IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 23:21
Zaglądają tu Młodzi Technicy?

Zresztą mało prawdopodobne coby siec znali. Dżizas, jakie tam debile nauki
pobierali! Prawda, koledzy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: ZSME IP: 83.168.104.* 03.03.05, 19:10
      Czy ty jesteś z epoki Kornasa czy juz po Józku . Byłem w ZSME w latach 1987 -
      1991 . Pozdrowienia.
      • Gość: Jorg Re: ZSME IP: 213.227.80.* 04.03.05, 13:59
        Ciekawe jak ten stary komunista (Kornas)przeżył zmianę ustroju. Wiesz coś na ten
        temat? Ja skończyłem technikum w połowie epoki Gierka.
        • Gość: Tomek Re: ZSME IP: 83.168.104.* 04.03.05, 17:24
          Józek jak ja kończyłem szkołę juź nie pracował ,a w ogóle to zmarł, tylko nie
          wiem kiedy . To były czasy jak się pokazywał na korytarzu to byłskawicznie
          korytarz pustoszał. Taki zamordyzm jaki on stosował , teraz w szkole
          jakiejkolwiek !!!! . Biedny Kornas garował by jak nic. Pozdrowienia.
    • Gość: Pepe Re: ZSME IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 23:28
      Nieraz zaglądają jak widać.Każdy powinien pamiętać J.K. bo to jest jedyna
      szkoła w mieście która miała takiego dyrektora.
      A propos-młodzież nie pamięta ale kiedyś to było TME czyli Technikum
      Mechaniczno_Elektryczne a pózniej dopiero ZSME.
      • Gość: Tomek Re: ZSME IP: 83.168.104.* 12.03.05, 17:13
        A to tym czasów ja nie pamiętam , nie pamiętam tez tego że Kornas był jakimś
        dyrektorem, to musiała być niezła jazda.
        • Gość: Pepe Re: ZSME IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 12:46
          Jazda była super-przez kilka lat.Ale jak zbliżała się matura to Kornas nie dał
          nikomu zrobić krzywdy i ustawiał całe grono pedagogiczne do pionu :-))
          • Gość: Tomek Re: ZSME IP: 83.168.104.* 13.03.05, 14:39
            Masz racje Pepe taki był Kornas, ale nie było to do końca obiektywne. Bo
            zdawały te mature ostatnie łajzy. Ja nie zdałem matury a wielu mówiło , bo nie
            było Kornasa i że on nie pozwoliłby na to. Oczywiscie nie mam tu do nikogo
            żalu , mature i tak zdałem, choc juz nie w ZSME. Kornas w wielu przypadkach
            najnormalniej łamał ludzi i musieli oni zrezygnować z tej szkoły . Ale czasami
            tak jak w przypadku matur Kornas chronił ludzi. Ale jedno co w dzisiejszych
            czasach z perspektywy minionych lat oceniam w Jozku , to to że zamordyzm jaki
            on stosował nie dopuściłby do bajzlu jaki jest w wielu szkołach obecnie. Patrz
            na Toruń i nauczyciela z angielskiego z koszem na głowie . Pozdrowienia.
            • Gość: Pepe Re: ZSME IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 19:45
              Przyznaję Tomek że masz rację.Szkoła przez pewien czas po odejściu Kornasa
              jechała jeszcze rozpędem.A póżniej to już całkiem z góry jak po równi
              pochyłej.Byłem w szkole jeszcze wiele lat póżniej ( na wywiadówkach :-))u syna
              i oprócz budynków i paru nauczycieli nic z niej nie zostało.Patrzymy na to z
              innej perspektywy ale ja wychodzę z założenia że szkoła to szkoła,uczeń to
              uczeń a nie tak jak widziałem grupa wyrostków,której nawet dyrektor w szkole
              schodzi z drogi.Obraz nędzy i rozpaczy,łacznie z poziomem nauczania.
              Ale cóż-teraz to już nie nasz problem.
              pozdrawiam
              • Gość: Belfer Re: ZSME IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 16.03.05, 13:28
                Zaraz, zaraz teraz to jest Wasz problem, bo to Wasze dzieci beda
                niedouczone.Wymogliscie na nauczycielach jako ro dzice ( oczywiscie nie mowie o
                Tobie, bo z tego co piszesz to nawet na wywiadowki chodzisz )obnizenie poziomu
                nauczania - bo nauczyciel, ktory wymaga to zly nauczyciel ( bo przeciez
                nauczyciel podobno nie umie tlumaczyc, a nie uczen ma to gdzies czy sie nauczy
                czy nie ), a jak nie ma na niego sposobu to jest poradnia i w ten sposob mamy
                co drugiego dyslektyka i dysortografika.Dzieki Wam za to "nowoczesni rodzice" (
                to oczywiscie nie do Ciebie )
                pozdrawiam Belfer
                • Gość: Tomek Re: ZSME IP: 83.168.104.* 16.03.05, 19:28
                  Kommbinowanie i oszukiwanie jest naszą cechą narodową , i nic to nowego, że
                  rodzice uczą swoje pociechy kombinatorstwa, to pokoleniowe . I stąd te właśnie
                  dyslektyki,dysortografiki etc, itp. Ale wymagający belfer powinien
                  zainteresować swoim przedmiotem tak żeby z ciekawością szło się na lekcje a nie
                  ze strachem . Ze strachem lekcje to były u Kornasa, on mnie nic nie nauczył ,
                  pamiętam tylko jego niekończące się opowiastki o kondomach z baranich jelit,
                  syfilisie w rodzie Bordziów.A znowu jak Belfer ma uczyć z pasją jak dostaję
                  żałosną pensje i ma jeszcze na dodatek kupę innych zajęć. I tak dalej i tak
                  dalej a problem już nie będzie tylko nasz ale całej nacji.
    • Gość: leonardo1960 Re: ZSME IP: 80.55.195.* 14.03.05, 19:08
      Mój post był już w tamtym roku szukałem kogoś z Młodych Technikow, ale oni
      chyba nie za bardzo w komputerach. Ja kończyłem Technikum lata 75-80, Vb
      wychowawca Marian D. Kornas był już rok ostatni. Później zastępował go Marian
      D. mój wychowawca od technologii , albo wuefista. Nie bedę sypał nazwiskami bo
      może sobie nie życzą.Nie wiem jak to było dokładnie, z tymi zastępstwami.
      Dobrze, że się ktoś w ogóle odezwał. Pozdrawiam
      • Gość: Tomek Re: ZSME IP: 83.168.104.* 14.03.05, 23:04
        Co do poziomu nauczania to się wogóle nie ma co rozpisywać bo pisząc szczerze
        to niewiele mi z tej szkoły się przydało , języka obcego nauczyłem się poza nią
        a w każdej robocie tak uczono do wykonywania konkretnych rzeczy, ale coś tam w
        głowie zostało.Przydało się tylko świadectwo. Wracając do Kornasa to w tej
        chwili jest on (tu trzeba dodać śp.Józefie) tematem przy okazji "whiskaczowych"
        spotkań z moim jedynym kolegą z tamtych lat z którym mam codzienny niemalże
        kontakt. Tu cytat " Jesteś trupem , choć jeszcze nie śmierdzisz". Memento mori
        wręcz. Pozdrowienia.
      • Gość: Pepe Re: ZSME IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 16.03.05, 09:23
        Jak widze po datach to chodziłeś Leonardo do TME w podobnym okresie co ja( 1973-
        1978)i pewnie się znamy z widzenia.Miałem z tą szkołą jeszcze wiele razy
        kontakt stąd pamiętam wielu nauczycieli.Po Józku dyrektorowało wiele osób
        np.Marian D,Aleksander S.Jakoś przegapiłem wcześniejsze posty w tej sprawie.
        Pozdrawiam
        • Gość: Tomek Re: ZSME IP: 83.168.104.* 17.03.05, 17:29
          Własnie przeczytałem posty o VIII LO we Wrocławiu i co zamordyzm jest był i
          będzie według koleżnaki NIki , doścwiadczała ona tego całkiem niedawno tak
          jak my za czasów Kornasa w ZSME , szkoła prywatny folwark nauczycielstwa z
          misją. Kornas się cieszy.
          • Gość: Tomek Re: ZSME IP: 83.168.104.* 13.04.05, 21:14
            A tu też coś się znajdzie o Józku

T

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka