziemne są powszechnie stosowane (a byłem w paru innych
        miastach) i nie widzę przyczyny takiej niechęci do nich. Argumenty typu, że
        jestem śmieszny, czy „już nie buduje się” jakoś do mnie nie przemawiają.

Postępy prac oceniam na podstawie tego, co widzę, a nie tego, co urzędnicy mają
        na papierze. Ich opieszałość w załatwianiu formalności raczej źle o nich
        świadczy. O potrzebie wybudowania obwodnicy mówiło się już w latach 80 (i chyba
        też niemieckie plany zabudowy przewidywały stworzenie obwodnicy), więc chyba
        było dość czasu, aby solidnie się przygotować do tej inwestycji. Ale jeżeli
        wydaje się pozwolenia na budowę na trasie obwodnicy to, o czym my mówimy. W
        urzędach nie ma chyba kompetentnych ludzi a wszystko załatwia się „hura-
        polityką”, nie licząc się z nikim i niczym.
        • map4 Re: Bubel Tysiąclecia 05.10.04, 13:55
          truten.zenobi napisał:

> Dyskusja o tym czy powinny być 2 czy 3 pasy jest w tej chwili dyskusja czysto
          > akademicka, ponieważ most już stoi.

Śmiem dodać, że pokazywane wcześniej "plany" były wizualizacją z lotu ptaka,
          zrobioną z takiej odległości, żeby się broń Boże nie można było doliczyć np.
          ilości pasów ruchu, obecności ścieżek rowerowych czy torów tramwajowych.
          Chroniono nas po prostu przed dostępem do niewygodnych szczegółów.

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, bo jesteśmy przecież na tyle bogatym
          miastem, że za 5 lat, kiedy korki na moście staną się nie do wytrzymania
          wybudujemy sobie obok drugi most. Znowu będą wstęgi, całusy,pokropek, ochlej,
          i - co najważniejsze - nowy przetarg.

> Moim zdaniem jest to jednak poważny błąd
          > planowania i osoby odpowiedzialne za to powinny, co najmniej zostać odwołane ze
          > stanowisk (a przydałoby się też, aby NIK zbadał całą inwestycję) – taka jest
          > moja opinia, ale oczywiście mogę się mylić, nie jestem wszechwiedzący.

To kwestia posiadanych horyzontów, a nie planowania. Zaplanowano most dla
          natężenia ruchu drogowego sprzed 40 lat. To dobrzepokazuje, w jakim świecie żyje
          nasza władza.

I na koniec dwie zagadki: po jakim okresie czasu pojawią się na moście pierwsze
          ograniczenia prędkości dla ciężarówek spowodowane dziurami ? Po jakim okresie
          czasu pojawi się na moście pierwsza ekipa remontowa ?

Stawiam na najwyżej trzy lata.
        • Gość: Kayin Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 05.10.04, 16:37
          truten.zenobi napisał:

> Dyskusja o tym czy powinny być 2 czy 3 pasy jest w tej chwili dyskusja czysto
          > akademicka, ponieważ most już stoi. Moim zdaniem jest to jednak poważny błąd

2 pasy w zupełności wystarczą. Na moście nie ma żadnych świateł, więc gdzie
          niby mają się tworzyć korki? Od skrzyżowania z Obornicką do skrzyżowania z
          Popowicką nie będzie żadnych innych skrzyżowań na obwodnicy. Być może przy
          baaaardzo dużym ruchu przejazd przez ten most będzie możliwy z prędkością nie
          70 a 50 km/h. To wyjdzie jakieś 20 sekund wolniej. Czy zatem dla tak
          niewielkiej różnicy opłaca się wydawać pieniądze na trzeci pas? Są pilniejsze
          potrzeby.

> Jeśli chodzi o Obornicką to lepszym rozwiązaniem było by puszczenie torów
          > tramwajowych środkiem, dzięki czemu można by było uzyskać bezkolizyjne pasy

Miałeś zapewne na myśli Osobowicką. W obu kierunkach na Osobowickiej tory
          tramwajowe przecinają pas jezdni dwukrotnie. Nie będzie to jakimś wielkim
          utrudnieniem, gdyż tramwaj przejeżdża tamtędy w szczycie raz na 6 minut.
          Czerwone dla samochodów w czasie przejazdu tramwaju świeci się ledwie
          kilkanaście sekund.
          A pomijając powyższe - Osobowicka jest jedynie rozwiązaniem tymczasowym! O ile
          się nie mylę to za niewiele ponad 3 lata dojedziemy obwodnicą aż do Marino.
        • Gość: Mezopot Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.hutmen.pl 25.11.04, 10:41
          >Jednak czy nie są to te same osoby, które zafundowały nam największe (w
          >Polsce, Europie i być może na świecie) wielopoziomowe kolizyjne(!)
          >skrzyżowanie?
          A o które skrzyżowanie Ci chodzi?
          • truten.zenobi pl. Społeczny - to przed mostem Grunwaldzkim n/t 25.11.04, 13:50
            • Gość: Mezopot Re: pl. Społeczny - to przed mostem Grunwaldzkim IP: *.hutmen.pl 26.11.04, 08:05
              Zanim o czymś piszesz to proponuje dowiedzieć się nieco coś na temat. Plac
              Społeczny był zaplanowany jako całkowicie bezkolizyjny, ruch na kierunku Pl.
              Dominikański - Most Grunwaldzki miał iśc tunelem. Niestety pojawiły się
              problemy technologiczne (brak odpowiednio szczelnego betonu) a potem zabrakło
              pieniędzy i przycięto inwestycję. Jeszcze jeden szczegół - ten plac zaczęto
              budować w latach 80. W roku 90 dopiero plac budowy przejął samorząd i ukończono
              budowę dróg i estakad w 1992, przejścia podziemne wykończono jeszcze później.
    • truten.zenobi aaaa nie mówiłem 25.11.04, 07:59
      ... jasnowidz czy co?
      Już zaczyna się korkować ulica Osobowicka jedną z przyczyn jest jeden pas ruchu
      (chociaż spokojnie mogły by być dwa) i tramwaj jeżdżący slalomem, doszło tam
      też do kilku wypadków.
      Ale to oczywiście to ja ciągle narzekam i jestem malkontentem? Myślę że nie! Po
      prostu w tym kraju nic nie może być zrobione tak jak należy a planowanie i
      przewidywanie skutków własnych działań jest traktowane jak zabobon.
      • Gość: Mezopot Re: aaaa nie mówiłem IP: *.hutmen.pl 25.11.04, 10:47
        Myślę że przyczyną korków na Osobowickiej jest mnóstwo świateł, których
        naciapali bez opamiętania po remoncie nawierzchni, jakby droga przebiegała
        przez centrum miasta. A że jest powszechnie wiadomą rzeczą, że dla naszych
        speców od komunikacji zielona fala to czarna magia, więc mamy korki.
        • Gość: ziutek Marudy jesteście wszyscy bez wyjątku (ja też:) IP: *.kom / 81.219.225.* 25.11.04, 12:52
          Wszystko wam sie nie podoba i jeden mądrzejszy od drugiego.Poczekajmy aż
          skończą całość. Wiecznie niezadowoleni. Nie "Kowalski" ale "Niepodoba" - tak
          powinno brzmieć nazwisko wiekszości Polaków.
          • truten.zenobi :)) 25.11.04, 12:58
            coś w tym jest ale.... ww. przykład swiadczy o tym że nic nie musimy wymyślac
            aby rozwijać naszą narodową cechę!

ps
            już się boję co tam będzie się działo jak za 50 lat skończą całość

smurf maruda;)
    • Gość: kamil Re: Bubel Tysiąclecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 21:28
      Trutniu newet odpowiadać mi się nie chce na takie bzdury jak wypisujesz.
      wytrzeźwiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka