Dodaj do ulubionych

Toksyczne przysłowia i powiedzinka

09.06.24, 10:07

Zainspirowana sąsiednim wątkiem o cialopozytywnosci zaczynam:

"Każdy jest kowalem własnego losu"
Poza tym:
"Prawdziwi mężczyźni nie płaczą".
I w wielu kontekstach:
"weź się w garść".

Mnie autentycznie dziwi, kiedy ktoś takie bzdury gada. A, niestety, zdarza się. Ematka się dziwi? Ma jakieś inne przykłady?
Obserwuj wątek
    • grruu2.0 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:07
      Nie ma ofiar są ochotnicy
      • bene_gesserit Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:16
        grruu2.0 napisała:

> Nie ma ofiar są ochotnicy

Ukochane przysłowie wielu ematek. Nowocześniejsza wersja przysłowia o kowalu.
        • alina460 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:31
          W niektórych sytuacjach pasuje jak ulał!
          • la_mujer75 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:34
            W bardzo niewielu!
            Nienawidzę tego powiedzenia.
            Najchętniej nim szafują osoby, które mialy wspierających roziców, dobry dom, nie martwiły się nigdy o kasę i mogły liczyć na wsparcie od swoich najbliższych.
            • runny.babbit Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:03
              Ej, chcesz powiedzieć że nie każdy może dojść do wszystkiego sam, wyłącznie ciężką pracą swoich przodków?
              • ajr27 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:48
                Nie rozumiesz, że na ludzkie życie mają wpływ również mechanizmy nieświadome, nie tylko racjonalnie podejmowane decyzje?
              • cegehana Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:35
                Nie każdy. Niektórzy mogą inni nie i duży w tym udział czynników, które działają w pierwszych latach życia bez naszej świadomości.
                • koronka2012 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:22
                  cegehana napisał(a):

> Nie każdy. Niektórzy mogą inni nie i duży w tym udział czynników, które działaj
                  > ą w pierwszych latach życia bez naszej świadomości.

Świetna wymówka dla tych którzy nie podejmują żadnych starań wymagających wysiłku.

Dorzucę jeszcze jedno które ci się nie spodoba: “jak ktoś chce to szuka sposobu jak ktoś nie chce to szuka powodu”
                  • evening.vibes Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:30
                    koronka2012 napisała:
                    > cegehana napisał(a):
                    >
                    > > Nie każdy. Niektórzy mogą inni nie i duży w tym udział czynników, które d
                    > ziałaj
                    > > ą w pierwszych latach życia bez naszej świadomości.
                    >
                    > Świetna wymówka dla tych którzy nie podejmują żadnych starań wymagających wysił
                    > ku.
                    >
                    > Dorzucę jeszcze jedno które ci się nie spodoba: “jak ktoś chce to szuka sposobu
                    > jak ktoś nie chce to szuka powodu”

Życie toczy się praktycznie wyłącznie między między 'sama do wszystkiego doszła' a 'nic ode mnie nie zależy'. Ludzie wyznający oba skrajne poglądy są po prostu głupcami.
                  • cegehana Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:31
                    Żeby podjąć starania trzeba mieć jak to się mawia w gabinetach terapeutycznych zasoby. Byl przypadek osoby, której rodzice złamali podczas bicia kręgosłup i nigdy nie będzie sprawna. Jak komuś rodzice złamali psychikę to też jej nie odzyska, może żyć i działać z tym, co ma.
                    • koronka2012 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:33
                      Żeby podjąć starania trzeba mieć przede wszystkim chęci. Jedni mają łatwiej drudzy gorzej. Ale bez chęci nawet ci z ogromnymi zasobami niczego nie osiągną.
                      • cegehana Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:45
                        Tak w temacie toksycznych powiedzonek: "dla chcącego nic trudnego" i "chcieć to móc".
                    • anorektycznazdzira Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:48
                      Ale
                      większości ludzi, którzy rozczulają się nad sobą nikt nigdy niczego nie złamał
                      spora część agresorów tłukących swoje dzieci jako ostateczne uzasadnienie podaje, że sami mieli ciężkie dzieciństwo (przy czym "ciężkość" jest tu absolutnie uznaniowa),
                      tak więc z akceptowaniem uzasadnień dlaczego ktoś czegoś nie może (na przykład przestać chlać i niszczyć swoją rodzinę) też trzeba uważać
                      Uzasadnianie wszystkiego brakiem zasobów z dzieciństwa to przegięcie pały w drugą stronę
                      • grruu2.0 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:55
                        Ale przecież stwierdzenie, że ktoś pobił dziecko bo miał patologiczne wzorce w domu czy ma zaburzenia osobowości nie oznacza, że nie poniesie konsekwencji swojego postępowania. Tak samo jak nie ma znaczenia, czy ktoś pije bo lubi czy pije, bo był molestowany w dzieciństwie - nie musisz pijaka akceptować na przykład jako partnera
                        • anorektycznazdzira Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:59
                          "nie musisz pijaka akceptować na przykład jako partnera"
                          no i nie zamierzam, ponieważ w takim wypadku byłabym nie ofiarą tylko ochotnikiem
                          smile
                      • cegehana Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 17:02
                        Oczywiście. Czepnęlam się głównie dlatego, że użyte zostało słowo "każdy".
                  • grruu2.0 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 14:48
                    Dlaczego uważasz, że świadomość własnych ograniczeń wiąże się z unikaniem wysiłku?
                  • szmytka1 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 18:58
                    Tak, na przykład można tak powiedzieć dzieciakowi z FAS, który nie skończył jako dyrektor banku.
            • alina460 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:58
              Dlaczego? Ja sama o sobie tak czasem mówię. Ostatnio dałam się wrócić w korektę pracy koleżanki, nad którą spędziłam pół nocy. No, sama chciałam. Powiedzenie pasuje jak ulał.
              • livia.kalina Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:29
                Az pół nocy?! A no tak! W takim razie z pewnością to powiedzenie sprawdza się doskonale w przypadku bitych kobiet, gwałconych dzieci i zagazowanych w obozie koncentracyjnym.
                • evening.vibes Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:32
                  livia.kalina napisała:
                  > W takim razie z pewnością to powiedzenie sprawdza się
                  > doskonale w przypadku bitych kobiet,

Znam przypadek bitej kobiety, która zdawała sobie sprawę z charakteru przyszłego męża ale jego agresję uznawała za plus ('zawsze walczy o swoje, obrobi ją i rodzinę'). Przypadek skrajny ale występuje.
        • koronka2012 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:19
          Akurat oba są szalenie trafne, więc nie wiem co cię bulwersuje
      • hummorek Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:59
        Tak, wyjątkowo kretyńskie.
      • la_felicja Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:41
        I widziały gały, co brały.
        • alina460 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:57
          Bywa, że się sprawdza. Zazwyczaj się sprawdza.
      • evening.vibes Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:25
        grruu2.0 napisała:
        > Nie ma ofiar są ochotnicy

A ty to stosujesz pisząc np. 'meża nie masz z przydziału' tongue_out
        • grruu2.0 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 14:43
          A gdzie napisałam, że nie mam wielu toksycznych przekonań?
      • kaki11 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:40
        Znam tylko z ematki, ale zgadzam się, wyjątkowo kretyńskie, szkodliwe. I w sumie w 99,99% przypadków bardziej świadczy o krótkowzroczności i głupocie wypowiadającego niż winie tego do kogo jest kierowane.
      • anorektycznazdzira Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:43
        a ja je lubię
        pomogło mi się otrząsnąć z syndromu sztokholmskiego swego czasu i przemyśleć parę rzeczy
        w ogóle nic nie jest toksyczne samo z siebie, w różnych sytuacjach będzie lub nie będzie
    • heca7 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:08
      Siedź w kącie, znajdą cię.
      • mama-ola Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:36
        heca7 napisała:

> Siedź w kącie, znajdą cię.
        >
        To jest ironiczne i występuje tylko w zaprzeczeniu, tak mi się wydaje. "W życiu nie ma tak, że siedź w kącie, a znajdą cię, musisz sam/sama wywalczyć..." - tylko z takim użyciem się spotkałam. Mylę się? Ktoś to radzi wprost?
        • jolie Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:51
          Oj nie wiem, czy ironiczne, raczej funkcjonuje czy bardziej - funkcjonowało dawniej jako osobne powiedzenie. Analogiczne jest:"Pokorne cielę dwie matki ssie".
          • la_felicja Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:01
            Kiedyś funkcjonowało, a teraz to już chyba nikt takiej postawy nie zaleca, więc używane jest tak jak mama-ola pisze
        • zona_glusia Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:42
          Kiedyś radzono tak wprost razem z "nie wypada się chwalić".
    • krisdevalnor Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:09
      Co mnie nie zabije to mnie wzmocni
      • runny.babbit Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:04
        Ścisła topka kretyńskich powiedzonek. Psychiatrzy lubią to.
        • moni_485 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 18:11
          runny.babbit napisał(a):

> Ścisła topka kretyńskich powiedzonek. Psychiatrzy lubią to.

DDA w dzieciństwie nastawiają się na przetrwanie wg psychiatrów. Rozumiem o co chodzi w tym powiedzeniu ponieważ w dorosłym życiu w pracy nieświadomie, kilka lat temu przestawiłam się na przetrwanie (chodziło o mobbing że strony szefa), dwie moje koleżanki odeszły z pracy. Nie mówię, że u każdego DDA to działa.
      • mama-ola Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:38
        krisdevalnor napisała:

> Co mnie nie zabije to mnie wzmocni

Mnie kiedyś pocieszyło, gdy mnie zwolnili z pracy. Byłam smutna, zdołowana, usłyszałam to od kochającej osoby, która bardzo mi współczuła, i poczułam nadzieję.
        • la_felicja Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:45
          No wiesz, w dość błahych sprawach to może się sprawdza. Wiem, utrata pracy nie wydawała ci się wtedy błaha, ale w porównianiu np z gwałtem, pobiciem, wieloletnią krzywdą zwolnienie z pracy to nie koniec świata
          • alexandra1984 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:53
            mysle ze jak osoba dotknieta jakims przykrym czy stresujacym wydarzeniem sama w rozmowie powie to, ze co jej nie zabije to ja wzmocni to jak najbardziej to rozumiem. Jej te slowa pomagaja. Jednakze kiedy slysze cos takiego w ramach 'pocieszenia' kiedy swiat mi sie zawala to szlag mnie trafia ...
          • leosia-wspaniala Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:06
            Ależ hak najbardziej może to być koniec świata, zwłaszcza jak się nie ma oszczędności ani perspektyw na nową pracę. Teraz jest łatwiej, ale lata 90 to dla wielu był koniec świata, jak upadała fabryka i pół miasteczka traciło pracę, a drugie pół traciło klientów.
          • cegehana Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:46
            Zależy od kontekstu. Bywa tak, że rzeczywiście trudne sytuacje nas wzmacniają, bo uczą, wskazują możliwości, ale użycie tego powiedzonka wobec osoby, którą życie osłabiło jest dość toksyczne.
      • mayaalex Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:25
        o tak, u mnie tez zdecydowanie w czolowce
    • pseudo_stokrotka Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:10
      Pokorne cielę dwie matki ssie.
    • bulzemba Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:10
      uczciwością i pracą ludzie się bogacą
      • koronka2012 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:23
        bulzemba napisała:

> uczciwością i pracą ludzie się bogacą
        >
        Co w tym toksycznego?
        • berdebul Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 14:34
          Jak pokazuje doświadczenie z Polski to ani uczciwością, ani pracą. Patrz PiS afery.
          • koronka2012 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:34
            Złodzieje byli od zawsze i droga na skróty również

tylko nadal nie widzę nic toksycznego w stwierdzeniu że uczciwą pracą można do czegoś dojść
            • berdebul Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 17:07
              To sugeruje ze bogaci byli uczciwi i pracowali (bs), oraz ze biedni albo za mało pracują, albo są nieuczciwi, czyli znowu bs.
    • alexandra1984 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:10
      'co Cie nie zabije to Cie wzmocni'
      • alexandra1984 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:13
        i 'kazdy ma to na co zasluzyl'
    • krwawy.lolo Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:11
      Eee tam, lepsze są sobie przeczące.
      Co za dużo, to niezdrowo.
      Od przybytku głowa nie boli.
      • krwawy.lolo Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:15
        Albo "na świętego Grzegorza idzie zima do morza".
        • homohominilupus Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:55
          krwawy.lolo napisał:

> Albo "na świętego Grzegorza idzie zima do morza".

😅
        • ichi51e Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:59
          Za to „Na świętego Hieronima jest pogoda albo ni ma” zawsze aktualne
          • kira_03 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:02
            Najlepsze takie uniwersalne, co ? 😁
          • majenkirr Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:37
            Haha, tego nie znałam🤣
          • purchawka2020 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 15:05
            Jak na świętego Konrada deszcz pada albo nie pada,
            To na świętego Hieronia jest zima alno jej ni ma.
    • leosia-wspaniala Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:11
      Prawda leży pośrodku.
      • princesswhitewolf Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:18
        A co najgorsze ludzie w to wierza
      • anorektycznazdzira Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:37
        O tak, debilne a klepane przez ludzi na okrągło
    • trudneslowa Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:13
      "Co ci szkodzi" - żebym zrobiła/powiedziała to czy siamto.
      • la_felicja Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:47
        O tak, to jest okropnie wkurzające.
        Ale można to skontrować powiedzeniem: A bo jak dam ci palec to całą rękę weźmiesz
    • migafka357 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:25
      Cierpienie uszlachetnia.
    • kasiaabing Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:28
      Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
      Okropieństwo
      • alina460 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:32
        Jedno z moich ulubionych. Nie znoszę takich nadgorliwych!
        • kira_03 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:35
          Tez byłam kiedyś oburzona, a później zobaczyłam, jak sprawdza się w zyciu.
        • la_felicja Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:49
          Nadgorliwość to rzeczywiście zmora, ale porównywanie jej do faszyzmu to lekkie przegięcie.
          Powinno być jakieś inne powiedzonko na nadgorliwców
          • zona_glusia Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:47
            Tu się zgadzam, że powinno być inne. Z powodu szacunku dla ofiar faszyzmu.
      • jolie Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:52
        To jest akurat imo bardzo prawdziwe.
        • leosia-wspaniala Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:08
          Czyli np. nadaktywna mamusia w trójce klasowej, która szaleje na koniec roku z prezentami dla wychowawcy jest gorsza od gestapowca? Ciekawa wizja świata.
          • jolie Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:17
            Ja nie biorę tego faszyzmu dosłownie. Traktuję jak przesadnię.
          • eglantine Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:17
            To jest przecież hiperbola, przejaskrawienie.
            • kira_03 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:34
              Z jednej strony hiperbola, z drugiej- nadgorliwi często są fanatyczni.
      • anorektycznazdzira Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:37
        Akurat z tym się zgadzam w 100%
        • dwa_kubki_herbaty Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 20:41
          No nie wiem, bo jak wyzej któraś napisała: jesli na szali jest: mam to w dupie i bezczynność, to jednak wolę nadgorliwość.
          • chatgris01 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 20:42
            Tylko że z nadgorliwości często powstaje piekielny bruk.
    • alina460 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:33
      Te powiedzonka nie są toksyczne w każdej sytuacji. Często są adekwatne i świetnie pasują.
    • aqua48 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:52
      Toksyczne to jest przejmowanie się cudzymi powiedzonkami i branie ich do siebie.
    • bromba11 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:58
      O gustach się nie dyskutuje
    • sanyie5 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 10:59
      Ja za jedno z najbardziej glupawych uwazam "jesli czegos nie wolno, ale bardzo sie chce, to mozna".

• runny.babbit Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:06
        To w ten deseń - zasady są po to by je łamać.
      • eglantine Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:09
        Ale zdajesz sobie sprawę, że to żart jest?
        • sanyie5 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:02
          Zależy co kto ma w głowie. Jak niewiele, to takie powiedzonka bierze na powaznie.
          • iwles Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:08
            Jak ktoś jest w emocjonalnej rozsypce, to każde słowo skierowane bezpośrednio do niego, odbiera też na poziomie emocji.
            Więc powiedzenie "Zależy co kto ma w głowie" jest właśnie przykładem tomsyczności.
            • iwles Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:09
              * toksyczności
    • simply_z Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:02
      Są do siebie podobni z wyglądu/wyglądają jak rodzeństwo,ich związek będzie udany.
    • runny.babbit Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:06
      Faceci myślą tylko o jednym.
    • goccia_dopo_goccia Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:12
      Bóg istnieje
      Jestem katolikiem
      Aborcja jest zła
      Eutanazja jest zła
      Płód to czlowiek
      • princesswhitewolf Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:23
        Ale to nie sa powiedzonka ani przyslowia tylko przekonania
        • goccia_dopo_goccia Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:02
          No i co z tego?
          • princesswhitewolf Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:37
            No ze to troche inny temat niz ten w tytule watku
          • 3-mamuska Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:45
            goccia_dopo_goccia napisał(a):

> No i co z tego?

To ze fanatyzm sie leczy... zacznij u siebie , bo to nie na ten watek.
      • alina460 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:00
        No, rzeczywiście w temacie 😁
    • rycerzowa Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:25
      Chyba najgłupsze:
      Ciekawość to pierwszy stopień do piekła.
    • rozkudlana_wiedzma_z_bagien Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:37
      Jak suka nie da, to pies nie weźmie - straszny rzyg (lub wg niektórych mądrość "ludowa") z gatunku victim blaming
      • la_felicja Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:51
        Zgoda, to najgorsze
      • ajr27 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:51
        Oj tak, wulgarność tego powiedzonka i jednoczesny mizoginizm doprowadza mnie do szału.
        • la_felicja Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:51
          A zwłaszcza w ustach kobiet
          • towarzyszka_leila Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:07
            Najczęściej w wykonaniu kobiet to słyszałam, niestety.
          • 35wcieniu Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:38
            Nosowska w swojej "książce" tego użyła zupełnie serio.
            Dziwi mnie że tyle ludzi ten badziew kupiło i chwaliło.
            • moni_485 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 18:19
              35wcieniu napisał(a):

> Nosowska w swojej "książce" tego użyła zupełnie serio.
              > Dziwi mnie że tyle ludzi ten badziew kupiło i chwaliło.
              >

Bo to fanki są winne, że muzycy (niektórzy oczywiście) zdradzają żony. Też mnie to zaskoczyło. Pani Kasia niby taka do przodu a tutaj jakby sznurówki ją wyprzedziły.
      • abecadlowa1 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:00
        Nie ma gorszego powiedzenia
        • jolie Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:11
          Owszem, jest: "Jak się baby nie bije, to jej wątroba gnije". Słyszane w XXI wieku, niby w żartach.
      • la_mujer75 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 10.06.24, 09:50
        O, tak. Obrzydliwe i mega krzywdzące.
    • ajr27 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:52
      Będzie, co ma być.
      Czyli że siła wyższa i tak nad człowiekiem dominuje.
      • leosia-wspaniala Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:10
        No bo dominuje. Nie w sensie Boga, ale jaki masz np. wpływ na wybory w USA, światowy kryzys, wojnę w Ukrainie? Żaden.
        • towarzyszka_leila Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:09
          W skali globalnej tak, ale odnieś to do swojego życia- od razu czujesz, że jesteś bezradna wobec nieuniknionego. Wiara w przeznaczenie jest niszcząca.
      • alina460 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:00
        To sama prawda przecież.
      • bi_scotti Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 17:29
        ajr27 napisała:

> Będzie, co ma być.

Just for you wink ... que sera sera ... Enjoy! Cheers.
        • krwawy.lolo Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 17:35
          Amerykanie nie odbiegają katastrofalnym akcentem od Francuzów. smile
          • krwawy.lolo Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 17:36
            Tego "kej sera sera" nawet nie da się zapisać.
    • imponderabilia20 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:53
      Bądź lepszą wersją siebie, najlepiej każdego dnia🤦, przekraczaj swoje granice - jeszcze częściej 🤣🤣🤦
      • kiddy Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:45
        O tak. I jeszcze: wyjdź ze swojej strefy komfortu 🤣
        • zona_glusia Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:50
          Żeby wyjść, trzeba najpierw w niej przebywać i wtedy ewentualnie to powiedzenie się sprawdza.
        • jdylag75 Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 14:57
          Powiedzenie głupawe, ja tam wolę mówić, że poszerzam swoją strefę komfortu 😆
    • la_felicja Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 11:58
      "Dobrymi chęciami wybrukowane jest piekło" - do dziś mnie boli niesprawiedliwość i głupota tego powiedzenia - zwykle matka mi to mówiła, kiedy darła się na mnie za coś, a ja z płaczem zapewniałam, że przecież chciałam dobrze...

I jeszcze: "Dobrze wychowany człowiek zje wszystko"wysyczane do mnie przez matkę - kiedyś na studiach chciałam wypróbować dietę niełączenia i bardoz prosiłam, czy nie mogłabym na obiad zjeść albo ziemniaków z surówką, albo kotleta z surówką. Nie dało się. Było piekło.
      • jolie Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:10
        Z tym chęciami masz trochę racji, ale zdarzyło mi się w życiu sporo sytuacji, w których to powiedzenie było bardzo adekwatne.
        • la_felicja Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:43
          To podaj jakiś przykład, bo mie akurat nic do głowy nie przychodzi
          • balladyna Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:58
            Ale przecież twoja własna sytuacja jest najlepszym przykładem na to powiedzenie. Miałaś dobre chęci, chciałaś dobrze, a wyszło źle i matka Ci piekło robiła. Więc ono wcale takie głupie nie jest, często właśnie tak w życiu bywa.
          • igge Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:22
            Dobre chęci rodziców ( takich wtrącających się mega w życie dorosłych dzieci i dających mnóstwo krytyki i niechcianych rad) są właśnie często ilustracją do tego powiedzenia.
            " Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane".
            Np babunia do wnuka " ty Piotrusiu to jesteś zero, powinieneś to i tamto i siamto"
            Albo babunia wpadającą nadmiarowo często do znajomej i bez pytania układająca jej ubrania w szafie albo nie pozwalająca wyrzucić czegoś. Albo odwrotnie - wyrzucająca bez pytania.
            Zdecydowanie to jest mądre powiedzenie o tych " dobrych chęciach" z piekła rodem. Toksyczni rodzice dorosłych dzieci pasują jak ulał.

.
          • 35wcieniu Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:40
            Twój własny?
            Chciałaś dobrze a w efekcie miałaś darcie się matki.
            Dobre chęci, a później piekło.
            I tu przechodzimy do "nie rób innym dobrze, nie będzie ci źle. "
            • balladyna Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 18:12
              Ale wiesz, jak jest. Gdyby człowiek wiedział, że upadnie, to by wcześniej usiadł. Niestety, zwykle jest tak, że mądry człowiek po szkodzie.
      • majenkirr Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:47
        la_felicja napisała:
        Nie dało się. Było piekło.

Cóż chcesz, takie czasy były😅. Do dziś pamietam jak siedziałam zapłakana nad zimnà już biodrowkà a la schab😭.
      • anorektycznazdzira Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:40
        oj, to było jakieś patologiczne zastosowanie
        natomiast ja wiele razy obserwowałam "pomagaczy" od siedmiu boleści i "zbawców", których nikt nie prosił o zbawianie
        wtedy ma to głęboki sens
    • konsta-is-me Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 12:20
      "Żeby wypłynąć na powierzchnię trzeba dotknąć dna"
      • towarzyszka_leila Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 13:09
        U alkoholików i narkomanów to sama prawda
        • konsta-is-me Re: Toksyczne przysłowia i powiedzinka 09.06.24, 16:56
          Do powyższych to jest powszechnie stosowane , nie mam pojęcia czy słusznie.
          Bo to zwyczajnie nieprawda - można dotknąć dna i już nie wypłynąć.Mozna sie odbić I nigdy nie wypłynąć.Mozna wypłynąć będąc tylko lekko zanurzonym ( albo i nie) .
          Bardzo szkodliwe powiedzenie.
          Poza tym ja nie znam ani jednego alkoholika , który by sie podniósł z dna, z reguły już zawsze tam pozostaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka