Dodaj do ulubionych

UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY

IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 29.11.04, 15:44
Jutro o 12 jest manifestacja poparcia dla Ukrainy - super.
Organizują ją m.in studenci UWr - super
Z tego powodu dla ca łego uniwerku są godziny rektorskie od 11 do 14 - to juz
mniej super.
Nie zrozumcie mnie źle - osobiście popieram te manifestacje itp, ale...
NIE KAŻDY JEST ZA JESZCZENKĄ! Nie każdego interesuje sytuacja na Ukrainie,
nie każdy łazi z pomarańczową wstążeczką. Dlaczego więc Ci ludzie mają tracić
zajęcia??? Coś tu chyba jest nie tak i zlatuje mi to narzucaniem jedynie
słusznego stanowiska.
Co o tym sądzicie? Czy to jest w porządku?
Obserwuj wątek
    • szoppracz1 Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 29.11.04, 15:59
      Nie rozśmiesaj mnie, od kiedy to studenci martwią się nadmiarem wolnych godzin?
      No, chyba, że teraz są jacyś inni studenci, bo jeszcze kilka lat temu każdy się
      cieszył.
    • Gość: edward a co ty wiesz o jedynie słusznym stanowisku... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.11.04, 16:04
      masz 3 godziny wolnego, to dla ciebie problem? to idź do biblioteki, na pewno
      jeszcze wiele możesz się w niej nauczyć.
    • szarykot Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 29.11.04, 16:05
      kto ci broni:
      1. nie iść na manifę
      2. zorganizować manifę popierającą Janukowycza
      ?
    • Gość: Rafis Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.11.04, 16:20
      hmmm widze, że wyścig szczurów przyspiesza...
      • Gość: Marta Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 29.11.04, 16:34
        No tak... domyślałam się, że będą takie posty. Jak już mówiłam - nie mam nic
        przeciwko manifestacji i nie martwię się tym, że mam wolne :) (a nawet sie
        cieszę). Po prostu uważam, że godziny rektorskie z powodu manifestacji jakby
        nie patrząc politycznej to jednak trochę dziwne. Dlaczego z powodu tej
        manifestacji ma byc wolne? Czy jakby ktoś zorganizował manifestację przeciwko
        np. wojnie w Iraku to rektor też by się zgodził na brak zajęć? A gdyby była
        manifestacja poparcia dla Januchowycza?
        • Gość: edward Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.11.04, 16:37
          cieszysz się, że masz wolne, bo rektor ogłosił godzin rektorskie, a równocześnie
          źle ci z tym, że je ogłosił. jakbym był szowinistą, to bym zapytał, gdzie tu
          logika... :)
          • Gość: Marta Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 29.11.04, 16:49
            Nie czepiaj sie jak nie ma czego.
            Pewnie, że się cieszę, że nie ma zajęć, bo akurat jutro mam nudne :) ale tu nie
            o to chodzi. Zostawmy sprawę, czy chcemy jako studenci mieć zajęcia czy nie.
            Chodzi po prostu o to, czy z powodu manifestacji rektor powinien zajęcia
            odwołać? Ja rozumiem, że jak ktoś nie chce to nie musi iść na manifestację, ale
            czy naprawdę nie uważacie, że takie manifestowanie poglądów rektora i "władz"
            uniwerku jest trochę nie w porządku wobec studentów(pracowników), którzy nie
            popierają Juszczenki?
            • Gość: Rafis Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.11.04, 16:55
              uważam że popieranie słusznych decyzji i słusznych ludzi jest słuszne :)
              Juszczenko jako prezydent Ukrainyto polska racja stanu.Teraz mamy szanse zrobic
              to czego nie zrobił Piłsudski po 1 wojnie światowej.Własciwie to mamy szanse
              naprawic tamte błędy i się zabezpieczyc na przyszłosć.
              Dlaczego wiec Uniwerek ma udawać, że jest obiektywny?
            • Gość: edward Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.11.04, 16:57
              nie chodzi o poparcie dla Juszczenki, tylko o poparcie dla demokracji i
              poszanowanie demokratycznych wyborów. rozumiem, że twoim zdaniem nie są to
              wartości, o które warto powalczyć - chociażby przez manifestację solidarności z
              tymi, którzy chcą uczciwych wyborów. no to ładnych nam uniwerek studentów
              kształci, za moje podatki w dodatku.
              • szarykot Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 29.11.04, 16:59
                edwardzie, z klawiatury mi to wyjąłeś :)
              • Gość: Marta Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 29.11.04, 17:04
                Ludzie! Czy wyście poszaleli!
                Czytać nie umiecie?
                widzę, że nie ma na tym forum ludzi, z którymi możnaby podyskutować normalnie.
                Czy ja gdziekolwiek napisałam, że nie popieram Juszczenki, że nie jestem
                za 'demokracją i demokratycznymi wyborami'????
                Powtarzam jeszcze raz - NIE O TO MI CHODZI!!!
                Ale niestety widzę, że niektórzy są głusi i ślepi!
                wkurza mnie takie podejście. Ci, co na Ukrainie głosowali na Januchowycza (a
                wyobraźcie sobie, że tacy tez byli!) też mieli jakieś swoje racje. Nigdy nie
                jest tak, że tylko jedna strona ma rację, a druga nie ma jej wcale. Nic nie
                jest czarno-białe. Niestety.
                • szarykot Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 29.11.04, 18:13
                  ci, którzy głosowali na Samoobronę też mają swoje racje. i ci, którzy
                  antysemickim murem stoją za Jankowskim - też.
                • Gość: wojtek Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.mat.univie.ac.at 29.11.04, 20:43
                  Najpierw sie Pani pyta:

>Coś tu chyba jest nie tak i zlatuje mi to narzucaniem jedynie
                  >słusznego stanowiska. Co o tym sądzicie? Czy to jest w porządku?

A kiedy tlumacza Pani rozni ludzie, ze tu nie chodzi o polityczne poglady, tylko
                  o rzeczy o wiele wazniejsze, ze konkretni politycy nie maja tu nic do rzeczy, ze
                  mysli sie tu o wartosciach nadrzednych, takich jak na przyklad prawo do
                  uczciwych wyborow, to wtedy sie Pani wscieka.

Ja tak sobie mysle, ze jedyna osoba "glucha", "slepa", "nie umiejaca czytac" i
                  "z ktora nie mozna podyskutowac normalnie" jest tutaj Pani, Pani Marto.

Co wiecej, mysle ze wcale nie chodzi tutaj Pani o zadna zmarnowane zajecia.
    • brezly Narzucanie pogladow na Uniwrocu 29.11.04, 17:02
      Mialoby to miejsce, gdyby pan rektor wydal nakaz udania sie na manifestacje ze
      sprawdzaniem obecnosci pod grozba relegowania z uczelni (bywalo bywalo).
      Po protu, poniewaz pan rektor zorientowal sie ze i tak znaczna ilosc ludzi
      wezmie w tym udzial wiec postanowil nie robic fikcji. Mozesz isc do biblioteki w
      tym czasie i przygotowywac sie do zajec. Albo isc na konsultacje. Nikt ci nie
      kaze tam isc. Mozesz ewnetualnie popracowac nad terminem odrobienia zajec.

Co do ew. wiecu poparcia dla p. Janukowycza: jakby bylo tylu chetnych zeby to
      zorganizowac to by pewnie rektor to zrobil. Jakos jednak nie widac chetnych.
      Zaloby po p. Arafacie tez nie bylo.

Innymi slowy: czepiasz sie, panna. I tyle.
    • evrin Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 29.11.04, 17:30
      Rozumiem o co Ci chodzi. uniwersytet nie powinien mieszac sie w sprawy badz co
      badz polityczne. ale w tym przypadku jest inaczej, bo to co sie dzieje na
      Ukrainie to wydarzenie historyczne, wierze, ze jak raz zaprowadzi sie tam
      demokracje, to tak juz zostanie. Uwazam, ze kazde dzialanie majace na celu
      poparcie dazen demokratycznych jest sluszne.

Z innej beczki, to jak juz ktos napisal: po co maja robic zajecia jak i tak
      nikt by nie przyszedł, bo kady woli isc na manifestacje? podejscie realistyczne.

jednak gdyby odwolali zajecia z powodu manifestacji popierajacej lub nie: jakis
      projekt sejmowy ktorejs partii, obecna sytuacje w kraju itp. to uznalabym, ze
      masz calkowita racje. bo co innego studenci i to co robia i co mysla i jak to
      uzewnetrzniaja a co innego wladze uczelni. uffff
    • Gość: Mundzio Re: Jest alternatywa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.04, 17:56
      Możesz protestować przeciw sfałszowanym wyborom w Rumunii i przesunięciem na
      termin późniejszy wyborów w Iraku. A ja będę protestował przeciw protestom pana
      Zagórnego /tego od świni/ w sprawie budowy obwodnicy przez teren Targpiastu.
    • Gość: wojtek Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.mat.univie.ac.at 29.11.04, 20:38
      Zamiast martwic sie o brak zajec, byc moze powinna miec Pani troche zaufania do
      swoich wladz rektorskich. Uniwersytet nie uczy tylko na zajeciach - w koncu nie
      bez powodu mowi sie, ze studia trwaja iles lat - calych lat.
      Powinna Pani sie zastanowic czego Rektor chce Pania nauczyc oglaszajac te
      godziny rektorskie - bo po to one wlasnie sa, zeby Pani sie czegos nauczyla. A
      mianowicie, tego jak odrozniac polityke, czy polityczne poglady, od rzeczy
      wiekszych i wazniejszych niz cala polityka razem wzieta.
    • toka95 Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 29.11.04, 22:16
      Bo każda okazja jest dobra, by zrobić sobie wolne.
      Po prostu, ani studentom, ani rektorowi nie zależy na tym by się czegoś uczyć.
      Akurat wyższe uczelni (jako instytucje nie do końca demokratyczne) nie powinny,
      moim zdaniem, nauczać, że demokracja jest "uber alles".
      Lekarz powinien leczyć, krawiec szyć ubrania, a nauczyciel uczyć, a nie
      organizować wolne.
      Gdyby studentom chciało się manifestować, to zrobiliby to już w niedzielę i nie
      byłoby problemu.
      • Gość: wojtek Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.mat.univie.ac.at 29.11.04, 22:20
        Niestety tu nie moge sie z Panem zgodzic - sadze ze akurat taka demonstracja
        jest dosc dobra nauka, jesli podejsc do tego wlasciwie. To nie jest polityka, to
        jest cos znacznie wiecej.
        A co do zorganizowania demonstracji w weekend - no coz byc moze w przyszly
        bedzie juz za pozno, a w ubiegly: czy przypadkiem nie ma przepisu ktory mowi, ze
        manifestacje nalezy zglosic odpowiednio wczesniej w magistracie?
        • toka95 Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 29.11.04, 22:36
          A co stało na przeszkodzie zgłosić ją przed niedzielą, nastawienie w
          magistracie do tej sprawy takie, że przyklepaliby to w pięć minut.

A cóż za nauką jest taka demonstracja (a tak swoją drogą jestem ciekaw ilu
          studentów zjawi się na demonstracji, we Wrocławiu studiuje kilkadziesiąt
          tysięcy studentów, na demonstrację przyjdzie kilka promili z tej liczby), czego
          studenci tam się nauczą: budować domy, pisać programy komputerowe, leczyć
          chorych.
          Przed referendum w sprawie akcesji Polski do UE rektor polecał nauczycielom
          akademicki poruszanie tego problemu podczas zajęć (hi, hi: np. podczas zajęć z
          analizy matematycznej).
          Do kopania ogródka służy łopata, do wycierania nosa chusteczka. Niektórzy
          zapomnieli, że Uczelnia służy do krzewienia nauki (a kiedyś tak bardzo chciano
          wyprowadzić z uczelni sekretarzy i marcowych docentów).
          • Gość: wojtek Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.mat.univie.ac.at 29.11.04, 22:53
            Calkowicie zgadzam sie, ze polityka powinna znajdowac sie jak najdalej od sal
            wykladowych - i gdybym tylko dostal od rektora zalecenie w sprawie prelekcji nt
            wstapienia do UE to bym mu je odeslal. Ale nigdy nie dostalem, wiec moze to
            bajka z tymi zaleceniami?

Natomiast Uniwersytet nie tylko ma ksztalcic specjalistow w danych dziedzinach,
            ale ma im wbic do glow cos jeszcze, cos co nie daje sie dobrze opisac slowami,
            ale cos czego przykladem jest wlasnie ta manifestacja. Na ile rozumiem to nie
            jest manifestacja popierajaca jednego z kandydatow na Ukrainnie (choc niektorzy
            tak to opisuja), ale jest to manifestacja popierajaca demokracje na Ukrainie.
            • toka95 Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 29.11.04, 23:17
              To dlaczego wszyscy mają dodatki w kolorze pomarańczowym???
              • Gość: wojtek Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 10:41
                A co to przeszkadza - przyjal sie jako kolor demokracji :)
                • toka95 Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 30.11.04, 11:28
                  Gość portalu: wojtek napisał(a):

> A co to przeszkadza - przyjal sie jako kolor demokracji :)

A od kiedy???? A dlaczego nie niebieski????

Już poznałem definicję opozycji - Juszczenko, lider opozycji, jest zarazem
                  liderem ugrupowania, które wygrało wybory na Ukrainie (sic!), czyli
                  najliczniejszego klubu parlamentarnego w ukraińskim parlamencie.
                  • Gość: wojtek Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 11:32
                    Eee tam - takie sytuacja latwo sobie wyobrazic. Niech Pan lepiej powie jaki
                    procent miejsc w parlamencie ma ugrupowanie Juszczenki.

Zas co do pomaranczowego - to o ile dobrze pamietam, to stal sie on kolorem
                    demokracji od sfalszowanych wyborow na Ukrainie.
                    • toka95 Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 30.11.04, 12:04

> Eee tam - takie sytuacja latwo sobie wyobrazic. Niech Pan lepiej powie jaki
                      > procent miejsc w parlamencie ma ugrupowanie Juszczenki.

100 mandatów w 450 osobowej izbie parlamentu.

> Zas co do pomaranczowego - to o ile dobrze pamietam, to stal sie on kolorem
                      > demokracji od sfalszowanych wyborow na Ukrainie.

Jeśli się dobrze orientuję, to pomarańczowy był kolorem Juszczenki, a niebieski
                      Janukowycza.
                      Od kiedy to definicja demokracji jest następująca: demokracja = Juszczenko ?
                      Gdy Juszczenko wygrał wybory parlamentarne (przypominam: na tej samej Ukrainie)
                      to nikt nie chciał organizować protestów w sprawie sfałszowanych wyborów.
                      Co zmieniło się od tamtej pory????
                      • Gość: wojtek Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 12:13
                        > 100 mandatów w 450 osobowej izbie parlamentu.

22% - co tu jest sprzecznego z byciem w opozycji?

Zas pomaranczowy byl kolorem Juszczenki, ale teraz jest postrzegany znacznie
                        szerzej - sprzecznosci nie ma. Ba - pomaranczowy jest tez kolorem pisu i
                        czesciowo po, poza tym ING i paru innych instytucji. Tez nie ma sprzecznosci.

> Co zmieniło się od tamtej pory????

Skala falszerstw i zastraszania?
                        • Gość: takajedna Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: 81.219.236.* 30.11.04, 13:45
                          A Panowie jak korzystają z godzin rektorskich? Zamiast zgłebiać wiedzę (jeśli
                          na manifestację się nie chce), to pogaduchy sobie urządzacie na forumie! Do
                          roboty!
                          • Gość: wojtek Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 13:56
                            Ja nie mam godzin rektorskich - a i Pan toka95 pewnie tez nie (bo rozumiem, ze
                            jest z Politechniki, a tam godzin rektorskich podobno nie ma - prasa klamie :) )
            • toka95 Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY 30.11.04, 08:20

> Calkowicie zgadzam sie, ze polityka powinna znajdowac sie jak najdalej od sal
              > wykladowych - i gdybym tylko dostal od rektora zalecenie w sprawie prelekcji
              nt
              > wstapienia do UE to bym mu je odeslal. Ale nigdy nie dostalem, wiec moze to
              > bajka z tymi zaleceniami?

To czytaj:

Uchwała nr 118920022005 Senatu Politechniki Wrocławskiej z dnia 8 maja 2003 r w
              sprawie referendum europejskiego
              Uchwała nr 118/9/2002-2005 Senatu Politechniki Wrocławskiej z dnia 8 maja 2003
              r. w sprawie referendum europejskiego

--------------------------------------------------------------------------------
              Senat Politechniki Wrocławskiej wyraża przekonanie, że środowisko akademickie w
              poczuciu odpowiedzialności za kierunek rozwoju Polski przybliży społeczeństwu
              perspektywy i szanse płynące z obecności w strukturach europejskich, w
              szczególności z partnerstwa w europejskiej przestrzeni badawczej i edukacyjnej.
              Zwracamy się z apelem do nauczycieli akademickich i studentów, aby tematyka
              struktur i funkcjonowania Unii Europejskiej była wpleciona w dyskusje i
              seminaria akademickie.
              Senat Politechniki Wrocławskiej, świadom misji Uczelni jako miejsca
              kształtowania społeczeństwa obywatelskiego, uważa, że udział w referendum jest
              obowiązkiem społeczności akademickiej, a poparcie przystąpienia Polski do Unii
              Europejskiej uznaje za przejaw troski i odpowiedzialności za losy Kraju.

Przewodniczący Senatu
              Prof. zw. dr hab. inż. Tadeusz Luty
              Rektor Politechniki Wrocławskiej

By nie uciekło przy czytaniu przytaczam raz jeszcze:

"Zwracamy się z apelem do nauczycieli akademickich i studentów, aby tematyka
              struktur i funkcjonowania Unii Europejskiej była wpleciona w dyskusje i
              seminaria akademickie."
              • Gość: wojtek Ale to polibuda. IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 10:40
                A dyskusja byla o narzucaniu pogladow przez Uniwersytet.
                Na politechnice takie rzeczy mnie nie dziwia :))

• Gość: Pawel Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.prw.pl 30.11.04, 08:34
      zgadzam sie z Marta i uwazam zescie wszyscy poszaleli...:( Powoli robi sie to
      nasza rewolucja a nie ukrainska...
      • Gość: edward Re: UNIWEREK NARZUCA POGLĄDY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.11.04, 08:45
        czy to oficjalne stanowisko Polskiego Radia Wrocław?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka