Gość: erni IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.06.05, 15:58 Można już kupować bilety na loty Wrocław - Mediolan i Wrocław - Dublin. www3.centralwings.com/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.chal Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 30.06.05, 16:06 Startujemy do Dublina i Mediolanu! (2005-06-30) Polski przewoźnik niskokosztowy Centralwings ogłosił nowe połączenia. Od 16.12.2005 będzie można polecieć z Wrocławia do Dublina, a od 17.12.2005 do Mediolanu. Samolot na trasie Wrocław-Dublin-Wrocław będzie kursował w poniedziałki, środy i piątki, z Wrocławia wystartuje o godzinie 07.20, w Dublinie wyląduje o 09.15, z Dublina wyleci o 21.45 i we Wrocławiu wyląduje o 01.15. Rejsy na trasie Wrocław-Mediolan-Wrocław będą odbywały się we wtorki, czwartki i soboty. Samolot z Wrocławia wystartuje o godzinie 08.50 i wyląduje w Mediolanie o 10.55, samolot z Mediolanu wyleci o 23.20 i wyląduje we Wrocławiu o 01.10. Bilety można rezerwować od dziś na stronie www.centralwings.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.05, 17:04 Czas na nowe połączenia Rynaira z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.07.05, 09:52 Docenili Wrocław Piątek, 1 lipca 2005r. Pod koniec roku ruszą nowe połączenia lotnicze do Włoch i Irlandii Wrocławskie lotnisko będzie naszą drugą bazą – zapowiedziała wczoraj Iza Bogus, rzeczniczka prasowa taniej linii lotniczej Centralwings. – Od połowy grudnia będziemy latali ze stolicy Dolnego Śląska do Dublina i Mediolanu. Dodatkowo, jeden z naszych samolotów będzie we Wrocławiu nocował. Linia potwierdziła więc nasze informacje. O tym, że należący do LOT-u Centralwings zamierza latać z Wrocławia do Irlandii i Włoch, już pisaliśmy. Ogłoszona wczoraj decyzja to wielki sukces wrocławskiego lotniska. Do tej pory bowiem przewoźnicy omijali nas w swoich planach. O ewentualnych lotach rozmawiali, jednak zawsze w ostatnim momencie wycofywali się. Tak było na przykład ze SkyEurope, które nie tylko planowało latać z Wrocławia, ale i przymierzało się do wybudowania na dolnośląskim lotnisku swojej bazy. Tylko Ryanair, jego wielki konkurent, postawił na Wrocław i uruchomił połączenie do Londynu. O pozostawianiu na noc samolotów tego irlandzkiego przewoźnika nie było jednak mowy. To, na co nie postawili potentaci, zrobi Centralwings. Ta niskonakładowa linia lotnicza ogłosiła, że wrocławskie lotnisko (obok warszawskiego) traktuje jako drugą swoją bazę. – Przez sześć dni w tygodniu we Wrocławiu będzie nocował jeden z naszych samolotów – powiedziała Iza Bogus. – Przekonała nas do tego atrakcyjna oferta portu oraz to, że Wrocław jest najlepiej rozwijającym się miastem w Polsce – dodała. Ogłosiła to przy okazji prezentacji zimowego rozkładu lotu Centralwings. Po raz pierwszy zadebiutował w nim Wrocław. Ze stolicy Dolnego Śląska przewoźnik będzie latał trzy razy w tygodniu do Mediolanu i Dublina. Wrocławianie Irlandczyków będą mogli odwiedzić w poniedziałek, środę i piątek, a Włochów – we wtorek, czwartek i sobotę. Najtańszy bilet do tych miast będzie kosztował już z opłatami lotniskowymi 109, 94 zł. (Przem) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 10:41 Nowe rejsy przewoźnika Centralwings, tania linia lotnicza należąca do PLL LOT, otwiera nowe połączenia z Irlandią, Wielką Brytanią i Włochami Od października samoloty spółki będą latać z Warszawy do Shannon w Irlandii i stolicy Szkocji Edynburga. W grudniu zostaną uruchomione rejsy z Katowic i Wrocławia do Dublina oraz z Warszawy i Wrocławia do Mediolanu. - Włochy, Niemcy i Wyspy Brytyjskie to dla nas rynki strategiczne. Popyt na połączenia do Irlandii i Wielkiej Brytanii jest bardzo duży, bo państwa te całkowicie otworzyły swoje rynki pracy dla Polaków - powiedział Piotr Kociołek, prezes Centralwings, podczas wczorajszej konferencji prasowej. Do obsługi nowych tras firma wyleasinguje kolejny, szósty samolot Boeing B 737. Uruchomi też połączenie czarterowe z Grenoble. Część biletów na ten lot będzie ogólnie dostępna. Centralwings zawiesi w sezonie zimowym loty do Pragi. W tym roku w połączeniach rozkładowych linia chce przewieźć 300 tys. pasażerów, a w następnym roku co najmniej dwa razy więcej. Znaczną część działalności Centralwings stanowią połączenia czarterowe. Skorzysta z nich w tym roku 400 tys. osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 11:10 Pytanie: czy samoloty do Dublina będą wylatywać z Warszawy z międzylądowaniem we Wrocławiu i do Mediolanu z Katowic z międzylądowaniem w naszym mieście, czy na obie trasy będą wylatywać bezpośrednio ze Strachowic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:19 > Pytanie: czy samoloty do Dublina będą wylatywać z Warszawy z międzylądowaniem > we Wrocławiu i do Mediolanu z Katowic z międzylądowaniem w naszym mieście, czy > na obie trasy będą wylatywać bezpośrednio ze Strachowic? na 100% bezposrednio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 11:24 Z jednej strony to dobrze, z drugiej obawiam się o dobrą frekwencję (przede wszystkim do Mediolanu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Musaszi Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: 5.6.1D* / *.whirlpool.com 01.07.05, 11:34 Ja z kolei obawiam sie o dobra frekwencje do Dublina :))). W okolicach Wroclawia dziala przynajmniej kilka firm z okolic Mediolanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 11:50 I znacznie więcej firm z Irlandii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 15:26 Czekam na bezpośrednie połączenie Wrocław - Praga... Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 01.07.05, 17:57 Koniecznie takie powinno być! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 18:00 O jest nas już dwóch :) Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 01.07.05, 19:59 Zawsze mnie to dziwło, że nie ma w ogóle dobrej komunikacji ze stolicą Czech. W przyszłości Praga (ale też i Hradec Kralove) może się okazać dla nas miastem ważniejszym niż Warszawa. A połączenia lotnicze są w pewnych sytaucjach nie do przecenienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 20:06 Mnie to też zawsze zastanawiało. Tym bardziej, że coraz więcej Czechów chce robić interesy w polsce i na odwrót, coraz wiecej Polaków chce i robi interesy w Czechach...czego ja jestem jednym z przykładów. Ale oprócz biznesu bardzo liczy się też turystyka. Wiele osób z Wrocławia odwiedza Pragę i takie dobre połączenie z tym w sumie nie tak odległym miastem bardzo by się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.07.05, 20:47 ale też Wrocław mógłby byc takim turystycznym dodatkiem do Pragi :) Władze miast mogłyby zawiązac współpracę nt przepływu turystów pomiędzy obu miastami. Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 01.07.05, 21:47 Wrocław mógłbym stać dodatkiem, czy w jakimś stopniu partnerem Pragi, zwłaszcza, że historycznie rzecz biorąc z Czechami ma sporo wspólnego, do czego zawsze można się odwoływać. Tylko, że ja mam wątplwiości co do samych Czechów, bo są oni narodem na nas raczej zamkniętym i chyba niezbyt chętnie do Polski przyjeźdżają, chociaż zaczyna się to podobno zmieniać. Zdaje się, że nie mogą nam wybaczyć 68 roku. Ale intergować się warto, historię objaśniać trzeba; do Pragi dorównać nie spoób, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 21:51 Fakt, nie są tak otwarci jak Polacy, a zwłaszcza wrocławianie, ale to sympatyczni ludzie (no może z kilkoma wyjątkami). Integracja też nieżle wychodzi, a biznesy z Czechami prowadzi się bardzo przyjemnie. Przyjemnie jest też pomieszkiwać w Czechach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.07.05, 21:54 do Pragi dorównać nie spoób, a szkoda. do każdego mozna dorównac i każdego przescignąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 01.07.05, 21:59 Rafis, jesteś wielkim optymistą, ja także, ale chyba nie tak wielkim jak ty. Wszystkich można prześcignąć, gdy się ma stulecia przed sąbą. W perspektywie naszego życia to raczej nieosiągalne. Ale, przyznaję, sporo można zrobić. A co Czech, to też mi się wydaje, że dobry kraj do życia, choć bywając tam (nie za często) nie mogę pozbyć się warżenia, że on jest jakiś za mały, tę mniejszość się tam odczuwa i trochę mi przez to ciasno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 22:03 Poczekajcie, może za rok, dwa zainwestuję w budowę "pijanego domu" we Wrocławiu. Będziemy mieć atrakcję turystyczną :) i będziemy mieć coś z Pragi. Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 01.07.05, 22:08 O kurczę! Wykrzykniku, to ja ci życzę wielkiego powodzenia w interesach. A najlepeij byłoby gdyby ten "tańczący dom" był wrocławski czyli oryginalny a tylko nazwiązywał do praskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 01.07.05, 22:10 Trzymam kciuki Darku! Byleby Ci sie udalo. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 22:11 Pytanie jeszcze tylko gdzie go umiejscowić? gdzie byście go widzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.07.05, 22:13 ale kopiując czyjes rozwiązania nikogo nie przegonimy. Mozna to zrobic tylko poprzez tworzenie :) a nie odtwarzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 22:18 Odtworzenia nie będzie, budynek zostanie wygięty w drugą stronę :) Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 01.07.05, 22:19 Oczywiście. Ale można w spoób twórczy nawiązać do jakiego znanego już rozwiązania, nadać mu inny, osobisty charakter. A gdzie mogłby taki "tańczący dom" stanąć we Wrocławiu. Hmmm..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.07.05, 22:22 preslaw jakie setki lat? nic nie jest dane na zawsze szczególnie w okresie globalizacji. Kazde miasto moze upasc lub odrodzic sie w kilkanascie czy kilkadziesiat lat(20-30). Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 01.07.05, 22:27 Pamiętaj tylko o tym, że inni także się rozwijają a nie stoją w miejscu. Popatrz co się dzieje i z jakim rozmachem w krajach azjatyckich. Ale ja wolałbym żebyś to ty miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.07.05, 22:36 Preslawie ja mówie tylko teoretycznie, jednego dnia sie miasto rozwija adrugiego prezes najwiekszego zakładu pracy ogłasza bankructwo i koniec. Albo zamach terrorystyczny niszczy pół miasta. Poza tym w miescie chodzi o to zeby dobrze mieszkac a to chyba nie ejst równoznaczne z np zainteresowaniem turystycznym? Bo sami turysci w wiekszej ilosci sa raczej uciążliwoscia dla mieszkanców. W każdym razie Wrocław jest połozony w takim miejscu i w takich odległosciach od innych duzych miast ze moz esie spokojnie rozwijac i stac sie centrum ponadregionalnym w jakims czasie w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 01.07.05, 22:37 Dodam jeszcze, że ja z tymi setkami lat to żartowałem, chcialem uwypuklić tylko wciąż dzielącą nas od krajów Zachodu odległość. Spotkałem się kiedyś z takim poglądem, że Polacy nie mają wysoko rozwiniętej kultury budowania miast, w przeciwnieństwie np. do Niemców. Jedynym polskim miastem, które "udało się" jest Lwów. Ale chyba dyskusję na ten temat należałoby przenieść do innego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.07.05, 22:41 to rozbudujemy Wrocław na "prawie niemieckim" lecz z dodatkiem polskiej fantazji ;) co by nie był tak nudny i bezpłciowy jak miasta niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: CENTRALWINGS Z WROCŁAWIA 01.07.05, 22:44 Jak to śpiewał wokalista "Raz dwa trzy" (Adam Nowak?) kiedyś na wrocławskim rynku o Wrocławiu właśnie: "w niemieckim mieście słwiański duch". Odpowiedz Link Zgłoś