Dodaj do ulubionych

Nowe tramwaje we wro

14.09.06, 07:42
czy to prawda ze miasto wywalilo kilkanascie milionow na czeskie tramwaje,
które nie pasują do torowisk???
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotrek Re: Nowe tramwaje we wro IP: 82.160.70.* 14.09.06, 08:40
      o niedopasowaniu do szyn nic nie wiem, ale że kupili tramwaje Skody to tak.
    • el_che Re: Nowe tramwaje we wro 14.09.06, 09:05
      nieprawda
    • szarykot Re: Nowe tramwaje we wro 14.09.06, 09:08
      ...ale jakby mi ktoś powiedział, że PKP zakupiło tabor z "rosyjskim" rozstawem
      kół to uwierzyłbym bez wahania :)
    • map4 Re: Nowe tramwaje we wro 14.09.06, 09:15
      mika napisał:

> czy to prawda ze miasto wywalilo kilkanascie milionow na czeskie tramwaje,
      > które nie pasują do torowisk???

To nie tak. Nasze torowiska nie pasują do żadnych nowoczesnych, niskopodłogowych
      pojazdów. Są zbyt nierówne. Po prostu w świecie nie buduje się już tramwajów
      terenowych, wychodząc z założenia, że technologia kładzenia równych torów jest
      już opanowana. Ponieważ jednak Wrocław nadal kładzie szyny krzywo, to każdy
      tramwaj będzie "nie pasował".
      • Gość: KKW Re: Nowe tramwaje we wro IP: 156.17.100.* 14.09.06, 09:17
        No nie każdy, bo te co są, to pasują
      • Gość: ciekawy Re: Nowe tramwaje we wro IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 18:11
        map4 napisał:

> mika napisał:
        >
        > > czy to prawda ze miasto wywalilo kilkanascie milionow na czeskie tramwaje
        > ,
        > > które nie pasują do torowisk???
        >
        > To nie tak. Nasze torowiska nie pasują do żadnych nowoczesnych,
        niskopodłogowyc
        > h
        > pojazdów. Są zbyt nierówne. Po prostu w świecie nie buduje się już tramwajów
        > terenowych, wychodząc z założenia, że technologia kładzenia równych torów jest
        > już opanowana. Ponieważ jednak Wrocław nadal kładzie szyny krzywo, to każdy
        > tramwaj będzie "nie pasował".
        >

Jak tam zmywak w Niemczech na którym tak namiętnie zasuwasz? Mocno awaryjny
        dupku?
    • Gość: josip a jednak prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 10:35
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3616921.html
      Usiasc i plakac...
      • Gość: Rafis Re: a jednak prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 11:25
        Gość portalu: josip napisał(a):

> serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3616921.html
        > Usiasc i plakac...

Nom płakac nad dziennikarzem szukajacym sensacji i czytelnikami którzy to
        łykaja jak młode pelikany. Jednak ja wole się smiac :)
        • Gość: josip Re: a jednak prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:52
          Przepraszam cie Rafisie ale jednak cos jest nie tak jesli kupuje sie tramwaj ktory jest "ciutke" za szeroki. Jesli wydaje sie na cos 30 mln euro, co na dodatek przedstawia watpilwa warotsc estetyczna to moza chyba wymagac ze bedzie to przynajmniej na szerokosc dobre.
          • Gość: Rafis Re: a jednak prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 12:05

> Przepraszam cie Rafisie ale jednak cos jest nie tak jesli kupuje sie tramwaj
            kt
            > ory jest "ciutke" za szeroki. Jesli wydaje sie na cos 30 mln euro, co na
            dodate
            > k przedstawia watpilwa warotsc estetyczna to moza chyba wymagac ze bedzie to
            pr
            > zynajmniej na szerokosc dobre.

ja Cie tez przepraszam ale chyba nie doczytałes ze to nie tramwaj jest za
            szeroki tylko przystanki i to tylko w 3 miejscach. Mamy nie kupowac
            nowoczesnych tramwajów tylko dlatego ze trzeba 3 przystanki przerabiac z czego
            dwa juz przerobiono? Co do estetyki to mi sie bardzo podobaja.
            Wiecej rozsądku zalecam :)
            • map4 Re: a jednak prawda 14.09.06, 12:20
              Gość portalu: Rafis napisał(a):

> ja Cie tez przepraszam ale chyba nie doczytałes ze to nie tramwaj jest za
              > szeroki tylko przystanki i to tylko w 3 miejscach.

W mojej wieloletniej karierze pasażera MPK zdarzyło mi się dwa razy, że mijające
              się tramwaje chybocząc się na boki otarły się o siebie dachami. Nie oznacza to,
              że stare tramwaje są za szerokie - oznacza to, że szyny są zbyt krzywe. Nowe
              tramwaje, z o 6 centymetrów zmniejszonym wzajemnym odstępem będą na takie
              zderzenia jeszcze bardziej podatne.

> Mamy nie kupowac
              > nowoczesnych tramwajów tylko dlatego ze trzeba 3 przystanki przerabiac z czego
              > dwa juz przerobiono?

Najpierw należy wyprostować torowiska. Potem można kupować tramwaje.

> Co do estetyki to mi sie bardzo podobaja.

Sprawa gustu.

> Wiecej rozsądku zalecam :)

Dziwne, że nie wymagasz rozsądku od wydających 30 mln Euro ...
              • Gość: Rafis Re: a jednak prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 12:57
                map4 napisał:

No akurat te tramwaje to jest tylko dodatek do inwestycji pt budowa tramwajowej
                linii średnicowej północ południe tak wiec o tory mozna byc spokojnym :)
                • map4 Re: a jednak prawda 14.09.06, 13:09

> No akurat te tramwaje to jest tylko dodatek do inwestycji pt budowa tramwajowej
                  >
                  > linii średnicowej północ południe tak wiec o tory mozna byc spokojnym :)

W interesie wrocławian mam nadzieję, że masz rację. Tylko za żadne skarby nie
                  chce mi wyleźć ze łba katastrofa budowlana pod nazwą tory tramwajowe na papieża
                  na Powstańców Śląskich. Winnych nie ma, pieniądze wydano, a podczas upałów
                  tramwaje jeżdżą 10 km/h. Chyba, że dla Ciebie to normalka ...
              • domino_wrc Re: a jednak prawda 14.09.06, 14:42
                Robicie wielką aferę o dosłownie 3 przystanki, które częściowo już są
                poprawione jak Rafis napisał.
                Krytykujący wygląd Skody pytam Was czy widzieliście go na żywo, że już go
                oceniacie?
                Miałem podobne wrażenie dopóki nie udałem się do Pragi i nie przejechałem się
                uf tramwajem, po czym zmieniłem zupełnie o nim zdanie. Poczekajcie, zobaczcie,
                przejedźcie się a potem wyrażajcie opinie.

Pozdrawiam.
              • Gość: hahaha Re: a jednak prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 18:13
                map4 napisał:

W mojej wieloletniej karierze pasażera MPK zdarzyło mi się dwa razy, że
                mijając
                > e
                > się tramwaje chybocząc się na boki otarły się o siebie dachami. Nie oznacza
                to,
                > że stare tramwaje są za szerokie - oznacza to, że szyny są zbyt krzywe. Nowe
                > tramwaje, z o 6 centymetrów zmniejszonym wzajemnym odstępem będą na takie
                > zderzenia jeszcze bardziej podatne.
                >
                > > Mamy nie kupowac
                > > nowoczesnych tramwajów tylko dlatego ze trzeba 3 przystanki przerabiac z
                > czego
                > > dwa juz przerobiono?
                >
                > Najpierw należy wyprostować torowiska. Potem można kupować tramwaje.
                >
                > > Co do estetyki to mi sie bardzo podobaja.
                >
                > Sprawa gustu.
                >
                > > Wiecej rozsądku zalecam :)
                >
                > Dziwne, że nie wymagasz rozsądku od wydających 30 mln Euro

Jakiego pasażera MPK? Chyba obsługującego zmywak w Niemczech, ekspercie od
                pomyj.
            • Gość: jaś rafis mam prośbę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 12:36
              jak masz i możesz daj wizualkę tej skody co to ją wroclaw zakupił,proszę pięknie
              • Gość: Rafis Re: rafis mam prośbę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 12:55
                hmmm moge dac wizualke skody, która jeździ po Pradze. Nasza bedzie podobna ale
                do konca chyba nie wiadomo jak np bedzie wyglądało jej malowanie a to zawsze ma
                duze znaczenie dla wyglądu.

www.skoda.cz/obrazek.asp?ID=5152
                bi.gazeta.pl/im/5/2605/z2605095G.jpg
                www.ospea.cz/images/tram_pro_prahu/16.jpg
                www.ospea.cz/images/tram_pro_prahu/18.jpg
                • Gość: jaś Re: rafis dzięki piekne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 13:07
                  jest śliczna,ta morda naprawde przesympatyczna,
                • map4 Re: rafis mam prośbę 14.09.06, 13:12

> hmmm moge dac wizualke skody, która jeździ po Pradze. Nasza bedzie podobna ale
                  > do konca chyba nie wiadomo jak np bedzie wyglądało jej malowanie a to zawsze
                  > ma duze znaczenie dla wyglądu.

Malowanie będzie takie, jak reklamodawca sobie zażyczy.
                  Szkoda, że uchwałą rady miasta nie zabroniono oklejać tramwajów reklamami.
                  Takie piękne kiedyś, żółto - niebieskie były ... to dopiero była reklama !
                  Miasta Wrocławia, znaczy się.
                  • Gość: josip Re: rafis mam prośbę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 13:25
                    LH tez byly oklejone reklamami:)

wroclaw.hydral.com.pl/83987,foto.html
                    wroclaw.hydral.com.pl/001033,foto.html
                    wroclaw.hydral.com.pl/001508,foto.html
                    • map4 Re: rafis mam prośbę 14.09.06, 13:53

> LH tez byly oklejone reklamami:)

Ależ ja tęsknię za niebiesko-żółtymi niepooklejanymi reklamami wrocławskimi
                      tramwajami z czasów komuny, a nie sprzed wojny :-)
      • szarykot Re: a jednak prawda 14.09.06, 11:35
        > Z desek zamontowanych na zwykłym tramwaju stworzyliśmy makietę, która
        > jeździ po torowiskach linii 6 i 7.

chyba będę łaził nocami po Wro i polował na to cudeńko :)
    • mika Re: Nowe tramwaje we wro 14.09.06, 15:53
      ale jazda!!!
    • Gość: a'tomek Re: Nowe tramwaje we wro IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 22:01
      To tu zobaczcie praskie Skody, tak wyglądaja w rzeczywistości, bo z
      wizualizacjami wiadomo jak jest...

transport.asi.pwr.wroc.pl/2-106088.html
      transport.asi.pwr.wroc.pl/2-108701.html
      Mnie sie podobają!
      • Gość: kotbehemot Sliczne są! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 22:14
        !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka