Dodaj do ulubionych

Wrocławianie są śmieszni:)

13.06.06, 15:14
Śmieszą mnie pojawiające się co jakis czas wątki:
- wychwalające pod niebiosa Wrocław wraz z jego "niesamowitymi osiągnięciami
na tle reszty marnego kraju"
- "światowość" tego miasta na tle reszty Polski.
- "europejskość" na tle Warszawy, Krakowa, Poznania, Gdańska itp.
- "tendencje" secesjonistyczne
- dwa wrocławskie demony: Warszawa i Poznań
Obserwuj wątek
    • adrianwro Re: Wrocławianie są śmieszni:) 13.06.06, 15:19
      To po co czytasz?
      Idz lepiej na spacer zamiast marnować czas przed kompem i psuć oczyska.
      • Gość: wi Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: *.magma-net.pl 13.06.06, 16:10
        nie ma co sie obruszać.przeciez ma sporo racji.przejrzyj forum z oststnich 60 dni.
      • jakdab Re: Wrocławianie są śmieszni:) 13.06.06, 16:39
        Bo to jest forum - jak sama nazwa wskazuje.
        A ta mania wielkości jest wyjątkowo śmieszna:)
        • chomikdc Re: Wrocławianie są śmieszni:) 16.06.06, 10:36
          Wrocławianie są w jednym dobrzy, mają dystans do samych siebie :) Jeśli nie
          widzisz, że wiele z tych wątków czy opinii jest pisana trochę z przekorą i jajem
          to współczuję.
    • Gość: kill bill Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.06.06, 16:34
      śmieszne to są takie uogólnienia jak Twoje.
      Możesz napisać ,że śmieszny jest X lub Y ,natomiast takie uogólnienia świadczą tylko o Twoich
      problemach emocjonalnych.
      Co byś sądził o takich opiniach : "Niemcy są głupi ,Czesi to tchórze,Rosjanie to prostaki,Krakowianie to
      sknery ,Warszawiacy to buraki itd." - prawda jakie to głupie.
      Niestety Twój post jest na tym samym poziomie. Żenującym.
    • Gość: abece Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: *.crowley.pl 13.06.06, 16:42
      to prawda, ze nie ktorych ponosi z tym wywyzszaniem wrocka. ale uogolniac nie ma
      co...
      • Gość: kill bill do jakdab IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.06.06, 16:47
        stosując Twoją logikę ,to jeśli jakiś np. Poznaniak napisze Ci na forum coś głupiego to założysz wątek
        pt. "Poznaniacy są głupi" - gratuluję Ci logiki i dobrego samopoczucia.
        • Gość: corgan na takie prymitywne wątki nikt nie odpowiada IP: *.chello.pl 13.06.06, 17:03
          ale na wątki w stylu "Przyłączmy Dolny Śląsk do Czech" albo "Ogłośmy
          secesję", "Wrocław nieformalną stolicą Polski a Poznan po prostu przegrywa"
          lub "Czy gdyby tu wrócili Niemcy zostalibyście?" - bardzo dużo.

Niektórzy te wątki traktuja ze śmiertelna powagą i mam dziwne wrażenie że
          jakieś tam części breslałerów po prostu palemka odbiła delikatnie to ujmując.
          • Gość: killbill Re: corgan IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.06.06, 17:45
            ale przecież megalomania jest zdaje się zjawiskiem zdarzającym we wszystkich miastach w Polsce i
            zwracanie na nią uwagi tylko we Wrocławiu może być spowodowane tylko jakimiś kompleksami.
            A może prowadziłeś jakieś szersze badania socjologiczne na ten temat i zechcesz się z nami podzielić.
        • Gość: guarana Re: do jakdab IP: *.ufp.pt / *.net.novis.pt 13.06.06, 17:06
          odbieracie nam prawo do zachwalania naszego miasta? przeciez robicie to samo i
          nas krytykujecie.to nazywa sie projekcja.
          nie lubie ani warszawy,ani poznania, ani lodzi,ani krakowa.wroclaw jest u mnie
          na pierwszym miejscu,pod kazdym wzgledem.mimo ze wiele mu brakuje dla mnie jest
          najcudowniejszym miejscem na swiecie.
          a wy nam po prostu zazdroscicie!!!!
          wracajcie do swoich smierdzacych miescin!!!wynocha
          • Gość: corgan Re: do jakdab IP: *.chello.pl 13.06.06, 17:37
            > odbieracie nam prawo do zachwalania naszego miasta?
            Nikt Ci tego nie odbiera. Tylko dlaczego nie można zachwalać Warszawy albo
            Wałbrzycha? :)) co?

> a wy nam po prostu zazdroscicie!!!!
            Hm... zawsze mnie intryguje kim są "my" a kim jesteście "wy"?

> wracajcie do swoich smierdzacych miescin!!!
            Juz tu jesteśmy :) U mnie za oknem pachnie bez, kwiaty i świezo skoszony
            trawnik. To chyba nie jest smród? >:))
            • Gość: guarana Re: do jakdab IP: *.ufp.pt / *.net.novis.pt 13.06.06, 19:47
              »Tylko dlaczego nie można zachwalać Warszawy albo
              > Wałbrzycha? :)) co?
              oczywiscie ze mozna tylko ze nikt tego nie robi.dlatego te pretensje ze my to
              robimy ciagle.

> Hm... zawsze mnie intryguje kim są "my" a kim jesteście "wy"?
              my wroclawianie i ci ktorzy kochaja wroclaw.wy ktorzy nam zabraniacie tego robic

> Juz tu jesteśmy :) U mnie za oknem pachnie bez, kwiaty i świezo skoszony
              > trawnik. To chyba nie jest smród? >:))
              ladny zapach kwiatow nie powinien powodowac w ludziach takiej zawisci.
          • jakdab do guarana 13.06.06, 17:55
            > odbieracie nam prawo do zachwalania naszego miasta?

Bzdura

> przeciez robicie to samo i
            > nas krytykujecie

oj mylisz się, jestem wyjatkowo krytyczny w stosunku do mojego miasta

> nie lubie ani warszawy,ani poznania, ani lodzi,ani krakowa wroclaw jest u
            mnie
            > na pierwszym miejscu,pod kazdym wzgledem

Lubię Łódź, Kraków, Wrocław, Gdańsk, Poznania nie znam a Warszawę kocham mimo
            wielu braków

> a wy nam po prostu zazdroscicie!!!!

zazdroszczę ( w pozytywnym znaczeniu tego słowa) to właścicielowi dobrze
            prosperującego pensjonatu w Dolomitach

> > wracajcie do swoich smierdzacych miescin!!!wynocha

własnie jestem w drodze do Wrocka - a to "wynocha" to chyba ta "wyższa kultura
            wrocławska"
            • Gość: kill bill Re: do jakdab IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.06.06, 18:04
              a to "wynocha" to chyba ta "wyższa kultura
              > wrocławska"
              znowu uogólniasz - zapewniam Cię że trolle zdarzają się w każdym mieście i pisanie o kulturze
              wrocławskiej na podstawie jednego postu jednego trolla świadczy również o Tobie ,nie najlepiej
              zresztą.
              btw zapraszamy do Wrocławia
              • Gość: guarana Re: do jakdab IP: *.ufp.pt / *.net.novis.pt 13.06.06, 19:49
                jakie znowu,jakie znowu.to moj pierwszy post w tym watku
                oczywiscie ze wynocha to wyzsza kultura.inaczej powiedzialabym "spier...j"
                o mnie moje posty swiadcza bardzo dobrze
                pa
          • Gość: mojapoczta11 Re: do jakdab IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.06.06, 17:20
            uwazam sie, za lokalnego patriote, jestem b. dumny z tego jaki jest wroclaw, ale
            twoj post jest glupi
    • Gość: Dolnoslazak Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: 213.199.201.* 13.06.06, 17:06
      Regularnie pojawiasz sie 'jakdab' na forum Wroclawia i krytykujesz.Takich jak
      ty pelno jest takze na forach Katowic i Opola,udowadniacie wszystkim sobie
      tylko znane racje a laczy was jedno,zazdrosc i trudno wam to ukryc.Ciekawe
      czego tak zazdroscisz mieszkancom D.Slaska i co starasz sie im udowodnic?To ty
      jestes smieszny i zarazem zalosny kryjac swoja zawisc pod plaszcykiem
      moralizatorstwa.Ciekawe w jakim to miescie mieszkaja takie zazdrosniki choc tu
      wielu mozliwosci nie ma i czuje ze na to pytanie moge odpowiedziec sobie sam
      • vratislaviak Re: Wrocławianie są śmieszni:) 13.06.06, 17:51
        zapomniałes jeszcze o kompleksie wobec Łomży
    • mikka8 Re: Wrocławianie są śmieszni:) 13.06.06, 17:55
      Nie gadaj ! Do "smiesznosci" warszawiakow nam jeszcze baaaardzo daleko ;)

Zart , oczywiscie.Sadze , ze uogolniasz,a tak sie nie da oceniac ludzi.
      Ciekawe skad Ci to stwierdzenie przyszlo do glowy? Oceniles wroclawian po wpisach na forum ? Niedorzecznosc ;)

Pozdrawiam,skadkolwiek jestes :)
      • jakdab Re: Wrocławianie są śmieszni:) 13.06.06, 18:00
        oceniłem wrocławian zarówno po wpisach jak i po osobistych kontaktach:)

Często bywam we wrocławiu w celach służbowych i słysze czasami takie teksty jak:
        "państwo z warszawki to myslą że im wszystko wolno"
        "tu jest wrocław a nie stolyca" itp.
        • mikka8 Re: Wrocławianie są śmieszni:) 13.06.06, 18:07
          jakdab napisał:

> oceniłem wrocławian zarówno po wpisach jak i po osobistych kontaktach:)
          >
          > Często bywam we wrocławiu w celach służbowych i słysze czasami takie teksty jak
          > :
          > "państwo z warszawki to myslą że im wszystko wolno"
          > "tu jest wrocław a nie stolyca" itp.

Etam ;) Z nieodpowiednimi ludzmi sie kontaktujesz.No , ja bym Ci tak nie powiedziala ;)
          Mam znajomego, ktory czesto jezdzi do Warszawy w delegacje.I wiesz co ? On mowi o Warszawiakach to samo ,co Ty mowisz o nas. Cos w tym jest ;)

pozdr.
        • Gość: kill bill Re: jakdab IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.06.06, 18:11
          > "państwo z warszawki to myslą że im wszystko wolno"
          > "tu jest wrocław a nie stolyca" itp.
          takie i podobne opinie o Warszawiakach to można akurat usłyszeć w całej Polsce i nie rozumiem
          czemu tak szczególnie zauważasz je we Wrocławiu. Chyba jednak jakieś kompleksy :)
        • Gość: guarana Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: *.ufp.pt / *.net.novis.pt 13.06.06, 19:50
          rzadko kiedy warszawa pojawia sie w rozmowach z moimi znajomymi bo nas po
          prostu to miasto malo interesuje.chyba ze musze wybrac sie do tego smierdzacego
          miasta...
          • Gość: ania Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: 212.75.102.* 16.06.06, 10:31
            > rzadko kiedy warszawa pojawia sie w rozmowach z moimi znajomymi bo nas po
            > prostu to miasto malo interesuje.chyba ze musze wybrac sie do tego
            smierdzacego
            >
            > miasta...

żenada, aż mi wstyd że urodziłam się we Wrocławiu jak czytam takie kretynizmy
            • Gość: Joasia Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 10:42
              >żenada, aż mi wstyd że urodziłam się we Wrocławiu jak czytam takie kretynizmy

A mi wstyd że jestem Polką jak czytam takie wypowiedzi jak Twoje.
    • robak_wroc Re: Wrocławianie są śmieszni:) 13.06.06, 17:59
      ejj.. ja poznan lubie, a warszawy nie, a do tego wroclaw uwazam za miasto z
      najbardziej rozwalonymi drogami ;]
      • Gość: guarana Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: *.ufp.pt / *.net.novis.pt 13.06.06, 19:51
        a ja musze powiedziec ze mi to nie przeszkadza.a najbardziej rozwalone drogi ma
        zielona gora
        • Gość: ania Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: 212.75.102.* 16.06.06, 10:32
          ale w wawie to te rozwalone drogi denerwowałyby ciebie
        • robak_wroc Re: Wrocławianie są śmieszni:) 16.06.06, 16:34
          Gość portalu: guarana napisał(a):

> a ja musze powiedziec ze mi to nie przeszkadza.a najbardziej rozwalone drogi ma
          >
          > zielona gora

ale maja przynajmniej obwodnice
    • tia666 Re: Wrocławianie są śmieszni:) 13.06.06, 18:38
      jakbys napisal "...co niektorzy forumowicze z Forum Wroclaw sa smieszni..." , to
      przyznabym Tobie 100% racji, a tak znowu jakis marny prowokatorski teksci:( ,
      nie badz mietki(tka) i wal nickami a nie ogolnikami;)
    • Gość: Jacobs Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: *.proxyplus.cz / *.devs.futuro.pl 13.06.06, 18:48
      Mieszkałem w Warszawie , Krakowie , Zielonej Górze i na Górnym Śląsku - obecnie Wrocław .
      Spośród tych miejsc Wrocław wyróżnia otwartość na ludzi i zmiany , wzajemna tolerancja , powszechne zainteresowanie rozwojem miasta i ukryte piękno starych kamienic .
      Łyżką dziegciu w tej beczce miodu jest stan ulic i nadreprezentacja lumpów .

• Gość: Mc.Wro Re: Jest zabawnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 19:10
      Wrocław: mekka inwestorów

We Wrocławiu inwestują wszyscy: od międzynarodowych koncernów po rodzimych
      przedsiębiorców. Nic dziwnego, że miasto kwitnie.

Do stolicy Dolnego Śląska i w jej okolice napływa duża liczba znanych
      inwestorów. Miasto doczekało się opinii drugiego po Warszawie pod względem
      atrakcyjności dla przedsiębiorców ośrodka w Polsce.
      — Władze miasta nastawione są na współpracę z inwestorami. Powołały do życia
      instytucje, których zadaniem jest promocja miasta. Dlatego działalność
      gospodarczą prowadzą tu takie firmy jak: Daimler-Chrysler Rail System
      (poprzednio Adtranz), Volvo Truck & Bus, ABB, Allied Irish Bank-AIB (Bank
      Zachodni), Cadbury, Cussons, Cargill, Hewllet-Packard oraz QAD. Ich obecność
      jest magnesem przyciągającym innych inwestorów — wymienia Ewa Derlatka, analityk
      rynku DTZ.
      Miasto ma sposób

Władze miasta nie ukrywają metod, jakimi pozyskują takich partnerów.
      — Jako jedyni w Polsce mamy finansowaną przez budżet miasta agencję
      konsultingową, której zadaniem jest m.in. ograniczanie ryzyka inwestorów.
      Gromadzimy i udostępniamy dane dotyczące np. wolnych terenów pod inwestycje,
      przeznaczenia tych działek, sytuacji na rynku pracy. Od chwili, gdy
      zainteresowany przedsiębiorca zaczyna inwestować w mieście, współpracuje z nim
      profesjonalny project manager. To m.in. takie nastawienie sprawiło, że tempo
      rozwoju gospodarczego Wrocławia szacowane jest na 10 proc. rocznie — dodaje
      Tomasz Gondek z zespołu wspierania inwestycji Agencji Rozwoju Aglomeracji Wrocławia.
      Zapisanym w planie rozwoju miasta priorytetem jest wspieranie tworzenia miejsc
      pracy.
      — W następnej kolejności mamy stworzyć odpowiedni system publicznej komunikacji.
      Chcemy też wspierać budowę mieszkań, których cena utrzymywałaby się na poziomie
      pozwalającym na ich zakup przeciętnemu, pracującemu mieszkańcowi Wrocławia. Nie
      zapominamy także o nowoczesnych miejscach zakupów i rozrywki — wylicza Tomasz
      Gondek.
      Władze miejskie mają w planach wybudowanie m.in.: linii szybkiego tramwaju,
      parku rozrywki w zachodniej części miasta, rozpoczęcie jeszcze w 2006 r. budowy
      toru saneczkowego. Na placu Wolności ma stanąć obiekt, w którym znajdą się: sala
      koncertowa, opera wraz z zapleczem oraz parkingi. Projekt powstał w pracowni
      Stefana Kuryłowicza. Inwestorem kompleksu jest słynny festiwal Wratislavia
      Cantans. Trwa realizacja zespołu basenów, finansowanego w ramach partnerstwa
      publiczno-prywatnego. Mówi się także o planach budowy na terenie zoo oceanarium
      wzorowanego na obiekcie działającym w czeskiej Pradze.
      Jak grzyby po deszczu

Wrocław nie może narzekać obecnie na brak zainteresowania ani deweloperów, ani
      sieci detalicznych.
      — Poprawa sytuacji ekonomicznej mieszkańców jest powodem dużego zainteresowania
      miastem sieci handlowych. Obecnie w budowie znajdują się trzy wielofunkcyjne
      centra handlowo-rozrywkowe: Pasaż Grunwaldzki (Echo Investment), Arkady
      Wrocławskie i Galeria Legnicka (Redis Group). Powstaje także Faktory Outlet
      (Neinver) i rozbudowuje się Park Handlowy Bielany (Inter Ikea). W planach jest
      kolejne centrum Idylla Wrocławska — wymienia Renata Kusznierska, dyrektor działu
      powierzchni handlowych DTZ.
      Deweloperem projektu Arkady Wrocławskie jest spółka o tej samej nazwie, związana
      z Leszkiem Czarneckim.
      Pojawienie się centrum typu outlet jest zaś, zdaniem Renaty Kusznierskiej,
      oznaką dojrzewania wrocławskiego rynku i nasycenia powierzchniami handlowymi.
      — Obiekty typu outlet powstają w miastach, w których działa już odpowiednia
      liczba sieci odzieżowych, będących w stanie zaopatrzyć ten typ sklepu w końcówki
      serii — podkreśla Renata Kusznierska.
      DTZ podaje, że w mieście pod koniec kwietnia 2006 r. było ponad 281 tys. mkw.
      nowoczesnej powierzchni handlowej. Do końca br. wielkość ta wzrośnie o 70 proc.
      i przekroczy 500 tys. mkw.
      Na starcie

Wiele wskazuje na to, że najbliższe otwarcia są trzy projekty centrów
      handlowych: Pasaż Grunwaldzki, Arkady Wrocławskie i Galeria Legnicka. Ich
      oddanie do użytku nastąpi w I i II kw. 2007 r. Bliskie zakończenia realizacji
      jest także centrum outlet budowane przez Neinver.
      — Perspektywy rozwoju miasta pozwalają wierzyć w powodzenie projektu
      realizowanego przez Echo Investment. Ocenę miasta potwierdzają także
      międzynarodowe sieci handlowe, zawierając na lata umowy najmu powierzchni w
      Pasażu Grunwaldzkim. Niektóre, jak np. hiszpańska grupa Inditex, zdecydowały się
      na wprowadzenie do Polski swoich marek i otwarcie pierwszych salonów w naszym
      obiekcie. To nie koniec. Jako inwestor i deweloper uważnie przyglądamy się
      rynkowi we Wrocławiu. Jeżeli tylko pojawi się ciekawa oferta, na pewno się nią
      zainteresujemy. Będziemy rozpatrywać możliwość inwestycji we wszystkie segmenty
      rynku nieruchomości, w jakich działa Echo Investment, czyli także apartamenty i
      powierzchnie biurowe. Chociaż rynek wrocławski jest coraz bardziej
      konkurencyjny, to jednak w naszej ocenie jest na nim jeszcze wiele miejsca dla
      inwestorów i nowych obektów — podkreśla Jarosława Grodzki, wiceprezes Echo
      Investment.
      Także Cushman & Wakefield (C&W), firma wynajmująca i doradzająca przy projekcie
      Arkady Wrocławskie, dostrzega duże możliwości rynku.
      — Arkady są zlokalizowane w ścisłym centrum miasta. Atrakcją obiektu będzie
      jedyne w Polsce akwarium oceaniczne. Blisko centrum znajduje się największy
      budynek biurowy w mieście, Poltegor, wraz z działką, także należący do inwestora
      Arkad. Można więc spodziewać się dalszej aktywności deweloperskiej w tym rejonie
      — mówi Magdalena Gniazdowska z działu powierzchni handlowych C&W.
      Legnicka Develompent, deweloper Galerii Legnickiej, poinformowała natomiast
      niedawno o zdobyciu finansowania projektu oraz wynajęciu obiektu m.in. przez
      najemców kluczowych: Tesco i sieć AGD RTV Saturn.
      W tej chwili ważą się losy realizacji projektu Idylla.
      Miejsce dla biurka

Pod koniec 2005 r. całkowite zasoby nowoczesnej powierzchni biurowej (włączając
      w to odrestaurowane kamienice) wynosiły 170 tys. mkw. To mało — zważywszy na
      stale rosnące zapotrzebowanie. W 2005 r. dostarczono na rynek 13,4 tys. mkw., a
      wynajęto 15 tys. mkw. Współczynnik pustostanów w końcu 2005 r. obniżył się do
      poziomu 1,8 proc.
      — Kolejne lata przyniosą przyrost budynków biurowych. W budowie znajdują się
      m.in. Bema Plaza, Legnicka Park, Szewska Centrum II, Temida II czy Verona
      Building. Wrocławska firma projektowo-budowlana Archicom planuje wybudowanie
      przy ul. Strzegomskiej kompleksu kilku biurowców o łącznej powierzchni 100 tys.
      mkw. Jeśli wszystkie projekty zostaną zrealizowane w terminie, ilość powierzchni
      podwoi się. Poziom czynszu w najlepszych obiektach wynosi 11-13 EUR za mkw.
      miesięcznie, zaś średnie stawki w mniej prestiżowych budynkach oscylowały w
      granicach 8-10 EUR. Opłaty eksploatacyjne wynosiły 1,5-2,5 EUR za mkw.
      miesięcznie — ocenia Ewa Derlatka.
      Duży kompleks biur może powstać na ternie po Poltegorze. Trzyhektarowa działka
      ma plan zagospodarowania, który umożliwia budowę obiektów o różnych funkcjach,
      wysokości i kubaturze. Szacunkowa wartość zabudowy terenu wynosi 500-700 mln
      USD. Deweloper, LC Corp, zapowiedział już, że zachowa charakterystyczny
      biurowiec Poltegor.
      Dach nad głową

Całkowita liczba mieszkań we Wrocławiu kształtuje się na poziomie 238,5 tys.
      lokali. Warto zaznaczyć, że w 2005 r. wybudowano około 3,1 tys. mieszkań, co
      stanowi wzrost o 70 proc. w stosunku do 2004 r. Zwiększa się zainteresowanie
      mieszkaniami oraz apartamentami.
      — Zgodnie z trendami obserwowanymi na krajowym rynku mieszkań, także we
      Wrocławiu nastąpił wzrost cen. Od początku 2005 r. cena poszła w górę od 10 do
      15 proc. I tendencja ta utrzyma się ze względu na niską podaż w stosunku do
      popytu. Dodatkowo, zapotrzebowanie na mieszkania nakręca duża liczba pracowników
      napływających do nowo otwieranych firm. Cena za mkw., zależnie od standardu
      lokalu oraz dzielnicy, kształtuj
    • Gość: kasia Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 20:08
      to się cieszę. śmiej się, bo śmiech to zdrowie. i ciesze się, że mogę (jako
      wrocławianka) być przyczyną Twojej radości i Twojego zdrowia.
      Dzieki za docenienie
      • Gość: olobol Re: Wrocławianie są śmieszni:) IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.06.06, 10:41
        super miasto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka