Gość: bartollommeo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.05, 22:29 I po co ta patyna? Poza tym niepotrzebnie wydane 200 tys. na przebudowę skweru. Ciekawe dlaczego we wrocławiu nie może powstać w końcu ładny pomnik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: warszawiak Re: Pomnik kardynała Kominka stoi już we Wrocławi IP: *.acn.waw.pl 02.12.05, 23:10 A ja się bardzo cieszę z pomnika Kardynała Kominka, choć na żywo zobaczę go dopiero w przyszłym roku. Tak mi jednak przyszło do głowy, że napisowi "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" powinna może towarzyszyć data 1965 i niemieckie tłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo_Bulero Re: Pomnik kardynała Kominka stoi już we Wrocławi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.05, 11:30 Tak KONIECZNIE DATA I NIEMIECKIE TLUMACZENIE. Niewiele jest rzeczy, z ktorych mozna byc tak dumnym jako wroclawianin... Odpowiedz Link Zgłoś
wycinanki Re: Pomnik kardynała Kominka stoi już we Wrocławi 03.12.05, 22:00 zgadzam się, że niemieckie tłumaczenie i data powinny się tam koniecznie znaleźć! byłam dzisiaj na odsłonięciu pomnika. przyznam, że bardzo mi się podobało przemówienie Dutkiewicza. i połączone chóry :-). jestem dumna z Kominka i cieszę się, że się doczekał pomnika!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LLLo7 Re: Pomnik kardynała Kominka stoi już we Wrocławi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 11:32 Gratuluje pomnika profesorowi Sławojowi Ostrowskiemu, widzialam tylko w tv , dobry jest tylko koniecznie należy umiescic płytę niejako wprowadzajaca w temat nie tylko niemców ale i nas, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic kosztowało znacznie więcej IP: *.chello.pl 02.12.05, 23:54 do tych 350 tys należy dodać jakieś 200 tys wydane kilka lat temu na przebudowę skweru; to co wówczas zrobiono teraz bezmyślnie rozwalo; w normalnym kraju osoba odpowiedzialna za takie nie przemyślane działania odpowiedziałaby za to własnym majątkiem, względnie poszła siedzieć- ale nie u nas. U nas media będą się zachwycać tym podręcznikowym przykładem głupoty i niekompetencji władzy. Nie mam nic przeciwko pomnikowi tego kardynała; we Wrocławiu nie brakuje placów czy skwerów na których mógły on stanąć bez konieczności niszczenia tego co się przed chwilą zbudowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollommeo Re: kosztowało znacznie więcej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.05, 22:21 Przebudowa, tego skweru kosztowa teraz 200 tys. natomiast remont kilka lat temu 800 tys.Kardynał Kominek jak i samo wydarzenie zasługuja na upamiętnienie bez dwóch zdań, ale ta cała przebudowa tego skwerku jak i również forma tego pomnika to przegięcie. Potrzeba byłoby jakiegoś ładnego, klasycznego w formie pomnika który pasowałby do zabytkowego otoczenia(ten niezbyt tam pasuje), a przede wszystkim byłby godny postaci i wydarzenia które upamiętnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z s Re: kosztowało znacznie więcej i b dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 11:33 dobrw rzeczy kosztuja to nie hipermarket z tandetą Odpowiedz Link Zgłoś
anwb Re: Pomnik kardynała Kominka stoi już we Wrocławi 03.12.05, 09:38 Ale jak wladze miasta oficjalnie powiedzialy: pieniadze sie nie licza. Ale dla kogo? Moze pan Ujazdowski (to fachowiec od wrecznia ryngrafu z Matka Boska Pinochetowi) i p.Dudtkiewicz sfinansowali to z wlasnych lub partyjnych funduszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja Re: Pomnik kardynała Kominka stoi już we Wrocławi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 11:49 gdyby mieli płacić z własnej kieszeni to żaden pomnik by nie powstał wolałabym już 350 krasnoludków porozstawianych po całym mieście (1000 zł kosztował każdy krasnoludek). byłoby ciekawiej i turyści mieliby co tropić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Pomnik kardynała Kominka stoi już we Wrocławi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.05, 11:19 A dlaczego nie dosłowny cytat:"udzielamy wybaczenia i prosimy o nie", tylko podróbka PRL-owskich władz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ironia Losu Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebującym IP: *.irlab.pnap.net 03.12.05, 11:50 Sposnorować czarnych na pół miliona - a Dupkiewicz mówi że nie ma kasy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kominiarz Re: Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebują IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.12.05, 12:07 dokładnie - nie ma na co pieniędzy wydawać w tym mieście? Na ch.. mi Kominek;) Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebują 03.12.05, 14:44 Gość portalu: kominiarz napisał(a): > dokładnie - nie ma na co pieniędzy wydawać w tym mieście? Na ch.. mi Kominek;) Tak - oczywiście... w pełni się z Tobą zgadzam.... Gdyby tak samo ludzie kiedyś myśleli to dzisiaj nie mielibyśmy wielu cennych zabytków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kominiarz Re: Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebują IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.12.05, 16:48 chodziło mi o to, że we wrocławiu jest milion ważniejszych rzeczy niż pomnik kominka. no chyba, że uważasz, iż kominek jest jakoś specjalnie zasłużony dla wrocka. bo ja tak nie uważam Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebują 03.12.05, 18:25 Nie jestem pewien, czy nasze Wrocławskie zabytki (np. katedra) powstały w taki sposób, że z pieniędzy wspólnych burzono coś, co dopiero co zbudowano żeby postawić nowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebują IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.12.05, 17:20 Dokładnie tak było. Katedra gotycka powstała na miejscu romańskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebują 11.12.05, 16:30 Ale ta romanska byla juz stara i popsuta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebują 03.12.05, 14:42 Gość portalu: Ironia Losu napisał(a): > Sposnorować czarnych na pół miliona Jaki charkter ma według Ciebie to sponsorowanie?? Bo "czarni" (jak to zgrabnie ująłeś) nie dostali za to ani grosza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Sołtys Re: Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 15:48 Z tym rozwaleniem skweru to naprawdę skandal i wtopa nie z tej ziemi! Przynajmniej wybrano dla pomnika adekwatne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niestety Re: Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 18:08 Na dom kultury dla dzieci ze Śródmieścia ten szmal nie poszedł, zapłacono na wspomaganie kultu Maryjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Bogate miasto Wrocław rozdaje kasę potrzebują 04.12.05, 08:53 Gość portalu: Niestety napisał(a): > zapłacono na wspomaganie kultu Maryjnego. Jakiego kultu????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpowiedź Co to kult maryjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 10:00 Kult ludzi przestraszonych i głupich. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Co to kult maryjny? 04.12.05, 11:29 Gość portalu: Odpowiedź napisał(a): > Kult ludzi przestraszonych i głupich. Jaki ma związek poświęcenie pomnika Kardynała, z kultem maryjnym? Jak już jakiś kult - to kult świętych. Ludzi przestraszonych i głupich? Nie, wręcz przeciwnie. To kult ludzi, którzy wierzą, że istnieje Ktoś komu mogą zawierzyć swoje życie i Kogo kochają - kochają, a nie boją się. Współczuję Ci, że tak myślisz. Głupich? Jaka jest twoja definicja głupoty? Wiara jest wynikiem głębokiego rozumowania filozoficzno-teologicznego i poparta wielona dowodami. Popatrz lepiej na siebie, na swoją głupotę małego człowieczka, który jest zamknięty w sobie i myśli, że odkrył Amerykę, stwierdzając, że Boga nie ma. Jednak ewentualnie Ty też WIERZYSZ - paradoksalnie, bo nie możesz potwierdzić swojego rozumowania na 100%. I uszanuj to, że inni są mądrzejsi od Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Co to kult maryjny? 04.12.05, 22:24 Mnie zawsze na religii uczyli, że wiara jest niepoparta dowodami. "Błogosławieni Ci, co nie widzieli, a uwierzyli" :-) Czyli wierzymy w coś, czego nie można udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Co to kult maryjny? 05.12.05, 08:23 Twierdzenie, że istnienia Boga nie da się udowodnić, ma sugerować, że ateiści w swym światopoglądzie posługują się wiedzą rozumową, a wierzący kroczą drogą półprawdy, a nawet zabobonu. Jest to tylko sofistyczna sugestia, bowiem ateiści sami empirycznie nie są w stanie przedstawić dowodu na nieistnienie Stwórcy. Można więc odpowiedzieć, że ateizm to także hołdowanie zabobonowi. Wbrew temu co twierdzą ateiści, myśliciele na przestrzeni wieków sformuowali silne argumenty za istnieniem Boga. Warto sięgnąć do literatury, aby je poznać (pięć dróg św. Tomasza z Akwinu). I według nich można uzasadnić przypadkiem istnienie świata, gdy nawet najprostrze rzeczy (stół, krzesło) powstały z iniciatywy jakiegoś stwórcy (stolarza). Nauka nie jest w stanie dowieść nieistnienia Boga, bowiem przedmiotem jej badań jest stworzenie, a nie Stwórca. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Co to kult maryjny? 05.12.05, 16:17 Hehe Ładnie piszesz. Ale zgadzamy się w jednej rzeczy: nie jesteśmy w stanie dowieść ani istnienia, ani nieistnienia, prawda? A więc tak czy tak, pozostaje to kwestią wiary. Tomasz z Akwinu moze i mądry facet był, ale co kiedy okaże się słuszny jeden z pomysłów Hawkinga (który możemy udowodnić matematycznie) że świat nie ma ani początku, ani końca? Czy mogło być stworzone coś, co nigdy nie miało początku? :-) niby może - można było stworzyć świat tak, żeby wydawało się, że już dawno istniał - w końcu Bóg jest wszechmogący. Ale w tym momencie wiara w stworzyciela pozostaje Tylki i Wyłącznie kwestią wiary. I nikt nie ma prawa twierdzić, że jego wiara jest prawdziwa - obojętnie czy jest Katolikiem, Żydem, Buddystą czy wierzy w Latającego Potwora Spaghetti... Btw: ten ostatni kościół bardzo mi sie podoba - szczególnie kusi mnie wizja wulkanu piwnego w niebie: www.venganza.org/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Centy Re: Co to kult maryjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 12:10 Kult Maryjny oznacza klęskę intelektualną kraju. Chyba, że zalegalizują konopie? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Super :) 03.12.05, 18:29 Teraz romantyczny spacer po zaśnieżonym, wieczornym Ostrowie Tumskim możemy zakończyć lampką wina przy Kominku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wks Re: Super :) IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.05, 09:26 na takie pierdoly to pieniadze sa!a gdzie remont stadionu na Oporowskiej,albo stadion na Euro 2012 ? juz bym nic nie mowil jak by poszlo na biedne dzieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Super :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.05, 22:16 Owszem, Wrocław ma inne potrzeby, ale najważniejszy jest PR i CI Kościoła. Tylko Kościół przeciez reprezentuje w tym kraju i mieście jakieś wartości. Reszta jest bezwartościowa. Boże, kiedy ten naród się ocknie i odpowiednio potraktuje Twoje sługi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adonis Re: Super :) IP: *.pwsz.legnica.edu.pl / *.pwsz.legnica.edu.pl 05.12.05, 16:16 i wy sie nazywacie tolerancyjni? naród agresywnych frustratów i tyle. Plują na wszystko. Jadem. Odpowiedz Link Zgłoś