Dodaj do ulubionych

Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali koncertow

31.07.05, 21:08
Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali koncertowej

ZOBACZ TAKŻE

• Plac Wolności (31-07-05, 20:46)
• Komentarz Adama Domagały (31-07-05, 20:47)

Adam Domagała 31-07-2005 , ostatnia aktualizacja 31-07-2005 20:46

To będzie jedna z największych inwestycji w powojennym Wrocławiu. W piątek
ogłoszony został międzynarodowy konkurs na projekt sali koncertowej na pl.
Wolności. Gigantyczna inwestycja ma pochłonąć aż 220 milionów złotych

Tak naprawdę nie chodzi wyłącznie o salę koncertową na tysiąc osiemset
miejsc, a o wielofunkcyjne centrum kulturalno-kongresowe. Dlatego w
ogłoszeniu konkursowym jest mowa nie tylko o budynku, usytuowanym na pl.
Wolności, ale i o kompleksowym projekcie przebudowy i zagospodarowania całego
placu, który ma się stać jednym z centralnych i najczęściej odwiedzanych
miejsc stolicy Dolnego Śląska.

- Wrocław wzbogaci się o obiekt wyjątkowy w skali kraju, o znakomitej
akustyce i, mam nadzieję, ciekawej architekturze. Chciałbym, aby obok Hali
Ludowej i Rynku stał się wizytówką miasta, pobudził rozwój wrocławskiego
środowiska kulturalnego, stał się dumą wrocławian - mówi prezydent miasta
Rafał Dutkiewicz. - Budynek na pl. Wolności wpisze się w światową sieć sal
koncertowych i będzie odwiedzany przez najlepszych artystów. Razem z operą i
Muzeum Miejskim będzie współtworzyć największe w Polsce forum sztuki i pełnić
również funkcje centrum kongresowego, stając się - być może - "konkurencją"
dla warszawskiej Sali Kongresowej.

Na zlecenie miasta całe przedsięwzięcie koordynuje amerykańska firma Artec
Consultants. Wieloletni, wart 6 mln zł kontrakt, miasto podpisało z Artekiem
pod koniec zeszłego roku. Za te pieniądze Amerykanie, którzy mają już na
koncie kilkadziesiąt podobnych przedsięwzięć (ostatnio - Pałac Sztuki w
Budapeszcie) przygotowują wszechstronną dokumentację miejsca, w którym stanie
sala, będą też uczestniczyć w ocenie projektów architektonicznego,
finansowego i akustycznego.

Konkurs na projekt skierowany jest do architektów z całego świata. Jury także
będzie międzynarodowe. Jego przewodniczącym ma zostać słynny holenderski
architekt Eric van Egeraat. Pracownie architektoniczne mają zaledwie trzy
miesiące na przysłanie makiet. Jury zbierze się już w październiku i
rozdzieli nagrody (kolejno: 50, 30 i 20 tys. zł). Później władze miasta
przystąpią do indywidualnych negocjacji z laureatami konkursu - i to dopiero
ten etap wyłoni pracownię, która otrzyma zlecenie na przygotowanie
szczegółowego projektu. Może się więc zdarzyć, że sali koncertowej nie
zaprojektuje zwycięzca, a laureat drugiego lub trzeciego miejsca, który okaże
się bardziej elastyczny w kwestiach finansowych, a jego projekt - tańszy do
realizacji. Koszt inwestycji ma się zamknąć w kwocie 220 mln zł.

Po konkursie na projekt w połowie przyszłego roku ogłoszony zostanie przetarg
na generalnego wykonawcę. Inwestycja - z początku finansowana przez miasto, a
w późniejszych etapach dotowana z budżetu państwa i ze środków Unii
Europejskiej - ma ruszyć jesienią 2006. Otwarcie sali koncertowej zaplanowano
na przełom 2009 i 2010 roku.
Obserwuj wątek
    • mi.chal Plac Wolności 31.07.05, 21:10
      Plac Wolności

ZOBACZ TAKŻE

• Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali koncertowej (31-07-05, 20:46)

ado 31-07-2005 , ostatnia aktualizacja 31-07-2005 20:46

czytaj dalej »

r e k l a m a

Powstał w 1807 r., po zdobyciu Wrocławia przez wojska Napoleona i likwidacji
      stojących w tym miejscu fortyfikacji. Położony w pobliżu nieistniejącego dziś
      Pałacu Królewskiego służył jako plac do musztry i oficjalnych parad. Z czasem
      Exerzierplatz (plac Ćwiczeń) otoczony został bogatą zabudową i przekształcił
      się w park. W 1916 zmienił nazwę na Schlossplatz (plac Zamkowy). W 1945 r.
      odbyła się tu wrocławska Defilada Zwycięstwa, a plac zyskał dzisiejszą nazwę. W
      latach 50. znajdowała się tu centrala materiałów budowlanych. W latach 70.
      pojawił się pomysł, by na placu, zamkniętym od strony wschodniej przez budynek
      Opery Wrocławskiej, zbudować kompleks teatralny. Wtedy pomysł upadł. Później
      było tu targowisko, parking, a rok temu na pl. Wolności otwarto skatepark.
    • mi.chal Komentarz Adama Domagały 31.07.05, 21:12
      Komentarz Adama Domagały

ZOBACZ TAKŻE

• Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali koncertowej (31-07-05, 20:46)

r 31-07-2005 , ostatnia aktualizacja 31-07-2005 20:47

Kilka miesięcy temu zapytałem Gábora Zobokiego, architekta budapeszteńskiego
      Pałacu Sztuki, czy wystartuje w konkursie na salę koncertową we Wrocławiu. -
      Oczywiście - odpowiedział bez wahania autor imponującego budynku. Jeśli
      dotrzyma słowa, a oprócz niego swoje projekty przyślą do Wrocławia także
      najlepsi architekci na świecie, i jeśli międzynarodowe jury wybierze spośród
      tych prac rzeczywiście najlepszą, i jeśli wystarczy pieniędzy, żeby inwestycję
      rozpocząć i doprowadzić do końca, to już za cztery lata wybierzemy się do
      najnowocześniejszej i najpiękniejszej sali koncertowej w tej części Europy.
      Cieszę się z tego jak dziecko, a jednocześnie coś mi z tyłu głowy brzęczy, żeby
      nie cieszyć się za bardzo - bo na papierze można zaplanować wszystko.
      • Gość: Rafis Re: Komentarz Adama Domagały IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 31.07.05, 21:17
        wow zapowiada sie imponująco, czekam z niecierpliwoscią!
        • preslaw Re: Komentarz Adama Domagały 31.07.05, 22:47
          < Cieszę się z tego jak dziecko, a jednocześnie coś mi z tyłu głowy brzęczy,
          żeby nie cieszyć się za bardzo - bo na papierze można zaplanować wszystko.>

Ja też cieszę się, podobnie jak komentator, jak dziecko i podobnie jak jemu coś
          mi nakazuje by nieco wyhamować tę radość, dopóki nie powstną przynajmniej już
          bardzo konkretne plany, nie mówiąc o budowaniu.
          • Gość: Rafis Re: Komentarz Adama Domagały IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 31.07.05, 23:04
            jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem i terminy sa zachowywane. W koncu
            artec to specjalisci z najwyzszej półki swiatowej. Z kasą tez nie powinno byc
            źle. Skoro sala ma byc budowana 4 lata to wychodzi po 55 mln zł rocznie. Nawet
            sam Wrocek by sobie z tym poradził ale licze na dofinansowanie, szczególnie ze
            skoncza juz budowac biblioteke UWr :)
            • preslaw Re: Komentarz Adama Domagały 31.07.05, 23:08
              I oby tak do szczęśliwego końca. Mam nadzieję, że tym razem wszyscy (albo
              prawie wszyscy) będą zadowleni z architektury.
    • Gość: kotbehemot Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 23:10
      haha, fantastyczne wiesci! Smialbym sie gdyby wygral F.O. Gehry i Darek musialby go polubic:P
      • mi.chal Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 31.07.05, 23:30
        Ja sie tylko boje, ze nawet jakby Gehry wystartowal i wygral to i tak miasto
        nie ma obowiazku podpisania z nim umowy. :(
        • Gość: Rafis Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 31.07.05, 23:37
          ja sie ciesze bo wprzeciwnym razie kazdy architekt mógłby wymyslec obiekt za
          np 200 mln EUR i w ten sposób pobic konkurencje która zaprojektowałaby cos za
          200 mln zł :)
          Po co nam projekt który nie spełnia kryterium kosztów?
          • mi.chal Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 31.07.05, 23:41
            Kryterium kosztu wybudowania obiektu powinno byc zapisane w regulaminie
            konkursu z ktorym kazdy projekt powinien byc zgodny.

"Może się więc zdarzyć, że sali koncertowej nie
            zaprojektuje zwycięzca, a laureat drugiego lub trzeciego miejsca, który okaże
            się bardziej elastyczny w kwestiach finansowych"

Mi chodzi o to, zeby "gaza" dla architekta nie mogla spowodowac odrzucenia jego
            projektu, a wiadomo, ze znani architekci maja tez wysokie stawki.
          • Gość: kotbehemot Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 23:43
            Rafis, zaczynasz pisac jak socjalista- wymyslac jak najtrudniejsze i najbardziej skomplikowane sposoby na najprostszą rzecz. W warunkach jest napisane ile ma kosztowac, jak nie spelnia warunków to odpada z wyscigu i tyle:) Najprostsze wyjscia sa najlepsze!
            Tez mnie martwi ten zapis,oraz niezbyt wysoka wygrana. Na Calatrave czy Gehrego nie mamy co liczyc, ale miejmy nadzieje,ze projekt bedzie chocby na takim poziomie jak ostatnio w Wawie!
            • Gość: Rafis Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 31.07.05, 23:57
              no i to wszystko jest zapisane w warunkach konkursu :)
              a projekt warszawski nie robi na mnie zadnego wrazenia...
              Zreszta tam nie wygrał nikt z najbardziej znanych.
              • Gość: Rafis Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.08.05, 00:05
                to przegrany projekt Libeskinda
                img.photobucket.com/albums/v505/Dijxtra/Warszawa%20-%20projekty/Muzeum%20Zydow/libes02.jpg

a to wygrany Finów

img.photobucket.com/albums/v505/Dijxtra/Warszawa%20-%20projekty/Muzeum%20Zydow/fin01.jpg

ale trzeba poczekac do wyłonienia zwyciezców i projektantów :)
                Tak czy siak cos czuje z eprojekt bedzie wzbudzał wielkie emocje...
              • Gość: kotb Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 00:17
                > a projekt warszawski nie robi na mnie zadnego wrazenia...

jak go zbuduja, to zmienisz zdanie;)
                • Gość: Rafis Trigranit chce budowac IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.08.05, 00:37
                  fragment z Biznesu Warszawskiego dotyczący planów Trigranit w Polsce

Deweloper jest również zainteresowany projektem miasta Wrocławia, dotyczącym
                  budowy sali koncertowej na 1800 osób. TriGranit ma już za sobą budowę Pałacu
                  Sztuki w Budapeszcie i w takich projektach partnerstwa publiczno-prywatnego
                  widzi szansę na rewitalizację polskich miast. Dlatego startował w przetargu na
                  zabudowę placu Piłsudskiego i jest zainteresowany zagospodarowaniem placu
                  Defilad. Simon Bayley jako podstawowy problem budowania w Polsce wymienia to,
                  że większość naprawdę interesujących terenów należy do miast, PKP lub PKS.
                  Przez to konieczny jest udział w skomplikowanym przetargu publicznym, który
                  nagle może zostać odwołany
                • Gość: ! Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.05, 09:53
                  Podzielam zdanie Rafisa - wszystko idzie w dobrym kierunku odnośnie sali
                  koncertowej i są w miarę utrzymywane poszczeg terminy. I najważniejsze, że to
                  będzie naprawdę potężna inwestycja, a nie jakaś zwykła "popierd****"
                  :cheers:

Kotb napisał:
                  >haha, fantastyczne wiesci! Smialbym sie gdyby wygral F.O. Gehry i Darek
                  musialby go polubic:P

--->Musiałbym polubić? Why? Bo powstałby budynek jego autorstwa we Wrocławiu?
                  No i co z tego? Ja nie zwracam uwagi na nazwiska, tylko na obiekty/projekty. I
                  jeżeli coś mi się podoba, to nie ważne czy jest autorstwa p Maćkowa, p F.O.
                  Gherego czy p Jarząbka lub p Żaka... :) Może go zaprojektować nawet Bartosz
                  wro2015 :) Jak mi się spodoba, to będzie mi się dany obiekt podobał i nazwisko
                  autora projektunie będzie dla mnie miało znaczenia...

:)
                  • Gość: kotbehemot Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 11:00
                    To byl zart. A tak na serio to uwazam, ze ten obiekt spodoba sie kazdemu z nas. Mysle, ze kazdy bedzie zadowolony- co najwyzej zostanie uczucie zalu, ze za tą forse moglo byc jeszcze lepiej;)

Wroclaw od 50 lat cierpi na brak wspanialej, bardzo dobrej, dobrej i nawet srednio dobrej architektury. Ten budynek bedzie prawdopodobnie sie plasowac pomiedzy wspaniałą a bardzo dobrą, i sądze ze wszyscy bedziemy sie cieszyc z jego wyglądu:)
                    • Gość: ! Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.05, 11:09
                      Wiem, że żartowałeś :) Co do tego, czy ten nowy obiekt - sala koncertowa -
                      spodoba się każdemu z nas, to mam Jakubie spore obawy :) Zobacz sobie tylko na
                      nasze forum. Nie było do tej pory inwestycji, która wszystkim by się spodobała
                      (nie chodzi tyklko o budynki ale nawet o inwestycje produkcyjne)...

Po prostu zawsze znajdzie się ktoś, komu coś będzie niepasowało itp :)

Taka już ludzka natura :)

ps: Co do pieniedzy, to mam przyjnajmniej nadzieję, że dzieki nim i dzięki
                      firmie odpowiedzialnej za wyposazenie techniczne, akustykę tego obiektu (a to
                      przecież najważniejsza sprawa), będziemy mieć chociaż od tej strony obiekt we
                      Wrocławiu - który zaliczany bedzie do europejskiej, ba może nawet światowej
                      czołówki...

Czego sobie i nam wszystkim życzę...i pełen nadziei czekam na otwarcie nowej
                      sali koncertowej we Wrocławiu...
                      • Gość: wro2015 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.05, 14:59
                        ale Darku, tutaj dyskusja jest troche na innym poziomie!

Tez uwazam (mam duza nadzieje) ze sala spodoba sie 'wszystkim'. Jak bedzie
                        konkurs to bedzie miedzy czym wybierac. I nawet jak nie wybiora twojego czy
                        mojego faworyta to i tak najprawdopodobniej bedziemy mieli dobry projekt, bo
                        wybor po prostu wogle bedzie i bedzie na dotek najprawdopodobniej na poziomie.

To jest podobnie jak z filmami. Wole Tarkowskiego niz Godarda - ale obaj byli/sa
                        fantastycznymi autorami filmow i uwielbiam ogladac prawie wszystkie ich filmy...
                        Jest to zupelnie inny wybor niz miedzy takim biednym FantasticFour a X-Manem
                        (czy jak sie te tragiczne filmiki tam nazywaja)
                        • Gość: ! Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.05, 15:32
                          ...jak pokazał konkurs na MA - jego wyniki - zwycieski projekt okazał się nie
                          być wcale najlepszym w przeprowadzonej na forum "mini-sondzie" dotyczącej tego,
                          który projekt z 51 sfotografowanych i przedstawionych na forum przez Michała
                          jest wg forumowiczów najlepszy. Więc cieżko mówić, że konkurs ma szansę wyłonić
                          najlepszy projekt. Owszem bedzie on najlepszy - ale wg jury, które go
                          wybierze... Wynik konkursu nie musi się pokryć z twoimi czy moimi
                          oczekiwaniami...

Ja tylko po cichu liczę, że jezeli sam projekt arch nas nie zaspokoi, albo
                          inaczej - nie zaspokoi wiekszości z nas mieszkańców Wrocławia, to, że
                          przynajmniej zrobi to akustyka i wyposaż tego obiektu, że przynajmniej w tym
                          względzie ta nasza nowa sala koncertowa będzie zaliczana do europejskiej,
                          życzyłbym sobie nawet do światowej czołówki...
                          • Gość: wro2015 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.05, 15:51
                            ale zacznijmy od

a)> Konkurs jest najlepsza droga aby wylonic najlepszy projekt < Nie oznacza to
                            ze sie wyloni >zawszwe< najlepszy projekt (co i tak trudno zdefiniowac) tez to
                            nie oznacza ze >nigdy< nie wygra kompletne g**** - ale prawdopodobienstwo ze
                            wygra jedna z lepszych prac jest najwieksze. 'mini-sonda' ktora przeprwadziles
                            tez nie wylonila jednej pracy - ale co interesujace jest, to to ze u wiekszosci
                            praca, ktora wygrala znaljadowala sie w pierwszej piatce!

b) Ja pisalem o czyms zupelnie piszac 'bedziemy wszyscy zadowoleni'. Robiac
                            konkurs mozna liczyc sie z tym ze bedzie - obokk kupy szajsu - tez duza ilosc
                            prac na wysokim poziomie (co konkurs na MA tez pokazal). I jak juz pisalem:
                            nawet jak wole tarkowskiego, to sobie chetnie ogladne film Bergmana. Wazne jest
                            tylko abym nie byl zmuszany do ogladania 'Wojny swiatow' z przetargu.
                            • Gość: ! Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.05, 16:04
                              Największe prawdopodobieństwo, że wygra projekt, który będzie podobał się
                              większości mieszkańców to nie konkurs /z jury, bo wtedy to jury wybiera, a nie
                              mieszkańcy (a w jury czesto zasiadają osoby zupełnie nie majace nic wspłngeo z
                              Wrocławiem)/ tylko wybory za pomocą wszelkich mediów, tak, żeby sami mieszkańcy
                              wybrali sobie ich zdaniem najlepszy projekt z grona iluś tam zgłoszonych
                              projektów... Niestety takie "wybory" przeprowadza się bardzo rzadko, zwłaszcza
                              w Polsce :(

'mini-sonda' ktora przeprwadziles
                              > tez nie wylonila jednej pracy - ale co interesujace jest, to to ze u
                              wiekszosci
                              > praca, ktora wygrala znaljadowala sie w pierwszej piatce!

Bo to była "mini-sonda", a nie prawdziwa sonda na choćby w miarę
                              reprezentatywnej próbce ludzi - mieszkańców tego miasta...

Owszem zwycieska praca znalazła się w tymi mikroskopijnym głosowaniu nas -
                              forumowiczów w pierwszej piątce - ale nie okazała sie być najlepszą!

Przecież wyrażnie zaznaczyłem, że jestem za organizacją konkursów na obiekty
                              publiczne...chodzi tylko o to, że jestem przekonany, ba nawet pewien, że
                              projekt nowej sali koncertowej, (obojętnie kto go wygra), na pewno nie zadowoli
                              wszystkich :) Tylko o to mi chodziło wro2015! Dlatego napisałem i powtórzę to
                              jeszcze raz, że jezeli nie wygra projekt podobający się wiekszości, obiekt nie
                              wejdzie do europejskiej, światowej listy najlepszych obiektów architektury, to
                              przynajmniej pod względem techniki, akustyki będzie w euroepjskiej, światowej
                              czołówce i Wrocław przynajmniejpod tym względem bedzie mógł być dumnym z tego
                              obiektu i dzięki tej sali Wrocław będzie tłumnie odwiedzany przez melomanów z
                              całej Europy, może i świata. Bo na tym pośrednio zyska cały Wrocław, nie tylko
                              melomani :)

• ert3 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 01.08.05, 15:16
                    Najlepszy byłby dobry projekt znanego architekta,dwa w jednym ;)
    • Gość: wro2015 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.05, 02:53
      ... good news ...
    • ert3 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 01.08.05, 19:52
      www.wroclaw.pl/m3529/p44114.aspx
      • Gość: TePe Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 20:53
        Niepokoją mnie, i to bardzo, głosy tych, którzy twierdzą, że architektura ma się wszystkim spodobać. Ja znam takie dzieła, zbiorczo nazywają się kiczem (i jest ich za dużo we Wrocławiu, te wszystkie popłuczyny po modnych stylach). Na ile znam historię sztuki z architekturą, to prawdziwie wybitne dzieła NIE PODOBAJĄ się wszystkim, ale na tyle zmieniają świat, że ZACZYNAJĄ się podobać znacznie później. Od Muzeum Guggenheima Wrighta zaczynając (nota bene to zdumiewająco mały budynek, sądząc po zdjęciach sądziłem, że coś jak pół Hali Stulecia Berga).
        • martouf Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 03.08.05, 13:41
          Nie wiem czy już było, jak było to sorry
          www.wroclaw.pl/m3529/p44073.aspx
          • hen Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 03.08.05, 14:09
            No tego nie znałem, dzięki! Polecam obrazek:
            wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/f950bba2-22b5-44bb-bdbe-32ac926e2488/mou.jpg

Mam tylko wątpliwosć, czy MPZP został już przetłumaczony na angielski?
            • Gość: kotbehemot Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 20:03
              fajny ten obrazek. Widac z niego, ze po zabudowie pl. Wolnosci bedzie rzeczywiscie placem z prawdziwego zdarzenia!
    • ert3 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 21.08.05, 11:18
      Jutro upływa termin nadsyłania zgłoszeń,ciekawe jakie jest zainteresowanie i
      czy pojawią się jakieś znane firmy.
      • Gość: gruby Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.crowley.pl 21.08.05, 12:56
        Witam, mam tylko jedno pytanko. Z góry uprzedzam, że jestem osobą, która nie ma pojęcia o jakiej kolwiek budowie, a tym bardziej o budowie sali koncertowej na ... 1800 osób. No właśnie, moje pytanie dotyczy tej ilości osób. Jak to wygląda w porównaniu z innymi salami, dużo to ? za mało ? w sam raz ?

Pozdrawiam
        • Gość: Rafis Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 21.08.05, 13:00
          Gość portalu: gruby napisał(a):

> Witam, mam tylko jedno pytanko. Z góry uprzedzam, że jestem osobą, która nie
          ma
          > pojęcia o jakiej kolwiek budowie, a tym bardziej o budowie sali koncertowej na
          > ... 1800 osób. No właśnie, moje pytanie dotyczy tej ilości osób. Jak to wygląd
          > a w porównaniu z innymi salami, dużo to ? za mało ? w sam raz ?
          >
          >
          > Pozdrawiam

to bedzie jedna z najwięklszych sal koncertowych w tej czesci Europy :)
          Czyli tak naprawde pierwsza liga a co z atym idzie bedzie mozna zapraszac na
          koncerty najwieksze gwiazdy nie tylko Opery, organizowac kongresy itp.
          • Gość: jm Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.05, 13:44
            > Gość portalu: gruby napisał(a):

> ... 1800 osób. No właśnie, moje pytanie dotyczy tej ilości osób. Jak to
            > wygląda w porównaniu z innymi salami, dużo to ? za mało ? w sam raz ?

To dużo i w sam raz :) To będzie największa sala koncertowa w Polsce. Dla
            porównania filharmonia narodowa ma 1200 miejsc,tyle samo miała zbudowana w XIX
            wieku sala Breslauer Konzerthaus a obecnie filharmonia wrocławska to audytorium
            na zaledwie 459 osób.

• ert3 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 22.08.05, 18:28
      .: Konkurs na budowę sali koncertowej we Wrocławiu :.
      22 sierpnia 2005 - 11:57

Jeszcze tylko dzisiaj można starać się o startowanie w konkursie projektów
      nowej sali koncertowej we Wrocławiu i planu zagospodarowania Placu Wolności.
      Zwycięzca otrzyma 50 tysięcy złotych. Obiekt ma stanąć z tyłu Opery
      Dolnośląskiej. Konkurs zostanie rozstrzygnięty w drugiej połowie października.
      W skład jury wchodzi dziewięć osób, m.in. architekci z Rotterdamu i Helsinek,
      krytyk muzyczny z Londynu czy też dyrektor sali koncertowej z Birmingham.
      Prezydent Rafał Dutkiewicz zapraszając do wzięcia udział w konkursie
      podkreśla , że chciałby aby nowa sala koncertowa była wizytówką miasta podobnie
      jak ratusz, katedra czy Hala Ludowa. Akustykę mają zapewnić światowej klasy
      specjaliści.

dpanek PRW

Podawali dzisiaj też w PRW że zgłosiło się do konkursu ponad 60 firm z całej
      Polski.

• Gość: kotbehemot Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 19:32
        > Podawali dzisiaj też w PRW że zgłosiło się do konkursu ponad 60 firm z całej
        > Polski.

to bedzie wysoki poziom. A z zagranicy?
        • ert3 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 23.08.05, 15:31
          Niestety o zagranicznych nic nie mówili,powiedzieli jeszcze tylko że w tym
          tygodniu będą sprawdzać uprawnienia zgłoszonych a w przyszłym będą wysyłać
          zaproszenia,z 60 projektów to już można coś naprawdę dobrego wybrać.
          • Gość: Rafis nowe info IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 23.08.05, 21:53
            Konkurs na salę koncertową

Agnieszka Kołodyńska 23-08-2005 , ostatnia aktualizacja 23-08-2005 20:54

Architekci z Niemiec, Holandii, Norwegii, Hiszpanii i Kanady chcą projektować
            wielką salę koncertową, która ma powstać na pl. Wolności

czytaj dalej »

r e k l a m a

Do konkursu ogłoszonego przez wrocławski Urząd Miejski zgłosiło się aż 70
            zespołów projektowych. Na razie składali tylko wnioski o dopuszczenie do
            udziału w konkursie, które teraz sprawdzą urzędnicy. - Skończymy do przyszłego
            poniedziałku - zapowiada Andrzej Kosendiak, doradca prezydenta Wrocławia ds.
            kultury.

Architekci, którzy poprawnie wypełnili wnioski, wezmą udział w konkursie.
            Zaprojektują salę koncertową i parking podziemny. Wnętrze sali (wymiary, układ
            siedzeń, akustykę) opracowała już amerykańska firma Artec Consultants. - To
            podstawa do ostatecznego projektu sali - wyjaśnia Kosendiak.

Konkurs zakończy się w październiku. Zwycięski projekt wybierze sąd konkursowy
            powołany przez prezydenta Rafała Dutkiewicza. Przewodniczy mu holenderski
            architekt Erick van Egeraat, w jury są również wrocławscy architekci Wacław
            Hryniewicz i Piotr Fokczyńki, dyrektor Birmingham Concert Hall Andrew Jowett,
            krytyk muzyczny londyńskiego "The Guardian" George Loomis oraz rektor
            wrocławskiej Akademii Muzycznej Grzegorz Kurzyński.

Budowa sali powinna się rozpocząć jesienią 2006 roku i zakończyć trzy lata
            później. Będzie kosztować ponad 200 mln zł. Część pieniędzy wyłoży miasto,
            większość chce pozyskać z funduszy unijnych. Gdyby się nie udało, urzędnicy
            mają alternatywne rozwiązanie.

- Partnerstwo publiczno-prywatne. Budową sali koncertowej interesują się duże
            koncerny - mówi Kosendiak. Nie chce jednak zdradzić, o jakie firmy chodzi.
            • Gość: kotbehemot Re: nowe info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 22:15
              to swietne info! szczegolnie cieszą Holendrzy i Hiszpanie:)
    • mi.chal Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 01.09.05, 20:56

Konkurs na projekt sali koncertowej na pl. Wolności

ado 01-09-2005 , ostatnia aktualizacja 01-09-2005 20:48

Do udziału w konkursie na projekt sali koncertowej na pl. Wolności zgłosiło się ponad 70 biur architektonicznych z całego świata. Ostatecznie staną do niego 64 firmy, m.in. z Niemiec, Kanady, Norwegii, Danii, Belgii i Polski (najwięcej z samego Wrocławia)

Architekci mają czas do10 października. Międzynarodowe jury pod przewodnictwem Holendra Erica van Egeraata wyda werdykt 26 października i rozdzieli nagrody (kolejno: 50, 30 i 20 tys. zł). Później władze miasta przystąpią do indywidualnych negocjacji z laureatami konkursu - i to dopiero ten etap wyłoni pracownię, która otrzyma zlecenie na przygotowanie szczegółowego projektu. W połowie przyszłego roku ogłoszony zostanie przetarg na generalnego wykonawcę. Inwestycja - z początku finansowana przez miasto, a w późniejszych etapach dotowana z budżetu państwa i, co najważniejsze, ze środków Unii Europejskiej - ma ruszyć jesienią 2006. Otwarcie sali koncertowej zaplanowane zostało na przełom 2009 i 2010. Sala oraz modernizacja części pl. Wolności będzie kosztować ok. 220 mln zł.
      • Gość: oreł Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 21.11.05, 19:38
        Słyszałem że wystartował też R.Loegler,czyli nie jest źle.
        • Gość: wro2015 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.11.05, 00:58
          > Słyszałem że wystartował też R.Loegler,czyli nie jest źle.

Waize bardzo duze nadzieje z tym konkursem!
          • Gość: Polo Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 08:32
            To są wyniki tego konkursu?
            • ert3 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc 22.11.05, 14:37
              Gość portalu: Polo napisał(a):

> To są wyniki tego konkursu?

Roztrzygnięcie 14 grudnia.Podobno konkursem interesowała się pracownia Normana
              Fostera ale im terminy nie pasowały i chyba zrezygnowali.
              • Gość: kotbehemot Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 22:48
                skąd Wy macie takei dane?!

Loegler, Foster...:)

Miejmy nadzieję, ze wkrotce na wolnosci powstanie piekny kawałek miasta!
              • Gość: oreł Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 29.11.05, 15:06
                ert3 napisał:

> Roztrzygnięcie 14 grudnia.Podobno konkursem interesowała się pracownia
                Normana
                > Fostera ale im terminy nie pasowały i chyba zrezygnowali.

"Do udziału w konkursie na projekt sali koncertowej na pl. Wolności zgłosiło
                się ponad 70 biur architektonicznych z całego świata.
                Ostatecznie staną do niego 64 firmy, m.in. z Niemiec, Kanady, Norwegii, Danii,
                Belgii i Polski (najwięcej z samego Wrocławia)..."

Tak by wynikało z artykułu bo z tego co wiadomo Foster jest z UK,zresztą
                terminy od początku były nierealne i miasto musiało je zmienić tylko szkoda
                tych co przez to zrezygnowali z udziału być może np.Fostera.

• Gość: qrak Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 28.11.05, 14:47
            Ważne żeby nowa sala miała balkon z którego np.P.Domindo mógłby zaśpiewać dla
            publiki zebranej na placu.
    • Gość: qrak Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.12.05, 15:02
      Wczoraj rozpoczął obrady sąd konkursowy,zgłoszono 34 prace(info TVP3)
    • Gość: kotbehemot ZAPRASZAM DO DYSKUSJI!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 19:21
      Poniewaz zbliza się juz termin, kiedy dowiemy się, jak wyglądac ma nowa sala koncertowa, zapraszam do ostatniej możliwej dyskusji na jej temat! Czy uwazacie, ze powinien to być obiekt bardziej zachowawczy, prosty?
      Czy tez architektura absolutnie ekstrawagancka

republika.pl/gtw86/k/philharmonie_bremen.jpg
      Tutaj link do filharmonii w Bremie- jak byscie cos tak odlotowego widzieli?:)
      • Gość: qrak Re: ZAPRASZAM DO DYSKUSJI!! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.12.05, 15:45
        Jak dla mnie bryła powinna być na tyle charakterystyczna żeby mogła stać się
        nowym symbolem Wrocławia i zaistnieć nawet jako znak graficzny np.na koszulkach
        ale nie powinna być za bardzo"porypana";-)a materiały to tylko kamień i
        przezroczyste szkło, żadnego metalu,drewna,klinkieru itd.
        • Gość: wro2015 Re: ZAPRASZAM DO DYSKUSJI!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.12.05, 19:35
          drewno jest piekne... Dopoki jest ladnie uzyte... ale nie teraz w tym rzecz:

JUTRO OGLOSZENIE WYNIKOW!
          • Gość: qrak Re: ZAPRASZAM DO DYSKUSJI!! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.12.05, 19:44
            Drewno jak najbardziej ale w środku na zewnątrz w tego typu budynku jak dla
            mnie,raczej nie.Mogłoby być też połączenie betonu ze szkłem ale ze zdecydowaną
            przewagą szkła.
            • Gość: wro2015 Re: ZAPRASZAM DO DYSKUSJI!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.12.05, 19:50
              renzo piano zbudowal piekne budynki (duze) Z elewacja z drewna

Herzog & De Meuron tez zrobili swietne rzeczy ... tylko drewna we tym przypadku
              nie wolbo sobie oczywiscie wyobrazac jak w jakims domku w zakopanym :))
              • Gość: kotbehemot Re: ZAPRASZAM DO DYSKUSJI!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 20:36
                a ja sie w tym wypadku nie zgadzam. W tym wypadku mam nadzieje, zebedzie to szkło,szkło, szkło.Przezroczyste:)
                • Gość: wro2015 Re: ZAPRASZAM DO DYSKUSJI!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.12.05, 21:19
                  Po prostu nie znacie dobrej architektury drewnianej ;)

A do szkla - lubie szklo, chcialbym wiecej szkla we wro, bo we wroc wszysktie
                  budynki sa bardzo zamykajace sie w sobie (szczegolnie te ze refleksu)
                  Ale akurat podejrzewam ze w przypadku tych budynkow z racji funkcji (koncertowa
                  sala, chyba czesc musealna) duzo swiatla dziennego nie ma zybtnie duzo sensu...
      • Gość: rabuch101 Re: ZAPRASZAM DO DYSKUSJI!! IP: *.brynow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 23:03
        Projekt jest super (o ile mogę ocenić na podstawie jednego obrazka) ale nie
        wiem czy by się sprawdził w tym miejscu. Wbrew pozorom jest tam chyba mało
        miejsca a taka architektura wymaga więcej miejsca, żeby oglądać ją z
        odpowiedniej perspektywy. Tak czy inaczej jestem za czymś awangardowym.
    • kot_b wygrał KURYŁOWICZ n/t 14.12.05, 15:23

• Gość: RP Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.12.05, 16:25
        owszem, co nie oznacza, ze jego projekt zostanie zrealizowany :]
        Teraz wszystko zalezy od "dogadania sie".
        Kocie, chyba wiesz najlpeiej z nas, jak idzie dogadywanie sie z Kuryłowiczem... (?)
        • Gość: kotbe Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 16:57
          > owszem, co nie oznacza, ze jego projekt zostanie zrealizowany :]
          > Teraz wszystko zalezy od "dogadania sie".
          > Kocie, chyba wiesz najlpeiej z nas, jak idzie dogadywanie sie z Kuryłowiczem...
          > (?)

???
          zupelnie nie wiem o co chodzi:-)
          • Gość: wro2015 Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.12.05, 17:10
            chodzi o to ze w ogolnei dobrze zorganizowanym konkursie jest jeden fatalny zapis:

UM wybierze projekt z 3nagrodzonych. Oznacza to ze trzeba sie dogadac - i
            niestety jest szansa na korupcje (nie chce nikogo podejrzewac, chce tylko
            zauwazyc ze odbieganie od normy konkursowej jest zawsze neidobre!)
            • Gość: RP Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.12.05, 17:15
              "Jak nie wiadomo o co chodzi, to znaczy ze chodzi o pieniądze"
              - Co z tego ze Kuryłowicz zaprojektowal swietny budynek, jesli jego realizacja
              moze przerosnac mozliwosc finansowe miasta.

Jak mowili urzednicy: "Autorzy trzech nagrodzonych prac zostana zaproszeni do
              kolejnej tury konkursu, polegajacej na nagocjacjach"

A pytanie, o to czy z kurylowiczem idzie sie dogadac, bylo byc moze nie na
              miejscu, przepraszam :)
      • Gość: qrak Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.12.05, 17:54
        Widziałem w TEDE,nieźle się zapowiada w końcu sypnęło architekturą z wysokiej
        półki,MA,Capitol i teraz sala.
        • Gość: wro2015 Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.12.05, 18:17
          > Widziałem w TEDE,nieźle się zapowiada w końcu sypnęło architekturą z wysokiej
          > półki,MA,Capitol i teraz sala.

A czemu to zawdzieczamy???

KONKURSOM - tylko i wlyczanie ... i jakim Konkursom? Dobze zorganizowanym, a nie
          takim ja sp. Konkurs na CP - pisze tak, bo konkurs byl, byl zly, i nie przyniosl
          nic (oprocz samego siebie).
          • Gość: jm Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.05, 18:26
            W regionalnych Faktach pokazali krótką minutową relację, i dosłownie przez parę
            sekund nagrodzone prace( Kuryłowicza i 2.nagrodę).
            Jak nie zrobią przynajmniej godzinnego programu z dyskusją o projektach, to
            udowodnią po raz kolejny swoją nieudolność, lenistwo i żenująco niski poziom
            lokalnej tvp.
            • Gość: jm Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.05, 18:40
              Taki ważny, ogromny projekt jak zagospodarowanie placu Wolności zasługuje
              chyba na poważniejsze potraktowanie we wrocławskiej państwowej telewizji.
              Dziennikarze z tvp3 dużo więcej czasu antenowego poświęcają jakimś duperelom w
              stylu pękniętej rury, niż sprawom naprawdę ważnym.
              Gdzie w tym mieście jest przestrzeń dla publicznej dyskusji z udziałem
              architektów, urbanistów? Wstyd państwo dziennikarze!
              • Gość: wro2015 Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.12.05, 18:52
                napisz do TVP list! Naposz ze towim zdaniem nie spelniaja tego co w prawie o
                telewizji publicznej jest zapisane (czyli miedzy innymi informacje o waznych dla
                regionu sprawach!)
                • Gość: RP Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.12.05, 19:02
                  Ale to sa sprawy wazne dla nas, forumowiczow.
                  Szerokopojeta opinia publiczna ma gleboko gdzies ten konkurs, zwyciezce, jak i
                  sam wyglad sali.

Dowod - na ogloszeniu wynikow w MA, odliczajac: dziennikarzy, Jury, architektow
                  i przedstawicieli UM, to bylo 20-30 osob :)
                  • Gość: wro2015 Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.12.05, 19:11
                    nie uogolnial bym tego tak jak to piszesz RP.

Zgadzam sie z toba ze malo ludzi sie interesuje, tym co mysla sie kryje za
                    slowem 'urbanistyka' (lub w tym przypadku tak duza arhcitketura, ze ma ogormny
                    wplyw na okolice).
                    Ale jak nagle sie okaze ze nowa trasa prowadzi zaraz obok ich dzialki, ze
                    Galeria usmierca ich sklep przy ulicy, ze nie beda mieli dojscia, bo zamiast
                    ulciy bedzie pasaz... nagle zaczynaja sie interesowac sprawa - nawet jak nie
                    wiedza ze chodzi o 'MPZP', 'urbanistyke' (a w przypadku takich projektow jak ten
                    - o arhcitekture)

a te 20-30 osob w MA - uwazam ze jest to duzo. Ja bym dzisiaj nie mial czasu aby
                    przyjsc do MA. Nawet jeszcze nie jestem w zyciu zawodowym (lecz studentem),
                    sprawa mnie bardzo interesuje, a jednak bym nie przyszedl...
                    • Gość: RP Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.12.05, 19:19
                      Ok, Nie robmy Offtopiku nt. malego zainteresowania architektura przez 'masy'... :)
                      Co do urbanistyki, kto obawiam sie wro2015, ze bedziesz mial zarzuty.

Ale nic to, poczekajmy az ktos zalaczy foty. Moze Rafis, a moze NA GW beda
                      niedlugo...
                  • Gość: jm Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.05, 19:12
                    To jeszcze nie jest żaden dowód. Po prostu mało kto o tym wiedział, a jak już
                    wiedział, to nie miał czasu. Sam tam byłem tam około 14. ale obrady jeszcze
                    trwały i nikogo nie wpuszczali
                    • Gość: jm Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.05, 19:24
                      do wro:
                      listu do nich nie napiszę, bo to strata czasu (wiem z doświadczenia)

do RP:

może właśnie dlatego ludzie się nie interesują, bo takich programów się nie
                      robi, więc nawet nie wiedzą,że jest coś takiego jak urbanistyka, czy dobra lub
                      zła architektura

P.S. O 21.45 ma być w rozmowa Dutkiewicza z Maciejem Łagiewskim
                  • kot_b Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t 14.12.05, 19:38
                    > Dowod - na ogloszeniu wynikow w MA, odliczajac: dziennikarzy, Jury, architektow
                    > i przedstawicieli UM, to bylo 20-30 osob :)

a dlaczego tak mało? SKANDALICZNE godziny otwarcia MA. Byłem dziś o 16:10, i jakis niedorozwinięty ochroniaz mnie po chamsku wyrzucił. I to jest muzeum, placówka kulturalna!:)
                    • Gość: RP Re: wygrał KURYŁOWICZ n/t IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.12.05, 19:41
                      No jest niedorozwiniety... :)
                      Tez mialem z nim dzis "przyjemnosc";]
                      Tyle, ze muzeum bylo czynne, a on byl w pracy, wiec bal sie podskoczyc...
    • Gość: RP Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncertowej IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.12.05, 19:27
      .: Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncertowej rozstrzygnięty :.
      14 grudnia 2005 - 17:16
      Projekt przygotowany przez zespoł architektów pod kierunkiem Stefana Kuryłowicza
      z Warszawy wygrał w konkursie na koncepcję sali koncertowej we Wrocławiu.
      Międzynarodowy sąd konkursowy spośród 34 nadesłanych prac nagrodził trzy. Jedna
      z nich po negocjacjach wybrana bedzie do realizacji.

- Nie udało się znaleźć idealnego projektu, ale jednocześnie wszystkie zgłoszone
      prace stały na wysokim poziomie - powiedział przewodniczący sądu Erick van
      Egeraat. Zaden z projektantów nie uniknął błędów, ale są one do poprawienia.
      Architekt miasta Wrocławia Piotr Fokczyński chciałby, by realizowany był projekt
      Stefana Kuryłowicza, poniewaz łączy jednoznacznie formę architektoniczną z
      przeznaczeniem budynku.

Negocjacje z autorami nagrodzonych koncepcji rozpoczną się w styczniu. Są wśród
      nich oprócz Stefana Kuryłowicza koncepcje Zbigniewa Maćkowa i zespołu Maciej
      Mąka i Radosław Sojka.

Anna Kowalów
      PRW
      • Gość: RP Re: Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncerto IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.12.05, 19:47
        www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=6619689&postcount=172
        • Gość: wro2015 Re: Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncerto IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.12.05, 20:43
          @ jm - pisanei zawsze pomaga! Jest to jedna z niweilu mozliwosci!

@ RP, dlazcgeo uwazasz ze urbanistyka moze mi sie nie podobac? Akurat wlasnie z
          tego jestem dosyc zadowolony (tak na marginesie - takze i ta zostala wyloniona w
          formie konkursu). Tylko dla wyjasnienia, bo moze to troche dziwic:

a) ogolnie jestem za jasna klarowna, czytelna i 'zrozumialal' z perspektywy
          czlowieka urbanistyka (podobnie jak w arhcitekturze). Osie widokowe jak n.p.
          ulica krucza powinny pozostac, przecznice przy powstancow powinnym uporzadkowac
          dla pieszych uklad.

b) ale w przypadku _wyjatkowych_ czesci miasta (n.p. jakies podcentrum lub jak
          tu - strae miasto) jest to zawsze bardzo dobre jak cos sie w urbanistyce wybija
          z porzadku opisnaego w a) - czyli taki lekki dekonstruktywizm, ktory tworzy
          wyjatkowa, niepowtrazalna przestrzen (n.p. nie calkiem rownomierny plac,
          odkrzywiony od linii budynek, jakies silniejsze zageszczenie tkanki) < dokladnei
          takie 'odskoki od reguly' daja ludziom z perspektywy pieszego do zrozumienia ze
          tutaj dziele sie cos specjalnego - ze jest n.p. centrum.

Na pl. Wolnosci wlasnei dokladnei takie ciekwe odchylenia, perspektywy powstana!
          I barzdo dobrze! Tak na marginesie chcialbym zawuwazyc znowu ze zrozumienie
          urbanistyki i architketury jest w jakism sesie przyblizone - nie kazdy budynek
          powinnien byc 'ekstra', nie kazdy remontowany budynek powinnien wpalac sie w
          oczy bujna kolorystka. Inaczej zabijemy miasto. Wazne jest tworzenie czytelnej
          calosci, i podkreslanie centralnych/waznych miejsc wlasnei odejsciami od tej reguly!
          • Gość: RP Re: Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncerto IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.12.05, 21:39
            Budynek jest odsuniety od linii zabudowy wzdluz ul. Krupniczej. Ja to rozumiem i
            akceptuje, ale myslałem ze ty sie przyczepisz :)

Nie podobaja mi sie za to:
            1. 'Troche' ślepa ściana wzdłuż promenady (przy fosie)
            2. 'Schodki ewakuacyjne' przy tej scianie.
            3. wjazd na parking podziemny, umiejscowiony zaraz obok fasady połnocnej budynku.
            4. Malo wejsc i ogolnie brak jakis knajpek, czy czegos takiego.
            • Gość: wro2015 Re: Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncerto IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.12.05, 21:45
              aaaah - okey - rozumiem piszesz o konkretnych wadach budynku ... czyli
              urbanistyce wychaodzacej z architektury... Tak to rzeczywiscie inna rzecz
              (myslalem ze chodzi o ustwienie bryl)

1. zgadza sie - nie widzialem tego na wizualizacji
              2. Tez to zauwazylem i tez od razu mi sie to nie spodobalo i nasunelo mysl
              slepuiej sciany (w 1.)
              3. Tak - tez mi sie to nie podoba, ale gdzies trzeba umiescic... dziwne ze nie
              probuje tego ukryc w samej bryle budynku!
              4. Ilosc wejsc - nie jestem w stanie ocenic, bo nei znam rzutow - knajpki... no
              mam nadzieje ze beda (na pewno ebda w samej sali koncertowej, bo w takich
              budynkach gastronomia zawsze jest potrzebna) - imam nadzieje ze w innych
              bduynkach placu beda nastpene punkty gastronomiczne!
      • Gość: RP Re: Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncerto IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.12.05, 20:07
        Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia

Adam Domagała 14-12-2005 , ostatnia aktualizacja 14-12-2005 19:37

Rozstrzygnięty został konkurs na projekt sali koncertowej na pl. Wolności.
        Wygrał projekt podpisany przez zespół warszawskiego architekta Stefana Kuryłowicza

Bryła zwycięskiego projektu kształtem ma się kojarzyć z pudłem rezonansowym
        skrzypiec. Elewacja budynku kolorystycznie będzie zbliżona do barwy lakieru,
        jakim pokrywa się instrumenty smyczkowe. Za to na płytach chodnikowych przed
        wejściem do filharmonii pojawią się słowa pierwszego polskiego hymnu -
        "Bogurodzicy". Pojawią się, jeśli to właśnie projekt z pracowni Kuryłowicz &
        Associates będzie realizowany.

Warunki konkursu jasno precyzują, że jego rozstrzygnięcie nie oznacza końca
        poszukiwań najlepszego projektu. Po rozdzieleniu nagród (kolejno: 50, 30 i 20
        tys. zł) władze miasta przystąpią do indywidualnych negocjacji z trzema
        laureatami. Dopiero ten etap wyłoni pracownię, która otrzyma zlecenie na
        przygotowanie szczegółowej koncepcji. Szanse mają więc zdobywcy drugiego i
        trzeciego miejsca - Mąka-Sojka Architekci z Warszawy i wrocławska pracownia
        Zbigniewa Maćkowa.

W połowie przyszłego roku ogłoszony zostanie przetarg na generalnego wykonawcę.
        Budowa ma ruszyć jesienią 2006. Otwarcie sali koncertowej zaplanowano na przełom
        2009 i 2010.

Także wyróżnienia trafiły w ręce polskich architektów - El Studio wrocławianina
        Edwarda Lacha oraz Projektu 3, czyli Marka Pelca i Wojciecha Studenta z Rybnika.
        Polacy pokonali aż trzynaście pracowni z Niemiec i po jednej z Anglii, Norwegii,
        Szwajcarii, Belgii i Kanady. Konkurs przeprowadzony był anonimowo. Godła zostały
        rozszyfrowane dopiero po ogłoszeniu wyników.

Ogłosił je wczoraj szef międzynarodowego jury, holenderski architekt Eric van
        Egeraat.

- Poziom nadesłanych prac był wyrównany i bardzo wysoki - powiedział van
        Egeraat. - Ale wśród 34 projektów nie było ani jednego, który w całości
        odpowiadałby założeniom konkursu. Nie było ideału, który projekt sali
        koncertowej łączyłby z projektem sensownego zagospodarowania pl. Wolności i
        budową zaplecza Opery Wrocławskiej. Dlatego przed autorami zwycięskich projektów
        jest jeszcze dużo pracy. Mam nadzieję, że owocnej.

Stefan Kuryłowicz, szef zwycięskiego zespołu projektantów, nie przyjechał na
        ogłoszenie wyników rywalizacji. Żeby - jak przyznał "Gazecie" - nie zapeszyć: -
        Równo 30 lat temu wygrałem konkurs na projekt teatru muzycznego... na pl.
        Wolności we Wrocławiu - mówi Kuryłowicz. - Projekt nie został zrealizowany, ale
        właśnie przy tamtej okazji poznałem moją obecną żonę, notabene współautorkę
        zwycięskiej pracy. Przy projektowaniu sali koncertowej niezbędna była dobra
        znajomość terenu, a pl. Wolności to bandycko trudny teren do zagospodarowania -
        twierdzi zwycięzca konkursu.
        • hen Re: Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncerto 16.12.05, 15:20
          > - Poziom nadesłanych prac był wyrównany i bardzo wysoki - powiedział van
          > Egeraat. - Ale wśród 34 projektów nie było ani jednego, który w całości
          > odpowiadałby założeniom konkursu. Nie było ideału, który projekt sali
          > koncertowej łączyłby z projektem sensownego zagospodarowania pl. Wolności i
          > budową zaplecza Opery Wrocławskiej.

Zgadzam się w 100% :) Z tego co obejrzałem na różnych stronach internetowych,
          to wygrał projekt najlepszy. Problemem jednak pozostaje dla mnie, że budynek ma
          właściwie jedną pierzeję (od pl. Wolności) a reszty nie ma. Od fosy schody Ppoż
          (???), od północy długaśny wjazd do parkingu (???). Nie wiem jak wygląda od
          Krupniczej bo nie dotarłem do odpowiednich wizualek, ale pewnie musi wyglądać
          trochę lepiej. Tak duże budynki wolno stojące, na dodatek w centrum miasta,
          MUSZĄ być bardziej miejskie. Mieć więcej wejść, jakies witryny. Ściany
          szczytowe wzdłuż fosy to całkowite nieporozumienie, biorąc pod uwagę to, że
          przy Świdnikciej pojawi się obok Opery budynek i tylko wzdłuż fosy będzie
          biegła promenada Staromiejska. Jeśli chiałoby się zachęcić ludzi do spaceru od
          Swidnikiej w tamtym kierunku (i z powrotem - od Krupniczej) od strony fosy
          trzeba więc stworzyć witryny - np z jakimiś sezonowymi ogródeczkami. Dobrze
          mówi szef jury, że jeszcze trzeba nad projektem popracować. W odróżnieniu od
          konkursu na Teatr Muzyczny, zagospodarowanie tak dużej i ważnej części miasta
          jest o wiele trudniejsze. Źle zaprojektowanym budynkiem zaś można łatwo sprawę
          zepsuć.
          • Gość: wro2015 Re: Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncerto IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 15:32
            spokojnie hen,

znajac Kurylowicza mam nadzieje ze nie zrobi slepych scian. Zreszta sala
            koncertowa ma w odorznieniu do oper/teatru/operetki duzy plus, ze nie potrzebuje
            takiego zaplecza - a wiec mozna wejscia wszedzie zrobic.

Tez nie boje sie tak bardzo o fasade od strony fosy - tam sie przecinaja dwie
            bryly: wygieta bryla budynku (z wejsciami/Foyer itp) i prostopadla do
            pl.wolnosci bryla sali koncertowej. A wiec w tym przecieciu bedzie 'cos
            interesujacego' co rozluznie na pewno pierzeje od fosy :)

Pojdz na wystawe, hen. Jestem przekonany ze ciebie (ktory sie interesuje urb. i
            arch.) na pewno cos to da!
      • Gość: qrak Re: Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncerto IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.ip.WRO.Korbank.PL 18.02.06, 12:38
        www.salakoncertowa.wroclaw.pl/dyskusja.htm
        • ert3 Re: Konkurs na projekt wrocławskiej sali koncerto 24.02.06, 15:28
          Gość portalu: qrak napisał(a):

> www.salakoncertowa.wroclaw.pl/dyskusja.htm

Prosimy o omówienie kryteriów według których w negocjacjach zostanie wyłoniony
          zwycięski zespół o czym mowa w regulaminie rozdział I pkt. 4.3.

Komentarz: Organizator Konkursu

Autorzy (zespoły autorskie) trzech najwyżej ocenionych przez Sąd Konkursowy
          prac otrzymają zaproszenie do negocjacji bez ogłoszenia o udzielenie zamówienia
          na opracowanie projektu budowlanego i projektów wykonawczych budynku sali
          koncertowej oraz zagospodarowania terenu Placu Wolności z parkingiem podziemnym
          wraz z pełnieniem nadzoru autorskiego nad realizacją inwestycji. Na postawie
          art. 63 ust. 2 Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 Prawo zamówień publicznych (Dz.U.
          Nr 19, poz. 177, z późn. zm.) zaproszenie do negocjacji bez ogłoszenia zawiera
          m.in. kryteria oceny ofert i ich znaczenie.

Takie odpowiedzi to lubię ;)
    • Gość: wro2015 Re: Miasto rozpisuje konkurs na projekt sali konc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.12.05, 15:30
      hehe - qrak, tak na margiensie, to chcialem zauwazyc:

Przygladnales sie dokladnie pracy Kurylowicza - ten material to taki
      drewnopodobny chyba :)
      Muszy przyznac ze akurat sie najmniej spodziewalem z tej dyskusji tego ze tamt
      'drewna' bedzie dale jciagniety :)))

A ogolnie - wielu mowi ze architektura/urbanistyka wielu nie interesuje. Ciekawe
      ze watek o tym na FORUM GLOWNYM tak dlugo juz sie ciagnie! Dla mnie jest to
      nastepne potwierdzenie, ze ludzi to interesuje, ale w przypadku tak
      abstrakcjynych sformulowan jak 'urbanistyka' albo jeszcze gorzej 'MPZP' nie
      wiedza o co chodzi - ale jak juz sie zaczyna mowa o konkretach, to jak najbardziej!
      • Gość: qrak Obstawiam IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.12.05, 16:03
        Kuryłowicz zbuduje salę koncertową,Mąka i Sojka zaplecze opery a Maćków
        przebuduje dawny pałac królewski na muzeum i wszyscy będą zadowoleni a plac
        będzie dzięki temu jeszcze ciekawszy.
        • Gość: wro2015 do Rafisa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 16:26
          hahaha Rafis, zciagnij sobie zdjecia z strony UM z oficjalnego rozdania nagrod :))
          • Gość: miki Re: do Rafisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:50
            Ciekawe jest to,że konkurs tak szumnie zapowiadany jako międzynarodowy , wygrali
            Polacy. A gdzie ci słynni światowi architekci? Pewnie nie należą do izby. Przez
            tą korporacyjną solidarność nigdy nic naprawdę światowego w Polsce nie powstanie.
            • Gość: wro2015 Re: do Rafisa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.02.06, 13:59
              > Ciekawe jest to,że konkurs tak szumnie zapowiadany jako międzynarodowy , wygral
              > i
              > Polacy. A gdzie ci słynni światowi architekci? Pewnie nie należą do izby. Przez
              > tą korporacyjną solidarność nigdy nic naprawdę światowego w Polsce nie powstani
              > e.

Temat juz czesto wakowany... oprzecztyaj starzse wypowiedzi a zrozumiesz
              dlaczego. Z Sarpem akurat to nie ma nic wspolnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka