Dodaj do ulubionych

Siedem plag rewitalizacyjnych

09.09.06, 02:08
"Te wstrentne mieszkance. A niech se same wyremontują." Niedość że miasto
remontuje im ten zasmrodzony przez nich, piękny zabytek, w którym znaleźli się
przypadkowo to jeszcze narzekają. Świadczy to o tym że nie nadają się do
mieszkania w tak pięknej kamienicy. Powinno się im dać mieszkania zastępcze. A
te w kamienicy sprzedać tym kto potrafi zadbać o nie.
Obserwuj wątek
    • Gość: paździoch turkusowa makabra IP: *.bulldogdsl.com 09.09.06, 02:56
      zobaczylem wlasnie kolor tych okien i mozna rzygnac. generalnie tak agresywny i
      toksyczny kolor ze sie niedobrze robi. Po przeczytaniu artykulu, pomyslalem
      sobie o niewdzicznikach z mieszkan komunalnych, ale druga strona medalu to
      partacze-wykonawcy (zostawienie okna w takim stanie na dluzej niz 24 godziny-
      czas schniecia pianki montazowej, to po prostu kpina), oszczednosci remontowe w
      polskim stylu czyli okna jednoskrzydlowe ze szprosem (zaloze sie ze orginalne
      byly dwu skrzydlowe) i rozgrzebywanie calej kamienicy na raz, bo tak wygodnie
      wykonawca (okna widac ze jeszcze nie skonczone).

Uwaga na temat kaloryferow jest super smieszna. Wyrazanie sprawnosci grzejnika w
      postaci zeliwnych zeberek, tlumaczy wyobrazenie babci na temat nowych
      technologii (wymienione okna obnizaja o kilkanascie procent straty okna etc)

generalnie uwazam ze eksperyment myslowy z dawaniem komus czegos za darmo byl
      trenowany w tym kraju przez 50 lat i skoczyl sie efektem czarnej dziury. Jak
      miasto bylo takie hojne to moglo wykupic i rozdac te mieszkania wlascicielom a
      wolny rynek zrobil by swoje. Mieszkanie ktore jest warte 200 tys dlugo by sie
      nie utrzymalo w rekach upartej babci bo wnuczek z corka zorganizowali by
      przeprowadzke babci w inne miejsce w zamian za takie pieniadze.
      • kk071 Re: turkusowa makabra 09.09.06, 05:49
        Biorąc pod uwagę fakt iż miasto ma kase na rewitalizacje można spodziewać sie iż
        obecni mieszkańcy wkrótce opuszczą kamiennice. Wartość ich lokali już niebawem
        wzrośnie o ponad 100%. Dodajmy jeszcze inwestycje pt: Bema Plaza. Śródmieście za
        jakieś 10 lat przestanie być dzielnicą slumsu i ubóstwa... Za kilka latek będzie
        w tych okolicach jak przed wojną...
        • Gość: ja Re: turkusowa makabra IP: *.core.lanet.net.pl 10.09.06, 01:13
          Mieszkańcy płacą grosze za mieszkanie tam, ale jeszcze śmią protestować.
          Wywalić i po problemie. Mieszkania należą do miasta, więc sory, ale
          matoły mogą sobie najwyżej ponarzekać. A jak im się nie podoba to
          przeprowadzić ich, a mieszkania sprzedać. Komuna się skończyła.
          Ciężko pracuję, płacę ogromną kasę na podatki, ogromna kasę
          za wynajem chaty, zapieprzam po 12 godzin dziennie i żygać
          mi się chcę, jak pajace pajacują (w czym są rzeczywiście dobrzy).
    • Gość: rob Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 07:13
      Jakim prawem z moich podatków finansuje się taki remont i jeszce narzekają.
      Wypowiedzieć im mieszkania a kamienicę sprzedać na wolnym rynku.
    • Gość: Andrzej Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 08:05
      Marnotrawienie środków.3,5 mln wystarczyłoby na zbudowanie 20
      pięćdziesięciometrowych mieszkań komunalnych w podstawowym standarcie.
      Należałoby wykwaterować do nich lokatorów, a kamienicę sprzedać. Ze sprzedaży
      gmina odzyskałaby co najmniej połowę zainwestowanych środków.Tymczasem nowy
      właściciel przeprowadziłby kompleksowy remont, spokojny o zwrot poniesionych
      nakładów, ponieważ cena metra kwadratowego w centrum dochodzi do 10.000 pln.
      Nowi lokatorzy nie bazgraliby sprajem po ścianach klatki schodowej.
      • life_ever Re: Siedem plag rewitalizacyjnych 09.09.06, 08:41
        Z jednej strony wymagania mieszkańców mogą wkurzać,ale z drugiej, znam
        sytuację, że zupełnie niedaleko, w kamienicy przy Łokietka, administrator co
        pół roku za swoją kasę wstawia nowe drzwi pijakowi, który niedawno wyszedł z
        więzienia. Dlaczego? Dlatego, że ten pijak ma u siebie melinę i ktoś regularnie
        te drzwi wykopuje.
        Więc dlaczego przyzwoici, choć niezamożni ludzie mają być traktowani gorzej?
        Choć mam poczucie niesprawiedliwości, bo ktoś płaci grosze czynszu za 100 m2 w
        centrum i jeszcze żąda, by miasto zrobiło mu remont w mieszkaniu. Ja za 100 m2
        mieszkania 10 km od centrum wykładam co miesiąc prawie 600 zł i nikt mi drzwi
        wejściowych nie wymieni.
      • Gość: Jacobs Re: Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.devs.futuro.pl 09.09.06, 12:45
        Brawo , ta propozycja mi się podoba . Niestety władze Wrocławia nie mają pomysłu na rozwiązanie problemu mieszkań komunalnych w kamienicach . Sprzedaż za 15% wartości tym nielicznym których stać na wykup niczego nie rozwiązuje . I co z tego że ci co wykupili chcą dbać o kamienice skoro komunalne bydło rujnuje wszystko po każdym remoncie . Domofon - po miesiącu zostały tylko sterczące kable , brama - nie wytrzymała pół roku zmasakrowali z kopyta , klatka schodowa ( świeżo malowana )- z napisów poznasz jak się prowadzą panie z czwartego piętra . A do tego połowa nie płaci czynszu i co , i nic .
        Moim zdaniem tylko sprzedaż kamienic a nawet całych kwartałów jest w stanie uratować te perełki architektury . Ale żeby to zrobić to trzeba mieć jaja a tych we władzach Wrocławia widać brakuje .
    • posters zaplace 1200 zl czynszu za takie mieszkanie po rem 09.09.06, 09:04
      zaplace 1200 zl czynszu za takie mieszkanie po remoncie, jesli miasto wyrzuci
      narzekajacych lokatorow. Moge placic taki czynsz za takie mieszkanie komunalne.
      To jest powazna propozycja dla miejskich urzednikow.
      Mozna sie ze mna skontaktowac przez email na gazeta.pl
      • Gość: Komuna Bezczelność IP: *.os1.kn.pl 09.09.06, 09:23
        To niesłychane... Nie dość, że mieszkają w kamienicy, o jakiej ja marzę, ktoś
        im odnawia, wraca jej życie, a do tego nic za to nie płacą, to jeszcze mają
        obiekcje... NAleciałości komuny nie znikną tak długo, jak długo żyć będzie
        wychowane w tej demagogii pokolenie!!!
        • Gość: Yello Re: Bezczelność IP: *.dialog.net.pl 09.09.06, 09:37
          Dokładnie. Komuna wychowała ich tak, że wydaje im się, "że się należy". Jak słyszę, że baba jeszcze narzeka, że jej drzwi nie wymienili to mnie po prostu skręca!
        • Gość: Adrianowro Re: Bezczelność IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.06, 15:37
          Niby za co mają płacić.
          BOHE za za szczeście miasto ruszyło tyłek i wzieło się w koncu do renowacji i
          powinni całować urzędasów po nogach że w koncu przy każdym wietrze nie będą
          odpadały kawały tynku na ulice!!!
          Cud że jeszcze nikt nie dostał tym w głowę.
        • Gość: abrus Proponuje zrewitalizowac takze mieszkancow :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:52
          Proponuje zrewitalizowac takze mieszkancow :-).
      • Gość: Z Re: zaplace 1200 zl czynszu za takie mieszkanie p IP: 12.193.164.* 09.09.06, 13:58
        Kupie mieszkanie w takiej wyremontowanej kamienicy!
      • Gość: stokrotka Re: zaplace 1200 zl czynszu za takie mieszkanie p IP: *.akron.net.pl 09.09.06, 14:15
        a dlaczego uważasz, że trzeba ich "WYRZUCIĆ"?

nie nazywaj tego "poważną propozycją", bo masz w sobie za dużo pogardy do ludzi.

------
        NIE KUPISZ NIEBA - Ryszard Rynkowski
        (Muz.: Ryszard Rynkowski, sl.: Jacek Cygan)

Za to, co masz, nie kupisz nieba,
        wiec nie obrastaj w rzeczy, w pióra, bo i tak nie zabierzesz ich tam.
        rzeczy i tak, i tak przezyja nas.

Za to, co masz, nie kupisz nieba
        kupisz je za to, co oddales tym, którzy nie mieli nic.
        I powiem ci, zycia masz malo,
        bo przyjdzie czas na ciebie, tak jak dzis.

Po drugiej stronie dnia, gdzie niewinnosc rodzi sie,
        staniemy kiedys tam w oczy matki patrzac sie.
        Po drugiej stronie dnia wolni juz od ziemskich spraw,
        bedziemy w Slowie zyc, a Slowo w nas.

kupisz je za to, co potrafisz oddac tym, którzy pragna, jak ty,
        lecz pilnuj sie tych, którzy slowa
        kradna dla siebie, by niebo zrobic z nich.

Po drugiej stronie dnia. . . itd.

kupisz je za to, co potrafisz oddac tym, którzy pragna, jak ty,
        lecz pilnuj sie tych, którzy slowa
        kradna dla siebie, by niebo zrobic z nich.
        Kradna dla siebie, by niebo zrobic z nich.
        Kradna, by tu, tu niebo zrobic z nich.

• posters Re: zaplace 1200 zl czynszu za takie mieszkanie p 09.09.06, 15:05
          > a dlaczego uważasz, że trzeba ich "WYRZUCIĆ"?
          Wyrzucć za brak elementarnego szcunku dla pracy innych, za kolchozowe niszczenie
          wspolnego mienia nas wszystkich oraz za komplentny brak szacunku dla rzeczy
          pieknych.

> nie nazywaj tego "poważną propozycją", bo masz w sobie za dużo pogardy do ludzi
          nie mam pogardy dla ludzi. Pogardy we mnie pelno dla barbazynstwa kolchoznikow.
          • Gość: Adrianowro Re: zaplace 1200 zl czynszu za takie mieszkanie p IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.06, 15:27
            > nie mam pogardy dla ludzi. Pogardy we mnie pelno dla barbazynstwa
            kolchoznikow.

Jak rozumiem wg Ciebie w Kamienicach mieszkają same "Wsiochy za Buga" za to na
            nowych osiedlach Sama ELITA WROCŁAWIA?
            • posters Re: zaplace 1200 zl czynszu za takie mieszkanie p 09.09.06, 18:01
              > > nie mam pogardy dla ludzi. Pogardy we mnie pelno dla barbazynstwa
              > kolchoznikow.
              >
              > Jak rozumiem wg Ciebie w Kamienicach mieszkają same "Wsiochy za Buga" za to na
              > nowych osiedlach Sama ELITA WROCŁAWIA?

Nie wiem jak z mojej wypowiedzi mozna bylo wyciagnac taki wniosek.
              Nie napisalem nic co mogloby wskazywac na jakiekolwiek uogolnienia, ktore mi
              przypisujesz. Nie mam zielonego pojecia kim sa "Wsiochy za Buga" ani kto to
              jest "ELITA WROCLAWIA". Nigdy nigdzie nie wypowiedzialem opini z ktorej mozna
              wyciagnac wnioski do jakich doszedles.
              Nie pisz w zlosci, unikniesz blednych skrotow myslowych.
    • Gość: wroclawianin wywalić ciemnote IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.06, 10:29
      "od 10 lat domagam się od administracji ich wymiany."

a ja 30 lat będe kredyt spłacał i nikt mi drzwi nie wymienini,
      co za ciemnota... drzwi i mieszkan im sie zachciało...

wysiedlić do baraków jak sie nie podoba,
      mieszkania sprzedać po cenie rynkowej z gwarancją ze włascieciela
      stać na porządne utrzymanie
    • Gość: felek Re: Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.06, 10:30
      90% mieszkańców kamienicy to repatrianci ze wschodu i dlatego kolor zielony
      przypomina im oborę, obok której mieszkali.
    • Gość: Mikołaj Re: Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.chello.pl 09.09.06, 10:56
      Komuna w najgorszym wydaniu!!
      A mi się należy płacić:
      1. regularnie ZUS
      2. regularnie podatki
      3. regularnie ratę kredytu
      4. regularnie czynsz
      5. regularnie za wszystkie media
      6. regularnie za przedszkolę
      7. regularnie za inne mniejsze sprawki choćby komitety rodzicieleskie,
      ubezpieczenia, fundusz na instrumenty w szkole muzycznej,
      8 nie muszę regularnie płacić za basen dla dzieci to musiałem zapłacić
      jednorazowo za cały semestr
      9. nie muszę płacić regularnie za jeżyk obcy bo już mi nie starczyło
      10. nie muszę płacić regularnie za inne atrakcje, których dziecie moje w
      najbliższym czasie nie uświadczą, kino, teatr, filharmonia, wymarzone sporty
      walki dla mojego syna.
      11. nie muszę płacić za paliwo do auta regularnie, bo czasami mojgę pojechać
      autobusem.

• makabi Siedem plag rewitalizacyjnych 09.09.06, 12:41
      komunalne, tzn niczyje. Jak za dawnych socjalistycznych czasów. Moje, twoje,
      nasze, wspólne, niczyje.

Winne sa obie strony. Mieszkńcy zapomnieli, że w miszkaniach komunalnych sa
      tylko najemcami. Niewazne, ze od kilkudziesięciu lat. te mieszkania nie sa ich
      tylko gminy. To gmina decyduje co bezie remontowane w jakim zakresie i w jaki
      sposób. NIkt nie przeszkdza najemcom dokonac ulepszeń i remontów zajmowanego
      lokalu we włąsnym zakresie. moze potem wnioskowac o zwrot poniesionych
      nakąłąów,np na remont instalacji grzewczej czy sanitarnej.

Winne jest miasto, bo zachowuje się arogancko w stosunku do lokatrów.
      wykorzystje prawo włąśćiciela. A to nie do końca o to chodzi. Oczywiście zbyt
      długie dyskusje z mieszkańcami do niczego nie doprowadzą. Bo gdzie dwóch
      polaków tam trzy zdania. kamienica jeżeli ma wrócic do kształtu zabyutkowego i
      sa na to pieniąze powinna wrócic. Ale nie powinny byc pogorszone warunki w
      jakich najemcy mieszkaja. jezłei okna inaczej się otwieraja i sa mniejsze to
      znaczy, że rewitalizacja pogosrszyła ich sytuacje. Dobro użytkowników jest
      ważniejsze od zabytkowości.

To prawda, że przy okazji rewitalizacji możnaby pobudzic lokatoów do działania.
      Ale może należałoby od razu im powiedzieć, że bezą mogli ubiegac się o zwrot
      części poniesionyhc nakłąąów, np w czynszu. Ile podmiotów godpodarczych w taki
      sposób remntuje lokale uzytkowe przez siebie zajmowane.

Z jednej strony buta i mentalność zaściankowa "nam się nalezy", a zdrugiej
      strony arogancja "to ja tu decyduje bo jestem włąścicielem" Az prosi się
      powiedzieć, że i tak przyjdzie niemiec i wszystkich wyrzuci, bo tez jest nasz
      dolnośłąski stereotyp.
      • anu_anu Re: Siedem plag rewitalizacyjnych 09.09.06, 13:43
        A niby dlaczego mają mieć zwrócone koszty remontu, który wykonują aby im sie
        lepiej mieszkało?
    • Gość: sztuk6mistrz Re: Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.akron.net.pl 09.09.06, 12:58
      artykuł ten napisałem kilka lat temu i sprawa się nie zdeaktualizowała.

Rewitalizacja

Powtarzająca się, ku mojemu zdumieniu, tu i ówdzie nostalgia za starymi
      przaśnymi czasami, uzewnętrzniana w apoteozie pozostałości po proletariackim
      Wrocławiu, wywołuje we mnie mieszane uczucia. Sam też jestem czuły na tego typu
      dekadenckie uroki, bliskie klimatom Brechta czy cyganerii berlińskiej, które
      wyzierają z zaułków Przedmieścia Oławskiego, Ołbina, Śródmieścia. Lecz jest
      czymś innym traktowanie tych miejsc jako wiecznych dekoracji do filmów z epoki,
      a czymś innym jest mieszkać w takich slamsach. Niestety modernizacja tych
      dzielnic musi przebiegać równolegle z utratą obecnego kolorytu. Kamienice muszą
      zmieniać właścicieli, czasmi przeznaczenie, pojawią się nowi mieszkańcy o innych
      upodobaniach. Nie będzie można, tak jak teraz przechodzić przez bramy, podwórka,
      bowiem będą one zamknięte dla obcych. Stanie się tak w przeciągu 10-15 lat. Skąd
      to wiem? Tak bowiem ten proces wyglądał w innych miastach Europy i nie widzę
      powodów, aby nie było podobnie u nas.
      Czymś niezmiernie istotnym jest wartość architektoniczna tych kamienic. Sądzę,
      że kapitalne znaczenie ma zakres remontów. Czy będzie dbałość o detal, wierność
      pierwotnemu wyglądowi? Czy odtworzony zostanie stary układ kamienic? Czy nie
      należałoby go raczej uwspólcześnić? W końcu kwartały tej zabudowy cierpią na
      deficyt terenów zielonych! Co zrobić z istniejącymi pląbami, budowanymi jeszcze
      w latach 80 ub.w.? Ich stan nierzadko jest podobny do sąsiednich czynszówek.
      Rewitalizacja jako rewolucyjna wymiana za jednym zamachem stropów, elewacji,
      okien, oraz mieszkańców i właścicieli, wydaje się być najlepszą metodą, bo
      najszybciej, choć niebezboleśnie, będzie tworzyła nową i społecznie sensowną
      tkankę miejską. Jest nadzieja, że niewielka część obecnych
      mieszkańców-właścicieli, włączy się w ten proces, w miarę jak wzrastać będzie
      ich zasobność i równocześnie wzrastać prestiż tych dzielnic. Ponadto odwlekanie
      tego w czasie spowoduje, że koszty będą rosły, aż bardziej opłacalne stanie się
      zrównanie wszystkiego z ziemią.
      Wówczas niech odpowiedzialność spadnie na władze miejskie, które niedość
      intensywnie, jak dotąd zajmują się tym problemem. Ostatnio chcą się go pozbyć
      sprzedając mieszkania za grosze dotychczasowym najemncom, zrzucając tym samym na
      nich koszty utrzymania mocno podupadłych budynków. W ten sposób problem wróci za
      kilka lat w postaci katastrofy budowlanej i społecznej, bowiem nabywcami są
      raczej ludzie o niskich dochodach.
      Niestety ale część mieszkańców, w większości najemców mieszkań komunalnych,
      trzeba będzie przeprowadzac do mieszkań socjalnych, a tych jak wiadomo nie ma.
      Inną z kolei sprawą jest realizacja anachronicznych planów urbanistycznych,
      polegajaca na najogólnie mówiąc, budowie autostrad przez centrum miasta.
      Poszerzanie ulic w zwartej, XIX-wiecznej zabudowie, generuje dodatkowy ruch, w
      dużej części tranzytowy. Chyba nie trzeba dodawać, co się dzieje z rzeczonymi
      kamienicami. Nie tworzy to bynajmniej, płynnego przejazdu przez Wrocław, a
      jedynie wąwozy spalin, jeszcze bardziej degradujących życie w śródmieściu.
      Arterie te tną dzielnice wzdłuż i wszeż, nie zważając na ich wewnętrzną
      strukturę. Komu one służą? Napewno nie mieszkańcom śródmieścia.
      Ruch samochodowy należy, wzorem innych miast europejskich, rugować poza centrum.
      W Zürichu z czteropasmowych ulic pozostawia się(!) po jednym pasie dla
      samochodów osobowych w obie strony, po jednej ścieżce rowerowej w obie strony,
      wydzielonym torowisku tramwajowym, ale bez szykan typu krawężniki, i absolutnie
      zakazanym dla samochodów. Nie ma zatoczek parkingowych i są szerokie chodniki.
      Tam samochodem do centrum wybiera się tylko ten kto naprawdę musi, bo go to
      słono kosztuje, albo jest to emigrant, dla którego samochód jest przedmiotem
      prestiżu, podobnie jak ma się to w Polsce. Parkingi budowane są przy węzłach
      komunikacyjnych, ale nie w środku Starego Miasta. Natomiast alternatywą jest
      komunikacja miejska, tania i dostępna, bezpieczna i wręcz elegancka. Myślę, że
      dopłaty do biletów z kasy miejskiej, kupno większej ilości taboru, wyniosłyby
      mniej, niż absurdalna rozbudowa ulic. Propaguje się rozwiązania urbanistyczne z
      okresu rozwoju motoryzacji w latach 50-60 we Włoszech, oparte na niemieckich
      planach z lat 30 ubiegłego wieku. Może czas byłoby je zweryfikować, aby czas nie
      zwerfikowałby nas.
      • Gość: jazzu Re: Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.45-130-66.mc.videotron.ca 09.09.06, 18:44
        jezeli obserwujesz te sprawy, analizujesz, masz wiedze, zalezy ci - redaguj blog
        na ten tamat, z pozytkiem dla siebie ( na blogach zaczyna sie zarabiac )i dla
        nas wszystkich
        pozdrawiam
        jazzu
      • Gość: Kerry Re: Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.dint.wroc.pl 11.09.06, 10:37
        Zaczęło się ciekawie, ale skończyłem na pląbach.
    • Gość: arki [...] IP: *.ikatel.pl 09.09.06, 13:19
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: potomek Re: Małe nieporozumienie IP: *.media4.pl 09.09.06, 13:38
        Stary pamiętaj o sile steerotypów i nie czołgaj ludzi zza Buga bo gdyby nie
        wypedzeni ze Lwowa, Stanisławowa itd., to Wrocław byłby prowincją jak Szczecin.
        Choć oczywiście do miasta zjechało się po wojnie dużo ludzkiej mierzwy.
      • Gość: frufru Re: Małe nieporozumienie IP: *.emirates.net.ae 09.09.06, 19:54
        Kolego Arki.
        We Wrocławiu wieprzy zza Buga było około 20% populacji... W większości,
        inteligencji miejskiej, Wilna i Lwowa. Wieśniaków zza Buga kierowano na wieś.
        Reszta, czyli 80% powojennego Wrocławia to bezmyślna masa z centralnej Polski,
        która tu trafiła z własnej nie przymuszonej woli jako szabrownicy lub amatorzy
        darmowych mieszkań. Ja sam jestem po połowie potomkiem i jednej i drugiej
        kategorii "repatriantów".
        • Gość: mk® Moja babcia była z Mławy a dziadek z Wilna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 00:30
          więc zgadza się jeśli idzie o tę stronę mojej rodziny we Wrocławiu!
    • Gość: GvB Siedem plag rewitalizacyjnych IP: 12.193.164.* 09.09.06, 13:53
      To kiepski pomysł zostawiać tam mieszkańców komunalnych i do tego biednych.
      Najemców komunalnych trzeba przenieść, a mieszkania w takiej wyremontowanej
      kamienicy zeszły by na pniu po 7 - 9 tys za metr. Za to można wybudować tanie
      mieszkania dla tych biednych i remont się zwróci.

Kupie duże (ok. 150 m kw.) mieszkanie w zabytkowej kamienicy, warunek -
      kamienica zadbana i bez mieszkań komunalnych. Najchętniej w stanie oryginalnym,
      bez przeróbek, z oryginalną stolarką okienną, drzwiami, itd.
      • Gość: Adrianowro Re: Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.06, 15:12
        anu_anu napisała:

> A niby dlaczego mają mieć zwrócone koszty remontu, który wykonują aby im sie
        > lepiej mieszkało?

Może dlatego że płaci się za mieszkanie ,a nie za ledwo trzymająca się ruinę.
        I to najczęsciej nie są naprawy ulepszające życie ,tylko pozwalające jako tako
        żyć w tych dziurach.
        A już dawno miasto zlikwidowało ulgi za zły stan techniczny tych kamienic.
        Brak ciepłej wody, instalacje z przed wojny , wc na korytarzu itp.

Kamienica powinna być sprzedana do remontu, a mieszkancy powinni dostać
        odpowiednie do stanu zamożności mieszkania komunalne(żeby jakiś lump nie
        zajmował pożądnego mieszkania)

Prosze nie pisać że sami mieszkańcy zdemolowali , bo większość tych kamienic
        nie widziała kapitalnego remontu od początku swego istnienia.
        Sam mieszkam w zabytku co ma 120 lat i ręce opadają.
        I osobiście też bym lał na taki remont ,co mi po pięknej elewacji jak mi ściana
        w mieszkaniu przemarza i w zimie potrafie mieć 7 stopni w mieszkaniu.
        Większość z was chyba nie ma zielonego pojęcia o tych kamienicach i o
        mieszkaniu w nich.
        A miasto tez wywala pieniądze w błoto , bo taka renowacja to z wierzchu tort a
        w środku gó.....
        Jak robić renowacje to porządnie i z głową , za pół roku klatka schodowa pewnie
        bedzie zdemolowana.
    • Gość: aha Re: Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.06, 17:31
      Jestem podobnego zdania. Ja musiałem za własne pieniądze kupić mieszkanie i je
      wyremontować; nikt za darmo nic mi nie dał!
    • parmesan Re: Siedem plag rewitalizacyjnych 09.09.06, 19:36
      Pasozyty jedne, jak sie wprowadzili przezd 50-laty, tak chca by zostalo nadal,
      albo remint kapitalny na koszt miasta. A wlasnej inicjatywy nic. Niech ida pod
      most. Tam nie trzeba ani drzwi nowych ani okien.
    • Gość: frufru Re: Małe nieporozumienie IP: *.emirates.net.ae 09.09.06, 19:59
      A ci zza Buga to kto? Nie rodowici Polacy? Najazdu Litwinów na Wrocław nie było...
    • heraldek Oddac budynek jak i caly Slask Niemcom.... 10.09.06, 09:48
      ...i po klopocie..........
      • Gość: wera Re: Oddac budynek jak i caly Slask Niemcom.... IP: *.e-wro.net.pl 10.09.06, 10:06
        Kochany Heraldku, oddawać nie musimy. Sami nas wykupują po cichutku. Nabywcy
        mieszkań w ścisłym centrum Wrocka, często tych w zaniedbanych kamienicach na
        przyrynkowych ulicach, to obcokrajowcy.Wiem, bo jestem pośrednikiem handlu
        nieruchomościami.
        • Gość: Dek Re: Oddac budynek jak i caly Slask Niemcom.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:13
          Jak mają kasę to niech kupują i co z tego przecież granic to nie zmieni.
          • fsou Re: Oddac budynek jak i caly Slask Niemcom.... 10.09.06, 18:06
            W tej sprawie prawda lezy, jak zawsze;), posrodku. Z jednej strony mieszkancy zadzieraja nosa i wlacza im sie tryb myslenia a'la PRL, co doskonale widac po wypowiedziach starszych lokatorek kamienicy przy ul. Prusa, zas z drugiej strony ekipa remontowa chyba zapedzila sie w pracach, obnizajac standard mieszkan. Argument z wymiana kaloryferow jest smieszny, poniewaz nowe zapewnia wieksze cieplo przy szczelniejszych oknach, ale juz sprawa samych okien to kpina. W historycznosc ich wscieklej zieleni takze nie uwierze:-). Ktos napisal wczesniej, ze Srodmiescie zamienia sie w reprezentacyjna dzielnice Wroclawia. Zgadzam sie w 100%. Mieszkam przy ul. Sienkiewicza od urodzenia i obserwuje tempo rozwoju kolejnych ulic i uliczek. Przydalby sie tylko szerzej zakrojony program rewitalizacyjny i odnowienie calych kwartalow kamienic. Pozdrawiam!
            • Gość: mk® Uwierz w tę zieleń bo to ulubiony kolor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 00:34
              secesji!!!!
        • heraldek A niech wykupuja....cegly i betonu im zalowac.... 10.09.06, 23:56
          .....wiekszosc Manhattanu nie jest w rekach Amerykanow....
    • Gość: Wroclawianin Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 21:09
      Bo mieszkancy ktorzy mieszkaja nadal mysla ze im sie od wladzy nalezy, a to sie
      juz skonczylo. Samemu trzeba o siebie zadbac. Oni sami nie potrafia utrzymac
      porzadku, sami od siebie nic nie dadza. Za darmo to by chcieli remont, ale jak
      juz trzeba placic, to remont im nie jest potrzebny.
    • Gość: aga p. Siedem plag rewitalizacyjnych IP: *.wroclaw.mm.pl 10.09.06, 22:32
      pie..na władza...ku.. zero organizacji...jak zwykle
      • Gość: Achilles Wyborcza - obiektywna? IP: *.core.lanet.net.pl 11.09.06, 00:59
        Mysle, ze dobra zasada przy rozwiazywaniu, opisywaniu konfliktow jest wysluchanie obu stron sporu. Tutaj zostaly przedstawione opinie tylko mieszkancow i czytajac artykul mozna dojsc do przekonania, ze te cholerne wladze roztrwonily 3,5mln i na dodatek zniszczyly zycie mieszkancom kamienicy. Kolejny wniosek moze byc taki, ze cala akcja remontowania zabytkowych kamienic jest zupelnie zle przygotowana i realizowana, a tak naprawde moze nawet niepotrzebna. Ani slowa o tym, ze jest to projekt zupelnie nowatorski w naszym miescie (nie wiem czy nie w Polsce) i jezeli sie powiedzie moze oznaczac odrestaurowanie bardzo wielu gminnych budynkow, ktorych stan kazdy wie jaki jest. Osobiscie moge podejrzewac, ze "miasto" ma problem z wytlumaczeniem mieszkancom co bedzie remontowane a co nie i jak wyglada harmonogram prac... jak ktos wyzej zauwazyl naduzywa pozycji wlasciciela (mieszkajac kilkadziesiat lat w nieremotnowanym budynku, mozna miec rozne zdanie na jego temat). To jest ogolny problem w naszym kraju, nie potrafimy sie ze soba komunikowac i pare lat zajmie zanim sie tego nauczymy... ale to tylko moje podejrzenia, bo byc moze paru mieszkancom nie chcialo sie po prostu pojsc na jakies spotkanie informacyjne. Z drugiej strony ludzie starsi sa bardzo niechetni zmianom i nawet gdyby wstawiane okna mialy byc ze zlota to rowniez znalezliby wiecej przeciw niz za..pomijam "reklamacje" grzejnika, bo widocznie dziennikarz mial takie samo pojecie o ogrzewaniu jak wlascicielka lokalu.
        Niestety to nie pierwszy taki artykul wyborczej, ktora coraz czesciej traktuje tematy pobieznie, przedstawiajac argumenty tylko jednej strony. .dla czlowieka myslacego zdroworozsadkowo jest to zupelnie nie do przyjecia, poniewaz kloci sie z rzetelnoscia dziennikarska.
        Mam nadzieje, ze ten program sie powiedzie i Wroclawskie srodmiescie wypieknieje. Na razie mozna sobie tylko wyobrazic jak tam moze byc wspaniale (polecam kamienice ze skrzyzowania Sienkiewicza i Wyszynskiego - teraz juz tak nikt nie buduje).
        • Gość: Jurek Re: Wyborcza - obiektywna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 09:17
          Szkoda, że Gazeta pisze artykuły na tak ważne tematy w tak nierzetelny sposób.
        • Gość: bartek Re: Wyborcza - obiektywna? IP: *.tsi.tychy.pl 11.09.06, 20:17
          Artykuł jest nierzetelny ale człowiek nie skażony socjalizmem widzi jak na
          dłoni idiotyczność argumentów mieszkańców tych kamienic.
    • Gość: Hanys Boże, i pomyśleć, że bracia mojego pradziadka IP: 217.116.110.* 11.09.06, 07:35
      własnymi rękami te kamienice we Wrocławiu budowali a teraz....szkoda gadać...
    • Gość: Kokos Re: Siedem plag rewitalizacyjnych IP: 152.62.109.* 11.09.06, 14:27
      Co za baran ustala takie oczoje**e kolory tych kamienic. To ma byc zrobione z
      klasa czy folklorystycznie???
    • hummer Re: Siedem plag rewitalizacyjnych 27.12.06, 14:56
      podbijam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka