Dodaj do ulubionych

Avicenny - przystanek widmo.

21.10.06, 22:56
Stoi sobie na Avicenny (obok rozdzielni pocztowej w budowie) słupek, na nim
jest tablica z symbolem przystanku autobusów miejskich ale bez numerów i
rozkładów. Obok przejeżdżają 107, 119 i 319. Od czasu do czasu ktoś chce tam
wsiąść albo wysiąść. I wtedy dowiaduje się od kierowcy, że właściwie to w tym
miejscu nie ma przystanku. Ciekawe jednak jest to, że w internetowym
rozkładzie jazdy pojawia się i znika na przemian przystanek Ibn Siny/Avicenny
nż. Nazwa tego przystanku jest też występuje też na tablicach wiszących
wewnątrz autobusów. Jest także w tzw. czasówkach kierowców (tak usłyszałem od
tychże). No więc w końcu, jak? Jest ten przystanek, czy go nie ma? Może
wreszcie ZDiK się zdecyduje i przestanie wprowadzać ludzi w błąd przynajmniej
w tym przypadku?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Avicenny - przystanek widmo. IP: *.core.lanet.net.pl 22.10.06, 00:16
      No jak to jak? Ma byc.
    • busmen Re: Avicenny - przystanek widmo. 22.10.06, 13:39
      borsuk1951 napisał:
      > Może wreszcie ZDiK się zdecyduje i przestanie wprowadzać ludzi w błąd
      > przynajmniej w tym przypadku?

Przepraszam... ale kogo ten ZDiK wprowadza w błąd?
      1. W internetowych rozkładach jazdy nie ma tego przystanku
      www.wroclaw.pl/rozklady/linie/107.html
      2. Na słupku nie ma podanego numeru linii i rozkładu
      3. Na rozkładach też nie widziałem tego przystanku (ale nie wiem jak jest
      teraz, a nie będę specjalnie szedł na przytanek to sprawdzać)
      4. Nie ma tego przystanku na tablicach wewnętrznych w autobusie (tzw.
      koralikach)

To teraz odpowiedz, kogo ten ZDiK wprowadza w błąd? Bo przecież nie na każdym
      przystanku autobusowym zatrzymują się linie zarządzane przez ZDiK i paranoją
      jest myślenie typu: "Jest przystanek, to zatrzymuje się tam autobus". Myślenia
      trochę, to nie boli.
      • leo19 Re: Avicenny - przystanek widmo. 22.10.06, 15:56
        busmen napisał:

> Przepraszam... ale kogo ten ZDiK wprowadza w błąd?
        > 1. W internetowych rozkładach jazdy nie ma tego przystanku
        > www.wroclaw.pl/rozklady/linie/107.html
        > 2. Na słupku nie ma podanego numeru linii i rozkładu
        > 3. Na rozkładach też nie widziałem tego przystanku (ale nie wiem jak jest
        > teraz, a nie będę specjalnie szedł na przytanek to sprawdzać)
        > 4. Nie ma tego przystanku na tablicach wewnętrznych w autobusie (tzw.
        > koralikach)
        >
        > To teraz odpowiedz, kogo ten ZDiK wprowadza w błąd? Bo przecież nie na każdym
        > przystanku autobusowym zatrzymują się linie zarządzane przez ZDiK i paranoją
        > jest myślenie typu: "Jest przystanek, to zatrzymuje się tam autobus". Myślenia
        > trochę, to nie boli.

To wszystko racja, ale parę tygodni temu jechałem 119 w kieunku Koszarowej i na
        tym przystanku stał człowiek i autobus się zatrzymał i otworzył drzwi i człowiek
        wsiadł do środka :D sam nie mogłem w to uwierzyć, ale chyba mi się nie przyśniło.
        • Gość: ja Re: Avicenny - przystanek widmo. IP: *.core.lanet.net.pl 22.10.06, 18:26
          Widac kierowca mial dobre serce albo to byl jego znajomy :)
          • tbernard Re: Avicenny - przystanek widmo. 23.10.06, 11:43
            chyba jednak lub
      • borsuk1951 Re: Avicenny - przystanek widmo. 22.10.06, 19:20
        busmen napisał:

> borsuk1951 napisał:
        > > Może wreszcie ZDiK się zdecyduje i przestanie wprowadzać ludzi w błąd
        > > przynajmniej w tym przypadku?
        >
        > Przepraszam... ale kogo ten ZDiK wprowadza w błąd?
        > 1. W internetowych rozkładach jazdy nie ma tego przystanku
        > www.wroclaw.pl/rozklady/linie/107.html
        > 2. Na słupku nie ma podanego numeru linii i rozkładu
        > 3. Na rozkładach też nie widziałem tego przystanku (ale nie wiem jak jest
        > teraz, a nie będę specjalnie szedł na przytanek to sprawdzać)
        > 4. Nie ma tego przystanku na tablicach wewnętrznych w autobusie (tzw.
        > koralikach)
        >
        > To teraz odpowiedz, kogo ten ZDiK wprowadza w błąd? Bo przecież nie na każdym
        > przystanku autobusowym zatrzymują się linie zarządzane przez ZDiK i paranoją
        > jest myślenie typu: "Jest przystanek, to zatrzymuje się tam autobus".
        Myślenia
        > trochę, to nie boli.
        >

Ad 1. W tej chwili w internetowym rozkładzie nie ma, kilka dni temu był.
        Ad 4. Na wewnętrznych tablicach w autobusach przystanek jest wymieniany
        (wyraźnie o tym napisałem, czytaj uważnie). Przynajmniej wymieniany był do
        wczorajszego wieczoru.
        Rzeczywiście linie zarządzanie przez ZDiK nie zatrzymują się na kazdym
        przystanku. Obecnie na przystanku Ibn Siny/Avicenny nie zatrzymuje się nic.
        Przystanek nie jest też oznakowany jako awaryjny.
        A kogo ZDiK wprowadza w tym wypadku w błąd? Każdego kto naiwnie wierzy w to, że
        przystanek jest po coś i w to, co napisano na tablicy w autobusie, którym
        właśnie jedzie.
      • Gość: Anna Maria Re: Avicenny - przystanek widmo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 10:11
        busmen napisał:
        > paranoją jest myślenie typu: "Jest przystanek, to zatrzymuje się tam autobus".

Świetne! Ta złota myśł Busmena powinna być wywieszona na kazdym przystanku.
        • szarykot Re: Avicenny - przystanek widmo. 23.10.06, 12:57
          a gdzie jest napisane/powiedziane/ogłoszone, że autobus ma się zatrzymać na
          KAZDYM przystanku?
          • Gość: Anna Maria Re: Avicenny - przystanek widmo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 00:02
            szarykot napisał:

> a gdzie jest napisane/powiedziane/ogłoszone, że autobus ma się zatrzymać na
            > KAZDYM przystanku?

Nigdzie. Moja wypowiedź dotyczyła złotej myśli i niczego poza tym.
            Skoro jednak pytasz to uważam, że autobus danej linii nie musi zatrzymywać się
            na każdym mijanym przystanku, a jedynie na przystanku tejże linii przypisanym.
            Natomiast na każdym (dowolnym) przystanku powinien zatrzymywać się JAKIŚ
            autobus. Ustawianie przystanków, na których nic się nie zatrzymuje po prostu
            wyglada na rozrzutność, marnowanie publicznych pieniędzy (no, chyba, że ktoś
            sobie za własne, prywatne pieniądze wystawi taki słupek, bo mu się podoba coś
            takiego mieć).
            • busmen Re: Avicenny - przystanek widmo. 24.10.06, 21:12
              Gość portalu: Anna Maria napisał(a):

> Nigdzie. Moja wypowiedź dotyczyła złotej myśli i niczego poza tym.

A ja to sobie czytam i czytam i nie znalazłem powodu, aby moja wypowiedź miała
              charakter złotej myśli.

> Natomiast na każdym (dowolnym) przystanku powinien zatrzymywać się JAKIŚ
              > autobus.

A gdy ten przystanek został ustawiony:
              a) na zlecenie firmy prywatnej, która jednak zrezygnowała z poprowadzenia linii
              komunikacyjnej?
              b) planowane jest używanie tego przystanku dopiero w dalekiej przyszłości - po
              wybudowaniu cmentarza, fabryki itd. A powstał on przy okazji remontu drogi?
              c) postawiła go osoba trzecia (nie ZDiK)?

Warto najpierw przemyśleć wszystkie możliwości, a dopiero później się
              wypowiadać.
              • Gość: Anna Maria Re: Avicenny - przystanek widmo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 22:30
                Oj, Busmen, Busmen, jak widzę specjalizujesz się w niedokładnym czytaniu i
                komentowaniu fragmentów cudzych wypowiedzi. Nie pierwszy raz to tu robisz i nie
                ja pierwsza to zauważyłam.
                A swoją drogą, dlaczego tak zawzięcie bronisz obecnej sytuacji, w której
                przystanek jest ale go nie ma (czy może przystanku nie ma ale jest)? Czy nie
                uważasz, że lepiej byłoby z tym zrobić porządek? No, chyba, że jesteś
                pracownikiem ZDiK-u.
    • Gość: Łukasz Re: Avicenny - przystanek widmo. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.06, 02:10
      Często jeźdzę 119 z Fat-u na Stanisławowską i z powrotem. Na wyświetlaczach
      wewnątrz autobusu wyświetla się "Następny Przystanek: Avicenny", ale rzadko
      kiedy autobus tam sie zatrzymuje - zdarzyło sie to kilka razy.
      Pozdrawiam.
      Łukasz
      • daniels2 Re: Avicenny - przystanek widmo. 23.10.06, 10:25
        Kierowcy mieli wątpliwości czy zatrzymywać sie na tym przystanku, rozwinęła się
        dyskusja z centralą ruchu i wkońcu ustalono,że przystanku tam nie ma i autobusy
        mają się tam nie zatrzymywać.
        • borsuk1951 Re: Avicenny - przystanek widmo. 23.10.06, 22:50
          daniels2 napisał:

> Kierowcy mieli wątpliwości czy zatrzymywać sie na tym przystanku, rozwinęła
          się
          >
          > dyskusja z centralą ruchu i wkońcu ustalono,że przystanku tam nie ma i
          autobusy
          >
          > mają się tam nie zatrzymywać.

No i nie muszą się zatrzymywać, przez tyle lat na Avicenny nie było żadnego
          przystanku i na razie chyba potrzebny nie jest. Jednak w tej sytuacji nazwa
          przystanku "Ibn Siny Avicenny" powinna zniknąć z tablic wywieszanych wenątrz
          autobusów oraz z wyświetlaczy (a jest tam, jest). Poza tym ZDiK jako zarządca
          drogi powinien przynajmniej zadbać o zdjęcie tablicy z symbolem przystanku ze
          słupka. Po co wprowadzać ludzi niepotrzebnie w błąd?
          • daniels2 Re: Avicenny - przystanek widmo. 23.10.06, 23:13
            borsuk1951 napisał:

.
            >
            > No i nie muszą się zatrzymywać, przez tyle lat na Avicenny nie było żadnego
            > przystanku i na razie chyba potrzebny nie jest. Jednak w tej sytuacji nazwa
            > przystanku "Ibn Siny Avicenny" powinna zniknąć z tablic wywieszanych wenątrz

Owszem był przystanek. Kiedy już kiedyś był objazd przez Avicenny to byly
            zlokalizowane tymczasowe przystanki koło przejazdu kolejowego. I stąd się to
            wzięło na trasówkach, bo prawdopodobnie teraz też taki miał być ale jest jak
            jst:)

• Gość: Anna Maria Re: Avicenny - przystanek widmo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 00:08
              > borsuk1951 napisał:

> >
              > > No i nie muszą się zatrzymywać, przez tyle lat na Avicenny nie było żadnego
              > > przystanku

daniels2 napisał:

> Owszem był przystanek. Kiedy już kiedyś był objazd przez Avicenny to byly
              > zlokalizowane tymczasowe przystanki koło przejazdu kolejowego.

Przypuszczam, że nie ma tu sprzeczności. Przez lata przystanku nie było wcale
              nie oznacza, że nie było go tu nigdy. On tu raczej bywał niż był. Zupełnie inna
              sprawa, czy nie przydałby się tam przystanek jakiejś linii autobusowej. Ta
              stacyjka z dala od okolicznych osiedli i ludzi, pozbawiona innej niż kolejowa
              komunikacji z Wrocławiem wygląda nieco żałośnie.
          • Gość: Anna Maria Re: Avicenny - przystanek widmo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:55
            borsuk1951 napisał:
            > No i nie muszą się zatrzymywać, przez tyle lat na Avicenny nie było żadnego
            > przystanku i na razie chyba potrzebny nie jest.

A może przydałby się przynajmniej na czas objazdu taki przystanek niedaleko
            zapomnianego "dworca" Wrocław Zachodni?
            • garym Re: Avicenny - przystanek widmo. 25.10.06, 10:32
              To na pewno jest dobry pomysl. Pociag z Zachodniego na Główny jedzie 12-14 min.
              a skoro z MW do centrum i tak nie da sie dojechac bez przesiadki to czemu nie
              skorzystac z PKP. W przyszlosci gdyby powstala kolej aglomeracyjna i ilosc
              kursow do Katow by sie zwiekszyla, moglaby byc to alternatywna droga dla osob
              udajacych sie w okolice Dworca Gl.
              • Gość: ladyhawke Re: Avicenny - przystanek widmo. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.06, 19:41
                ....jestem za, na pewno po drodze nie byłoby korków. To co zrobili z Wrocławiem
                to jakas masakra...

Hey busmen, masz ciekawa sygnaturke, a to przeciez taki fajny autobus...Tylko
                czasem zbyt sztywny na naszych wrocławskich drogach :)
    • lukasz.przyczyna Re: Avicenny - przystanek widmo. 23.11.06, 00:31
      ze strony ZDiK:
      * 15 listopada 2006 r. - 2 nowe przystanki autobusowe na ul. Awicenny
      Od 15 listopada na ul. Awicenny (na wysokości centrum pocztowego) zostaną
      uruchomione 2 przystanki autobusowe na żądanie dla autobusów linii 107, 119 i 251.
      o w kierunku ul. Wiejskiej - przystanek: „Ibn Siny Avicenny” NA ŻĄDANIE nazwa
      słupka: PdW/a symbol: 31308;
      o w kierunku ul. Stanisławowskiej - przystanek: „Ibn Siny Avicenny” NA ŻĄDANIE
      nazwa słupka: PnZ/a symbol: 31307.

Uruchomienie przystanków na ul. Awiceny jest związane z budową kanalizacji na
      ul. Krzemienieckiej, którą nadzoruje Biuro Funduszu Spójności UM.

Ciekawe uzasadnienie.
      Pozdrawiam.
      Łukasz

• Gość: wiwan Re: Avicenny - przystanek widmo. IP: *.magma-net.pl 01.12.06, 09:18
        i jak to w ZDiKu - Pionie Komunikacji Zbiorowej ...nadal nie ma tego przystanku
        na stronie WWW tj. brak go w tabliczkach linii,brak rozkładów.Dwa tygodnie to
        przecież czas NIEWYSTARCZAJąCY dla orłów z PKZ
        • bystrzak2000 Re: Avicenny - przystanek widmo. 01.12.06, 17:38
          Gość portalu: wiwan napisał(a):

> i jak to w ZDiKu - Pionie Komunikacji Zbiorowej ...nadal nie ma tego przystanku
          > na stronie WWW tj. brak go w tabliczkach linii,brak rozkładów.Dwa tygodnie to
          > przecież czas NIEWYSTARCZAJąCY dla orłów z PKZ

A na słupku jest rozkład???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka