Gość: Tirsa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.03, 15:29 powiedzcie mi, proszę, gdyż to pytanie dręczy mnie po nocach... czy zwrot "coś jest na rzeczy" jest poprawny??? z góry bardzo dziękuję za odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arvena Re: POLONIŚCI!! 18.02.03, 19:17 słownik poprawnej polszczyzny milczy na ten temat- zapytam jakiegoś Miodka przy okazji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa Arvenka!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.03, 19:30 zapytaj plissss.... mnie od niedawna dopiero ten zwrot wpdał w oko, ale za to irytuje okrutnie... a ponieważ parę razy udało mi się go zauważyć na łamach GW, używa go Marsha a dziś padł z ust pani Rapaczyńskiej, to już zgłupiałam :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna wdowa Re: Arvenka!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.03, 20:56 A mnie denerwuje "optyka" w znaczeniu "punkt widzenia". Proszę, niech to nie będzie poprawne, profesorze Miodek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha cytat... IP: 62.233.178.* 18.02.03, 21:51 a owszem,czasami używam tego zwrotu -i to w połączeniu z kilkoma podobnie cudacznymi [to jest cały "system" 6-8 podobnych zapytań i odpowiedzi,ale "stosowany i rozumiany" tylko wśród moich najbliższych znajomych. ] :)))) nie wiem czy jest poprawny, ale o ile pamiętam... jest to cytat [film/sztuka (?) ] m* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totot Re: POLONIŚCI!! IP: *.pd114.wloclawek.sdi.tpnet.pl / *.gazeta.pl 18.02.03, 21:07 proba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: POLONIŚCI!! IP: *.pd114.wloclawek.sdi.tpnet.pl / *.gazeta.pl 18.02.03, 21:10 proba2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: POLONIŚCI!! IP: *.pd114.wloclawek.sdi.tpnet.pl / *.gazeta.pl 18.02.03, 21:11 proba3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: POLONIŚCI!! IP: *.pd114.wloclawek.sdi.tpnet.pl / *.gazeta.pl 18.02.03, 21:21 proba5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totot Re: POLONIŚCI!! IP: *.pd114.wloclawek.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 22:05 eee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatice Re: POLONIŚCI!! IP: 80.48.114.* 18.02.03, 22:19 Ten zwrot "coś jest na rzeczy" pojawia się dość często w różnych tekstach. Przyznam szczerze, że jest jakiś dziwny i też mnie trochę irytuje. Trudno stwierdzić czy poprawny.. Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Re: POLONIŚCI!! 18.02.03, 22:28 Gość portalu: beatice napisał(a): > Ten zwrot "coś jest na rzeczy" pojawia się dość często w różnych tekstach. > Przyznam szczerze, że jest jakiś dziwny i też mnie trochę irytuje. > Trudno stwierdzić czy poprawny.. W kazdym razie... cos jest na rzeczy! :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa czyli wszyscy używają IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.03, 23:09 (poza mną ;-) ) a nikt nie wie, czy to poprawne... no cóż... Gazeta jakieś tam nagrody za bezbłędność dostawała... skoro w niej tak piszą, to widać można... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatice Re: chyba nie IP: 80.48.114.* 18.02.03, 23:19 Gość portalu: Tirsa napisał(a): > (poza mną ;-) ) > a nikt nie wie, czy to poprawne... Tirsa, ja nie używam :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa zakładamy stowrzyszenie? ;-) n/t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.03, 23:27 Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolowski Re: zakładamy stowrzyszenie? ;-) n/t 18.02.03, 23:34 stowarzyszenie tych co nie uzywaja ? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa Re: zakładamy stowrzyszenie? ;-) n/t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.03, 23:40 a także tych, co są przeciw :-) będziemy demaskować używających i piętnować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Ja tez nie uzywam! 18.02.03, 23:44 Tylko naduzywam! Bo uczciwie trzeba przyznac ze cos musi byc na rzeczy! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatice Re: zakładamy stowrzyszenie? ;-) n/t IP: 80.48.114.* 18.02.03, 23:45 Przystepuje do stowarzyszenia :) A karte czlonkowska trzeba miec? ;) Tirsa, będziesz prezesem? ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa ja???.... prezesem??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.03, 23:50 nieee... co najwyżej członkiem-sympatykiem ;-)) a piętnowanie proponuję zacząć od Wędzonego... strasznie chłopak loty zniżył odkąd Zdroja brakło... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolowski Re: zakładamy stowrzyszenie? ;-) n/t 18.02.03, 23:49 Gość portalu: Tirsa napisał(a): > a także tych, co są przeciw :-) > będziemy demaskować używających i piętnować ;-) latwiej chyba najpierw piętnować a potem demaskować ...:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa Re: zakładamy stowrzyszenie? ;-) n/t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.03, 23:52 pszczolowski napisał: > latwiej chyba najpierw piętnować a potem demaskować ...:-)) Pszczółek... ulubiona... wiesz, że Cię uwielbiam... ale naucz Ty się wreszcie alfabetu ;-)) najpierw jest "d"... a "p" znacznie później ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolowski Re: zakładamy stowrzyszenie? ;-) n/t 19.02.03, 00:00 Gość portalu: Tirsa napisał(a): > pszczolowski napisał: > > latwiej chyba najpierw piętnować a potem demaskować ...:-)) > > Pszczółek... ulubiona... wiesz, że Cię uwielbiam... nie , nic mi o tym nie wiadomo ... ... i nie zamiescilas ogloszenia na Walentynki w GW :-))) > ale naucz Ty się wreszcie alfabetu ;-)) > > najpierw jest "d"... a "p" znacznie później ;-) bo to jest stowarzyszenie uporzadkowane alfabetycznie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa Re: zakładamy stowrzyszenie? ;-) n/t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.03, 00:06 pszczolowski napisał: > > Pszczółek... ulubiona... wiesz, że Cię uwielbiam... > nie , nic mi o tym nie wiadomo ... no jak to??... przeca kiedyś nawet wątek na to konto był na forum... > ... i nie zamiescilas ogloszenia na Walentynki w GW :-))) pewnie, że nie... mogę za to do Baszty na wino zaprosić :-) > bo to jest stowarzyszenie uporzadkowane alfabetycznie ? to jest stowarzyszenie nieuporządkowane alfabetycznie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolowski Re: zakładamy stowarzyszenie? ;-) n/t 19.02.03, 00:20 Gość portalu: Tirsa napisał(a): > pszczolowski napisał: > > > > Pszczółek... ulubiona... wiesz, że Cię uwielbiam... > > nie , nic mi o tym nie wiadomo ... > no jak to??... przeca kiedyś nawet wątek na to konto był na forum... no i co sie z tym kontem stalo ? > > ... i nie zamiescilas ogloszenia na Walentynki w GW :-))) > pewnie, że nie... mogę za to do Baszty na wino zaprosić :-) znaczy sie na ubity teren ? > > bo to jest stowarzyszenie uporzadkowane alfabetycznie ? > to jest stowarzyszenie nieuporządkowane alfabetycznie :-))) ale pietnujace ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: zakładamy stowarzyszenie? ;-) n/t IP: *.magma-net.pl 19.02.03, 00:28 > ale pietnujace ! ...ha! jestem napiętnowana! jak ja się teraz z dyplomem magistra fil.polskiej pokażę??? -lepiej schowam go w czeluście szuflad starej komody... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolowski Re: zakładamy stowarzyszenie? ;-) n/t 19.02.03, 00:35 marsha, przede wszystkim jako napietnowana jestes zdemaskowana ! Magister, nie magister bedziesz musiala odpokutowac i wyrecytowac publicznie teksty wszystkie Ich Troje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: zakładamy stowarzyszenie? ;-) n/t IP: *.magma-net.pl 19.02.03, 01:04 > Magister, nie magister bedziesz musiala odpokutowac i > wyrecytowac publicznie teksty wszystkie Ich Troje :-) dam radę! :)) a ktoś z tłumu krzyknie: >>wstań,powiedz nie jestem sam!!!<< :) te ich teksty mają "głęboką głębię" :))) [hehe-jest coś na rzeczy] m* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa Re: POLONIŚCI!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.03, 15:21 no i co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: POLONIŚCI!! IP: 153.112.43.* 21.02.03, 11:56 Polonistem nejsem, ale mogę rzec, że rzeczony zwrot jest namiętnie używany przez Lema Stanisława. Z tego sądząc, jest to wyrażenie stare i zasłużone. I proszę mi nie zrzędzić. Nie podoba się, to fall on the tree! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa Re: POLONIŚCI!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.03, 14:00 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > Polonistem nejsem, ale mogę rzec, że rzeczony zwrot jest namiętnie używany > przez Lema Stanisława. No skoro przez Lema... Odpowiedz Link Zgłoś