Dodaj do ulubionych

"Galeria" Dominikańska

IP: *.mpp.com.pl 17.04.01, 10:50
Ludzie czy wy nie widzidzicie jakie szkaradztwo rośnie
na placu Dominikańskim?
Betonowy bunkier zabije wszystko wokół. I cóż z tego
że "architekt" przystroił to imitacją cegły, która ma
nawiązywać do pobliskiego kościoła i budynku poczty.
Nwiązanie jest przytłaczające.
Prawdę mówiąc wolałem ten trawnik, który był tam
jeszcze 10 lat temu.
A miało być tak pięknie. Nie wiem czy ktoś jeszcze
pamięta jak prezydent Zdrojewski raz po raz ogłaszał
publicznie koncepcje zagospodarowania placu. A to
centrum kongresowe, a to biznesowe, a efekt jest taki
że w środku miasta stanie hipermarket.
Wielu tu śmieje się z Warszawy (i słusznie), ale w
przypadku dominikańskiego upodabniamy się do tej
zapyziałej mazowieckiej dziury, dla której znakiem
awansu metropolitarnego jest stawianie szklanych wież
pośród kurnych chat. My zapadamy na podobną
gigantomanię, z tą różnicą, że nie wzdłuż ale wszerz.
Smacznego...
Obserwuj wątek
    • Gość: Wrocek Re: IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 17.04.01, 13:51
      Słusznie. A jak dbamy o zabytki? Najpierw jakiś imbecyl pozwolił na "otulenie"
      mostu koło uniwersytetu wielkimi rurami ciepłowniczymi, a niedawno tuż koło
      mostu prowadzącego na Ostrów Tumski pojawił się znak drogowy. CZY NIE MOŻNA
      TEGO ZNAKU PRZESUNĄĆ 30m WCZEŚNIEJ? PRZECIEŻ TO WYGLĄDA JAK KUPA NA DYWANIE!!!
      • Gość: hrabia Re: IP: *.dtvk.tpnet.pl 17.04.01, 15:46
        Panowie ! Tu chodzi o biznes. Zawsze decydenci "udzielający" zezwoleń na budowy
        bronią koncepcji inwestorów wygrywających przetargi. Te przechwałki, ochy -
        achy, lanie wody o pięknie i funkcjonalności, itd.itd.
        Jureek może poświadczyć, że w Wiesbaden potrafią doskonale łączyć stare z
        nowym. Były również opory mieszkańców, częto ich zdanie zwyciężało. Tylko tam,
        potrafią przyznać do popełnienia błędów w sztuce. U nas (we Wrocławiu) zawsze
        winni są inni. Przez taki egocentryzm zarządzających naszym miastem powstanie
        więcej szkaradzieństw. Poczekajmy jeszcze trochę- czas to pokaże.
        • Gość: Piotr Re: IP: 156.24.231.* 17.04.01, 16:10
          Gość portalu: hrabia napisał(a):

> Panowie ! Tu chodzi o biznes. Zawsze decydenci "udzielający" zezwoleń na budowy
          >
          > bronią koncepcji inwestorów wygrywających przetargi. Te przechwałki, ochy -
          > achy, lanie wody o pięknie i funkcjonalności, itd.itd.
          > Jureek może poświadczyć, że w Wiesbaden potrafią doskonale łączyć stare z
          > nowym. Były również opory mieszkańców, częto ich zdanie zwyciężało. Tylko tam,
          > potrafią przyznać do popełnienia błędów w sztuce. U nas (we Wrocławiu) zawsze
          > winni są inni. Przez taki egocentryzm zarządzających naszym miastem powstanie
          > więcej szkaradzieństw. Poczekajmy jeszcze trochę- czas to pokaże.

No dobrze, ale już na tym forum rozmawialiśmy o architekturze. Jedyne pomysły
          jakie tam padały sprowadzały się do drapaczy chmur. Moze więc ktoś odważy się na
          jakąś konstruktywną i sensowną propozycję, bo krytykować jest łatwo ale nic z
          tego po fakcie już nie wynika.
          • Gość: hrabia Re: IP: *.dtvk.tpnet.pl 17.04.01, 16:20
            Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Gość portalu: hrabia napisał(a):
            >
            > > Panowie ! Tu chodzi o biznes. Zawsze
            decydenci "udzielający" zezwoleń na b
            > udowy
            > >

> > bronią koncepcji inwestorów wygrywających przetargi.
            w kartyTe przechwałki, ochy
            > -
            > > achy, lanie wody o pięknie i funkcjonalności,
            itd.itd.
            > > Jureek może poświadczyć, że w Wiesbaden potrafią
            doskonale łączyć stare z
            > > nowym. Były również opory mieszkańców, częto ich
            zdanie zwyciężało. Tylko
            > tam,
            > > potrafią przyznać do popełnienia błędów w sztuce. U
            nas (we Wrocławiu) zaw
            > sze
            > > winni są inni. Przez taki egocentryzm zarządzających
            naszym miastem powsta
            > nie
            > > więcej szkaradzieństw. Poczekajmy jeszcze trochę-
            czas to pokaże.
            >
            > No dobrze, ale już na tym forum rozmawialiśmy o
            architekturze. Jedyne pomysły
            > jakie tam padały sprowadzały się do drapaczy chmur.
            Moze więc ktoś odważy się n
            > a
            > jakąś konstruktywną i sensowną propozycję, bo
            krytykować jest łatwo ale nic z
            > tego po fakcie już nie wynika.

A co nam innego pozostało, niż krytyka ? Karty zostały
            rozdane. Najwyżej możemy pofilować przeciwnikowi w
            karty.
            • Gość: Piotr Re: IP: 156.24.231.* 17.04.01, 17:05

> Gość portalu: Piotr napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: hrabia napisał(a):
              > >
              > > > Panowie ! Tu chodzi o biznes. Zawsze
              > decydenci "udzielający" zezwoleń na b
              > > udowy
              > > >
              >
              >
              > > > bronią koncepcji inwestorów wygrywających przetargi.
              > w kartyTe przechwałki, ochy
              > > -
              > > > achy, lanie wody o pięknie i funkcjonalności,
              > itd.itd.
              > > > Jureek może poświadczyć, że w Wiesbaden potrafią
              > doskonale łączyć stare z
              > > > nowym. Były również opory mieszkańców, częto ich
              > zdanie zwyciężało. Tylko
              > > tam,
              > > > potrafią przyznać do popełnienia błędów w sztuce. U
              > nas (we Wrocławiu) zaw
              > > sze
              > > > winni są inni. Przez taki egocentryzm zarządzających
              > naszym miastem powsta
              > > nie
              > > > więcej szkaradzieństw. Poczekajmy jeszcze trochę-
              > czas to pokaże.
              > >
              > > No dobrze, ale już na tym forum rozmawialiśmy o
              > architekturze. Jedyne pomysły
              > > jakie tam padały sprowadzały się do drapaczy chmur.
              > Moze więc ktoś odważy się n
              > > a
              > > jakąś konstruktywną i sensowną propozycję, bo
              > krytykować jest łatwo ale nic z
              > > tego po fakcie już nie wynika.
              >
              > A co nam innego pozostało, niż krytyka ? Karty zostały
              > rozdane. Najwyżej możemy pofilować przeciwnikowi w
              > karty.

Dobra, no to protestujmy, zawsze to parę postów do przodu :)
      • Gość: wroclawi za duzo zabytkow !!!! IP: 213.76.92.* 18.04.01, 14:17
        widac miasto ma za duzo zabytkow - skoro taka wage sie do nich przyklada.
        Mamy 9 wielkich gotyckich kosciolow - nic zlego sie nie stanie jak sie 1
        obuduje szklem, mamy ponad sto mostow - nic zlego sie nie stanie jak sie 1-den
        zasloni znakiem a inny opatuli rura (apropo rury to mpec obiecalo w ciagu roku
        cos z tym szkaradztwem zrobic...), mamy duzo XIX wiecznych kamienic - nic sie
        nie stanie jak cala ulice Pulaskiego sie wyburzy, i tak dalej i tak dalej...
        • Gość: konserwa Re: za duzo zabytkow !!!! IP: 195.117.54.* 18.04.01, 15:15
          Zabytków nigdy dość. Tym bardziej we Wrocławiu, którego historyczna (to nie
          zawsze oznacza - zabytkowa) zabudowa została tak okrutnie przetrzebiona w
          trakcie zdobywania "Festung Breslau" i później przy "odbudowie" (zwłaszcza
          Warszawy).
          Nasz stosunek do historii świadczy o naszej kulturze. Tylko barbarzyńcy i
          socjaliści twierdzą, że tworzą nowe i lepsze (jak do tej pory nie znajduję
          potwierdzenia w rzeczywistości). I to, że mamy sto mostów, nie usprawiedliwia w
          niczym szpecenia choćby najmniejszego z nich.

Atencja jaka powiniśmy darzyć dokonania przodków (czy poprzedników) nie
          oznacza, że mamy się powstrzymywać przed tworzeniem nowych wartości. Ale niech
          to będą WARTOŚCI. Architektom, wyzwolonym z jarzma gospodarki planowej (którą z
          takim zapałem uprawiali przez lata - zdaje się że projektant "Galerii" maczał
          palce w Kozanowie) brakuje pokory. Nie mówiąc już o fantazji, wyczuciu smaku i
          takich tam innych.
          Czy odnajdziecie choć jeden budynek wybudowany we Wrocławiu po 1945 roku o
          którym można by powiedzieć że jest ładny? Nie, jest albo betonowy, albo szklany
          (Żeromskiego się naczytali czy jak?). Choć może jestem niesprawiedliwy w
          okolicach Kiełbaśniczej robi się ciekawie (mam tu na myśli głównie nową-starą
          kamienicę na rogu z Mikołaja).
          Na szczęście tych zabytków jeszcze trochę mamy, bo Wrocław zacząłby upodabniać
          się do Warszawy.
          Pozdrawiam
          • Gość: wroclawi Re: za duzo zabytkow !!!! IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 18.04.01, 22:45
            ja mam 3 typy, ktore mi sie podobaja - budynki powojenne:

politechnika budynki D1 i D2
            Kielbasnicza (ale tylko ten Reasistance Bussines Center - bo ten obok co
            powstaje... lepiej nie mowic)
            Parking na szewskiej

z tych co sie buduja to godny uwagi jest powstajacy hotel naprzeciw panoramy
            raclawickiej !
            • Gość: konserwa Re: za duzo zabytkow !!!! IP: *.mpp.com.pl 19.04.01, 12:16
              Gość portalu: wroclawi napisał(a):

> ja mam 3 typy, ktore mi sie podobaja - budynki powojenne:
              >
              > politechnika budynki D1 i D2
              > Kielbasnicza (ale tylko ten Reasistance Bussines Center - bo ten obok co
              > powstaje... lepiej nie mowic)
              > Parking na szewskiej
              >
              > z tych co sie buduja to godny uwagi jest powstajacy hotel naprzeciw panoramy
              > raclawickiej !

Co do Polibudy tez sie przychylam, choć znajdą się pewnie tacy co będą kręcić
              nosem
              Na Kiełbaśniczej miałem właśnie na myśli Reasistance Bussines Center - to ciekawe
              rozwiązanie, ponieważ budynek jest swego rodzaju rekonstrukcją stojącej tam
              wcześniej kamienicy - tyle że elewacja jest zrobiona na opak - to co szklane jest
              kamienne, a co było kamienne jest szklane. I zwróćcie uwagę, że "okna" sugerują
              trzy (albo cztery nie pamiętam) kondygnacje a w rzeczywistości jest o jedną
              więcej - właśnie dlatego, że prawdziwymi oknami są ściany. To rzadkiej urody
              szklany dom.

Parking przy szewskiej? Czy masz an myśli szkaradztwo prz Ofiar i WZ czy raczej
              Howella? Ten ostatni nie byłby zły gdyby szyb windy kształtem korespondował z
              Kameleonem a nie z gmachem BZ

Hotel jest oki, ale to w zasadzie odbudowa.

Teraz jeszcze mi się przypomniała plomba przy Wyspiańskiego, przy moście
              Zwierzynieckim - może pstrokata ale pomyślana. Inna sprawa jak się tam mieszka,
              ale nie wiem.
              • Gość: wroclawi Re: za duzo zabytkow !!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.01, 16:56
                mam na mysli to "szkaradztwo" przy trasie W-Z... mi sie podoba.
                nie jest to projekt rewelacyjny ale ma w sobie cos... nie lubie pstrokacizny i
                to cos beton + ciemne elementy szklane wpadly mi w oko - no i niezla jest ta
                niedokonczona wierzyczka...
                ogolnie jest ok jak na parking!

a co do plomby na wyspianskiego... to polemizowalbym! Nie pasuje mi w tym
                miejscu i ogolnie... jak na moj gust za pstrokata.
                Z plomb to mam jedna, ktora mi sie bardzo podoba --> ulica Trzebnicka (za
                widuktem w strone centrum) - taka wgieta do srodka kamienica
            • Gość: Kola Re: za duzo zabytkow !!!! IP: *.oulu.fi 22.04.01, 19:37

> ja mam 3 typy, ktore mi sie podobaja - budynki powojenne:
              >
              > politechnika budynki D1 i D2
              > Kielbasnicza (ale tylko ten Reasistance Bussines Center - bo ten obok co
              > powstaje... lepiej nie mowic)
              > Parking na szewskiej
              >
              > z tych co sie buduja to godny uwagi jest powstajacy hotel naprzeciw panoramy
              > raclawickiej !

Jesli chodzi o to co sie wybudowalo w OSTATNIM dziesiecioleciu to ja mam tylko
              jeden typ : hurtownia ceramiki Cermag , bodajze na Strzegomskiej.
              jet to dowod na to ze za mala kase mozna zrobic cos eleganckiego (i to na dod.
              budynek magazynowy). Jest to chyba jedna jedyna rzecz ktora jest nieprzegadana.

Cala reszta radosnej tworczosci we Wrocku to mniej lub bardziej cyganski jarmark
              zrodzony z niezrealizowanych przez 40 lat z okladem aspiracji panow architektow.
              (Dla ciekawostki: autor parkingu na W-z jest takze autorem bloku mieszkalnego
              kolo arsenalu.)
              Jeb tu okienko w trojkacik, jeb tu okragle , tysiac kolorow i materialow ....
              Naewt jak cos sie lepiej zapowiada to i tak na konciec czyms musi zostac
              zeszpecone. Tak jak np Howell ktoremu koniecznie ktos musial dorobic fiku-miku na
              elewacji i na dachu :((((.
              Nie bardzo umiem zrozumiec jak sie mozna ekscytowac tym gniotem Archikomu przy
              zbiegu kielbasniczej i Mikolaja. Toz to makieta , a nie architektura . Te gipsowe
              blendy imitujace okna , przeciez to porazka!!!! A poza tym ta zagrywka z
              negatywowa fasada jest cienka! MOze bym nawet ja przelknal gdyby ktos posiedzial
              projektujac ten obiekt nad detalem, a tu nic ,jest jakis tam pomysl , ok czesci
              osob sie podoba , ale jego wykonanie jest super-biedne.
              • Gość: konserwa Re: za duzo zabytkow !!!! IP: *.mpp.com.pl 23.04.01, 12:26
                Jasne Kola, tyle ze nie mówimy co by było gdyby, ale co jest, a spośród tego co
                jest w budynku Archicomu widać przynajmniej myśl, ideę, a jak została wykonana
                to już inna kwestia.
                Tak samo jak ciebie martwi mnie to że współczesna "architektura" wrocławska
                jest tej myśli pozbawiona
                pozdarki
                • Gość: wroclawi Re: za duzo zabytkow !!!! IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 23.04.01, 21:51
                  zapomnielismy tu o kosciolach
                  nikt tego tematu tu nie poruszyl
                  nowe wroclawskie koscioly sa zajebiste !!!
                  mam na mysli (nie znam nazw ;-( ) ten niedaleko Wejcherowskiej czy przy
                  obwodnicy srodmiejskiej (przy Astrze)... sa genialne ! zwlaszcza ten pierwszy !
    • Gość: ixodus Re: jest jeszce jeden problem IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.01, 22:03
      Te wszystkie galerie hipermarkety i inne swinstwa po prostu rozwalaja nasz
      wroclawski maly handel.Przez takiego olbrzyma w centrum miasta prace straci na
      pewno wiele osob czy wladze miasta tego nie zauwazaja.Bo jesli Hipermarkety to
      dobrodziejsto i nowe miejsca pracy to dlaczego ci ludzie zarabiaja za swoja
      ciezka prace takie smieszne pieniadze.
      • Gość: konserwa Re: jest jeszce jeden problem IP: *.mpp.com.pl 24.04.01, 11:04
        Gość portalu: ixodus napisał(a):

> Te wszystkie galerie hipermarkety i inne swinstwa po prostu rozwalaja nasz
        > wroclawski maly handel.Przez takiego olbrzyma w centrum miasta prace straci na
        > pewno wiele osob czy wladze miasta tego nie zauwazaja.Bo jesli Hipermarkety to
        > dobrodziejsto i nowe miejsca pracy to dlaczego ci ludzie zarabiaja za swoja
        > ciezka prace takie smieszne pieniadze.

Jasne, jasne, takie piosenki słychać już od czasu kiedy otworzyli HITa (ktoś
        pamięta ile to lat temu?) i co? Nic o! Małych osiedlowych czy "parafialnych"
        sklepów nic nie nruszy. Jak zapomnisz kupić masła to nie będziesz jechał na drugi
        koniec miasta do Tesco czy innnej Korony..., gdzie żadna kasjerka nie da ci na
        krechę, bo właśnie zgubiłeś płynność finansową, a sklepowa za rogiem, która cię
        zna zaborguje (jak mawiali "Chłopi" Reymonta)
        Poza tym debata nie tyczy się wolności handlu tylko jakości otoczenia w którym
        przyszło nam żyć. To prawda, że architektura hipermarketów jest...
        pozdarki
    • Gość: Jarosz Już niedługo... IP: 195.116.104.* 23.05.01, 18:37
      Otwierają w sierpniu...
    • Gość: wroclawi MALE OKIENKO OD STRONY PZU IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 20:05
      zauwazyliscie, ze jedna ze szklanych plyt (takie male okienko) w Galerii
      Dominikanskiej jest zupelnie innego koloru niz cala oszklona reszta ?
      przyjzyjcie sie po srodku na samej gorze

o co chodzi ?
      • Gość: wędzonka Re: MALE OKIENKO OD STRONY PZU IP: 156.24.231.* 24.05.01, 21:02

> zauwazyliscie, ze jedna ze szklanych plyt (takie male okienko) w Galerii
        > Dominikanskiej jest zupelnie innego koloru niz cala oszklona reszta ?
        > przyjzyjcie sie po srodku na samej gorze
        >
        > o co chodzi ?

TO SKANDAL !
        • Gość: wroclawi Re: MALE OKIENKO OD STRONY PZU IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 23:09
          CIEKAWE CO NA TO KONSERWATOR ZABYTKOW ?

ale serio jest tam takie dziwne okno...
          przyjzyjcie sie
          wyglada oblesnie !
          • Gość: Rung Re: MALE OKIENKO OD STRONY PZU IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 24.05.01, 23:23
            Ja już nic nie wiem. Na dominikańskim budują teraz jakiś magazyn czy bunkier, a
            może to silos? A gdzie ma stanąć ta galeria???
    • mjz Re: 25.05.01, 12:20
      Rozumiem, że wcześniej podobał Ci się ogrodzony prześliczną "blaszaną falą"
      plac w środku miasta? Wolałbyś pewnie, aby tak zostało. To raz.
      Dwa: poczekaj, aż skończą układać elewację - wtedy będzie to wyglądało
      decydowanie lepiej.
      Trzy. Może rzeczywiście jakiś skwerek by się tam przydał, ale pamiętaj, ile
      miejsc pracy stworzy taka jedna Galeria!!!
      • Gość: hrabia Re: IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 15:01
        Pracy, jak pracy, ile szmalu - to byłoby ciekawe. Ktoś, kto ten chłam wymyślił
        dobrze wiedział co robi.
        • Gość: wędzonka Re: IP: 156.24.231.* 25.05.01, 15:21

> Pracy, jak pracy, ile szmalu - to byłoby ciekawe. Ktoś, kto ten chłam wymyślił
          > dobrze wiedział co robi.

Czyli wszyscy skorzystali, nie tylko bezrobotni :)
    • Gość: geniusz Autostrada + bunkier = Plac Dominikanski IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.01, 15:25
      To co tam sie dzieje, to tragedia. Zamiast zrobic jakis ogolny plan
      zagospodarowania na region placu dominikanskiego, stawia sie jeden bunkier obok
      drugiego. Ludzie beda biegali pod jakims rozlanym placem-autostrada. Zamiast
      drzew asfalt - zamiast uliczek na skale miasta autostrada-WZ o szerokosci 50m
      naprzeciw starych 3pietrowych kamieniczek.
      CO TO?
      Ale nie tylko tragedia na ulicy .... wejdzie do pnoramyII
      TO JEST DOPIERO TRAGEDIA
    • Gość: Jarosz Re: "Galeria" Dominikańska IP: 195.116.104.* 17.07.01, 12:36
      Otwarcie Galerii już dokładnie za miesiąc... Nie wiem jak Wy, ale ja mam
      niejasne przeczucie, że się nie wyrobią. Popatrzcie, jak wygląda ten gmach od
      strony ul. Krawieckiej - jakby otwarcie miało być za pół roku. Termin jest tak
      krótki, że oni powinni już tylko wokół gmachu sprzątać i cyzelować drobiazgi, a
      nie BUDOWAĆ, TYNKOWAĆ etc.

Czyżby dawne święto 22 lipca powracało w tym roku 17 sierpnia - i to w
      kapitalistycznym wydaniu? Pomalujemy trawę, a później jakoś to będzie?
      • Gość: darwin Re: IP: *.cafeweb.isp.pl 17.07.01, 12:41
        chyba zdaza z otwarciem, to w koncu inwestycja kapitalu
    • Gość: Przemek Re: IP: *.*.*.* 17.07.01, 14:26
      Wolisz takie "budowle" jak na Nowym Targu, albo za Halą Targową?
      • Gość: Roberto Re: IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 19:37
        Nie bójcie się - na pewno zdążą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka