Gość: sztudent IP: 212.160.108.* 15.11.06, 08:57 Czy jest taka możliwość aby uczelnia wyższa ogłosiła upadłość ... ? Czytam rożne fora słucham młodych doktorantów i aż włos się jeży na głowie ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 09:05 Jeszcze chyba czegoś takiego w Polsce nie było To uczelnia państwowa ... dostanie dotację i już A doktoranci ... pewnie chodzi o ich pensje .... no cóż to Polska tu się zawsze chce tyłek szkłem utrzeć ... na wszystko forsy nie starczy ... podobnie sytuacja wygląda w służbie zdrowia i innych działkach Kryzys finansów publicznych jest i będzie po PIS wdroża program "Tanie państwo" ... Odpowiedz Link Zgłoś
prawicowiec2 Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? 15.11.06, 11:34 Gość portalu: A napisał(a): > Kryzys finansów publicznych jest i będzie po PIS wdroża program "Tanie > państwo" ... rozumiem że jeszcze rok temu finanse publiczne przypominały różany ogródek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:06 Rewelacyjnie to chyba nigdy nie było od 1989r. ale jakoś tego "taniego państwa" nie widać. Co nawet robi wasz koalicjant Giertych ... premie dla nowozatrudnionych w ministerstwie ... to jest tanie państwo??? Rozwiązuje się jedne urzędy i tworzy nowe, tyle że obsadzone własnymi ludźmi ... to tez jest tanie państwo??? Staram się być obiektywny i zawsze byłem apolityczny. Mówię o tym co widzę ... także nie pisz że komuch krytykant się odezwał Odpowiedz Link Zgłoś
prawicowiec2 Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? 15.11.06, 12:15 Gość portalu: A napisał(a): Co nawet robi wasz koalicjant Giertych Tylko bez takich!!!! Proszę mnie nie mieszać z miłościwie nam panującą koalicją. > Staram się być obiektywny i zawsze byłem apolityczny. Mówię o tym co widzę ... > także nie pisz że komuch krytykant się odezwał ja natomiast nie jestem apolityczny. wk....ia mnie stan finansów państwa spowodowany przez jednych i drugich (wszystko lewice psia ich mać). Proszę tylko nie pisać o upadku finansów rozpoczętym przez aktualną lewicę, bo to nobilituje tą poprzednią lewicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:22 Najwięcej przejadają emeryci . Składki płacone na emerytury nie pokrywaja wydatków . Ilośc emerytów jest znacznie większa niz dawniej a do tego jeszcze renciści więcej ich ( procentowo ) niż w najbardziej liberalnym pod tym względem kraju Holandii . Ale ona jest bogata . Wnuki będa spłacac długi dziadków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:53 A mozesz napisac co mowia Ci doktoranci, ciekaw jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 08:08 Tu jest ten problem ... że jak asystent zrobi doktorat .... to jest doktorem ale asystentem :))) a nie adiunktem ... więc cash ten sam ... można się wkur...ić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam PCZ jest uczelnia panstwowa czyli finansowana z bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:20 Nie ma takiej mozliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
std20045 Re: PCZ jest uczelnia panstwowa czyli finansowana 15.11.06, 12:31 Oczywiscie:) ze upadnie , bo kasa zamiast na oswiate i inne o wiele bardziej potrzebne rzeczy PIS przekazuje na budowe peronu dla dwóch pasazerów albo i jednego:)) Włoszczowa Pln , to moze bysmy wybudowali zjazd lini kolejowej na tramwajowa i tez by po czestochowie INTERCITY jezdziło!!panowie z PIS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (Nie)Ważne Re: PCZ jest uczelnia panstwowa czyli finansowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:23 Wszyscy najlepsi doktorzy z Informatyki niestety rozstali się z Politechniką, jeśli tutaj ma robić za 1000zł a w innym mieście na innej uczelni zarobi 2500zł lub wyjedzie z zagranice to czy opłaca się takiemu zostać na PCz ? Ludzie którzy są nieprzeciętni, potrafią zrobić coś czego zwykli ludzie nie potrafią. Niedługo będą wykładać studenci z 3 roku bo nikt za takie pieniądze nie będzie chciał pracować. Nie po to człowiek uczy się i zdobywa wiedzę żeby później robił za takie pieniądze. Władze PCz nie zwracają na to uwagi bo grzeją stołeczek i pieniążki płyną na własne konto, a co tam inni ważne żebym ja miał dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: PCZ jest uczelnia panstwowa czyli finansowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:39 A w ktorej polskiej uczelni doktorant zarabia 2500 zł?? Pytam z czystej ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: PCZ jest uczelnia panstwowa czyli finansowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:51 Było napisane "doktorzy", a nie doktoranci!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: PCZ jest uczelnia panstwowa czyli finansowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:53 Mój błąd :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: PCZ jest uczelnia panstwowa czyli finansowana IP: *.dzi.vectranet.pl 24.11.06, 19:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Marud Re: PCZ jest uczelnia panstwowa czyli finansowana IP: *.dzi.vectranet.pl 24.11.06, 19:02 szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztudent Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? IP: 212.160.108.* 15.11.06, 13:35 Ano powiadają, że zaczyna brakować kasy nie tylko na "normalne" wypłaty ale także o rosnącyn długu ... Odpowiedz Link Zgłoś
solis12 Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? 16.11.06, 11:56 Czy akrurat Politechnika to ogłosi to nie wiem, i starej ustawie o szkolnictwie wyższym takiej możliwości nie było. Tyle że w lipcu 2005 znowelizowaną ww ustawę i taki zapis się pojawił. Minister może ogłosić upadłość publicznej szkoły wyższej. Nic nie trwa wiecznie. Skończyły sie czasy, gdzie każdy bedąc na stołku Rektora i całej świty kradł ile wlazło a Ministerstwo lepiło dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 10:29 Upaść chyba nie upadnie ale na pewno będą trudności . Raz dotacje do nauki za niskie i to nawet dla przeciętnych uczelni takich jaka jest PCz ale i tez coraz mniej studentów będzie , tych zaocznych i wieczorowych , którzy płacą . Ciężkie czasy . Uczelnie będą sobie wyrywac kandydatów jak to się dzieje już w szkołach średnich , kosztem poziomu nauczania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztudent Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? IP: 212.160.108.* 16.11.06, 12:15 No i ciekawe jak sprawa wygląda u sąsiadów (AJD) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 09:23 też nie jest lepiej, ale bronią się jak mogą robiąc oszczędności na pracownikach administracyjnych, no bo jak zwolnią dwie panie sprzątające to już mają całe 1000 złotych żywej gotówki Odpowiedz Link Zgłoś
daniellinux Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? 24.11.06, 20:09 Problemy PCz nie rozpoczęły się wczoraj. Obiektywnie patrząc należy "podziękować" osobom które sprawowały wcześniej władze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Czy PCZ ogłosi upadłość ? IP: 195.116.125.* 24.11.06, 21:45 tak - teraz jest wprost rewelacyjnie .......a władze cudownie pomaga robić badania .................- nauka całkowicie idzie w dół, a kadra naukowa powoli odchodzi Odpowiedz Link Zgłoś