Gość: Co??? Wyższe wartości... IP: 195.117.149.* 31.08.06, 11:38 Cytuję: "Powstanie Gołębiewskiego stworzy w Karpaczu kolejne 5 tys. osób." Chodzi o prokreację wśród gości hotelowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 11:51 widać nie posmarowane tam gdzie trzeba i budowa nie ruszy Odpowiedz Link Zgłoś
irkiel takiej wielkosci hotel to mozna postawic w centrum 31.08.06, 11:54 warszawy a nie w jakims przyjemnym miejscu gdzie czlowiek odpoczywa a tubylcy zyja. Ekonomia i miejsca pracy w krotkim okresie to nie wszystko!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M kłody pod nogi - polska specjalność - polskie piek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 11:58 Jak komuś nie staje to zostaje konserwatorewm zabytków albo ekologiem - wajrakiem. Pozwala mu to zaistnieć co leczy go z kompleksów wynikających z impotencji Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa ale polszczyzna. Gazeta jednak upadnie 31.08.06, 12:03 "Powstanie Gołębiewskiego stworzy w Karpaczu kolejne 5 tys. osób." Metodą klonowania? A to powstanie to zbrojne czy z kibla? Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpy Karkonosze dziewicze po wsze czasy !!!!!!!!!!!! 31.08.06, 12:15 Po drugiej stronie gór w czeskich karkonoszach buduje się nowoczesne wyciągi narciarskie,przyjeżdzają turyści z całej europy,mieszkańcy się bogacą,wszyscy mają zatrudnienie,itp,itd. U nas zawsze musi być jak zwykle:jak tylko ktoś chce się wychylić ponad nędzną egzystencję to trzeba go "udupić".Konserwatorowi polecam aby zajął się innymi już istniejącymi architektonicznymi straszydłami w Karpaczu Górnym.Przykładów nie trzeba szukać daleko:przy skręcie na wyciąg narciarski stoi od kilkunastu lat przedziwna rudera-rozpoczęta budowa.Może lepiej zająć się doprowadzeniem do jej rozbiórki.Nowe miejsca pracy w Gołębiewskim zmniejszą ilość "obszymurków" zebrzących o jałmużne na bełta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumaty Re: Karkonosze dziewicze po wsze czasy !!!!!!!!!! IP: 62.29.170.* 31.08.06, 12:23 Rozbiórka obiektów to nie jest zadanie dla konserwatora. Zgłoś sprawę do Nadzoru Budowlanego w starostwie powiatowym - oni są od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: *.iss.pl 31.08.06, 12:21 W Wiśle już jeden koszmar powstał. Przytłoczył swoją szkaradnie gigantyczną bryłą całą okolicę. Sprawa legalności tego potwora też jest niejasna a właściwie całkiem ciemna. Teraz w Karpaczu jakieś pazerne albo bezmślne indywidua wpadły na pomysł dewastacji swojego otoczenia w tym samym stylu pod namową tych samych ludzi. Za chwilę nasze góry w całości będą się tak miały do turystycznej atrakcji jak krakowskie plany do spacerniaka we Wronkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golmark Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.lanet.net.pl 31.08.06, 12:36 Schodziłem Karkonosze całe, taka kompozycja nie pasuje tam. Te miejsce ma swoją historię, magię. Konserwator znakomicie orientuje się w tym - i to pokazał. Chwała mu za to! Co na ten plan właściciele pensjonatów? Oni mogą wypowiedzieć się najpełniej. Tak na marginesie - kto i ile wziął w łapę? - czy też - słoma z butów wystaje - lub inne podobne stwierdzenia zostawcie poza tym forum. Ja kocham te pagórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawsiok Niech postawią chatę na kurzej łapie to będzie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 12:49 komponował z otoczeniem Karpat . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Li Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 13:07 "Powstanie Gołębiewskiego stworzy w Karpaczu kolejne 5 tys. osób." Może to jakieś sex-powstanie??? Nowe idzie - w IV RP każdy biznes-plan powinien zawierać analizy typu: ile osób zostanie stworzonych w trakcie realizacji projektu i podczas jego trwania. Odpowiedz Link Zgłoś
twoes Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. 31.08.06, 13:47 no i wielkie brawa dla pana konserwatora! przeciez ten projekt jest potworny!!! nie mam nic przeciwko inwestycjom polozonym w takim (czyt. wyjatkowo wartosciowym) krajobrazie, ale powinny byc one wyjatkowo delikatnie projektowane przez prawdziwych fachowcow - przeskalowanie polaczone ze zmultiplikowaniem typowej goralskiej chalupy jest jakims architektoniczno- krajobrazowym absurdem! cale szczescie, ze Karpacz ma rozsadnego konserwatora! jeszcze raz brawa dla niego,a rownoczesnie zycze rowniez tej inwestycji powodzenia (sam chetnie bym przyjechal do tego typu hotelu), tylko, blagam, z lepszym architektem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msnbetterthan Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:21 oj _____ Hostels Wroclaw Sighisoara hostel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: górski łazik Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: *.media4.pl 31.08.06, 14:26 Na www. dokonano "aktualizację" informacji zmieniając tytuł z "Gazety" (Konserwator blokuje budowę hotelu w Karpaczu) na zupełnie inny, bardziej neutralny. Panowie "architekci" p. Gołębiewskiego i rządcy Karpacza: wystarczy przejść na drugą stronę Karkonoszy aby zobaczyć jak wygląda "nowoczesna" architektura górska w wydaniu czeskim: betonowe schronisko Lučni bouda, także betonowe, schronisko - monstrum obok żródeł Łaby, a przede wszystkim, hotel Horal w Svatym Petrze - to jest budowla będąca największą "pomyłką" architektoniczną w Karkonoszach. Czy te budowle stanowiły dla Was wzór ? Konserwator zabytków nie blokuje budowy hotelu, lecz nie wyraża zgody na budowę, czegoś co nie pasuje zupełnie do architektury i krajobrazu Karpacza Górnego czyli dawnych Bierutowic. Jeśli zgodzi się na budowę czegoś takiego, to należy go natychmiast zwolnić z pracy, bo nie robi tego, co należy do jego obowiązków. Perłą tej części Karpacza jest malutki kościółek Wang i żadne, nowe "budowle" nie dorosną mu do... fundamentów, mimo iż mogą być kilka razy wyższe i kilkaset razy pojemniejsze. Komu potrzebne są w ośrodku turystycznym i wypoczynkowym takie hotele, które z racji swej wielkości nie mogą być oazą ciszy, spokoju i miejscem wypoczynku? Jeśli, OBECNE, władze Karpacza uważają, że przyszłość tej miejscowości to centrum kursokonferencji (= wieczornego chlania) to będą miały paru - stałych od lat - gości mniej, przenoszę się z rodziną w Izery. Odpowiedz Link Zgłoś
gam3 Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h 31.08.06, 14:41 Bez zbędnych słów:"Dziekuję" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acomi Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.233.udn.pl 01.09.06, 13:14 właśnie fundamenty kościółka WANG są zagrożone-to monstrum stanie poniżej i jezszcze muszą wryć się głęboko w teren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzesiek Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: *.e-wro.net.pl 31.08.06, 14:51 a czy ktoś się zastanowił jak goście dojadą do tego monstrum? czy ktoś zadał sobie trud żeby zobaczyć jak wyglądają owe WIELKIE inwestycje gołębiewskiego w mikołajkach i wiśle? TRAGEDIA!!! czy Karpacz ma być kolejną ofiarą "inwestorów" mających za nic charakter i historię regionów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tourist Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.e-wro.net.pl 31.08.06, 15:27 Odpowiem tu swoim adwersarzom. Jestem turystą, który obszedł kilka razy prawie całe Karkonosze i zjeździł pół Europy. Pisze to z perspektywy wrocławianina, który wydaje na podróże prawie całe swoje oszczędności i który nie wyobraża sobie wakacji bez chodzenia po Sudetach i zwiedzania jakiegoś państwa. Czy hotel Gołębiewski odstraszyłby mnie od przyjechania do Karpacza? Na pewno nie! Wręcz przyjechałbym specjalnie do Karpacza po raz n-ty, żeby to sobie obejrzeć, ale zanocować w jakimś pensjonacie lub w Samotni (bo na to mnie stać) i po raz n-ty wejść przy okazji na Śnieżkę. Cieszyłbym się, że również bogaci ludzie mieliby wreszcie w Karpaczu coś poza hotelem Skalnym. Karpacz awansowałby do pierwszej ligi miejscowości górskich takich jak np. Zakopane. Jako dolnoślązak cieszyłbym się, że zamożna Polska odkrywa również nasze góry, a bogate paniusie w szpilkach nie pchają się tylko do kolejki na Kasprowy, ale także na Kopę. Przecież na tym zyskuje cały region, ktoś może np. "po drodze" zwiedzić mój Wrocław. Chciałbym też kiedyś zafundować żonie weekend w luksusowym hotelu i dlaczego nie miałoby to być w bardzo lubianym przez nas Karpaczu? Czy postawienie takiego czegoś zaburza klimat Karpacza? Dla mnie Karpacz by się wiele nie zmienił, ilość butelek wypitych w Karpaczu za czasów licealnych i studenckich też nie. Nie wiem tylko jak Karpacz technicznie poradziłby sobie z przyjazdem takiej ilości gości, w szczególności, że hotel ma być w Karpaczu Górnym. Zabytkowa zabudowa - naprawdę, nie wierzę, że ludzie jeżdżą do Karpacza popatrzeć na ładne domki. Tam turysta albo jest narciarzem albo chodzi po Karkonoszach. Może mam spaczony pogląd bo mieszkam w jednym z najpiękniejszych polskich miast domki i uliczki Karpacza nie robią na mnie wrażenia. Oglądać zabytki jeżdżę do Paryża, Barcelony, Moskwy, Pragi. Jakoś paryżanie nie bali się postawić wieży Eiffela a sto lat potem Centrum Pompidou. Trzeba mieć odwagę zmieniać swoje miasta i zostawiać coś potomnym. Nawet podobne do PKiN komunistyczne pałace w Moskwie czy gmach gigant w Bukareszcie są dzisiaj atrakcją turystyczną. Na pocztówkach z Liberca znajduje się nie tylko ratusz, Jested i góry, ale również centrum rozrywki Babylon, bo Czesi wiedzą, że ono doskonale promuje ich miasto. Ja jestem tylko turystą z Wrocławia. Dlatego w pierwszym zdaniu napisałem - głos powinien należeć do mieszkańców Karpacza. Od tego przecież jest referendum lokalne, a w takiej sprawie pewnie będzie wysoka frekwencja i będzie ono wiążące. Jeśli się nie zgadzacie z burmistrzem to wypowiedzcie się sami. Karpacz to przecież wy, mieszkańcy i właściciele pensjonatów, to jest też kwestia waszego interesu i przyszłości. Nie umiem ocenić, czy hotel właścicielom pensjonatów zaszkodzi czy nie. Ale np argument o dużej hali kongresowej do mnie przemawia - możnaby odkryć Karpacz również dla tych, co spędzają zazwyczaj takie imprezy w Hali Ludowej. Po kongresie w Karpaczu wrócą do niego z rodziną na narty czy górską wycieczkę i zamiast w hotelu zamieszkają w tańszym (bo już nie za firmowe pieniądze) pensjonacie. Mam nadzieję, że zrobicie coś z głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: górski łazik Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.media4.pl 31.08.06, 17:09 Hotel p.G nie będzie Cię odstraszał, ale gdy przyjedziesz do Karpacza to - jak sam piszesz - przenocujesz "w jakimś pensjonacie lub w Samotni", a nie tymże hotelu. Więc zamiast budowania molocha lepiej wznieść kilka nowych pensjonatów (nowych Samotni raczej się już nie zbuduje, bo to teren KPN). W Karpaczu nie każdy przyjezdny jest narciarzem lub chodzi po górach. Znam wielu ludzi, którzy lubią "popatrzeć na ładne domki" (Twoje słowa) i nie idą na Śnieżkę czy na Kolorową. To,że na Tobie "domki i uliczki Karpacza nie robią wrażenia" nie znaczy, że pozostali przybysze są tego samego zdania. Ja jeżdżę do Karpacza m. in. po to aby zobaczyć wiele obiektów związanych z dziejami ludzi zamieszkujących Karkonosze. Narciarstwo zupełnie mnie nie interesuje (ale intereją mnie dzieje budynku, w którym jest Muzeum Sportu!). Inaczej wyglądają i funkcjonują nowoczesne budowle w wielkich miastach (np. wieża Eiffela w Paryżu czy inne budynki w wymienionych przez Ciebie wielkich miastach), a zupełnie inną rolę pełni architektura w małych miejscowościach. Karpacz, a także inne miejscowości Sudetów ma swój wyraz architektoniczny odróżniający je od innych regionów (zob. M. Staffa, Karkonosze, Wrocław 1997, tu ciekawe opinie na temat "nowoczesnej" architektury w tych górach; elementarz dotyczący architektury Sudetów znajduje się w czasopiśmie "Architektura" nr 1-2 z 1987 roku, warto poczytać, autorzy projektu nowego hotelu nie mają o tej architekturze bladego pojęcia). Nie może być tak, jak chce to zrobić p. G.: mam kasę więc buduję to co chcę i tam gdzie chcę i nie są istotne miejscowe zwyczaje budowlane (inne także). Od pilnowania przed taką samowolą jest m.in. samorząd miejscowych architektów znających tutejszą architekturę a także Konserwator zabytków bo Karpacz jako miasto jest zabytkiem). Jak na razie, w Europie, decyzje podjęte w wyniku referendum ,ważne są tylko w części kantonów w Szwajcarii, u nas aby decyzje podjęte w referendum były ważne należałoby zmienić całe multum ustaw, więc jest jak jest. Hotel to nie jest miejsce do spania i robienia konferencji, to także element krajobrazu itp. itd. Droga na szczyt Śnieżki jest dla mnie klasycznym przykładem negatywnego wpływu "inwestycji" na krajobraz tej góry. Zobacz wspomniany przeze mnie czeski Horal, toż to żywa narośl krajobrazu Karkonoszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tourist Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.e-wro.net.pl 31.08.06, 17:50 Dziękuję za merytoryczną odpowiedź. Ten Horal to faktycznie niezły kawałek kloca ;-) No ale jakoś mimo to narciarze bardzo cenią Szpindlerowy Młyn, temu nie zaprzeczysz. Ale ja pozostanę przy swoim zdaniu, z tym, że powtarzam, to tylko zdanie jednego z wielu turystów, a nie mieszkańca. Natomiast co do referendum to kompletnie się mylisz. Konstytucja w art. 170 gwarantuje społecznościom lokalnym prawo do decydowania o każdej swojej sprawie w referendum i jest też ustawa o referendum lokalnym - tutaj tekst: www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.88.985.html Problem tylko w tym, żeby poszło na nie odpowiednio dużo ludzi (co najmniej 30% uprawnionych) i czy nie jest na nie za późno, skoro grunt sprzedano już Gołębiewskiemu. Ale już np. na ewentualne odwołanie burmistrza i wybranie nowego, który się nie zgodzi na budowę i zerwie umowę za późno jeszcze na pewno nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
parob Powstanie Gołębiewskiego stworzy w Karpaczu kolejn 31.08.06, 17:10 Powstanie Gołębiewskiego stworzy w Karpaczu kolejne 5 tys. osób. Spoko zdanie.inne powstania unicestwiają zazwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh CO ZA KILA. to projektowali architekci??? 31.08.06, 19:32 nie mozna zaprojektować kompleksu hotelowego złożonego z mniejszych budynków wkomponowanych w pieknie zaprojektowany park??? tylko takiego zwinietego w bolesnym skurczu wieloryba chorego na słoniowaciznę??? kto wam dał dyplomy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.... Re: CO ZA KILA. to projektowali architekci??? IP: *.230.udn.pl 31.08.06, 19:40 Można!!!powiem więcej NALEŻY... CZASAMI WSTYD SIE PRZYZNAĆ ,ZE UPRAWIA SIE TEN ZAWÓD....PONIEWAŻ większośc ludzi mówi ,pisze,UOGÓLNIA :"architekci",jak widzą złą architekturę.Proszę zmieńcie liczbę mnogą na "projektant lub architekt ,projektancilub architekci z ZAZNACZENIEM -TEGO OBIEKTU!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh nosz własnie pytam sie czy to projektowali 31.08.06, 19:58 architekci bo wierzyc mi sie nie chce. ktos kto skończył studia architektoniczne, tak czy siak, obcował z architekturą - nawet jak jest beztalenciem powinien mieć choć elementarne poczucie smaku i choc sladowe wyczucie. jak myslę o projekcie tych... to tak jakby ubrać śp. Grubbę w cisnieniowy kombinezon nurka głebinowego i kazac mu grać. efekt byłby podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.... Re: nosz własnie pytam sie czy to projektowali IP: *.230.udn.pl 31.08.06, 20:10 Ten tekst był skierowany do "ogółu"..Ty akuratnie spytałes konkretnie. Projektowała ten obiekt pracownia z Białegostoku,pracujaca baaardzo długo dla p.G Napisali o tym we wczorajszym artykule tez w Gazecie Wyborczej (dostepny na tej stronie). Wiesz,jeszcze trzeba znać teren ,wczuć się w jego atmosferę ,charakter ,połazic poogladać...a tu ,Panowie projektanci "dużo czytali o Karpaczu"-cytat .Stad czerpali wiedzę o charakterze i cechach tego terenu ,regionu i całego otoczenia itp,itd....genialne!!!!!To tez cytat z wczorajszego artykułu. P.S Obiekt został zaprojektowany na terenie ,prostopadle do warstwic,tez genialne wpisanie w teren!!!! 25,oom wynosi róznica terenu na długosci obiektu.Przypatrz sie rysunkowi.....obiekt jest posadowiony prawie na płaskim terenie ,róznica poziomów niewielka....przewalono "odrobinkę gruntu,rewelacyjne rozwiazanie!!!! Nieprawdaż!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh ...obejrzałem sobie pozostałe hotele tego pana 31.08.06, 21:10 gustu to on nie ma za to ma jakis problem. duzy. moze to duzy kompleks małego [...] tyle kasy wydac i takie kupy stawiać. po prostu tragedia. za takie coś wyrzuciłbym studenta za drzwi z pałą. kompletny brak szacunku dla otoczenia budowli i oczu patrzących. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.... Re: ...obejrzałem sobie pozostałe hotele tego pan IP: *.230.udn.pl 31.08.06, 21:20 Nie analizuję kompleksów tego Pana.On z pewnościa jest przekonany o swoim świetnym guście i o sile pieniędzy.A tak na marginesie....to podaje się coraz to inne koszty tego "super przedsięwzięcia"Jak na moją wiedzę ,kompletnie błędne.Łatwo policzyć cenę metra kwadratowego...??????;-)))) Siła pieniądza działa !!!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: ...obejrzałem sobie pozostałe hotele tego pan IP: *.dsl.swic.bdi.inetia.pl 31.08.06, 23:32 Ten człowiek (Gołąb) powinien mieć zakaz budowy czegokolwiek, nawet budy dla psa. Nareszcie jedna osoba, króra potrafila postawić się wpływom (finansowym) tego Buraka. Za to co zrobił z Wisłą powinien dostać dożywocie - może zresztą ktoś dostanie, jak ta droga (P.Poż. :)), kiedyś zjedzie do Wisły. Z resztą ten pan czymś takim jak pozwolenia, warunki, opinie i zgoda na użytkowanie to się specjalnie nie przejmuje - więc może to coś postawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NON Ruscy w Wisle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 07:05 No i dlatego wlasnie Ruscy uwielbiaja przyjezdzac do Wisyly, czuja sie jak u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefek Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: 193.58.232.* 01.09.06, 07:40 z hotelami Gołebiewski jest tak ze są budowane tak czysto po naszemu, sposobem ,,gospodarczym,,.Za pomoca łoma, mlotka i spawarki.Hotel w Wiśle nie odebrany przez Straz.Lada mom.powinny byc wyroki w sprawie ostatniego pozaru.W Bialymstoku tez tam byly jakies prawne sądowe przepychanki, co odnosnie usytuowania hotelu.Inwestor przysłonil okna dla sąsiada.No nie ma bata na ta firme.Stawia co chce i jak chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia moze trzeba referendum??? IP: *.server.ntli.net 01.09.06, 10:28 trzeba wystawic projekt do publicznej akceptacji. to tak jak z fontanna w rynku. byly pyskowki co to za monstrum, ze za nowoczesne w porownaniu do calego zalozenia w rynku. I co, szklana fontanna w rynku stoi i sluzy od lat.. i jest piekna Odpowiedz Link Zgłoś
adwo-kat Re: moze trzeba referendum??? 01.09.06, 15:07 może tylko z tego co pamiętam to na fontanne była zgoda konserwatora zabytków. Poza tym fontanna była stawiana czasowo i jest obiektem dalej czasowo- określonym. Trudno byłoby postawić taki moloh czasowo:-) Większośc wizualizacji projektowych podobnych "molohów" jest spaczona! czyli pozabawiona perspektywy i składu! Nie jestem konserwatorem ale przy pobieżnym zapoznaniu się z tym obiektem też zabroniłbym budowy tego hotelu. ps. mam pytanie kto wymyślił 5 tysięcy zatrudnionych???? obiekt na projekcie wygląda na 5 pięter i max długości 120m (jeśli projekt jest proporcjonalny:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archXXX Re: moze trzeba referendum??? IP: *.230.udn.pl 02.09.06, 20:35 Nie 120,oom dł. tylko 280!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kazimiera.szuka Fontanna - nielegalka 03.09.06, 23:51 Przypominam, ze fontanna w rynku, jest nielegalna, i to symbol bezprawia rzadzacego w naszym grajdole Opus Dei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Wypierd Już pozwolenie na budowę jest :-(((((( IP: *.wroclaw.mm.pl 02.09.06, 10:59 Znacznie szybciej niż myślałem Gołębiewski dostał pozwolenie na budowę. Wczoraj po południu doniosło o tym PRW. Niestety nie powiedziano w jaki sposób jest to pozwolenie - czy zwolniono konserwatora, czy otrzymał propozycję nie do odrzucenia, czy coś innego. W każdym razie za pieniądze można WSZYSTKO !!! Nawet zeszpecić Karkonosze i Karpacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXC Re: Już pozwolenie na budowę jest :-(((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 11:23 P. Gołębiewski pochodzi podobno z Wołomina... Ciekawe skąd ma kasę? 300 - 400 baniek piechotą nie chodzi... A jak inwestycja "nie wyjdzie", to co ? Ile będzie kosztować rozbiórka - 30 baniek? Dla porównania - długość to mniej więcej 2x Galeria Dominikańska, wysokość 1x Galeria. Proszę sobie uruchomić wyobraźnię.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archXXX Re: Już pozwolenie na budowę jest :-(((((( IP: *.230.udn.pl 02.09.06, 19:46 Skąd masz takie wieści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: materialista Hotel potrzebny jest Karpaczowi IP: 139.48.155.* 03.09.06, 23:28 Karpacz potrzebuje ludzi z pieniedzmi! Ten nowy hotel da ludziom prace. To jest dobry znak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Hotel potrzebny jest Karpaczowi IP: *.ig.pwr.wroc.pl 04.09.06, 10:56 Ciekawe ilu turystów zrezygnuje z Karpacza po jego zeszpeceniu i ile miejsc pracy stracą okoliczne pensjonaty? Jakoś w alpejskich miasteczkach w Austrii nie stawia się hoteli-kolosów tylko władze samorządowe dbają o zachowanie charakteru i skali zabudowy i dobrze na tym wychodzą. Szkoda Karpacza... Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Re: Hotel potrzebny jest Karpaczowi 05.09.06, 12:28 W Austrii nie ma hoteli molochow, za to we Francji jest ich mnostwo. Na Golebiewskiego mnie nie stac, ale uwazam ze powinien zostac zbudowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stelmaszński Re: Hotel potrzebny jest Karpaczowi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.06, 15:35 ...tak jest-zabieraj głos i uważaj!-choć pewnie jesteś z gądków zdrój.to jest piękne poczucie demokracji.z takimi jak ty to tusk zdobędzie w następnych wyborach 103%!glosów i będzie naszym prezydentem jak kiedyś BOKASSA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znja Re: Hotel potrzebny jest Karpaczowi IP: *.provider.pl 06.09.06, 10:03 Niestety Kotlina Jeleniogórska i tak jest juz zeszpecona. Szklarska Poręba straszna komercha, Karpacz trochę lepiej. Ogólnie nie lubię tam jeździć, bo kojarzy mi się z tandetnymi sklepikami, socjalistycznymi restauracjami. Oczywiście mam na myśli tylko miasteczka, bo góry super. A na przykład Międzygórza czy (z innej beczki) Kazmierza nad Wisłą nie udało się zeszpecić. Tam zachowany został klimat, nie ma tandety i dzięki Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Hotel potrzebny jest Karpaczowi IP: *.nas50.newark2.nj.us.da.qwest.net 08.09.06, 02:59 Duzy nwoczesny hotel jako alternatywa do kloca "skalny" niewatpliwie poprawi turystyke .Inwestor powinien uszanowac opinie konserwatora i schowac obiekt w dolnej czesci miasta .Jestem przekonany ze nie on jeden mysli o modernizacji bazy hotelowej w Karpaczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: *.not.pl 07.09.06, 12:28 a może by tak jeszcze hipermarket na Śnieżce - w razie niepogody turysta mógłby kupić coś w promocji, stworzono by kilkaset miejsc pracy i przyciągnięto następnych inwestorów. Śnieżne Kotły można by przerobić na elektrociepłownię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzu Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.45-130-66.mc.videotron.ca 07.09.06, 20:35 W Polsce nie rozumie sie jeszcze ze walory krajobrazu to kapital. Na przyklad te zamki w kotlinie jeleniogorskiej moga byc wiecej warte niz wielkie inwestycje otrabiane w prasie. To samo z krajobrazem. Sa krajobrazy warte miliony, setki milionow. Wymagajacy turysta, ktory na ogol ma zasobna kieszen, nie przyjedzie do zeszpeconego miejsca. Zostanie masowka, ktora swoja obecnoscia bedzie kontynuowac dewastacje miejsca. Ciekawe kto i ile zaplaci za rozbudowe infrastruktury niezbednej do przyjecia takiego mega-super-lux-szlux-kompleksu? Czy ktos wycenil marke "Karpacz" i okreslil jej glowne atrybuty, decydujace o jej wartosci? Ciekaw jestem jakie byloby zdanie fachowco na temat obecnosci tego molocha i jego wplywu na marke tego miejsca, na interes jaki beda robic hotelarze z okolicy? To nie jest tak ze ekonomia i natura, rozwoj gospodarczy i estetyka sa ze soba w konflikcie. Na odwrot - piekna natura jest poszukiwanym dobrem. Brak kwalifikacji po stronie wladz Karpacza tu widze, przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: 80.54.21.* 07.09.06, 20:40 i racja może po jego stronie. przypomnijcie sobie p.G i jego postępowanie w Wiśle. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Raczej już powstanie!!! 07.09.06, 20:59 Starostwo powiatowe właściwie nie ma już przeszkód aby wydać pozwolenie na budowę. Oparto się na tym, że we wpisie do rejestru zabytków Karpacza nie określono granic wpisu!?;-( Równocześnie wysłano zapytanie do opinię do Konserwatora Zabytków. Ten skierował prosbę o stanowisko do Ministra Kultury. Nie zmieszczono się z odpowiedzią na zapytanie starostwa w 30 dni i zgodnie z zapisami prawa można traktować stanowisko Dolnoślaskiego Konserwatora Zabytków jako pozytywne! Może i będzie to zgodne z zapisami prawa, ale czy zgodne ze zdrowym rozsądkiem!?! Odpowiedz Link Zgłoś
dzimbim Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. 07.09.06, 21:17 Byłaby to wielka szkoda,gdyż tej klasy hotele przyciagają turystów i senny Karpacz i okolice tylko zyskałyby na takiej inwestycji.Ciekawe,dlaczego konserwator zabytków takiej zgody nie wydał,pomimo,że przemawia za tym interes społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawor Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: 80.50.252.* 25.09.06, 21:55 Taki monster totalnie zepsuje charakter Karpacza, na to nie powinno byc zezwolenia i tak te ziemie sa totalnie przez nas zdewastowane Odpowiedz Link Zgłoś