Dodaj do ulubionych

Kromera-Kowale

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 20:40
Witam
Taka myśl chodzi mi po głowie. Czy nie można było zostawić kilku tramów na
Kromera przed rozpoczęciem remontu mostu warszawskiego? Tramwaje śmigałyby na
trasie pl.Kromera-Kowale i odwrotnie.Remont kwidzyńskiej i Toruńskiej nie
wyłącza z eksploatacji torowisk.
Obserwuj wątek
    • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 22.07.06, 20:45
      Gość portalu: mimi napisał(a):
      > Taka myśl chodzi mi po głowie. Czy nie można było zostawić kilku tramów na
      > Kromera przed rozpoczęciem remontu mostu warszawskiego? Tramwaje śmigałyby na

Kilku? Jak już to jednego.

> trasie pl.Kromera-Kowale i odwrotnie.Remont kwidzyńskiej i Toruńskiej nie
      > wyłącza z eksploatacji torowisk.

Tylko tak naprawdę po co? Odcinek króciutki, potoki niewielkie i tylko ludziki
      musiałyby się dwa razy przesiadać zamiast jeden. Gra niewarta świeczki.

Za to trzebaby stawiać na noc strażnika przy tym tramwaju, żeby dotrwał do końca
      remontu...
      • Gość: mimi Re: Kromera-Kowale IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 20:52
        Odcinek niby krótki ale jazda autobusem przez remontowaną ulicę krzywoustego i
        dalej Kowalską do przyjemności nie należy.
        Dlaczego tylko jeden tram? przecież tam na całej trasie są dwa tory.
        • tram_ktos Re: Kromera-Kowale 22.07.06, 21:34
          Przypuszczam, że głównym argumentem przeciw proponowanemu przez Ciebie
          rozwiązaniu jest brak zajezdni.
          • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 22.07.06, 22:55
            tram_ktos napisał:
            > Przypuszczam, że głównym argumentem przeciw proponowanemu przez Ciebie
            > rozwiązaniu jest brak zajezdni.

Brak zajezdni nie przekreśla takich eksperymentół całkowicie
            • Gość: perian Re: Kromera-Kowale IP: *.kom / *.os1.kn.pl 23.07.06, 10:41
              A ja mam wrażenie, że eksperymenty z zostawianiem wagonów na mieście już się
              skończyły i jest to na prawdę ostateczność. Wszystko przez kretynów niszczących
              takie obiekty, patrz obrzucanie kamieniami itp.
              • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 23.07.06, 10:53
                Gość portalu: perian napisał(a):
                > skończyły i jest to na prawdę ostateczność. Wszystko przez kretynów niszczących
                > takie obiekty, patrz obrzucanie kamieniami itp.

No przecież dlatego pisałem, że trzebaby obstawę całodobową ustawić przy takim
                składzie.
                • Gość: perian Re: Kromera-Kowale IP: *.kom / *.os1.kn.pl 23.07.06, 12:10
                  Wiem i zauważyłem.
            • wro73 Re: Kromera-Kowale 23.07.06, 19:49
              svarte_sjel napisał:

> tram_ktos napisał:
              > > Przypuszczam, że głównym argumentem przeciw proponowanemu przez Ciebie
              > > rozwiązaniu jest brak zajezdni.
              >
              > Brak zajezdni nie przekreśla takich eksperymentół całkowicie
              • Gość: perian Re: Kromera-Kowale IP: *.kom / *.os1.kn.pl 23.07.06, 20:18
                Dokładnie, te wagony były ściągane na zajezdnie. To były dziwne czasy :)
              • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 23.07.06, 22:18
                wro73 napisał:
                > Starym i może sklerotycznym - ale z tego co pamiętam, to czyniono tak
                > codziennie.

Pewnie masz rację
        • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 22.07.06, 22:53
          > Odcinek niby krótki ale jazda autobusem przez remontowaną ulicę krzywoustego i
          > dalej Kowalską do przyjemności nie należy.

Co prawda to prawda.

> Dlaczego tylko jeden tram? przecież tam na całej trasie są dwa tory.

Dlatego, że odcinek Krokera - Kowale pokonuje się w 6 minut, więc jeden pociąg
          piętnastominutową częstotliwość wyrobi bez problemu.
          No chyba, że drugi w rezerwie.
          • Gość: mimi Re: Kromera-Kowale IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.06, 10:24
            Myślę że pozostawienie na tym odcinku nawet jednego wozu znacznie usprawniło by
            komunikację.Sprawny tramwaj nie musi się zaraz popsuć nawet gdyby uległ awarii
            są samochody techniczne i usterki można usuwać w terenie. Dla ludzi pracujących
            w trzech dużych zakładach przy Kwidzynskiej(Koelner,viscoplast3M,Polifarb)i dla
            mieszkańców Kowal obecna sytuacja jest beznadziejna.Objazd autobusem z
            pl.Kromera przez Krzywoustego na Kowale zajmuje minimum 20min.w czasie
            wakacji.Co będzie jesienią? Tramwaj pokonuje tą trasę w kilka minut!Jak zwykle
            można powiedzieć komunikację miejską owszem mamy ale komu ona służy?
            • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 23.07.06, 10:55
              > komunikację.Sprawny tramwaj nie musi się zaraz popsuć nawet gdyby uległ awarii

Każde urządzenie się może zepsuc, zwłaszcza w tak długim okresie czasu.

> są samochody techniczne i usterki można usuwać w terenie. Dla ludzi

Te wymagające kanału też? :^)

> mieszkańców Kowal obecna sytuacja jest beznadziejna.Objazd autobusem z

Dla mieszkańców Kowal akurat sytuacja jest lepsza, bo mają autobus bliżej domu.
              • Gość: mimi Re: Kromera-Kowale IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.06, 12:00
                > Dla mieszkańców Kowal akurat sytuacja jest lepsza, bo mają autobus bliżej domu.

Dojazd do domu dłuższy o kilkanaście minut to "zdecydowana poprawa sytuacji" i
                oprucz Tir-ów jeszcze autobusy na wąskiej ulicy.

> Każde urządzenie się może zepsuc, zwłaszcza w tak długim okresie czasu.

Po wielkiej wyspie tram kursuje wahadlowo od miesiąca i co zepsuł się?
                Gdyby na kromera dali sprawny tramwaj po przeglądzie i jeszcze jeden zapasowy
                napewno byłoby OK.Gdyby jednak MPK miało takiego pecha że zepsułyby się oba
                tramy i auta techniczne by sobie nie poradziły wtedy można wprowadzić autobusy i
                nikt nie miałby pretensji.
                • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 23.07.06, 12:54
                  > Dojazd do domu dłuższy o kilkanaście minut to "zdecydowana poprawa sytuacji" i

ALternatywą był krótszy ale z dodanym spacerkiem. Wśród tych tirów właśnie. Lepiej?

> Po wielkiej wyspie tram kursuje wahadlowo od miesiąca i co zepsuł się?

Zważywszy na to, że codziennie jest na przeglądzie w zajezdni
          • jlesiecki Re: Kromera-Kowale 24.07.06, 08:10
            Svarte, Ty nie jezdzisz przez Kromera? prawda?
            Moim zdaniem glupota bylo zamykanie Torunskiej przed skonczeniem Krzywoustego od
            Kromera do Bruknera, to jest chyba glowna przyczyna moich spoznien do pracy,
            zreszta, nie tylko moich.
            Swiatla na skrzyzowaniu z Bruknera powinny byc tak ustawione, by wiecej aut
            moglo opuszczac remontowany fragment, czy naprawde dalej glowny ruch jezdzi
            przez grunwaldzki? Przecez caly ciezarowy jest pchniety na most warszawski.
            Ochlodzi sie ciut i TIRy beda jezdzic przez cala dobe, to sie tedy przejechac
            nie da.
            Ach ten brak obwodnicy srodmiejskiej i niechec miasta do zrobienia czegos w tej
            gestii.
      • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 24.07.06, 07:27
        svarte_sjel napisał:
        > Tylko tak naprawdę po co? Odcinek króciutki, potoki niewielkie i tylko ludziki
        > musiałyby się dwa razy przesiadać zamiast jeden. Gra niewarta świeczki.

A jak ludziki się chcą przesiadać widać na WW
        • wro73 Re: Kromera-Kowale 24.07.06, 18:34
          svarte_sjel napisał:

> svarte_sjel napisał:
          > > Tylko tak naprawdę po co? Odcinek króciutki, potoki niewielkie i tylko lu
          > dziki
          > > musiałyby się dwa razy przesiadać zamiast jeden. Gra niewarta świeczki.
          >
          > A jak ludziki się chcą przesiadać widać na WW
          • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 24.07.06, 18:52
            wro73 napisał:
            > Albo wolą skasować dwa bileciki zamiast trzech???

Ale naprawdę każdy kto jeżdzi codziennie i myśli ma bilet okresowy.
            A jestem pewien, że większość z tych ludzi jeździ do pracy, a więc codziennie.

Niezależnie od przyczyny
            • busmen Re: Kromera-Kowale 24.07.06, 22:21
              svarte_sjel napisał:

> Ale naprawdę każdy kto jeżdzi codziennie i myśli ma bilet okresowy.
              > A jestem pewien, że większość z tych ludzi jeździ do pracy, a więc codziennie.

A ja trochę z innej strony - wynik dzisiejszych obserwacji: Pasażer
              korzystający z linii 78 dojeżdża z Biskupina na Kochanowskiego... i??

I nic. Przystanek w kierunku centrum ma ok 500m od przystanku - nie ma jak
              dogodne przesiadki; koło przystanku jedynie ma linię 700 - na... Ołbin; a z
              samego przystanku ma: 131, 141 na Wierzbową; 611 na Reja; 116 na Halę Ludową;
              jedyną linią do centrum jest linia (pospieszna) D! Pytanie: po co jechać aż na
              Kochanowskiego, skoro lepszy dojazd jest z Hali Ludowej? Czy nie lepiej jest
              przedłużyć 749 i może coś jeszcze do Biskupina? I jak tu korzystać z przesiadek
              skoro nie ma sie do czego przesiąść...
              • bystrzak2000 Re: Kromera-Kowale 24.07.06, 22:44
                busmen napisał:

> samego przystanku ma: 131, 141 na Wierzbową; 611 na Reja; 116 na Halę Ludową;
                > jedyną linią do centrum jest linia (pospieszna) D!

A Wierzbowa to nie samo centrum?? D na Dominikanie ma przecież przystanek w tym
                samym miejscu co 131 i 141, a następny jest dopiero przy Arkadach.
                • busmen Re: Kromera-Kowale 24.07.06, 23:16
                  No ok, ale po co mam jechać na Kochanowskiego 78 do 131, 141, skoro przy Hali
                  Ludowej mam już 749? Nie lepiej tą linię przedłużyć do Biskupina?
                  • Gość: Kowal Codzienny Re: Kromera-Kowale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:13
                    ciekawe co odpowie mistrz svarte, bo mnie ten niewypał przesiadkowy na
                    biskupinie zadziwia, kto przypuszczał, że ludzie będą kasować dodatkowy bilet za
                    przesiadkę na trawmaj? jakieś zdziczenie rozsądku w tym zdiku, ale svarte uważał
                    się za myślącego człowieka...
                  • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 25.07.06, 07:33
                    busmen napisał:
                    > No ok, ale po co mam jechać na Kochanowskiego 78 do 131, 141, skoro przy Hali

No ja też nie wiem po jaką cholerę chciałbyś tak jechać, skoro 78 jest po to,
                    żeby jechać z Biskupina i Zalesia do Hali Ludowej oraz z Zalesia na Kochanowskiego.

Naprawdę linie się trasuje nie tylko po to, żeby jeździć od jednej pętli do
                    drugiej, w przypadku wielu linii to jest ostatnia relacja przejazdu pod którą
                    się je dopasowuje. Vide też wieczne narzekanie na 126.
                    • busmen Re: Kromera-Kowale 25.07.06, 20:45
                      svarte_sjel napisał:
                      > Naprawdę linie się trasuje nie tylko po to, żeby jeździć od jednej pętli do
                      > drugiej, w przypadku

No to akurat wiem :)

> No ja też nie wiem po jaką cholerę chciałbyś tak jechać, skoro 78 jest po to,
                      > żeby jechać z Biskupina i Zalesia do Hali Ludowej oraz z Zalesia na
                      > Kochanowskiego.

No ok, ale czy nie lepiej w tym wypadku pociągnąć 749 do samego Biskupina?
                      Wtedy pasażerowie od razu by jechali do centrum i uniknęli by przynajmniej
                      jednej przesiadki. Ja rozumiem, że koniecznie chcesz zmusić ludzi do
                      przesiadania się, jednak ludzie nie zabardzo tego oczekują. I system też jest
                      zły. Bo można się przesiadać na przykład: po pół godziny jazdy jakimś środkiem
                      transportu, ale żeby tak co 10 minut zmieniać pojazd aby dotrzeć do centrum?

> Vide też wieczne narzekanie na 126.

Ależ ja nie narzekam na 126, że nie mogę łatwo dojechać z Kozanowa na Borek. Ja
                      narzekam, że nie mogę łatwo dojechać z Nowego Dworu na Kozanów, albo z Nowego
                      Dworu na Wiśniową.
                      • daniels2 Re: Kromera-Kowale 25.07.06, 21:16
                        busmen napisał:

> svarte_sjel napisał:
                        > > Vide też wieczne narzekanie na 126.
                        >
                        > Ależ ja nie narzekam na 126, że nie mogę łatwo dojechać z Kozanowa na Borek.
                        Ja
                        >
                        > narzekam, że nie mogę łatwo dojechać z Nowego Dworu na Kozanów, albo z Nowego
                        > Dworu na Wiśniową.

Wam się na tym Nowym Dworze w dupach poprzewracało, tyle linii i jeszcze nie
                        pasuje :P:P:P
                        • busmen Re: Kromera-Kowale 25.07.06, 21:58
                          daniels2 napisał:

> Wam się na tym Nowym Dworze w dupach poprzewracało, tyle linii i jeszcze nie
                          > pasuje :P:P:P

No nie pasuje... jeszcze 128, 129 i koniecznie 136 byśmy chcieli :P :P :P :P
                          Nie będę wspominał, że wy macie blisko tramwaje :P
                          Masz 136? To siedź cicho :D
                          • almac Re: Kromera-Kowale 26.07.06, 02:57
                            busmen napisał:

> daniels2 napisał:
                            > No nie pasuje... jeszcze 128, 129 i koniecznie 136 byśmy chcieli :P :P :P :P
                            > Nie będę wspominał, że wy macie blisko tramwaje :P
                            > Masz 136? To siedź cicho :D
                            >
                            Ja mam 136 ale nie mam 128 i 129 a do tramwaju daleko (15 minut na piechotę)
                            więc mi też nie pasuje ani nie mam zamiaru siedzieć cicho (bo mam 136). :-)

Ale fakt faktem, że Nowy Dwór ma bez porównania lepszą komunikację niż np.
                            Kozanów.
                          • daniels2 Re: Kromera-Kowale 26.07.06, 15:21
                            busmen napisał:

> daniels2 napisał:
                            >
                            > > Wam się na tym Nowym Dworze w dupach poprzewracało, tyle linii i jeszcze
                            > nie
                            > > pasuje :P:P:P
                            >
                            > No nie pasuje... jeszcze 128, 129 i koniecznie 136 byśmy chcieli :P :P :P :P
                            > Nie będę wspominał, że wy macie blisko tramwaje :P
                            > Masz 136? To siedź cicho :D
                            >

Wiesz co, ja mam do tramwaju taką odległość jak Ty od siebie do mojego
                            przystanku na 128 i 129 no i na 136:P:P. No ale nie poradze, że moje osiedle ma
                            mało linii autobusowych ale każda przynajmniej jest konkretna i w sumie mamy
                            dojazd wszędzie:D. Faktem jest, że współczuć należy Kozanowowi,oni mają 4 linie
                            w jedno miejsce, mogliby dostać jedną w jakieś ciekawsze miejsce niż
                            Powstańców/Hallera;)
                      • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 25.07.06, 22:38
                        busmen napisał:
                        > No ok, ale czy nie lepiej w tym wypadku pociągnąć 749 do samego Biskupina?

To może w ogóle wszystkie tramwaje autobusami zastąpić, co?

> Wtedy pasażerowie od razu by jechali do centrum i uniknęli by przynajmniej
                        > jednej przesiadki. Ja rozumiem, że koniecznie chcesz zmusić ludzi do

Ale przesiadki naprawdę nie gryzą.

> zły. Bo można się przesiadać na przykład: po pół godziny jazdy jakimś środkiem
                        > transportu, ale żeby tak co 10 minut zmieniać pojazd aby dotrzeć do centrum?

Nie rozumiem o co chodzi. Ja codziennie się przesiadam nawet częściej niż co 10
                        minut i nie widzę w tym niczego nienormalnego ani strasznego.

> narzekam, że nie mogę łatwo dojechać z Nowego Dworu na Kozanów, albo z Nowego
                        > Dworu na Wiśniową.

To i tak nie przystaje do założeń tej linii
                        • busmen Re: Kromera-Kowale 25.07.06, 23:01
                          svarte_sjel napisał:

> To może w ogóle wszystkie tramwaje autobusami zastąpić, co?

Ciekawa propozycja :^

> Ale przesiadki naprawdę nie gryzą.

Ja to rozumiem. Ale jak wynika z badań napełnień na 78 i 79 mieszkańcy
                          Biskupina tak nie uważają. Ja jestem osobiście wrogiem takich "węzłów
                          przesiadkowych" jak np. przy Hali Ludowej gdy z tramwaju do autobusu jest
                          chociażby 50 metrów. Dla mnie wzorem jest Kwiska.

> Nie rozumiem o co chodzi. Ja codziennie się przesiadam nawet częściej niż co
                          > 10 minut i nie widzę w tym niczego nienormalnego ani strasznego.

W centrum owszem. Ale założenie jest takie aby autobus dowiózł pasażera do
                          tramwaju i on po przesiadce jedzie np. do miejsca pracy. I teraz mamy człowieka
                          który pracuje np. na pl. JPII. Do tej pory jechał z Biskupina tylko tramwajem
                          linii 10, a teraz jedzie 79, autobusem 749 i tramwajem 10 lub 12. To trochę
                          komplikuje czyż nie? I dlatego ten człowiek woli teraz wybrać samochód i
                          powiększa wrocławskie korki. Przykład czysto hipotetyczny, ale ukazuje, że
                          obecnie to człowiek ma się dopasować do modelu komunikacji, a nie model
                          komunikacji do człowieka. To do niczego nie prowadzi. Gdyby chodziaż te
                          przesiadki były jakoś skomunikowane... ech...

> To i tak nie przystaje do założeń tej linii
                          • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 26.07.06, 07:52
                            busmen napisał:
                            > Ja to rozumiem. Ale jak wynika z badań napełnień na 78 i 79 mieszkańcy
                            > Biskupina tak nie uważają. Ja jestem osobiście wrogiem takich "węzłów

A co to ja pisałem o tym, że ludzie nie potrafią z KM korzystać?
                            Jasne, przejazdowa i nieprzesiadkowa taryfa temu sprzyja, ale nie przesadzajmy.

> przesiadkowych" jak np. przy Hali Ludowej gdy z tramwaju do autobusu jest
                            > chociażby 50 metrów. Dla mnie wzorem jest Kwiska.

Dużo mniej niż 50 metrów.

> który pracuje np. na pl. JPII. Do tej pory jechał z Biskupina tylko tramwajem
                            > linii 10, a teraz jedzie 79, autobusem 749 i tramwajem 10 lub 12. To trochę

Znowu użyłeś argumentu "do tej pory". Takim argumentem można zabić jakikolwiek
                            rozwój KM
                            • elmumio Re: Kromera-Kowale 26.07.06, 20:46
                              Trzeba wymienić to przypadkowe społeczeństwo ,co to nie potrafi albo,co gorsza
                              nie chce dostosować sie do tego co mu geniusze ze zdik-u wymyślili!Toż to
                              skandal,że plebs łeb podnosi!Na kolana motłochu,przesiadaj się 30 razy w drodze
                              do roboty i płać ciężką kasę jak ci każą!Może za te pieniądze jakąś premie dla
                              tych urzędników,co to ,biedactwa rady nie dają w upały i muszą krócej pracować!
                            • busmen Re: Kromera-Kowale 27.07.06, 14:58
                              svarte_sjel napisał:
                              > Znowu użyłeś argumentu "do tej pory". Takim argumentem można zabić jakikolwiek
                              > rozwój KM
                              • Gość: Smok Re: Kromera-Kowale IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.06, 17:40
                                > 2. Przykładowy pasażer mieszka na Biskupinie. Pracuje na Klecinie. Wychodzi z
                                > domu o 6:00 i:
                                >
                                > a) tramwajem linii 78 jedzie do Hali Ludowej 6:05 - 6:11
                                > b) autobusem linii 749 jedzie do Galerii Dominikańskiej 6:15 - 6:27
                                > c) tramwajem linii 5 jedzie do Arkad 6:43 - 6:50
                                > d) autobusem linii 702 jedzie do Orlej 6:56 - 7:05
                                > e) tramwajem linii 17 jedzie na Klecinę 7:13 - 7:22
                                >
                                > Przejechanie całej trasy zajęło mu: 1 godzinę 22 minuty

Tradysyjnie Twoja miłośc do BVG kompletnie Cię zaślepiła...

a) z pętli Biskupin na ul. Spółdzielczą 6:02 - 6:09
                                b) autobusem 146 do Curie-Skłodowskiej 6:09 - 6:18
                                c) autobusem linii D do Kleciny 6:26 - 6:51

I jeszcze zdąży kupić drugie śniadanie :)

Łączny czas przejazdu - 49 min.
                                Koszt: 2 zł + 2,80 zł = 4,80 zł, czyli taniej niż w Berlinie.

Ale zamiast opisać najprostsze rozwiązanie lepiej piać kolejne hymny pochwalne
                                na cześć BVG...
                                • jlesiecki Re: Kromera-Kowale 27.07.06, 20:44
                                  masz racje, w berlinie jest drozej i dluzej :-)
                                  A wiesz moze ile razy berlin jest wiekszy od wroclawia?
                                  czy wiesz moze o ile razy przecietny berlinczyk zarabia wiecej od wroclawianina?
                                  jeszcze raz masz racje, nie ma co sie zachlystywac innymi miastami, berlinem,
                                  warszawa, poznaniem czy tokio, tylko jedno pytanie. czy znajac dobre strony tych
                                  miast nie warto z nich brac przykladu w tych punktach? nie chodzi o glupie
                                  malpowanie, ale o to, ze jak ktos gdzies wymysli i zrobi cos fajnego, to jesli u
                                  nas da se cos takiego wprowadzic, to wprowadzmy to i u nas, a nie lapmy sie wad
                                  tych miast.
                                • busmen Re: Kromera-Kowale 28.07.06, 00:14
                                  Gość portalu: Smok napisał(a):

> c) autobusem linii D do Kleciny 6:26 - 6:51

celowo ominąłem autobusy pospieszne, które są droższe i np. ja mając bilet
                                  miesięczny nie mogę z nich korzystać.

> Ale zamiast opisać najprostsze rozwiązanie lepiej piać kolejne hymny pochwalne
                                  > na cześć BVG...

BVG podałem za przykład, ponieważ go znam. Tam przesiadki są czymś normalnym,
                                  naturalnym, bo każda linia w centrum jeździ nie rzadziej niż co 10 minut. A u
                                  nas... ech...
                              • Gość: g625 Re: Kromera-Kowale IP: *.Slowianska.k.pL 27.07.06, 19:09
                                to ja podam konkretny przyklad:
                                klecina - kromera (a dokladniej kawaleczek przed, ale za mostami juz):
                                D:
                                teoretycznie 7:11, praktycznie zawsze przed czasem, wiec trzeba wyjsc przed 7
                                zeby zdazyc.
                                na arkadach 7:28, zazwyczaj mniej wiecej sie zgadza.
                                A:
                                7:32 - praktycznie zawsze PRZED czasem i to sporo - 7:25 itp.
                                najlepsze, ze od poltegoru jada razem i jezeli np. podjezdzaja razem na arkady,
                                to A rusza od razu i czeka na czerwonym, dzieki czemu ludzie musza czekac 15
                                minut na nastepny.
                                na moscie warszawskim jest oczywiscie mniej wiecej rowny cykl swiael z jednosci,
                                ktora jezdzi duzo mniej samochodow, dzieki czemu lepiej wysiasc przed mostem i
                                przejsc na piechote.
                                na szczescie juz nie jezdze ta trasa, za ktora swoja droga musialem placic
                                najdrozej w polsce - 114 - miesieczny na wszystkie linie.

komentowac mi sie tego nawet nie chce
    • Gość: tekla Re: Kromera-Kowale IP: 62.233.249.* 25.07.06, 09:32
      czy może da się sensownie (bo ja nie potrafię tego zrozumieć) dlaczego autobusy
      706 i 711 (w strone Kromera), ktore jadą ZA tramwaj nie zatrzymują się wygodnie
      na przystanku tramwajowym przy browarze, tylko przystanek mają w najgorszym z
      mozliwych miejsc, czyli tuz przed mostem Warszawskim w miejscu, gdzie z
      czterech pasów zjeżdżają się w jeden???
      • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 25.07.06, 15:52
        Gość portalu: tekla napisał(a):
        > czy może da się sensownie (bo ja nie potrafię tego zrozumieć) dlaczego
        autobusy
        > 706 i 711 (w strone Kromera), ktore jadą ZA tramwaj nie zatrzymują się
        wygodnie
        > na przystanku tramwajowym przy browarze, tylko przystanek mają w najgorszym z

Możliwości są dwie:
        - albo (tradycyjnie) oznakowanie nie zezwala na wjazd na torowisko
        - albo torowisko nie jest przystosowane dla autobusów (brak skrajni)
        • wro73 Re: Kromera-Kowale 25.07.06, 18:45
          svarte_sjel napisał:

> Gość portalu: tekla napisał(a):
          > > czy może da się sensownie (bo ja nie potrafię tego zrozumieć) dlaczego
          > autobusy
          > > 706 i 711 (w strone Kromera), ktore jadą ZA tramwaj nie zatrzymują się
          > wygodnie
          > > na przystanku tramwajowym przy browarze, tylko przystanek mają w najgorsz
          > ym z
          >
          > Możliwości są dwie:
          > - albo (tradycyjnie) oznakowanie nie zezwala na wjazd na torowisko
          > - albo torowisko nie jest przystosowane dla autobusów (brak skrajni)
          >

Pewnie jedno i drugie - co nie zmienia postaci rzeczy, że widoczność w tym
          miejscu jest dobra, częstotliwość kursowania też nie zabójcza, więc można było
          zorganizować swego rodzaju "jednotorówkę" dla autobusów.
        • almac Re: Kromera-Kowale 26.07.06, 03:17
          svarte_sjel napisał:

> Możliwości są dwie:
          > - albo (tradycyjnie) oznakowanie nie zezwala na wjazd na torowisko
          > - albo torowisko nie jest przystosowane dla autobusów (brak skrajni)

Jako laik (różnicy nie widzę) w tym temacie mam pytanie: czym się różni np.
          przystanek na Dubois (Kwiskiej czy przy Eurece) od przystanku przy skrzyżowaniu
          Jedności/Wyszyńskiego (czyli kolo Browaru)?
          Weźmy np. taki 251 - korzysta bez problemu z przystanku tramwajowego np. koło
          Eureki, Hali Targowej czy na Jedności/Słowiańskiej/Nowowiejskiej a na
          przystanku tramwajowym koło Browaru już się nie zatrzymuje?
          • svarte_sjel Re: Kromera-Kowale 26.07.06, 07:53
            almac napisał:
            > Jako laik (różnicy nie widzę) w tym temacie mam pytanie: czym się różni np.
            > przystanek na Dubois (Kwiskiej czy przy Eurece) od przystanku przy skrzyżowaniu
            > Jedności/Wyszyńskiego (czyli kolo Browaru)?

Tym co wcześniej napisałem...

Można sprawdzić jak jest ze skrajnią
            • almac Re: Kromera-Kowale 26.07.06, 15:22
              svarte_sjel napisał:
              > Tym co wcześniej napisałem...
              >
              > Można sprawdzić jak jest ze skrajnią
              • Gość: Smok Re: Kromera-Kowale IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.06, 17:24
                Ale w czym problem? W stronę Ołbina autobus może jździć po jezdni, korków tam
                nie ma :) A w stronę Kowal śmiało można puścić autobus po torowisku i może
                jechac choćby środkiem, bo będzie to droga jednokierunkowa. Ale po co, lepiej
                stać kilkanaście minut czekając na mozliwość przebicia sie na skrajny prawy pas
                na Wyszyńskiego...
      • bystrzak2000 Re: Kromera-Kowale 31.07.06, 11:02
        Gość portalu: tekla napisał(a):

> czy może da się sensownie (bo ja nie potrafię tego zrozumieć) dlaczego autobusy
        >
        > 706 i 711 (w strone Kromera), ktore jadą ZA tramwaj nie zatrzymują się wygodnie
        >
        > na przystanku tramwajowym przy browarze, tylko przystanek mają w najgorszym z
        > mozliwych miejsc, czyli tuz przed mostem Warszawskim w miejscu, gdzie z
        > czterech pasów zjeżdżają się w jeden???

Od dzisiaj autobusy linii 706 i 711 zatrzymują się już na przystanku
        tramwajowym, czyli jednak można :)
        • jlesiecki Re: Kromera-Kowale 31.07.06, 21:37
          smieszne, ze potrzebny byl watek na forum i wsparcie svarte, zeby cos takiego
          wymyslic:)
          ale w sumie to dobrze:)
          • Gość: tekla Kromera-Kowale IP: 62.233.249.* 03.08.06, 09:09
            śmieszne nie smieszne, ważne że.. sie dało!! Dzieki! :) Mysle ze wdzięczni sa
            nie tylko pasażerowie, ale też.. kierowcy tych autobusów. Dużo łatwiej im
            właczac sie teraz w nieustanny korek na moscie. Miłego dnia :)
    • jlesiecki Re: Kromera-Kowale 26.07.06, 11:48
      czy wie ktos, kiedy wreszcie ten caly drogbud i ncc skoncza ta krzywoustego?
      przerobia za placem Kromera na dwupasmowke?
      O pomste do nieba wola opieszalosc, skrzyzowanie z bruknera to w kilka dni
      zrobili (choc moim zdaniem to zaprojektowane jest do kitu przynajmniej jak na to
      nawalnice z mostu i na most warszawski).
      Czy naprawde nie mozna przycisnac tych flegmatykow, by chocby na dwie zmiany
      ruszyli?
      Tu sie przejechac nie da, na czas tego remontu to powinna tu kierowac ruchem na
      calej trasie policja. Jak mozna w ten sposob prowadzic remont drogi... czy
      odpowiedzialnych za ten burdel naprawde nie mozna ukarac?
    • Gość: mimi Re: Kromera-Kowale IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.06, 16:39
      Pamiętacie jeszcze ten mój wątek?
      Jednak ZDIK poszedł po rozum do głowy szkoda że tak pózno!!!
      Ilu z Was się śmiało z tego pomysłu....
      • busmen Re: Kromera-Kowale 06.11.06, 19:05

> Pamiętacie jeszcze ten mój wątek?
        > Jednak ZDIK poszedł po rozum do głowy szkoda że tak pózno!!!
        > Ilu z Was się śmiało z tego pomysłu....

I nadal się śmiejemy uważając całą tą operację za irracjonalną i wydawaniem
        piędzy w błoto. Ale niestety ZDiK słynie z takich nieprzemyślanych decyzji.
      • Gość: perian Re: Kromera-Kowale IP: *.os1.kn.pl 06.11.06, 20:21
        Grube dziesiątki tysięcy (które przerodzą się w setki tysięcy) kosztuje ten
        kaprys, dodatkowo zdewastowane wagony. Ale co tam, stać nas, podobno.
        • Gość: Martix Re: Kromera-Kowale IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.06, 20:26
          Dzisiaj jechałem autem i widziałem ten tramwaj zupełnie pusty.To rzeczywiście
          bezsens.Za te pieniądze wtopione w ten niewypał ZDiK mogł zrobić wiele innych
          pożytecznych rzeczy.
          • jlesiecki Re: Kromera-Kowale 06.11.06, 21:30
            np wyremontowac Poprzeczna i ten cholerny przejazd... choc to pewnie pkp
            • wro73 Re: Kromera-Kowale 07.11.06, 11:07
              jlesiecki napisał:

> np wyremontowac

Poprzeczna - ZDiK
              ten cholerny przejazd - PKP PLK SA

:)
      • wro73 Re: Kromera-Kowale 07.11.06, 11:12

> Pamiętacie jeszcze ten mój wątek?
        > Jednak ZDIK poszedł po rozum do głowy szkoda że tak pózno!!!
        > Ilu z Was się śmiało z tego pomysłu....

[cytat]
        Bilety okresowe na linie 11 i 23 zachowują swoją ważność w liniach 71 i 76 i
        linii 711 na odcinku Słowiańska – Toruńska/Brucknera.
        Bilet okresowy na linię 6 zachowuje ważność na linii 711 na odcinku Słowiańska –
        Kromera.
        [cytat]

A ja się spytam dlaczego bilety okresowe na linie 6 są ważne tylko do Kromera.
        Całkiem spory czas przed zamknięciem tramwaje linii 6 kursowały w szczytach do
        Kowal i podejrzewam, że sporo osób tam pracujących kupiło bilet na "szóstkę".

O biletach jednorazowych nie będę się powtarzał, gdyż cały czas uważam to za
        złodziejstwo.
        • bystrzak2000 Re: Kromera-Kowale 07.11.06, 17:51
          wro73 napisał:

> A ja się spytam dlaczego bilety okresowe na linie 6 są ważne tylko do Kromera.
          > Całkiem spory czas przed zamknięciem tramwaje linii 6 kursowały w szczytach do
          > Kowal i podejrzewam, że sporo osób tam pracujących kupiło bilet na "szóstkę".

Na www.zdik.wroc.pl komunikat mówi co innego :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka