Dodaj do ulubionych

Dyskusja o Placu Społecznym

IP: *.Dwudziestolatka.ds.uni.wroc.pl 18.04.05, 16:10
Tak przy okazji fantazjowania o Kazimierza Wielkiego w tunelu, przyszła mi na
myśl inna rzecz: a może by tak zniszczyć te cholerne wiadukty od Wyszyńskiego
do Traugutta i zepchnąc to w tunel? Oczywiście po skończeniu AOW, kiedy to
tiry nie będą się poruszały tym szlakiem. Uzyskaną w ten sposób przestrzeń
można byłoby jakoś sensownie zagospodarować. Być może od Oławskiej do Mostu
Grunwaldzkiego też dało by się coś wymyśleć. Jak widzicie przyszłość tego
miejsca? Co tam powinno się znajdować? Czy to nie byłoby ważniejsze i
bardziej pilne? Jakie są wasze propozycje?
Obserwuj wątek
    • Gość: wro2015 Re: Dyskusja o Placu Społecznym IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.04.05, 17:19
      tutaj toczyla sie dluga dyskujsa: ktoredy poprowadzic kierunki, jak jada
      samochody, gdzie rozwoj itp.
      winvest.board.dk3.com/2/viewtopic.php?t=248
      • martouf Re: Dyskusja o Placu Społecznym 19.04.05, 23:08
        81.168.251.49/spoleczny.jpg
        Zaznaczyłem tutaj linię tunelu śrenicowego, 4 czerwone kółka oznaczają 4 wyjścia
        ze stacji.
        Rondo sprawia, że to główne skrzyżowanie jest płynniejsze.
        Trasę N-S zrobiłbym aleją (z platanami?) tak jak chcą zrobić ciąg placu
        Grunwaldzkiego. Zdecydowanie odsunąłbym wówczas pierzeje od ulicy.
        Tramwaje maksymalnie bezkolizyjne. Dwa przystanki przy zjazdach z mostów oraz
        przejścia dla pieszych powodują możliwość chwilowego wstrzymania ruchu
        samochodowego dla pieszych i tramwaju, który przejeżdża z pasa pomiędzy
        jezdniami poza jezdnie (tak jak to jest rozwiązane na Powstańców Śląskich).
        Linia tramwajowa Most Grunwaldzki -> Pl. Wróblewskiego w formie deptaka na wzór
        przyszłej Szewskiej.
        Nie narysowałem jeszcze ciągów rowerowych ale myślę, że widać gdzie będą.
        • Gość: ! Re: Dyskusja o Placu Społecznym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.05, 23:13
          Szkoda tylko, że zostawiłeś w tym projekcie tak dużo wolnej przestrzeni przy
          samym rondzie.

"Linia tramwajowa Most Grunwaldzki -> Pl. Wróblewskiego w formie deptaka na
          > wzór
          > przyszłej Szewskiej."

--->A ten pomysł przypadł mi do gustu.

Pozdrawiam.
          • martouf Re: Dyskusja o Placu Społecznym 20.04.05, 16:55
            Kilka poprawek 81.168.251.49/spoleczny2.jpg
            • Gość: wro2015 Re: Dyskusja o Placu Społecznym IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.04.05, 18:32
              martouf - najpierw powiem ze sie bardzo ciesze ze sie zastanawiasz nad tym co
              sie dzieje we wro. Przejde jednak szybko do krytyki, no bo po to chyba wstawiles
              planik :)

1) Nie wiem dlaczego tak sie upierasz na tym rondzie - wydaje mi sie ze calkiem
              normalne skrtzyzowanie wystarczy. Jestem wrecz pewny ze rondo w tym miejscu nie
              usparwni wielce ruchu. Normalne skrzyzowanie ulozliwi normalne zabudowanie
              naroznikow bez potrzebu budowanie (dla mnie ) nie clakiem zrozumialych i
              niepotzrbnie monumentalych lukow.

2)RYNEK II - wydaje mi sie ze przez to ze go zwezyles w porownaniu z
              zamierzeniami projektantow nowego UM przepadl jeden z najbardziej interesujacych
              elementow nowego UM. Dach sie wsuwal czesciowo nad plac i naroznik (z sala
              konferenycjna) byl wyeksponownay. Nie jestem pewien ktore rozwiazanie
              jestlepsze, ale jednak tenduje do rozwiazania koniora.

3)Tworzy sie bardzo brzydki i absolutnie niezrozumialy chaos przestreznny na
              skrzyzoaneiu Pulaskiego z traugutta. Lubie budynki i place w formie 'L' ale
              tutaj jakos tak zaczyna sie - przepraszam ze tak to nazwe - takie wroclawskie
              projektowanie. Za duzy plac, wiec zrobimy trawniczek wygiety w jakiejs dziwnej
              formie... Wydaje mi sie ze w tym miejscu musisz jeszcze cos zmeinic.

Pozdrawiam.
            • sstes Re: Dyskusja o Placu Społecznym 21.04.05, 01:35
              1.Ja rowniez mam zastrzezenia co do przepustowosci ronda! Jako kierowca powiem tak: nie lubie rond bez sygnalizacji (a takie raczej rzadko maja sens - np. na Grunwaldzkim jak najbardziej, ale... patrz Warszawa). Wiec co pozostaje? Zwykle skrz.? Tak, ale musialo by byc jeszcze wieksze od Milenijna/Lenicka/Na Ostatnim Groszu/Lotnicza... Ale to i tak lepiej niz jest teraz!
              2. Swietny pomysl z jednokierunkowymi Podwalem i Krasinskiego (choc ta druga powinna byc chyba ciut szersza)!
              3. Bardzo dobra idea tramwaju od Mostu do Pl. Wroblewskiego! Chociaz z drugiej strony jest zwiazana z likwidacja malego dworca KZ na srodku placu...
              4. Zastanawia mnie dalej w razie rezygnacji z mini-dworca sens tworzenia znowu dwuczesciowego skrzyzowania na Pl. Wroblewskiego... Ja bym od Walonskiej puscil raczej jezdnie razem z torowiskiem do glownego skrz. Wroblwskiego...
              5. Aha! Zostaw miejsce na drugi Most Grunwaldzki! Nawet jesli nigdy nie bedzie sensu jego powstania, nie zaslaniajmy go! (chodzi o ten trojkat i trapez przy samym moscie)
              • martouf Re: Dyskusja o Placu Społecznym 21.04.05, 12:08
                > 1.Ja rowniez mam zastrzezenia co do przepustowosci ronda! Jako kierowca powiem
                > tak: nie lubie rond bez sygnalizacji (a takie raczej rzadko maja sens - np. na
                > Grunwaldzkim jak najbardziej, ale... patrz Warszawa). Wiec co pozostaje? Zwykle
                > skrz.? Tak, ale musialo by byc jeszcze wieksze od Milenijna/Lenicka/Na Ostatni
                > m Groszu/Lotnicza... Ale to i tak lepiej niz jest teraz!

A ja się nie zgadzam i twierdzę, że rondo nie będzie kumulowało ruchu tak jak
                światła. Również jeżdżę na codzień samochodem. Jakie wielkie miałeś problemy z
                wjechaniem na rondo w ciągu Powstańców (a więc ruchliwy ciąg) np. z Kamiennej,
                Sudeckiej czy Zaporoskiej? Nie mówiąc o samej Powstańców. Zobacz, że ronda w
                moim projekcie nie przecina dodatkowo żaden tramwaj ani przejścia dla pieszych,
                a więc płynność jest jeszcze większa.
                Po drugie każde takie duże skrzyżowanie "przetrzymuje" samochody nie na jednym
                cyklu, a na dwóch - najpierw ruch poprzeczny, a potem jeszcze osobne światło dla
                lewoskrętu. W tej chwili, mimo że nie ma lewoskrętów na Społecznym (estakady),
                to i tak światła tam powodują zatory.
                Po trzecie - po zbudowaniu AOW zredukowany zostanie tam (mam nadzieję, że o
                ponad połowę) obecny tranzyt międzymiastowy, a w międzydzielnicowym nie
                występuje tyle tirów i ciężarówek.
                Po czwarte - wjazd na rondo to taka "zielona strzałka w prawo" - nie różni się
                niczym.
                Wreszcie nie należy się spodziewać na rondzie ciągłego, nieprzerwanego ruchu.
                Taki występuje po skumulowaniu go na światłach i wypuszczeniu. Jeśli światła na
                skrzyżowaniach i przejściach oddalonych od ronda będą odpowiednio "dawkować"
                natężenie ruchu, to na samym rondzie zawsze będzie możliwy wjazd. Poza tym auta
                na rondzie nie jadą tak szybko (łuk) jak na prostej drodze (oczekiwanie na
                "zielonej strzałce").
                Osobiście jestem przekonany, że rondo upłynniłoby ruch.

> 2. Swietny pomysl z jednokierunkowymi Podwalem i Krasinskiego (choc ta druga
                > powinna byc chyba ciut szersza)!

Przy poczcie tak - bo tramwaj tam jest w dwóch kierunkach. Może niedokładności
                rysunku. Na Krasińskiego tak jak jest - 2 pasy na wprost i krótki na lewoskręt.

> 4. Zastanawia mnie dalej w razie rezygnacji z mini-dworca sens tworzenia znowu
                > dwuczesciowego skrzyzowania na Pl. Wroblewskiego... Ja bym od Walonskiej
                > puscil raczej jezdnie razem z torowiskiem do glownego skrz. Wroblwskiego...

Chodziło mi o to, żeby jednak oddzielić ruch o sporym natężeniu żeby nie
                przebiegał blisko rynku 2, a jednocześnie stworzyć cichy tramwaj blisko tego
                rynku (połaczony z pieszym deptakiem, jak na Szewskiej). Widziałem takie
                rozwiązania w Amsterdamie, na głównym placu z Ratuszem.

> 5. Aha! Zostaw miejsce na drugi Most Grunwaldzki! Nawet jesli nigdy nie bedzie
                > sensu jego powstania, nie zaslaniajmy go! (chodzi o ten trojkat i trapez przy
                > samym moscie)

Oki.

Do Wro2015 - Dlaczego rondo - napisałem wyżej. To przy rondzie to nie
                monumentalny łuk tylko dwa budynki z prawej strony i trzeci z lewej. To z prawej
                tworzy coś na kształt mini galerii handlowej, przez którą koniecznie trzeba
                przejść aby ze stacji podziemnej kolejki dostać się na Rynek 2 :) Interesujące
                dla inwestorów.
                Pl. Wróblewskiego rzeczywiście niezdefiniowany do końca bo szczególnie się tym
                fragmentem jeszcze nie zajmowałem ale pomyślę jeszcze.

Pozdrawiam :)
        • hen Re: Dyskusja o Placu Społecznym 21.04.05, 17:24
          Pytanko do autora - czy metro w Twojej koncepcji ma jeździć na moście
          grunwaldzkim - coś chyba pisałeś w innych wątkach, ale nie pamiętam. W takim
          razie musiałoby się dość szybko wynurzać. Poza tym dla mnie problem jest
          podstawowy. Założyłeś istnienie nowego UM, który niewiadomo, czy powstanie w
          takiej formie, ponieważ to wygięcie nie jest naprawdę NICZYM uzasadnione. IMO w
          Twoim projekcie - wszystko w porzo oprócz UM i te rondo też nie będzie
          potrzebne, Przy puszczeniu ruchu Mazowiecką dostajesz dwa (niekoniecznie super-
          wielkie) skrzyżowania - przy moście Pokoju (gdzie i Ty je masz) i Grunwaldzkim.
          Wtedy wszystko dzielimy sobie na kwartały, niektóre zostawiamy na ciche
          kwaiarniane placyki, możemy nawet strzelić sobie placyk w kształcie kółka,
          jeśli jest taka wola (np. na przecięciu Dobrzyńskiej i tej nowej - prostopadłej
          do Krasińskiego na wysokości Poczty).
          • martouf Re: Dyskusja o Placu Społecznym 21.04.05, 18:13
            Przede wszystkim - żadnym tam wielkim projektantem nie jestem :). Ot, siedzę
            sobie dość długo przy kompie bo to moja praca (strony www, tudzież artykuły na
            konferencje i inne teksty) i czasem żeby się oderwać coś sobie narysuję:) Z
            chęcią czekam na uwagi, jestem też podatny na sugestie i zmiany, nie upieram się
            przy swoim :)

> Pytanko do autora - czy metro w Twojej koncepcji ma jeździć na moście
            > grunwaldzkim - coś chyba pisałeś w innych wątkach, ale nie pamiętam.

Po pierwsze - to nie metro, tego we Wrocławiu wg mnie nie potrzebujemy, tylko
            tunel średnicowy dla kolei aglomeracji.
            Po drugie - tunel przeszedłby również pod rzeką i wynurzył dopiero tuż za rondem
            Reagana ( 81.168.251.49/tunel-grunwaldzki.jpg )

> Poza tym dla mnie problem jest
            > podstawowy. Założyłeś istnienie nowego UM, który niewiadomo, czy powstanie w
            > takiej formie, ponieważ to wygięcie nie jest naprawdę NICZYM uzasadnione.

Jak powstanie w innej to się dopasuje:) A poważnie, wygięcie nawet nieźle się
            komponuje - w części równolegle do trasy N-S, a w części do ulicy przy poczcie
            głównej oraz Mazowieckiej ( 81.168.251.49/spoleczny2.jpg ).

> IMO w Twoim projekcie - wszystko w porzo oprócz UM i te rondo też nie będzie
            > potrzebne, Przy puszczeniu ruchu Mazowiecką dostajesz dwa (niekoniecznie
            > super-wielkie) skrzyżowania - przy moście Pokoju (gdzie i Ty je masz) i
            > Grunwaldzkim.

Tak, tylko że ja nie chcę puszczać już żadnego dużego ruchu (a samochodowy
            maksymalnie ograniczony) pomiędzy trasą N-S (odc. pl. Wróblewskiego ->Rondo) a
            nabrzeżem o charakterze bulwarowym. Tym bardziej nie chcę żadnej trasy przy
            rynku 2 - dlatego ją tak odsuwam. Poza tym musiałby być zaraz za mostem
            Grunwaldzkim lewoskręt w Mazowiecką (jadąc od Warszawy), a to kolejne światła
            itd. Tymczasem w wąską i ograniczoną Mazowiecką od Warszawy można dojechać
            objeżdżając rondo (i kilka innych lewoskrętów dzięki objechaniu ronda zostaje
            zlikwidowanych, dzięki czemu jest mniej świateł i ruch płynniejszy, np jadąc od
            mostu Pokoju na parking przy UWoj.).

Pozdrawiam.
            • hen Re: Dyskusja o Placu Społecznym 21.04.05, 19:31
              martouf napisał:

> Po pierwsze - to nie metro, tego we Wrocławiu wg mnie nie potrzebujemy, tylko
              > tunel średnicowy dla kolei aglomeracji.
              > Po drugie - tunel przeszedłby również pod rzeką i wynurzył dopiero tuż za
              ronde
              > m
              > Reagana ( 81.168.251.49/tunel-grunwaldzki.jpg )

Acha, a co dalej - na wschód - gdzie ta kolej ma przebiegać - jeśli na
              powierzchni - przydałby się nasyp. I to jak najszybciej po tym jak się wynurza.
              Inaczej podzieli nam kawałek miasta, a kładkami i wiaduktami tylko narobi się...

> Jak powstanie w innej to się dopasuje:) A poważnie, wygięcie nawet nieźle się
              > komponuje - w części równolegle do trasy N-S, a w części do ulicy przy poczcie
              > głównej oraz Mazowieckiej ( 81.168.251.49/spoleczny2.jpg ).

Planowany skos jest dla mnie skosem i nie widzę nic równoległego :-) ulice te
              są chyba || tylko do wygięcia nowego UM.

> Tak, tylko że ja nie chcę puszczać już żadnego dużego ruchu (a samochodowy
              > maksymalnie ograniczony) pomiędzy trasą N-S (odc. pl. Wróblewskiego ->Rondo
              > ) a
              > nabrzeżem o charakterze bulwarowym. Tym bardziej nie chcę żadnej trasy przy
              > rynku 2 - dlatego ją tak odsuwam.

Zdaje mi sie, że rozumiesz "nabrzeże bulwarowe" jako teren ograniczony pomiędzy
              planowanym łącznikiem N-S a rzeką(ami). Ten Rynek 2 wcale nie jest bulwarem.
              Przy proponowanej przeze mnie w poście wyżej zaplanowanie kwartałów - miejsce
              na Rynek 2 jest praktycznie wszędzie możliwe i wszędzie od ul. Dobrzyńskiej do
              Mazowieckiej tak samo uzasadnione. Np - gdzieś w okolicach kościółka Maurycego.

> Grunwaldzkim lewoskręt w Mazowiecką (jadąc od Warszawy), a to kolejne światła

Jeśli dobrze rozumiem te carne strzałki to przejścia dla pieszych - jeśli
              puścisz łącznik Mazowiecką będziesz maiał dokładnie tyle samo! Za Mazowiecką
              pezmawia dodatkowo fakt, że Urząd Wojewódzki nie pełni jakiejś specjalnej
              funkci usługowej - (hitlerowski wielki gmach z jednym wejściem) i nie generuje
              zbyt dużego ruchu pieszych. Raczej nie będzie możliwa zmiana jego funkcji. Może
              należałoby dostrzec więc większe możliwości typu wielkomiejskiego na pozostałym
              terenie.
    • Gość: kierownik Re: Dyskusja o Placu Społecznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:45
      ja bym tam widzial park.
      • Gość: PREZES Re: Dyskusja o Placu Społecznym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.05, 22:15
        Zieleń bedzie,ale wśród wierzowców,gdzie ma powstać m.in.nowy budynek UM,w
        którym znajda sie wszystkie referaty.
        • Gość: et22 Re: Dyskusja o Placu Społecznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:45
          > Zieleń bedzie,ale wśród wierzowców,gdzie ma powstać m.in.nowy budynek UM,w
          > którym znajda sie wszystkie referaty.

tak, ale ja mam na mysli park z "jajem" a nie kilka krzaczkow i badyli jak np.
          kolo poltegoru
    • Gość: Lasse moja koncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 14:01
      Tak ciągle przezywając tę dyskusję o tunelach... Ilu z Was wolaloby mieć na
      Spolecznym piekne, w miare nowoczesne i sensowne rozwiazanie architektoniczne,
      powiedzmy pt. "Nowe centrum". Rzeczywiscie zasadnicza role odgrywalby tu nowy
      UM, jakies biurowce, inne obiekty uzytecznosci publicznej (co z nowym ZUSem?).
      Pozwoliloby to odciązyc Nowy Targ i rowniez tam zmienic wyglad tego pieknego
      miejsca (wierzę, że po wielu remontach daloby sie tam odtworzyc specyficzny
      klimat)- pieniadze, ktore mialyby pojsc na wykop tunelu z pewnoscia pozwolilyby
      na realizację tego projektu. Sensowne rozwiazania komunikacyjne na Spolecznym
      rowniez wplynelyby pozytywnie na wizerunek tego miejsca. Jestem realistą, nie
      zamierzam wydawac wirtualnych milionow na inwestycje, o ktorych nie mam
      pojecia. Ale czy nie warto byloby sie skupic na tymze miejscu, zamiast popadac
      w futurystyczna wizje rozkopania polowy miasta? Czekam na Wasze opinie.
      • martouf Re: moja koncepcja 22.04.05, 14:18
        Twoja koncepcja to koncepcja zagospodarowania wydatków, jak zrozumiałem. Czyli
        TE SAME pieniążki zamiast na tunele itp to na zagospodarowanie placu?
        Czy też chodzi Ci o zamianę inwestycji? Że tunel później, a najpierw plac?

Po prostu jesteś przeciwnikiem jakichkolwiek tuneli i wydatków na nie -
        rozumiem. Ale nic poza tym nowego tu nie widzę (a i to nie jest nowe - jest tu
        wielu przeciwników wydawania na tunele:) )

Konkrety proszę! :) Rysunki itp. albo chociaż opis słowny.
        • Gość: Lasse Re: moja koncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 14:25
          Niekoniecznie jestem przeciwnikiem tuneli i wydatków na nie, ale uwazam, ze
          powinnismy wyznaczyc jakas hierarchię potrzeb, w tym wlasnie miejscu Plac
          Spoleczny widzialbym o klase wyzej niz robienie tunelu (ktory mozna byloby
          zrobic pozniej). Z drugiej strony nie chodzi mi o postawienie kolejnych
          galeriowcow na Spolecznym, ale konkretne rozwiazania urbanistyczne - na takie
          opinie wlasnie czekam. A co do pieniazkow - inwestowanie w Plac przyniosloby o
          wiele wieksze efekty wg mnie - inwestorzy biliby sie o to miejsce i na serio
          mozna byloby na tym zarobic.
          Jeśli udaloby sie pozbyc tych wiaduktow i "wyprostowac" osie jezdni
          Grunwaldzki - Olawska i Wyszynskiego - Traugutta na pewno wygospodarowaloby sie
          sensowny kawalek ziemi. Martouf, a Ty co o tym sądzisz? Jaka jest Twoja wizja
          tego miejsca? Konkrety proszę! :) Rysunki itp. albo chociaż opis
          słowny. :):):):):):):)
          • sstes Re: moja koncepcja 23.04.05, 01:51
            No wiesz, on juz przedstawil bardzo fajne szkice! :-) Look up! Bo mowisz, jakbys ich nie widzial...
            • Gość: Lasse Re: moja koncepcja IP: *.Dwudziestolatka.ds.uni.wroc.pl 23.04.05, 10:55
              Właśnie widziałem juz dawno i poruszyłem ten wątek bo zależy mi na tym, by
              zobaczyć jak inni się ustosunkują do tego i czy nadal za priorytetowe zadanie
              uważać będą budowę tunelu :):):):):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka