Dodaj do ulubionych

Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocławskie?

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.05.03, 19:21
Jakie piwo jest waszym zdaniem najlepsze? mnie najbardzij ze wszystkich
smakuje wrocławski ciemny spiż. w 15% z patriotyzmu, reszta to smak:)))
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 04.05.03, 19:27
      Hmm. Hubertus Dunkel, Newcastle Brown Ale, a z polskich Hevelius Kaper i Tyskie.
    • dr_jekyll Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 04.05.03, 20:33
      Jany nieklarowany Spiż - mmmmmm :-D

Może jeszcze być Piast, Żywiec, czarny Okocim.

Na zdrowie he he!!!
    • dr_jekyll Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 04.05.03, 20:35
      ...acha - i oczywiście the best jest porter Piasta! :-)
      • diabelek2 Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 04.05.03, 20:48
        Piwo wiśniowe bądź malinowe w takiej zielonej buteleczce z korkiem jak od
        szmpana:))PYCHA!!tylko nazwy nie pamiętam...
        pozdrawiam
        aga
        • wielki_czarownik Wiem co to jest 04.05.03, 20:58
          Belle-Vue. Paskudne! Omal nie umarłem pijąc je. To nie jest piwo!
        • Gość: Kociątko Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.03, 21:19
          diabelek2 napisała:
          > Piwo wiśniowe bądź malinowe w takiej zielonej buteleczce z korkiem jak od
          > szmpana:))PYCHA!!tylko nazwy nie pamiętam...

bodajże sie to "kriek" nazywa :) a imbirowe piłaś? ostatnio moje ulubione ;P

ulubiony gatunek piwa zależy od mojego humoru ;P
          • Gość: ad Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.03, 21:30
            piłam imbirowe - dla mnie rowniez pyszne, ale cos mi sie wydaje ze to rowniez
            tzw. babskie piwo ;)
            Pzdr.
            • Gość: Kociątko Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.03, 22:00
              Gość portalu: ad napisał(a):
              > piłam imbirowe - dla mnie rowniez pyszne, ale cos mi sie wydaje ze to
              > rowniez tzw. babskie piwo ;)
              > Pzdr.

wg. moich kryteriów piwa dzielą się na dobre i niedobre (smaczne i nie smaczne)
              a nie na babskie i męskie ;P
              pozdrowionka
          • diabelek2 Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 05.05.03, 22:08
            Gość portalu: Kociątko napisał(a):

> diabelek2 napisała:
            > > Piwo wiśniowe bądź malinowe w takiej zielonej buteleczce z korkiem jak od
            > > szmpana:))PYCHA!!tylko nazwy nie pamiętam...
            >
            > bodajże sie to "kriek" nazywa :) a imbirowe piłaś? ostatnio moje ulubione ;P
            >
            > ulubiony gatunek piwa zależy od mojego humoru ;P

Kociątko wwitam Cię!!
            jeszcze imbirowego nie próbowałam, ale jeśli mówisz że takie dobre to nie
            omieszkam spróbować
            buziak i pozdrawiam
            aga
      • kuba_wr Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 05.05.03, 14:28
        dr_jekyll napisał:

> ...acha - i oczywiście the best jest porter Piasta! :-)

Popieram w 120 % ;) Z polskich porterów znam tylko 2, które nie zalatują
        smakiem spalenizny. Pierwszy to oczywiście "Piast", zaś drugi to "Boss" z
        Witnicy k. Gorzowa - moje strony
    • Gość: Krisqu Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 22:13
      Kronenbourg!!!! ze Strasbourga!!!
      • Gość: majka46 Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: *.kom / 10.103.2.* 04.05.03, 23:56

- czarny Piast z sokiem malinowym, a nad naszym morzem koniecznie podgrzane
        (zawsze tam marznę), ale i tak kocham nasz Bałtyk.

pozdr.majka46
        • Gość: Rafis spiż b/t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.03, 00:35
        • kuba_wr Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 05.05.03, 14:33
          Gość portalu: majka46 napisał(a):

>
          > - czarny Piast z sokiem malinowym, a nad naszym morzem koniecznie podgrzane
          > (zawsze tam marznę), ale i tak kocham nasz Bałtyk.
          >
          > pozdr.majka46

Piwo z sokiem? I na dodatek ciepłe? Brrrr... Toż to profanacja!!!
    • acho Guinness i Kilkenny (n/t) 05.05.03, 11:52

• wpszemek Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 05.05.03, 13:12
      Obiektywnie? Lech Pils !
    • kuba_wr Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 05.05.03, 14:26
      Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Jakie piwo jest waszym zdaniem najlepsze? mnie najbardzij ze wszystkich
      > smakuje wrocławski ciemny spiż. w 15% z patriotyzmu, reszta to smak:)))

Mam nadzieję, że to była tylko chwilowa wpadka, ale gdy kilka miesięcy temu,
      będąc we Wrocku nieomieszkałem wstąpic do spiża, spotkała mnie niemiła
      niespodzianka. Ciemny piwko, dotąd zawsze rewelacyjne, było po prostu KWAŚNE -
      może skisłe? Mam nadzieję, że następnym razem, jak tam będę, nie spotka mnie to
      ponownie.

A co do dobrych piw - generalnie polskie nie są złe. Wybieram z reguły zależnie
      od chwilowego zapotrzebowania na określony smak ;) zatem:

ze słodszych - Warka strong, krakus
      z "klasycznych" - najlepsze Tyskie
      czasem weźmie się też Piasta, Lecha. Okocimia nie lubię - za gorzki.
      • Gość: kotbehemot Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 18:23
        haha, zakładajc wątek wiedziałem jakos podswiadomie ze nikt nie napisze
        Żywiec:D i ze przewazac będą wrocławskie marki;) dobrze sie spisaliscie,
        Wrocławianie przez duże "W" :D ale nawet olewając patriotyzm- ciemny spiż
        bardzo mi smakuje (nie zdarzył mi sie dotychczas kwaśny..), tak samo i porter
        piasta:)
        • Gość: mmm Wrocławskie? To chyba jakiś żart? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.03, 22:00
          Tyskie! Piast smakuje jak woda z wyżymanej ścierki. A Żywiec to może kiedyś był
          dobry, ale teraz nie jest.
          Co do Spiża to nie miałem jeszcze sposobności, ale nie omieszkam.
          • Gość: histeryk Warka Strong i Spiż. IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 06.05.03, 12:00
        • kuba_wr Żywiec - nie, dziękuję 07.05.03, 10:08
          Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> haha, zakładajc wątek wiedziałem jakos podswiadomie ze nikt nie napisze
          > Żywiec:D

O Żywcu nie zapomniałem. Po prostu jest przereklamowany. Gdy piję przykładowo
          tyskie, mam ten sam smak od początku do konca, bez względu na to, jak szybko je
          piję i jak zdąrzy się zagrzać. Natomiast w żywcu, powyżej pewnej temperatury, a
          juz tym bardziej na dnie szklanki, wyraźnie czuje się posmak spirytusu. A to,
          jak dla mnie jest nie do przyjęcia. Podobnież nie trawię piw robionych w
          browarze Głubczyce czy Jabłonno. Dodają do roztworu cukier, aby sztucznie nabić
          procentów, całośc nie zdąrzy przefermentować i w efekcie dostajemy słodką zupę.
          Brrr.......
    • Gość: fisza heineken pilsner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.03, 22:10
      Nie ma lepszego piwa. Gdyby ktoś znalazł się w Amsterdamie to koniecznie niech
      odwiedzi muzeum Heinekena - dawny browar. Poza zwiedzaniem na koniec jest
      degustacja, w małych szklaneczkach, ale jak się macha energicznie na kelnerów,
      to jest na prawde fajnie. a przy okazji mo żna dowiedzić się czym rózni się
      Heineken w zielonych i brązowych butelkach. W Amsterdamie jest też do nabycia
      piwo z konopii indyjskich, lecz jest to wynalazek, którego amator prawdizwego
      piwa powinien się wystrzegać ...
      Drugie to Carlsberg. ogólnie Dania to raj dla piwoszy, i lokalne piwa mają swój
      smaczek, ale Carlsberg rządzi. No i Carlsberga namiętnie pijał Gang Olsena....

Stanowczo należy nie kupowac piwa we Francji. Te wstrętne patałach potrafią
      zrobić coś tak obrzydliwego jaki wino piwne.
      • Gość: Lager Re: heineken pilsner IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 09:16
        Gość portalu: fisza napisał(a):

> Nie ma lepszego piwa. Gdyby ktoś znalazł się w Amsterdamie to koniecznie
        niech
        > odwiedzi muzeum Heinekena - dawny browar. Poza zwiedzaniem na koniec jest
        > degustacja, w małych szklaneczkach, ale jak się macha energicznie na
        kelnerów,
        > to jest na prawde fajnie. a przy okazji mo żna dowiedzić się czym rózni się
        > Heineken w zielonych i brązowych butelkach. W Amsterdamie jest też do nabycia
        > piwo z konopii indyjskich, lecz jest to wynalazek, którego amator prawdizwego
        > piwa powinien się wystrzegać ...
        > Drugie to Carlsberg. ogólnie Dania to raj dla piwoszy, i lokalne piwa mają
        swój
        >
        > smaczek, ale Carlsberg rządzi. No i Carlsberga namiętnie pijał Gang
        Olsena....
        >
        > Stanowczo należy nie kupowac piwa we Francji. Te wstrętne patałach potrafią
        > zrobić coś tak obrzydliwego jaki wino piwne.

Z mala korekta.Heineken to jest lager , a nie pilsner.Poczytaj jaka to roznica>
        • Gość: fisza nie do końca mogę się z Tobą zgodzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.03, 20:46
          Termin "lager" określa WSZYTSKIE piwa jasne dolnej fermentacji. Wsród Lagerów
          są podgrupy takie jak pils(czy też pilsner), Dortmunder i słodwe
          tak więc termin pils i lager są w zasadzie wymienne. Pisząc że jest to Lager
          prawdopodobnie zasugerowałes się napisem na etykiecie ZIELONEJ butelki, a np.
          na pamiątkowej koszulce z browaru Heinekena w logo firmy jest właśnie "Heineken
          Pilsner"
          Zresztą nie ważne jest nazewnictwo, ważne jest żeby piwo było schłodzone ;)
          PS wiesz że jest piwo o nazwie Pilsner Lager ?
    • Gość: sukinkot Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: *.gen.twtelecom.net 06.05.03, 00:33
      Najlepsze we Wroclawiu jest piwo z miekkiej rury!
      • Gość: cafe Re: Jakie piwo jest najlepsze? IP: *.crowley.pl 06.05.03, 08:44
        Żywiec z sokiem korzennym-pychota..
        a imbirowe smakuje jak cytrynowe-co nie zmienia faktu,że lubie je pić :)
    • Gość: aero Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: 213.76.172.* 06.05.03, 11:42
      Spiz i Carlsberg :)
    • Gość: jacek hoegaarden i spiż n/t IP: *.crowley.pl 06.05.03, 13:01
    • jekosz Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 06.05.03, 15:24
      Tyskie, Żywiec i Heineken.
      Spiż jasne też jest niezły, zwłaszcza z chlebkiem ze smalcem.
      mniam,mniam

Mimo, że lubię Wrocław, Piasta nie tykam.

Pozdrawiam
      Jekosz
    • Gość: duzY Najlepszy był Wrocławski IP: *.dtvk.tpnet.pl 06.05.03, 15:37
      Full. Z niebieskim ratuszem. Bodaj po 7,70 zł. Ale kto to pamieta?
    • Gość: smakosz Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.03, 17:41
      Grolsh!!! Doskonałe, świetnie wywarzone (wyważone też:)) piwo. Polecam!
      Heineken jest stanowczo przereklamowany, jest to piwo popularne, bez wyraźnego
      smaku, jak niegdyś nasze EB - kto to jeszcze pamięta? Bardzo dobry jest czeski
      Pilsner Urquell (chiba tak;) idealny, ale... niestety tylko ten kupiony w
      Czechach. Nie wiem skąd różnica, bo wszystkie są produkowane w tym samym
      miejscu???
      Z krajowych najchętniej sięgam po Żywca, Tyskie, Fulla, okocimowego Carlsberga
      (cudowna goryczka). Ostatnio zasmakowałem w imbirowym.
      Pozdrawiam
      • kuba_wr Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 07.05.03, 10:16
        Gość portalu: smakosz napisał(a):

> Grolsh!!! Doskonałe, świetnie wywarzone (wyważone też:)) piwo.
        Grolsch był dobry, jak sprowadzany był z Holandii. Okocim spieprzył go
        dokumentnie!
        • Gość: duzY Grolscha robi BROK (nt) IP: *.dtvk.tpnet.pl 07.05.03, 10:29
      • Gość: duzY Co do Pilsnera Urquell'a prawda jest prozaiczna. IP: *.dtvk.tpnet.pl 07.05.03, 10:32
        Kupiony w Czechach warzony i butelkowany jest w Pilźnie.
        Kupiony w Polsce do niedawna warzony był w Pilźnie lecz butelkowany był w
        Poznaniu (wożenie piwa cysternami a nastepnie rozlewanie do butelek to
        barbarzyństwo). Od niedawna produkcja i rozlew "czeskiego" Pilznera Urquella
        odbywa się w Tychach.
      • Gość: smakosz Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.03, 12:15
        Dziękuję za informacje. Pisząc o Grolshu, myślałem tylko o oryginalnym,
        holenderskim, widziałem takie flaszeczki w Polsce - bardzo drogie. W jego
        ojczyźnie butelczyna kosztuje ok. 2.70 zł!!! Polecam! I ten kształt... mmm...
        Pozdrawiam Piwoszy
    • karmilla Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 07.05.03, 11:07
      spiż, tyle że jasny. i ostatnio też trafiłam na skwaśniały :-((, ewentualnie
      pszeniczny spiż. i oczxywiście do tego wspominany juz przez innych chleb za
      smalczykiem... mniam...
      z butelkowych to najbardziej chyba Tyskie
      kiedyś piłam Pisata wrocławski full, smakował mi, ale wiem, że ostatnimi czasy
      generalnie Pisat się popsuł, to i Full pewnie też...
      • hen Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław 07.05.03, 11:19
        Tylko czeskie.
    • Gość: butcher Re: Jakie piwo jest najlepsze?moze jakies wrocław IP: *.lanet.wroc.pl 07.05.03, 14:19
      W pelni przychylam sie do spiza...i moze dlatego tak ciezko jest znalezc
      miejsce w ogrodku :-)))
      Ponadto - polecam Highlandera...knajpa - Highlander oczywiscie :-)))
      I definitywnie Beck`s, choc nie sposob zapomniec o czeskich piwowarach....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka