Dodaj do ulubionych

Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady przyz...

IP: *.neta-si.pl 23.01.05, 23:15
powinno być wyżej, ale nie tak drastycznie wyżej
jasne, ze sytuacja w której stypendia dostają prawie wszyscy na IV i V roku wymienionej w tekscie etnologii jest bardzo dziwna, nie mniej nie na wszystkich kierunkach jest tak łatwo. co ma powiedziec na przyklad student I roku kiedy nie dosc, ze tak na prawde nie wie jeszcze co to znaczy studiowac, to jeszcze ma w roku 8 czy więcej egzaminów, z tego 4 wielkie całoroczne kobyły? ciezko o srednią dużo wyższą niż 4,2...
dla tych prawdziwych 'mózgów' jest stypendium ministra, oni tworzą elitę. reszta, która dostaje stypendium to najczesciej dobrzy studenci, których jednak nie stać na aż tak wielki wysiłek intelektualny.
tak drastyczna zmiana zasad przyznawania stypendiów może rzeczywiscie spowodować to o czym mówi studentka politologii: ludzie, którzy wiedzą, że nie mają szans na stypendium w ogole przestaną się uczyć. będą zaliczać.
Obserwuj wątek
    • Gość: jodko Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady przyz... IP: *.core.lanet.net.pl / 85.128.106.* 23.01.05, 23:15
      co to za barany mogly wymyslic, wzoruja sie na warszawce i wychowaja sobie
      potulne szczurki, ktore beda kasaly sie nawzajem zeby byc w najlepszycch 10
      procentach. porazka
      • Gość: studentka Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 00:10
        bardzo mi prykro ale taka innowacja najprawdopodobniej zmusi mnie i nie tylko
        poniewz slyszalam juz podobne glosy na zrezygnowanie ze studiow z powodow
        finansowych. szkoda, ze nie ostrzezono nas przed tym zanim wybralismy studia na
        uniwersytecie bo rozwiazanie jakim jst stypendium naukowe jest dla niektorych
        zdolny studentow-a w zasadzie bylo-jedynaalternatywa. teraz sytyacja moze ich
        zmusic do rezygnacji z powodu problemow finansowych. i gdzie ta
        sprawiedliwosc\/ co sie dzieje z polskim szkolnictwem??
    • Gość: Radziu Głupota IP: 82.160.110.* 23.01.05, 23:18
      No chyba ich p******o!
      Na moim roku jest dwadzieściapare osób. 10% to daje 2-3 osób ze stypendium.
      A teraz stypendium ministra ma u nas 4 osoby.
      Uniwerek chce mieć bardziej elitarne stypendia od ministerskich.
      Wycofać projekt albo bedzie dym!
    • Gość: k może najpierw warto przetestować? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 23.01.05, 23:23
      to nowy pomysł - będzie budził wiele oporów, ale moze niech samorząd najpierw
      wproadzi na kilku instytutach - zobaczymy, co z tego wyjdzie?
    • Gość: Dorota Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.05, 23:28
      Straszny pomysł!!! Stypendium jest marniutkie w porównaniu np. z Akademią
      rolniczą!!! Stypendium to zachęta do nauki a nie dodatek dla elity. Faktycznie
      zacznie się wyścig szczurów po ochłapy a reszta nawet nie będzie startować, bo
      po co jak nawet marnych 100zl. nie dostanie.... Koniecznie powinno to być
      uzgodnione najpierw ze studentami!!!
    • Gość: Ujotowiec Jak jest na UJ! IP: 195.150.224.* 23.01.05, 23:33
      Błąd jeśli chodzi o Jagiellonke!po pierwsze stypendium naukowe nie dostaje tylko 10 % studentów ale conajmnije 30%, z tym że nie więcej jak 40 % studentów danego roku!podfział tych 30 % jest nastepuący: Najwyrzesz otrzymuje 6 % studentów, drugi próg 9% studentów, 3 próg 15 % studentów-system sprawedliwy, bezkontrowersyjny dla wszystkich studentów!pozatym istniej jeszcze bariera średniej ponizej której nie można przyznać stypendium naukowego tj. 3,8!
      tak na marginesie ograniczenie tylko do 10 % grupy stypendialnej to chory pomysł!
      pozdrowienia dla panów z samorządu z Wrocławia, pono ostatnio fałszowali wybory :)oby tak dalej: )
    • Gość: Ujotowiec Jak jest na UJ!(poprawka) IP: 195.150.224.* 23.01.05, 23:38
      Błąd jeśli chodzi o Jagiellonke!po pierwsze stypendium naukowe nie dostaje tylko 10 % studentów ale conajmniej 30%, z tym że nie więcej jak 40 % studentów danego roku!podział tych 30 % jest nastepuący: Najwyrzsze otrzymuje 6 % studentów, drugi próg 9% studentów, 3 próg 15 % studentów-system sprawedliwy, bezkontrowersyjny dla wszystkich studentów!poza tym istnieje jeszcze bariera średniej poniżej której nie można przyznać stypendium naukowego tj. 3,8!
      tak na marginesie ograniczenie tylko do 10 % grupy stypendialnej to chory pomysł!
      pozdrowienia dla panów z samorządu z Wrocławia, pono ostatnio fałszowali wybory :)oby tak dalej: )
    • wielki_czarownik Będzie ciekawie 23.01.05, 23:40
      Będzie o tyle ciekawie, że może się okazać, iż na wydziale prawa bycie w 10% najlepszych będzie być może dla niektórych roczników łatwiejsze niż uzyskanie wymaganej obecnie średniej stypendialnej. Bo są takie sesje, że samo zaliczenie w pierwszym terminie należy uznać za cud.
    • Gość: Maciek Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.server.ntli.net 23.01.05, 23:44
      no musze przyznac ze pomysl ciekawy, tzn sama idea reformy, przynajmniej na pierwszy rzut oka, jednak wprowadzanie? jak wszystko w polsce, bez dialogu z bezposrednio zainteresowanymi oraz ogolnie otoczone atmosfera ukladu i kumoterstwa tych z samorzadu ktorzy na "sile" chca uszczesliwic studentow uniwersytetu, po cichu rzecz jasna....

prawda jest tez inna, trzba pamietac ze oceny nie odzwierciedlaja ani poziomu intelektualnego osoby ani wynikow w nauce studenta. jak jest wszyscy wiedza, a najbardziej studenci ktorych ja znam z wydzialu nauk spolecznych ze zdawanie egzaminow to jedno a wiedza to drugie (vide Systemy Europy Zachodniej). Niestety tak juz jest ze nawet jak sie umie to sie nie zda, a czasami jak sie nie umie to sie dostanie 3 albo i 4. Faktem jest ze ci co zawsze dostaja 5 i 4 ucza sie byc moze wydajniej, a moze tylko umieja wkuwac na egzamin a ich wiedza ogolna nie jest wysoka, nie mi o tym rozsądzac. Stwiedzenie iz srednia 4.2 nie jest osiagnieciem intelektualnym jest bzdura i jest daleko krzywdzace dla gro studentow ktorzy ciezko pracuja zeby taka srednia miec, wiem cos o tym bo sam jestem studentem uniwerstytetu a raczej bylem bo wyjechalem za granice i wydaje mi sie ze tu gdzie jestem student jest oceniany troche bardziej obiektywnie i raczej wlasnie tylko ze wzgledu na wiedze a nie tylko humor egzaminatora, umiejete zwalanie, czy uczenie sie na pigulach.
      Wracajac do pomyslu to uwazam ze powinien byc on duzo wczesniej skonsultowany ze studentami w liczbie reprezentatywnej lub tak jak bedzie sie to dzialo teraz poprzez ankiety kół studenckich na wydzialach.
      Tak czy siak, zobaczymy co z tego wyniknie.

Pozdrowienia
    • Gość: Amnezja Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.01.05, 00:20
      Ktos chyba zapomniał że stypendium za wyniki w nanuce wciaż pozostaje
      stypendium czyli formą pomocy materialnej a nie nagrodą !
      • Gość: termit macie prezent od grubego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.05, 00:40
        Jacek Rawecki już się tak rozszalał. Najpierw sfałszowane wybory, a teraz znowu
        postanowili dołożyć studentom. Nie dość że to oszuści to jeszcze pionki władz
        rektorskich - pieseczki, które potulnie wykonują każdy rozkaz prorektor G.
        Takich przekrętasów jak na UWr. to nie ma żaden samorząd w Polsce.
    • Gość: Obserwator Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.mybigcity.net / *.mybigcity.net 24.01.05, 00:37
      Krok w dobrym kierunku.
    • Gość: maluczki_student A moze by najpierw zapytac? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.05, 07:50
      Nie mogę sie oprzec wrazenu, ze pewne decyzje (jak to w zyciu) odbywają sie ku
      zadowoleniu pewnych elit i przy całkowitym pominęciu głosu samych
      zainteresowanych. Sprawa wydaje się na tyle istotna, ze pownno zostac
      zorganizowane cos na kształt referdum dla sudentow.
    • Gość: Basia Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: 156.17.132.* 24.01.05, 07:53
      Wreszcie, wreszcie. Budujące jest to, że samo studenci widzą tę straszną
      nieprawidłowość w przyznawanych stypendiach naukowych. Może wreszcie sami
      studenci ustalą zasady premiowania najlepszych. To są przecież stypendia
      naukowe a nie socjalne. Tak, to ma być elita. Życzę studentom powodzenia w
      przeprowadzeniu tej małej rewolucji. Może za Wami pójdą inne uczelnie. Trzymam
      kciuki.
      • Gość: studentka UWr Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 22:46
        Hmm...niestety, niektórzy błędnie interpretują ideę i sens przyznawania
        stypendiów naukowych!To nie jest nagroda, tylko pomoc za wyniki w nauce!Mam
        nadzieję, że Ci, którzy stworzyli ten "bezmyślny" projekt i Ci, którzy go
        popierają zrozumieją, że jego realizacja równoznaczna będzie z przyznawaniem
        stypendiów studentom z zamożnych rodzin, którzy nie robią nic poza
        "studiowaniem", a reszta będzie zasuwała popołudniami i w weekendy za grosze,
        żeby zarobić to, co zostanie im odebrane. Takim studentem jestem ja i proszę mi
        wierzyć, ciężko pracuję na to stypendium naukowe, a stracę je, bo mogę się nie
        "załapać" na szczęśliwą "trójce" (mam na roku 30 osób), która będzie w tych 10
        procentach. Serdecznie pozdrawiam genialny samorząd, który nawyraźniej nie ma
        czystych intencji, albo intencje nie mają tu nic do rzeczy...rozumiem, że
        poszukujemy oszczędności...świetnie!
      • Gość: pasQd proponuję Pani Basi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:26
        ... ponowną lekturę artykułu - studenci nie mają tu NIC do powiedzenia. a
        większość z nich nie chce takich zmian. :]
    • Gość: wic bardzo kiepski pomysl IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.01.05, 08:37
      a co będzie jak iles tam osób będzie miało jednakową średnią i będą stanowiły
      razem nie 10% tylko np. 15% ogółu studentów? dajemy wszystkim, czy nie dajemy
      nikomu. Relatywizacja przyznawania stypendium wg. takiego kryterium to kiepski
      pomysł. A jak na roku jest tylko 20 osób, w tym 5 wybitnych mających średnie
      bardzo wysokie mimo rygorystycznego sposobu oceniania, to co?
      może niech Ci, których pomysł dotyczy i którzy sami jeszcze muszą się dużo
      nauczyć , nie biorą się za decydowanie o tym jak ten system ma wyglądać. Tak
      naprawdę świadczy to o indolencji obecnych władz uniwersytetu.
      • wojtkko Re: bardzo kiepski pomysl 28.01.05, 12:57
        dokłednie tak jak mówił do gazety S. Araszkiewicz (ode mnie z roku- IV stosunki
        międzynarodowe). Przy około 60 osobach na roku na stypendiun naukowe
        kwalifikowałoby się 6 osób, przy czym stypendium MENiS dostaje obecnie 7 osób,
        na drugim kierunki studiuje (nie liczyłem dokładnie) co najmniej 20.
        Pozdrawiam autorów pomysłu.
    • Gość: Adam M. stypendia naukowe - stypendia socjalne - IP: 4.2.* / *.kuleuven.ac.be 24.01.05, 11:23
      Moim zdaniem to rozwiazanie chybione - bedzie mialo ono sens, gdy zmienia sie
      zasady przyznawania pomocy studentom z innych zrodel. Dzisiaj stypendia naukowe
      nie sa wydawane na cele naukowe, ale na tzw. "zycie", pelnia funkcje stypendiow
      socjalnych. Te ostatnie sa zalosnie niskie, zas reguly ic przyznawania sa
      nieczytelne i promuja raczej tych, ktorzy potrafia ukryc dochody swoich
      rodzicow niz osoby rzeczywiscie biedne. Zreszta nikt za socjalne nie wyzyje, o
      czym wszyscy studenci doskonale wiedza. Wiec sa stypendia naukowe. To dobrze,
      ze wiekszosc studentow na niektorych kierunkach (Lukaszu, na socjologii jest
      tak samo, o czym doskonale wiesz!) dostaje jakies stypendium. To pomaga zyc -
      za bzdurne uwazam komentarze liberalow, ze studenci powinni sami sie utrzymac.
      I tak wiekszosc z nich pracuje, czasami bardzo ciezko. Uwazam tez, ze samorzad
      studencki, zamiast akceptowac wszystko, co mu sie powie zgodnie z zasada
      autopromocji swoich czlonkow (ta zasada dziala tez, niestety, w kolach
      naukowych), powinnien nieco aktywniej zabiegac o prawa studentow, rowniez
      zaocznych. Dlaczego zaoczni nie maja otrzymywac stypendiow na rowni z
      dziennymi? Najlepsza obrona jest kontrargument podbijajacy stawke gry. Ale
      trzeba miec chec bronienia praw studentow, zamiast promowania siebie i swoich
      kolegow. Podwyzszanie progow stypendialnych uwazam ponadto za probe ucieczki od
      odpowiedzialnosci przez kadre uniwersytecka - duzo latwiej zalatwic sprawe
      administracyjnym pociagnieciem, duzo trudniej narzucic sobie samemu wysoki
      poziom, tak aby nie bylo sytuacji, w ktorej niektore przedmioty wiekszosc
      studentow konczy z najwyzszymi ocenami.
      • Gość: czarnare Re: stypendia naukowe - stypendia socjalne - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 21:23
        Popieram! Niektórzy wykładowcy są poprostu śmieszni wystawiając same 5. Ja
        studiuje matematyke na uniwerku i jestem na takiej specjlanosci ze bardzo
        bardzo ciezko jest jest uzyskac srednia 4.0, a są inne gdzie takie średnie ma
        80% studentów.Co uważam za nienormalne!!! a najbardziej niesprawiedliwe jest to
        że te poziomy mojej specjalności i np nauczycielskiej są nie do porównania!!
        Sprawiedliwosci nie ma! Niesprawiedliwość będzie jeszcze większa gdy będzie
        brane te 10% z całego roku bo wtedy doatną stypendia głównie studenci z
        łatwych specjalności, a zdolni obejdą sie smakiem i ludzie zdolniejsi ale z
        uboższym portfelem rodziców przetaną w ogóle podejmować sie trudu studiowania
        czegos ambitniejszego. Wszyscy będa iść na te łatwe spaecjalności a trzeba
        powiedzieć że i teraz ludzie wybierając specjalności kierują sie tym, gdzie
        latwiej dostac stypendium.
        Podsumowując ten konkretnie pomysł na reformę systemu stypendialnego jest
        beznajdziejny, bezsensu i wyraźnie niesprawiedliwy. Proponuje skonsultować sie
        z szerszym gronem studentów i wymyślić cos bardziej konstruktywnego.
    • kok.o Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz 24.01.05, 12:01
      Hmmm, nie wiem jaki jest poziom na Stosunkach Miedzynarodowych, ale
      stwierdzenie ze srednia 4.2 nie jest osiagnieciem intelektualnym troche mnie
      zdenerwowalo.Sa kierunki na innych uczelniach, na ktorych 4.2 jest duzym
      osiagnieciem i trzeba sie mocno na nią napracowac.Wiec kolega powinien moze
      uscislic, gdzie owa srednia nie jest osiagnieciem....A dla wyitnych, jak juz
      przedmowcy zaznaczyli, jest stypendium ministra.
    • Gość: breslauer stypendia to nie zapomoga IP: *.provider.pl 24.01.05, 12:04
      ... tylko dla najlepszych. bardzo dobry pomysl.
      • Gość: studenciak Re: stypendia to nie zapomoga IP: *.magma-net.pl 24.01.05, 17:00
        ...ani wyplata tym bardziej... a ja popieram jednego z kolegow - wyjasnijmy
        przekrety w samorzadzie, ok?
    • Gość: glos Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.prawo.uni.wroc.pl 24.01.05, 12:16
      Szanowna Pani Autorko tekstu!

Uniwersytet Jagielloński to nie to samo co Jagiellonka, gdyz ta ostatnia
      instytucja to... biblioteka UJ!

Niech pani łaskawie nie pisze więcej takich glupot, ok?
      • Gość: stjudnt Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.lastnet.pl 24.01.05, 19:21
        hehe.. dokladnie! wlasnie mialem to wytknac, ale bylas pierwsza. choc dziwi
        mnie tekst jakiegos goscia- ponoc z UJ, ktory na poczatku posta napisal: "u nas
        w jagiellonce..." moze nie wie gdzie studiuje, a w prawdziwej jagiellonce,
        czyli bibliotece, jeszcze nie byl. choc w sprawie stypendium na UJ mial racje.
        dziwne. pozdrawiam z krakowa( ale nie z jagiellonki;)
    • Gość: student Ludzie ludziom zgotowali ten los... IP: *.ds.uni.wroc.pl 24.01.05, 13:01
      Brak słów. człowiek niekiedy wypruwa z siebie żyły, by dociągnąć do wymaganej
      średniej, by te parę groszy wpadło do pustej studenckiej kieszeni. Absolutnie
      zgadzam się z tym, że wyścig szczurów stanie się jeszcze bardziej widoczny. Juz
      teraz na wydziale prawa widzę ludzi ubranych w garniturki, z teczką w ręku,
      kreujących się na wielkich prawników. Już nieraz spotkałem się z zadarciem nosa
      i tekstem: konkurencja pobudza do działania. To naprawdę nie jest dobry pomysł.
    • Gość: Robert Piszcie protesty IP: 156.17.29.* 24.01.05, 15:14
      do prorektora J. Maronia, na jego skrzynkę, jeśli sądzicie że ten pomysł jest
      niesprzwiedliwy.
      • Gość: m Re: Piszcie protesty IP: 81.219.224.* 24.01.05, 16:42
        przezabawne
        najpierw samorzad sam sie wybiera, łamiąc prawo
        a teraz wprowadza decyzje bez jakichkolwiek konsultacji zae studentami
        4.2 to nie osiagniecie intelektualne?
        a kto tak powiedzial?
        członkowie samorzadu, jakie oni maja i mieli srednie?
        a jaki jest prog na plibudzie?wyzszy?
        i jakie jest tam stypendium za 4.2
        warto sprawdzic dla porownania a wnioski wesole nie sa
        • Gość: Dorota Re: Piszcie protesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 18:04
          Jeśli ktoś tu prezentuje niski poziom intelektualny, to raczej przedstawiciele samorządu, o czym doskonale świadczy ich pomysł. Jeśli chodzi o podwyższanie poziomu, to jest to raczej działka władz uniwersytetu i pracowników, a zawyżanie progów na pewno do niczego dobrego nie doprowadzi.
          Po pierwsze duże grono studentów (w tym ja) będzie musiało albo całkowicie zrezygnować ze studiów, albo przenieść się na płatne zaoczne -tylko za co jesli na dzienne nie było ich stać? Po drugie wyścig szczurów zapewniony i to w najgorszym wydaniu, bo zwiększą sie tez stawki, także będzie o co walczyć. Tak naprawdę może to doprowadzić do spadku poziomu, bo jak już ktoś zauważył, duża część osób, po prostu przestanie się szarpać o coś nierealnego.
          Znam dużo osób, które biora najwyższe stypendia, które bynajmnije nie prezentują najwyższego poziomu intelektualnego, więc nie wiem jak to do końca jest z tą elita intelektualną. W każdym razie jak dla mnie samorząd nie zalicza się do niej.
        • Gość: kontest Re: Piszcie protesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:41
          Gość portalu: m napisał(a):

> przezabawne
          > najpierw samorzad sam sie wybiera, łamiąc prawo
          > a teraz wprowadza decyzje bez jakichkolwiek konsultacji zae studentami

Im wyżej tym gorzej, mechanizm powielania działań ustawodawczych ten sam.

Więcej: www.nauka-edukacja.p4u.pl/
    • Gość: ocean Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: 81.219.224.* 24.01.05, 16:51
      właśnie drodzy koledzy i koleżanki... gratuluje zdrowego podejścia! na zasadzie
      - po gów.. się uczyć jak nam za to nie dają kasy!!?? nikt was nie trzyma w
      budzie na siłe...
    • belial1 Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz 24.01.05, 16:52
      Ja mam propozycję do Samorządu Studentów!! Niech on lepiej zajmie sie machlojami
      we własnym gronie a stypendia zostawi w spokoju!!!!
      A jeżeli już chcecie w ogóle cos robić ze stypendiami to ja bym proponował
      ujednolicić zasady ich przyznawania na całej uczelni i tyle. Najlepiej wg
      jakiegoś przelicznika tak jak jest np. na biologii - po przekroczeniu pewnego
      progu wysokość stypendium zależy od średniej. U mnie na Politologii różnica
      pomiędzy progami jest dosyć znaczna a mi zagrakło w zeszłym roku 0,03 do
      wyższego stypendium....

Poza tym proponowałbym spojrzeć na Prawo, gdzie za najniższą średnią [4,0] dają
      400 pln.... a liczą się do tehj puli tylko egzaminy. Na innych wydziałach trzeba
      mieć dobre oceny z egzaminów i dobre zaliczeniaa to znaczy że tych dobrych ocen
      trzeba mieć min. dwa razy więcej...

Ale to nie studenci o tym decydują tylko Samorząd Studencki, Ci najświatlejsi....
      • Gość: Student Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.do.pl / *.generacja.pl 24.01.05, 16:56
        Samorząd już sie zajął własnym gronem :)

Czemu to Jacek nie poprosi swojej koleżanki z wyborczej, żeby napisała artykuł o
        tym ile nagrody za działalność w samorządzie uchwalił sobie samorząd?
        • Gość: bujak jeśli sprawiedliwośc to dla wszystkich IP: *.core.lanet.net.pl 24.01.05, 17:51
          proponowałbym wprowadzić podobne zasady wypłat dla kadry pedagogicznej na
          uczelni. na kazdym kierunku kasa tylko dla najlepszych 10% wykładowców - którzy
          ocenianiani byliby przez samych studentów. moze wreszcie część profesorów i
          doktorów przestałaby sie opie..ć. bo co niektórzy prezentują żenujący poziom
          dydaktyczny - dlatego nie powinni dostawac nic, tak jak słabsi studenci mają
          nie dostawac stypendium naukowego - jeśli sprawiedliwośc to dla wszystkich.
          • kitix Re: jeśli sprawiedliwośc to dla wszystkich 24.01.05, 21:05
            Oo zdecydowanie tak:)
      • wielki_czarownik Nie kłam koleś 24.01.05, 18:14
        Na WPAiE za 4,0 jest 310 PLN za 4,40 jest 360 a za 4,8 jest 420.
        Problem w tym, że zdobycie średniej 4,0 jest naprawdę sporym wyczynem, bo są egzaminy które w pierwszym terminie oblewa jakieś 70-80% ludzi, więc czasami samo zdanie sesji bez poprawek to niezły wyczyn.
        U mnie na roku przeciętnie stypendium w grupie ćwiczeniowej ma jakieś 3-5 osób na ponad 30 (zależy od roku studiów).
        Zresztą gdyby ocena z ćwiczeń się liczyła do średniej to byłbym bardzo zadowolony bo zaliczenie ćwiczeń jest o wiele łatwiejsze niż egzaminu.
      • Gość: swpaie Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 20:24
        Nie 400, koleżanko, ale 310. Poza tym ja jestem jak najbardziej za tym, żeby na
        Prawie do stypendium wliczano też oceny z zaliczeń. Bo z zaliczenia można
        dostać dobrą ocenę. Natomiast do egzaminu z takiego na przykład PA możesz kuć
        systematycznie cały rok, mieć 5 z zaliczenia.... a i tak zdaje go może 30% roku
        z tego piątki i czwórki można policzyć na palcach. W tym roku z PoW zmienili
        egzamin na o wiele trudniejszy, bo Rada Wydziału uznała, że za mało jest 2 z
        tego przedmiotu. Tak wiec przyjmij do wiadomości, że wymęczyć 4,0 na Prawie to
        wcale nie takie "hopsiup" i wątpie, żeby tych średnich stypendialnych było na
        roku więcej niż 15- 20%. A przeważnie są to 2- 3 osoby na 25osobową grupę.
        • Gość: swpaie Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 20:25
          Nie koleżanko, sorry, kolego, ale na jedno wychodzi.
      • Gość: do belial1 Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.ds.uni.wroc.pl 27.01.05, 23:22
        Jakie 400zł???!!!Następnym razem sprawdź,zamiast pisać takie bzdury.A zdanie
        egzaminów na oceny uprawniające do stypendium to często nielada wyczyn
      • Gość: romek Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 18:08
        akurat mistrzyniu tak sie sklada ze studiuje prawo i politologie, i na prawie
        kjest na 400 osob czasami tylko jedna 5, tam nie szafuje sie ocenami tak jak na
        wydziale nauk spolecznych, na ekonmoii na wydziale prawa administracji i
        ekonomii stype ma 10-15% mimo ze prog to 4.0 na Stosunkach na 4, 5 roku stype ma
        70% studentow !!!!!!!! momo ze prog jest 4.2 buahaha, twoje argumenty sa nie do
        przyjecia
        • Gość: dzioucha Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.05, 20:42
          strach sie bac, jak ktos z takim stylem dyskusji bedzie prawnikiem, albo
          politologiem, a 'buahaha, twoje argumenty sa nie do przyjecia', to juz szczyt

• Gość: st. Socjologii Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz IP: *.devs.futuro.pl 24.01.05, 19:16
      Witam!
      Oczywiscie zgadzam się jak najbardzej, z tym że Samorząd Studencki najpierw
      powinien zająć się swoim wewnętrznym problemem. Samorząd Studencki nie został
      wybrany przez studentów i w tej chwili nam to przypomina działając sprzecznie z
      naszym interesem, wprowadzając zmiany, których nie da się obronić.
      Poprzednio Gazeta pisała, że sprawą wyborów do Samorządu miała się zająć
      prokuratura... Zajęła się czy nie? Ktoś w ogóle wie cokolwiek na ten temat?
      Przypominam, że afera z wyborami do Samorządu odbyła się na tle wyborów na Ukrainie.
      Udało się Samorządowi pokazać, że my - czyli studenci nie potrafimy posprzątać
      na swoim podwórku...
      Zmiana zasad przyjmowania stypendiów odbywa się na tle sesji. Być może
      przypadkiem, a być może po to aby utrudnić nam zorganizowanie się przeciwko tej
      akcji i Samorządowi w ogóle.
      Sytuacja ta pogłębia poczucie kulawej i niesprawnej demokracji na poziomie
      społeczności studenckiej, co z pewnością nie przyczyni się do budowy
      społeczeństwa obywatelskiego w przyszłości.
      Wielu członków Samorządu ma po kilka warunków z różnych przedmiotów, więc nie
      przysługują im stypendia wcale.
      Samorząd Studencki wybrany w sposób obrażający pojęcie demokracji dysponuje
      budżetem około kilkunastu do kilkudziesięcu tysięcy złotych w skali roku.
      Być może to forum jest dla nas szansą własnie.
      Być może okres sesji jest dla nas szansą i najlepszym czasem na zorganizowany
      sprzeciw wobec naszych "reprezentantów" w Samorządzie.
      Być może jest to okazja aby pokazać, że studenci potrafią się zjednoczyć nie
      tylko w celach rozrywkowych, ale potrafią walczyć o swoje.
      Proszę Wasze opinie zarówno na tym forum jak i na mój adres poczty internetowej
      moqed@tlen.pl
      Pozdrawiam,
      Łukasz
    • szkoleniowiec Re: Samorząd Uniwersytetu chce zmienić zasady prz 24.01.05, 21:21
      Sam pomysł nie jest zły. Stypendia naukowe powinny być dla tych, którzy
      faktycznie mają osiągnięcia NAUKOWE - to znaczy dobrze się uczą. Jednakże
      projekt samorządu zawiera dwie kardynalne słabości:
      Po pierwsze: dlaczego tylko 10%? W tym momencie naprawdę bardzo wiele osób
      straci stypendia, które umożliwiają im spokojne studiowanie, bez konieczności
      podejmowania pracy. Nie lepiej dać tyle procent, ile procent studentów UWr.
      obecnie otrzymuje? Czyli 20 procent danego roku? Wtedy nie będzie problemu z
      tym,że starsze roczniki dostają wszystko z wydziału, a młodsze nic, będzie
      sprawiedliwie, a jednocześnie nie ucierpią ci, którzy naprawdę na stypendia
      zasługują...
      Po drugie: Dlaczego nie przetestują tego najpierw na jednym wybranym
      Instytucie? Wrocław to nie Warszawa - nie można przenosić wzorów z jednego
      środowiska na drugie... Gdyby ten nowy system wypróbowano najpierw np. na
      prawie, czy wspomnianej w artykule etnologii i wypaliłby, wtedy nikt nie mógłby
      przeciwko niemu tak łatwo protestować. No, a gdyby okazał się zły, to wtedy nie
      marnowanoby zdrowia studentów i pieniędzy na opłacanie urzędników, żeby go
      wprowadzać na całym Uniwersytecie.

Pozdrawiam konstruktywnie :)
      Szkoleniowiec
    • gaia80 portal w sam raz dla studentów 24.01.05, 22:00
      Niezalezne Forum Akademickie
      www.nauka-edukacja.p4u.pl
      mile wiedziany także głos studentow - patrz nowości i forum studenckie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka