Dodaj do ulubionych

Wrocław reklamuje się, żeby ściągnąć elity

10.11.05, 15:37

Wrocław reklamuje się, żeby ściągnąć elity

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3008637.html
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=31725438&a=31725438
Obserwuj wątek
    • map4 Reklama ? Kłamstwa ! 10.11.05, 16:39
      • Czy chciałbyś mieszkać w mieście o łagodnym klimacie, takim jak w Szampanii
      lub Nadrenii?

Wrocławski klimat jest inny od nadreńsko-szampańskiego. W Szampanii rosną
      szampany :-), a we Wrocławiu nie.

U nas mikroklimat jest przecież wyjątkowy, co jest powodem ciągłego powstawania
      dziur w jezdniach (to nie jest mój wymysł - prawa autorskie do tego stwierdzenia
      posiada Krzysztof Kiniorski)

• Czy chciałbyś mieszkać w dużym mieście o wysokiej jakości życia i nie
      odczuwać dolegliwości typowych dla wielkich metropolii?

To wy chyba dużego miasta nie widzieliście.
      Wysoka jakość życia ? We Wrocławiu ? Bez jaj.
      Brak dolegliwości ? Wolne żarty: brak funkcjonującej komunikacji miejskiej,
      godzinne korki, smog, brak miejsc parkingowych w centrum, brak kolei
      aglomeracyjnej, brak połączenia z lotniskiem, brak obwodnicy, karłowata sieć
      linii tramwajowych, rozsypujący się tabor, brak knajpy czynnej o 5 nad ranem
      (umówmy się, że ta buda na dworcu PKP z hot-dogami to nie jest knajpa), brak
      tramwajów nocnych, itd.

• Czy chciałbyś mieszkać blisko Alp i Morza Śródziemnego, nie opuszczając
      naszego kraju?

Zdefiniujcie pojęcie "blisko". Bo jeśli o ilość i częstotliwość połączeń
      lotniczych chociażby chodzi, to zarówno do Morza Śródziemnego, jak i w Alpy o
      wiele bliżej mają chociażby warszawiaki. Poza tym - co za różnica, czy do
      Wenecji jedzie się samochodem 12 (z Wrocka) czy 17 godzin (z Warszawy) - w
      Polsce i tak bezpiecznych autostrad brak.

• Czy chciałbyś mieszkać w mieście o najwyższym wzroście gospodarczym w Polsce?

Objawiającym się powstającymi jak grzyby po deszczu stanowiskami t.z.w.
      "McPracy" - czyli niskopłatnych, prostych zajęć przy składaniu monitorów,
      wklepywaniu do baz danych rachunków czy też tłumaczeniu komunikatów telefonów
      komórkowych na język polski. Wow. Cóż za perspektywy !
      Cóż za możliwości awansu !
      (z taśmy na nadzorcę taśmy, z wklepywacza rachunków na pakowacza rachunków i z
      tłumacza komunikatów komórek na tłumacza dokumentacji komórek)

• Czy chciałbyś studiować w mieście, w którym znajdziesz pracę po studiach?

j.w - praca pracy nie równa. Dla ludzi lubiących używać umysłu z z pracą we
      Wrocławiu jest ciężko, bo do taśmy montażowej tacy się przeważnie nie nadają.

• Czy chciałbyś mieszkać w mieście pełnym parków, boisk i ścieżek rowerowych?

ŻE CO ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
      Po pierwsze, nie parków, tylko zaoranych starych cmentarzy (serdecznie
      zapraszamy do nas na wieczory z sowami, świecami i nastrojem jak z filmów Wesa
      Cravena), po drugie boiska są wtedy, kiedy podpali się i wywiezie parkujące na
      nich samochody mieszkańców, a po trzecie ścieżki rowerowe niby są, tyle, że nie
      tworzą żadnego systemu. Kawałek tu, kawałek tam... a na rynku to już w ogóle
      cyklistom "nie lzia".

Ale poza tym cały ten artykuł to święta prawda !

A teraz na spokojnie: wymieniliście właśnie większość powodów, dla których
      Wrocław jest zapyziałą dziurą. Właśnie z tych powodów ludzie z Wrocławia
      uciekają. Sprzedawać je jako zalety możecie co najwyżej moherowym beretom spod
      Ustrzyk (nieważne, których), bo ktoś bardziej rozgarnięty już się na to nie
      nabierze.

Fakt, że w ten sposób i używając tego rodzaju argumentów formułujecie ofertę dla
      potencjalnych imigrantów świadczy jedynie o tym, że waszym zdaniem kongresówki
      we Wrocławiu jest ciągle za mało.
      Stęskniliście się już za królikami trzymanymi na balkonach, czy jak ?
      • hummer Pokaż gdzie w Polsce jest lepiej. 10.11.05, 20:04
        • Gość: hippis w Warszawie,Krakowie,Gdańsku i Poznaniu n/t IP: *.starybrowar.pl 10.11.05, 21:13
      • Gość: heniek Re: Reklama ? Kłamstwa ! IP: 85.138.42.* 10.11.05, 20:42
        A czy Ty jesteś z Wroclawia? Pochodzisz z Wroclawia? Urodzileś się tutaj?
        • map4 Re: Reklama ? Kłamstwa ! 11.11.05, 08:51
          Gość portalu: heniek napisał(a):

> A czy Ty jesteś z Wroclawia? Pochodzisz z Wroclawia? Urodzileś się tutaj?

Odpowiedź na wszystkie Twoje pytania znajdziesz w archiwum.
          Miłego grzebania !
          • Gość: Wrocek Re: Reklama ? Kłamstwa ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.05, 13:24
            map4 to niemiecki gej
          • Gość: heniek Re: Reklama ? Kłamstwa ! IP: 62.48.236.* 11.11.05, 15:35
            Przestań s..ać do wlasnego gniazda. To tyle.
            • map4 Re: Reklama ? Kłamstwa ! 11.11.05, 15:49
              Gość portalu: heniek napisał(a):

> Przestań s..ać do wlasnego gniazda. To tyle.

Ja ująłbym to inaczej, np. "ciszej nad tą trumną".

Oczywiście mamy wolność wypowiedzi a'la IV RP. To znaczy: można wygłaszać
              dowolne poglądy, pod warunkiem, że są one zgodne z poglądami PiS.
              Dlatego też nie odmawiam Ci prawa pisania na forum. Jeszcze nie :-)
              Zapewniam jednakże, że nad tą delikatną kwestią redakcja już od dłuższego czasu
              pracuje.
              • Gość: heniek Re: Reklama ? Kłamstwa ! IP: 62.48.236.* 11.11.05, 16:01
                Co ty bredzisz? Moja wypowiedź nie jest związana ani z polityką ani z wolnością
                slowa, ani panujacym ustrojem, ani niczym w tym stylu. Mnie chodzi tylko i
                wylącznie o to, zebyś ty, map4, przestal sr.. do wlasnego gniazda. Nic innego.
                Dotarlo?
      • Gość: Łoś_bimbacz best of Romaszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 21:08
        Gdyby wydrukowali tylko plakaty, to nie byłoby problemu. Niestety do
        obrazków dołączyli nawijkę ideologiczną, w której tryb oznajmujący-twierdzący
        pomylił się naszym O-boskim z trybem przypuszczającym oraz literaturą fantasy.
        Klimat szampański pomylił się z moczarowo-bagiennym, a może myśłał o
        inhalacjach aromatami z cukrowni Sołtysowice - wpsaniale:)))
        Pan R. wyrasta na czołowego bajkopisarza, czy napisze wrocławskiego Pottera?,
        może wystarczy wpływów, żeby spłacić długi miasta. Bądźmy łagodni i zachęcajmy
        go do dalszej twórczości literackiej.
        Całe to propagandowe wypracowanie jest wspaniale zabawne, można się założyć ilu
        klientów da się nabrać, przyjedzie na zwiady, a ilu po celmym ciosie od
        wrocłaskiego ducha pozostanie:)))?
        • Gość: Alen Re: best of Romaszkan IP: 84.112.42.* 10.11.05, 21:40
          Rzeczywiście , z tym szampańskim klimatem to wielka przesada.
          Przecież kto zna klimat szampański i wrocławski to może się ubawić.
          Wrocław ma klimat zbiornika retencyjnego.
          Jesienie są zimne, a zimy nie przyjemne .
          Tylko wiosną i latem jest na pograniczach Wrocławia interesująco.

A co do opisywanych miejsc pracy , to żadna z tych firm nie jest krajowa.
          Dzisiaj jest , a jutro jej nie ma .
          Obce firmy osiedlają się dlatego, bo mają do czynienia z tanią siłą roboczą.

Alen.
          • hummer Re: best of Romaszkan 14.11.05, 13:00
            Gość portalu: Alen napisał(a):

> Wrocław ma klimat zbiornika retencyjnego.
            > Jesienie są zimne, a zimy nie przyjemne .
            > Tylko wiosną i latem jest na pograniczach Wrocławia interesująco.

Pojedz na Suwałki albo w Bieszczady, tam przeżyjesz przyjemną zimę i poznasz ciepłe jesienie :-)
    • Gość: megmegic Re: Wrocław reklamuje się, żeby ściągnąć elity IP: *.os.kn.pl 11.11.05, 02:00
      jestem po studiach, przyjechałam tu, i zarabiam 453 zl netto w wielkiej
      amerykańskiej firmie! żyć nie umierać;)
      • map4 Re: Wrocław reklamuje się, żeby ściągnąć elity 11.11.05, 09:04
        Gość portalu: megmegic napisał(a):

> jestem po studiach, przyjechałam tu, i zarabiam 453 zl netto w wielkiej
        > amerykańskiej firmie! żyć nie umierać;)

To o całe 70 zł mniej, niż wynosi zasiłek dla bezrobotnych. Po to właśnie pięć
        lat studiowałeś. Żeby Twoja pensja była mniejsza, niż zasiłek.
        Ale z pewnością niedobory w portfelu rekompensuje Ci nasz wrocławski,
        niepowtarzalny klimat.
        Przepraszam, nie zrozum mnie źle, nie nabijam się z Twoich zarobków. Ja Ci
        współczuję i nabijam się jedynie z Twojego pracodawcy. Oświeć nas co do nazwy
        koncernu, który tak rozpieszcza swoich pracowników.
    • Gość: wrocławianin Tak samo przekonujące jak kampania Tuska :P IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.wroc.pl 11.11.05, 06:23
      i tak samo prawdziwe....

Za co te wszystkie PR-y biorą kasę?
      • Gość: jok Re: Tak samo przekonujące jak kampania Tuska :P IP: *.wroclaw.mm.pl 11.11.05, 08:14
        Po co wydawać kasę na takie bzdety. To miasto pełne jest wykształconych,
        kompetentnych, kreatywnych ludzi, ktorzy nie mają pracy. Chodzi więc o to, by
        było ich jeszcze więcej, żeby pracowali za darmo, dla wpisu w cv, że byli
        zatrudnieni tu czy tam. W ten sposob, jak w Chinach, firmy mają darmową siłę
        roboczą.Smutne bardzo. W efekcie ten kraj upadnie, bo część Polakow wyjedzie za
        granicę , a część, która zostanie, nie zdecyduje się na zakładanie rodzin i
        rodzenie dzieci- po co powoływać na świat ludzi bez jakichkolwiek perspektyw na
        godziwe życie .Realizuje się więc wielka idea Hitlera zrobienia z Polaków
        narodu niewolników.Bez przelewu krwi i cyklonu B. W majestacie wielkiego
        biznesu .
        • Gość: jonasz SERC nie macie , "ludzie" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 09:42
          nie zasługujecie na wrocław !!!
          • Gość: wert Re: SERC nie macie , "ludzie" IP: *.wroclaw.mm.pl 11.11.05, 09:45
            Trawestując pewnego klasyka- jeśli wroclawianie nie zasługują na Wrocław, to
            trzeba zmienić wrocławian. Może jakieś masowe wywózki?
            • Gość: jonasz Re: SERC nie macie , "ludzie" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 10:10
              no jeżeli zamiast zakasać rękawy i zmienić to miasto w najlepsze
              ,najpiękniejsze,najbardziej przyjazne mieszkańcom,jęczą bezustannie,judzą,
              wyszydzają,to twoja propozycja jest dobra ,łapanki robić,iwywozić wiecznych
              malkontentów,narzekaczy, szczekaczy, itp ,itp,robić to dla dobra miasta wrocławia,
              • Gość: res Re: SERC nie macie , "ludzie" IP: *.wroclaw.mm.pl 11.11.05, 10:15
                O czym ty mówisz Jonaszu? Tu nie chodzi o zmienianie miasta na lepsze, tylko o
                darmową robotę dla cwaniaczków rożnej nacji i narodowości.
                • Gość: jonasz Re: SERC nie macie , "ludzie" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 10:34
                  mówię o ludziach których BOLI każdy nowy dom ,każda wyremontowana ulica,kazda
                  inwestycja w mieście,oni prez to cierpią, dla takich IM GORZEJ TYM LEPIEJ,
                  • Gość: marco-van-basten Re: SERC nie macie , "ludzie" IP: *.media4.pl 11.11.05, 10:38
                    hehe racja
              • Gość: Łoś_bimbacz uwaga heretyk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 11:16
                > no jeżeli zamiast zakasać rękawy i zmienić to miasto w najlepsze
                > ,najpiękniejsze,najbardziej przyjazne mieszkańcom

ty zastanów się co piszesz!, przecież to miasto jest już najpiękniejsze,
                najprzyjaźniejsze itp., przeczytaj dokładnie co tekście werbunkowym napisali,
                a nie dołączaj do gromady zepsutych jęczadeł i nie progaguj herezji..
                • Gość: jonasz niech żyje herezja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 11:43
                  nam heretykom ciągle mało,napisali że jest pięknie a ja heretyk chcę żeby było w
                  tym mieście jeszcze piękniej,nie zaliczaj mnie do grona jęczydeł do którego sam
                  należysz,bo ja uprawiam na tym forum "hurra optymizm" to ty ,map, i jeszcze
                  kilku innych jęczycie od lat że żle że brudno ,biednie, głupio,że w takim
                  krakowie to ho ho ,itd,swoja drogą herezja jest pożyteczna ,jak ten kąkol w
                  łanie zboża,widziałeś kiedy taki łan z kąkolami?
                  • map4 Re: niech żyje herezja 11.11.05, 12:00
                    Do Jonasza:

hasło na dziś: "znaki przestankowe".

Proszę, apeluję, błagam. Taka kropka na przykład - małe to, okrągłe, wredne lecz
                    jakże pomocne. Kilka okrągłych kropek w Twoim poście pomogłoby mi (a i nie tylko
                    mnie prawdopodobnie) zrozumieć Cię a i odróżnić wypowiedź człowieka rozumnego od
                    myślotoku made by rydzyjko.

"Prowadziły raz rozmowę
                    Różne znaki przestankowe.
                    Rzekł dwukropek: "Mógłbym przysiąc,
                    Że tu jest dwukropków z tysiąc,
                    Bo beze mnie nie ma zdania..."
                    "A bez znaku zapytania?..."
                    "Też pomysły - rzekł cudzysłów. -
                    Śmiać się można z tych pomysłów,
                    Bo kto czytał różne wiersze,
                    Wie, że mam w nich miejsce pierwsze."
                    "O, przepraszam - rzekł przecinek -
                    Mógłbym wziąć to za przycinek,
                    Bez przecinka nie ma zdania..."
                    "Niezły komik, niezły zbytnik! -
                    Zirytował się wykrzyknik. -
                    Nie chcę chwalić się przed nikim,
                    Ale jestem wykrzyknikiem!"
                    Myślnik leżąc milczał smutnie,
                    A tu średnik wdał się w kłótnię:
                    "Jak ze wszystkich zdań wynika,
                    Nie ma wiersza bez średnika,
                    Bez średnika nie ma zdania..."
                    Kropka, słysząc te hałasy,
                    Sprowadziła dwa nawiasy:
                    "Cni panowie, zacne panie,
                    Zamykamy całe zdanie!
                    Koniec! Kropka! Odpoczynek!"
                    "Znów przecinek!" -
                    Rzekł przecinek"

"Znaki przestankowe", Jan Brzechwa.

Miłego i spokojnego weekendu życząc pozdrawiam wszystkich współforumowiczów,
                    map4.
                    • Gość: jonasz daremny apel mapie 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 12:23
                      ja prostak ,wykształcenie podstawowe,znajomość gramatyki i ortografii
                      zerowa,inteligencja dużo poniżej średniej,moje posty są powodem do nieustannego
                      śmiechu ,dla was panowie profesorowie,magistrzy,inżynierowie,ale mam coś czego
                      wy nie macie,mam serce dla miasta wrocławia,jesteście przez to biedniejsi
                      odemnie,biedniejsi i bardziej śmieszni niż ja niedouk i gamoń,pozdrawiam mimo
                      wszystko serdecznie,
                      • Gość: Łoś_bimbacz znowu herezja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 13:14
                        ja prostak ,wykształcenie podstawowe,znajomość gramatyki i ortografii
                        > zerowa,inteligencja dużo poniżej średniej,moje posty są powodem do
                        >nieustannego śmiechu

Niemożliwe, takich mieszkańców nie ma we Wrocławiu, tu mieszkają tylko
                        wykształceni, dynamiczni, tolerancyjni europejczyncy, wyborcy POprawności:)))
                      • map4 Re: daremny apel mapie 4 11.11.05, 13:21
                        Gość portalu: jonasz napisał(a):

> moje posty są powodem do nieustannego
                        > śmiechu

Na razie się nie śmieję, bo Twojego listu nie zrozumiałem.
                        A chciałbym.
                        • Gość: Wrocek Re: daremny apel mapie 4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.05, 13:25
                          Drodzy geje - map4 i Łoś_bimbacz umówcie się w parku i tam sobie pogadajcie i
                          się obejmujcie.
                          • Gość: Łoś_bimbacz Re: daremny apel mapie 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 13:34
                            > Drodzy geje - map4 i Łoś_bimbacz umówcie się w parku i tam sobie pogadajcie i
                            > się obejmujcie.

To taka tolerancja w najbardziej otwartym i europejskim mieście? Myslałem, że
                            jest zakaz używania tych określeń w dyskusji z niePOprawnymi jednostkami?
                            • Gość: Wrocek Re: daremny apel mapie 4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.05, 14:19
                              Jakich określeń? Czy słowo gej jest słowem obrażliwym? Gdybym napisał pedał, to
                              mógłbyś się czuć obrażonym. Daj buzi swojemu chłopakowi mapowi i bawcie się
                              dobrze, tylko stosujcie prezerwatywy. Tolerancją jest to, że nie wysyłam was do
                              gazu, jak robią to pewni ludzie w Polsce.
                              • map4 Cytat miesiąca. 11.11.05, 15:42
                                Gość portalu: Wrocek napisał(a):

> Tolerancją jest to, że nie wysyłam was do
                                > gazu, jak robią to pewni ludzie w Polsce.

Oto mój kandydat do tytułu "cytat miesiąca".
                                • Gość: Łoś_bimbacz Re: Cytat miesiąca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:16
                                  Ja jestem zbudowany: mieszkaniec Wrocławia udowodnił swoją tolerancję i
                                  empatię, zaproponował randkę w ciemno, nie zapomniał o bezpieczeństwie.
                                  Wątpiący, co do przesiedlenia do Szampanii Wschodu i Wenecji Północy czytelnicy
                                  wątku, z pewnością rezerwują już bagazówki i wkrótce przybędą by poznać
                                  wrocławskiego ducha:)))
                        • Gość: jonasz co tu do rozumienia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 13:52
                          jesteście wykształceni, ilorazy inteligencji macie wysokie ,szkoda tego na
                          nieustanne szyderstwo występujące w waszych postach od lat,dla mnie prostaka
                          dziurawa ulica wrocławska piękniejsza niż krakowski rynek,a wrocławskie władze
                          na tle innych miast robią dobrą robotę,tyle od niedouka panowie "szkoleni"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka