Dodaj do ulubionych

Meldunek na pobyt stały we W-wiu osoby spoza gminy

08.06.07, 08:16
Mam następujące pytanie: chciałam się zameldować na pobyt stały we Wrocławiu
w moim nowym mieszkaniu, ale urzędnicy zażądali ode mnie zaświadczenia o
wymeldowaniu z dotychczasowego miejsca zamieszkania. Wszędzie (jak widzę)
przepisy o tym mówią, tym niemniej słyszałem, że były przypadki już wyroków
sądowych kwestionujące taki tryb. Ja też nie chcę (a właściwie nie mogę)
jechać do rodzinnego miasta tylko po to, żeby się wymeldować. Czy ktoś może
mi pomóc w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • membrum_virile Re: Meldunek na pobyt stały we W-wiu osoby spoza 08.06.07, 08:43
      Podobno był też ktoś kiedyś, ale nie wiadomo gdzie, kto dwa razy się ożenił,
      nie rozwodząc się ani razu...
      • gospi Jak zwykle nic nie wnoszący post 08.06.07, 09:17
        Jeśli nie masz nic do powiedzenia, nie ubieraj tego faktu w słowa"
        • mr_pope Re: Jak zwykle nic nie wnoszący post 08.06.07, 09:26
          Zgodnie z ustawą możesz w danym czasie mieć tylko jedno miejsce pobytu stałego.
          Nie słyszałem nic o orzeczeniach kwestionujących taki tryb jak przedstawiłaś, bo
          przepisy są tu w tym względzie jasne. Tak czy inaczej będziesz musiała jechać
          się wymeldować.
          • gospi mr_pope 08.06.07, 09:42
            Dziękuję za rzeczową odpowiedź, czyli niestety nadal biurokracja górą.
            • Gość: mk Re: mr_pope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 10:46
              nie biurokracja, a litera prawa - art.11 ustawy o ewidencji ludności i dowodach
              osobistych stanowi: "osoba przedstawia organowi gminy zaświadczenie o
              wymeldowaniu się z poprzedniego miejsca zameldowania" w zw. art.5 ust.2 - "można
              mieć tylko jedno miejsce pobytu stałego"
              • mr_pope Re: mr_pope 08.06.07, 10:53
                Biurokracja czy litera prawa co za różnica? Stwarza problemy i tyle.
              • gospi Byle pod górkę obywatelowi... 08.06.07, 11:26
                Otóż jak się dowiedziałem, urząd może sam to załatwić, ale oczywiście nie chce.
                Wystarczy przy meldunku zgłosić takie zapotrzebowanie i miejscowy urzędnik
                powinien sam zawiadomić inne biuro meldunkowe o potrzebie wymeldowania petenta,
                po to aby zameldować go, gdzie indziej i nie narażać tym samym obywatela na
                wycieczki po kraju. A co do biurokracji jest jeszcze śmieszniej, bo okazuje
                się, że nie wyrobią mi nowego dokumentu tożsamości, bo choć dostarczone zdjęcie
                ma niespełna rok (zgodnie oczywiście z nowymi wymogami w tym zakresie) i nie
                zmieniłam się nic a nic, to wg urzędnika, który to samo zdjęcie zobaczył w
                dowodzie osobistym sprzed 9 miesięcy jest ono NIEAKTUALNE! Paranoja
                • Gość: wroclawianka Re: Byle pod górkę obywatelowi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 00:32
                  Nie musisz jechać do miejscowości, w której jesteś zameldowany. Można to
                  załatwić w Urzędzie Miasta np. O/Zaporowska - ok. 4 lata temu tak załawiłam
                  swoje zameldowanie, tj. wymeldowanie z miejscowości odległej od Wrocławia o
                  kilkaset km i jednocześnie zameldowanie we Wrocławiu. Nie pamiętam dokładnie
                  wszystkiego, ale byłam u Pani kierownik jakiegoś działu, gdzie otrzymałam
                  dodatkowy druk do wypełnienia. Przy takim załatwianiu nie masz jednak
                  zaświadczenia o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca (ale to nigdy nie było mi
                  potrzebne). A dokumenty i tak musisz od nowa wyrobić. Myśle, że w tej kwestii
                  nic sie nie zmieniło i można to załatwić w Urzędzie Miejskim. Powodzenia
          • Gość: Klara Re: Jak zwykle nic nie wnoszący post IP: *.dyn.optonline.net 11.06.07, 03:08
            Miejsce pobytu stałego a miejsce zameldowania to dwie różne sprawy. Plczytaj
            sobie kodeks cywilny, szczególnie polecam art. 25.
            • mr_pope Re: Jak zwykle nic nie wnoszący post 11.06.07, 08:32
              Można mieć jedno miejsce stałego pobytu i w miejscu stałego pobytu nalezy się
              zameldować. Co oznacza, że można być równocześnie na stałe zameldowanym w jednym
              miejscu. Polecam naukę czytania tekstów ustaw ze zrozumieniem, życie jest
              łatwiejsze i można się nawet publicznie wypowiadać.
              • Gość: ter29 Re: Jak zwykle nic nie wnoszący post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 08:44
                ja kupiłam mieszkanie we Wrocławiu , miałam stałe zameldowanie w Łodzi, poszłam
                do Urzędu na Zapolskiej i wypełniłam taki świstek że chcę się wymeldować z
                miejsca pobytu stałego i zameldować u siebie, oczywiście z aktem notarialnym
                trzeba przyjsc.
                powiedziałam, że pracuję tu i nie mogę pojechać do Łodzi się wymeldować, i nie
                robili żadnego problemu.
                • 3.14-ter Re: Jak zwykle nic nie wnoszący post 11.06.07, 10:11
                  a dawno to było?
                  • Gość: ter29 W Grudniu 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 14:04
                    W Grudniu 2006
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka