Dodaj do ulubionych

4 projekty Wrocławia zatwierdzone !!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:33
4 projekty drogowe z Wrocławia zostały zatwierdzone do współfinansowania
przez UE z kontraktu wojewódzkiego. Czyli jeśli się nie mylę wszystkie jakie
złożył Wrocław. Podsumowując: Dostaliśmy 58 mln zł od Ministrstwa Gospodarki,
70 mln od Ministerstwa Infrastruktury i teraz te 4 projekty - 50 mln. Będą to
Sienkiewicza, Wyszyńskiego, wiadukt na AK i Krzywoustego. Oby tak dalej.
Czyli plan wykonany w 100%? Chyba tak?

Pozdrawiam slawek
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Re: 4 projekty Wrocławia zatwierdzone !!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.11.04, 19:37
      czyli sprawdziło sie to co mówiłem. Polityce juz conajmniej miesiac temu
      ustalili co kto dostanie.No to dostalismy 100% i zabrakło kasy do brania.
      Jeszcze w styczniu jest 2 tura puli warszawsko-katowickiej z której dostalismy
      12 mln EUR na projekt tramwajowy. Do podziału zostało 100 mln EUR. Warto cos
      złożyć.
    • Gość: Rafis Re: 4 projekty Wrocławia zatwierdzone !!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.11.04, 19:44
      a przypomniało mi sie ze nie dostalismy kasy na most Warszawski-chyba
      • Gość: slawek Re: 4 projekty Wrocławia zatwierdzone !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:53
        Ale na Most Warszawski chyba nie złożyli o dotację. Przynajmniej nie w tym
        roku. Ma to nastąpić w przyszłym jak skończą projekt i wszystkie formalnosci.
        Chyba?
    • Gość: Rafis Re: 4 projekty Wrocławia zatwierdzone !!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.11.04, 19:58
      Byc moze, nie słyszałem zeby jakis projekt Wrocławia został odrzucony, czyli
      nie składali go :)
      Tylko z jakiego programu będa dostępne jeszcze srodki w przyszłym roku? Chyba
      tylko kasa marszałka?
      • Gość: Rafis wiecej info-drogi +edukacja(centrum akademickie) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.11.04, 21:43
        Dużo na drogi

Środa, 1 grudnia 2004r.

Zarząd województwa Dolnośląskiego rozdzielił pierwsze unijne dotacje

Przebudowa ul. Wyszyńskiego i Sienkiewicza we Wrocławiu, budowa obwodnicy Nowej
        Rudy to tylko trzy z 15 projektów, które Dolnośląski Urząd Marszałkowski wybrał
        do finansowania z unijnych dotacji.
        Na Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego (ZPORR) Dolny Śląsk
        dostał 223,5 mln euro dotacji. Z tej puli mogą być dotowane inwestycje drogowe,
        ochrona środowiska, remonty i wyposażenie szkół wyższych oraz szpitali i
        przychodni, które są ważne dla całego regionu. Wnioski o przyznanie unijnych
        pieniędzy urzędnicy zaczęli przyjmować w lipcu. Wczoraj marszałek województwa
        ogłosił pierwsze listy wniosków, na które samorządy i instytucje dostaną
        finansową pomoc z unijnej kasy.
        Z 21 złożonych wniosków na rozbudowę infrastruktury komunikacyjnej ostatecznie
        przyjęto 15. 3 zostały odrzucone ze względów formalnych, dwóch nie
        zakwalifikowali eksperci, a jeden wniosek Jeleniej Góry na budowę obwodnicy
        południowej był zdaniem zarządu województwa za drogi.
        - Ogłosimy drugi konkurs, by dać szanse samorządom, które maja potrzeby a nie
        zdążyły przygotować dokumentacji. Nadal jest duża pula pieniędzy do
        wykorzystania i jeśli nie będzie chętnych to projekt Jeleniej Góry może być
        jeszcze wybrany - mówił wczoraj Paweł Wróblewski, marszałek dolnośląski.
        Wśród inwestycji drogowych najwyższe noty dostały projekty zgłoszone przez
        Wrocław. Miasto starało się o wsparcie na 4 inwestycje i wszystkie zostały
        przyjęte.
        Urzędnicy wybrali też wnioski dotyczące wsparcia dla szkół wyższych. Z 6
        projektów wybrane zostały dwa: Akademii Medycznej - na utworzenie ośrodka
        badawczo-naukowego chorób otępiennych w Ścinawie oraz Politechniki
        Wrocławskiej - na budowę kompleksu dydaktycznego.
        Ponieważ te dwie inwestycje wyczerpują pulę dotacji na szkolnictwo wyższe do
        2006 roku (razem ponad 30 mln zł), zarząd województwa chce zmniejszyć pieniądze
        zarezerwowane na drogi o 11 mln euro, gdyż na razie i tak duża część pieniędzy
        nie została wykorzystana.

Inwestycje wybrane

*Wrocław - przebudowa ulic Kromera i Krzywoustego (od pl. Kromera dp ul.
        Brucknera) - koszt 27,7 mln zł - dotacja 9,3 mln zł
        *Wrocław - przebudowa wiaduktu na ul. Armii Krajowej - 22,7 mln zł - dotacja
        13,9 mln zł
        * Wrocław - przebudowa ul. Wyszyńskiego - 22,4 ml zł - dotacja 12,9 mln zł
        4. Wrocław - przebudowa ul. Sienkiewicza (od Sępa-Szarzyńskiego do Bujwida) -
        23,7 mln zł - dotacja - 13 mln zł
        * Powiat wołowski - przebudowa drogi powiatowej od Radecza do drogi nr 340 -
        1,2 mln zł dotacja - 871 tys. zł
        * Przebudowa drogi wojewódzkiej Zdzisławice-Jemielno - 3,6 mln zł - dotacja 2,7
        mln zł

(BW) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
        • Gość: Preslaw Re: Zdrojewski-Dutkiewicz-komunikacja IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.04, 23:19
          W ostatnim numerze "Panoramy Dolnośląskiej" jest dobry tekst o dziejach Bogdana
          Zdrojewskiego. Znajduje się tam cytat z posła Janusza Krasonia, który stwierdza
          między innymi, że jednym z błędów Zdrojewskiego było unikanie decyzji
          dotyczących komunikacji, które teraz podejmuje prezydent Dutkiewicz. Ogólnie
          jednak poseł Krasoń chwali Zdrojewskiego.
          Z infromacji napływających do tego forum wynika, że naprawdę dużo się będzie
          działo w komunikacji wrocławskiej w najbliższych latach. Z artykułu wynika też,
          że Zdrojewski wcześniej nie doceniał komunikacji, ale teraz zrozumiał jak
          bardzo jest ważna.
          • Gość: ! Re: Zdrojewski-Dutkiewicz-komunikacja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 18:15
            Plan pozyskania środków finansowych z tego programu Wrocław wykonał w 100%.
            Brawo.
            Wnioski były ponoć przygotowane wręcz perfekcyjnie. Ja liczę, że podobnie będą
            prztgotowane wnioski do np programu URBAN III (czyli rewitalizacja całych
            dzielnic, przedwojennych kamienic). Pieniądze będą rozdzielane od 2007 roku.
            Jest czas na przygotowanie perfekcyjnych wniosków i wyciągnięcie kasy od UE.
            • Gość: Preslaw Re: Dutkiewicz-komunikacja - organizacja urzędu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 18:50
              Bardzo się cieszę, że prezydent Dutkiewicz zadbał o takie przygotowanie
              wniosków, które pozwoliły na maksymalne pozyskanie pieniędzy. To sprawy
              niezwykle ważne dla Wrocławia by miasto się rozwijało zgodnie ze swoim
              potencjałem. Powinien jednakże z takim samym zapałem przystąpić do organizacji
              Urzędu Miejskiego i wszytskich podległych mu służb, bo to szwankuje. Ostatnio
              od bliskiej osoby nasłuchałem się tyle złego na temat sposobu załatwainia spraw
              z władzami miasta, że uszy mi zwiędły i są zwiędnięte do dzisiaj. Wnisoki są
              bardzo ważne, ale obywatel Wrocławia i jego komfort w kontakcie z urzeędnikiem
              miejskim także.
              • Gość: Rafis Re: Dutkiewicz-komunikacja - organizacja urzędu IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 02.12.04, 20:29
                Preslaw, gdyby słuchac wszystkich Twoich znajomych to okazuje sie ze we
                Wrocławiu wszystko jest be np. uczelnie.
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: Zdrojewski-Dutkiewicz-komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:10
            prywatnie Słoneczko doceniał znaczenie komunikacji wymieniając starego fiuta
            125 p na hondę accord (czołowy niegdyś samochód na kuźnikach), a później na
            okularnika e 320 (?). Może myślał, że wszyscy zostaniemy na pętli 139 w
            oczekiwaniu na ikarusa 5277 i dróg wystarczy. Wypada żałować, że trafiły mu się
            dwie kadencje, a my parę lat za Mińskiem. Dobrze zareklamowałeś gazetkę, takie
            wywrotowe teksty:)
            • Gość: ! Re: Zdrojewski-Dutkiewicz-komunikacja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 22:39
              No i teraz już wiemy dlaczego Łoś jest tak na wszystko co się dzieje we
              Wrocławiu ustawiony na nie i co najbardziej go boli i jak bardzo żal ściska mu
              4 litery. Wiedziałem Łosiu, że kiedyś wpadniesz. To była kwestia czasu. Mamy
              cię :)
              • Gość: Łos_bimbacz na temat proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 23:27
                O tym ściskaniu dupki to niezbyt jesteś oryginalny, prosta figura retoryczna.
                Poza tym polemizujesz nie na temat, też nie zaskoczenie, może następnym razem
                coś o kompleksach??? :)))
                • Gość: ! Re: na temat proszę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.04, 00:13
                  Biedny Łosiu, nic ci nie pomoże. Wpadłeś. Obojętnie co teraz nie napiszesz, to
                  i tak będzie wiadomo co cię boli (a właściwie kto) i nie daje ci spokoju.
                  Widzisz, nie każdy może zostać kimś, Tobie się nie udało, Bogdanowi Z udało i
                  teraz jak tylko możesz odreagowujesz swoją porażkę. Pisz dalej, pisz, jak ma to
                  ci przynieś ulgę i choć trochę poprawić samopoczucie i jeżeli uda Ci się choć
                  trochę dowartościować. W każdym bądż razie ja już dam ci spokój, po prostu wiem
                  co z ciebie za typ. Sam się zdemaskowałeś hahahaha. A niby taki inteligentny
                  typ z ciebie. Zawiodłem się, myślałem, że trochę powalczysz, że nie otworzysz
                  sie tak bardzo i nie ujawnisz swojego prawdziwego JA.

Dobranoc Łosiu :) Życzę miłych słów i żeby Ci się nie przyśnił Bogdan, bo znów
                  będziesz miał nieprzespaną noc :)
                  • Gość: Łoś_bimbacz znowu kompleksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 01:15
                    nie zawiodłem się było nie na temat, ale o kompleksach, nieudacznictwie, itp.
                    czyli takie tramki i biseptol dla każdego krytykanta-płatnika podatków, w
                    dawce forte. Słoneczko jest mi obojętny, chyba stara się teraz o rolę w "Modzie
                    na sukces" ( w obecnej kreacji wisażystów duże szanse, większe niż remont mojej
                    ulubionej ulicy przed 2008 r.) Lubię jak piszesz z entuzjazmem, że powstaje
                    nowa biedronka albo lidl - adaptacja projektu typowego kurnika:)))))), takie
                    włościańskie akcenty architektoniczne rozpalają magię miasta.
                    • Gość: ! Re: znowu kompleksy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.04, 01:33
                      Widzisz Łosiu w przeciwieństwie do Ciebie mnie cieszy każde nowe miejsce pracy
                      na DŚ, szerzej w Polsce. I to w kolejnym Lidlu i to w kolejnej firmie z sektora
                      np IT. Ciebie jak widzę, każde nowe miejsce pracy w naszym mieście, każda nowa
                      inwestycja bardzo mocno martwi. Ogólnie Wrocław jest dla ciebie beeeee, wiec
                      pytam się co tu jeszcze robisz? Jeżeli nie stać cię na przeprowadzkę, to poproś
                      ładnie, moze zorganizujemy Ci ową przeprowadzkę? :) A moze map4 Cię zaadoptuje
                      i sprowadzi do swojego DDR-owa? :)

I na koniec takie małe kontrolne pytanko Łosiu. Masz problemy ze wzrokiem?
                      Pokaż mi panie psorze gdzie w swoim poprzednim poście napisałem
                      słowo "kompleks", ew "kompleksy"?
                      Oj Łosiu, coraz gorzej z Tobą, coraz gorzej. Zaczynasz się gubić.
                      • Gość: Łoś_bimbacz Re: znowu kompleksy -bleeee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 00:20
                        "Widzisz, nie każdy może zostać kimś, Tobie się nie udało, Bogdanowi Z udało i
                        teraz jak tylko możesz odreagowujesz swoją porażkę. Pisz dalej, pisz, jak ma to
                        ci przynieś ulgę i choć trochę poprawić samopoczucie i jeżeli uda Ci się choć
                        trochę dowartościować"
                        • Gość: ! Re: znowu kompleksy -bleeee IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.04, 00:25
                          Ty masz jednak naprawdę problemy ze wzrokiem łosiu. Pytam się po raz kolejny,
                          gdzie w swoim poście użyłem słów: kompleks, kompleksy?
                          • Gość: ! Re: znowu kompleksy -bleeee IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.04, 00:34
                            Merytorycznie: w sprawie lidla wnioski
                            fałszywe, każde miejsce pracy w lidlu, to zniknięcie kilku miejsc pracy w
                            drobnym handlu oraz żałosna architektura dla minimalizacji kosztów.

--------Zmierzyłeś to? Masz dokładne dane?
                            Architektura Lidli jest prawie taka sama i w Polsce i np w Niemczech. Tego typu
                            obiekty nie mają na celu udawać pereł architektury. I tak wyglądają trochę
                            lepiej od Plusów czy Biedronek :) Rozumiem, że ty każdy market oceniasz pod
                            względem architektury :) To jesteś lepszy od mojego ulubieńca wro2015 :)

Możesz wyjaśnić, dlaczego około 720 gminnych lokali użytkowych stoi pustych -
                            czy to załuga lidli i talentów PO-lityków?

----------Czynsze na wiele z tych lokali są zawyżone. O czym wielokrotnie
                            miastu mówią, sugerują różni ludzie, np agenci i spece od nieruchomości. Osoby
                            odp w UM za politykę lokalową są słabi i ich ocena ze strony najemców jest
                            bardzo zła. Czym szybciej w UM zrozumieją swoje błędy w tym wzgledzie, tym
                            lepiej. Ja bynajmniej nie mam na to wpływu. Generalnie uważam, że miasto bardzo
                            mało pomaga rodzinnym, polskim kupcom we Wrocławiu. A szkoda :(
                            • Gość: Rafis Re: znowu kompleksy -bleeee IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.12.04, 09:28
                              ! rozmowa z Łosiem i jego innymi forumowymi wcieleniami to tak jak pogawędka z
                              kupa na trawniku Ty będziesz mówił najmądrzejsze rzeczy a ona dalej będzie
                              smierdziała.Przepraszam tych wrażliwych i bedących w trakcie posiłku ale chce
                              uswiadomic, że z niektórymi rozmawiac nie ma o czym :)
                              • Gość: Preslaw Re: Urzędy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.04, 10:34
                                Gość portalu: Rafis napisał(a):

< Preslaw, gdyby słuchac wszystkich Twoich znajomych to okazuje sie ze we
                                Wrocławiu wszystko jest be np. uczelnie.>

Brałem oczywiście pod uwagę, że w relacji, którą usłyszałem jest pewna doza
                                przesady wynikająca z emocji, ale podstawowe fakty były prawdziwe - co do tego
                                nie miałem wątpliwości. Nie mam pozwolenia by o tym na forum opowiadać, mogę
                                powiedzieć tyle, że chodziło o załtawienie prostej sprawy, na pierwszy rzut oka
                                wydawało się, że oczywistej i okazało się, że tak nie jest. Nie tylko, że
                                trzeba było przygotować dokumentację ( a mogło się obyć bez niej!), to jeszcze
                                osoby odpowiedzialne w urzędzie za załatwienie sprawy nie wiedziały co z nią
                                zrobić. Ja sam tylko raz w życiu korespondowałem z organem władzy miejskiej i
                                poziom urzędników, ktory wyłaniał się z tej korespondncji był miejscami
                                żenujący. Rafis, jak nie twierdzę, że to tylko właściwość urzędów wrocławskich,
                                w Polsce w ogóle tak jest i tak się sprawy załatwia.
                                • Gość: Rafis Re: Urzędy IP: 62.29.254.* 04.12.04, 11:46
                                  Gość portalu: Preslaw napisał(a):

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
                                  >
                                  > < Preslaw, gdyby słuchac wszystkich Twoich znajomych to okazuje sie ze we
                                  > Wrocławiu wszystko jest be np. uczelnie.>
                                  >
                                  > Brałem oczywiście pod uwagę, że w relacji, którą usłyszałem jest pewna doza
                                  > przesady wynikająca z emocji, ale podstawowe fakty były prawdziwe - co do
                                  tego
                                  > nie miałem wątpliwości. Nie mam pozwolenia by o tym na forum opowiadać, mogę
                                  > powiedzieć tyle, że chodziło o załtawienie prostej sprawy, na pierwszy rzut
                                  oka
                                  >
                                  > wydawało się, że oczywistej i okazało się, że tak nie jest. Nie tylko, że
                                  > trzeba było przygotować dokumentację ( a mogło się obyć bez niej!), to
                                  jeszcze
                                  > osoby odpowiedzialne w urzędzie za załatwienie sprawy nie wiedziały co z nią
                                  > zrobić. Ja sam tylko raz w życiu korespondowałem z organem władzy miejskiej i
                                  > poziom urzędników, ktory wyłaniał się z tej korespondncji był miejscami
                                  > żenujący. Rafis, jak nie twierdzę, że to tylko właściwość urzędów
                                  wrocławskich,
                                  >
                                  > w Polsce w ogóle tak jest i tak się sprawy załatwia

a czego mozna sie spodziewac po ludziach(urzednikach) opłacanych najnizszymi
                                  pensjami krajowymi? Do tego ludzie ci zbieraja ciegi za wszystkich, z
                                  aprzepisy, wyzywaja sie na nich sfrustrowani mieszkancy lub zwykłe chamy.
                                  W takim wypadku na urzędzie zostaja ludzie czesto młodzi, niedoswiadczeni
                                  którzy mysla jak sie wyrwac do lepszej pracy.
                                  • Gość: Preslaw Re: Urzędy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.04, 13:24
                                    Masz rację, Rafis, ale jakąś część (dużą?, małą?) odpowiedzialności ponoszą za
                                    to ścisłe wałdze miasta z prezydentem Dutkiewiczem na czele
                                    • Gość: Rafis Re: Urzędy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.12.04, 14:36
                                      Dobrze wiesz ze społeczenstwo naciska na władze aby zmniejszac pensje
                                      urzędnikom.Poznałem kilku urzędników i Ci ludzie sa naprawde sfrustrowani i
                                      zniechecenia, załamani sama praca i biurokracją jaka panuje-jeden papierek
                                      chodzi po kilku piętrach budynku zanim zostanie ostatecznie zatwierdzony.Ktos
                                      zajmujący sie funduszami europejskimi(nie z UM|) mówił mi ze ma juz dosc tej
                                      pracy. Zeby dorobic biora prace po godzinach.
                                      • Gość: Łoś_bimbacz Na ratunek urzędnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 23:57
                                        Po wypowiedzi do mnie i innych frustratów, gdzie wykazałeś się delikatnością
                                        młocarni parowej oraz figurą retoryczną z rodem z noclegowni, sobota straciła
                                        urok. Mroczny los urzędników z magistratu przerwał jednak milczenie: rada
                                        pierwsza jak się nie podoba zakres obowiązków i płaca to niech składają
                                        wymówienie ( z licznych sugestii wynika, że powinienem się wyprowadzić, więc
                                        urzędnikom też się taka porada gratis należy), więcej optymizmu: w końcu swoje
                                        posady znależli w drodze okrutnej selekcji, a nie po znajomości partyjnej, mają
                                        cenne na rynku wykształcenie: np. kulturoznawstwo, socjologia, romanistyka
                                        zaocznie itp. bez trudu wchłoną ich tak liczne nowe inwestycje; kasy w
                                        biedronce itp....Lub na może początek może ulga w najmie pustych lokali
                                        gminnych użytkowych, ale po roku żadnych sentymentów: aktualizacja opłat za
                                        u.w., podwyżka czynszu itp. Urzędnicy kwiat - społeczeńtwa zmienią statystyki
                                        prowokowane przez nieudaczników z działalności gospodarczej: z 4300 firm
                                        zarejestrowanych w mieście w styczniu 2004 do października 2004 przetrwało
                                        tylko 3400, porażająca nieudolność mimo troski magistratu.
                                        • Gość: Dolnoślązak!!! Guzik perfekcyjnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 00:42
                                          Guzik perfekcyjnie Wrocław zrobił wnioski. W myśl zasady, nie wazne kto
                                          głosuje, ale ważne kto liczy głosy tak zostały rozdysponowane pieniądze.
                                          zmieniono decyzje ekspertów, zmieniono prawidłową kolejność rankingu wniosków i
                                          wycieto wniosek z Kotliny Jeleniogórskiej. Wniosek majacy znaczenie
                                          regionalne. Chyba będzie awawntura!
                                          Jak widać zasada teraz k... my świetnie rozwija sie przy rządach PiS i PO w
                                          wojewodztwie dolnoslaskim. Robia świetny podkład do przyszłej porażki POPiS - w
                                          w przyszłości.
                                          Ciekawe jakie jeszcze numery wytnie ta koalicja. Polsko patrz i wyciagaj
                                          wnioski!
                                          • Gość: Rafis Re: Guzik perfekcyjnie!-spiskowa teoria dziejów :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.12.04, 01:14
                                            Gość portalu: Dolnoślązak!!! napisał(a):

> Guzik perfekcyjnie Wrocław zrobił wnioski. W myśl zasady, nie wazne kto
                                            > głosuje, ale ważne kto liczy głosy tak zostały rozdysponowane pieniądze.
                                            > zmieniono decyzje ekspertów, zmieniono prawidłową kolejność rankingu wniosków
                                            i
                                            >
                                            > wycieto wniosek z Kotliny Jeleniogórskiej. Wniosek majacy znaczenie
                                            > regionalne. Chyba będzie awawntura!
                                            > Jak widać zasada teraz k... my świetnie rozwija sie przy rządach PiS i PO w
                                            > wojewodztwie dolnoslaskim. Robia świetny podkład do przyszłej porażki POPiS -
                                            w
                                            >
                                            > w przyszłości.
                                            > Ciekawe jakie jeszcze numery wytnie ta koalicja. Polsko patrz i wyciagaj
                                            > wnioski!

Jednym słowem spiskowa teoria dziejów :)
                                            • Gość: ! do Łosia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.04, 13:58
                                              1. Panie psorze jak się nie podoba Wrocław, wszystko tu tak bardzo cię
                                              denerwuje, tak drażni i jak jest ci tu tak bardzo żle, to po prostu się stąd
                                              wyprowadż. Dlaczego jeszcze tu mieszkasz i pracujesz? Nie odpowiedziałeś mi na
                                              to pytanie, które zadałem ci niedawno.

2. Wiesz Łosiu, ja zawsze daje każdemu szansę, także Tobie. Jednak widzę, że
                                              Rafis i inni forumowicze mieli rację, ostrzegajac mnie panie psorze od dyskusji
                                              i wszelakich polemik z Tobą. Radzili mi, żeby nie podejmować z Tobą dyskusji.
                                              Że nie warto, bo poziom i stężenie jadu jest u ciebie tak wysoki, że niedługo
                                              sam sie tym jadem zadławisz.

3. Więc drogi panie psorze dalej wykładaj na uczelni (te kafelki o których
                                              pisał kiedyś Rafis :)), a jad zostaw dla swoich najbliższych, nie dla nas.
                                              Większości z nas, jak widzisz to nie rusza i zdecydowana większość osób
                                              ignoruje Twoje wpisy i z Tobą nie polemizuje. Co ja też zacznę chyba robić.

Pa Łosiu.
                                            • Gość: dolnoślązak! Nie - fakty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 15:53
                                              To są fakty, nie spiskowa teoria dziejów.
                                              Poczytaj protokół RKS i Zarządu Województwa, a przedtem jeszcze oceny panelu
                                              ekspertów.
                                              • Gość: Rafis Re: Nie fakty! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.12.04, 16:10
                                                Gość portalu: dolnoślązak! napisał(a):

> To są fakty, nie spiskowa teoria dziejów.
                                                > Poczytaj protokół RKS i Zarządu Województwa, a przedtem jeszcze oceny panelu
                                                > ekspertów.

Czytałem protokoły i projekty wrocławskie okazały sie najbardziej profesionalne
                                                zreszta nie tylko te zgłoszone do marszałka ale do ministerstwa gospodarki i
                                                infrastruktury. Wrocław jest jedynym duzym miastem, które otrzymało w tych 3
                                                źródłach 100% kasy o która wnioskowało.
                                                Co do Jeleniej Góry to przeciez jest napisane w artykule, że ten projekt został
                                                na razie odrzucony bo jest za drogi.
                                                • Gość: jester Re: Nie fakty! IP: 195.117.40.* 05.12.04, 16:23
                                                  ale umówmy się, że akurat na szczytnicki to nie powinniśmy dostać...
                                                  • Gość: slawek Re: Nie fakty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 16:30
                                                    A to czemu?
                                                  • Gość: Preslaw Re: Do Jestera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 12:07
                                                    No właśnie Jester, czemu? Też jestem ciekawy.
                                                  • Gość: jester Re: Do Jestera IP: 195.117.40.* 06.12.04, 12:15
                                                    za 5-8 mln zł więcej moglibyśmy dostac nie tyle remont mostu co dodatkowe dwa
                                                    pasy na konstrukcji, która stanęłaby obok szczytnickiego. i departament
                                                    infrastruktury zrezygnował z projektowania takiego rozwiązania, bo liczył, ze
                                                    dostaną z unii (i jak się okazał miał rację). ale jakby nie dostał, to następny
                                                    wniosek zakładałby już nie tylko remont szczytnickiego ale tez jego
                                                    poszerzenie...
                                                  • Gość: wro2015 Re: Do Jestera IP: 129.187.9.* 06.12.04, 14:44
                                                    lecz akurat przeciw poszerzaniu szczytnickiego nie mam az tak duzo, wydaje mi
                                                    sie jednak ze to nie jest najwazniejsze... Zgadzamy sie chyba wszyscy ze nie
                                                    wolno kumulowac (szczegolnie w centrum) ruchu na jednej trasie, lecz dawac
                                                    wiele rownozendych laternatyw. Pl. Grunwaldzki - nawet z Rondem - nie bedzie
                                                    mogl przejac ruchu na Warszawe, Tez juz chyba (o ile dobrze pamietam)
                                                    zrezygnowali z 'poszerzania' waskiego gardla poprzez dublowanie mostu
                                                    grunwaldzkiego. Sam Most szczytncki nie jest takim wielkim problemem! Wiekszym
                                                    problemem sa oba (!!!!!!) skrzyzowania na jego koncach - tutaj jest duzy
                                                    problem, bo sa to ciagle rozlozenia ruchu na os Grunwaldzak(poludnie) i trase
                                                    Mieszczanska (zachod) a po drugiej stronie Mostu - bardzo waska ulica na WW i
                                                    szeroka na Warszawe...

Obojetnie co - ja bym juz nie staral sie wprowadzac jeszcze wiecej ruchu na os
                                                    Grunwaldzka poprzez poszerzenie mostu szczytnickiego. Wtedy alternatywy (Mosty
                                                    Warszawskie / w przyzslosci ObwodnicaSrodmiejska) zostana godnymi i
                                                    wystarczajacyo szerokimi W POROWNANIU alternatywami!
                                                  • Gość: Mezopot Re: Do Jestera IP: *.hutmen.pl 06.12.04, 15:35
                                                    Myślę że po remoncie obecnego mostu możnaby zrobić tam po dwa pasy i wydzielone
                                                    torowisko kosztem bardzo szerokich chodników, które tam obecnie się znajdują, a
                                                    ruch pieszy nie jest tam jakiś nadzwyczajnie duży.
                                                  • Gość: rabuch101 Re: Do Jestera IP: *.eckrakow.pl 06.12.04, 15:52
                                                    Remont Szczytnickiego treba przeprowadzić ze względu na jego stan techniczny.
                                                    Poszerzenie nie jest konieczne, może tylko zwęzić chodniki o pól metra z każdej
                                                    strony (są bardzo szerokie i starczy jeszcze miejsca na ścieżki rowerowe). Po
                                                    zbudowaniu Al. Kromera i nowych mostów Warszawskich, a także obwodnicy
                                                    autostradowej ten most powinien wystarczyć.
                                                  • Gość: jester Re: Do Jestera IP: 195.117.40.* 06.12.04, 16:43
                                                    nie no przepraszam - jeśli dwa zamiast jednego (przy nie dużej różnicy kosztów)
                                                    wam nie pasuje to nie będę już nic mówił. bo po co?
                                                    tyle, że na moście zbiegają sie dwie trasy - mieszczańska i ósemka, a nie sama
                                                    ósemka wro...
                                                  • Gość: michal Re: Do Jestera IP: 195.116.94.* 06.12.04, 16:55
                                                    Ale przeciez w tym miejscu w ogole nie tworza sie korki, a po przebudowie
                                                    przepustowosc sie zwiekszy. A osoemka nie bedzie tam przeciez wiecznie, juz za
                                                    kilka lat po wybudowaniu obwodnic ruch w tym miejscu znacznie sie zmniejszy. \
                                                    Nie robmy z Wroclawia Warszawy, czy innych wschodnich miast. Juz kiedys ktos
                                                    myslal, ze wieksze znaczy lepsze i w ten sposob powstal plan Spoleczony czy
                                                    Legnicka.
                                                  • Gość: Mezopot Re: Do Jestera IP: *.hutmen.pl 07.12.04, 09:44
                                                    > Ale przeciez w tym miejscu w ogole nie tworza sie korki, a po przebudowie
                                                    > przepustowosc sie zwiekszy.
                                                    Dlaczego ma niby się zwiększyć przepustowość skoro jest to zwykły remont bez
                                                    zmiany przekroju mostu.
                                                    Poza tym po przebudowie skrzyżowań z obu stron mostu pojawi się na nich pewnie
                                                    sygnalizacja świetlna (choć osobiście uważam że bardziej odpowiednie byłyby tam
                                                    ronda) i wtedy będzie wąska kicha - brak rozdzielnych pasów do skrętów i
                                                    torowisko tramwajowe jeszcze do tego.

>A osoemka nie bedzie tam przeciez wiecznie, juz za kilka lat po wybudowaniu
                                                    >obwodnic ruch w tym miejscu znacznie sie zmniejszy.
                                                    Zostanie wyeliminowany tranzyt, ale ruch znacznie się nie zmniejszy, bo rok co
                                                    rok przybywa samochodów, rośnie atrakcyjność centrum miasta z powodu lokowania
                                                    tam coraz większej ilości centrum rozrywkowych, kulturalnych, usługowych,
                                                    handlu i biur. Sam Plac Grunwaldzki też będzie generował większy ruch -
                                                    rozbudowa uczelni, wielka galeria handlowa.

>Juz kiedys ktos myslal, ze wieksze znaczy lepsze i w ten sposob powstal plan
                                                    >Spoleczony czy Legnicka.
                                                    Gdyby Plac Społeczny został zrealizowany wg pierwotnego projektu to spełniałby
                                                    dobrze swoją funkcję, a bez Legnickiej zachód Wrocławia byłby zatkany
                                                    dokumentnie.
                                                    Trzeba zrozumieć że oprócz obwodnic miasto musi mieć też dobry dojazd z
                                                    przedmieść i sypialni do centrum bo inaczej dusi się i umiera.

• Gość: jakub.s Re: Do Jestera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 18:47
                                                    Akurat to ma podstawy, jester. Wg nowych teorii urbanistycznych (nooo, nie takich nowych, bo mają juz ze 20 lat i ciągle sie sprawdzają;)) jesli powiekszysz wlot, to automatycznie zwiekszy sie liczba samochodów wlatujących na plac G (co jestakurat logiczne:)). Dlatego nalezaloby tylko poszerzyc i zreanimowac ten most, a reszte ruchu puscic na warszawskie. Jesli za to tutaj postawilbys drugi, to warszawskie staly by (pol)puste a na grunwaldzie mialbys korek, ktory widac z kosmosu.

pozdr
                                                  • Gość: wro2015 Re: Do Jestera IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.12.04, 18:59
                                                    > tyle, że na moście zbiegają sie dwie trasy - mieszczańska i ósemka, a nie sama
                                                    > ósemka wro...

No ale dokladnie to pisalem: Trasa Miaszcanska i dalej na WW krzyzuje sie z
                                                    trasa osiGrunwaldzkiej na Wawe... Ta kumulacja rzeczywiscie jest problemem, ale
                                                    problem raczej nie lezy w samym moscie lecz duzo bardziej w bardzo zlej
                                                    organizacji obydwu skrzyzowan za i przed mostem. Wydaje mi sie ze samo
                                                    poszerzenie szytnickiego tak bardzo nie zmieni problemu, bo nie stoje na moscie
                                                    w korku tak bardzo z powodu jesgo szerokosci lecz z powodu wlasnie tych
                                                    rozjazdow... a tego tez nie zmieni drugi most.

Z drugiej strony boje sie ze drugi most moze sugerowac mieszkancom ze 'tedy
                                                    szybciej' i takim sposobem moze sie narodzic przyzwyczajenie ze najszybsza droga
                                                    (no bo niby najszersza) na wawe to most szczytnicki... a ja bym sie staral
                                                    raczej rozlozyc ruch takze na nowe mosty warszawskie.
                                                  • Gość: rabuch101 Re: Do Jestera IP: 62.233.163.* 06.12.04, 19:24
                                                    Po Wrocławiu jeżcżę głównie w weekendy więc moje obserwacje może nie są zbyt
                                                    trafne, ale wydaje mi się, że korki na moście Pokoju są mniejsze niż na
                                                    Grunwaldzkim. Po zbudowaniu nowych mostów Warszawskich powinno się to zatem
                                                    wyrówmać. I nie widzę powodu aby przepustowość mostu Szczytnickiego miała być
                                                    większa niż Grunwaldzkiego. Na pewno należy przebudować skrzyżowania po obu
                                                    stronach mostu, ale to zdaje się jest częścią projektu pod nazwą "Most
                                                    Szczytnicki".
                            • Gość: wojtek Re: znowu kompleksy -bleeee IP: *.mat.univie.ac.at 07.12.04, 14:29
                              > ----------Czynsze na wiele z tych lokali są zawyżone. O czym wielokrotnie
                              > miastu mówią, sugerują różni ludzie, np agenci i spece od nieruchomości.

Ale czy te czynsze nie sa ustalane w pzretargach?
    • kazimierzp Re: 4 projekty Wrocławia zatwierdzone !!! 07.12.04, 11:01
      Najśmieszniejsze w tej dyskusji jest to, że projekty na które mają być te
      środki to mają mieć znaczenie regionalne, a nie lokalne.
      Jakie znaczenie regionalne ma przbudowa Sienkiewicza?
      • Gość: wojtek Re: 4 projekty Wrocławia zatwierdzone !!! IP: *.mat.univie.ac.at 07.12.04, 12:45
        Mysle, ze maja takie samo znaczenie regionalne jak i rozwojowe (to jest to
        drugie "r").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka