Dodaj do ulubionych

HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!!

• Gość: @@@@ Salomonowe wyjscie! Prosze o komentarz ! IP: *.wroclaw.mm.pl 19.11.05, 23:55
      Mam pomysł - wart przemyślenia, na zasadzie gdzie dwóch się kłóci tam trzeci
      korzysta -
      Hala Maxa Berga - to może nie jest takie głupie ? I niczemu nie przeczy.
      • kolejar Re: Salomonowe wyjscie! Prosze o komentarz ! 20.11.05, 05:41
        Wyjście w istocie salomonowe, ale...
        Niestety, Hala Stulecia jest znana w świecie...
        Maxa Berga szanuję. Chciał dobrze. Mój blok jest, jaki jest. Na owe czasy to był
        czad. W dzisiejszych realiach Rzeczypospolitej wciąż jest czadem... Te ogrody...
        Jednak Hala Stulecia. Dlatego. Bywałem w świecie. Nikt nie wie, co to Wroclaw,
        co to Breslau, co to Hala Ludowa. Max Berg - jasne!, Breslau, Wroclaw,
        Jahrhunderthalle. I Pölzig, i Mendelsohn... Sztuka jest sztuką. Naziści i
        sowieci ją niszczyli. Nie bądźmy takimi idiotami.
    • kolejar Ja jestem stąd. 20.11.05, 05:32
      Urodziłem się tu i mieszkam tu - na ul. W.&J. Grimmów. Moi przodkowie są z mista
      Lviv. Kochali swoje miasto - czy nie dość?
      Podstawą jest tożsamość. Także miejsca. Jestem stąd, a więc to miejsce jest mi
      szczególnie drogie. Z całą swoją przeszłością - historią. Także tą niezbyt miłą
      dla patriotów polskich. Ale ja jestem stąd - jak Śp. Lothar Herbst. Jestem z
      Wroclaw-Breslau - jakkolwiek zwał tą moją miejscówkę.
      W związku z powyższym jest Hala Stulecia - nie żadna tam Ludowa.
      Rozumiem trochę te resentymenty. Mickiewicz wciąż stoi na lwowskim Rynku.
      Cmentarz Orląt wreszcie otwarty. Fredro jest na naszym Rynku. Sobieski w
      Gdańsku. Wciąż kocham Julię T. Zaprzyjaźniłem się z ludźmi z OUN - wystarczy?
      Zaprawdę powiadam Wam - nikt na świecie nie wie, co to jest Hala Ludowa. O Hali
      Stulecia słyszeli wszyscy.
      Na zakończenie przepraszam wszystkich tych, których w furii polemiki poobrażałem
      w poprzednich postach.
      • Gość: vrotslav2011 H A L A S T U L E C I A IP: *.cable.ubr01.hawk.blueyonder.co.uk 20.11.05, 05:56
        Powiedzmy że można ją od nowa nazwać Stulecia bo za 6 lat bedzie miała 100 lat,
        wtedy (już po generalnym remoncie) zrobi się na tą cześć wielką ludową imprezę.
        Można podciągnąć pod to expo i cyberpunk. J.M.Jarre kontra D.Coperfield, wielka
        historyczna balanga. Śląsk Wrocław kontra reszta świata, wystawa ziem
        oswojonych, plus Reality Show z miasta na żywo prowadzone przez Gucwińskich w
        necie.
        • kolejar Re: H A L A S T U L E C I A 20.11.05, 09:39
          vrotslav2011!
          Słusznie piszesz.
          • operator.walca Re: H A L A S T U L E C I A 20.11.05, 11:06
            Kolejar jawi się kulturalnym faciem, ale nie umniejsza to temu, iż mogę
            zaoponować w związku z Halą Stulecia. Winna zostać, gdyż nie jest to wymysł
            komuchów, lecz nas, wrocławian. Przez zacietrzewienie wywolane modą, i nieraz
            potrzebą, odrzucamy nieraz rzeczy dobre i słuszne ( nie z politycznego punktu
            widzenia). Poprzedni ustrój ( a może nie tylko ustrój, lecz i azjatyckie
            wezwania do niszczenia cywilizacji zachodniej) wyzbywał się wszystkiego, co
            było związane z poprzednimi "włascicielami" tych ziem. A, my dzisiaj czynimy
            podobnie wyzbywając się i wypeirając się elementów kultury poprzedniej
            generacji.
            W każdym pożarze płonie drewno ale i płoną książki.
            • kolejar Re: H A L A S T U L E C I A 20.11.05, 14:19
              operator.walca napisała:
              Poprzedni ustrój ( a może nie tylko ustrój, lecz i azjatyckie
              > wezwania do niszczenia cywilizacji zachodniej) wyzbywał się wszystkiego, co
              > było związane z poprzednimi "włascicielami" tych ziem. A, my dzisiaj czynimy
              > podobnie wyzbywając się i wypeirając się elementów kultury poprzedniej
              > generacji.

Twój wywód jest jakby jednak za Halą Stulecia, a nie Ludową. Ja jednak powtórzę:
              ten obiekt jest zabytkiem architektury światowej klasy (w swoim czasie
              największa kopuła na świecie - łuki ze sprężonego betonu) obecnym we wszystkich
              podręcznikach pod nazwą Hala Stulecia. Tego nie zmienimy. Nie wyszło, nie da się
              i już. To zbudował Max Berg, a nie Stefan Bryła. W Wawie jest więc "Prudential".
      • Gość: KOMANDOS TO JEST WYWÓD ABSURDALNY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 15:57
        O HALI STULECIA SŁYSZELI WSZYSCY ???? Na pewno ?? Nie rozśmieszaj mnie
        człowieku - GLORYFIKACJA W SAMYCH SWOICH ZAŁOŻENIACH ANTYPOLSKIEGO PRUSKIEGO
        MILITARYZMU JEST POZBAWIONA ZDROWEJ REFLEKSJI HISTORYCZNEJ I LOGIKI/

HITLERA TEŻ WSZYSCY ZNAJĄ WIĘC ZMIENMY NAZWĘ SIENKIEWICZA NA HITLERA - tak samo
        jak NSDAP, GOERINGA, HESSA< i wielu wielu innych
    • hobbitfrodo jestem ZA !!! 20.11.05, 15:51
      Chociaż przyzwyczaiłam się do nazwy hala ludowa :)
    • Gość: Kaziu HALA STULECIA!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.05, 16:58
      Tak!! Hala Stulecia!! I tylko taka nazwa!! I jak najszybciej wpisac ja do Unesco!!! I wtedy buractwo z tzw Wielkiej Wyspy przez swoje protesty przeciw wybudowaniu dalszej czesci obwodnicy beda wyjezdzac autkami 3 godziny!!!! YES!!YES!!! YES!!! Yeeeeeaaaaaa!!!
      P.S.
      no chyba, ze beda se jezdzic przez mydlana i psie pole!!
      Nie rozumiem miasta i prawa w Polsce - cel publiczny, inwestycja panstwowa wiec sie wywlaszcza i buduje. jak Panstwo bedzie sie pytac kazdego obywatela czy mozna to czy mozna tamto to nigdy nie bedziemy miec zadnej normalnej ifrastruktury w tym kraju...
      • chata.wolna Re: HALA STULECIA!!!! 20.11.05, 17:40
        Gość portalu: Kaziu napisał(a):

> Tak!! Hala Stulecia!! I tylko taka nazwa!! I jak najszybciej wpisac ja do
        Unes
        > co!!! I wtedy buractwo z tzw Wielkiej Wyspy przez swoje protesty przeciw
        wybudo
        > waniu dalszej czesci obwodnicy beda wyjezdzac autkami 3 godziny!!!! YES!!
        YES!!!
        > YES!!! Yeeeeeaaaaaa!!!
        > P.S.
        > no chyba, ze beda se jezdzic przez mydlana i psie pole!!
        > Nie rozumiem miasta i prawa w Polsce - cel publiczny, inwestycja panstwowa
        wiec
        > sie wywlaszcza i buduje. jak Panstwo bedzie sie pytac kazdego obywatela czy
        mo
        > zna to czy mozna tamto to nigdy nie bedziemy miec zadnej normalnej
        ifrastruktur
        > y w tym kraju...

A ty nie-buraku zapewneś z zachodniej strony miasta. "Kulturalny" jełopie nie
        rozumiesz podstawowych elementow związanych z obowiązkiem zachowania struktury,
        w szczególności Sępolna. Ale tobie to ciężko przyszłoby wytłumaczć nie-buraku
    • bonczek_hydroforgroup Kaiserbrucke nastepny? 20.11.05, 20:05
      Czy idąc tym tokiem rozumowania i zaszłości historycznych Most Grunwaldzki
      także odzyska pierwotną nazwę?
      • homo.vratislaviensis Re: Kaiserbrucke nastepny? 20.11.05, 20:23
        bonczek_hydroforgroup napisał:

> Czy idąc tym tokiem rozumowania i zaszłości historycznych Most Grunwaldzki
        > także odzyska pierwotną nazwę?

Dalej - Altmarkt, Saltz Platz, Oder Fluss, Rathaus i Breslau. I bedziem zu
        Hause.
      • Gość: HALA STULECIA !!! Re: Kaiserbrucke nastepny? IP: *.cable.ubr01.hawk.blueyonder.co.uk 20.11.05, 21:51
        Most Cesarski brzmi nieźle, ale most to druga liga w porównaniu do Hali.
        Cesarza nie mieliśmy, Most Królewski mija się chyba z celem.
        • homo.vratislaviensis Re: Kaiserbrucke nastepny? 20.11.05, 21:57
          Rathaus jest w Superlidze
      • kolejar Re: Kaiserbrucke nastepny? 21.11.05, 02:54
        bonczek_hydroforgroup napisał:

> Czy idąc tym tokiem rozumowania i zaszłości historycznych Most Grunwaldzki
        > także odzyska pierwotną nazwę?

U mnie już odzyskał. Most Cesarza i Plac Gwiazdy Szczytnickiej, i inne... To
        "Tramwaj na Wyspę Umarłych" - najlepsza powieść.
    • maaga Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 21.11.05, 13:01
      ja jestem za
    • Gość: rodzona ciotka Re: No jasne ! Zmieńmy także Wrocław na Breslau ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 16:38
      helmuciku,przetlumacz to na jakis ludzki jezyk!!!
      bo to ani po polsku ani po niemiecku.
      albo przestan cpac!!
    • Gość: Breslau fan Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: 62.87.160.* 21.11.05, 18:10
      I ja ZA!
      • 1fizia Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! 23.11.05, 15:38
        Zauważyliście, że o ile w tym wątku zdecydowana większość jest za zmianą nazwy,
        to już w sondażu zdrobiło się tylko 55:45? To kto głosuje? Jacyś inni
        internauci?
        • Gość: @@@@ Jeszcze o Vokshalle IP: *.wroclaw.mm.pl 23.11.05, 17:27
          Cała dyskusja sprowadza się do nazwy - Ludowa czy Stulecia. Proszę nie
          zapominać że chodzi tu o wpisanie do rejestru BUDOWLI, a nie nazwy! Czy wpis
          jest uzależniony od nazwy? Wątpię. I nie zapominanie o czymś takim jak "history
          in the making" - to my ją teraz tworzymy i od nas zależy jak ta hala będzie
          nazywała się teraz i w przyszłości, bo przecież jest chyba nasza? Niech Niemcy
          nazywają ją sobie jeszcze Stulecia, nie będziemy protestować, ale nazwa ta umrze
          śmiercią naturalną (poza podręcznikami opisujacymi genezę powstania budowli}.
          Nazwa Ludowa wcale nie jest komunistyczna - to niezłe określenie hali do której
          wejdzie mnóstwo ludu na ludowe imprezy. I tak jest zawsze, bo jest to obiekt
          typowy dla takiej "ludowej" działalności, takie było przecież jej przeznaczenie,
          duch Maxa Bergo to potwierdzi!. Dziwię się bardzo tak łatwemu pozbywaniu się
          rodzimej tożsamości, ja który w kręgach znajomych mi osób często jestem
          postrzegany jako proniemiecki. Ciekaw jestem czy gdyby ktoś w 1913 nazwał tą
          halę Halą Bismarcka, to też na forum większość domagałaby się pierwotnej nazwy?
          Ludzie zmieniają nazwiska, to i hala może także. Jestem absolutnie przeciwny
          odwoływaniu się w nazwie Hali do faktów wrogich Polsce. Jak nie Ludowa, to niech
          będzie Pomarańczowa, ale nie Stulecia. Dlatego ostatecznie Hala Maxa Berga jest
          pewnym kompromisem który zadowolić mógłby nas Polaków, a także Niemców - zresztą
          z tego co ja wiem ze swoich (dość szerokich kontaktów) nie mają obecnie nic do
          nazwy Ludowa. U nich słowo Volks jest zawsze dobrze kojarzone :-)) Tylko jakoś
          my chcemy być bardziej niemieccy od Niemców.

A tak przy okazji - co z Halą Targową? Wg mojej wiedzy jest to PIERWSZA
          całkowicie żelbetonowa konstrukcja na świecie, ca 10 lat młodsza od Hali Maxa
          Berga. Czy ktoś to potwierdzi? Czy nie należy się też jej szczególne uznanie?
          (przynajmniej o nazwę nie będzie kłótni :-))
          • kolejar Re: Jeszcze o Vokshalle 23.11.05, 18:42
            Gość portalu: @@@@ napisał(a):
            > A tak przy okazji - co z Halą Targową? Wg mojej wiedzy jest to PIERWSZA
            > całkowicie żelbetonowa konstrukcja na świecie, ca 10 lat młodsza od Hali Maxa
            > Berga. Czy ktoś to potwierdzi? Czy nie należy się też jej szczególne uznanie?
            > (przynajmniej o nazwę nie będzie kłótni :-))

Hala Targowa z roku 1905, autorstwa Franza Pölziga jest pierwszą na świecie
            konstrukcją opartą na łukach ze sprężonego betonu. Analogicznej konstrukcji Hala
            Stulecia była z kolei w swoim czasie największą kopułą na świecie.
    • Gość: alek Re: HALA STULECIA - Kto za zmianą nazwy ? !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 18:43
      a może i ty jesteś mistrzem jogi?
      niewykluczone
      www.mistrzowie-jogi.prv.pl
    • Gość: LPR Wrocław LPR przeciw! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 14:00
      OŚWIADCZENIE LPR Wrocław:

Liga Polskich Rodzin we Wrocławiu pragnie wyrazić ogromne zaniepokojenie z
      powodu informacji, które do nas dotarły dotyczących pomysłu wpisania Hali
      Ludowej we Wrocławiu na listę zabytków UNESCO pod nazwą Hala Stulecia.

Pomysł uważamy za skandaliczny. Nazwa „Hala Stulecia” została nadana obiektowi
      przez niemiecką radę miejską dla upamiętnienia rocznicy zwycięstwa nad
      Napoleonem i wydania przez króla pruskiego Fryderyka Wilhelma III odezwy „Do
      Mojego Narodu”. Chcielibyśmy przypomnieć, że Polacy brali udział w tej wojnie
      po stronie Napoleona nie zaś Prus. Czy zatem powinniśmy upamiętniać narodową
      klęskę? Dla uzasadnienia pomysłu wysuwa się rozmaite argumenty: a to o
      historyczności nazwy, a to o jej rozpoznawalności wśród turystów. Należy zadać
      sobie pytanie gdzie są granice? Może za niedługo pojawi się pomysł
      przemianowania Wrocławia na Breslau albo, o zgrozo, ulicy Sienkiewicza na Adolf
      Hitler Straße? Niewątpliwie są to nazwy historyczne a ich rozpoznawalność wśród
      turystów (szczególnie niemieckich) znacznie by się zwiększyła.

Pomysły powrotu do nazw niemieckich są obecnie szczególnie szkodliwe ze względu
      na mnożące się ostatnio żądania środowisk tzw. „wypędzonych”. W tej sytuacji
      powinniśmy raczej podkreślać polskość naszego miasta a nie wpisywać się w
      niemiecką tradycję nacjonalistyczną. Wyrażamy nadzieję, że ten niefortunny
      pomysł wynika tylko z braku głębszego przemyślenia nie zaś innych przyczyn.
      Dlatego apelujemy do włodarzy naszego miasta o chwilę refleksji nad tym planem
      i podjęcie właściwej decyzji
      • Gość: hrabiaa Re: LPR przeciw! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 16:14
        Niech no lpr-owski kontrwywiad się dowie, że na forum są różne "podejrzane"
        elementy chcące zmieniać nazwę Hali, to koniec z nimi. Wybiórka do kibitek
        nastąpi którejś nocy.
        A, z drugiej strony, trzeba być doprawdy niekonsekwentnym pseudodziałaczem,
        skoro nazwa Ludowa pochodzi z czasów straszliwej komuny.
        Co za "aparatczyki"
        • Gość: hrabiaa Re: LPR przeciw! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 16:16
          Czas na zmianę nazwy Hali na Halę Sabatową im. Wesołego Romcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka