Dodaj do ulubionych

Przedszkole na ul. Orlej- zebranie w przyszłym tyg

10.06.05, 09:12
Witam,
Czy znajdzie się jakaś mama,której maluch debiutuje w tym roku w tym
przedszkolu? Albo mama,która posyła tam już dziecko. Pisałam na
forum "przedszkola" ale nikt mi nie odpisał.
Chciałabym dowiedzieć się czegoś o tym przedszkolu, zebranie i podpisywanie
umów jest juz w przyszłym tygodniu a ja mam mętlik w głowie. Próbowałam
zapytać np po co na zebranie mam przyjść z dzieckiem?? Pani odbierająca
telefon zaczęła krzyczeć, że skoro jest napisane na karteczce to TAKIE JEST
ZARZĄDZENIE DYREKCJI. Poczułam się sama jak przedszkolak i nie wiem co o tym
sądzić..
Obserwuj wątek
    • d.wludyka Re: Przedszkole na ul. Orlej- zebranie w przyszły 13.06.05, 10:20
      Moja córa kończy w tym roku zerówkę w na Orlej. Co do placówki to mam mieszane
      uczucia (dlatego moja córa nie bedzie chodziła tam do szkoły, chociaż takie
      było założenie przy zapisywaniu jej tam).
      Z dzieckiem masz przyjść dlatego, że będzie przygotowane przedstawienie, które
      pokaże czego Twoje dziecko może nauczyć się w tym przedszkolu. Niestety jest to
      pokaz mocno na wyrost, bo dopiero dzieci szkolne i to te wybrane przygotowują
      tak ładne przedstawienia, przedstawienia mauchów są dużo skromniejsze, bo
      zdaniem Pani Dyrektor - młodsze dzieci nie potrafią jeszcze występować. W
      ogóle Pani Dyrektor jest największym minusem placówki (takie jest moje
      subiektywne zdanie, chociaż wielu innych rodziców też).
      Ja zapisałam tam córę, bo mieszkałam we Wrocławiu dopiero od roku i nie znałam
      nikogo, kto mógłby mi w tym rejonie jakieś fajne przedszkole polecić, a rok
      wcześniej córa chodziła do świetnego przedszkola prywatnego na Grabiszyńskiej.
      Budynek co prawda stary ale w środku po remoncie, światna atmosfera, wspaniała
      opieka, symapatyczna i bardzo zaangażowana P. Dyrektor. Córa wcześniej była
      bardzo nieśmiała, a tam miała pretensje, że w weekendy przedszkole jest
      zamknięte. Niestety ze względów organizacyjnych nie mogliśmy jej tam dalej
      zawozić, a przedszkole na Orlej to przecież też jest przedszkole o
      profilu "artystyczno-językowo-sportowym".
      Faktycznie plusem jest nauka języków i małe grupy, poza tym bardzo dużo zależy
      od wychowawczyni, moja córa miała świetną dlatego prztrzymałam ją tam 2 lata.
      Ogólnie jest tak sobie, moim zdaniem trochę za mało jak na placówkę prywatną, a
      na dyktaturę P. Dyrektor bezwzględnie się przygotuj.
      Nie chcę Cię odstraszać tak całkiem ale gdybym ja miała zapisać dziecko jeszcze
      raz do przedszkola, a nie byłabym tak ograniczona organizacyjnie jak wtedy to
      bez wątpienia wybrałabym przedszkole na Grabiszyńskiej.
      Starałam się nie być zbyt subiektywna dlatego nie chciałam się za bardzo
      rozpisywać, ale jeżeli przeżywasz wybór przedszkola dla dziecka tak jak ja
      wybór szkoły dla dziecka, a masz jeszcze jakieś pytania to pytaj, w miarę
      możliwości odpowiem.
      Pozdrawiam
      D.
      • kasia_wp Re: Przedszkole na ul. Orlej- zebranie w przyszły 14.06.05, 09:59
        Witaj, Dziękuję Ci za odpowiedź, jak rozumiem - Twoja córka chodzi do
        przedszkola ALIS? My zaczynamy w państwowym- budynek obok. Wyraziłam się
        nieprecyzyjnie. Rozważałam też przedszkole o którym piszesz, ale własnie
        odstraszyła mnie Pani Dyrektor, a raczej opowieści znajomych o niej. Jak widać
        krzyczą na rodziców również w innych przedszkolach.
        Twoja córka pewnie chodziła wcześniej do EPN prowadzonego przez gminę żydowską,
        o ile wiem prowadzą też szkołę podstawową gdzieś w okolicach ul.Żelaznej
        (?).Pozdrawiam serdecznie,Kasia
        • d.wludyka Re: Przedszkole na ul. Orlej- zebranie w przyszły 14.06.05, 11:55
          No popatrz, a ja byłam pewna, że jak krzyczą na rodziców to tylko ALIS.
          Co do EPN chciałam Ci tylko powiedzieć, że to iż przedszkole prowadzone jest
          przez Gminę Żydowską nie oznacza, że mogą tam chodzić tylko dzieci żydowskie
          (za czasów mojej córy były raczej w mniejszości - to tak na oko ale może się
          nie znam), ja jakoś nie dosłyszałam tego (a może nie zwróciłam uwagi) przy
          zapisywaniu dziecka (szukałam przedszkola blisko mojej pracy) i trochę się
          przestraszyłam na pierwszym zebraniu. Nie ma to jednak większego wpływu na
          zajęcia dzieci, a chrześcijańskie uroczystości religijne (wigilia, jasełka,
          wielkanoc) były uroczyściej obchodzone niż w ALIS. Ze zwyczajów żydowskich było
          tylko coś w grudniu ale moja córa była wtedy akurat chora i nawet nie pamiętam
          jak się nazywały (coś ze świeczkami). Zresztą nawet gdyby takich zajęć było
          więcej to nie miałabym nic przeciwko temu - niech się dziecko uczy od małego,
          że są na świecie różni ludzie, różne kultury. To co mi utkwiło najbardziej w
          pamięci to miła atmosfera i to, że opiekunki bardzo przejmowały się dziećmi np.
          moja córa jest strasznym niejadkiem, jak nie zjadła obiadu to pani robiła
          kanapki i biegała za nią tak długo aż jej coś wcisnęła. Poza tym dużo fajnych
          zajęć, występów, udział w konkursach na mieście itp.
          Ojej ale mi się już dużo napisało ale to dlatego, że naprawdę dobrze wspominam
          to przedszkole.
          Nie wiem jakimi kryteriami kierujesz się przy zapisywaniu dziecka do
          przedszkola. Dla mnie niestety, oprócz oczywiście tego, żeby w przedszkolu było
          fajnie, ważna była była odległość, (okropne niedobory czasu) min. stąd taki
          wybór.
          Jeżeli gdzieś wśród przedszkoli, króre bierzesz pod uwagę pojawiło się EPN to
          bardzo polecam, w kwestii państwowego przedszkola na Orlej niestety nie mogę Ci
          pomóc, bo nic na jego temat nie słyszałam.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wyborów i żeby maluszkowi było dobrze w
          przedszkolu.

P.S.
          O szkole na Żelaznej słyszałam tylko, że jest bardzo dobra ale jakoś specjalnie
          się nie interesowałam, ja zapisałam córę do 47 na Januszowickiej, też ponoć
          bardzo dobra.
          • kasia_wp Re: Przedszkole na ul. Orlej- zebranie w przyszły 14.06.05, 12:39
            Witaj, Dla mnie odległość tez jest sprawą kluczową, i wchodzą w grę tylko
            Krzyki, spodziewam się drugiego dziecka i starsze powinno chodzić w miarę
            blisko, aby to całe odwożenie/zawożenie sensownie rozwiązać. Niestety EPN
            zostaje zlikwidowane w tym roku, szkoda, bo słyszałam właśnie pochlebne opinie.
            Szkoła na Januszowickiej faktycznie ma dobrą opinię. Pozdrawiam serdecznie.Kasia
            • d.wludyka Re: Przedszkole na ul. Orlej- zebranie w przyszły 14.06.05, 13:39
              No to niestety nie jestem w stanie Ci pomóc, na pocieszenie powiem tylko, że
              gdyby jednak coś było nie tak to nie powinno być problemu z przniesieniem
              dziecka do innego przedszkola w późniejszym terminie (zawsze ktoś we wrześniu
              rezygnuje).
              Ale może wszysko będzie OK, czego z całego serca Ci życzę.
              Powodzenia i dużo zdrowia dla mamy i drugiego maluszka (dla starszego
              oczywiście też)!
          • dorittak Re: Przedszkole na ul. Orlej- zebranie w przyszły 25.08.05, 08:18
            > P.S.
            > O szkole na Żelaznej słyszałam tylko, że jest bardzo dobra ale jakoś
            specjalnie
            >
            > się nie interesowałam, ja zapisałam córę do 47 na Januszowickiej, też ponoć
            > bardzo dobra.

To tez różnie mówią, zależy do której nauczycieli się trafi i na jakie dzieci w
            klasie. Znajome przez pierwsze 3 lata były b.zadowolone, teraz 4 klasa to seria
            nieporozumień i ogólnego niezadowolenia z pogorszenia nauczania i atmosfery w
            klasie.
            • dorittak Re:To o SP 47 na Januszowickiej 25.08.05, 08:19
              dorittak napisała:

> > P.S.
              > > O szkole na Żelaznej słyszałam tylko, że jest bardzo dobra ale jakoś
              > specjalnie
              > >
              > > się nie interesowałam, ja zapisałam córę do 47 na Januszowickiej, też pon
              > oć
              > > bardzo dobra.
              >
              > To tez różnie mówią, zależy do której nauczycieli się trafi i na jakie dzieci
              w
              >
              > klasie. Znajome przez pierwsze 3 lata były b.zadowolone, teraz 4 klasa to
              seria
              >
              > nieporozumień i ogólnego niezadowolenia z pogorszenia nauczania i atmosfery w
              > klasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka