Dodaj do ulubionych

HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!!

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.05, 11:49
Kto z Was jest za przywróceniem naszej hali jej pierwotnej nazwy - HALA
STULECIA !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: josip Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 11:55
      gdyby bitwe pod lipskiem wygrala strona druga to moze..ale wtedy pewnie hala by sie tak nie nazywala.
      • robak_wroc Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 20.11.05, 19:08
        niektorym to sie nudzi. zmiany nazw ulic, placow, hal. zmiencie sobie jeszcze
        nazwiska o bedzie cacy - do kompletu pasowac bedzie idealnie.
    • Gość: Wojtek Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.05, 11:58
      Tutaj artykuł o jej historii:

www.nasz.wroclaw.pl/hala/
    • afilipinka Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 15.10.05, 12:37
      Popieram
    • kolejar Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 15.10.05, 12:58
      Ja!!!
      Hala Stulecia znana jest na świecie jako Hala Stulecia, a nie jakaś tam Ludowa.
      Czasy "ludu pracującego miast i wsi" już przeminęły. Poza tym ta "Ludowa"
      kojarzy mi się nawet... z Narodowo-Socjalistyczną Niemiecką Partią Robotniczą i
      jej Wodzem :). A bitwa pod Lipskiem była niezależnie od tego, kto ją wygrał.
      Napoleon nie wszystkim musiał się podobać. Książę Józef Poniatowski zginął -
      niech to będzie chociażby ku Jego pamięci.
      Więc tak, tak, tak!
      • Gość: ano czy na pewno? IP: *.dhl.com / 165.72.200.* 15.10.05, 13:10
        Przeciez ro dowód zwycięstwa nad Napoleonem, kóry dał nam w przeciwienstwie do
        nPrusaków namiastkę niepodległości i był naszym sprzymieżeńcem.Idąc za ciosem
        nazwijmy Mickiewicza Aolf Hitler Strasse itd kaiserstrasse, Fontanna
        Bismarcka ...To z pewnościa historyczne nazwy ale czy zawsze znajdujące swoje
        uzasadnienie? Hala Sulecia jest z tej nazwy znana tym , którzy historią się
        interesują ale przechodzień, turysta zna ja jako Ludową..ja bym zostawił w
        spokoju. A jeśłi już to po całości..żadnych grunwaldzkich, piłsudskich,
        papieskich itd...
        • kolejar Re: czy na pewno? 15.10.05, 20:38
          Gość portalu: ano napisał(a):
          A jeśłi już to po całości..żadnych grunwaldzkich, piłsudskich,
          > papieskich itd...

No, nie przesadzałbym. Piłsudskiego na Ogrodową, Pl. Legionów na Pl. Słoneczny,
          ani Wyszyńskiego na Św. Wojciecha raczej już nie zmienimy. Jednak jestem
          zwolennikiem przywracania dawnych nazw poza czymś w rodzaju Mickiewicza - na
          Hitlera, albo Fridricha Ebertha - bo nawet nikt nie wie, kim był ten drugi :).
          Ale Nowowiejska mogłaby znów być Św. Michała Archanioła, a Jedności Narodowej
          Św. Mateusza itd. A najbardziej chciałbym, żeby moja ulica wróciła do pierwotnej
          nazwy - Braci Grimm, bo teraz nazywa się idiotycznie (kto zgadnie jak?).
          P.S.:
          Plac Grunwaldzki znów Placem Gwiazdy Szczytnickiej!
          • Gość: bonczek ale IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.10.05, 21:57
            Wydarzenie z 1813 roku było ewidentnie patrząc z polskiego punktu widzenia nie
            na ręke nam jako narodowi. Zatem dlaczego mamy wracać nazwą do Hali Stulecia
            skoro własnie od rocznicy tej bitwy nazwa owa pochodzi? Jest to przy całym
            szacunku dla historii tego miejsca pewien niesmak z patriotycznego punktu
            postrzegania sprawy.
            • Gość: Selenoid Hala Stulecia Jestem Za! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.05, 01:09
              A ja jestem za. Nadajmy, zostawmy nowe/polskie nazwy temu co sami
              zmieniliśmy/zbudowaliśmy/odbudowaliśmy . Hale zbudowali Wrocławianie i nadali
              jej nazwę Hali Stulecia. I niech tak się nazywa na następne stulecia!
              • Gość: arek ich bin dafür :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 10:49
                > A ja jestem za. Nadajmy, zostawmy nowe/polskie nazwy temu co sami
                > zmieniliśmy/zbudowaliśmy/odbudowaliśmy . Hale zbudowali Wrocławianie i nadali
                > jej nazwę Hali Stulecia. I niech tak się nazywa na następne stulecia!

hehe, nareszcie wszystko bedzie nazywac sie po niemiecku ;)

ale tez jestem ZA.
                • antal Re: ich bin dafür :] 16.10.05, 16:14
                  A ja mam, delikatnie mówiąc, mieszane uczucia. Zwłaszcza po zmianie nazwy Placu
                  1-Maja (BTW - on dla mnie zawsze będzie Placem 1-Maja, mimo, że bez jakiekolwiek
                  żalu pożegnałem nazwy typu "Plac PKWN", czy "ul. Nowotki")... Zmiany nazw
                  podyktowane ideologią czy "przywracaniem prawdy historycznej" trącą mi zasadą
                  "cuius regio eius religio"...
                  • Gość: Krzyś ZA! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.05, 18:14
                    Ja też jestem za!
          • wro73 Re: czy na pewno? 16.10.05, 10:57
            kolejar napisał:

> nazwy - Braci Grimm, bo teraz nazywa się idiotycznie (kto zgadnie jak?).

No to spróbuje - Szanowny Kolego W. - Spółdzielcza?
            • kolejar Re: czy na pewno? 16.10.05, 12:45
              wro73 napisał:

> kolejar napisał:
              >
              > > nazwy - Braci Grimm, bo teraz nazywa się idiotycznie (kto zgadnie jak?).
              >
              > No to spróbuje - Szanowny Kolego W. - Spółdzielcza?

Po prostu WYGRAŁEŚ! I to podwójnie. Przykro mi tylko, że nie mam nagrody dla
              Ciebie :)... Ale może coś wymyślę?
              • wro73 Re: czy na pewno? 17.10.05, 12:21
                kolejar napisał:

>
                > Po prostu WYGRAŁEŚ!

No cóż - wiedziałem :))))

> I to podwójnie. Przykro mi tylko, że nie mam nagrody dla
                > Ciebie :)... Ale może coś wymyślę?

Mam doświadczenie w działalności non profit - tak więc nagroda niekonieczna :))
                • kolejar Re: czy na pewno? 17.10.05, 19:57
                  wro73 napisał:
                  > Mam doświadczenie w działalności non profit - tak więc nagroda niekonieczna :))

Nie mniej jednak, a zwłaszcza, że bawimy się non profit, nagroda powinna być.
                  Może dopiero w życiu wiecznym, amen, ale będzie! :)
          • antal Re: czy na pewno? 16.10.05, 16:07
            Czy architektonicznie to wciąż jest Plac Gwiazdy Szytnickiej. W końcu dokonano
            tam wielkich wyburzeń...
            • kolejar Re: czy na pewno? 16.10.05, 18:44
              antal napisał:

> Czy architektonicznie to wciąż jest Plac Gwiazdy Szytnickiej. W końcu dokonano
              > tam wielkich wyburzeń...

I w tym przypadku to jest cały problem... To była gwiazda 6-ramienna, a teraz
              ch... nie gwiazda.
          • 1410_tenrok Re: czy na pewno? 19.11.05, 14:27
            Kazdy, kto sie tu urodzil i wychowal - wyrastal na tradycji tego miasta. Byla
            ona polska, czeska, austriacka, pruska, niemiecka i znow polska. Choc do 1945
            roku ludzie mowili tu po Niemiecku. Wydrapywanie tradycji tego miasta, ktora
            tak sobia narastala i tworzenie na sile jakiejs nowej, wirtualnej - zawsze bylo
            bez sensu. Jezeli zaakceptujemy to miasto, jakim ono jest, to odkryjmy jego
            tradycje. Historyczne nazwy ulic - te sredniowieczne - powinny wrocic. Jezeli
            sa momumenty architektoniczne o znaczeniu swiatowym, a do takich należy Hala
            Stulecia niewątpliwie - to i takie nazwy winny wrocic. Takie jest to nasze
            ukochane miasto Wrocek i tego nie zmienimy, bowiem jestesmy obecnie pasazerami
            w tym wielkim nadodrzanskim statku kosmicznym.
      • Gość: widmogomulki Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.05, 17:56
        Jestem za! Niech zniknie nastepny relikt komuny!
        • Gość: ano widmo komuny? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.10.05, 20:25
          Przeciez Halę tak nazwano po wojnie w 1945 a komuna i PRL to dopiero 1948 więc
          jakie widmo?
          Po za tym nie chciałbym by coś nosiło nazwę - synonim czegoś dla Polaków
          niemiłego.
          NP. Zyklonplatz?
          • kolejar Re: widmo komuny? 18.10.05, 07:18
            Gość portalu: ano napisał(a):
            > Przeciez Halę tak nazwano po wojnie w 1945 a komuna i PRL to dopiero 1948 więc
            > jakie widmo?

Poucz się trochę historii, a głos dopiero potem zabieraj - durniu.
            • Gość: ano wykolejony kolejar IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.05, 08:24
              Jeśli ja jestem durniem to jak Ciebie nazwać?
              Poczytaj trochę, nawet nie musisz rozumiec o co i tak nie posądzam. PRL jako
              twór administracyjny obowiązywał od 1952 roku (sic!) natomiast potoczne
              rozumienie komuny funkcjonuje od 1948 roku a więc od czasu kiedy zniesiono
              praktycznie wszelakie znamiona demokracji i pluralizmu. Poczytaj o wyborach,
              referendum, Mikołajczyku i prawdziwej komunie. To było kilka lat po Hali
              (Ludowej) ...historyku Wrocławia.
              • Gość: ano ot przykład IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.05, 08:25
                W 1948 roku nastąpił zwrot polityczny, oznaczający nasilenie się stalinizacji w
                metodach budowy socjalizmu w Polsce i eliminację z życia politycznego idei tzw.
                polskiej drogi do socjalizmu, przez odsunięcie od władzy Gomułki (pod zarzutem
                tzw. odchylenia prawicowo-nacjonalistycznego) oraz zjednoczenie partii
                politycznych i organizacji społecznych na warunkach narzuconych przez
                komunistów. W lipcu 1948 roku powstał Związek Młodzieży Polskiej z połączenia
                czterech organizacji młodzieżowych, w grudniu 1948 roku powstała Polska
                Zjednoczona Partia Robotnicza z połączenia Polskiej Partii Robotniczej i
                Polskiej Partii Socjalistycznej, w 1949 roku powstało Zjednoczone Stronnictwo
                Ludowe z połączenia Stronnictwa Ludowego z resztkami PSL Mikołajczyka oraz
                Centralna Rada Związków Zawodowych i Związek Bojowników o Wolność i Demokrację
                (ZBoWiD). W 1950 roku część działaczy chadeckich wstąpiła do Stronnictwa
                Demokratycznego. Uprzemysłowienie kraju kontynuowano w latach 1950-1955 (Plan 6-
                letni), redukując tym samym środki na rolnictwo, a rozbudowując głównie
                przemysł ciężki, zbrojeniowy, maszynowy, energetyczny. W tym okresie rozpoczęto
                także kolektywizację rolnictwa; trwała przebudowa społeczna kraju (migracja
                ludności, urbanizacja). W 1950 roku zawarto umowę pomiędzy kościołem katolickim
                a państwem, zakładającą przejęcie majątków kościelnych i Caritasu.

• Gość: KOMANDOS BEZ SENSU !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 15:54
        Napisz jeszcze że centralna ulica Gdańska powinna się nazywaś SS DANZIGER
        HEIMWEHR bo przecież nią walczyli nasi żołnierze na Westerplatte ...

Jak można mieś tak ograniczoną świadomość historyczną - idąc tym duchem
        powinniśmy siętować nadal 22 lipca bo przecież i tak z komuną walczyliśmy więc
        można to traktować jako symbol walki.
        Nazwa HALA STULECIA jest gloryfikacją PRUSKIEGO MILITARYZMU więc popieranie jej
        przez Polaków znamionuje .../ no co ??? pytanie ...
    • Gość: ano Pl. Jana Pawła II - kto za zmiana nazwy na 1 Maja? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.05, 19:26
      na pl 1 Maja?
      • Gość: dolnoślązak Re: Pl. Jana Pawła II - kto za zmiana nazwy na 1 IP: 195.205.73.* 18.10.05, 09:04
        Jestem za utrzymaniem nazwy Plac 1 Maja. Nazwa zakorzeniona, nie ma konotacji z
        komunizmem. W końcu 1 maja jest świętem pracy również w krajach zachodniej
        Europy. Jeśli komuś nie pasuje to święto (państwowe zresztą), to może
        zlikwidować je i zniść dzień wolny? Przy okazji zniesiemy "pomostowe" niby-
        święto 2 maja (święto flagi - sic!). Wojtyłomania przybiera rozmiar epidemii -
        kult jednostki do potęgi.
        • Gość: rybie oko Re: Pl. Jana Pawła II - kto za zmiana nazwy na 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:19
          Ja proponuję powrót Do Koenig Platz.W Polsce nie ma pracy to po co ci człeku 1
          Maja.
    • Gość: killla a ja jestem przeciw IP: *.wroclaw.mm.pl 18.10.05, 09:22
      śmieszy mnie to,że niektórym wyrażenia : "lud" czy "ludowa" źle się kojarzą.
      chciałbym zwrócić uwagę, że wodróżnieniu np. od niektórych historycznych nazw
      ulic hala pod nazwą "Hala Stulecia" występowała przez 32 lata (1913-1945),
      podczas gdy pod nazwą "Hala Ludowa" już 60 lat.
      Poza tym w Polsce, poza Wrocławiem o historycznej nazwie tej hali wie niewielka
      grupa osób, zaś "Halę Ludową" kojarzy większość Polaków.
      Również za granicą jedynie dawni mieszkańcy Wrocławia i pasjonaci historii
      architektury kojarzą nazwę "Hala Stulecia". Dla większości turystów jest
      całkowicie obojętne, jak kiedyś nazywał się ten obiekt, a jak nazywa się teraz.
      Skoro więc nazwa Hala Ludowa funkcjonuje od 60 lat, 2 razy dłużej niż nazwa
      historycznie pierwsza, to ja osobiście nie widzę powodów dla zmiany nazwy.
      • Gość: erni Re: HALA STULECIA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.10.05, 10:04
        Jestem za Halą Stulecia bo to oryginlna nazwa. We Wszystkich folderach
        turystycznych zagranicznych i architektonicznych hala występuje jako
        Jahrhundert Halle czy Century Hall. Berg wybudował ją jako Halę Stulecia i tak
        zasłynęła na całym świecie.
        • Gość: Wiarus Re: HALA STULECIA IP: 62.87.160.* 18.10.05, 15:37
          Ja tez jestem ZA.
    • Gość: Dendryt Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.05, 12:28
      Jestem Za!
      A moze i by nazwac ktoras z ulic imieniem Maxa Berga?
      • Gość: xxl Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: 156.17.105.* 22.10.05, 12:35
        a ja jestem za LUDOWĄ....zawsze dla mnie była i jest więc niech i będzie
        LUDOWA, ja nie potrzebuję zmiany ;)
        • Gość: Wroclawianin Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.05, 12:48
          Skonczmy wreszcie z Ludem Pracujacym Miast i Wsi. To byly czasy rzadow
          mordercow. I to oni nadali te nazwe.

Hala Stulecia byla zbidowana za pieniadze Wroclawian a oni nadali jej juz imie -
          Hala Stulecia!
          • Gość: tia wszystko pozmieniajmy........... IP: 82.26.56.* 22.10.05, 13:43
            to chyba jakas paranoja, ja rozumie ze czas na zmiany ale nie zmiany nazw ,
            dojdzie do tego ze za kazdej kadencji beda nowe nazwy i tak ma wygladac WROCLAW,
            zamiast zajmowac sie pie..mi niech lepiej uruchomia kolejke naziemna, niech
            wrescie zrobia cos z ta Odra - transport publiczny, turystyczny, plywajace
            restauracyjki, poprostu przeplywa Odra przez miasto wrecz niezauwazalnie (za
            wyjatkiem przekroczenia stanu) i wtedy mozna sie bawic w plebiscyt nazw
          • Gość: marysia Re: HALA STULECIA - może być? !!!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 22.10.05, 13:49
            . >To byly czasy rzadow mordercow.

Czy mówił tobie ktoś, że jesteś bardzo pocieszny, pisz dalej te swoje głupoty,
            to troczę poprawisz mi humor.

A co do nazwy to mi wszystko jedno.
        • Gość: Pinokio Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.block.alestra.net.mx 22.10.05, 13:41
          Ludowa- to chinska republika.Albo samochod-("Volkswagen").
          A Hala -Stulecia.
          • Gość: bartollommeo Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.05, 00:07
            Właśnie zmieńmy nazwę Volkswagen na Samochód Stulecia. Przecież to jakaś
            paranoja wyraz "ludowy" kojarzy się co poniektórym z komuną ludzie troszkę rozsądku!
            Nazwa jest dobra i taka powinna zostać.Szkoda że Pani Konserwator nie jest taka,
            jak chodzi o podejmowanie decyzji na temat chociażby wyburzania budynków.
    • Gość: Breslauer Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.05, 14:06
      Ja te za. Wreszcie hala bedzie Wroclawska a nie ogolnopolska/ludowa :)
    • Gość: Stuletni Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.05, 19:22
      A moze Hala Lodowa :) ?
    • Gość: przeciw Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 15:04
      Zdecydowanie przeciw. 60 lat historii w Polsce i nowej nazwy to więcej niż 50%
      jej istnienia.
    • Gość: STANOWCZY Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 20:12
      Stanowczo nie!!!
      • 1fizia Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 18.11.05, 17:41
        Oczywiście, że tak. Co to za bzdurny pomysł był z tą ludową
    • Gość: Zenon Wypierd No jasne ! Zmieńmy także Wrocław na Breslau ! :-) IP: *.wroclaw.mm.pl 07.11.05, 20:22
      Bez przesady z tym eurointernacjonalizmem ! Widzę że wielu znacznie bardziej ma
      ochotę zadbać o historię niemiecką niż przede wszystkim pielęgnowąć rodzimą.
      • Gość: yeti Re: No jasne ! Zmieńmy także Wrocław na Breslau ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 20:51
        Jak tutaj był piękny Breslau ,to twój dziadek na stojąco pod szafą biegał w
        kieleckiej wsi.Breslau ,Breslau uber alles.Jasne ze Hala Stulecia,ale zawsze
        Śląsk Wrocław.
      • 1410_tenrok Re: No jasne ! Zmieńmy także Wrocław na Breslau ! 19.11.05, 14:31
        To pieknie powiedziane, ale tu takiej neni! Tu kamienie gadaja po swojemu i
        musisz to bratku zaakceptowac! A nazwa Breslau nie musi wracac ona sie z nazwy
        Wroclaw urodziła, czyli jest, jakby to powiedziec, corką.
    • Gość: jajco strusia Re: No jasne ! Zmieńmy także Wrocław na Breslau ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:03
      Ciotka chyba zrobiłaś siusiu do wyra-ty świntuszko
      • Gość: kopułka Re: No jasne ! Zmieńmy także Wrocław na Breslau ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:13
        Co za nazwa Hala Ludowa-to komuchy nazwały ten piekny obiekt tak
        fatalnie.Absolutnie i bezwzględnie stanowczo i kategorycznie ZMIENIĆ
        • Gość: szambonurek Re: No jasne ! Zmieńmy także Wrocław na Breslau ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:20
          Zmienić na Grand Pisuar. I na czasie i tak po zagranicznemu
          • Gość: pipa Re: No jasne ! Zmieńmy także Wrocław na Breslau ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:25
            Chyba jeżdisz po Wrocku słynnym WUKO -nie parkuj na Trójkącie Bermudzkim w
            segmencie Traugutta tam jest zakaz.
    • Gość: erni Re: BASTION SAKWOWY IP: *.ok.ae.wroc.pl 08.11.05, 10:45
      Na pewno należy powrócić do orginalnej nazwy Bastionu sakwowego w ciągu
      promenady staromiejskiej, która za komuny została marsjańsko nazwana jakimś
      wzgurzem partyzantó- chyba dlatego że po wojnie dzieci lubuły się tam bawić w
      wojnę.
    • Gość: A może tak? Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 21:03
      A może "Ludowa hala stulecia"!
      • Gość: az ZA A NAWET PRZECIW IP: *.w83-112.abo.wanadoo.fr 19.11.05, 00:17
        STUDOWA LUB LULECIA
    • Gość: bartollommeo Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.05, 21:51
      Jestem zdecywanie przeciw!!! Hala Ludowa- ta nazwa to juz tradycja, wpisała się
      w naszą Wrocławską historię i tradycję. W oficjalnych dokumentach może sobie być
      używana nazwa podwójna, z zaznaczeniem że została zbudowana jako Hala Stulecia
      przez Niemców, a po wojnie Polska nazwa to Hala Ludowa.
    • Gość: em Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.fampa.clk.net / *.jgora.dialog.net.pl 18.11.05, 23:30
      Halą Stulecia nazywała się ona raptem nieco ponad 30 lat. Halą Ludową - już 60.
      Co ma prawo być "bardziej" tradycją?
      Czy jeśli teraz zmienimy nazwę Hali, to czy potem przyjdzie czas na Most
      Cesarski (to nieważne, że 60 lat nazywany jest już Grundwaldzkim) albo nawet
      Aleję SA albo cesarza Wailhelma (drobnostka, że ponad pół wieku nosi ona nazwę
      Powstańców Śląskich).
      Sztuczne "wskrzeszanie" tradycji, która jest już zapomniana pozostaje jednak
      sztuczne.
      • chata.wolna Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 19.11.05, 00:06
        Nazwać najl;epiej NARODNYJ ZAŁ POLSZY
        • Gość: jaga baba Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 00:26
          hala Schliesien Breslau
    • Gość: Paweł JESTEM ZA HALĄ LUDOWĄ IP: *.acn.waw.pl 19.11.05, 01:08
      Jestem za Halą Ludową i to z dwóch powodów wymienionych przez prof. Kulak:
      1. w 1813 r. wojska polskie księcia Józefa Poniatowskiego walczyły pod Lipskiem
      przeciw Prusakom- hala upamiętnia zwycięstwo pruskie, a więc i naszą klęskę i
      śmierć księcia Poniatowskiego. Nie mamy więc powodów, by tę bitwę- i jej
      okrągłą rocznicę w 1913 r.- eksponować;
      2. za Halą Ludową stoi 60-letnie już tradycja. Czyżby to było za mało ?
      W dodatku zauważmy: Hala Stulecia stała w niemieckim Breslau przez 32 lata, a
      Hala Ludowa w polskim Wrocławiu- już 60 :-)
    • Gość: IGLICA Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 19.11.05, 01:53
      A moze Hala Tysiaclecia (tysiaclecia Wroclawia).
    • Gość: wrodek1987 Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 19.11.05, 05:43
      Jesli Hala zostala nazwana Hala Stulecia to czemu mielibysmy zmieniac jej
      nazwe, to jest historia, a histroii sie nie zmieni bez wzgledu na to jaka ona
      by nie byla!
    • Gość: Sunna Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 19.11.05, 11:36
      A czy tak sie nie nazywa juz jakas hala w polsce ?
      Takie jakies mi cos sie w glowie klebi ze gdzies juz to slyszalem w poslce.
      Jakas koszykarska ?
      • cezarea Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 19.11.05, 12:17
        Ja tam proponuję nawiązanie do współczesności, gdyż od 25.10.05 zaczęła się
        nowa Era w życiu narodu: niech będzie więc Duckhall lub Rydzykhall. Pokolenia
        przynajmniej będą miały schedę po tej Wielkiej Narodowej Odnowie
    • Gość: krool Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.orange.pl 19.11.05, 12:40
      już dawno powinna zniknąc nazwa nadana za PRL, to jest hala stulecia, ipowinna
      sie tak w koncu nazywac
    • Gość: youp Re: HALA STULECIA jest w Sopocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 14:27
      Jeśli ma się nie mylić to nie nazywajcie tak samo koszykarskich hal we Wrocławiu
      i w Sopocie.
      • mamik1 Re: HALA STULECIA jest w Sopocie 19.11.05, 15:23
        A może Hala Maxa Berga ?
    • jarumin Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 19.11.05, 16:33
      Jestem za Halą Stulecia. Wczoraj przekazałem jako dar do Muzeum Historycznego
      specjalne wydanie gazety wrocławskiej na okoliczność otwarcia Hali Stulecia.
      Bardzo ciekawe i liczne ilustracje oraz teksty. Jest i wątek Polski. Zobaczyć to
      będzie można chyba pod koniec 2006 roku na wystawie o historii Wrocławia.
      Andrzej Rumiński
      • operator.walca Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 19.11.05, 17:46
        A może Hala Gąsienicowa?
        • Gość: Polo Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 18:48
          Ja proponuję Hala Moherowa.
          • cezarea Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 19.11.05, 21:04
            ja proponuję Halę Zdrojową

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka