Dodaj do ulubionych

podobno jakieś nowe kino otwierają?

IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.wroc.pl 01.09.05, 21:34
Z repertuarem klasycznym. Coś podobno mówili w PR W-w.
Słyszał ktoś coś?
Obserwuj wątek
    • Gość: almostangel Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 09:55
      podobno :)
      na dworcu głównym, w podziemiach...
      wczoraj można było obejrzeć- 'czystą formalność'
      pzdr.
    • Gość: . Re: podobno jakieś nowe kino otwierają? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 02.09.05, 10:47
      .: Nowe kino we Wrocławiu :.
      01 września 2005 - 17:12

Dziś o 20 w podziemiach wrocławskiego Dworca Głównego PKP, gdzie działa Teatr
      Ad Spectatores, otwiera się nowe kino. Reperuar będzie ambitny - dziś "Czysta
      formalność" z Romanem Polańskim i Gerardem Depardieu, przez następne trzy
      tygodnie filmy Francisa Forda Coppoli o Ojcu Chrzestnym, pod koniec miesiąca
      - "Noc na ziemi" Jima Jarmusha. Bilety mają kosztować najwyżej 5 złotych..
      Seanse Kinie Ad Spectatores rozpoczynać się będą w każdy czwartek o godz.
      20.00.

Tatiana Drzycimska PRW

• Gość: 7 mikolaj Re: podobno jakieś nowe kino otwierają? IP: *.swipnet.se 02.09.05, 19:41
        Duzo powiedziane nowe kno.Salka duszna,mala zaniedbana.
        Taki schron z czasow drugiej wojny.Nikt godny do takiej
        zaplutej salki nawet nie zagladnie.
        Podejrzewam , ze probuja wyzebrac jaks dotacje unijna.
        • Gość: o! Re: podobno jakieś nowe kino otwierają? IP: *.206.113.77.telsat.wroc.pl 02.09.05, 20:30
          Ot, co!
        • Gość: * Re: podobno jakieś nowe kino otwierają? IP: *.kask.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 03:21
          a ktoś z was był na pierwszym "seansie"? jak wrażenia?...
          • Gość: 7777 Re: podobno jakieś nowe kino otwierają? IP: *.swipnet.se 03.09.05, 03:32
            Jakie sa warunki projekcji?
        • Gość: Maciej Masztalski Re: podobno jakieś nowe kino otwierają? IP: *.idea.pl 04.09.05, 22:50
          Zawsze mnie zaskakuje żarliwość negatywnych wypowiedzi. Albo ja co złego komu
          robię. Jak ktos nie chcę to nie przychodzi.Musu nie ma. Salka faktycznie mała,
          duszna, zaniedbana -nie zgadzam się. Remenotujemy wedle własnych sił. Schron -
          to nie tutaj, to jest zwykła piwnica. Nikt godny nie zajdzie? Jesteś odważny w
          sądach przyjacielu, niesty mocno krzywdzący. Rozumiem, że twoja godność pozwala
          Ci obrażać innych - tych maluczkich którzy przychodzą na Dworzec bo stoisz w
          łańcuchu ewolucji przynajmniej dwa schodki wyżej. Dotacja unijna? Na co? Cztery
          seanse w miesiącu? Jaki w tym sens? Zarobek? 5 złotych bilet wstępu. Fakt!
          Zbijamy na tym majątek. Coś koło 200 złotych miesiecznie-po opłaceniu prądu,
          czynszu, herbaty, kawy i praw autorskich nie zostaje nic. Jest jeden cel:
          chcemy pokazać naszej publiczności jakie kino lubimy, jakie cenimy, pogadać
          wspólnie o przemysleniach. Jeśli nikt nie przyjdzie, seans i tak sie odbywa, bo
          chcę rozwijać zespół poprzez kontakt z wysokiej klasy sztuką. Warunki kinowe są
          marne. Nie o to wszak chodzi. Nie robimy konkurencji Multipleksom. Tu są
          fotele, kanapy i herbata lub kawa do wyboru. Ekran o przękątnej ok. 3 m. Obraz
          rzucany z projektora oraz dźwięk z nagłośnienia teatralnego. Po co to robimy?
          Bo jest to bez sensu! I właśnie dlatego! Na przekór wszystkiemu! Ot dla głupiej
          idei, którą nie uważamy za głupią. Pierwszy seans był bardzo przyjemny.
          Zaskoczyło nas zainteresowanie i spora frekwencja. To miłe i pozdrawiam bardzo
          gorąco wszystkich którzy byli z nami w zeszły czwartek oraz tych którzy bedą z
          nami w przyszłości.
          • Gość: . Re: podobno jakieś nowe kino otwierają? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 05.09.05, 11:18
            Przewidujecie może projekcje niemych filmów z taperem?Chętnie bym coś takiego
            zobaczył.Pozdrowionka.
            • Gość: Maciej Masztalski Re: podobno jakieś nowe kino otwierają? IP: *.idea.pl 05.09.05, 13:07
              Jest to niewykluczone. Nie myśleliśmy o tym, ale pomysł wydaje się być ciekawy.
              Pozdrawiam.
    • Gość: dorsz Re: podobno jakieś nowe kino otwierają? IP: *.idea.pl 04.09.05, 22:34
      Byłem, byłem !!! Salka owszem mała ale z klimatem. Było jakieś 30 osób i to był
      już komplet. Więcej raczej się już nie zmieści. Rozmawiałem z organizatorami i
      mówili, że chcieli aby wejścia były za darmo ale nie przeszło z prawami
      autorskimi i dlatego biorą symboliczne 5 zł. Ale w cenie jest również kawa lub
      herbata wiec jakby nie było - wejście prawie darmowe. Generalnie było
      sympatycznie i z fajnym kameralnym klimatem. Nikt nie jadł popcornu i szeleścił
      papierkami. Wrócę na pewno. Dobrze, że chociaż będzie jedno kino w tym mieście
      z ambitnym repertuarem.
    • Gość: repertuar GDZIE REPERTUAR??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 10:32
      • Gość: Maciej Masztalski Re: GDZIE REPERTUAR??? IP: 217.116.100.* 05.09.05, 10:38
        Repertuar będzie zawsze dostępny na stronie Teatru Ad Spectatores
        www.adspectatores.art.pl
        Pozdrawiam
        • Gość: b. Re: GDZIE REPERTUAR??? IP: 15.203.169.* 06.09.05, 18:38
          Maćku, gratulacje za pomysł. Im więcej takich ludzi jak Ty, tym bardzej Wrocław
          robi się interesujący.

Serdecznie pozdrawiam
          • Gość: Marek jak tam do was trafic? IP: *.skane.se 06.09.05, 23:44
            czy moge zorganizowac jakas fajna u was imprezke z udzialem aktorow?
            • Gość: mia powodzenia! ... IP: *.prawo.uni.wroc.pl 07.09.05, 10:52
              ...i do zobaczenia!
              • Gość: Marcin Sołtys Re: powodzenia! ... IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 07.09.05, 19:09
                Świetny pomysł, chociaż dworcowa lokalizacja taka sobie. Jak tam najłatwiej
                trafić? Na stronie znalazłem tylko repertuar teatralny... Pozdrowienia!!!
                • Gość: kelo Re: powodzenia! ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:53
                  A może jednak poszukać lepszej lokalizacji na to kino. Z tego co wiem, w
                  Browarze Mieszczańskim myśleli o uruchomieniu takiej inicjatywy - może warto z
                  nimi porozmawiać?
                  • ert3 Re: powodzenia! ... 09.09.05, 13:12
                    Jest też od lat nieczynne kino Pionier na ul.Jedn.Narodowej tylko nie wiadomo w
                    jakim jest stanie i do kogo należy.
                  • Gość: Maciej Masztalski Re: powodzenia! ... IP: *.orange.pl 21.09.05, 16:47
                    Kochani, zdaję sobie sprawę, że Dworzec wrocławski nie jest najprzyjemniejszym
                    miejscem w naszym mieście, ale... no właśnie, na mapie Polski jeśli chodzi
                    wartość architektoniczną jest w ścisłej czołówce- zbudowany w 1856 roku o dość
                    ciekawej historii, niezaprzeczalnie piękny i tajemniczy, z konstrukcją
                    peronowych wiat zaprojektowanych przez pana Eifla(tego od paryskiej wieży i
                    nowojorskiego symbolu wolności). Być może w innym miejscu byłoby lepiej, ale
                    jeśli nikt nie podejmie się zadania oswajania miejsc niezwykłych to one prędzej
                    czy później zginą. Jestem z Dworcem związany emocjonalnie, część spektakli
                    realizowanych przeze mnie jest umiejscowionych w tym właśnie miejscu, do
                    powstania innych Dworzec inspirował, kiedy indziej rozprawiam się z jego
                    historią, bo wiem, że nasz wrocławski Dworzec to miejsce magiczne, które
                    jeszcze zabłyśnie jaśniejszym światłem i które można pokochać, choć będzie to z
                    początku miłość trudna. Wiecie jak długo musiałem namawiać aktorów żeby chcieli
                    na Dworcu grać, związać z nim swoje życie, chodzić tu na próby. Tak samo będę
                    namawiał widzów żeby nas odwiedzali na Dworcu i walczył o to aby stał się
                    kawałkiem przyjaznej ziemi, miejscem w którym można zapomnieć o codziennych
                    troskach a nie tylko nazgarniać po gębie od jakiegoś pijanego bandziora. Wiem,
                    że jest to w mojej mocy, ponieważ głęboko wierzę we wrocławski Dworzec. Wierzę,
                    iż za każdym razem jak będziecie przechodzić przez nieprzyjazne podwoje PKP,
                    świadomość, że jesteśmy gdzieś tam i właśnie próbujemy, rozmawiamy o teatrze
                    albo filmie, oglądamy czyjeś fotografię bo ktoś ma wernisaż, albo po prostu
                    usłyszycie muzykę granego właśnie spektaklu, lub zobaczycie jak przez perony
                    idzie grupa ludzi śpiewająca socrealistyczne piosenki, bo właśnie wyszli z
                    pociągu widm i zmierzają na III akt spektaklu, wierzę, iż wtedy uśmiechniecie
                    się w duchu, albo otwarcie się uśmiechniecie i poczujecie się jak we własnym
                    domu, że przyjdziecie do nas śpiewać socrealistyczne piosenki razem z nami,
                    przyjdziecie pogadać o teatrze lub zwyczajnie pouczestniczyć w przedstawieniu.
                    Tak właśnie w to wierzę i sami rozumiecie, że nie mogę tak po prostu spakować
                    walizek i pójść gdzie indziej, bo zawiódł bym wtedy wszystkich: was, moich
                    aktorów, ludzi którzy ze mną pracują, siebie, ale przede wszystkim zawiódł bym
                    miejsce które kocham i w które wierzę. Trochę patetycznie, ale od serca.
                    Pozdrawiam!
                    PS: Repertuar i mapka z lokalizacją jest dostępna na stronie:
                    www.adspectatores.art.pl niebawem też dorobimy się jakiegoś szyldu;) Raz
                    jeszcze pozdrawiam wszystkich, i tych co mnie lubią, i tych co mnie nie lubią
                    choć mnie nie znają.
    • Gość: e tam Re: podobno jakieś nowe kino otwierają? IP: *.kujawsko-pomorskie.pl 12.09.05, 14:58
      Torun Film Festival<a href="http://www.toffi.filmforum.pl"> Torun Film Festival</a>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka