Gość: lolo IP: *.rozanka.wroc.pl 09.11.04, 00:34 mogloby byc jeszcze po niemiecku i dla odmiany arabsku ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: frufru Re: Do końca roku we Wrocławiu zawisną tablice sł IP: *.chello.upc.cz 09.11.04, 01:00 ...A po Czesku to co? Czesi nie gęsi....:) Odpowiedz Link Zgłoś
ert3 Re: Do końca roku we Wrocławiu zawisną tablice sł 09.11.04, 09:45 Mam nadzieję że przyjdzie czas na takie postacie jak Grotowski,Tomaszewski,Dunikowski,Wojaczek,Anna German,Poelzig,Sharoun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Do końca roku we Wrocławiu zawisną tablice sł IP: *.lan.pop.pl 09.11.04, 10:04 1. Henryk I Brodaty (1163-1238) - książę wrocławski, dał początek dynastii Henryków śląskich. Najpotężniejszy władca piastowski. Czy to nie nadmiar uwielbienia? Bolesław Chrobry też był z dynastii Piastów, a chyba miał większy zakres władzy niż regionalny książe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Re: Do końca roku we Wrocławiu zawisną tablice sł IP: *.neurosoft.pl 09.11.04, 11:14 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > 1. Henryk I Brodaty (1163-1238) - książę wrocławski, dał początek dynastii > Henryków śląskich. Najpotężniejszy władca piastowski. > > Czy to nie nadmiar uwielbienia? Bolesław Chrobry też był z dynastii Piastów, a > chyba miał większy zakres władzy niż regionalny książe. Tylko że tablice dotyczą TEGO REGIONU właśnie, a nie wszystkich ziem polskich, (cokolwiek to wtedy znaczyło...) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Do końca roku we Wrocławiu zawisną tablice sł IP: *.lan.pop.pl 10.11.04, 09:53 > Tylko że tablice dotyczą TEGO REGIONU właśnie, a nie wszystkich ziem polskich, > (cokolwiek to wtedy znaczyło...) > To niech napiszą, że to "najpotężniejszy władca z linii Piastów śląskich" albo coś w tym rodzaju. Treść zaproponowana dla tej tablicy jest po prostu nieprawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wściekły Re: Do końca roku we Wrocławiu zawisną tablice sł IP: 62.244.138.* 10.11.04, 20:45 I jak zwykle tylko średniowiecze i współczesność siedem stuleci wielokulturowości przepadło zastanawia mnie na czyich kamienicach znajdą swe miejsce owe tablice:-) Darku,to nie wiesz,że staropolski Browar Piastowski ma swą centralę we Wrocławiu tak oto (również na podstawie PRL-owskich podręczników) uczą historii w wielokulturowym mieście:-) pozdrawiam wściekły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWn Re: A gdzie prawdziwie slawni Wroclawianie? IP: 5.6.1D* / *.mch.sbs.de 09.11.04, 12:46 No to udalo sie wybrac takich "swietnych" Wroclawian, o ktorych juz ta Boleslawcem nikt nie slyszal. A gdzie 10-ciu laureatow Nobla? Wroclaw ma najwiecej noblistow ze wszystkich miast. To jest powod do dumy, a nie jekis tam Nankier czy Bukowski. A Altzheimer? Tego przeciez nikt nie zapomni. A gdzie F. Lassalle, a gdzie C. G. Langhans? Przedstawona lista 10 "wroclawskich slaw" jest lista kolesiow, ale nie slaw. AWn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DITRAN Komunistom do widzenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.04, 17:30 Ferdynand Lassall - pierwszy socjalista, Bolesław Drobner pierwszy prezydent. Grotowski miał poglady lewicowe a Wojaczek nie lubił kleru. No więc wiadomo, dlaczego nie będą sławnymi wrocławianami. Odpowiedz Link Zgłoś
rzulw Czy uważacie, że należy je zmienić lub uzupełnić? 09.11.04, 16:13 A tablica poświęcona Jasiowi Pawie Oczko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frufru Re: Czy uważacie, że należy je zmienić lub uzupeł IP: *.chello.upc.cz 09.11.04, 17:20 Popieram Jasia Pawie Oczko. Przynajmniej w swojim ulubionym tramwaju powinien mieć tabliczkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Do końca roku we Wrocławiu zawisną tablice sł IP: *.acn.waw.pl 09.11.04, 20:55 To wymienionej listy dołączyłbym jeszcze błogosławionego Czesława (zawsze kiedy jestem we Wrocławiu to odwiedzam Go u Dominikanów), św. Jadwigę Śląską (jako symbol pojednania polsko-niemieckiego) i być może Bolesława Chrobrego (za czasów jego panowania we Wrocławiu ustanowiono jedno z trzech nowych polskich biskupstw podporządkowane metropolii gnieźnieńskiej). Zastanawiam się także, czy na tablicach nie powinien pojawić się także język niemiecki- jako świadectwo wielowiekowej obecności Niemców nad Odrą, a przede wszystkim- by do świadomości Niemców odwiedzających Wrocław mogło dotrzeć, że na przestrzeni ponadtysiącletnich dziejów Waszego miasta to Polacy wnieśli największy wkład w jego tworzenie i kształtowanie, choć oczywiście nie byli jedynymi, którzy mieli wpływ na kształt miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s A GDZIE ARCHITEKCI!!!??!?!?!?!?!?!??! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 20:59 Wrocław przedwojenny miał jednych z najlepszych NA SWIECIE architektow!!!!!! A zamiasta Berga, Scharouna lub Radinga jest jakis poniemiecki architekt, ktory nie w skali odbudowal rynek! Wroclaw jako jedyne miasto polskie znajduje sie w swiatowych ksiazkach o architekturze, dzieki tym panom powyzej! skandal, ze zadnego nie ma na liscie:(( Odpowiedz Link Zgłoś
ert3 Re: A GDZIE ARCHITEKCI!!!??!?!?!?!?!?!??! 10.11.04, 10:28 Tablica upamiętniająca M.Berga wisi na Hali Ludowej na pewno inni niemieccy architekci też na nie zasługują,warto pamiętać też o niektórych polskich chocby miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35779,901468.html i o noblistach www.wroclawski.nobel.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deadcandance nie zapominajmy o historii Wrocławia IP: *.media4.pl 09.11.04, 23:36 przejrzystymi poliweglanowymi tablicami? jakie to będzie wyglądało? mam nadzieje, że nie chodzi o takie zwykłe przydkie przeźroczyste... dla przypomnienia: Tablice będą piękne - z kamienia, brązu i żeliwa, obramowane piaskowcem. Projektuje je znany wrocławski rzeźbiarz Waldemar Szmatuła... tak miały wyglądać tablice, gdy GW ogłaszała konkurs na wybór słynnych wrocławian w kwietniu... co o tym sądzicie? mi się wydaje, że jest to trochę krok w tył (nie wiaem jak miały ygadać poprzednie i obecne, ale jakoś do tych oferowanych obecnie nie potrafie się przejkonać)... chciałbym się również przyłączyć do opiniu wielu osób, że na liście brakuje tych najsłynniejszych wrocławian, niekoniecznie Polaków... Wrocław chce uchodzić za wielokulturowe miasto, i za takie się jedynie uwaza, zapominając jednocześnie o swoich najznakomitszych byłych mieszkańcach innych narodowości... Czy w przyszłym roku będzie prowadzona podobna akcja? Mam nadzieje, że tak... i Ci o których teraz zapomniano zostaną uhonorowani pS. Wojaczek, Grotowski i wielu innych również powinni mieć swoje tablice! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: nie zapominajmy o historii Wrocławia IP: 62.29.254.* 09.11.04, 23:49 Wrocław chce uchodzić za wielokulturowe > miasto, i za takie się jedynie uwaza, zapominając jednocześnie o swoich > najznakomitszych byłych mieszkańcach innych narodowości... a ja przypominam ze to wybór czytelników, ciekawe na kogo Ty głosowałeś -myśle ze na nikogo czyli znowu Polak nie wział udziału ale ma pretensje o wynik :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dcd Re: nie zapominajmy o historii Wrocławia IP: *.media4.pl 10.11.04, 09:18 myśle > ze na nikogo czyli znowu Polak nie wział udziału ale ma pretensje o wynik :) zdziwilbys sie, akurat w tym konkursie bralem udzial, zreszta staram sie nieod dzis brac czynny udzial w tym co sie dookola mnie dzieje, i boli mnie tak samo jak Ciebie, to co sie dzieje dookola nas, zreszta poczekaj do grudnia, i wtedy poczytaj wyborcza... moze wtedy cos przeczytasz ciekawego na temat tablic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: nie zapominajmy o historii Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.04, 22:27 Rafisku, pierwsze miejsce miała Edyta Stein a trzecie Max Berg. A gdzie oni są? Nie odpowiadali politycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niky SKANDAL IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.04, 23:11 No właśnie! Na dzień przed końcem plebiscytu prowadziła EDYTA STEIN!!!! Co to za białoruskie ustawianie wyników???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: typ Re: nie zapominajmy o historii Wrocławia IP: *.rozanka.wroc.pl 11.11.04, 11:24 Przecież E.Stein ma tablicę na kamienicy w której mieszkała na ul.Nowowiejskiej a M.Berg na Hali Ludowej obok wejścia głównego po lewej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: nie zapominajmy o historii Wrocławia 11.11.04, 12:06 A Jaśko? -------------------------- pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.j. Re: Do końca roku we Wrocławiu zawisną tablice sł IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 18:44 A gdzie Max Born, "gigant" XX-wiecznej fizyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Do końca roku we Wrocławiu zawisną tablice sł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 20:34 We Wrocławiu zyło tylu sławnych ludzi że całe miasto trzeba by otablicować. A Steinhaus? A Hirszfeld itd?? A odkrywca Neptuna Galle? A Calusewitz genialny strateg i general twórca traktatu o Wojnie? A Angelus Silesius poeta baroku ktorego nawet cytował Robert De Niro w filmie ktory ostatniop widziałem w tv :)? A ja optowałem z Mafredem von Richthofenem "Rod Baron" - Czerwonym Baronem, asem lotnictwa jednym z najslynniejszych pilotów w historii świata. Odpowiedz Link Zgłoś