Dodaj do ulubionych

AGENCJE PR we Wrocławiu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 00:24
Do założenia tego wątku zainspirowała mnie niedawna dyskusja na portalu
branżowym Proto.pl, a dotycząca zarobków w tej branży.Jak sie okazało
niejednokrotnie są to astronomincze sumy.Nie ma co sie jednak dziwić, bo miarą
w tym przypadku była Warszawka.
Interesuje sie także tą dziedziną komunikacji. Nie zarejestrowałem poprzednio
na tym forum podobnego topiku. Ciekawią mnie jednak inne opinie.Jak Wy
oceniacie wrocławskie agencje, czy mieliście z nimi w jakiś sposób do
czynienia.Czy są one na tyle uczciwe by z nimi współpracować,by w nich
pracować.Jaki jest ten wrocławski rynek.Z tego co się orientuje we Wrocławiu
jest sporo agencji,ale tylko kilka pożądnych.
Uprzedzam uwagi:nie pracuje w żadnej z nich. Jestem z Poznania.Rozglądam się i
szukam Waszych opinii.Chciałbym się tu przenieść i pracować.Będe wdzięczny za
wszelkie uwagi i ciekawą dyskusję.
Pozdrawiam
Jarek
Obserwuj wątek
    • Gość: laibach Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.12.05, 16:13
      we wrocławiu to wioska na maxa pieniadze słabe wiesniackie zklecenia a mogło by
      byc przeciez nawet lepiej ponoc w poznaniu jestr jeszce fajnie
    • Gość: zwrocka Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.05, 18:52
      Temat jest mi dość bliski, siedzę w tej branży już 5 lat, we Wrocławiu, w
      agencji. Czy agencji jest sporo ? Raczej jest dość mizernie,jak się dokładnie
      im przypatrzysz. Co innego nazwa a co innego to co robią. Zwykle są to eventy i
      namiastka media relations. Sama się dziwię dlaczego tak jest - rynek
      niedojrzały ?, agencje za małe i nieprofesjonalne i dlatego nie dostają
      sensownych zleceń ?, wszystko same robią działy własne firm ? Nie wiem ale
      wciąż szukam odpowiedzi. Fakt, Poznań jest daleko do przodu, w stosunku do
      Wrocławia i tam też chyba łatwiej na zdobycie doświadczeń prawdziwego
      piarowca.Wierzę jednak, że duża ilość inwestycji we Wrocku, szczególnie
      zagranicznych, ożywi tutaj tą branżę i ruszymy do przodu. Czego tobie i sobie
      życzę.
      pozdrowienia
      zwrocka
      • Gość: ultrafiolet@gazeta Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 20:22
        Ja jednak chciałbym,abyśmy wrócili do głównego tematu tego topiku.Jakie są
        wrocławskie agencje?Forum to miejsce,gdzie można swobodnie się wypowiedzieć,więc
        nie bójcie się podawać konkretnych nazw.
        Może problem tkwi w profesjonalizmie ludzi tam pracujących. To od nich zależy w
        jaki sposób szukają klientów,jakie utrzymują relacje z nimi,wreszcie na ile są
        kreatywni.
        Słyszałem o kilku agencjach m.in o Remedia. Istnieje od 1993 roku,więc powinna
        mieć mocną pozycje.Tymczasem słyszałem,ze przechodzi poważne kłopoty i sie
        sypie.Nie wiem ile w tym prawdy.
        ECHO Communications-głównie branża budowlana,iN PLUS PR-ponoć dobra,ale
        słyszałem nieprzychylne opinie wśród znajomych, EuroM-głównie eventowa, Yasna,
        NOVA(młodziki z nich)
        Czy macie o nich coś do powiedzenia?może jakieś pominąłem.
        Chciałbym się dowiedzieć zanim sie przeniose do Wrocławia:)
        • Gość: stara Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 10:19
          To ja się odniosę do jednej z wymienionych przez
          Ciebie agencji. Nigdy w życiu nie próbuj szukać
          pracy w N. Świeżo co ukończone wątpliwej jakości
          studia oraz kilku znajomych we wrocławskich gazetach
          to stanowczo zbyt mało, żeby brać się za ten biznes.
          • Gość: ultrafiolet@gazeta Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 22:19
            O agencji Nova słyszałem, że prowadzą ja ludzie nie mający dużego doświadczenia
            w tej branży.
            Widze jednak,że niewielu jest na forum Wrocław ludzi, którzy mieli do czynienia
            z wrocławskimi agencjami,pracowali w nich(te uwagi są szczególnie miło
            widziane), korzystali z ich usług.
            Szukam miejsca w którym mógłbym sie realizować.Wiem,że Wrocław to nie Warszawa i
            klienci o wielkich medialnych budżetach. Jednak nie tylko we Wrocławiu zapewne
            poszukiwani są potencjalni klienci.
            Piszcie cokolwiek przyjdzie Wam na myśl na hasło: Agencje PR we Wrocławiu!!
          • Gość: prezio Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.12.05, 11:59
            Rzeczywiście we Wrocławiu jest kipścizna PR-owska. Mam jednak miłe
            doświadczenia z NOVą PR. Załoga tam jako jedyna z tego co wiem ma pr na sgh
            skończone, a że to jedna z najlepszych uczelni to chyba nikogo nie trzeba
            przekonywać. Chłopaki z Novej mają dobre kontakty i głowę na karku i wiedzą jak
            je wykorzystać dla klienta. Robiliśmy z nimi imprezę, szkolenia i media
            realtions i naprawdę polecam są świetni. Przynajmniej we Wrocławiu nie widzę
            innej alternatywy
            • Gość: ofm Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 14:24
              Kiepściutki z ciebie piarowiec kolego.
              Po pierwsze udajesz kogoś innego.
              Po drugie podajesz fałszywe informacje.
              Tym gorzej to świadczy o twojej agencji.
              • Gość: Piotrek Wielgus Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.05, 17:14
                Witam,
                czuję się w obowiązku zabrać głos, bo widzę, że ktoś wywołał do tablicy firmę,
                którą mam przyjemność współtworzyć.
                Więc po kolei.
                Po pierwsze rynek public relations we Wrocławiu raczkuje. Jest bardzo trudno o
                Klientów; ci więksi decydują się często na zatrudnienie dużych sieciowych
                agencji, średni wybieraja zatrudnienie pracownika odpowiedzialnego za całą
                sferę promocyjną, a najmniejszych po prostu na to nie stać.Inna kwestia to
                profesjonalizm. To prawda - większość z nas to ludzie, którzy niedawno
                skończyli studia, którzy tak naprawdę jeszcze się uczą. Ci, którzy są na rynku
                dłużej niestety powoli traca świeżość. Ktoś mądry powiedział kiedyś, ze w
                reklamie czy pr powinno pracować się max 10 lat, bo potem mózg jest tak wyprany
                z pomysłów, że własciwie tylko trwa się w branży, a nie tworzy. Nie wiem, na
                ile to prawda, poczekam, aż będę w branży 10 lat ;)
                Inna sprawa, że gdzieś to doświadczenie trzeba zdobyć. Każdy z nas, oprócz
                kierunkowych studiów, także podyplomowych miał styczność z innymi agencjami PR,
                zdobywał w nich doświadczenie. Jednakże po pewnym czasie napotykaliśmy na
                barierę, której nie bylismy w stanie przeskoczyć. I pojawiały sie pomysły na
                coś swojego. Mieliśmy wrażenie, że przewrócimy branże do góry nogami, że
                zrobimy cuda. No na razie cudów nie widac, ale staramy się być jak najbardziej
                profesjonalni i w obsługę każdego klienta włożyć serce. Że czasami się nie
                udaje, to fakt. Z różnych przyczyn - odmiennosci wizji pomiędzy nami a
                właścicielem firmy, czasami doboru nie tego środka. Różnie. Popełniamy błedy,
                jak każdy, ale staramy sie je eliminować. NIe obiecujemy Klientom nigdy cudów.
                Mówimy, co możemy zrobić, jak i za ile. Bez ściemy.
                Co do zarzutów, że posiadamy znajomości we wrocławskich mediach. Cóż,
                pracowaliśmy w nich kiedyś, ale od tego czasu wiele się zmieniło. A że to za
                mało - zupełna zgoda, ale to nigdy nie był kapitał. Kontaktuje się z setkami
                dziennikarzy z całej Polski, z różnych branz. Większości z nich nie widziałem
                na oczy, znam tylko ich głos. Mamy Klienta, który w ogóle nie pojawia się we
                wrocławskich mediach, bo to nie jego target. Nie wiem, jak traktowac tę opinię -
                zarzut? zaleta? Pozostawię bez komentarza.
                Prawdą jest też, że nazwy agencji często niewiele maja wspólnego z ich
                rzeczywistym działaniem. Nasza firma tak naprawdę powinna nazywać się NOVA
                Media Relations, bo własciwie tylko taką pracę w ostatnim czasie wykonujemy. I
                taka praca wychodzi nam najlepiej. Szczerze muszę przyznac, wydaje mi sie, że
                zdobyłem juz dostateczną wiedzę i doświadczenie, aby przeprowadzić prawdziwą,
                poważną i skuteczną kampanię PR, ale - niestety - takiego zlecenia w ostatnim
                czasie nie zdobylismy. Wcześniej nie bylismy na nie gotowi.
                Czy Agencje są małe? Nie, raczej nie. Zatrudniaja na stałe mało osób, ale mają
                zawsze człowieka odpowiedzialnego za konkretne sprawy, swoich copywriterów,
                accountów, fotografów, etc. U nas na stałe pracuje 5 osób, łącznie ze mną i
                moim wspólnikiem. Większość Agencji, gdy trafia się jakieś duże zlecenie,
                korzysta ze sprawdzonych współpracowników albo freelancerów.
                Pojawił się zarzut o brak doświadczenia, na który poniekąd odpowiedziałem
                wyżej. Ale dodam tylko, że to taki typowy syndrom polskiego pracodawcy;) Być
                młodym i mieć piętnastoletnie doświadcznie. No tak sie nie da niestety ;) Ja w
                styczniu skończę 27 lat, nasza stała ekipa, oprócz copywritera, nie
                przekroczyła jeszcze 30. Pracujemy w pr od 3 lat, wcześniej pracowaliśmy w
                mediach, skończyliśmy kierunkowe studia, także podyplomowe. Uczymy się cały
                czas tego fachu. I pewnie nigdy nie przestaniemy.
                W branży jest raz lepiej, raz gorzej. Jak wszędzie. Są okresy z super
                zleceniami, są okresy słabsze, kiedy Klienta trzeba wydzierać na siłę.
                Najważniejsze, to się nie zniechęcać, dobrze wykonywac swoją pracę. I uczciwie,
                bo z tym w branży też bywało róznie.
                To właściwie tyle, jeśli chcecie się jeszcze czegos dowiedzeć, zapraszam do
                mailowania.
                A na koniec do kolegi/koleżanki wyżej. Nie wiem, kto napisał ten pochlebny opis
                o naszej firmie. Jesli był to rzeczywiście klient, super. Jeśli nie, nie będę
                tego komentował. Nie wiem tego i szczególnie mnie to nie obchodzi. Jesli
                potrafisz to odkryć, nie wiem, po adresie IP stwierdzić dane, adres, płeć i
                wiek, gratuluję. Ja tego ne wiem. A jesli nie jesteś pewny.pewna, to proszę,
                nie rzucaj bezsensownych oskarżeń.
                Pozdrawiam,
                Piotrek Wielgus
                NOVA PR
                novapr@novapr.pl

PS.
                Ultraviolet - zycze powodzenia. Może kiedyś będziemy na tyle dużą i bogatą
                agencją, że będzie nas stać na Twoje zatrudnienie ;)
                • Gość: ultrafiolet@gazeta Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 19:30
                  Dyskusja,którą tutaj wywołałem powoli się nabiera odpowiednich rumieńców.
                  Sprowokowałem ją poniekąd po to, aby dowiedzieć sie nieco więcej o wrocławskim
                  rynku PR z perspektywy Poznania.
                  Często wiele informacji przedziera się nieformalnie.
                  Ludzie,pracownicy,szefowie, nięchętnie mówią o tym, co sie dzieje wewnątrz ich
                  firm.I wcale sie temu nie dziwie. Dla mnie ważne jest przestrzeganie takich
                  wartości,aspektów w branży PR jak: etyka,uczciwość, szanowanie
                  pracownika,możliwość podnoszenia kwalifikacji. Możnaby mnożyć takie pożądane
                  wartości.
                  Wiem,że niejednokrotnie w agencjach PR tak jest: kombinowanie po najmniejszej
                  linii oporu,aby wykorzystać młode,zdolne,otwarte umysły ofiarując wzamian psie
                  pieniądze.
                  Cieszę się,że głos w dyskusji zabrała osoba pracująca w jednej w wrocławskich
                  agencji. To już stawia ją w pozytywnym świetle,że zechciała odpowiedzieć na
                  niektóre niepochlebne opinie.
                  Nie mogę sie zgodzić z zarzutem(?),że agencja ta posiada znajomości w mediach.
                  To powinno być raczej zaletą, bo w ten sposób istnieje możliwośc budowania
                  wizerunku swoich klientów.
                  Być może ten wątek czytają(-li) inni właściciele agencji,pracownicy. Niech oni
                  też zabiorą głos w tej całej dyskusji...
                  (Nie)dziekuje za zyczenie powodzenia.Czas pokaże...:)
                  Pozdrawiam
    • Gość: znalazłam Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 23:21
      Nie będę wnikała w sedno tej dyskusji, bo jestem z zupełnie innej branży
      (doradztwo finansowe), ale nazwę jednej z występujących tutaj agencji pamięta
      mój mąż, który pytał o nią na forum:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=29675489&v=2&s=0
      • Gość: Piotrek Wielgus Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 09.12.05, 14:39
        Zaryzykowały z nami takie firmy, jak Royal Europa, Art Hotel, Richard Halm
        Polska. Dla nich robiliśmy i robimy także eventy. Referencje także na stronie.
        Nie wiem, komu zalazłem/zaleźliśmy az tak bardzo za skórę, że koniecznie chce
        nam udowodnić, że jesteśmy słabiutcy.
        Przykre.
        Ale nie zamierzam się frustrować ;)
        Pozdrawiam i miłego dnia.
        I robię swoje.
    • Gość: Stefan Burczymucha Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.media4.pl 11.12.05, 23:11
      Powiem szczerze nie zarzucajcie NOVA PR ze sa zli.
      Robi to konkurencja, sprawidizlem IP osoby i wiem kto nia jest.
      Panie Piotrze niech sie Pan nie przejmuje ludzie mowia i pisza glupoty na calym
      siwiece a zadrosc nie zna granic. Robilem z Panem jedna event i jestem
      zadwolony nie powiem kim jestem bo pomysla ze to kryptoreklama. A to ze pisza
      to zlosliwe Polskie maniery. Patrzecie na efekt a nie na slowa moi Drodzy.
      A pan z Pozananiua okazal sie efektowym pracwonkiem innej agecnji z Mikolaja.
      Heeee..
      ja
      • Gość: ultrafiolet@gazeta Re: AGENCJE PR we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 22:03
        Drogi Stefku Burczymuszko:)
        Zawsze bawią mnie takie podchody nawiedzonych internautów i zabawy pt: Któż to
        mógł napisać? Tym bardziej mnie bawi,bo nie pracuje w żadnej agencji,tym
        bardziej na Mikołaja.Heeee...ja.
        A jeśli już chcesz być precyzyjny to napisz,że chodzi o Remedia.Tylko tam
        agencja PR ma siedzibe.
        Ja nie zarzucam NOVIE niczego złego.Zycze im powodzenia.Młode umysły to
        najbardziej kreatywny potencjał.Tworzą pomysły nietuzinkowe.
        Próby zdobywania klientów w różny sposób(etyczny lub mniej etyczny) to także
        temat rzeka..
        Ja chce sie w tej branzy realizowac.Mama nadzieje,że Wrocław bedzie piął się w
        góre i zdobywał wielkie budżety.
        A co z pozostałymi wymienionymi przeze mnie agencjami?
        Widze,ze inne nie maja nic do powiedzenia.
        Pozdrowionka
    • podroznik_tomasz Re: we Wrocławiu 04.01.19, 21:04
      Polecam zorganizowanie całości przez jakąś doświadczoną agencję eventową. Ja jestem z dolnego śląska i jeśli już korzystam, to z usług agencji eventowej z wrocławia jaką jest Soma Event. Parę razy robiliśmy z nimi imprezę integracyjną i ni mogę powiedzieć złego słowa :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka