mika 14.09.06, 07:42 czy to prawda ze miasto wywalilo kilkanascie milionow na czeskie tramwaje, które nie pasują do torowisk??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotrek Re: Nowe tramwaje we wro IP: 82.160.70.* 14.09.06, 08:40 o niedopasowaniu do szyn nic nie wiem, ale że kupili tramwaje Skody to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Nowe tramwaje we wro 14.09.06, 09:08 ...ale jakby mi ktoś powiedział, że PKP zakupiło tabor z "rosyjskim" rozstawem kół to uwierzyłbym bez wahania :) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Nowe tramwaje we wro 14.09.06, 09:15 mika napisał: > czy to prawda ze miasto wywalilo kilkanascie milionow na czeskie tramwaje, > które nie pasują do torowisk??? To nie tak. Nasze torowiska nie pasują do żadnych nowoczesnych, niskopodłogowych pojazdów. Są zbyt nierówne. Po prostu w świecie nie buduje się już tramwajów terenowych, wychodząc z założenia, że technologia kładzenia równych torów jest już opanowana. Ponieważ jednak Wrocław nadal kładzie szyny krzywo, to każdy tramwaj będzie "nie pasował". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: Nowe tramwaje we wro IP: 156.17.100.* 14.09.06, 09:17 No nie każdy, bo te co są, to pasują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Nowe tramwaje we wro IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 18:11 map4 napisał: > mika napisał: > > > czy to prawda ze miasto wywalilo kilkanascie milionow na czeskie tramwaje > , > > które nie pasują do torowisk??? > > To nie tak. Nasze torowiska nie pasują do żadnych nowoczesnych, niskopodłogowyc > h > pojazdów. Są zbyt nierówne. Po prostu w świecie nie buduje się już tramwajów > terenowych, wychodząc z założenia, że technologia kładzenia równych torów jest > już opanowana. Ponieważ jednak Wrocław nadal kładzie szyny krzywo, to każdy > tramwaj będzie "nie pasował". > Jak tam zmywak w Niemczech na którym tak namiętnie zasuwasz? Mocno awaryjny dupku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip a jednak prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 10:35 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3616921.html Usiasc i plakac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: a jednak prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 11:25 Gość portalu: josip napisał(a): > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3616921.html > Usiasc i plakac... Nom płakac nad dziennikarzem szukajacym sensacji i czytelnikami którzy to łykaja jak młode pelikany. Jednak ja wole się smiac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: a jednak prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:52 Przepraszam cie Rafisie ale jednak cos jest nie tak jesli kupuje sie tramwaj ktory jest "ciutke" za szeroki. Jesli wydaje sie na cos 30 mln euro, co na dodatek przedstawia watpilwa warotsc estetyczna to moza chyba wymagac ze bedzie to przynajmniej na szerokosc dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: a jednak prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 12:05 Gość portalu: josip napisał(a): > Przepraszam cie Rafisie ale jednak cos jest nie tak jesli kupuje sie tramwaj kt > ory jest "ciutke" za szeroki. Jesli wydaje sie na cos 30 mln euro, co na dodate > k przedstawia watpilwa warotsc estetyczna to moza chyba wymagac ze bedzie to pr > zynajmniej na szerokosc dobre. ja Cie tez przepraszam ale chyba nie doczytałes ze to nie tramwaj jest za szeroki tylko przystanki i to tylko w 3 miejscach. Mamy nie kupowac nowoczesnych tramwajów tylko dlatego ze trzeba 3 przystanki przerabiac z czego dwa juz przerobiono? Co do estetyki to mi sie bardzo podobaja. Wiecej rozsądku zalecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: a jednak prawda 14.09.06, 12:20 Gość portalu: Rafis napisał(a): > ja Cie tez przepraszam ale chyba nie doczytałes ze to nie tramwaj jest za > szeroki tylko przystanki i to tylko w 3 miejscach. W mojej wieloletniej karierze pasażera MPK zdarzyło mi się dwa razy, że mijające się tramwaje chybocząc się na boki otarły się o siebie dachami. Nie oznacza to, że stare tramwaje są za szerokie - oznacza to, że szyny są zbyt krzywe. Nowe tramwaje, z o 6 centymetrów zmniejszonym wzajemnym odstępem będą na takie zderzenia jeszcze bardziej podatne. > Mamy nie kupowac > nowoczesnych tramwajów tylko dlatego ze trzeba 3 przystanki przerabiac z czego > dwa juz przerobiono? Najpierw należy wyprostować torowiska. Potem można kupować tramwaje. > Co do estetyki to mi sie bardzo podobaja. Sprawa gustu. > Wiecej rozsądku zalecam :) Dziwne, że nie wymagasz rozsądku od wydających 30 mln Euro ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: a jednak prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 12:57 map4 napisał: No akurat te tramwaje to jest tylko dodatek do inwestycji pt budowa tramwajowej linii średnicowej północ południe tak wiec o tory mozna byc spokojnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: a jednak prawda 14.09.06, 13:09 Gość portalu: Rafis napisał(a): > No akurat te tramwaje to jest tylko dodatek do inwestycji pt budowa tramwajowej > > linii średnicowej północ południe tak wiec o tory mozna byc spokojnym :) W interesie wrocławian mam nadzieję, że masz rację. Tylko za żadne skarby nie chce mi wyleźć ze łba katastrofa budowlana pod nazwą tory tramwajowe na papieża na Powstańców Śląskich. Winnych nie ma, pieniądze wydano, a podczas upałów tramwaje jeżdżą 10 km/h. Chyba, że dla Ciebie to normalka ... Odpowiedz Link Zgłoś
domino_wrc Re: a jednak prawda 14.09.06, 14:42 Robicie wielką aferę o dosłownie 3 przystanki, które częściowo już są poprawione jak Rafis napisał. Krytykujący wygląd Skody pytam Was czy widzieliście go na żywo, że już go oceniacie? Miałem podobne wrażenie dopóki nie udałem się do Pragi i nie przejechałem się uf tramwajem, po czym zmieniłem zupełnie o nim zdanie. Poczekajcie, zobaczcie, przejedźcie się a potem wyrażajcie opinie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: a jednak prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 18:13 map4 napisał: W mojej wieloletniej karierze pasażera MPK zdarzyło mi się dwa razy, że mijając > e > się tramwaje chybocząc się na boki otarły się o siebie dachami. Nie oznacza to, > że stare tramwaje są za szerokie - oznacza to, że szyny są zbyt krzywe. Nowe > tramwaje, z o 6 centymetrów zmniejszonym wzajemnym odstępem będą na takie > zderzenia jeszcze bardziej podatne. > > > Mamy nie kupowac > > nowoczesnych tramwajów tylko dlatego ze trzeba 3 przystanki przerabiac z > czego > > dwa juz przerobiono? > > Najpierw należy wyprostować torowiska. Potem można kupować tramwaje. > > > Co do estetyki to mi sie bardzo podobaja. > > Sprawa gustu. > > > Wiecej rozsądku zalecam :) > > Dziwne, że nie wymagasz rozsądku od wydających 30 mln Euro Jakiego pasażera MPK? Chyba obsługującego zmywak w Niemczech, ekspercie od pomyj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś rafis mam prośbę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 12:36 jak masz i możesz daj wizualkę tej skody co to ją wroclaw zakupił,proszę pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: rafis mam prośbę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 12:55 hmmm moge dac wizualke skody, która jeździ po Pradze. Nasza bedzie podobna ale do konca chyba nie wiadomo jak np bedzie wyglądało jej malowanie a to zawsze ma duze znaczenie dla wyglądu. www.skoda.cz/obrazek.asp?ID=5152 bi.gazeta.pl/im/5/2605/z2605095G.jpg www.ospea.cz/images/tram_pro_prahu/16.jpg www.ospea.cz/images/tram_pro_prahu/18.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: rafis dzięki piekne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 13:07 jest śliczna,ta morda naprawde przesympatyczna, Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: rafis mam prośbę 14.09.06, 13:12 Gość portalu: Rafis napisał(a): > hmmm moge dac wizualke skody, która jeździ po Pradze. Nasza bedzie podobna ale > do konca chyba nie wiadomo jak np bedzie wyglądało jej malowanie a to zawsze > ma duze znaczenie dla wyglądu. Malowanie będzie takie, jak reklamodawca sobie zażyczy. Szkoda, że uchwałą rady miasta nie zabroniono oklejać tramwajów reklamami. Takie piękne kiedyś, żółto - niebieskie były ... to dopiero była reklama ! Miasta Wrocławia, znaczy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: rafis mam prośbę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 13:25 LH tez byly oklejone reklamami:) wroclaw.hydral.com.pl/83987,foto.html wroclaw.hydral.com.pl/001033,foto.html wroclaw.hydral.com.pl/001508,foto.html Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: rafis mam prośbę 14.09.06, 13:53 Gość portalu: josip napisał(a): > LH tez byly oklejone reklamami:) Ależ ja tęsknię za niebiesko-żółtymi niepooklejanymi reklamami wrocławskimi tramwajami z czasów komuny, a nie sprzed wojny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: a jednak prawda 14.09.06, 11:35 > Z desek zamontowanych na zwykłym tramwaju stworzyliśmy makietę, która > jeździ po torowiskach linii 6 i 7. chyba będę łaził nocami po Wro i polował na to cudeńko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a'tomek Re: Nowe tramwaje we wro IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 22:01 To tu zobaczcie praskie Skody, tak wyglądaja w rzeczywistości, bo z wizualizacjami wiadomo jak jest... transport.asi.pwr.wroc.pl/2-106088.html transport.asi.pwr.wroc.pl/2-108701.html Mnie sie podobają! Odpowiedz Link Zgłoś