Dodaj do ulubionych

Storczyk Falenopsis

09.05.13, 09:34
Wiem, że wszyscy pewno w ogrodach siedzą ale nie wiem co ma zrobić ze storczykiem bo mi sie chyba rozmnażać zaczął. Mianowicie, na jednym z pędów wypuścił jakby nową roślinkę, ma dwa liście ale dalej nie rośnie, nie wiem czy go urwać i posadzić czy zostawić?
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Storczyk Falenopsis 09.05.13, 09:56
      nie znam się ale bym nie cięła.
    • yoma Re: Storczyk Falenopsis 09.05.13, 09:58
      To jest tzw. keiki (po hawajsku dziecko). Na razie się nic nie robi, się czeka, aż będzie wystarczająco duże, żeby zerwać pępowinę. Ma mieć co najmniej 5 korzeni długości co najmniej 5 cm. Mniej więcej.
      • niebieska.kokardka Re: Storczyk Falenopsis 09.05.13, 14:41
        Hm.. No to ma 5 cm i pół cm jeden korzeń. To czekamy. A jak zrobić więcej takich dzieci bo ten to nie wiem kiedy się zrobił, może ze strachu?:D

Tylko problem mam inny jeszcze, glony w doniczkach, nie wiem zupełnie skąd, zielone całe doniczki, od słońca? Na zachodnim oknie stoją. Sztuk 3. Pozbywac się jakoś tego?
        • yoma Re: Storczyk Falenopsis 09.05.13, 14:47
          Nie ma sposobu, same się robią albo nie :) Glony z wilgoci? Poszukaj sobie tu, mam wrażenie, że o tym było.

forum.gazeta.pl/forum/f,23256,kwiaty_w_domu.html
          • niebieska.kokardka Re: Storczyk Falenopsis 09.05.13, 16:00
            O matko, masa tych wątków storczykowych jest:D może i ja założę swój, bo poczytałam trochę i nie znalazłam. Dzięki Yoma.
            • yoma Re: Storczyk Falenopsis 09.05.13, 16:15
              Tu znalazłam. Wywalić z doniczki, doniczkę wyszorować, włożyć z powrotem.

forum.gazeta.pl/forum/w,23256,113745152,113798522,Re_Czy_szczepic_storczyki_.html

Tam jest guru od storczyków, Wanda, wie wszystko :)
              • niebieska.kokardka Re: Storczyk Falenopsis 09.05.13, 17:37
                no wlasnie czytajac zauwazylam:D tak zrobie
                moze pomoze.dzieks.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka