Dodaj do ulubionych

DLA (115)- żenada!

20.11.06, 00:22
Przebrała się miarka... wiem, że wszyscy są poirytowani remontami,
utrudnieniami ruchu i wszystkimi konsekwencjami tych zjawisk, ale jako stały
pasażer coraz częściej czuję się poprostu ignorowany przez usługodawcę, jakim
jest DLA prowadzące linię 115.
1) Kompletnie nic nie jest robione w celu dochowywania przez kierowców godzin
rozpisanych w rozkładach jazdy. Pora ranna oraz pora szczytu jest prawdziwą
groteską, autobusy nawet nie tyle się spóźniają, co po prostu nie
przyjeżdżają, albo jadą łańcuszkami - np 3 w ciągu 7 minut! Wiem, że korki
uniemożliwiają właściwą jazdę, ale w tej sytuacji powinny zostać uruchomione
chociaż na czas remontów dodatkowe autobusy.
2)Chamstwo kierowców również nie zna granic - nie chcę uogólniać, niektórzy
są przyzwoici, ale już nie raz i nie dwa zawiodłem się na owych
sfrustrowanych panach. Zatrzaskiwanie drzwi dosłownie przed nosem niedoszłego
pasażera jest notoryczne. W dobie korków i zerowego skomunikowania linii 115
z liniami obsługiwanymi przez MPK (chodzi szczególnie o kierunek z Grunwaldu
na Wojnów)takie spóźnienia i dobieganie na ostatnią chwilę są smutną
koniecznością, zakrawającą już na normę... niestety.
3)Idiotyzmem jest również wieczorne rozplanowanie jazdy autobusów. Ostatni
115 odchodzi z Wojnowa ok. godziny 23.20. W tym czasie raczej już nikt nie
wraca do centrum miasta, natomiast jest to zwykła pora powrotów z teatrów,
koncertów, imprez kulturalnych innego typu a także zwykłych pogaduch. Ale
kogo to obchodzi? Ostatni autobus w kierunku Wojnowa z Grunwaldu rusza koło
22.30... Nie ma szans załapać się na ten kurs ten, kto opuścił teatr np o
22.15 kiedy z reguły kończą się spektakle. Musi czekać na autobus 259,
którego pierwszy odjazd z okolic Kołłątaja w kierunku Wojnowa przypada na
00.33, a więc dwie godziny po odjeździe ostatniego 115 - ta dwugodzinna
dziura jest po prostu dowodem na ignorancję i arogancję wobec klienta.

Tak, to generalnie wszystkie najważniejsze zarzuty wobec tej dziadowskiej
firmy, której działalność jest po prostu żenująca. Tak się zastanawiam... czy
to moja frustracja, czy może ktoś z Was, drodzy Forumowicze, też ma podobne
uwagi? I co z tym zrobić, bo ja mam serdecznie dość, chyba przestanę płacić
za bilety...
Obserwuj wątek
    • Gość: rr Re: DLA (115)- żenada! IP: *.e-wro.net.pl 20.11.06, 08:12
      Proponuję przywrócić stan z lat 90'. Autobusy MPK, linia 115 do Kamieńca
      Wrocławskiego. Jasno, prosto i wszyscy byliby zadowoleni.
    • Gość: Pasażer 115 Re: DLA (115)- żenada! IP: *.lanet.net.pl 20.11.06, 08:48
      Dzień dobry!
      Twoje oszczerstwa pod adresem "DLA" są nie na miejscu. Po pierwsze:
      To nie "DLA" jest odpowiedzialna za rozkład jazdy i to,że jest tak
      długa przerwa.Po drugie: Przypadki jeżdżenia w "kupie" zdażają się
      podczas "godzin szczytu", lecz po dojechaniu na przystanek końcowy
      autobusy odczekują parę minut aby następny kurs nie wyglądał tak jak
      opisujesz.Chyba nie wymagasz aby w przypadku skumulowania się taboru
      z powodu utrudnienia na trasie autobus wypełniony pasażerami
      odczekiwał sobie na przykład na ul."Mickiewicza" i równał czas do
      następnego planowego odjazdu z tego przystanku.Po trzecie: Autobus
      komunikacji miejskiej to nie jest taksówka i to nie "on" ma czekać
      na Ciebie tylko Ty na "niego".Wyobraź sobię, że na każdym przystanku
      kierowca czeka na jakąś gapę, to w efekcie na końcu trasy miałby mimo braku
      utrudnień w ruchu jakieś 10 min. opóźnienia. I wierz mi, że gdyby kierowca
      miał czas przejazdu trasy o te 10 min. dłuższy, to na 100% zaczekał
      by na Ciebie i innych pasażerów.Po czwarte: Jaki przewoźnik by nie
      jeździł na tej trasie i tak by miał takie same opóźnienia.
      Dla mnie żenadą jest też dopasowywanie rozkładu jazdy do ewentualnych
      seansów w kinie lub teatrze. Jak mi wiadomo po mieście jeździ sporo
      taksówek, które z chęcią zawiozą Cię pod dom, bez dwu godzinnego
      czekania i użerania z "Chamami", którzy nie chcą odczekiwać na JAŚNIE PANA.
      • dobry_wieczor Re: DLA (115)- żenada! 20.11.06, 09:24
        Tak, to fakt, autobusy odczekują parę minut na pętlach, by dopasować się do
        rozkładu jazdy, ale to niestety za mało. Z pustego i Salomon nie naleje, jeśli
        nie będzie dodatkowych wozów na trasie, to nic tej sytuacji na dobrą sprawę nie
        zmieni.
        Twoje podejście do kwesti nocnych odjazdów jest z zupełnie innej epoki. Czy to
        klienci istnieją po to, by jeździć autobusami, czy autobusy, by przewozić
        pasażerów?Każda szanująca się firma powinna dostosowywać swoje usługi do
        wymagań klientów (i to nie jest mój kaprys, jest dużo ludzi w podobnej
        sytuacji), a nie odwrotnie! Czy to taka wielka filozofia puścić dwa dodatkowe
        autobusy o 23.00 i 23.45? Czy moje wymagania są na prawdę magnackie? Wydaje mi
        się, że Twoja ironia jest zupełnie nie na miejscu, jeśli chcesz kogoś
        sprowokować do osobistych wyzwisk, to pisz na forum onetu, tam jest masa
        chętnych do zaczepek frustratów. Swoją drogą to... w teatrze nie ma seansów...
        Aaa, i jeszcze kwestia czekania kierowców na pasażerów. Gdyby linia była jakoś
        skomunikowana z innymi autobusami, wtedy faktycznie oczekiwanie na
        spóźnialskich uznałbym za niekonieczne, ale tak nie jest! Nie ma żadnego
        skomunikowania, wolna amerykanka, każdy jeździ jak chce i koniec! W tej
        sytuacji, jeśli dobiegam dosłownie 5 sekund za ostatnim pasażerem, który wsiadł
        do autobusu i dosłownie przed nosem zamykają mi się drzwi, mam prawo się
        zdenerwować. Poza tym obowiązek kierowcy to jedno, a życzliwość i jakaś ludzka
        przyzwoitość to drugie; oczywiście, że ma prawo zamknąć drzwi przed moim
        nosem... tylko czy jest to normalne zachowanie?

Dość już PRLu i firm rodem z tamtych czasów, a coraz częściej mam wrażenie, że
        DLA taką firmą jest... MPK nie jest święte, ale biorąć pod uwagę rozmiary
        firmy i problemy z jakimi się boryka (obsługuje nie linie peryferyjne, ale w
        centrum miasta, tam gdzie są największe korki), radzi sobie całkiem dobrze i
        coraz lepiej.
        • meh_ow Re: DLA (115)- żenada! 20.11.06, 09:37
          dobry_wieczor napisał:
          > Czy to taka wielka filozofia puścić dwa dodatkowe
          > autobusy o 23.00 i 23.45?

nie, bardzo mała filozofia - zgłoś się do ZDiKu z propozycja zasponsorowania
          dodatkowych kursów a jak propozycja zostanie przyjęta przewoźnik zapewne je uruchomi
          • dobry_wieczor Re: DLA (115)- żenada! 20.11.06, 10:06
            Oczywiście, kasa jest kwestią fundamentalną i bez niej nic się tutaj nie zrobi.
            Tylko, że to już nie jest problem klienta, by zdobywać pieniądze na działalność
            firmy,z której usług chce skorzystać.
        • Gość: pasażer 115 Re: DLA (115)- żenada! IP: *.lanet.net.pl 20.11.06, 09:48
          Proponuję, abyś sprawdził sobię czy siedząc za kierownicą i widząc w lusterku
          1,5 metra odległości do gabarytu autobusu jesteś w stanie przewidzieć, że ktoś
          zaraz będzie próbwał wskoczyć do autobusu.Odnośnie dodatkowych kursów to
          "DLA" nie ma z tym nic wspólnego, bo realizuje rozkład przygotowany przez ZDIK.
          A propos tych WYZWISK to Ty nazwałeś
          "DLA" "DZIADOSTWEM", więc dlaczego wymagasz, żebym liczył się ze słowami ??????
          • dobry_wieczor Re: DLA (115)- żenada! 20.11.06, 10:11
            Człowieku, mów sobie co chcesz, ja nie każę liczyć Ci się ze słowami, to już
            Twoja sprawa.
            A użyłem słowa "dziadostwo" ponieważ uważam, że firma nie wypełnia swoich
            obowiązków w sposób odpowiedni i nie robi zupełnie nic, by to zrobić.
            Być może faktycznie nie jest to winą DLA, że nie ma kursów między 22.30 i
            00.33 - jeśli tak, to odwołuję ten zarzut i kieruję go wobec tego wobec ZDiKu.
            Ale nie zmieniam zdania, że DLA to dziadostwo.
            • Gość: Pasażer 115 Re: DLA (115)- żenada! IP: *.lanet.net.pl 20.11.06, 10:26
              Widzisz sam, że dowiadując się więcej o organizacji transportu osobowego we
              Wrocławiu zaczynasz odwoływać swoje zarzuty. Gdybyś chciał szerzej
              zainteresować się tym tematem i sprawdzić jak wyglądają przepisy to nie musiał
              byś się tak denerwować i poniżać przewoźnika w/w epitetami(tylko dlatego, że
              jeden z kierowców, który tak jak wszyscy mógł mieć zły dzieńi wykorzystał swoje
              prawo do tego aby na Ciebie nie czekać). Moje archaiczne podejście do kwestii
              tych czy tamtych pozwala mi bez stresu dojechać do domu, szkoły i kina. Ty rwij
              dalej włosy z głowy i oskarżaj wszystkich do okoła, że komunikacja miejska nie
              jest zoorgnizowana tak jak Ty chcesz.
              • Gość: gość Re: DLA (115)- żenada! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.06, 14:22
                powiem tak.
                Już parę razy dzwoniłem do DLA z wnisokiem o zmiane rozkładu, dodanie autobusów
                przegubowych (bo jest taka potrzeba) i tam uzmysłowiono mi, że firma realzizuje
                przewozy na podstawie umów ze ZDiK i po pierwsze:
                1. z umów wynika jasno że na tej linii kursować ma 1 (słownie: jeden) autobus
                przegubowy, bo za tyle płaci ZDiK. Ile kursuje i że DLA jest sponsorem - to
                sobie sprawdź sam...
                2. DLA już kilkakrotnie na wniosek pasażerów wystepowało do ZDiK o zwiększenie
                ilości przegubów czy kursów, ale Zamawiający nie ma na to pieniędzy (czyli
                wynika z tego że jak DLA da za darmo to będzie git:) - Takie rzeczy to tylko w
                Erze...
                3. to nie DLA skróciło linię do Wojnowa, a ZDiK - bo gmina Czernica wycofała się
                z dopłat do odcinka Wojnów - Kamieniec
                4.Żaden autobus nie jest w stanie ominąć korków zafundowanych nam przez
                urzedników (nie ważne czy to MPK, DLA, Polbus, etc.) dlatego w szczycie dzieje
                się to co się dzieje...
                I to wszystko wyjaśnione spokojnie i rzeczowo...
                A najciekwsz jest to, że zadzwoniłam później do ZDiK w tej sprawie i wiecie co
                usłyszałaam?
                Ano to, że to DLA nie chce dać dodatkowych autobusów, dodatkowych kursów, itd.
                Abstrachując od pozostałych kwestii, przepraszam - czy to prywatne firmy mają
                sponsorować ustawowy obowiązek gminy i miasta?
                W ZDiK siedzi jakiś beton, który nie wyrósł z poprzedniej epoki!

A tak od siebie powiem, że kierowca na nerwowość i chamstwo pasażerów - powinien
                reagować spokojnie, ale pamietaj - to tylko człowiek i kiedyś miarka się
                przebierze...
    • Gość: Andreas Re: DLA (115)- żenada! IP: *.e-wro.net.pl 20.11.06, 16:29
      Tak sobie czytam te Twoje wywody i głupoty, którymi chcesz koniecznie kogoś
      zainteresować, albo wzbudzić w kimś współczucie. Niestety nie potrafię milczeć
      na (choć próbowałem) na bezpodstawne oskarżenia i muszę kilka rzeczy sprostować:

dobry_wieczor napisał:

> 1) Kompletnie nic nie jest robione w celu dochowywania przez kierowców godzin
      > rozpisanych w rozkładach jazdy

Niestety DLA nie posiada jeszcze autobusów latających, a korków nie da rady
      zmniejszyć siłą umysłu.

> chociaż na czas remontów dodatkowe autobusy.

DLA Caritasem nie jest i nie będzie wspomagał za darmo "uciśnionych mieszkańców
      Wojnowa". Tak więc nie obrażaj DLA bez powodu.

> 2)Chamstwo kierowców również nie zna granic

Znam tylko jednego chamskiego kierowcę na tej linii, ale kierownictwo nic z tym
      nie zrobi, bo kierowców już brakuje.

> Zatrzaskiwanie drzwi dosłownie przed nosem niedoszłego
      > pasażera jest notoryczne.

Tak jak ktoś już pisał - w lustrach wszystkiego nie zobaczysz. Spróbuj
      pojeździć autobusem, to potem pogadamy. Był kiedyś taki bardzo potrzebny
      napis "po sygnale nie wsiadać" i nieoficjalne hasło kierowców i
      motorniczych "Dobiegający pasażer jest pasażerem następnego autobusu/tramwaju"

> 3)Idiotyzmem jest również wieczorne rozplanowanie jazdy autobusów.

To też nie jest wina DLA i nie będę tego komentował.

> czy to moja frustracja, czy może ktoś z Was,

raczej tak, radzę udać się jak najszybciej do lekarza.

> chyba przestanę płacić za bilety...

A nie płać - DLA nie wydaje biletów i nic z nich nie ma i im koło d... lata czy
      kupujesz bilety czy też nie.

I jeszcze jedno: Z powodu takich ludzi jak ty bardzo się cieszę, że zamykają
      niedługo Wojnów i w ogóle odetną to osiedle od świata. Mam nadzieję, że wtedy
      nabierzesz trochę pokory.
      • Gość: x Re: DLA (115)- żenada! IP: *.os1.kn.pl 20.11.06, 20:42
        Na "pocieszenie"Dobremu Wieczorowi:
        dziadostwo niestety wygrało kolejny przetarg na obsługe 115 i kilka kolejnych
        lat trzeba bedzie sie meczyć.Równiez na 609 zostają,z czego korzystam ,i
        ubolewam,że ta parodia tu jeździ.MPK było 100 razy lepsze.
        Pozdrowienia!I na pohybel DLA!
        • Gość: Andreas Re: DLA (115)- żenada! IP: *.e-wro.net.pl 21.11.06, 01:56
          Gość portalu: x napisał(a):
          > Równiez na 609 zostają,z czego korzystam ,i

Naprawdę nie wiem, czego ty chcesz od tej linii, która jako jedna z niewielu na
          obszarze Nowego Dworu jest bardzo punktualna. Do tego w zeszłym tygodniu
          mieliście tam wóz niskopodłogowy (#528). Dlatego jeszcze przez conajmniej trzy
          lata będziecie musieli się z DLA na tej linii męczyć, a nawet dwa razy więcej,
          bo czasami będzie tam aż sześć autobusów - i gratisowo dostanieie niskacza...
          Ja bym tam chciał takiej komunikacji.
        • Gość: gość Re: DLA (115)- żenada! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.11.06, 09:59
          Czego ty chcesz człowieku??
          Miasto ogłasza przetarg, określa zasady, okresla ilośc kasy jaką może na to
          przeznaczyć, a firmy startują i spełnjają te zasady albo nie.
          Jeśli nie spełniają - sprawa prosta - odpadają...
          Jeśli jednak spełniają - przechodzą do dalszego etapu.
          Urzednicy rozpatrują poszczególne oferty i wybierają najlepszą.
          Nie oczekuj więc, że firma wystartuje z nizutką stawką a da super-hiper autobusy.
          Jak ktoś słusznie napisał - TAKIE RZECZY TO TYLKO W ERZE...
          To co macie tam dzisiaj i tak znaczaco odbiega od wymagań stawianych przez ZDiK
          w momencie ogłaszania przed laty przetargu, który to wygrało DLA.
          Więc i tak firma "zasponsorowała" dając autobusy niskopodłogowe, wymieniając
          tabor na nowszy, etc...
          Mogliście dalej tłuc się Ikarami...
          Myslisz, że jak tam by się pojawiło MPK to od razu dałoby nówki Volvo??
          Nie tędy droga - na pewno nie za takie stawki, a jeśli miasto wybrałoby ofertę
          MPK - zapłacilibyśmy za to wszyscy z naszych podatków. Ceny biletów poszły by w
          górę - i klął byś wtedy na MPK, dalej nie rozumiejąc pewnych fundamentalnych
          zasad...
          • Gość: x Re: DLA (115)- żenada! IP: *.os1.kn.pl 21.11.06, 20:45
            A dlaczego ta parodia musi byc akurat tu? Na jakiej podstawie miasto
            decyduje,że mieszkańcom tej części wytniemy numer i damy im żółty złom z
            imbecylami za kierownicą?Dlaczego takie zadupie jak Janówek,czy Bieńkowice,albo
            nawet Opatowice mają NORMALNĄ komunikacje?Zresztą niedługo i tak kierowców im
            zabraknie.Teraz już jest taki element,że szkoda gadać,i wielkie napisy,że
            zatrudnią-za 1200 złotych!buahahahahah!
            • Gość: x Re: DLA (115)- żenada! IP: *.os1.kn.pl 22.11.06, 20:42
              No i cisza?NIe ma juz stada broniącego dziadostwa?Bo..?BO prawdę ktos napisał!
              • Gość: Andreas Re: DLA (115)- żenada! IP: *.e-wro.net.pl 22.11.06, 21:06
                Gość portalu: x napisał(a):

> No i cisza?NIe ma juz stada broniącego dziadostwa?Bo..?BO prawdę ktos napisał!

Nie, bo z idiotami nikt nie będzie rozmawiał, skoro nie umieją zrozumieć
                pewnych podstawowych zasad i terminów (np. ZDiK, cena za wozokilometr, korki
                itp.)

I nie pisz, że piszesz prawdę, bo nie piszesz...
                • Gość: facjata Re: DLA (115)- żenada! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 21:17
                  Andreas, jak widzę, żadna wypowiedź nie obraża Ciebie, więc jakim prawem Ty
                  bezpośrednio obrażasz innych? To jest dopiero frustracja i fakt świadczący o
                  dość niskim wychowaniu... Dobry_wieczor ma prawo się powściekać, bo 115 odbiega
                  bardzo od modelowej komunikacji; nawet jeśli jego wiedza na temat ZDiKu
                  i "biznesu przewozowego" jest niewielka... popatrz na to z boku - mieszkańcy
                  tego osiedla są uzależnieni od jednej linii autobusowej, która w dodatku cały
                  czas szwankuje i nie ma w tym żadnej ich winy!
                  A Twoja wcześniejsza wypowiedź dotycząca przyszłych remontów tego osiedla i
                  tego, jak bardzo się cieszysz, że jego mieszkańcy zostaną odcięci od
                  świata...No cóż, orłem intelektualnym to Ty nie jesteś, szkoda, bardzo szkoda...
                  Nie chciałem komentować Twojej osoby personalnie, ale cóż, do takich ludzi jak
                  Ty, chyba tylko takie argumenty trafiają.
                  • Gość: Andreas Re: DLA (115)- żenada! IP: *.e-wro.net.pl 25.11.06, 17:08
                    Gość portalu: facjata napisał(a):

> Andreas, jak widzę, żadna wypowiedź nie obraża Ciebie, więc jakim prawem Ty
                    > bezpośrednio obrażasz innych?

Bo mam do tego prawo

> To jest dopiero frustracja

Nie... ja wcale nie jestem sfrustrowany, tylko żal mi idiotów, którzy za
                    wszelkie zło obwiniają DLA.

> bo 115 odbiega bardzo od modelowej komunikacji

Jak wiele innych linii w tym mieście, a nikt nie obraża w ten sposób np.MPK

> Nie chciałem komentować Twojej osoby personalnie, ale cóż, do takich ludzi
                    > jak Ty, chyba tylko takie argumenty trafiają.

Nie znasz mnie, więc się nie odzywaj.
                    • Gość: facjata Re: DLA (115)- żenada! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 18:53
                      No cóż, obfite nagromadzenie inwektyw, których używanie wobec dykutantów leży,
                      jak widać, w Twoim sposobie bycia, świdczy o Twym niezbyt wysokim poziomie
                      intelektualnym...
                      A czemu do MPK nikt nie fika? No cóż, są pewne pretensje, lecz ta firma lepiej
                      się spisuje i tyle
    • rw.wro ich find das scheisse!!! 26.11.06, 23:20
      nie jest ważne czy dla czy mpk czy inny shit, wszystko zaczyna się od pewnego
      dutka dumnego z zakorkowanego miasta spotkań.
      to nic, że czeka się jak łoś aż łaskawie przyjedzie jakikolwiek autobus
      spóźniny o kilkanaście minut (to minimum , w dodatku załadowany na maxa), a za
      nim pojedzie 10 pustych tą samą trasą.
      co kogoś obchodzi, że miasto jest rozkopane, gnójmy się tu, bo ktoś dumny
      wywali naszą kasę na billboardową akcję reemigracyjną dla dupków z anglii. my
      tu przegnijemy, a oni sobie przyjadą na gotowe i jeszcze kusi się ich niezłą
      forsą. widać patroityzm w naszym mieście i kraju jest dla debili (w tym dla
      mnie, bo nie pojechałem do tej pory za parę złamanych funtów wycierać dup
      dziadkom).
      skoro jesteśmy na tyle naiwni, by płacić na utrzymanie całego tego badziewia i
      jeszcze 85% poparło tego *#%$*##*** to należy nas do końca wydoić z resztek
      chęci do mieszkania we wrocku właśnie dzięki takimu postępowaniu.

pozdro dla wszystkich wrastających w przystanki, ściśniętych w zatłoczonych
      autobusach, stojących pół stopą na schodku i przyszczypanych drzwiami,
      zmarzniętych i zmokniętych, którzy nie zmieścili się pod wiatę przystankową,
      jadących - kiedy już w końcu szczęśliwie doczekali się na autobus - 1,5 godziny
      trasę, którą wg rozkładu jazdy powinno się pokonać w 15 minut!!!

pozdro też dla krytykantów, którzy pewnie rozwalają się po mieście złomami za
      100 euro sprowadzonymi z zachodu, oby urzędy (których tak zaciekle bronicie)
      jak najszybciej zweryfikowały wam rzeczywistą wartość tych gruchotów i
      ściągnęły należne podatki oraz przywaliły stosowne kary, najchętniej z
      odsetkami.
    • Gość: Bocian Re: DLA (115)- żenada! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.06, 00:13
      Masz problem z dojazdem między 23:00 a 1:00 na wojnów?
      Polecam ten link, a później czepiaj się do MPK czy ZDiK-u
      www.wroclaw.pl/rozklady/przystanki/259_28_1.html
      • Gość: Bocian Re: DLA (115)- żenada! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.06, 00:16
        Dodam jeszcze, że dwa pierwsze kursy oczekują na przyjazd autobusu lini 700 a i chwilę przed tymi odjazdami przyjeżdża 145 na sępolno.
        • rw.wro Re: DLA (115)- żenada! 27.11.06, 20:18
          Gość portalu: Bocian napisał(a):

> chwilę przed tymi odjazdami przyjeżdża 145 na sępolno.

a potem spaceruj sobie po ciemku na wojnów, zanim dojdziesz do domu zdążysz
          wytrzeźwieć po najgorszej bibie... no i kto mi powie, że zdik i mpk nie
          działają w interesie pasażerów? ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka