Dodaj do ulubionych

Gdzie można kupić świniaka

26.09.06, 13:28
zwracam sie z prósba do uoprzejmych forumowiczów gdzie mozna kupic i za ile
swiniaka oraz skorzystac z fachowej obróbki rzeznika w celu zakupienia dobrych
i sprawdzonych produktów miesnych na zime?/???
Obserwuj wątek
    • Gość: larry Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.iitd.pan.wroc.pl 27.09.06, 08:28
      na wsi???
    • blog4000 świniobicie 27.09.06, 11:57
      wegetarianie.pl/images/htmlp/21.jpg

ŚWINIOBICIE

Kto widział wielkie świniobicie
      i wie jak zwierzę się wyrywa,
      krew co po brzuścu noża spływa
      pamiętać będzie całe życie!

O! nie zapomni nigdy tego
      wzruszenia swego chłopackiego,
      kwiku świńskiego, podniebnego
      i krwi tym krzykiem pulsującej
      w kiełbasach świeżych i gorących.

Ernest Bryll
    • Gość: Om Ballada o rzeźniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 13:30
      BALLADA O RZEŹNIKU

Gdy pytam jak można znosić te jęki,
      Gdy pytam czy łatwo wziąć nóż do ręki
      Sięgając w śluz jelit i krwawe wnętrzności
      I ciała dzielić na mięśnie i kości
      Słyszę tylko:
      "Taka praca. Za to mi płacą."

Tak myślą płatni mordercy
      Gotowi na wszystko dla pieniędzy.

Gdy pytam jak można gardła gorące
      Podrzynać krwią oblepionym ostrzem,
      Gdy pytam czy łatwo myślenie zmienić
      I życie na rzecz w swej głowie zamienić,
      Słyszę tylko:
      "Taka praca. Za to mi płacą."

Kupują swym dzieciom króliczki i kotki
      By je nauczyć miłości i litości
      I nigdy, przenigdy im nie wytłumaczą,
      Że zwierzę i mięso to samo dla nich znaczą.

Autor: Omkara - Mukunda
      • Gość: ??? Re: Ballada o rzeźniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:37
        Rzeźnikiem może być normalny osobnik? :(
        • Gość: czech Re: Ballada o rzeźniku IP: *.lanet.net.pl 05.10.06, 18:41
          sa rózne normy wg niektórych to wegetarianie sa nienormalni wg nielicznych ci co
          jedza miesa
    • pawel_zet Re: Gdzie można kupić świniaka 27.09.06, 13:34
      Świnie to jedne z nainteligentniejszych stworzeń na naszej planecie.
      Oszczędź im cierpienia. Jeśli chcesz kupić świnkę, to zrób to po to, by się z
      nią pobawić i połechtać po brzuszku. Odpłaci Ci się miłością. Jeśli mieszkasz w
      bloku, to niech to będzie świnka wietnamska.
      • Gość: yeti Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 13:42
        zapytaj pod parlamentem....
    • 100pln Vinci 27.09.06, 15:50
      Przyjdzie czas, że będziemy spożywanie zwierząt tak samo potępiali, jak dzisiaj
      potępiamy ludożerstwo, jedzenie nam podobnych.
      Leonardo da Vinci
    • Gość: Peace bombs swinie sa inteligentneijsze od psow... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 16:20
      ciekawe jakbys zareagowal gdybym zapytal na forum gdzie mozna kupic psa
      przeznaczonego na rzez?

powiem krotko: "spieprzaj dziadu" !
      • Gość: abece Re: swinie sa inteligentneijsze od psow... IP: *.os1.kn.pl 27.09.06, 17:11
        w sejmie
        • Gość: vege o swinkach IP: *.aster.pl 27.09.06, 21:42
          www.viva.org.pl/index.php?id=116
          • Gość: dalajlama Re: o swinkach IP: *.iitd.pan.wroc.pl 28.09.06, 08:30
            nasrane ma cie we łbach sami zrecie dzien w dzien mieso syfiaste z
            hipermarketów a tu robicie z siebie nie wiadomo jakich oswiecenych myslacych
            proanimalistycznie ludzi tylko was nie przerazaa ze na ulicach miast mnóstwo
            ludzi lezy i zdycha z alkoholu bezdomnosci etc
            chodziło raczej o konkretna informacje gdzioe mozna załatwic swinie hodowana
            naturalnie i i dobrego rzeznika który zrobi dobre przetwory
            • Gość: ... Do nicka dalajlama Re: o swinkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:54
              Nawet Ciebie rusza, co?
            • Gość: vege nie kazdy to swiniozerca... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 17:45
              co za tepy czlowiek!
      • Gość: dalajlama Re: swinie sa inteligentneijsze od psow... IP: *.iitd.pan.wroc.pl 28.09.06, 11:48
        w chinach jedza psy
    • blog4000 Gdzie co? 28.09.06, 10:02
      wegetarianie.pl/upload/dl/thumbs/61.jpg
      Na co dzień wiele z nas ma w domu kotka albo pieska. Niektórzy mają rybki,
      chomika, żółwia albo świnki morskie. Uwielbiamy na nie patrzeć i się z nimi
      bawić. Kochamy te słodkie stworzonka:) Ale przecież są jeszcze inne zwierzęta.
      Świnki, krówki, koniki, owce, kozy, króliki, indyki, kurki... One też są
      wspaniałe. Są bardzo wrażliwe, lubią się bawić, są inteligentne i takie urocze.
      Nie dostrzegamy tego, bo nie przebywamy z nimi na co dzień. Najważniejsze jest
      to, że one też potrafią odczuwać ból, cierpieć, a nawet płakać - tak jak ty czy
      ja :(
      A my wcale nie musimy ich zabijać i zjadać!
      • hubsol Re: Gdzie co? 28.09.06, 10:49
        Racja. Ja w domu nie mam psa czy kota, bo dużo pracuję, więc nie miałbym czasu
        dla nich. Ale za to mam rodzinę karaluchów i mrówek. Kilka pająków pod sufitem
        i rybiki w łazience. To takie miłe istotki, a złoczyńcy ze spółdzielni od czasu
        do czasu przeprowadzają dezynfekcje. Strasznie wtedy z nimi cierpie!
        • Gość: nie zjadam piesków Re: Gdzie co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:18
          tak tak jak ładnie poprzednicy piszą świnki krówki itp-ludzie wy jestescie ...!
          od wieki wieków człowiek je po to zeby przeżyć i wiadomo ze kiedyś polował po to
          zeby nakarmić rodzine no i siebie! teraz jak "cywilizowani"-to do nie wszystkich
          możemy sobie isc do sklepu i kupić "miesko" -stety lub niestety jesteśmy
          miesozerni!!było tak jest i być będzie .nie wiem tylko dlaczego ludzie którym
          telewizja itp zrobiła Z MÓZGU "sieczke"wypowiadają sie na banalne pytanie
          "gdzie mozna kupic świniaka" idzcie na jakies forum i tam żalcie sie jaki to
          biedny jest los zżeranych przez was zwierzątek-pseudo-wegetarianie!!forum jest
          zeby udzielić rady wskazówek a nie potępiać a watpię zeby w wypowiedziach była
          choć jedna prwdziwego wegetarianina-wrocławiacy jesteście fuuu!!!
    • wielki_czarownik Popytaj się rolników najlepiej - np. na targowisku 28.09.06, 10:53
      Ja mam znajomych na wsi i co pewien czas w zamrażarce ląduje prosiaczek, cielaczek albo inne stworzenie boże które następnie z wielkim smakiem konsumuję :)
      • hubsol Re: Popytaj się rolników najlepiej - np. na targo 28.09.06, 11:39
        No jak możesz!!!
        A dzieciom czytasz bajki o Prosiaczku, a potem go normalnie zjadasz!
      • Gość: Bronisława Re: Popytaj się rolników najlepiej - np. na targo IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.09.06, 11:43
        Kochani wegetarianie, ja też cierpię na myśl o tym, w jak skandalicznych
        warunkach są produkowane zwierzęta na rzeź. Dlatego wolę zeżreć świnię chodowaną
        z troską i szacunkiem, nie dlatego, że mam wtedy spokojniejsze sumienie, ale
        dlatego, że po prostu lepiej smakuje. Pan z Wami!
        • Gość: ... Do Bronisława Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 11:49
          Pan uczy: Nie zabijaj!
          • Gość: Bronisława Do Bronisława Re: IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.09.06, 11:54
            Już w pierwszej starotestamentowej księdze Bóg wybiera dar Abla, czyli trzodę.
            Dziękuję za uwagę.
            • Gość: ... Do Bronisława Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 11:59
              Jaki jest poziom czytajacego, takie jego rozumienie :)

"Cóż, że siedzisz nad książką, małpeczko kochana?
              Gdy nie rozumiesz, jaka tam rzecz napisana."
              Antoni Gorecki
              • jakis.ktos Do obrońców zwierząt 28.09.06, 12:03
                proponuje byście sie zajeli zwierzetami w krajach arabskich tam sie podrzyna im gardło (w imie Allacha) i czeka az sie wykrwawią, wiec naprawde dajcie spokój bo nie o to pytał autor wątku ....
                • Gość: ... Re: Do obrońców zwierząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:52
                  Ale tu Polskę mamy...
              • Gość: Bronisława Do Bronisława Re: IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.09.06, 12:23
                Hmm, czy w waszej świętej księdze sprzed kilkudziesięciu wieków piszą coś o
                kulturze dyskusji i szanowaniu zdania interlokutora?
                • Gość: dalajlama Do Bronisława Re: IP: *.iitd.pan.wroc.pl 28.09.06, 12:29
                  pisowskie plemie zgodnie z ogólnoswiatowym trendem dał nam przykład Bush jak
                  zwyciezac mamy czyta tylko apokalipse wg sw jana i wierzy w to iz wlasnie
                  zabijac nalezy tylko ludzi w imie Boga
                  • Gość: Bronisława Do Bronisława Re: IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.09.06, 12:48
                    Ooo tak, zwłaszcza lekką ręką mięso armatnie do Afganistanu wykorzystywać bez
                    ograniczeń
                    serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34182,3645340.html
            • Gość: vege Do Bronisława Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 17:47
              Bronislawo w Starym testamencie Bog zabronil jesc swiniakow... niestety malo
              ktory katolik czyta cos takiego jak Biblie - woli M jak milosc albo Plebanie ;)
              + oczywiscie obowiazkowo msza swieta !!!
              • Gość: larson Do Bronisława Re: IP: *.iitd.pan.wroc.pl 29.09.06, 10:01
                moze jakis cytat na ten surowy zakaz zabijania zwierzat ?? ku.. co bzdury a
                swieto wielkiej nocy to z powodu czego jest czczone co wtedy zabijali i czym
                mazali drzwi?? update your knowledge
              • Gość: Git`77 Do Bronisława Re: IP: *.tvk-gaj.pl 30.09.06, 17:46
                Bóg czy ktokolwiek inny zabronił jeść wieprzowiny ze względów czysto
                higienicznych - w gorącym klimacie bardzo łatwo o włosienice.
                • Gość: Zagłoba Do Bronisława Re: IP: *.lanet.net.pl 30.09.06, 20:15
                  myślisz kapłani wczytani w tore wiedzieli cos na temat włosienicy??
                  • Gość: hm?? Do Bronisława Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:24
                    i wiele innych rzechy do których sie nie stosujemy:) ciekawę o czym mówi
                    przenośnia "jedzce i pijcie...ciało moje i krew moja" - i o czym każdy myśli??
                • Gość: mnich Do Git '77 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 20:25
                  Bóg niczego nie zabronił, Bóg powiedział: Nie zabijaj!
                  • Gość: lazy Q Re: Do Git '77 IP: *.lanet.net.pl 05.10.06, 06:19
                    ale dekalog odnosi sie do ludzi zwierzatka sie nie licza
      • Gość: B. Bartolini Re: Popytaj się rolników najlepiej - np. na targo IP: *.akron.net.pl 29.09.06, 16:43
        wielki_czarownik napisał:

> Ja mam znajomych na wsi i co pewien czas w zamrażarce ląduje prosiaczek,
        cielac
        > zek albo inne stworzenie boże które następnie z wielkim smakiem konsumuję :)

Wreszcie jakaś normalna odpowiedź, a nie nawiedzeni wegetarianie z hasłami
        typu "Nie jadam nic, co miało rodziców" :P

Nie rozpisuję się, bo właśnie pichcę gularz wieprzowy.

Wszystkim forumowiczom, niezależnie od zawartości ich talerzy, życzę smacznego!

Bartłomiej Bartolini herbu Zielona Pietruszka
    • Gość: Sympatyk PRL Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:42
      Popytaj w Jankowicach lub Marcinkowicach pod Oławą. Wiem, że tam hodują na
      sprzedaż.
      • Gość: ... Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:56
        Najlepiej wybrać się tam z dzieckiem i pokazać mu zwyrodnialca-hodowcę-rzeźnika :(
        • jakis.ktos opanujcie się 28.09.06, 13:07
          Czy ktos wam karze jeść mięso, czy nie daj BOZE zabijać zwierzęta ?? nikt was na siłe ne "nawraca" z wegetarianizmu" wasza sprawa wasze poglądy i kropka macie do tego parwo. Ale prosze nie nazywajcie wszystkich mordercami bo to chyba przesada. Czy jeżeli byłaby plaga szczurów to tez byście stali po ich stronie ?? To że są zabijane w celach konsumcyjnych to sprawa sumienia kazdego człowieka z osobna, nikomu nic do tego
          • Gość: ... Re: opanujcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:24
            A jak ktoś zabija innego człowieka, to też jest tylko jego sprawa i jego sumienie?

• jakis.ktos Re: opanujcie się 28.09.06, 13:37
              wybacz ale świnia nie człowiek co nie oznacze ze człowiek nie jest świnią....
    • Gość: świntuszka :) Ech, szkoda słów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:48
      Czy zastanawiacie się czasem, skąd wziął się kotlet albo parówka na waszym
      talerzu? Oczywiście wiecie - to mięso jest ciałem zabitego zwierzęcia, na
      przykład świni. Spróbujcie wyobrazić je sobie, kiedy jeszcze żyło. Widzicie
      zieloną łąkę? Albo błotniste podwórko z kałużami, w których mama świnka tapla
      się z gromadką rozbrykanych, różowych prosiaczków?

Na typowych fermach ogranicza się ich ruch do minimum. Jeśli spalą mniej
      pożywienia na "bezcelową" aktywność fizyczną, to z każdego kilograma zjedzonego
      pokarmu więcej przybiorą na wadze. Za pokarm mają tylko (oprócz wody)
      skoncentrowaną paszę przemysłową z dodatkiem enzymów paszowych i antybiotyków,
      wszystko w formie granulowanej lub sypkiej. Dla ułatwienia pracy karmienie
      często odbywa się tylko raz dziennie - mówi prof. Górny. Świnie charakteryzuje
      tak silna naturalna potrzeba rycia, że uporczywie trą ryjami o betonową podłogę.
      Brak ruchu i związany z tym stres rekompensują sobie gryzieniem krat,
      pozorowaniem żucia, przyjmowaniem pozycji siedzącego psa.

Często są przegrupowywane według wieku, płci i wagi. Nie znające się świnie
      walczą, gryząc się, by ustalić hierarchię w stadzie. Mające temu zapobiec
      obcinanie zębów czy kastracja odbywa się przy pełnym przyzwoleniu społecznym.
      Polskie prawo na mocy Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 2
      września 2003 r. dopuszcza przeprowadzanie zabiegów obcięcia kłów, obcinania
      części ogona oraz kastracji bez konieczności poddania zwierząt znieczuleniu.
      Obcinanie zębów obnaża jamę miazgi zęba i powoduje dodatkowy ból. Jeżeli zęby
      zostaną obcięte zbyt blisko dziąseł, rozszczepiają się i dochodzi do infekcji
      miazgi.

Dla wygody pracowników ferm zwierzęta zazwyczaj nie mają siana ani innej
      ściółki. Świnie naturalnie wyznaczają osobne miejsca do spania i składowania
      odchodów. Często ze względu na zbyt małą powierzchnię oba te miejsca nie różnią
      się od siebie - zwierzęta przebywają na ciągle wilgotnym, pokrytym odchodami
      betonie. Mocz wżera się w skórę świń i sprzyja chorobom, m.in. zapaleniom skóry
      i cewki moczowej. Dla wygody pracowników beton zastępuje niekiedy specjalna
      krata, z której zanieczyszczenia opadają wprost do ścieków. Kratki mogą ranić
      racice. Racice u świń, podobnie jak u ludzi paznokcie, rosną przez całe życie,
      brak ruchu powoduje brak ścierania i ich nadmierny rozrost. To skutkuje
      nienaturalnym ułożeniem kończyn, bólem i kulawizną.

Odsadzanie młodych od matki następuje bardzo wcześnie, gdy przewód pokarmowy
      prosiąt nie jest jeszcze w stanie strawić stałego pokarmu. Wcześnie odsadzone
      prosięta charakteryzuje nadal silny związek emocjonalny z lochą. Bez niej
      cierpią. Wciąż mają silną potrzebę ssania i pozbawione matki, ssą uszy i ogony
      swoich współtowarzyszy. Na tym etapie rozwoju rozpoczyna się podawanie młodym
      świniom silnych antybiotyków, by zapobiec biegunce, ale także w celu
      ograniczenia zapadalności na choroby i stymulacji przyrostu masy mięsnej, aż do
      uboju.

Te zwierzęta okropnie cierpią. Żaden człowiek nie powinien pozostać na to obojętny.

• jakis.ktos Re: Ech, szkoda słów... 28.09.06, 15:50
        dyskusja w tym wątku troche przypomina wyprawy krzyżowe, ja wcale nie mam zamiaru sie nawracać a juz tymbardziej nie na siłe....
        • Gość: ... Do kjakis.ktos Re: .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 15:54
          jakis.ktos napisał:

> dyskusja w tym wątku troche przypomina wyprawy krzyżowe, ja wcale nie mam
          zamia > ru sie nawracać a juz tymbardziej nie na siłe....

Jasne, że nie masz zamiaru, ale niedługo Ty też dojrzejesz do bycia Człowiekiem :)

• jakis.ktos Do kjakis.ktos Re: .. 28.09.06, 15:57
            Wiesz moze to dziwne ale ja sie cały czas czuje człowiekiem :)) a Ty tak czujesz sie od niedawna ?? :P
            • Gość: ... Do kjakis.ktos Re: .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 16:04
              Napisałem Człowiekiem, a nie człowiekiem - to jest istotna różnica :)
              • jakis.ktos Do kjakis.ktos Re: .. 28.09.06, 16:30
                hm..... łapiesz mnie za słówka a chyba nie o to tu chodzi :P
                • Gość: ... Do jakis.ktos Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 16:42
                  Więc chyba się zrozumieliśmy ;)
                  • Gość: jakis.ktos chyba jednak nie zrozumieliśmy sie IP: *.wroclaw.mm.pl 28.09.06, 20:47
                    bo czy do konca jestes milosnikiem zwierząt i rozumiem ze nosisz wyłacznie sztuczne rzeczy np. nie nosisz ty ani twoja rodzina skórzanych butów ?? pasek tez masz np, szmaciany ?? moze moze ........ wspolczuje twojemu otoczeniu jak sciągniesz po min 8 godz. butki ze skayi :], napewno nie chadzasz z dziecmi do zoo ani nie masz w domu zwierzątek bo to przecierz niemorlane tak wiezic zwierzaki i tak by mozna do rana ale nie mam ani czasu ani ochoty........przedłużac
    • Gość: T.T.T. Obłuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 17:13
      Ludzie uwielbiają się oszukiwać, używając eufemizmów - udają, że nie jedzą
      zwierząt. A więc nie jedzą krowy, tylko "befsztyk", nie jedzą świnki, tylko
      "schab" i tak dalej.
    • Gość: xyz Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.core.lanet.net.pl 28.09.06, 17:59
      W sejmie.
      • Gość: ??? Do xyz Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 18:02
        To oni tam tak brzydkim handlem się zajmuja?
    • Gość: biurokrata Do zenonx 4 Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 18:31
      piszesz:

zwracam się z prośbą...

Pamietaj o dołączeniu do tego podania odpowiednich znaczków skarbowych i swojej
      najnowszej fotografii... he, he, he, he
    • Gość: Romeo Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 21:00
      Świniaka kupiłem kiedyś okazyjnie przed wejściem do Marino,
      sprzedawca miał oryginalne perfumki w dobrej cenie i właśnie świniaki.
      Było trochę juchy która zalała mi nawet część tapicerki na tylnych
      siedzeniach.

Smakowo niezły, upał był wtedy straszny-bo to lipiec,a jeszcze musiałem
      jechać do roboty ale opłacało się.
      • Gość: barosok zwłaszcza ta jucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 21:22
        Ech...
        www.greenangels.org/pliki/plakat3.jpg
        www.greenangels.org/pliki/prawda_midi.jpg
      • Gość: ... Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 14:27
        Brr...
    • Gość: świntuszka wsłuchaj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 11:30
      Od setek tysięcy lat z mięsa duszonego w garnku sączy się wywar żalu i
      nienawiści, którym tak trudno jest położyć kres. Jeśli chcesz wiedzieć, skąd
      biorą się na świecie nieszczęścia wojen, wsłuchaj się w rozpaczliwy krzyk
      dochodzący z rzeźni o północy.

Go Veg!
      • Gość: dalajlama Re: wsłuchaj się IP: *.iitd.pan.wroc.pl 29.09.06, 13:44
        gó.. mnie obchodzi krzyk zwierzat gdy ginie afryce miliony ludzi z głodu
        a jestes taka proekologiczna to wiedz o tym ze lasy amazonskie gina rowniez a
        wiesz przezco generalnie nie jak podaje sie pod pastwiska dla bydła hodowanego
        na hamburgery macdonalda tylko w zwiazku z moda amerykanska na wgetaraianizm pod
        uprawae soi,modyfikowanej do tego genetycznie takze wole zjesc sobie swiniaczka
        z podwrocławskiej wsi niz jakies gó.. wpie..c
        • Gość: świntuszka Do dalajlama Re: wsłuchaj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 13:50
          Hej, co sie wkurzasz?
          Przejdź na wege, będziesz mniej nerwowy :)))
          • Gość: dalajlama Do dalajlama Re: wsłuchaj się IP: *.iitd.pan.wroc.pl 29.09.06, 13:57
            a kto ci powiedział ze sie wkurzam ?? ja stwierdzam fakty nasrane we łbach macie
            • Gość: świntuszka Do dalajlama Re: wsłuchaj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 14:05
              A jednak wnerwiasz się...

Go Veg!

• Gość: Sympatyk PRL Do drogich przeciwników wieprzowiny i innych mięs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 15:09
                Miło mi, że tak jak ja pałacie sympatią do PRL gdzie spożywanie mięsa było
                przejawem naśladownictwa zgniłego imperializmu.
                • Gość: świntuszka Do Sympatyk PRL Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 15:39
                  Gość portalu: Sympatyk PRL napisał(a):

> Miło mi, że tak jak ja pałacie sympatią do PRL gdzie spożywanie mięsa było
                  > przejawem naśladownictwa zgniłego imperializmu.

Tak jest!
                  Poza tym, co masz do PRL? Czy o PRL wiesz coś z własnych doświadczeń?
                  Znasz lepszy ustrój?

• Gość: Sympatyk PRL Do Sympatyk PRL Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 21:35
                    Do PRL-u pałam sympatią. Podobały mi się zwłaszcza kartki na mięso, które jako
                    osoba nie prowadząca gospodarstwa domowego wymieniałem na napoje.
                    • Gość: świntuszka Do Sympatyk PRL Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 09:40
                      Wymieniałeś na wóddeczność, jak mniemam?
                      A jak było z papierochami?
                      • Gość: Sympatyk PRL Do Sympatyk PRL Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 13:16
                        Papierosy się załatwiało za kartki na czekoladopodobne.
                    • llukiz Do Sympatyk PRL Re: 01.10.06, 10:48
                      > Do PRL-u pałam sympatią. Podobały mi się zwłaszcza kartki na mięso, które jako
                      > osoba nie prowadząca gospodarstwa domowego wymieniałem na napoje.

a mi sie podobały kartki na benzyne i cukier (białą śmierć)
                  • llukiz Do Sympatyk PRL Re: 01.10.06, 10:47
                    > Znasz lepszy ustrój?

faszyzm?
                    • Gość: świntuszka Do llukiz Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 22:38
                      llukiz napisał:

> > Znasz lepszy ustrój?
                      >
                      > faszyzm?

Nie świntusz :(
                      • zenonx4 Do llukiz Re: 02.10.06, 06:36
                        a ja tylko chciałem spytac gdzie moge kupic swinke by sobie dobre zdrowei
                        sprawdzone wędliny na zime zrobic , gó.. mnie obchodza wasze ideologiczne
                        pobudki i inne pierdoły, które tu wygadujecie juz znalazłem namiary na rzezników
                        fachowych i dobre smaczne wedlinki napewno beda
                        • Gość: OK! Do zenonx4 Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 10:13
                          No i czego sie wysmętniasz, trupojadzie :(
                          • llukiz Do zenonx4 Re: 03.10.06, 17:34
                            > No i czego sie wysmętniasz, trupojadzie :(

A ty kijołyku stul morde
              • Gość: dalajlama Do dalajlama Re: wsłuchaj się IP: *.iitd.pan.wroc.pl 29.09.06, 15:55
                to ty tak twierdzisz skad mozesz wiedziec jakistan ducha mam na podstawie kilku
                słow?? czy wegetarianizm dał ci moc jasnowidzenia??
                • Gość: świntuszka Do dalajlama Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 19:26
                  Gość portalu: dalajlama napisał(a):

> ...czy wegetarianizm dał ci moc jasnowidzenia??

Możliwe :) ;)
    • blog4000 Czy zastanawiacie się czasem? 29.09.06, 15:08

Czy zastanawiacie się czasem, skąd wziął się kotlet albo parówka na waszym
      talerzu? Oczywiście wiecie - to mięso jest ciałem zabitego zwierzęcia, na
      przykład świni. Spróbujcie wyobrazić je sobie, kiedy jeszcze żyło. Widzicie
      zieloną łąkę? Albo błotniste podwórko z kałużami, w których mama świnka tapla
      się z gromadką rozbrykanych, różowych prosiaczków?

Na typowych fermach ogranicza się ich ruch do minimum. Jeśli spalą mniej
      pożywienia na "bezcelową" aktywność fizyczną, to z każdego kilograma zjedzonego
      pokarmu więcej przybiorą na wadze. Za pokarm mają tylko (oprócz wody)
      skoncentrowaną paszę przemysłową z dodatkiem enzymów paszowych i antybiotyków,
      wszystko w formie granulowanej lub sypkiej. Dla ułatwienia pracy karmienie
      często odbywa się tylko raz dziennie - mówi prof. Górny. Świnie charakteryzuje
      tak silna naturalna potrzeba rycia, że uporczywie trą ryjami o betonową podłogę.
      Brak ruchu i związany z tym stres rekompensują sobie gryzieniem krat,
      pozorowaniem żucia, przyjmowaniem pozycji siedzącego psa.

Często są przegrupowywane według wieku, płci i wagi. Nie znające się świnie
      walczą, gryząc się, by ustalić hierarchię w stadzie. Mające temu zapobiec
      obcinanie zębów czy kastracja odbywa się przy pełnym przyzwoleniu społecznym.
      Polskie prawo na mocy Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 2
      września 2003 r. dopuszcza przeprowadzanie zabiegów obcięcia kłów, obcinania
      części ogona oraz kastracji bez konieczności poddania zwierząt znieczuleniu.
      Obcinanie zębów obnaża jamę miazgi zęba i powoduje dodatkowy ból. Jeżeli zęby
      zostaną obcięte zbyt blisko dziąseł, rozszczepiają się i dochodzi do infekcji
      miazgi.
      Dla wygody pracowników ferm zwierzęta zazwyczaj nie mają siana ani innej
      ściółki. Świnie naturalnie wyznaczają osobne miejsca do spania i składowania
      odchodów. Często ze względu na zbyt małą powierzchnię oba te miejsca nie różnią
      się od siebie - zwierzęta przebywają na ciągle wilgotnym, pokrytym odchodami
      betonie. Mocz wżera się w skórę świń i sprzyja chorobom, m.in. zapaleniom skóry
      i cewki moczowej. Dla wygody pracowników beton zastępuje niekiedy specjalna
      krata, z której zanieczyszczenia opadają wprost do ścieków. Kratki mogą ranić
      racice. Racice u świń, podobnie jak u ludzi paznokcie, rosną przez całe życie,
      brak ruchu powoduje brak ścierania i ich nadmierny rozrost. To skutkuje
      nienaturalnym ułożeniem kończyn, bólem i kulawizną.

Odsadzanie młodych od matki następuje bardzo wcześnie, gdy przewód pokarmowy
      prosiąt nie jest jeszcze w stanie strawić stałego pokarmu. Wcześnie odsadzone
      prosięta charakteryzuje nadal silny związek emocjonalny z lochą. Bez niej
      cierpią. Wciąż mają silną potrzebę ssania i pozbawione matki, ssą uszy i ogony
      swoich współtowarzyszy. Na tym etapie rozwoju rozpoczyna się podawanie młodym
      świniom silnych antybiotyków, by zapobiec biegunce, ale także w celu
      ograniczenia zapadalności na choroby i stymulacji przyrostu masy mięsnej, aż do
      uboju.

Te zwierzęta okropnie cierpią. Żaden człowiek nie powinien pozostać na to obojętny.

• siara66 Re: Gdzie można kupić świniaka 29.09.06, 15:41
      www.masarnia-duet.pl/zaklad_1.JPG.html
      mniam mniam!:)
    • siara66 Re: Gdzie można kupić świniaka 29.09.06, 15:51
      www.rzeznia-kocon.pl/oferta.php#
      chcesz połówkę czy calaka?
      bo jak kupisz więcej to taniej zapłacisz:)
      • Gość: Irena Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 17:39
        Każdy zapłaci za to co robi!
        Niektórzy nawet bekną zdrowo :(
        Co czynisz, wróci do ciebie zwielokrotnione.
        • llukiz Re: Gdzie można kupić świniaka 01.10.06, 10:55
          > Każdy zapłaci za to co robi!
          > Niektórzy nawet bekną zdrowo :(
          > Co czynisz, wróci do ciebie zwielokrotnione.

A skąd wiesz. Pewnie ostatnie badania naukowe odkryły tę prawdę. A może napisał
          o tym "ridest dajdżejst". A może byłaś na wykładzie jakiegoś buraka szamana
          który z buszu przyjechał i skasował cie na stówkę za możliwość wysłuchania jego
          głupot.
          No skąd ta "mądra" myśl?
          • Gość: Irena Do ilukiz Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 16:06
            Z wykopalisk... hi, hi, hi

• 100pln Światowy Tydzień Zwierząt - 1-10 października 30.09.06, 14:54
      4 - 10 października - Światowy Tydzień Zwierząt

Światowy Tydzień Zwierząt zaczyna się 4 i trwa do 10 października. Data ta
      jest związana z rocznicą śmierci (3 października) św. Franciszka z Asyżu,
      uznawanego przez Kościoły chrześcijańskie za patrona zwierząt. Ponadto
      październik ogłoszony jest Międzynarodowym Miesiącem Dobroci dla Zwierząt
      (Światowym Miesiącem Ochrony Zwierząt).

Ustanowienie Dni Zwierząt, to konsekwencja powszechnego wykorzystywania
      zwierząt do egoistycznych celów człowieka. Jest więc okazja do przypomnienia
      sobje o porzucanych psach, fokach żywcem obdzieranych ze skór, królikach
      laboratoryjnych...

Na szczęście coraz więcej ludzi rozumie, że ochrona zwierząt to nie śmieszne
      hobby, utrudniające życie tym, którzy myślą inaczej, ale obowiązek i miara
      człowieczeństwa. Bo trudno nie zgodzić się z tym, że między innymi jest nią
      humanitarne traktowanie zwierząt - nie krzywdzenie, nie zabijanie, nie
      zjadanie ich :)

Niemiła jest wam myśl, że zwierzęta, które uczyniliście swymi niewolnikami,
      mogłyby być wam równe? Uważacie, że bez jedzenia mięsa nie da się żyć? Więc
      nie jesteście osamotnieni - podobnie sądzą organizatorzy "olimpiady" zwierząt. :(

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,60153,3652653.html?i=0
      • Gość: wierny Re: Światowy Tydzień Zwierząt - 1-10 październik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 15:29
        świniojadom i tak trudno to pojąć, bo nię chcą tego pojąć :(
    • Gość: hebanowynatwarzy Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.icm.edu.pl 30.09.06, 17:56
      Dobre świniaki są można czasem wyrwać na świebodzkim,
      od rusków.
    • Gość: skarb Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 18:15
      Halo, halo!
      To nie jest forum handlowe. Tutaj nie wolno reklamować firm, zwłaszcza
      szerzących krzywdę :(

• Gość: wroc_podstawowka Re: Gdzie można kupić świniaka IP: 80.54.21.* 02.10.06, 17:58
        Widzę, że na forum piszą osoby, które maja problem czytania ze zrozumieniem,
        dlatego też polecam im lekturę
        tnij.org/kyv
        • Gość: wroc_podstawowka Re: Gdzie można kupić świniaka IP: 80.54.21.* 02.10.06, 18:09
          Myślę, że odpowiedzi na zadane pytania znajdziesz na stronie
          www.wedlinydomowe.pl/
          • Gość: skarb Do wroc_podstawowka Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 20:48
            Te, wroc_podstawowka, nadal reklamujesz krzywdzicieli :(
      • Gość: jestescie dwulicow Re: Gdzie można kupić świniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:31
        tragedia-idę popłakać z wstrętną parówką w ręce-co wy tu piszecie -za robote się
        brać pasozyty itp!!!!!!!!!!
    • Gość: nova O to chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 17:17
      Jeśli nie będzie popytu na mięcho, znikną rzeźnie, i o to chodzi!
    • Gość: przypominacz Dzisiaj jest Światowy Dzień Wegetarianizmu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 19:23
      :)
    • Gość: Danka J. Rzeźnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:45
      Rzeźnia

zieloni.osiedle.net.pl/rzeznia.htm
      • Gość: larry Re: Rzeźnia IP: *.lanet.net.pl 02.10.06, 07:14
        słabej jakosci te fotki nic nie przeraza zupełnie nietrafione jesli miało byc
        obliczone na efekciarstwo
        • Gość: Danka J. Re: Rzeźnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 09:31
          Wybierz się do rzeczwistej rzeźni, jeśli Ci mało :(
          • Gość: dalajlama Re: Rzeźnia IP: *.iitd.pan.wroc.pl 02.10.06, 12:19
            ja pracowałem w rzezni nie jest tragicznuie znacznie gorzej pracuje sie w kanałach
            • Gość: T.T.T Do dalajlama Re: Rzeźnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 16:32
              Pracowałeś w rzeźni? Więc to znasz:

wegetarianie.pl/images/htmlp/21.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka