Dodaj do ulubionych

GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.06.05, 11:22
Aleksander Gudzowaty polubił Wrocław

Poniedziałek, 6 czerwca 2005r.

Biznesowe plany jednego z najbogatszych Polaków

WROCŁAW
W Warszawie są same gwiazdy, które odzwyczaiły się od pracy. A Wrocław jest
skromny i pracowity – tak Aleksander Gudzowaty uzasadnia decyzję o
przeniesieniu dużej części swoich interesów do Wrocławia.
– Nawiązaliście bardzo dobrą współpracę z krajami Unii Europejskiej – dodaje.
Czy spora odległość do Warszawy nie utrudni robienia interesów?
– Im dalej od władzy, tym lepiej – kwituje Aleksander Gudzowaty.
W lipcu ruszy we Wrocławiu centrala Banku Współpracy Europejskiej,
kontrolowanego przez rodzinę Gudzowatych. Na początku zostanie w niej
zatrudnionych 250 pracowników. Natomiast w stolicy pozostanie tylko oddział
banku.
Gudzowaty zapowiada także rozbudowę wrocławskiej Kompanii Spirytusowej
Wratislavia:
– To bardzo trudne przedsięwzięcie, ale najpóźniej za rok zrobimy tu duży
holding biopaliwowy – zapewnia Gudzowaty.
Jego najbardziej znaną firmą jest Bartimpex, który zrobił majątek,
pośrednicząc
w sprowadzaniu rosyjskiego gazu. Teraz przedsiębiorstwo inwestuje także w
budownictwo, infrastrukturę energetyczną, a także sektor informatyczny.

(LUK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
Obserwuj wątek
    • Gość: erni Re: WROCŁAW 2. CENTRUM FINANSOWYM W POLSCE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.06.05, 11:46
      Wrocław stał się drugim centrum finansowym w Polsce po warszawie. We Wrocławiu
      ma siedzibę 5 banków. Przenoszono już centrale do Wrocławia Banków z Poznani i
      Kielc, ateraz po raz pierwszy z Warszawy.
    • Gość: erni Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.06.05, 12:49
      W końcu wygrywa obiektywizm. Dosyć politycznego promowania stolicy.
      • Gość: q Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.media4.pl 06.06.05, 12:59
        jeden szemrany komuszek więcej we wrocku
    • Gość: twoj stary Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.05, 13:05
      moze i Gudzowaty robil swoje interesy po znajomosci w konszachtach z politykierami ale mimo to fajnie, ze sie przenosi do Wroclawia :) bo jesli ktos tak zwiazany ukladami z politykami ucieka z Warszawki zeby u nas robic interesy to bardzo dobrze swiadczy o naszej pozycji i perspektywach :)
      • Gość: Rafis Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.06.05, 13:08
        Ja mam wyrobione zdanie o tym panu jednak jak to mawiaja pecunia non olet :)
        Ciesze sie ze we Wrocłąwiu przybędzie kilkaset nowych miejsc pracy w tym 250 w
        banku :)
        Mówiło sie tez o tym ze Gudzowaty zamierza wskrzesic wrocławską Hydrobudowę.
        • Gość: erni Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.06.05, 14:36
          Miejmy nadziej ze Gudzowaty zainwestuje tez w nieruchomości.
        • no.logo Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA 06.06.05, 15:29
          Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Ja mam wyrobione zdanie o tym panu jednak jak to mawiaja pecunia non olet :)

I właśnie to jest bardzo smutne. Zastanów się, proszę. Albo masz wyrobione zdanie o tym panu (w domyśle - łapówkarz, kapitalista polityczny, etc.), albo pieniądze nie śmierdzą. Bo jeśli pieniądze nie śmierdzą, to nie masz prawa "mieć wyrobionego" negatywnego zdania o nim, skoro on po prostu zarabia pieniądze. A jeśli jednak liczą się jakieś zasady, to nie witamy tego pana z otwartymi ramionami. Tak sądzę - napisz, jeśli się mylę.
          • Gość: Rafis Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.06.05, 15:32
            Ściaganie takich biznesmenów to wielki interesy dla miasta i setki miejsc pracy
            wiec witamy Pana Gudzowatego z otwartmi rękoma.
            No.logo czasem trzeba postawic korzysci ogółu ponad własne zdanie i uprzedzenia.
            • no.logo Ale... 06.06.05, 15:37
              Utylitaryzmowi mówimy NIE ;-) Ja nie mówię, że będę się rzucał pod koła limuzyny wiozącej Gudzowatego do Wrocka. Po prostu nie widzę powodu, żeby się tym faktem jakoś specjalnie podniecać. Nie widzę też - na razie - żadnego związku pomiędzy zapowiedzią Gudzowatego, a faktycznymi korzyściami dla miasta/regionu. Jeśli inwestycja się uda, miasto/region/ludzie zyskają, a Gudzowaty nie będzie korumpował tutejszych polityków/urzędników, będę się cieszył na równi z Tobą i ernim.
              • Gość: Rafis Re: Ale... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.06.05, 22:30
                a co tu jest do korumpowania? Chłop przenosi swój bank do Wrocławia. Jakis czas
                temu kupił nasz polmos i juz wniego zainwestował(produkcja biopaliw), podobno
                ma też odtworzyc hydrobudowe która zbankrutowała.
      • Gość: q Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.media4.pl 06.06.05, 13:35
        ujrzał w swej wielkości łapówkarski wrocławski potencjał, bo warszawa jest już
        pod tym względem spalona i weksploatowana...
    • Gość: :) Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.finemedia.pl 06.06.05, 13:38
      No i brawo - nie pożałuje tej decyzji :)
    • Gość: onufry Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.05, 14:36
      ciekawe jakie dostał ulgi od miasta, ile lat nie zapłaci podatku od
      nieruchomości np.
      Bardzo dobrze, że Wrocław tak ściąga duże ryby. Bo rzeczywiście pieniądze non
      omlet, POznań zyskał dzięi Kulczykowi. A w jaki sposób? po latach wielu to nie
      będzie istotne. Katedry piękne w średniowieczu budował Kościół dzięki
      niewolniczej pracy , i co z tego?
      • Gość: ! Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.05, 17:57
        No.logo jak myślisz, czy np te 250 osób w centrali banku pana Guzdowatego dużo
        będzie obchodziło czy jest z SLD czy z np Partii Nawiedzonych Emerytów, albo
        czy będzie ich interesowało ile i komu daje łapówek? NIE , CI LUDZIE BĘDĄ
        ZADOWOLENI Z PRACY I PIENIĘDZY, KTÓRE ZAROBIĄ.

A Wrocław będzie coraz bogatszy, dzięki tym osobom, które będą pracować we
        Wrocławiu, w firmie/banku/firmach pana Guzdowatego.
        • no.logo Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA 06.06.05, 18:17
          Jeszcze raz, po kolei. Jeśli:

1. inwestycja wypali
          2. inwestycja przyniesie miastu/regionowi wymierne korzyści
          3. ludzie (pracownicy) będą zadowoleni i traktowani jak ludzie
          4. Gudzowaty nie stanie się bohaterem lokalnego skandalu korupcyjnego

będę się cieszył wraz ze wszystkimi, którzy cieszą się już teraz.

Natomiast w tej chwili nie widzę absolutnie żadnego powodu do podniecania się, co nie oznacza, że jestem chorobliwie sceptyczny. Po prostu umiem nie ulegać urzędowemu hurraoptymizmowi erniego i Rafisa ;-)

I na koniec - na miejscu jakiegoś prezydenta Wrocławia (np. Dutkiewicza albo jego następny) czułbym się dość głupio chadzając na bankiety urządzane przez człowieka pokroju Gudzowatego z okazji jego nowej inwestycji, serdecznie mu dziękując i ściskając rękę... Bo że Gudzowaty człowiekiem do szpiku kości niemoralnym jest, to wiedzą nawet w przedszkolu mojej siostrzenicy jej koleżanki z grupy ;-)
          • Gość: ! Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.05, 18:28
            A ty no.logo jesteś do szpiku kości moralnym?
            • no.logo Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA 06.06.05, 18:35
              Trochę nie na temat, ale ok:

Nigdy w życiu nie wręczyłem łapówki, nigdy w życiu nie korzystałem ze znajomości z politykami, żeby robić interesy, nigdy w życiu nie korzystałem z nielegalnie zdobytych wiadomości, żeby zarabiać.

Przepraszam, że nie odpowiem na ewentualną polemikę, ale właśnie wychodzę :-)
              • map4 Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA 07.06.05, 08:05
                no.logo napisał:

> Nigdy w życiu nie wręczyłem łapówki, nigdy w życiu nie korzystałem ze
                > znajomości z politykami, żeby robić interesy, nigdy w życiu nie korzystałem z
                > nielegalnie zdobytych wiadomości, żeby zarabiać.

To nie ma dla Ciebie przyszłości w Polsce. Co więcej: Ty jesteś organicznie do
                Polski nie przystosowany. Śmiem stwierdzić, że jesteś po prostu niekompatybilny :-)

Co do Gudzowatego: pieniądze nie śmierdzą. Jeśli będzie płacił podatki, to ok.
                Zastanawiam się jedynie, czy nie jest to tak, że ten medialny przeciek
                zaaranżował sam inwestor, pragnąc wymusić np. ulgi w podatkach lokalnych.
                Jego moralność mi zwisa, tak długo jak nie łamie przy tym prawa.

I już zupełnie na koniec. Pokażcie mi uczciwego biznesmena, takiego naprawdę
                uczciwego - zgodnie z kanonami starej, sprawdzonej uczciwości, przestrzegającego
                kodeksu honorowego, nie korzystającego z usług wywiadu gospodarczego, nie
                kupującego tajnych materiałów konkurencji, urzędników i pracowników innych firm.
                Pokażcie mi takiego, którego biała kamizelka jeszcze nie poszarzała.
                Przy czym pojęcia "biznes" i "etyka" mają się tak jak krzesło do krzesła
                elektrycznego. Albo biznes jest etyczny, albo skuteczny.
                • Gość: erni Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.06.05, 08:31
                  >nie korzystającego z usług wywiadu gospodarczego

A to jest niemoralne?
                  • map4 Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA 07.06.05, 11:21
                    Gość portalu: erni napisał(a):

> >nie korzystającego z usług wywiadu gospodarczego
                    >
                    > A to jest niemoralne?

Mówimy tutaj o kupnie informacji niedostępnych dla ogółu a stanowiących
                    tajemnicę firmy. Strategie marketingowe, kalkulacje cen, protokoły posiedzeń
                    zarządu i rady nadzorczej, dane o klientach, nastroje wśród pracowników,
                    struktura firmy, organizacja jej procesów, itp, itd.

Oczywiście, że grzebanie u konkurencji w śmietniku w poszukiwaniu takich
                    wewnętrznych informacji lub też kupowanie tych informacji w wywiadowniach jest
                    niemoralne. Nie sądzisz ?
                    • Gość: erni Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.06.05, 12:13
                      Dlaczego zakłądasz że wszyscy pbiznesmani kupują takie informacje zdobyte drogą
                      nielegalną? Dobrze iwesz ze 99% biznesmanów tego nie robi. To tak jakbyś
                      powiedział że kierowcy są mordercami bo po pijaku zabijają pieszych. Ja jestem
                      kierowcom i nie jezdze po pijaku.
                      • map4 Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA 07.06.05, 13:51
                        Gość portalu: erni napisał(a):

> Dlaczego zakłądasz że wszyscy pbiznesmani kupują takie informacje zdobyte
                        > drogą nielegalną?

Ja gdzieś to założyłem ???
                        Wszyscy ???
                        Ależ skąd. Tylko ci, którzy myślą strategicznie, długofalowo i których na tego
                        typu informacje stać.

> Dobrze iwesz ze 99% biznesmanów tego nie robi. To tak jakbyś
                        > powiedział że kierowcy są mordercami bo po pijaku zabijają pieszych. Ja jestem
                        > kierowcom i nie jezdze po pijaku.

kierowcą.

Do meritum (po polsku: do jądra problemu) wracając:
                        Nie wiem, czy 99% biznesmenów tego nie robi. Nie podglądam ich. Nie mój biznes.
                        Nie wygłaszam również takich bredni, jeśli nie umiem ich udowodnić. Jeśli zaś
                        potrafię je udowodnić, to wtedy nie są już to brednie.

Logika: brednia to fałszywa informacja - brednia udowodniona zaś to fakt
                        - tyle, że dla odbiorcy niewygodny.
          • Gość: erni Re: GUDZOWATY PRZENOSI INTERESY DO WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.06.05, 08:29
            >Bo że Gudzowaty człowiekiem do szpiku kości niemoralnym jest, to wiedzą nawet
            >w przedszkolu mojej siostrzenicy jej koleżanki z
            >grupy ;-)

Ja nie wiedziałem o tym. No ale ja nie chodziłem do przedszkola.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka