Gość: x69 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 19:34 szkoda wyspy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Biskupinianka Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.07, 09:29 Jak zwykle rzecz się załatwia od końca. Park rozrywki, w dodatku francuski, a gdzie porządny parking z zapleczem? Ta mała pętelka obok JTT? Gdzie jakieś toalety? Już widzę jak będzie wyglądać teren wokół Jazu Opatowickiego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: 212.244.194.* 11.04.07, 10:09 Jak zwykle pierwsze komentarze wpisują życiowi malkontenci...a parking, a srarking, a szkoda, a to, a ta tamto, a referendum może rozpisać ? Niech się dzieje jak najwięcej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.07, 10:26 Jak miło poczytać komentarz optymisty ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na_maxa [...] IP: *.wroclaw.mm.pl 11.04.07, 11:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.07, 18:29 Czesto przez tą wyspę przebiegam.Zastanawiam sie teraz czy będzie można się przedostać na drugą stronę Odry na Opatowice czy wszystko zagrodzą i nie będzie wstępu dla innych a tylko dla udających małpy?.Uważam że nie powinno tak być i powinno być nie tylko jakieś przejście ale i miejsce dla wypoczywających po ludzku. Na tę wyspę można dostać się wąską śluzą od strony Opatowickiej.Niedawno obiecywano tu kładkę taką samą jak w pobliżu przy śluzie Bartoszowickiej.Czy ten plan się ziści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdd-maniack Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.07, 23:04 Szkoda, to było takie fajne, dzikie i urokliwe miejsce. A teraz będzie jakiś plac zabaw dla przygłupasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Małpi gaj już w czerwcu IP: 194.146.120.* 18.04.07, 10:24 I bardzo dobrze powinno być coraz więcej takich parków rozrywki bo dzieciaki nie maja co z sobą zrobić a i dorośli skorzystaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 12:57 www.skalisko.eu - mam pytanie, czy to bedzie mniej wiecej cos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Re: Małpi gaj już w czerwcu 19.04.07, 21:18 Prawie każdego ranka przejeżdżam przez jaz i Wyspę Opatowicką. Pierwsze utrudnienia spotkały mnie wczoraj. Panowie "monterzy", czy jak ich tam nazwać, raczyli zatarasować całą drogę/ścieżkę swoim blachosmrodem, a miejsca na jego zaparkowanie, nie utrudniające przejezdu czy przejścia jest obok dość. Stoi tam już jeden kibel toy toy i przyczepa campingowa - dozorcy zapewne. Osobiście mam nadzieję, że ów "park" będzie prosperował tak jak "wesołe miasteczko" na Placu Społecznym - tuż pod "nosem" Urzędu Marszałkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.05.07, 21:27 Nie badzcie az tak pesymistyczni . Moze miejsce jest akurat nienajszczesliwsze ? tego nie wiem .Natomiast sama idea jest swietna . Znam takie miejsca z Niemiec , sama je odwiedzam regularnie choc mam juz 45 lat i zapewniam was , ze nie jest to miejsce wylacznie dla dzieci. Cala ta zabawa bardzo wiele daje : poprawia kondycje , rewiduje wlasne wyobrazenie o swych umiejetnosciach ;-))) , uczy cierpliwosci , wyczucia rownowagi i pozwala zmierzyc sie ze slabostkami i emocjami , ktorych na codzien wogole nie zauwazamy . Jedno jest pewne nie jest to zabawa dla kretynow , ci wybieraja raczej wesole miasteczko i budke z piwem . Jest to cos dla ludzi lubiacych nature , wiec nie ma obawy , ze cos zrujnuja . Natomiast wydaje mi sie , ze nazwa MALPI GAJ , jest glupia i w naszym jezyku bardzo mylaca. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Jako mieszkaniec Biskupina i bywalec wyspy 04.06.07, 23:50 chce uronic łzę na tym miejscem. Niewielki lasek łęgowy, wiosną miejsce wspaniale ukwiecone, siedlisko flory i fauny (lisy, sarny, borsuki, zające). Obecne zamieniony w wariactwo. Niedługo, zapewne wariactwo to będzie osiatkowane - przecież ktos tego dobra strzec musi przed wandalem (oby jak najszybciej sie pojawił). Ps. Nie mam nic przeciw tego typu pomysłom. Super miejscem byłby dlań któryś z parków - Szczytnicki, Wschodni, Osobowicki, Ludowy, Południowy. Ale tam, zaraz pytanoby, na jakiej zasadzie można tak kaleczyć dorodne drzewa i wystawiać je na zniszczenie? Na wyspie opatowickiej nikt nie zapyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Jako mieszkaniec Biskupina i bywalec wyspy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.07, 09:53 1410_tenrok weż sznur i powieś się na grubej gałęzi. Cieplaku, przeciwko obwodnicy też protestowałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Kilka fotek z przebiegu prac 05.06.07, 10:36 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cdd8ead0fafe2cef.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e9f20b895cb1489.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb77fa050bdfd385.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/53ba7db038858fee.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d84fd7099edbafa3.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0339144b047b8758.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d3a18d1fce5df3d.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f2205b1d970ed8c.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/efdd82a69b3530be.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d61d317c96a77590.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c54e9c213e79a010.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6cc93e367ae5073a.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Za parkiem! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.07, 20:56 Z tą zwierzyną na wyspie przesadziłeś.Gdzie tu sarny jak dookoła sama woda? Jak coś tu żyje to będzie sobie żyło bo cała wyspa "oparkowana" nie będzie.Te najbardziej dziki teren pozostaje dziki.Gdyby taki park rozrywki wybudować np.w Parku Szczytnickim to dopiero były by protesty.A nie wszystkie parki się do tego nadają bo sa za mało gęste np.Park Wschodni.No można było taki park wybudować w Lasku Strachocińskim ale tam kiepski dojazd.I choć są jeszcze inne miejsca np.Lasek Rakowicki na Niskich Łąkach to Wyspa Opatowicka do tego najbardziej się nadaje bo jest najbardziej rozsławiona i nie posiada wcale aż takiej flory czy fauny żeby budowa jej tu przeszkodziła. Dla zwolenników przyrody dodam,że w pobliżu wyspy-po drugiej stronie Odry na Opatowicach zaczyna się prawdziwy teren z dziko żyjącą przyrodą,są zagajniki,planowane jest dalsze zalesianie terenu aż do terenów wodonośnych.Zachęcam do spacerów tutaj,to blisko wyspy. Ten park przyrodzie wogle nie zaszkodzi a tylko rozsławi nasze miasto.Będzie tu kolejny teren integracji między ludżmi gdyż ta wyspa zacznie tętnić życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj! Re: Za parkiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 01:41 na wyspie sa sarny!!! znam to miejsce jak wlasna kieszen -zapewniam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Małpi gaj już w czerwcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 19:09 Byłem wieczorem z kolegą jest genialnie i za dormo byłem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dm Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.07, 20:26 Za darmo to możesz sobie tylko popatrzeć! Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Re: Małpi gaj już w czerwcu 23.06.07, 22:27 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Byłem wieczorem z kolegą jest genialnie i za dormo byłem:) Chyba Ci się śniło.... Dzisiaj jechałemm przez wyspę, a na plakacie - informującym o otwarciu "małpiego gaju" - data była zaklejona. France równają do Poland. ;) Może dlatego, że podwykonawcami byli wrocławianie (polacy), m.in.? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Kiedy otwarcie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:00 Wakacje sie zaczely... dzieciaki nie moga sie doczekac. Ktos wie kiedy otworza? Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Re: Kiedy otwarcie ? 28.06.07, 09:38 Gość portalu: gosc napisał(a): > Ktos wie kiedy otworza? < Dzisiaj rano jechałem obok i data otwarcia, na plakacie(dzień i miesiąc) nadal jest zaklejona. Pewnie sami nie wiedzą. ;) Stara fotka plakatu: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d61d317c96a77590.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 20:53 Dzieki Sledzik za szybka odpowiedz:) Oby zdazyli przed koncem lata. Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Re: Kiedy otwarcie ? 29.06.07, 20:34 Potwierdzenie. www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/17c250606494fab1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.lanet.net.pl 30.06.07, 08:56 Wczoraj pojechałem zobaczyć ten park rozrywki. Wygląda świetnie. Nie mogę się doczekać kiedy go otworzą. Takie coś to świetna frajda dla każdego. Oby tylko nie było za drogo. A w wyspę to prawie w ogóle nie zaingerowało, bo ani ścieżki, ani łąki nie zagrodzili. Wszystko się chowa w tym dzikim lasku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.lanet.net.pl 05.07.07, 09:03 Otwierają w ten weekend. W końcu ! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Re: Kiedy otwarcie ? 05.07.07, 09:06 Też coś "obiło" mi się o uszy. Jednak dzisiaj rano, data na plakacie, nadal była zaklejona. (?) Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Re: Kiedy otwarcie ? 06.07.07, 20:01 Dla zainteresowanych: otwierają. miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4295910.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj! Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 01:46 dla twojej informacji- zargodzili 2 z 3 glownych sciezek na polanke!! ha bilety po 25 zl.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weto Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.as.kn.pl 08.07.07, 10:04 A w wyspę to prawie w ogóle nie zaingerowało, bo ani ścieżki > , > ani łąki nie zagrodzili. Wszystko się chowa w tym dzikim lasku Człowieku odrazu widać, ze nigdy nie byłeś na wyspie przed stworzeniem tej małpiarni!-prawie wogóle nie zaingerowało?-nie wiesz ale w ostatniej części-tej najbliżej polanki rosło kilkadziesiat młodych-powtarzam-młodych drzewek, głownie dębów-i zostały one brutalnie wycięce łacznie z całych poszyciem obecny stan możesz sobie porównać z terenem po lewej stronie od "parku"-tak było też na terenie małpiarni zanim powstała!jeżeli to nazywasz nie ingerowaniem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remont Re: Kiedy otwarcie ? IP: *.biskupin.wroc.pl 08.07.07, 12:43 Dlaczego dla potrzeby parku ogrodzili parking. Przecież to jest kpina , z tego co sobie przypominam to zawsze można byłotam zaparkować auto. Mam nadzieję ze jak szybko powstało to gó.. to tak szybko zbankrutuje i podzieli los nie istniejacego juz golfu na Wyspie Opatowickiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biskupiner Porażka! IP: *.xmission.com 06.08.07, 19:19 Ciekawe jakiej chemii uzyli zeby odchwascic teren - bo samo wycinanie na pewno nie wystarczylo - zauwazyliscie ze od momentu rozpoczecia budowy zaden chwascik tam nie wyrosl? bardzo ciekawe.... Dodatkowa "atrakcja" zapewniona przez park to ogrodzenie parkingu - polecam pojechac w weekend zeby zobaczyc co sie dzieje na waskiej drodze wiodacej do starego jazu - samochod na samochodzie , rozjezdzanie trawnikow itp - zapomnieli ze ten teren to nie tylko malpi gaj ale takze miejsce spacerow dla ludzi niezainteresowanych tego typu rozrywka. Zagrodzone 2 ścieżki przez co na jedynej która została - olbrzymi tłok... no wyspa zmienila sie nie do poznania - chyba sarenki na dobre uciekna (dla niedowiarkow - rok temu sarna przeleciala mi przed nosem na polance) Dodatkowo ten plot jest obrzydliwy - jesli juz chcieli grodzic takim wysokim zelastwem to mogli je chociaz pomalowac na zielono zeby nie rzucalo sie w oczy - teraz to wyglada to jak jakis zaklad karny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Małpi gaj już w czerwcu IP: *.lanet.net.pl 06.09.07, 17:30 Czy ktoś wie,czym można dojechać na ten małpi gaj??? Proszę o pilną odpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Małpi gaj już w czerwcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.07, 21:41 Od strony Biskupina tramwajem 2,4,10 na samą pętlę.Po czym idziesz prosto aż do końca i w miejscu,gdzie główna droga skręca w lewo na Bartoszowicach idziesz kawałek boczną drogą prosto i po prawej masz mostek-jazz za którym jest ten "małpi gaj".Możesz też dojechać autobusem 146 z pl.Grunwaldzkiego.On dojeżdża bliżej jazzu,przystanek masz zaraz za tym zakrętem.Jest też możliwość dojechać autobusem 120 z pl.Dominikańskiego do ul.Opatowickiej z drugiej strony Wyspy Opatowickiej-"małpiego gaju".Tu musisz się zapytać,gdzie wysiąść,gdyż wyspy nie widać bo jest za wałem przeciwpowodziowym.Tu wystarczy wysiąść na Opatowickiej,przejść przez śluzę i wzdłuż łąki przejść ścieżką na skos w stronę parku gdzie jest ten park przygód. Odpowiedz Link Zgłoś