Dodaj do ulubionych

Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau

03.04.06, 08:15
ul. Eberharda Mocka we Wrocławiu ?
Co wy na to czytelnicy kryminałów Krajewskiego ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojciech Skrok Tak!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 08:57
      Proponuję jeszcze, żeby pojawiły się tablice w miejscach związanych z książką i
      perypetiami bohatera,np. na Pereca, choć może lepiej, zeby wypowiedzieli
      się "mockolodzy" i grupa zapaleńców z wrocław.dolny.slask.pl , czy te miejsca
      jeszcze istnieją? W Arezzo we Włoszech, gdzie kręcony był film "Życie jest
      piękne" w każdym miejscu skąd były ujęcia znajdują się zdjęcia z filmu. Może
      jak już nakręcą którąś z części "Breslau" to można by i u nas tak zrobić.
      Pozdrawiam
      • Gość: killla książka kucharska Mocka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.06, 10:49
        a ja gdy tak czytałem trzy (jak do tej pory) książki o Mocku to sobie
        pomyslałem, że fajnie byłoby wydać zebrane przepisy tych wszystkich pyszności,
        kóre wcinał nasz radca kryminalny. Jak dotąd nie spotkałem się z kryminałem, w
        którym opisy posiłków byłyby tak dokładne i plastyczne.
        Pomijając kwestie związane z prawami autorskimi (przepis to też utwór !) byłoby
        fajnie gdyby w opisanych w książkach restauracjach (tych które jeszcze istnieją)
        można było zamówić to co jadł Mock (np. śledzia w kołderce ze śmietanki).
    • Gość: gość Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 09:40
      jestem za, trzeba zebrać dużo wpisów>>>
      • 59049m Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau 03.04.06, 11:03
        Właśnie przeczytałem nagrodzoną powieść Paszportem Polityki "Widma..." i muszę
        przyznać, że jest bardzo wcągająca. Gratuluję autorowi i proszę o nowe!
        • a_o_s Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau 03.04.06, 13:50
          chociaz pomysl jest swietny, postaci barwne a wroclaw ciekawy, to chyba jednak
          na upamietnianie tablicami nie zasluguja. z calym szacunkiem.
          co nei znaczy ze nazwa ulicy byc nie moze. a tu akurat wystarczy wyslac pismo z
          wnioskiem do komisji nazewnictwa ulic. przy odpowiednim umotywowaniu, pewnie
          sie zgodza. :)
          • jotesz Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau 04.04.06, 07:50
            ponieważ mieszkam na Oporowie, to zastanawiam się, gdzie mieścił się ten
            wielokrotnie opisywany burdel - można by tam też odpowiednią tablicę
            postawić... Ale by się mieszkańcy cieszyli!
            • Gość: ex-oporowianin Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.06, 10:14
              nad samą ślężą, na ulicy (obecnie) bukowskiego, a dawniej patrice lumumby (to
              oczywiście nie za czasów eberharda mocka :) )

z tym, że w rzeczywistości to nie był burdel, a normalna restauracja.

budynek już nie istnieje, jako jeden z niewielu na oporowie został zniszczony
              podczas walk w 1945 roku.

zdjecie loheschoschien (czy jakoś tak - po prostu zameczek na ślężą) znajdziesz
              na stronie www.oporow.net , poszukaj galerii zdjeć - tam są 3 poocztówki z
              oporowa z przedwojny i na jednym z nich jest zdjecie tej restauracji, która
              Krajewski opisał jako burdel.

pozdrawiam
    • Gość: kasia Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau IP: 218.1.142.* 04.04.06, 08:56
      Pan Dr Krajewski byl moim wykladowca z semantyki na Italianistyce...Wspaniala,
      fascynujaca postac!
      • 59049m Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau 04.04.06, 11:13
        Chociaż nie znam autora osobiście, ale w jego powiesci czuje się, że jest
        postacią niezwykłą. Teraz chcę przeczytać poprzednie dwa tomy tej serii.
        • Gość: I.P. Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau IP: *.CNet2.Gawex.PL 04.04.06, 18:20
          Eberhard M. oraz pan Krajewski to świetni faceci, ale ja najbardziej sobie
          cenię wędrówki z E.B. po Wrocławiu. Obstawiam się podczas czytania mapami i
          kursuję! Już tyle lat jestem daleko od Wrocławia, ale... to cudowne miasto!
          Tęsknię. Napiszcie, czy jest już zielona mgielka na drzewach z placu
          Grunwaldzkiego.
          A może ktoś wie, kiedy się ukaże "E.M w festung Breslau"?
    • Gość: wawiak Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau IP: 193.110.99.* 05.04.06, 13:58
      m. in. pod wplywem lektury p. Krajewskiego wybralem Wroclaw jako cel
      kilkudniowego wypadu wycieczkowego... :) doskonala decyzja. przepiekne miasto.
      czulem sie prawie jak Mock odnajdujac ciekawe miejsca na Waszej mapie.. :)
      Dzieki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka