Dodaj do ulubionych

Tędy pójdą w czwartek procesje

13.06.06, 22:48
Nie można tak pochodzić w kółko wokół kościoła. Albo zrobić w tym czasie coś
pożytecznego ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: *.wroclaw.mm.pl 14.06.06, 06:00
      Można... przejść przez miasto!
    • alexanderson Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 14.06.06, 08:50
      Rozumiem, że organizatorzy marszu zgłosili pełną dokumentację do władz miasta i
      uzyskali zgodę. Czy marsz będzie ochraniany przez policję?
      • Gość: piękniekpięknie Znowu blokada miasta IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 14.06.06, 10:11
        To jakby taki maraton znowu blokował miasto....
        • wroclawjacek Re: Znowu blokada miasta 14.06.06, 11:29
          > To jakby taki maraton znowu blokował miasto....
          1-Procesja to nie maraton
          2-nie blokował tylko zatrzymał ruch na kilku ulicach wokół kościoła i to nie
          jednocześnie tylko na czas przejścia procesji.
          3-nie miasto tylko czytaj punkt 2
          4-W procesji idą mieszkańcy a nie przyjezdni.To ich miasto a procesja to nie
          wymysł tylko wielowiekowa tradycja.
          5-Jesteś biednym i niedouczonym człowiekiem i nie wstydzisz się do tego
          publicznie przyznać.Rozumiem dlaczego piszesz jako gość. Mam nadzieję, że nie
          jesteś mieszkańcem Wrocławia tylko gośćiem, choć do "Gościa" ci daleko . Gdyby
          nie wielokulturowa tradycja Wrocław nie byłby miastem tylko wsią podobna do tej
          z której zapewne przyjechałeś.
          • tomek854 Re: Znowu blokada miasta 14.06.06, 13:29
            wroclawjacek napisał:

> > To jakby taki maraton znowu blokował miasto....
            > 1-Procesja to nie maraton

Z punktu widzenia kierowcy nie ma różnicy

> 2-nie blokował tylko zatrzymał ruch na kilku ulicach wokół kościoła i to nie
            > jednocześnie tylko na czas przejścia procesji.

A jaka jest róznica pomiędzy blokowaniem a zatrzymywaniem ruchu? Po za tym nie na kilku ulicach wokół kościoła tylko na mnóstwie ulic wokół wielu kosciołów.

Czy np, w czasie, gdy Grunwaldzki jest w remoncie procesja do Katedry musi koniecznie iść przez Sienkiewicza i Wyszyńskiego?

> 3-nie miasto tylko czytaj punkt 2

Skoro nie miasto to co? Te ulice są na wsi?

> 4-W procesji idą mieszkańcy a nie przyjezdni.To ich miasto a procesja to nie
            > wymysł tylko wielowiekowa tradycja.

Owszem, co nie zmienia faktu, ze procesje mogą być mniej uciążliwe dla pozostałych mieszkańców, których miastem Wrocław jest również.

> 5-Jesteś biednym i niedouczonym człowiekiem i nie wstydzisz się do tego
            > publicznie przyznać.Rozumiem dlaczego piszesz jako gość. Mam nadzieję, że nie
            > jesteś mieszkańcem Wrocławia tylko gośćiem, choć do "Gościa" ci daleko . Gdyby
            > nie wielokulturowa tradycja Wrocław nie byłby miastem tylko wsią podobna do tej

No i co, popsułem Ci ten swietny argument ;-) Jestem Wroclawianinem, nie boję się pisać jako ja.

Nie mam nic przeciwko procesjom, tylko czy muszą one blokować główne ulice?
          • robak_wroc Re: Znowu blokada miasta 14.06.06, 13:47
            wroclawjacek napisał:

> > To jakby taki maraton znowu blokował miasto....
            > 1-Procesja to nie maraton

no wlasnie! tempo przechodzenia moherkow moze byc znacznie wolniejsze. poza tym
            zablokowanie takiej ulicy wyszynskiego, ktora jest w chwili obecnej GLOWNA
            przeprawa klodzko->warszawa nawet na 15min spowoduje korek gigant, a przez to
            zostana zablokowane tez skrzyzowania wyszynskiego/sienkiewicza i cala trasa do
            mostu warszawskiego. czy procesja ta nie moglaby pojsc w druga strone i isc na
            przyklad ulicami kluczborksa, zeromskiego, prusa, barycka, pestalozziego i
            wrocic w ten sam sposob pod kosciol? dlaczego dopuszcza sie przemarsze GLOWNYMI
            ulicami, a nie takimi mniejszymi ktore zablokowane nawet na kilka godzin wiele
            nie zmienia w miescie?

> 2-nie blokował tylko zatrzymał ruch na kilku ulicach wokół kościoła i to nie
            > jednocześnie tylko na czas przejścia procesji.

na zbyt wystarczajaco dlugo zeby powstal sporej wielkosci korek. poza tym co za
            roznica czy zatrzymac ruch czy zablokowac? zarowno w jednym jak i drugim
            przypadku przejechanie nie jest mozliwe.

> 3-nie miasto tylko czytaj punkt 2
            ta? a poczytaj odpowiedz na punkt 1.

> 4-W procesji idą mieszkańcy a nie przyjezdni.To ich miasto a procesja to nie
            > wymysł tylko wielowiekowa tradycja.

i co? jak przyjezdny to mozna mu powiedziec "spier.. to moje miasto" ? tradycja
            tradycja, ale mozna planowac inaczej procesje. nie mam nic przeciwko tej wlasnie
            tradycji, tylko niech idzie ulicami ktore nie zablokuja wazniejszych przejazdow
            przez miasto. zauwaz ze grunwaldzki zamkniety jest, a on mial wiekszosc ruchu
            klodzko->warszawa. teraz wyszynskiego jest ta ulica. wystarczy pomyslec troszeczke.
      • wroclawjacek Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 14.06.06, 11:41
        > Rozumiem, że organizatorzy marszu ....
        Jakiego marszu , odbiło ci ?
        Przestań ćpać i przeczytaj artykuł na spokojnie.
        Procesje od jakiegoś czasu są ochraniane przez policję ponieważ przybywa
        psychopatów oraz potrzeba pokazać objazd.
    • wroclawjacek Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 14.06.06, 11:31
      > Nie można tak pochodzić w kółko wokół kościoła. Albo zrobić w tym czasie coś
      > pożytecznego ?

Pochodź sobie wokół śmietnika to będzie bardziej pożyteczne niż pisanie bzdur w
      internecie.
      • wari Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 14.06.06, 13:59
        wroclawjacek napisał:

> > Nie można tak pochodzić w kółko wokół kościoła. Albo zrobić w tym czasie
        > coś
        > > pożytecznego ?
        >
        > Pochodź sobie wokół śmietnika to będzie bardziej pożyteczne niż pisanie bzdur
        w
        >
        > internecie.

Myślałeś, myślałeś i ... wymyśliłeś. Głębia tego jest porównywalna ze stanem
        umysłowym "procesujących".
    • Gość: pikus Powiedzcie prawdę ! IP: 194.204.171.* 14.06.06, 12:48
      Czy klechy mają zezwolenia od przydupasów Dorna na takie zgromadzenia i
      tamowanie ruchu? Czy dla picu i minimum przyzwoitości składają wnioski? Czy na
      zasadzie, że są właścicielami Polski poprostu organizują i już.
      • Gość: wro Re: Powiedzcie prawdę ! IP: 156.17.201.* 14.06.06, 14:07
        dziwi mnie to, ze jakos za czasow innej wladzy procesje nie przeszkadzaly.
        ciekawe dlaczego?
        • Gość: pikus Re: Powiedzcie prawdę ! IP: 194.204.171.* 14.06.06, 14:32
          Trasa i miejsce procesji było ustalane z władzą lokalną zawsze. Proboszczowie
          zwykle kumplowali się z kacykami PZPR.Potem na procesji pierwszy sekretarz PZPR
          niósł baldachim nad proboszczem i wszyscy byli zadowoleni. Po podpisaniu
          tragicznego i niesprawiedliwego dla Polski i Polaków konkordatu buta i pewność
          klechów jest obłędna.
          • Gość: wro Re: Powiedzcie prawdę ! IP: 156.17.201.* 14.06.06, 14:43
            a skąd wiadomo, że teraz nic nie jest ustalane? a skąd GW miałaby te dane? na
            jakich podstawach ocenia się butę?
            • Gość: pikus szantaż kropidłem i krzyżem IP: 194.204.171.* 14.06.06, 14:59
              Wpraszanie się z kropidłem wszędzie z nadzieją na kasę, stawianie krzyży po
              myśli purpurowych nawet w parkach krajobrazowych, gdzie przesunięcie kamienia
              jest karalne dla zwykłych ludzi. Pozostałe - poczytaj konkordat. Żadne państwo
              na świecie nie jest lennikiem i poddanym Watykanu tak jak Polska.
              • Gość: wro Re: szantaż kropidłem i krzyżem IP: 156.17.201.* 14.06.06, 15:01
                chętnie obejrzałabym takie krzyże...
                • Gość: pikus Re: szantaż kropidłem i krzyżem IP: 194.204.171.* 14.06.06, 15:08
                  Proszę bardzo. Góra Chełmiec k/ Wałbrzycha, góra Ślęża k/Wrocławia ,
                  Bolesławiec......szkoda gadać. Nie będę się bawił w wylicznkę. Klechy to
                  właściciele Polski i Polaków, to piąta kolumna Watykanu. Do bani z takim
                  Państwem.
                  • Gość: wro Re: szantaż kropidłem i krzyżem IP: 156.17.201.* 14.06.06, 15:13
                    krzyze stawiane sa juz od wielu lat. jakos wczesniej nie przeszkadzalo to a
                    nawet stanowi to atrakcje turystyczna - jak np na giewoncie.
                    • Gość: pikus Wielka atrakcja - Giewont IP: 194.204.171.* 14.06.06, 15:19
                      Moze wspomnij o liczbie zabitych dzięki temu pomnikowi pychy na Giewoncie.
                      Krzyż to rzeczywiście atrakcja turystyczna w kraju, gdzie prezydent całuje po
                      spoconych łapach biskupów. Dobre. Hahahaha. Gdybyś nie wiedział gdzie szukać to
                      w schronisku na Kondratowej jest lista zabitych pisana chronologicznie.
                      • Gość: wro Re: Wielka atrakcja - Giewont IP: 156.17.201.* 14.06.06, 15:28
                        to czemu takie tłumy tam wchodzą? liczba zabitych w wiekszości wynika z
                        ludzkiej głupoty i nieodpowiedzialności. a co do cąłowania po łaach to chyba
                        dośc głośno było niedawno o problemach naszej głowy państwa ze znajomością
                        protokołu dyplomatycznego. nie mówiąc o tym, że u nas większość facetów ma
                        dziwnym trafem spocone łapy
                        • tomek854 Re: Wielka atrakcja - Giewont 14.06.06, 15:32
                          Tłumy tam wchodzą, bo to giewont. Na Kasprowy też walą tłumy, choć krzyża tam nie ma.

Za to jak kogoś zlapie burza w górach to krzyż działa jako świetny ściągacz piorunów :-)
                      • Gość: wro Re: Wielka atrakcja - Giewont IP: 156.17.201.* 14.06.06, 15:31
                        a ilu biskupom całowałeś łapy, że wiesz że są spocone?
                        • Gość: pikus Re: Wielka atrakcja - Giewont IP: 194.204.171.* 14.06.06, 16:01
                          Jak byłem młody i głupi to zmuszano mnie do całowania spoconych łap biskupich.
                          Mało tego były takie msze, gdzie ustawiali się ludzie w kolejce do lizania nóg
                          jakieś figurki. Brało mnie obrzydzenie ale jak baran tfu..owieczka lazłem za
                          wszystkimi i udawałem że liżę jak inni. Po wyjściu z kościoła wymiotowałem. To
                          samo z całowaniem stuły. Matko jak mnie mdliło. Teraz kiedy decyduje o sobie
                          nikt i nic mnie nie zmusi nawet łoże śmierci.
                    • tomek854 Re: szantaż kropidłem i krzyżem 14.06.06, 15:31
                      Spotkałem kiedyś w Bieszczadach starszego wiekiem turystę. Narzekał on, ze kiedyś krzyze to były na Giewoncie i na Tarnicy a teraz są na co drugiej górze i że przez to zabłądzić można ;-)

Czyli widać jakoś kiedyś nie było to takie popularne.

Ostatnio był nowy pomysł stawiania krzyży na Śnieżce, postawiono ten nad Wałbrzychem, w Jeleniej jak się wjeżdża na dwupasmówkę po prawej też jest, jest krzyż na grobli koło mostu osobowickiego, jest wiele innych.

Kiedyś krzyże stały w kaźdej wiosce, na rozdrożu Odbywały się tam nabożeństwa jakieś majowe czy coś. Teraz nikt już prawie na nabożeństwa majowe nie chodzi - a krzyże coraz większe...
                      • Gość: wro Re: szantaż kropidłem i krzyżem IP: 156.17.201.* 14.06.06, 15:37
                        a kiedy byles ostatnio na nabozenstwie majowym albo innym? skad wiesz ile osob
                        chodzin atakie nabozenstwa?
                        • tomek854 Re: szantaż kropidłem i krzyżem 14.06.06, 17:18
                          nie dalej jak wczoraj przechodziłem koło kościoła na Jabłecznej. Specjalnych tłumów nie było, choć muszę przyznać, że było ze 30 osób (głownie starszych).

Swoją drogą nie dało się tego nie zauwazyć będąć u kolegi w bloku na przeciwko, bo dla tych 30 osob musi być nagłośnienie takie, żeby na Kozanowie było słychać...
    • Gość: z Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: 156.17.201.* 14.06.06, 14:06
      ale dzień wolny to miło mieć... przeciez to z tej okazji mamy wolne.
      • Gość: pikus Komu miło temu miło IP: 194.204.171.* 14.06.06, 15:03
        Niech się wypchają z tym wolnym. Ponad trzy miesiące w roku mamy wolne! Policz.
        Stocztery dni za same niedziele i soboty w roku. Potem policz wszystkie
        pozostałe.
      • wari Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 14.06.06, 15:04
        Uprawiam wolny zawód i "wolne" robie sobie gdy mam na to ochotę. Polacy mają
        tyle wolnego co bogate społeczeństwa Zachodu. Mentalnoś tylko
        pozostała "wschodnia".
        • Gość: z Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: 156.17.201.* 14.06.06, 15:07
          ale inne "zachodnie" kraje tez maja wolne. poza tym nie kazdy ma wolny zawod.
          • wari Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 14.06.06, 15:48
            Gość portalu: z napisał(a):

> ale inne "zachodnie" kraje tez maja wolne. poza tym nie kazdy ma wolny zawod.
            Boże ciało ? A w jakim to zachodnim kraju jest z tej okazji wolne ?
            My nie jesteśmy żadnym "zachodnim" krajem. A nasi sąsiedzi czy inne kraje "na
            dorobku" wcale nie mają tylu dni wolnych. Dodatkowo u nas wolny czwartek
            oznacza, że wolny jest także piątek (albo ogłasza się to formalnie, albo jest
            to dzień "półroboczy"). Np. w Czechach nie ma czegoś takiego jak słynne "długie
            weekendy". Jeśli we wtorek jest święto to wszyscy w poniedziałek normalnie
            pracują. No, ale to jest normalny kraj...
            • Gość: Jarus Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: *.dint.wroc.pl 14.06.06, 16:20
              Np. w Niemczech i Francji.
              • wari Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 14.06.06, 23:10
                Francja się zgadza, ale w Niemczech wolne jest tylko w 6 landach i częściwo w
                Turyngii i Saksonii.
    • Gość: danutazt Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: *.bredband.comhem.se 15.06.06, 13:50
      W skandynawi czwartek jest dniem roboczym.
      • Gość: MD Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.06, 14:28
        Bo Skandynawia to kraje duchowego spustoszenia,nie chodzą do Kościoła jak u nas.
        • Gość: Martix Re: Od procesji ręce precz! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.06, 14:58
          Mamy w Polsce piękną tradycję która budzi podziw na Świecie-wyjście na ulicę z
          Ciałem i Krwią Chrystusa.Ateiści jacy tu piszą nie rozumieją i z przekory nie
          chcą zrozumieć tej tajemnicy,jaka kryje się w Monstrancji niesionej przez
          kapłana.Raz w roku jest dopuszczone,że można zamanifestować obecność Chrystusa
          na ulicach i placach przypominając,że On na codzień jest wszędzie obecny i od
          razu z honorem składać cześć Jezusowi:"Zróbcie mu miejsce Pan idzie z
          Nieba".Kto odwraca się od Jezusa i mówi takie obrzydliwe zwroty:"Kto dał
          zezwolenie klechom na przemarsz po ulicach" lub "chodżcie sobie dookoła
          Kościoła" tego może po śmierci spotkać taka sytuacja,że stanie przed Jezusem
          który będzie go sądził i mu powie:"Nie znam ciebie".Tak to nie brednie,kto
          świadomie za życia odrzuca Chrystusa,wypiera się Go,tego wyprze się kiedyś
          Jezus gdy umrze,bo życie te wobec tego co ma być jest niczym tylko nie każdy
          sobie na nie zasługuje,a Bóg jest sędzią sprawiedliwym za dobro wynagradza a za
          zło każe.Każdy dostanie to na co sobie zasługuje.Bóg mściwy nie jest tylko
          cierpliwy i dobrym Ojcem który daje ci czas na poprawę ale do pewnego czasu,oby
          dla ciebie nie było za póżno!
          Ten dzień Boże Ciało jest wielkim świętem,z którego drwin,kpin i innego bełkotu
          robić sobie nie wolno,to piękne i powazne święto.Jak nie wierzysz bo zabrakło
          ci zatroskanej matki która powinna była cię po urodzeniu ochrzcić to
          przynajmniej nie szkodż i uszanuj innych którzy w Boga wierzą siedząc cicho a
          swoje głupie,wybredne komentarze zostaw dla siebie.
          Dodatkowo napiszę,że dzięki temu świętu masz dzisiaj wolne,w ten dzień wolny od
          pracy nikomu zamknięte chwilowo ulce nie powinny przeszkadzać bo procesje na
          ulicach są wymową tego święta a w święta zwłaszcza w godzinach rannych ruchu
          nie ma na ulicach.Widzę,że tu narzekają te same osoby którym przeszkadza we
          Wrocku wszystko co głośne m.in.Maraton w którym startuję.Zbyt nerwowym polecam
          wyprowadzić się na wieś!
          • tomek854 Re: Od procesji ręce precz! 16.06.06, 21:52
            Gość portalu: Martix napisał(a):

> Mamy w Polsce piękną tradycję która budzi podziw na Świecie-wyjście na ulicę z
            > Ciałem i Krwią Chrystusa.

O tak. Krzyżujący się Filipińczycy też budzą podziw na świecie ;-)

Ateiści jacy tu piszą nie rozumieją i z przekory nie
            > chcą zrozumieć tej tajemnicy,jaka kryje się w Monstrancji niesionej przez
            > kapłana.Raz w roku jest dopuszczone,że można zamanifestować obecność Chrystusa
            > na ulicach i placach przypominając,że On na codzień jest wszędzie obecny i od
            > razu z honorem składać cześć Jezusowi:"Zróbcie mu miejsce Pan idzie z

A może jako ateistom zwisa im to od początku do końca za to procesje przeszkadzają im w wyjeździe na długi weekend? Nie przyszło ci do głowy rozwiązanie pozwalające nie mieszać Jezusa do tej dyskusji? Że to kwestia czysto organizacyjna?

> Nieba".Kto odwraca się od Jezusa i mówi takie obrzydliwe zwroty:"Kto dał
            > zezwolenie klechom na przemarsz po ulicach" lub "chodżcie sobie dookoła
            > Kościoła" tego może po śmierci spotkać taka sytuacja,że stanie przed Jezusem
            > który będzie go sądził i mu powie:"Nie znam ciebie".Tak to nie brednie,kto
            > świadomie za życia odrzuca Chrystusa,wypiera się Go,tego wyprze się kiedyś
            > Jezus gdy umrze,bo życie te wobec tego co ma być jest niczym tylko nie każdy
            > sobie na nie zasługuje,a Bóg jest sędzią sprawiedliwym za dobro wynagradza a za
            >
            > zło każe.Każdy dostanie to na co sobie zasługuje.Bóg mściwy nie jest tylko
            > cierpliwy i dobrym Ojcem który daje ci czas na poprawę ale do pewnego czasu,oby
            >
            > dla ciebie nie było za póżno!

O ile kto wierzy w te dyrdymały, to sie może przejąć. Ostatnio w TV widziałem ksiedza, który się wypowiadał, że księża szczególnie często odczuwają obecność szatana, i że dotyczy to także osób szczególnie religijnych. Jak to jest, jeżeli to jest prawda, a nie kwestia wiary, to dlaczego niewierzący nie odczuwają ani Boga ani szatana? ;-)

> Ten dzień Boże Ciało jest wielkim świętem,z którego drwin,kpin i innego bełkotu
            > robić sobie nie wolno,to piękne i powazne święto.Jak nie wierzysz bo zabrakło
            > ci zatroskanej matki która powinna była cię po urodzeniu ochrzcić to
            > przynajmniej nie szkodż i uszanuj innych którzy w Boga wierzą siedząc cicho a
            > swoje głupie,wybredne komentarze zostaw dla siebie.

Dla jednych jest, dla innych jest. Jedni traktują poważnie, dla drugich dzieci recytujące formułki i rozsypujące kwiecie po jezdni wyglądają śmiesznie.

> Dodatkowo napiszę,że dzięki temu świętu masz dzisiaj wolne,w ten dzień wolny od
            > pracy nikomu zamknięte chwilowo ulce nie powinny przeszkadzać bo procesje na
            > ulicach są wymową tego święta a w święta zwłaszcza w godzinach rannych ruchu
            > nie ma na ulicach.Widzę,że tu narzekają te same osoby którym przeszkadza we
            > Wrocku wszystko co głośne m.in.Maraton w którym startuję.Zbyt nerwowym polecam
            > wyprowadzić się na wieś!

Jak już się przekonaliśmy w dyskusji z maratonem dyskusja z Tobą jest bezcelowa. Pozwól że zapytam - skoro Bóg i tak jest wszędzie, to jaką różnicę mu zrobi czy procesja będzie chodzić po Ostrowie Tumskim czy będzie szła Sienkiewicza i Wyszyńskiego (w czaise, gdy są to objazdowe ulice dla remontowanego Grunwaldu).

Oczywiście nie spodziewam się odpowiedzi innej niż nawiedzony bełkot. Gdybyś jednak chciał się zniżyc do poziomu tak przyziemnego jak komunikacja i zająć stanowisko, było by bardzo miło.
            • Gość: 666 Re: Od procesji ręce precz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 23:44
              ja bym chciał tylko dodać: matix - oddup się od naszych matek szmaciażu jeden.
        • Gość: abc Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: *.sp.se 15.06.06, 15:07
          Miedzy uduchowieniem, a fundaentalizmem jest duza roznica. Cale szczescie
          Skandynawaia nigdy nie bedzie podobna do polskiego panstwa krzyzackiego. Jesli
          istnieje Bog to czuwa nad Skndynawia i chroni ja przed katastrofa glupoty jaka
          zdarzyla sie w Polsce.

pozdrowienia ze Skandynawii
          • Gość: MD Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.06, 15:31
            Polskie państwo Krzyżackie?Przecież Krzyżacy byli Niemcami-agresorami przed
            którymi Polska się broniła.Coś ci się tu pomieszało!Skandynawowie,dawniej
            Wikingowie byli ludem agresywnym,napadającym na inne ludy.To z pewnością Bogu
            się nie podobało i czegoś takiego Bóg nie błogosławi.Bóg właśnie liczy na to,że
            Skandynawia się nawróci bo jest mało wierząca i Polska jest dla nich
            przykładem.Silny jest u nas fundament wiary który nie runie mimo naporu
            ateizmu."Na twardej skale wybuduję mój Koścół a bramy piekielne go nie
            przemogą"-cytat z Ewangelii.Głupotą to jest odrzucać to co zasiali u nas
            praojcowie,Królowie{np.Jan Sobieski},odrzucać wiarę bez której nie ma
            przyszłości,bez której wszystko prędzej czy póżniej runie.
            • Gość: abc Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: *.sp.se 15.06.06, 16:51
              "...Polska jest dla nich
              przykładem"
              Polska sie tu dzieci straszy. Nikomu do glowy nie przyszlo, ze mozna zbudowac i
              zyc a w takim patologicznym kraju.
              P.S.
              Tak dla twoje wiadomosci. Krzyzacy, Mohery, Giertychy i Leppery to synonimy
              takich jak ty. Nie jestescie normalnymi Polakami lecz religijnymi fanatykami.
              • Gość: M.D. Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.06, 22:17
                Powiem krótko-gdyby nie wiara Katolicka w Polsce to Polacy by się wyrżnęli w
                pień,była by druga Jugosławia.
                Jestem katolikiem ale nie utożsamaiam się z żadną z tych grup o których
                piszesz.Nie uznaję się za fanatyka jak np.Muzułmanie w Jranie lecz za
                wierzącego i praktykującego i za razem strażnika wiary który jej broni przed
                atakami ale nie siłą lecz dialogiem.I chcę ci powiedzieć,że Jezus kocha
                wszystkich jednakowo i ciebie i mnie mając nadzieję,że go przyjmiesz do swego
                serca,do swej świadomości i nie będziesz Go ranił pisząc różne obelgi na swych
                braci i siostry.Wielu było takich jak Ty ale przejrzało na oczy i odmieniło
                swoje życie np.jeden z naszych bokserów{nie Gołota}odmienia często Różaniec do
                Matki Bożej,nie wstydzi się wiary.Jakbyś myślał obiektywnie przyjmując wiarę
                jaką nakazuje Jezus to zobaczył byś jak ona pomaga w życiu,że mozna żyć z nią
                szczęśliwie{nie z pieniędzmi które szczęścia nie dają,nie z panienkami które są
                piękne tylko za młodu,nie z furą która rdzewieje-to wszystko i inne rzeczy to
                krótkie,kruche wartości które się kończą prędzej czy póżniej a pózniej
                przychodzi refleksja nad życiem,obyś nad sobą nie płakał}.Między gorliwą wiarą
                a fanatyzmem jest różnica.Trzeba się cieszyć życiem ale i mysleć o swej
                przyszłości.
                • wari Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 16.06.06, 19:26
                  Wiara miesza się niektórym z KK, a KK ma duzo wspólnego z kasą, na pewno nie z
                  wiarą. Tam prawdziwie wierzących jest garstka. Zresztą gdyby było icjh wielu to
                  byłby tu raj na ziemi, a jakoś raj już prędzej jest w Skandynawii, zarówno ten
                  materialny jak i duchowy. Tutaj zamiast troski o bliźniego, są procesje i
                  agresja.
                  • Gość: DM Re: Tędy pójdą w czwartek procesje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.06, 23:29
                    KK nie ma maszynki do robienia pieniędzy i żeby je zdobyć i działac musi je
                    brać od wiernych.Ważne,że np.u mnie proboszcz coś robi a parafia jest biedna i
                    naprawdę trudno tu o kasę.Kościół obgadują ci co do niego nie chodzą albo
                    chodzą a na tacę nic nie dają.Oni mają najwięcej do powiedzenia choć nie mają
                    wogle racji,klepią bez pomyślunku bo teraz taka moda usprawiedliwiając swoje
                    lenistwo i przekorę w stronę Kościoła.Nie patrzcie jak inni wierzą,że
                    niepraktykują i nie chodzą na Mszę tylko patrzcie się na siebie,że wy nie
                    chodzicie odrzucając świadomie nauki Kościoła.Kościół to nie jakaś budowla
                    materialna tylko światynia Boga i dla Niego nie dla księdza się tam
                    idzie.Zapamiętajcie sobie lenie i ignoranci!
                    Skandynawia rajem duchowym!Rozśmieszasz mnie!Tu kwitnie
                    przestępczość,pornografia,inne świństwa,ludzie są pozamykani w sobie.Nie łużmy
                    się,tam gdzie nie ma Boga nie ma żadnego raju ,choć państwo jest materialnie
                    bogate ale duchowo spustoszone to biedne.A w Polsce kto jest zły ten jest zły!
                    Powstaje masa fundacji pomocnych bliżniemu,ludzie są coraz bardziej otwarci
                    choć zmęczeni nieudolnością rządów zmieniających się jak w kalejdoskopie.
                    Ktoś kto nie chce wierzyć to będzie z przekorą wymyślał różne farmazony by
                    tylko dokuczyć wierzącym i Kosciołowi.
                    • tomek854 Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 16.06.06, 23:49
                      Czyli, jeżeli dobrze rozumiem, jezeli mam inne zdanie niż ty, to tak naprawdę nie mam innego zdania, tylko zmyslam, żeby ci dokuczyć, a poza tym uważam, że masz rację? ;-)
                    • wari Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 17.06.06, 12:55
                      Gość portalu: DM napisał(a):
                      > Powstaje masa fundacji pomocnych bliżniemu,ludzie są coraz bardziej otwarci
                      > choć zmęczeni nieudolnością rządów zmieniających się jak w kalejdoskopie

W Skandynawii nawet bez fundacji ludzie sobie pomagają. Państwo (czyli
                      obywatele wybrani przez obywateli) także nastawione jest na opiekę nad
                      obywatelami (żłobki, przedszkola, opieka nad matką z dzieckiem, system zasiłków
                      etc.). Polska może o takim systemie co najwyżej marzyć. Poza tym indywidualne
                      podejście do człowieka, tolerancja i szacunek dla innych. U nas natomiast
                      hipokryzja, hipokryzja i jeszcze raz hipokryzja...
                      • wari Re: Tędy pójdą w czwartek procesje 17.06.06, 12:57
                        Gość portalu: Martix napisał(a):

> Mamy w Polsce piękną tradycję która budzi podziw na Świecie-wyjście na ulicę
                        z
                        > Ciałem i Krwią Chrystusa.

Chyba nie bywasz "na świecie" :). Takie widowiska budzą co najwyżej uśmiech
                        zażenowania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka