Dodaj do ulubionych

rowerem przez Wrocław

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 18:18
Chcę dojechać rowerem z okolic Kromera na Oporów. Którędy najlepiej jechać,
żeby bylo najbezpieczniej i najwygodniej?
Wiem, że jeździ tramwaj ale ja tam potrzebuje dojechać rowerem.
ktoś wie którędy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bak Re: rowerem przez Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 19:05
      "ktoś wie którędy?" - chodnikiem!

powstańców przejedziesz sciezka rowerową, potem racławicka
      i już slicznym parkiem do samego oporowa
    • tomek854 Re: rowerem przez Wrocław 05.06.05, 20:50
      A musi być najkrótszą drogą? Bo jak się boisz po ulicy, a masz trochę czasu to ja bym propobnował taką trasę (od razu by była fajna wycieczka):

Z kromera przed mostem Warszawskim na wał w lewo i wzdłuż kanałów aż do Jazu Bartoszowickiego - tam przejazd na Wielką wyspę i zaraz w lewo jazem opatowickim, potem przez śluzę na Opatowice. W prawo asfaltem (prawie nic nie jeździ) i jak będzie taki wytraźny zygzak z przejadzem szosy na drugą stronę wału to na wysokości drugiego przystanku w lewo w brukowaną. Po prawej będą jakieś ogródeczki i zaraz za płotem (jakieś 20-30 m od szosy) w prawo na ścieżkę (znak zakazu ruchu stoi). Tą scieżką aż do kładki w lewo. Po przejechaniu kładki zaraz dojedziesz do ulicy bodajże Wilczej (ale nie dam głowy) - z kostki. W prawo, zaraz za przejazdem w lewo i zaraz w prawo i zaraz w lewo i zaraz w prawo - przejazd pod wiaduktem. I teraz jesteś na ślimaku (a ściśle w środku pętli) na skrzyżowaniu Krakowskiej i Armii Krajowej. Jedziesz Armii Krajowej (to ta na wiadukcie) i cały czas prosto - jest ścieżka wzdłuż całej Armii, Wiśniowej i Hallera. Za skrzyżowaniem Hallera z Odkrywców zostajesz po lewej stronie ulicy, i jak się skończą buidynki to w lewo w szeroką aleję parkową. Jadąc nią aż do końca dojedziesz do dorgi z płyt i po 50 m znajdziesz się na jazie nad Ślęzą - to po drugiej stronie mostku to Oporów właśnie.

Jeżeli nie boisz się jeździć jezdnią, albo Ci się spieszy, to proponuję przez miasto. jeżeli chcemy, żeby był najlepszy asfalt cały czas to proponowałbym most Warszawski - prosto Jedności - pl. Bema - Wyspa Piaskowa - Pl. Dominikański - Stawowa - Ślężna - Wiśniowa - Racławicka - Rymarska - Lakiernicza - Monterska - Pilnikarska - ślusarska - Odkrywców - na końcu odkrywców w prawo na płytowkę, wkrótce potem w lewo i jesteś na tym samym jazie.

Jeszcze inna możliwość z omijaniem centrum to od mostów Warszawskich wzdłuż Odry w prawo aż do Mostu Milenijnego. mostem w lewo i potem masz ścieżkę wzdłuż Na Ostatnim Groszu, za estakadą skręcasz w prawo - jadąc "na czuja" przez muchobór dojedziesz do rzeki Ślęzy. Tam wałem w lewo, za torami zmienić stronę rzeki (most na ulicy Ostrowskiego) i dojedziesz wzdłuż rzeki do pętli tramwajowej na Oporowie

Powodzenia :)
    • Gość: Dariusz Re: rowerem przez Wrocław IP: *.provider.pl / *.provider.pl 05.06.05, 21:13
      Ja jeżdżę z Psiego Pola na Grabiszyńską w okolice szpitala i jechałbym tak: z
      Kromera Toruńską do mostów Jagiellońskich, za mostami w prawo ścieżką rowerową
      wzdłuż Odry do mostu Szczytnickiego, potem lewą stoną wzdłuż pl.Grunwaldzkiego,
      za mostem w lewo Mazowiecką i tu najgorszy odcinek - Pułaskiego do do Swobodnej.
      Potem do ul.Ślęznej do Wiśniowej i Hallera na Oporów - tu są ścieżki rowerowe.
      Najgorszy jest przejazd przez centrum, jezdnie wąskie a chodniki fatalne.
    • Gość: kaś Re: rowerem przez Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 16:21
      dzieki za rady, juz tam dotarłam i to bardzo przyjemną drogą. pojechałam na
      Osobowice, przez Most Milenijny, dalej sie kierowałyśmy na estakady te po
      drodze na nowy dwór, potem Klecińską aż do Grabiszyńskiej, dalej Solskiego.
      Całość zajęła nam około godziny, spokojnym tempem, z kilkoma zatrzymaniami na
      spojrzenie na mapę ;-) Ogólnie bardzo fajnie sie jedzie ta trasa. do
      klecińskiej są ściezki, potem juz troche gorzej, ale daje rade

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka