zenonx4 26.09.06, 13:28 zwracam sie z prósba do uoprzejmych forumowiczów gdzie mozna kupic i za ile swiniaka oraz skorzystac z fachowej obróbki rzeznika w celu zakupienia dobrych i sprawdzonych produktów miesnych na zime?/??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: larry Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.iitd.pan.wroc.pl 27.09.06, 08:28 na wsi??? Odpowiedz Link Zgłoś
blog4000 świniobicie 27.09.06, 11:57 wegetarianie.pl/images/htmlp/21.jpg ŚWINIOBICIE Kto widział wielkie świniobicie i wie jak zwierzę się wyrywa, krew co po brzuścu noża spływa pamiętać będzie całe życie! O! nie zapomni nigdy tego wzruszenia swego chłopackiego, kwiku świńskiego, podniebnego i krwi tym krzykiem pulsującej w kiełbasach świeżych i gorących. Ernest Bryll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Om Ballada o rzeźniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 13:30 BALLADA O RZEŹNIKU Gdy pytam jak można znosić te jęki, Gdy pytam czy łatwo wziąć nóż do ręki Sięgając w śluz jelit i krwawe wnętrzności I ciała dzielić na mięśnie i kości Słyszę tylko: "Taka praca. Za to mi płacą." Tak myślą płatni mordercy Gotowi na wszystko dla pieniędzy. Gdy pytam jak można gardła gorące Podrzynać krwią oblepionym ostrzem, Gdy pytam czy łatwo myślenie zmienić I życie na rzecz w swej głowie zamienić, Słyszę tylko: "Taka praca. Za to mi płacą." Tak myślą płatni mordercy Gotowi na wszystko dla pieniędzy. Kupują swym dzieciom króliczki i kotki By je nauczyć miłości i litości I nigdy, przenigdy im nie wytłumaczą, Że zwierzę i mięso to samo dla nich znaczą. Tak myślą płatni mordercy Gotowi na wszystko dla pieniędzy. Autor: Omkara - Mukunda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Ballada o rzeźniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:37 Rzeźnikiem może być normalny osobnik? :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czech Re: Ballada o rzeźniku IP: *.lanet.net.pl 05.10.06, 18:41 sa rózne normy wg niektórych to wegetarianie sa nienormalni wg nielicznych ci co jedza miesa Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Gdzie można kupić świniaka 27.09.06, 13:34 Świnie to jedne z nainteligentniejszych stworzeń na naszej planecie. Oszczędź im cierpienia. Jeśli chcesz kupić świnkę, to zrób to po to, by się z nią pobawić i połechtać po brzuszku. Odpłaci Ci się miłością. Jeśli mieszkasz w bloku, to niech to będzie świnka wietnamska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 13:42 zapytaj pod parlamentem.... Odpowiedz Link Zgłoś
100pln Vinci 27.09.06, 15:50 Przyjdzie czas, że będziemy spożywanie zwierząt tak samo potępiali, jak dzisiaj potępiamy ludożerstwo, jedzenie nam podobnych. Leonardo da Vinci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peace bombs swinie sa inteligentneijsze od psow... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 16:20 ciekawe jakbys zareagowal gdybym zapytal na forum gdzie mozna kupic psa przeznaczonego na rzez? powiem krotko: "spieprzaj dziadu" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abece Re: swinie sa inteligentneijsze od psow... IP: *.os1.kn.pl 27.09.06, 17:11 w sejmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vege o swinkach IP: *.aster.pl 27.09.06, 21:42 www.viva.org.pl/index.php?id=116 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalajlama Re: o swinkach IP: *.iitd.pan.wroc.pl 28.09.06, 08:30 nasrane ma cie we łbach sami zrecie dzien w dzien mieso syfiaste z hipermarketów a tu robicie z siebie nie wiadomo jakich oswiecenych myslacych proanimalistycznie ludzi tylko was nie przerazaa ze na ulicach miast mnóstwo ludzi lezy i zdycha z alkoholu bezdomnosci etc chodziło raczej o konkretna informacje gdzioe mozna załatwic swinie hodowana naturalnie i i dobrego rzeznika który zrobi dobre przetwory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Do nicka dalajlama Re: o swinkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:54 Nawet Ciebie rusza, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vege nie kazdy to swiniozerca... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 17:45 co za tepy czlowiek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalajlama Re: swinie sa inteligentneijsze od psow... IP: *.iitd.pan.wroc.pl 28.09.06, 11:48 w chinach jedza psy Odpowiedz Link Zgłoś
blog4000 Gdzie co? 28.09.06, 10:02 wegetarianie.pl/upload/dl/thumbs/61.jpg Na co dzień wiele z nas ma w domu kotka albo pieska. Niektórzy mają rybki, chomika, żółwia albo świnki morskie. Uwielbiamy na nie patrzeć i się z nimi bawić. Kochamy te słodkie stworzonka:) Ale przecież są jeszcze inne zwierzęta. Świnki, krówki, koniki, owce, kozy, króliki, indyki, kurki... One też są wspaniałe. Są bardzo wrażliwe, lubią się bawić, są inteligentne i takie urocze. Nie dostrzegamy tego, bo nie przebywamy z nimi na co dzień. Najważniejsze jest to, że one też potrafią odczuwać ból, cierpieć, a nawet płakać - tak jak ty czy ja :( A my wcale nie musimy ich zabijać i zjadać! Odpowiedz Link Zgłoś
hubsol Re: Gdzie co? 28.09.06, 10:49 Racja. Ja w domu nie mam psa czy kota, bo dużo pracuję, więc nie miałbym czasu dla nich. Ale za to mam rodzinę karaluchów i mrówek. Kilka pająków pod sufitem i rybiki w łazience. To takie miłe istotki, a złoczyńcy ze spółdzielni od czasu do czasu przeprowadzają dezynfekcje. Strasznie wtedy z nimi cierpie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie zjadam piesków Re: Gdzie co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:18 tak tak jak ładnie poprzednicy piszą świnki krówki itp-ludzie wy jestescie ...! od wieki wieków człowiek je po to zeby przeżyć i wiadomo ze kiedyś polował po to zeby nakarmić rodzine no i siebie! teraz jak "cywilizowani"-to do nie wszystkich możemy sobie isc do sklepu i kupić "miesko" -stety lub niestety jesteśmy miesozerni!!było tak jest i być będzie .nie wiem tylko dlaczego ludzie którym telewizja itp zrobiła Z MÓZGU "sieczke"wypowiadają sie na banalne pytanie "gdzie mozna kupic świniaka" idzcie na jakies forum i tam żalcie sie jaki to biedny jest los zżeranych przez was zwierzątek-pseudo-wegetarianie!!forum jest zeby udzielić rady wskazówek a nie potępiać a watpię zeby w wypowiedziach była choć jedna prwdziwego wegetarianina-wrocławiacy jesteście fuuu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Popytaj się rolników najlepiej - np. na targowisku 28.09.06, 10:53 Ja mam znajomych na wsi i co pewien czas w zamrażarce ląduje prosiaczek, cielaczek albo inne stworzenie boże które następnie z wielkim smakiem konsumuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
hubsol Re: Popytaj się rolników najlepiej - np. na targo 28.09.06, 11:39 No jak możesz!!! A dzieciom czytasz bajki o Prosiaczku, a potem go normalnie zjadasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronisława Re: Popytaj się rolników najlepiej - np. na targo IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.09.06, 11:43 Kochani wegetarianie, ja też cierpię na myśl o tym, w jak skandalicznych warunkach są produkowane zwierzęta na rzeź. Dlatego wolę zeżreć świnię chodowaną z troską i szacunkiem, nie dlatego, że mam wtedy spokojniejsze sumienie, ale dlatego, że po prostu lepiej smakuje. Pan z Wami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Do Bronisława Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 11:49 Pan uczy: Nie zabijaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronisława Do Bronisława Re: IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.09.06, 11:54 Już w pierwszej starotestamentowej księdze Bóg wybiera dar Abla, czyli trzodę. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Do Bronisława Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 11:59 Jaki jest poziom czytajacego, takie jego rozumienie :) "Cóż, że siedzisz nad książką, małpeczko kochana? Gdy nie rozumiesz, jaka tam rzecz napisana." Antoni Gorecki Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.ktos Do obrońców zwierząt 28.09.06, 12:03 proponuje byście sie zajeli zwierzetami w krajach arabskich tam sie podrzyna im gardło (w imie Allacha) i czeka az sie wykrwawią, wiec naprawde dajcie spokój bo nie o to pytał autor wątku .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Do obrońców zwierząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:52 Ale tu Polskę mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronisława Do Bronisława Re: IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.09.06, 12:23 Hmm, czy w waszej świętej księdze sprzed kilkudziesięciu wieków piszą coś o kulturze dyskusji i szanowaniu zdania interlokutora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalajlama Do Bronisława Re: IP: *.iitd.pan.wroc.pl 28.09.06, 12:29 pisowskie plemie zgodnie z ogólnoswiatowym trendem dał nam przykład Bush jak zwyciezac mamy czyta tylko apokalipse wg sw jana i wierzy w to iz wlasnie zabijac nalezy tylko ludzi w imie Boga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronisława Do Bronisława Re: IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.09.06, 12:48 Ooo tak, zwłaszcza lekką ręką mięso armatnie do Afganistanu wykorzystywać bez ograniczeń serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34182,3645340.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vege Do Bronisława Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 17:47 Bronislawo w Starym testamencie Bog zabronil jesc swiniakow... niestety malo ktory katolik czyta cos takiego jak Biblie - woli M jak milosc albo Plebanie ;) + oczywiscie obowiazkowo msza swieta !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larson Do Bronisława Re: IP: *.iitd.pan.wroc.pl 29.09.06, 10:01 moze jakis cytat na ten surowy zakaz zabijania zwierzat ?? ku.. co bzdury a swieto wielkiej nocy to z powodu czego jest czczone co wtedy zabijali i czym mazali drzwi?? update your knowledge Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Git`77 Do Bronisława Re: IP: *.tvk-gaj.pl 30.09.06, 17:46 Bóg czy ktokolwiek inny zabronił jeść wieprzowiny ze względów czysto higienicznych - w gorącym klimacie bardzo łatwo o włosienice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłoba Do Bronisława Re: IP: *.lanet.net.pl 30.09.06, 20:15 myślisz kapłani wczytani w tore wiedzieli cos na temat włosienicy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm?? Do Bronisława Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:24 i wiele innych rzechy do których sie nie stosujemy:) ciekawę o czym mówi przenośnia "jedzce i pijcie...ciało moje i krew moja" - i o czym każdy myśli?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnich Do Git '77 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 20:25 Bóg niczego nie zabronił, Bóg powiedział: Nie zabijaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lazy Q Re: Do Git '77 IP: *.lanet.net.pl 05.10.06, 06:19 ale dekalog odnosi sie do ludzi zwierzatka sie nie licza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Bartolini Re: Popytaj się rolników najlepiej - np. na targo IP: *.akron.net.pl 29.09.06, 16:43 wielki_czarownik napisał: > Ja mam znajomych na wsi i co pewien czas w zamrażarce ląduje prosiaczek, cielac > zek albo inne stworzenie boże które następnie z wielkim smakiem konsumuję :) Wreszcie jakaś normalna odpowiedź, a nie nawiedzeni wegetarianie z hasłami typu "Nie jadam nic, co miało rodziców" :P Nie rozpisuję się, bo właśnie pichcę gularz wieprzowy. Wszystkim forumowiczom, niezależnie od zawartości ich talerzy, życzę smacznego! Bartłomiej Bartolini herbu Zielona Pietruszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk PRL Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:42 Popytaj w Jankowicach lub Marcinkowicach pod Oławą. Wiem, że tam hodują na sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:56 Najlepiej wybrać się tam z dzieckiem i pokazać mu zwyrodnialca-hodowcę-rzeźnika :( Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.ktos opanujcie się 28.09.06, 13:07 Czy ktos wam karze jeść mięso, czy nie daj BOZE zabijać zwierzęta ?? nikt was na siłe ne "nawraca" z wegetarianizmu" wasza sprawa wasze poglądy i kropka macie do tego parwo. Ale prosze nie nazywajcie wszystkich mordercami bo to chyba przesada. Czy jeżeli byłaby plaga szczurów to tez byście stali po ich stronie ?? To że są zabijane w celach konsumcyjnych to sprawa sumienia kazdego człowieka z osobna, nikomu nic do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: opanujcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:24 A jak ktoś zabija innego człowieka, to też jest tylko jego sprawa i jego sumienie? Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.ktos Re: opanujcie się 28.09.06, 13:37 wybacz ale świnia nie człowiek co nie oznacze ze człowiek nie jest świnią.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świntuszka :) Ech, szkoda słów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:48 Czy zastanawiacie się czasem, skąd wziął się kotlet albo parówka na waszym talerzu? Oczywiście wiecie - to mięso jest ciałem zabitego zwierzęcia, na przykład świni. Spróbujcie wyobrazić je sobie, kiedy jeszcze żyło. Widzicie zieloną łąkę? Albo błotniste podwórko z kałużami, w których mama świnka tapla się z gromadką rozbrykanych, różowych prosiaczków? Na typowych fermach ogranicza się ich ruch do minimum. Jeśli spalą mniej pożywienia na "bezcelową" aktywność fizyczną, to z każdego kilograma zjedzonego pokarmu więcej przybiorą na wadze. Za pokarm mają tylko (oprócz wody) skoncentrowaną paszę przemysłową z dodatkiem enzymów paszowych i antybiotyków, wszystko w formie granulowanej lub sypkiej. Dla ułatwienia pracy karmienie często odbywa się tylko raz dziennie - mówi prof. Górny. Świnie charakteryzuje tak silna naturalna potrzeba rycia, że uporczywie trą ryjami o betonową podłogę. Brak ruchu i związany z tym stres rekompensują sobie gryzieniem krat, pozorowaniem żucia, przyjmowaniem pozycji siedzącego psa. Często są przegrupowywane według wieku, płci i wagi. Nie znające się świnie walczą, gryząc się, by ustalić hierarchię w stadzie. Mające temu zapobiec obcinanie zębów czy kastracja odbywa się przy pełnym przyzwoleniu społecznym. Polskie prawo na mocy Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 2 września 2003 r. dopuszcza przeprowadzanie zabiegów obcięcia kłów, obcinania części ogona oraz kastracji bez konieczności poddania zwierząt znieczuleniu. Obcinanie zębów obnaża jamę miazgi zęba i powoduje dodatkowy ból. Jeżeli zęby zostaną obcięte zbyt blisko dziąseł, rozszczepiają się i dochodzi do infekcji miazgi. Dla wygody pracowników ferm zwierzęta zazwyczaj nie mają siana ani innej ściółki. Świnie naturalnie wyznaczają osobne miejsca do spania i składowania odchodów. Często ze względu na zbyt małą powierzchnię oba te miejsca nie różnią się od siebie - zwierzęta przebywają na ciągle wilgotnym, pokrytym odchodami betonie. Mocz wżera się w skórę świń i sprzyja chorobom, m.in. zapaleniom skóry i cewki moczowej. Dla wygody pracowników beton zastępuje niekiedy specjalna krata, z której zanieczyszczenia opadają wprost do ścieków. Kratki mogą ranić racice. Racice u świń, podobnie jak u ludzi paznokcie, rosną przez całe życie, brak ruchu powoduje brak ścierania i ich nadmierny rozrost. To skutkuje nienaturalnym ułożeniem kończyn, bólem i kulawizną. Odsadzanie młodych od matki następuje bardzo wcześnie, gdy przewód pokarmowy prosiąt nie jest jeszcze w stanie strawić stałego pokarmu. Wcześnie odsadzone prosięta charakteryzuje nadal silny związek emocjonalny z lochą. Bez niej cierpią. Wciąż mają silną potrzebę ssania i pozbawione matki, ssą uszy i ogony swoich współtowarzyszy. Na tym etapie rozwoju rozpoczyna się podawanie młodym świniom silnych antybiotyków, by zapobiec biegunce, ale także w celu ograniczenia zapadalności na choroby i stymulacji przyrostu masy mięsnej, aż do uboju. Te zwierzęta okropnie cierpią. Żaden człowiek nie powinien pozostać na to obojętny. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.ktos Re: Ech, szkoda słów... 28.09.06, 15:50 dyskusja w tym wątku troche przypomina wyprawy krzyżowe, ja wcale nie mam zamiaru sie nawracać a juz tymbardziej nie na siłe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Do kjakis.ktos Re: .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 15:54 jakis.ktos napisał: > dyskusja w tym wątku troche przypomina wyprawy krzyżowe, ja wcale nie mam zamia > ru sie nawracać a juz tymbardziej nie na siłe.... Jasne, że nie masz zamiaru, ale niedługo Ty też dojrzejesz do bycia Człowiekiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.ktos Do kjakis.ktos Re: .. 28.09.06, 15:57 Wiesz moze to dziwne ale ja sie cały czas czuje człowiekiem :)) a Ty tak czujesz sie od niedawna ?? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Do kjakis.ktos Re: .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 16:04 Napisałem Człowiekiem, a nie człowiekiem - to jest istotna różnica :) Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.ktos Do kjakis.ktos Re: .. 28.09.06, 16:30 hm..... łapiesz mnie za słówka a chyba nie o to tu chodzi :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Do jakis.ktos Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 16:42 Więc chyba się zrozumieliśmy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakis.ktos chyba jednak nie zrozumieliśmy sie IP: *.wroclaw.mm.pl 28.09.06, 20:47 bo czy do konca jestes milosnikiem zwierząt i rozumiem ze nosisz wyłacznie sztuczne rzeczy np. nie nosisz ty ani twoja rodzina skórzanych butów ?? pasek tez masz np, szmaciany ?? moze moze ........ wspolczuje twojemu otoczeniu jak sciągniesz po min 8 godz. butki ze skayi :], napewno nie chadzasz z dziecmi do zoo ani nie masz w domu zwierzątek bo to przecierz niemorlane tak wiezic zwierzaki i tak by mozna do rana ale nie mam ani czasu ani ochoty........przedłużac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.T.T. Obłuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 17:13 Ludzie uwielbiają się oszukiwać, używając eufemizmów - udają, że nie jedzą zwierząt. A więc nie jedzą krowy, tylko "befsztyk", nie jedzą świnki, tylko "schab" i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.core.lanet.net.pl 28.09.06, 17:59 W sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Do xyz Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 18:02 To oni tam tak brzydkim handlem się zajmuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biurokrata Do zenonx 4 Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 18:31 piszesz: zwracam się z prośbą... Pamietaj o dołączeniu do tego podania odpowiednich znaczków skarbowych i swojej najnowszej fotografii... he, he, he, he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romeo Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 21:00 Świniaka kupiłem kiedyś okazyjnie przed wejściem do Marino, sprzedawca miał oryginalne perfumki w dobrej cenie i właśnie świniaki. Było trochę juchy która zalała mi nawet część tapicerki na tylnych siedzeniach. Smakowo niezły, upał był wtedy straszny-bo to lipiec,a jeszcze musiałem jechać do roboty ale opłacało się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barosok zwłaszcza ta jucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 21:22 Ech... www.greenangels.org/pliki/plakat3.jpg www.greenangels.org/pliki/prawda_midi.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 14:27 Brr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świntuszka wsłuchaj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 11:30 Od setek tysięcy lat z mięsa duszonego w garnku sączy się wywar żalu i nienawiści, którym tak trudno jest położyć kres. Jeśli chcesz wiedzieć, skąd biorą się na świecie nieszczęścia wojen, wsłuchaj się w rozpaczliwy krzyk dochodzący z rzeźni o północy. Go Veg! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalajlama Re: wsłuchaj się IP: *.iitd.pan.wroc.pl 29.09.06, 13:44 gó.. mnie obchodzi krzyk zwierzat gdy ginie afryce miliony ludzi z głodu a jestes taka proekologiczna to wiedz o tym ze lasy amazonskie gina rowniez a wiesz przezco generalnie nie jak podaje sie pod pastwiska dla bydła hodowanego na hamburgery macdonalda tylko w zwiazku z moda amerykanska na wgetaraianizm pod uprawae soi,modyfikowanej do tego genetycznie takze wole zjesc sobie swiniaczka z podwrocławskiej wsi niz jakies gó.. wpie..c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świntuszka Do dalajlama Re: wsłuchaj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 13:50 Hej, co sie wkurzasz? Przejdź na wege, będziesz mniej nerwowy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalajlama Do dalajlama Re: wsłuchaj się IP: *.iitd.pan.wroc.pl 29.09.06, 13:57 a kto ci powiedział ze sie wkurzam ?? ja stwierdzam fakty nasrane we łbach macie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świntuszka Do dalajlama Re: wsłuchaj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 14:05 A jednak wnerwiasz się... Go Veg! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk PRL Do drogich przeciwników wieprzowiny i innych mięs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 15:09 Miło mi, że tak jak ja pałacie sympatią do PRL gdzie spożywanie mięsa było przejawem naśladownictwa zgniłego imperializmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świntuszka Do Sympatyk PRL Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 15:39 Gość portalu: Sympatyk PRL napisał(a): > Miło mi, że tak jak ja pałacie sympatią do PRL gdzie spożywanie mięsa było > przejawem naśladownictwa zgniłego imperializmu. Tak jest! Poza tym, co masz do PRL? Czy o PRL wiesz coś z własnych doświadczeń? Znasz lepszy ustrój? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk PRL Do Sympatyk PRL Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 21:35 Do PRL-u pałam sympatią. Podobały mi się zwłaszcza kartki na mięso, które jako osoba nie prowadząca gospodarstwa domowego wymieniałem na napoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świntuszka Do Sympatyk PRL Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 09:40 Wymieniałeś na wóddeczność, jak mniemam? A jak było z papierochami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk PRL Do Sympatyk PRL Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 13:16 Papierosy się załatwiało za kartki na czekoladopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Do Sympatyk PRL Re: 01.10.06, 10:48 > Do PRL-u pałam sympatią. Podobały mi się zwłaszcza kartki na mięso, które jako > osoba nie prowadząca gospodarstwa domowego wymieniałem na napoje. a mi sie podobały kartki na benzyne i cukier (białą śmierć) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świntuszka Do llukiz Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 22:38 llukiz napisał: > > Znasz lepszy ustrój? > > faszyzm? Nie świntusz :( Odpowiedz Link Zgłoś
zenonx4 Do llukiz Re: 02.10.06, 06:36 a ja tylko chciałem spytac gdzie moge kupic swinke by sobie dobre zdrowei sprawdzone wędliny na zime zrobic , gó.. mnie obchodza wasze ideologiczne pobudki i inne pierdoły, które tu wygadujecie juz znalazłem namiary na rzezników fachowych i dobre smaczne wedlinki napewno beda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OK! Do zenonx4 Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 10:13 No i czego sie wysmętniasz, trupojadzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Do zenonx4 Re: 03.10.06, 17:34 > No i czego sie wysmętniasz, trupojadzie :( A ty kijołyku stul morde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalajlama Do dalajlama Re: wsłuchaj się IP: *.iitd.pan.wroc.pl 29.09.06, 15:55 to ty tak twierdzisz skad mozesz wiedziec jakistan ducha mam na podstawie kilku słow?? czy wegetarianizm dał ci moc jasnowidzenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świntuszka Do dalajlama Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 19:26 Gość portalu: dalajlama napisał(a): > ...czy wegetarianizm dał ci moc jasnowidzenia?? Możliwe :) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blog4000 Czy zastanawiacie się czasem? 29.09.06, 15:08 Czy zastanawiacie się czasem, skąd wziął się kotlet albo parówka na waszym talerzu? Oczywiście wiecie - to mięso jest ciałem zabitego zwierzęcia, na przykład świni. Spróbujcie wyobrazić je sobie, kiedy jeszcze żyło. Widzicie zieloną łąkę? Albo błotniste podwórko z kałużami, w których mama świnka tapla się z gromadką rozbrykanych, różowych prosiaczków? Na typowych fermach ogranicza się ich ruch do minimum. Jeśli spalą mniej pożywienia na "bezcelową" aktywność fizyczną, to z każdego kilograma zjedzonego pokarmu więcej przybiorą na wadze. Za pokarm mają tylko (oprócz wody) skoncentrowaną paszę przemysłową z dodatkiem enzymów paszowych i antybiotyków, wszystko w formie granulowanej lub sypkiej. Dla ułatwienia pracy karmienie często odbywa się tylko raz dziennie - mówi prof. Górny. Świnie charakteryzuje tak silna naturalna potrzeba rycia, że uporczywie trą ryjami o betonową podłogę. Brak ruchu i związany z tym stres rekompensują sobie gryzieniem krat, pozorowaniem żucia, przyjmowaniem pozycji siedzącego psa. Często są przegrupowywane według wieku, płci i wagi. Nie znające się świnie walczą, gryząc się, by ustalić hierarchię w stadzie. Mające temu zapobiec obcinanie zębów czy kastracja odbywa się przy pełnym przyzwoleniu społecznym. Polskie prawo na mocy Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 2 września 2003 r. dopuszcza przeprowadzanie zabiegów obcięcia kłów, obcinania części ogona oraz kastracji bez konieczności poddania zwierząt znieczuleniu. Obcinanie zębów obnaża jamę miazgi zęba i powoduje dodatkowy ból. Jeżeli zęby zostaną obcięte zbyt blisko dziąseł, rozszczepiają się i dochodzi do infekcji miazgi. Dla wygody pracowników ferm zwierzęta zazwyczaj nie mają siana ani innej ściółki. Świnie naturalnie wyznaczają osobne miejsca do spania i składowania odchodów. Często ze względu na zbyt małą powierzchnię oba te miejsca nie różnią się od siebie - zwierzęta przebywają na ciągle wilgotnym, pokrytym odchodami betonie. Mocz wżera się w skórę świń i sprzyja chorobom, m.in. zapaleniom skóry i cewki moczowej. Dla wygody pracowników beton zastępuje niekiedy specjalna krata, z której zanieczyszczenia opadają wprost do ścieków. Kratki mogą ranić racice. Racice u świń, podobnie jak u ludzi paznokcie, rosną przez całe życie, brak ruchu powoduje brak ścierania i ich nadmierny rozrost. To skutkuje nienaturalnym ułożeniem kończyn, bólem i kulawizną. Odsadzanie młodych od matki następuje bardzo wcześnie, gdy przewód pokarmowy prosiąt nie jest jeszcze w stanie strawić stałego pokarmu. Wcześnie odsadzone prosięta charakteryzuje nadal silny związek emocjonalny z lochą. Bez niej cierpią. Wciąż mają silną potrzebę ssania i pozbawione matki, ssą uszy i ogony swoich współtowarzyszy. Na tym etapie rozwoju rozpoczyna się podawanie młodym świniom silnych antybiotyków, by zapobiec biegunce, ale także w celu ograniczenia zapadalności na choroby i stymulacji przyrostu masy mięsnej, aż do uboju. Te zwierzęta okropnie cierpią. Żaden człowiek nie powinien pozostać na to obojętny. Odpowiedz Link Zgłoś
siara66 Re: Gdzie można kupić świniaka 29.09.06, 15:41 www.masarnia-duet.pl/zaklad_1.JPG.html mniam mniam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
siara66 Re: Gdzie można kupić świniaka 29.09.06, 15:51 www.rzeznia-kocon.pl/oferta.php# chcesz połówkę czy calaka? bo jak kupisz więcej to taniej zapłacisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 17:39 Każdy zapłaci za to co robi! Niektórzy nawet bekną zdrowo :( Co czynisz, wróci do ciebie zwielokrotnione. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Gdzie można kupić świniaka 01.10.06, 10:55 > Każdy zapłaci za to co robi! > Niektórzy nawet bekną zdrowo :( > Co czynisz, wróci do ciebie zwielokrotnione. A skąd wiesz. Pewnie ostatnie badania naukowe odkryły tę prawdę. A może napisał o tym "ridest dajdżejst". A może byłaś na wykładzie jakiegoś buraka szamana który z buszu przyjechał i skasował cie na stówkę za możliwość wysłuchania jego głupot. No skąd ta "mądra" myśl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Do ilukiz Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 16:06 Z wykopalisk... hi, hi, hi Odpowiedz Link Zgłoś
100pln Światowy Tydzień Zwierząt - 1-10 października 30.09.06, 14:54 4 - 10 października - Światowy Tydzień Zwierząt Światowy Tydzień Zwierząt zaczyna się 4 i trwa do 10 października. Data ta jest związana z rocznicą śmierci (3 października) św. Franciszka z Asyżu, uznawanego przez Kościoły chrześcijańskie za patrona zwierząt. Ponadto październik ogłoszony jest Międzynarodowym Miesiącem Dobroci dla Zwierząt (Światowym Miesiącem Ochrony Zwierząt). Ustanowienie Dni Zwierząt, to konsekwencja powszechnego wykorzystywania zwierząt do egoistycznych celów człowieka. Jest więc okazja do przypomnienia sobje o porzucanych psach, fokach żywcem obdzieranych ze skór, królikach laboratoryjnych... Na szczęście coraz więcej ludzi rozumie, że ochrona zwierząt to nie śmieszne hobby, utrudniające życie tym, którzy myślą inaczej, ale obowiązek i miara człowieczeństwa. Bo trudno nie zgodzić się z tym, że między innymi jest nią humanitarne traktowanie zwierząt - nie krzywdzenie, nie zabijanie, nie zjadanie ich :) Niemiła jest wam myśl, że zwierzęta, które uczyniliście swymi niewolnikami, mogłyby być wam równe? Uważacie, że bez jedzenia mięsa nie da się żyć? Więc nie jesteście osamotnieni - podobnie sądzą organizatorzy "olimpiady" zwierząt. :( wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,60153,3652653.html?i=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny Re: Światowy Tydzień Zwierząt - 1-10 październik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 15:29 świniojadom i tak trudno to pojąć, bo nię chcą tego pojąć :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hebanowynatwarzy Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.icm.edu.pl 30.09.06, 17:56 Dobre świniaki są można czasem wyrwać na świebodzkim, od rusków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skarb Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 18:15 Halo, halo! To nie jest forum handlowe. Tutaj nie wolno reklamować firm, zwłaszcza szerzących krzywdę :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc_podstawowka Re: Gdzie można kupić świniaka IP: 80.54.21.* 02.10.06, 17:58 Widzę, że na forum piszą osoby, które maja problem czytania ze zrozumieniem, dlatego też polecam im lekturę tnij.org/kyv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc_podstawowka Re: Gdzie można kupić świniaka IP: 80.54.21.* 02.10.06, 18:09 Myślę, że odpowiedzi na zadane pytania znajdziesz na stronie www.wedlinydomowe.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skarb Do wroc_podstawowka Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 20:48 Te, wroc_podstawowka, nadal reklamujesz krzywdzicieli :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestescie dwulicow Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:31 tragedia-idę popłakać z wstrętną parówką w ręce-co wy tu piszecie -za robote się brać pasozyty itp!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nova O to chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 17:17 Jeśli nie będzie popytu na mięcho, znikną rzeźnie, i o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypominacz Dzisiaj jest Światowy Dzień Wegetarianizmu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 19:23 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danka J. Rzeźnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:45 Rzeźnia zieloni.osiedle.net.pl/rzeznia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larry Re: Rzeźnia IP: *.lanet.net.pl 02.10.06, 07:14 słabej jakosci te fotki nic nie przeraza zupełnie nietrafione jesli miało byc obliczone na efekciarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danka J. Re: Rzeźnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 09:31 Wybierz się do rzeczwistej rzeźni, jeśli Ci mało :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalajlama Re: Rzeźnia IP: *.iitd.pan.wroc.pl 02.10.06, 12:19 ja pracowałem w rzezni nie jest tragicznuie znacznie gorzej pracuje sie w kanałach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.T.T Do dalajlama Re: Rzeźnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 16:32 Pracowałeś w rzeźni? Więc to znasz: wegetarianie.pl/images/htmlp/21.jpg Odpowiedz Link Zgłoś