killla 03.04.06, 08:15 ul. Eberharda Mocka we Wrocławiu ? Co wy na to czytelnicy kryminałów Krajewskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wojciech Skrok Tak!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 08:57 Proponuję jeszcze, żeby pojawiły się tablice w miejscach związanych z książką i perypetiami bohatera,np. na Pereca, choć może lepiej, zeby wypowiedzieli się "mockolodzy" i grupa zapaleńców z wrocław.dolny.slask.pl , czy te miejsca jeszcze istnieją? W Arezzo we Włoszech, gdzie kręcony był film "Życie jest piękne" w każdym miejscu skąd były ujęcia znajdują się zdjęcia z filmu. Może jak już nakręcą którąś z części "Breslau" to można by i u nas tak zrobić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killla książka kucharska Mocka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.06, 10:49 a ja gdy tak czytałem trzy (jak do tej pory) książki o Mocku to sobie pomyslałem, że fajnie byłoby wydać zebrane przepisy tych wszystkich pyszności, kóre wcinał nasz radca kryminalny. Jak dotąd nie spotkałem się z kryminałem, w którym opisy posiłków byłyby tak dokładne i plastyczne. Pomijając kwestie związane z prawami autorskimi (przepis to też utwór !) byłoby fajnie gdyby w opisanych w książkach restauracjach (tych które jeszcze istnieją) można było zamówić to co jadł Mock (np. śledzia w kołderce ze śmietanki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 09:40 jestem za, trzeba zebrać dużo wpisów>>> Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau 03.04.06, 11:03 Właśnie przeczytałem nagrodzoną powieść Paszportem Polityki "Widma..." i muszę przyznać, że jest bardzo wcągająca. Gratuluję autorowi i proszę o nowe! Odpowiedz Link Zgłoś
a_o_s Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau 03.04.06, 13:50 chociaz pomysl jest swietny, postaci barwne a wroclaw ciekawy, to chyba jednak na upamietnianie tablicami nie zasluguja. z calym szacunkiem. co nei znaczy ze nazwa ulicy byc nie moze. a tu akurat wystarczy wyslac pismo z wnioskiem do komisji nazewnictwa ulic. przy odpowiednim umotywowaniu, pewnie sie zgodza. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau 04.04.06, 07:50 ponieważ mieszkam na Oporowie, to zastanawiam się, gdzie mieścił się ten wielokrotnie opisywany burdel - można by tam też odpowiednią tablicę postawić... Ale by się mieszkańcy cieszyli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-oporowianin Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.06, 10:14 nad samą ślężą, na ulicy (obecnie) bukowskiego, a dawniej patrice lumumby (to oczywiście nie za czasów eberharda mocka :) ) z tym, że w rzeczywistości to nie był burdel, a normalna restauracja. budynek już nie istnieje, jako jeden z niewielu na oporowie został zniszczony podczas walk w 1945 roku. zdjecie loheschoschien (czy jakoś tak - po prostu zameczek na ślężą) znajdziesz na stronie www.oporow.net , poszukaj galerii zdjeć - tam są 3 poocztówki z oporowa z przedwojny i na jednym z nich jest zdjecie tej restauracji, która Krajewski opisał jako burdel. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau IP: 218.1.142.* 04.04.06, 08:56 Pan Dr Krajewski byl moim wykladowca z semantyki na Italianistyce...Wspaniala, fascynujaca postac! Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau 04.04.06, 11:13 Chociaż nie znam autora osobiście, ale w jego powiesci czuje się, że jest postacią niezwykłą. Teraz chcę przeczytać poprzednie dwa tomy tej serii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.P. Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau IP: *.CNet2.Gawex.PL 04.04.06, 18:20 Eberhard M. oraz pan Krajewski to świetni faceci, ale ja najbardziej sobie cenię wędrówki z E.B. po Wrocławiu. Obstawiam się podczas czytania mapami i kursuję! Już tyle lat jestem daleko od Wrocławia, ale... to cudowne miasto! Tęsknię. Napiszcie, czy jest już zielona mgielka na drzewach z placu Grunwaldzkiego. A może ktoś wie, kiedy się ukaże "E.M w festung Breslau"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: Kolejna powieść o detektywie z miasta Breslau IP: 193.110.99.* 05.04.06, 13:58 m. in. pod wplywem lektury p. Krajewskiego wybralem Wroclaw jako cel kilkudniowego wypadu wycieczkowego... :) doskonala decyzja. przepiekne miasto. czulem sie prawie jak Mock odnajdujac ciekawe miejsca na Waszej mapie.. :) Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś