Gość: Edzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:52 Będę wkrótce przejeżdzać pociagiem przez Wrocław. Mam tam kilka godzin wolnego. Powiedzcie proszę co warto zobaczyć i czy daleko jest z PKP do rynku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dach Re: przejazdem przez Wrocław IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 10.08.05, 21:57 spacerkiem 10 minut. Zależy w jakich godzinach będziesz i ile czasu możesz poświęcić. Do zwiedzenia : Rynek, Ostrów Tumski , Panorama Racławicka, ZOO. Może Ci się spodoba i zostaniesz na dłużej? ;)) Przyjemnego zwiedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
luka182 Re: przejazdem przez Wrocław 10.08.05, 23:50 Gość portalu: dach napisał(a): > spacerkiem 10 minut powiedzialbym ze z 20... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edzia Re: przejazdem przez Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 19:06 dzięki za informację:) Mam nadziję, że wszyscy Wrocławianie są tacy mili i pokierują mnie jak się zgubię:) Wygrzebałam na tym forum taki post,ktory mam nadziję mi się przyda , a że będę tam jednak ok 5 godzin to moze coś się uda zobaczyć : "jesli idziecie od dworca to kierujecie sie na ul. Świdnicką i nia dojdziecie do samego rynku, tam oprócz głównego placu polecam pobuszowanie po okolicznych uliczkach i zobaczenie najładniejszej wrocławskiej ulicy Kiełbaśniczej czy tez Rzeźniczej.Polecam też wejscie na wieżę koscioła Elżbiety(schodki) widok na całą nizine wrocławską(wstep 5 zł). Potem kierunek północny i po chwili jestescie na Uniwersytecie tam tez mozecie zobaczyc kilka sal np aula leopoldina, tez jest mozliwosc wstepu na taras widokowy(mimo z enie tak wysoko jak na Elżbiecie to tez widac całe miasto). Obok Uniwerku jest Ossolineum i kosciół Uniwersytecki(jedyny z zachowanym przedwojennym wyposazeniem).Dalej idziecie ulica Grodzka na Ostrów Tumski, o drodze ujrzycie charakterystyczną sylwetkę Hali Targowej-warto wstąpić na kilka minut. Dalej przez most i ukazuje sie wam monumentalny widok wiez katedry i koscioła Krzyża na Ostrowie Tumskim. Przechodzicie przez kolejny ze 120 mostów Wrocławia i wchodzicie na bulwar Włostowica. Jesli bedzie w miare dobra podgoda to z tewgo bulwatu polecam popłynąć w kierunku ZOO i tam obejrzec kompleks Hali Ludowej oraz Ogród Japonski. Wrócic tez mozna łódeczką(w jedną stronę bilet 3,5 zł. Dłuzsze rejsy wiekszym statkiem kosztują cos koło 12-15 zł. Oczywiscie musicie dogłębnie zbadac Ostrów Tumski(koscioły, ogrody biskupie), mozna wjechać na wieżę Katedry(jedna z nielicznych wind w takim obiekcie w Europie). Wieczorem powrót na rynek gdzie znajdziecie dla siebie jakąś knajpkę, jesli lubiecie imprezowe klimaty to warto odwiedzic Pasaż Niepolda oraz pochodzic po okolicznej dzielnicy czterech swiatyn-mimo ze jeszcze zrujnowana to bardzo klimatyczna(szczególnie ulica Włodkowica). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublinianka Re: przejazdem przez Wrocław IP: *.devs.futuro.pl 11.08.05, 23:31 Ojjj wrocławianie są strasznie mili i otwarci... ja jestem pod wrazeniem tych ludzi i tego pięknego miasta. Nie musisz nigdzie specjalnie chodzić, wyjdź z dworca i rozwjrzyj sie wokoło, tam wszędzie jest pieknie i klimatycznie. Ja polecam rynek... urzekł mnie tak że siedząc w Lublinie tylko chce mi się płakać ze nie mieszkam we Wrocku. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: et22 Re: przejazdem przez Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 10:19 > wyjdź z > dworca i rozwjrzyj sie wokoło, tam wszędzie jest pieknie i klimatycznie oj jest klimatycznie;))), ale moze nie rozgladaj sie tak za bardzo kolo dworca :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: przejazdem przez Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 12.08.05, 12:21 Edzia to jest mój opis. Trasa akurtat na kilka godzin bez wdawania sie w szczegóły. Po prostu wyjdz z dworca i kieruj sie Świdnicka do rynku, potem Uniwerek i Ostrów Tumski(mozesz isc przez wyspy Odrzanskie-wprawdzie dopiero zaczynaja byc remontowane ale z nich jest świetny widok na Stare Miasto). Jak masz np 5 godzin to popłyń z Ostrowa w okolice ZOO i hali ludowej. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bemola Re: przejazdem przez Wrocław 14.08.05, 23:28 hmmmm jednak płyniecie nie jest dobrym pomysłem bo sie mało widzi a poza tym jest to strasznie nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przewodnik Re: przejazdem przez Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 15:45 Szkoda ze nie napisalas kiedy bedziesz bo moze moglbym byc Twoim przewodnikiem, bo chetnie bym spedzil kilka godzin z atrakcyjna, inteligenta kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas3 Re: przejazdem przez Wrocław 12.08.05, 16:10 Nie bądż głupia,i nie wysiadaj z pociągu ! We Wrocławiu nie ma nic wartego obejżenia,a Wrocławianie tylko czekają na okazję,aby cię orżnąć,a może nawet i zerżnąć ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekhm? Re: przejazdem przez Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:09 smutas, ty to musisz miec smutne zycie Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: przejazdem przez Wrocław 12.08.05, 19:31 Niestety jak się bedziesz za bardzo rozglądać to się możesz rozczarować. Właściwie poza rynkiem wszędzie kamienice obłażące z tynku, koszmarne architektonicznie plomby (obłażą z farby pomimo, że mają często tylko kilka lat), chodniki zatarasowane przez samochody tak, że często nie ma jak przejść. Warto też uważać, żeby nie wpaść do rowu, bo wiele ulic jest rozkopanych. Trzeba też uważać na psie kupy, nie warto przyglądać się zbyt dokładnie chodnikom i skwerom, bo wszędzie pełno śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tia Re: przejazdem przez Wrocław IP: *.server.ntli.net 13.08.05, 00:58 aby zrozumiec trzeba doswiadczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edzia Re: przejazdem przez Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 16:31 a właśnie, że Wrocław to piekne miasto. Przymykałam oko na remonty czy inne bzdurki, ktore nie przyćmiły jego uroku i klimatu. Dzięki wam wszystkim za posty,szczególnie Tobie "Rafis". Twój opis miałam wydrukowany i bardzo się przydał:)Niestety pogoda i czas nie pozwolił na wizytę w Zoo czy w ogrodzie botanicznym, ale muszę kiedyś i to zobaczyć:) Trzymajcie się Wrocławianie , fajni jesteście:) Odpowiedz Link Zgłoś