Dodaj do ulubionych

Małpi gaj już w czerwcu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 19:34
szkoda wyspy...
Obserwuj wątek
    • Gość: Biskupinianka Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.07, 09:29
      Jak zwykle rzecz się załatwia od końca. Park rozrywki, w dodatku francuski, a
      gdzie porządny parking z zapleczem? Ta mała pętelka obok JTT? Gdzie jakieś
      toalety? Już widzę jak będzie wyglądać teren wokół Jazu Opatowickiego ...
      • Gość: Myszor Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: 212.244.194.* 11.04.07, 10:09
        Jak zwykle pierwsze komentarze wpisują życiowi malkontenci...a parking, a
        srarking, a szkoda, a to, a ta tamto, a referendum może rozpisać ?

Niech się dzieje jak najwięcej !
        • Gość: Matka Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.07, 10:26
          Jak miło poczytać komentarz optymisty ...
        • Gość: na_maxa [...] IP: *.wroclaw.mm.pl 11.04.07, 11:36
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Martix Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.07, 18:29
      Czesto przez tą wyspę przebiegam.Zastanawiam sie teraz czy będzie można się
      przedostać na drugą stronę Odry na Opatowice czy wszystko zagrodzą i nie będzie
      wstępu dla innych a tylko dla udających małpy?.Uważam że nie powinno tak być i
      powinno być nie tylko jakieś przejście ale i miejsce dla wypoczywających po
      ludzku.
      Na tę wyspę można dostać się wąską śluzą od strony Opatowickiej.Niedawno
      obiecywano tu kładkę taką samą jak w pobliżu przy śluzie Bartoszowickiej.Czy
      ten plan się ziści?
    • Gość: fdd-maniack Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.07, 23:04
      Szkoda, to było takie fajne, dzikie i urokliwe miejsce. A teraz będzie jakiś
      plac zabaw dla przygłupasów.
    • Gość: Ann Małpi gaj już w czerwcu IP: 194.146.120.* 18.04.07, 10:24
      I bardzo dobrze powinno być coraz więcej takich parków rozrywki bo dzieciaki
      nie maja co z sobą zrobić a i dorośli skorzystaja:)
      • Gość: ciekawy Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 12:57
        www.skalisko.eu - mam pytanie, czy to bedzie mniej wiecej cos takiego?
        • sledzik4 Re: Małpi gaj już w czerwcu 19.04.07, 21:18
          Prawie każdego ranka przejeżdżam przez jaz i Wyspę Opatowicką. Pierwsze
          utrudnienia spotkały mnie wczoraj. Panowie "monterzy", czy jak ich tam nazwać,
          raczyli zatarasować całą drogę/ścieżkę swoim blachosmrodem, a miejsca na jego
          zaparkowanie, nie utrudniające przejezdu czy przejścia jest obok dość. Stoi tam
          już jeden kibel toy toy i przyczepa campingowa - dozorcy zapewne.
          Osobiście mam nadzieję, że ów "park" będzie prosperował tak jak "wesołe
          miasteczko" na Placu Społecznym - tuż pod "nosem" Urzędu Marszałkowskiego.
          • Gość: gosia Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.05.07, 21:27
            Nie badzcie az tak pesymistyczni . Moze miejsce jest akurat
            nienajszczesliwsze ? tego nie wiem .Natomiast sama idea jest swietna . Znam
            takie miejsca z Niemiec , sama je odwiedzam regularnie choc mam juz 45 lat i
            zapewniam was , ze nie jest to miejsce wylacznie dla dzieci. Cala ta zabawa
            bardzo wiele daje : poprawia kondycje , rewiduje wlasne wyobrazenie o swych
            umiejetnosciach ;-))) , uczy cierpliwosci , wyczucia rownowagi i pozwala
            zmierzyc sie ze slabostkami i emocjami , ktorych na codzien wogole nie
            zauwazamy . Jedno jest pewne nie jest to zabawa dla kretynow , ci wybieraja
            raczej wesole miasteczko i budke z piwem . Jest to cos dla ludzi lubiacych
            nature , wiec nie ma obawy , ze cos zrujnuja . Natomiast wydaje mi sie , ze
            nazwa MALPI GAJ , jest glupia i w naszym jezyku bardzo mylaca.
    • 1410_tenrok Jako mieszkaniec Biskupina i bywalec wyspy 04.06.07, 23:50
      chce uronic łzę na tym miejscem. Niewielki lasek łęgowy, wiosną miejsce
      wspaniale ukwiecone, siedlisko flory i fauny (lisy, sarny, borsuki, zające).
      Obecne zamieniony w wariactwo. Niedługo, zapewne wariactwo to będzie
      osiatkowane - przecież ktos tego dobra strzec musi przed wandalem (oby jak
      najszybciej sie pojawił).
      Ps.
      Nie mam nic przeciw tego typu pomysłom. Super miejscem byłby dlań któryś z
      parków - Szczytnicki, Wschodni, Osobowicki, Ludowy, Południowy.
      Ale tam, zaraz pytanoby, na jakiej zasadzie można tak kaleczyć dorodne drzewa i
      wystawiać je na zniszczenie? Na wyspie opatowickiej nikt nie zapyta.
      • Gość: x Re: Jako mieszkaniec Biskupina i bywalec wyspy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.07, 09:53
        1410_tenrok weż sznur i powieś się na grubej gałęzi. Cieplaku, przeciwko
        obwodnicy też protestowałeś?
        • sledzik4 Kilka fotek z przebiegu prac 05.06.07, 10:36
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cdd8ead0fafe2cef.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e9f20b895cb1489.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb77fa050bdfd385.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/53ba7db038858fee.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d84fd7099edbafa3.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0339144b047b8758.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d3a18d1fce5df3d.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f2205b1d970ed8c.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/efdd82a69b3530be.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d61d317c96a77590.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c54e9c213e79a010.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6cc93e367ae5073a.html
        • Gość: Martix Re: Za parkiem! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.07, 20:56
          Z tą zwierzyną na wyspie przesadziłeś.Gdzie tu sarny jak dookoła sama woda?
          Jak coś tu żyje to będzie sobie żyło bo cała wyspa "oparkowana" nie będzie.Te
          najbardziej dziki teren pozostaje dziki.Gdyby taki park rozrywki wybudować np.w
          Parku Szczytnickim to dopiero były by protesty.A nie wszystkie parki się do
          tego nadają bo sa za mało gęste np.Park Wschodni.No można było taki park
          wybudować w Lasku Strachocińskim ale tam kiepski dojazd.I choć są jeszcze inne
          miejsca np.Lasek Rakowicki na Niskich Łąkach to Wyspa Opatowicka do tego
          najbardziej się nadaje bo jest najbardziej rozsławiona i nie posiada wcale aż
          takiej flory czy fauny żeby budowa jej tu przeszkodziła.
          Dla zwolenników przyrody dodam,że w pobliżu wyspy-po drugiej stronie Odry na
          Opatowicach zaczyna się prawdziwy teren z dziko żyjącą przyrodą,są
          zagajniki,planowane jest dalsze zalesianie terenu aż do terenów
          wodonośnych.Zachęcam do spacerów tutaj,to blisko wyspy.
          Ten park przyrodzie wogle nie zaszkodzi a tylko rozsławi nasze miasto.Będzie tu
          kolejny teren integracji między ludżmi gdyż ta wyspa zacznie tętnić życiem.
          • Gość: oj! Re: Za parkiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 01:41
            na wyspie sa sarny!!! znam to miejsce jak wlasna kieszen -zapewniam!
    • Gość: Tomasz Małpi gaj już w czerwcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 19:09
      Byłem wieczorem z kolegą jest genialnie i za dormo byłem:)
      • Gość: dm Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.07, 20:26
        Za darmo to możesz sobie tylko popatrzeć!
      • sledzik4 Re: Małpi gaj już w czerwcu 23.06.07, 22:27
        Gość portalu: Tomasz napisał(a):
        > Byłem wieczorem z kolegą jest genialnie i za dormo byłem:)

Chyba Ci się śniło....
        Dzisiaj jechałemm przez wyspę, a na plakacie - informującym o
        otwarciu "małpiego gaju" - data była zaklejona.
        France równają do Poland. ;)
        Może dlatego, że podwykonawcami byli wrocławianie (polacy), m.in.? :))))
    • Gość: gosc Kiedy otwarcie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:00
      Wakacje sie zaczely... dzieciaki nie moga sie doczekac.
      Ktos wie kiedy otworza?
      • sledzik4 Re: Kiedy otwarcie ? 28.06.07, 09:38
        Gość portalu: gosc napisał(a):
        > Ktos wie kiedy otworza? <

Dzisiaj rano jechałem obok i data otwarcia, na plakacie(dzień i miesiąc) nadal
        jest zaklejona. Pewnie sami nie wiedzą. ;)
        Stara fotka plakatu:
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d61d317c96a77590.html
        • Gość: gosc Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 20:53
          Dzieki Sledzik za szybka odpowiedz:)
          Oby zdazyli przed koncem lata.
          • sledzik4 Re: Kiedy otwarcie ? 29.06.07, 20:34
            Potwierdzenie.
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/17c250606494fab1.html
            • Gość: Maciej Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.lanet.net.pl 30.06.07, 08:56
              Wczoraj pojechałem zobaczyć ten park rozrywki. Wygląda świetnie. Nie mogę się
              doczekać kiedy go otworzą. Takie coś to świetna frajda dla każdego. Oby tylko
              nie było za drogo. A w wyspę to prawie w ogóle nie zaingerowało, bo ani ścieżki,
              ani łąki nie zagrodzili. Wszystko się chowa w tym dzikim lasku
              • Gość: Maciej Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.lanet.net.pl 05.07.07, 09:03
                Otwierają w ten weekend. W końcu ! :-)
                • sledzik4 Re: Kiedy otwarcie ? 05.07.07, 09:06
                  Też coś "obiło" mi się o uszy.
                  Jednak dzisiaj rano, data na plakacie, nadal była zaklejona. (?)
                  • sledzik4 Re: Kiedy otwarcie ? 06.07.07, 20:01
                    Dla zainteresowanych: otwierają.
                    miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4295910.html
              • Gość: oj! Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 01:46
                dla twojej informacji- zargodzili 2 z 3 glownych sciezek na polanke!! ha bilety
                po 25 zl....
              • Gość: weto Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.as.kn.pl 08.07.07, 10:04
                A w wyspę to prawie w ogóle nie zaingerowało, bo ani ścieżki
                > ,
                > ani łąki nie zagrodzili. Wszystko się chowa w tym dzikim lasku

Człowieku odrazu widać, ze nigdy nie byłeś na wyspie przed stworzeniem tej
                małpiarni!-prawie wogóle nie zaingerowało?-nie wiesz ale w ostatniej części-tej
                najbliżej polanki rosło kilkadziesiat młodych-powtarzam-młodych drzewek,
                głownie dębów-i zostały one brutalnie wycięce łacznie z całych poszyciem obecny
                stan możesz sobie porównać z terenem po lewej stronie od "parku"-tak było też
                na terenie małpiarni zanim powstała!jeżeli to nazywasz nie ingerowaniem ...
                • Gość: Remont Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.biskupin.wroc.pl 08.07.07, 12:40
                • Gość: Remont Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.biskupin.wroc.pl 08.07.07, 12:43
                  Dlaczego dla potrzeby parku ogrodzili parking. Przecież to jest kpina , z tego
                  co sobie przypominam to zawsze można byłotam zaparkować auto. Mam nadzieję ze
                  jak szybko powstało to gó.. to tak szybko zbankrutuje i podzieli los nie
                  istniejacego juz golfu na Wyspie Opatowickiej
                • Gość: Biskupiner Porażka! IP: *.xmission.com 06.08.07, 19:19
                  Ciekawe jakiej chemii uzyli zeby odchwascic teren - bo samo wycinanie na pewno
                  nie wystarczylo - zauwazyliscie ze od momentu rozpoczecia budowy zaden chwascik
                  tam nie wyrosl? bardzo ciekawe....

Dodatkowa "atrakcja" zapewniona przez park to ogrodzenie parkingu - polecam
                  pojechac w weekend zeby zobaczyc co sie dzieje na waskiej drodze wiodacej do
                  starego jazu - samochod na samochodzie , rozjezdzanie trawnikow itp - zapomnieli
                  ze ten teren to nie tylko malpi gaj ale takze miejsce spacerow dla ludzi
                  niezainteresowanych tego typu rozrywka.

Zagrodzone 2 ścieżki przez co na jedynej która została - olbrzymi tłok... no
                  wyspa zmienila sie nie do poznania - chyba sarenki na dobre uciekna (dla
                  niedowiarkow - rok temu sarna przeleciala mi przed nosem na polance)

Dodatkowo ten plot jest obrzydliwy - jesli juz chcieli grodzic takim wysokim
                  zelastwem to mogli je chociaz pomalowac na zielono zeby nie rzucalo sie w oczy -
                  teraz to wyglada to jak jakis zaklad karny.
    • Gość: m Małpi gaj już w czerwcu IP: *.lanet.net.pl 06.09.07, 17:30
      Czy ktoś wie,czym można dojechać na ten małpi gaj???
      Proszę o pilną odpowiedź:)
      • Gość: Martix Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.07, 21:41
        Od strony Biskupina tramwajem 2,4,10 na samą pętlę.Po czym idziesz
        prosto aż do końca i w miejscu,gdzie główna droga skręca w lewo na
        Bartoszowicach idziesz kawałek boczną drogą prosto i po prawej masz
        mostek-jazz za którym jest ten "małpi gaj".Możesz też dojechać
        autobusem 146 z pl.Grunwaldzkiego.On dojeżdża bliżej
        jazzu,przystanek masz zaraz za tym zakrętem.Jest też możliwość
        dojechać autobusem 120 z pl.Dominikańskiego do ul.Opatowickiej z
        drugiej strony Wyspy Opatowickiej-"małpiego gaju".Tu musisz się
        zapytać,gdzie wysiąść,gdyż wyspy nie widać bo jest za wałem
        przeciwpowodziowym.Tu wystarczy wysiąść na Opatowickiej,przejść
        przez śluzę i wzdłuż łąki przejść ścieżką na skos w stronę parku
        gdzie jest ten park przygód.