Dodaj do ulubionych

Nowe tablice rejestracyjne

IP: 62.87.249.* 01.07.03, 20:28
Już za niecały rok Polska będzie pełnoprawnym członkiem UE. Prócz wielu
rzeczy które się zmienią w naszym kraju z pewnością zmienią się tablice
rejestracyjne samochodów.
Wszystkie kraje UE posiadają białe tablice rejestracyjne (wyjatkiem są :
Anglia i Francja) - u nas od kilku lat też tak jest. Europejskie tablice
posiadają na niebieskim tle znak UE (gwiazdki) oraz symbol kraju (Niemcy D,
Francja F)- polska ma PL i polską flagę. Od 1 maja przyszłego roku tę flagę
zastąpimy flagą UE.
Czy uważacie, że wraz ze zmianą flag, powinny nastąpić również zmiany w
wyróżnikach powiatów i miast na polskich tablicach rejestracyjnych???

strony.wp.pl/wp/63/zm.htm
pod tym linkiem znajdziecie jedną z propozycji zmian wyróżników miejscowości
w nowych tablicach rejestracyjnych.

Osobiście uważam, że obecny sytem tablic jest bezsensu. Błędem jest, że
pierwsza litera obecnych tablic jest wyróżnikiem województwa!!! Obecnie brak
jest konsekwencji - nasze numery DW spełniają tę regułę natomiast woj
mazowieckie np WN, gdańskie np GD, krakowskie np KR, poznańskie PO, czy
łódzkie np EL tej reguły nie spełniają bo raczej są to wyróżniki pochodzące
od nazw miasta. Tu Wrocław jest poszkodowany bo uważam, że z godnie z
tradycją powinniśmy mieć WR !!!

W niemczech każda miejscowość (czy odpowiednik polskiego powiatu) ma swój
wyróżnik literowy: D to Drezno, F to Frankfurt, HH to Hansastadt Hamburg, OF
to Offenbach (pod Frankfurtem nad menem).
Myślę, ze powinniśmy pójść w tym przypadku w ślad za niemcami.

Zgodnie z tabela znajdującą się pod linkiem (patrz wyżej) powiat Wrocławski
powinien mieć następujące nr:

05331 WR

natomiast powiedzmy powiat Oławski 25486 OA, Wałbrzyski WB, Trzebnicki TR,
Warszawski WA, WS, WZ itd (bo tam mają duuużo wyróżników) i tak dalej

Co sądzicie o proponowanych zmianach????????
Obserwuj wątek
    • Gość: spike Re: Nowe tablice rejestracyjne - LINK IP: 62.87.249.* 01.07.03, 20:40
      rejestracje.uctb.net/tablice.php

Tu wszelkie info na temat nowych i starych tablic, oraz propozycji nowych ...
      wraz z listami do Pola w ww sprawie
      POLECAM
    • lolo81 Re: Nowe tablice rejestracyjne 02.07.03, 13:03
      To może i ma sens , ale znowu zmiany? To już chaos, będą 3 rodzaje rejestracji
      dotychczasowe różniły się znacznie (czarne i białe) a te nowe byłyby bardzo
      podobne. Szkoda mieszać , ludzie się przyzwyczaili już.Dodać tylko gwiazdki,
      systemu nie ruszać

Pozdrawiam
      • Gość: spike Re: Nowe tablice rejestracyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.03, 13:26
        lolo81 napisał:

> To może i ma sens , ale znowu zmiany? To już chaos, będą 3 rodzaje rejestracji
        > dotychczasowe różniły się znacznie (czarne i białe) a te nowe byłyby bardzo
        > podobne. Szkoda mieszać , ludzie się przyzwyczaili już.Dodać tylko gwiazdki,
        > systemu nie ruszać
        >
        >
        > Pozdrawiam

Kiedy własnie system jest zły!!!!
    • Gość: Jaracz Re: Nowe tablice rejestracyjne IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.03, 13:27
      Gość portalu: spike napisał(a):

> Francja F)- polska ma PL i polską flagę. Od 1 maja przyszłego roku tę flagę
      > zastąpimy flagą UE.
      czy ta informacja jest w 100% pewna?

> Osobiście uważam, że obecny sytem tablic jest bezsensu. Błędem jest, że
      > pierwsza litera obecnych tablic jest wyróżnikiem województwa!!! Obecnie brak
      > jest konsekwencji - nasze numery DW spełniają tę regułę natomiast woj
      > mazowieckie np WN, gdańskie np GD, krakowskie np KR, poznańskie PO, czy
      > łódzkie np EL tej reguły nie spełniają bo raczej są to wyróżniki pochodzące
      > od nazw miasta.
      Przeciez DW to TYLKO Wroclaw, tak samo jak GD to nie GDANSKIE (od tego jest G)
      tylko sam Gdansk, GA to na przyklad Gdynia. KR to Krakow, KRA to powiat
      ziemski, itp. itd. akurat tak sie zlozylo, ze L ma bodajze Lublin, wiec dla
      Lodzkiego dali E, a L odpowiada za miasto.. Wydaje mi sie, ze to wiesz, nie
      wiem wiec dlaczego wymieniasz nazwy wojewodztw okreslajac je dwoma literami..

> Tu Wrocław jest poszkodowany bo uważam, że z godnie z
      > tradycją powinniśmy mieć WR !!!
      Czemu? Kojarzy sie, Dolnoslaskie + Wroclaw = DW. Fakt, ze jest tu pewna
      niekonsekwencja, ale nie dalo sie (z powodu dublowania liter) trzymac jednego
      schematu, typu: albo pierwsza litera wojewodztwa, albo miasta wojewodzkiego.

> W niemczech każda miejscowość (czy odpowiednik polskiego powiatu) ma swój
      > wyróżnik literowy: D to Drezno, F to Frankfurt, HH to Hansastadt Hamburg, OF
      > to Offenbach (pod Frankfurtem nad menem).
      oj, moim (i nie tylko) zdaniem akurat tutaj panuje wielki chaos, i jestesmy
      dumni, ze w Polsce jest to chociaz jakos usystematyzowane - widzac pierwsza
      litere rejestracji wie sie przynajmniej, z jakiego wojewodztwa auto pochodzi.
      W Niemczech widzac np. jak napisales OF mozna pomyslec, ze to Offenburg, ktory
      lezy przeciez w w ogole innym landzie niz Offenbach.

> Myślę, ze powinniśmy pójść w tym przypadku w ślad za niemcami.
      a ja mysle, ze nie:) Choc moglibysmy zmienic czcionke na tablicach na taka jak
      maja np. Niemcy, bo nasza jest po prostu brzydka.

> natomiast powiedzmy powiat Oławski 25486 OA, Wałbrzyski WB, Trzebnicki TR,
      > Warszawski WA, WS, WZ itd (bo tam mają duuużo wyróżników) i tak dalej
      bez urazy, ale to bylby juz totalny chaos.

pozdrawiam

Jaracz
      • Gość: Jaracz Re: Nowe tablice rejestracyjne IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.03, 13:32
        Gość portalu: Jaracz napisał(a):

> tylko sam Gdansk, GA to na przyklad Gdynia. KR to Krakow, KRA to powiat
        > ziemski,
        powiat ziemski, albo gmina, juz nie pamietam;)

pozdr

Jaracz
        • Gość: spike Re: Nowe tablice rejestracyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.03, 13:41
          Gość portalu: Jaracz napisał(a):

> Gość portalu: Jaracz napisał(a):
          >
          > > tylko sam Gdansk, GA to na przyklad Gdynia. KR to Krakow, KRA to powiat
          > > ziemski,
          > powiat ziemski, albo gmina, juz nie pamietam;)
          >
          > pozdr
          >
          > Jaracz

No nie ważne :)
          ja osobiście wolałbym żeby Wrocław mial rejestracje zaczynającą się od WR !!
          Terez WR to ma Radom :) SKANDAL :)

Co do zmian w polskich tablicach to pewne na 100% wkońcu flagę polski trzeba
          zastąpic gwiazdkami
          • Gość: Jaracz Re: Nowe tablice rejestracyjne IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.03, 13:44
            Gość portalu: spike napisał(a):

> ja osobiście wolałbym żeby Wrocław mial rejestracje zaczynającą się od WR !!
            > Terez WR to ma Radom :) SKANDAL :)
            hmmm... a Warszawie dac M od Mazowieckie, i bedzie spokoj;>
            ja tez w sumie jestem za;P

> Co do zmian w polskich tablicach to pewne na 100% wkońcu flagę polski trzeba
            > zastąpic gwiazdkami
            tak, ale mi chodzilo o to, czy pewne, ze to bedzie juz od 1 maja 2004?

pozdr

Jaracz
      • Gość: knox Re: Nowe tablice rejestracyjne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 14:20
        > > W niemczech każda miejscowość (czy odpowiednik polskiego powiatu) ma swój
        > > wyróżnik literowy: D to Drezno, F to Frankfurt, HH to Hansastadt Hamburg,
        > OF
        > > to Offenbach (pod Frankfurtem nad menem).
        > oj, moim (i nie tylko) zdaniem akurat tutaj panuje wielki chaos, i jestesmy
        > dumni, ze w Polsce jest to chociaz jakos usystematyzowane - widzac pierwsza
        > litere rejestracji wie sie przynajmniej, z jakiego wojewodztwa auto pochodzi.
        > W Niemczech widzac np. jak napisales OF mozna pomyslec, ze to Offenburg,
        ktory
        > lezy przeciez w w ogole innym landzie niz Offenbach.

Eee, Niemiec dał sobie z tym radę - na okrągłej naklejce masz herb landu, więc
        tu nie jesteśmy lepsi (jest też data ważności przeglądu samochodu TUV :)

Co mi się w niemieckim systemie podoba to fakt, że nie był zmieniany od
        kilkudziesięciu lat i mieści te dziesiątki milionów samochodów. Przeżył
        bezkolizyjnie również zjednoczenie!
        A u nas - tu literki na końcu, tu na początku, tu w środku i za 5 lat znowu
        jakiś geniusz wymyśli rewulucję!

>
        > > Myślę, ze powinniśmy pójść w tym przypadku w ślad za niemcami.
        > a ja mysle, ze nie:) Choc moglibysmy zmienic czcionke na tablicach na taka
        jak
        > maja np. Niemcy, bo nasza jest po prostu brzydka.
        >
        Zgoda! Niemiecka jest czytelniejsza!!! A nasze np. "W" jest węższe w "DW" a
        szersze gdy jest na końcu!!! Absurd!

knox

• Gość: Jaracz Re: Nowe tablice rejestracyjne IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.03, 14:37
          Gość portalu: knox napisał(a):

> > > W niemczech każda miejscowość (czy odpowiednik polskiego powiatu) ma
          > swój
          > > > wyróżnik literowy: D to Drezno, F to Frankfurt, HH to Hansastadt Hamb
          > urg,
          > > OF
          > > > to Offenbach (pod Frankfurtem nad menem).
          > > oj, moim (i nie tylko) zdaniem akurat tutaj panuje wielki chaos, i jestesm
          > y
          > > dumni, ze w Polsce jest to chociaz jakos usystematyzowane - widzac pierwsz
          > a
          > > litere rejestracji wie sie przynajmniej, z jakiego wojewodztwa auto pochod
          > zi.
          > > W Niemczech widzac np. jak napisales OF mozna pomyslec, ze to Offenburg,
          > ktory
          > > lezy przeciez w w ogole innym landzie niz Offenbach.
          >
          > Eee, Niemiec dał sobie z tym radę - na okrągłej naklejce masz herb landu,
          w sumie racja, ale sa dwie wady wiazace sie ze soba:

- te herby sa dosc male, bo pod nimi jest TÜV, gdyby nie bylo TÜVa moznaby
          zrobic bardziej czytelny herb,
          - wlasnie, herby sa czesto malo czytelne, z powodu wielkosci i (czasami) ich
          podobienstwa.

Ale swoja droga brak mi wlasnie tego herbu w naszych rejestracjach. Przed
          wprowadzeniem ich mialem cicha nadzieje, ze na mojej rejestracji juz niedlugo
          bedzie dumnie prezentowal sie herb Krakowa (albo chociaz Malopolski), a tu
          dali jakis tandetny hologram (widzialem juz rejestracje z nalepionym POZIOMO
          hologramem, albo w ogole bez, odlepil sie, czy co?)

> Co mi się w niemieckim systemie podoba to fakt, że nie był zmieniany od
          > kilkudziesięciu lat i mieści te dziesiątki milionów samochodów. Przeżył
          > bezkolizyjnie również zjednoczenie!
          powiedzmy, ze bezkolizyjnie, wiele tablic (glownie z DDR) musialo zostac
          przeciez zmienionych..

> A u nas - tu literki na końcu, tu na początku, tu w środku i za 5 lat znowu
          > jakiś geniusz wymyśli rewulucję!
          mnie sie podoba w niemieckich rejestracjach to, ze moga byc wlasciwie
          dowolnych wielkosci, mozna wybrac jedna, lub dwie literki po 1-,2- lub 3-
          literowym oznaczeniu miasta (lub okregu), no i ile w sumie cyfr sie zmiesci
          (chyba do 4).

Wiec moze byc np. rejestracja F A 1 dla sportowych samochodow, ktore zwykle
          maja malo miejsca na rejestracje, a moze tez byc np. LDK ID 342 jak ktos ma
          wiecej;)

a u nas jest troche razaca na sztywno okreslona ilosc znakow.. (np. gdyby
          wchodzilo 6 znakow do prywatnych tablic, mysle ze bylyby duzo popularniejsze,
          ale musieliby albo zrezygnowac z oznaczenia wojewodztwa, albo zmienic
          czcionke, czyli wracamy do punktu wyjscia;))

> Zgoda! Niemiecka jest czytelniejsza!!!
          fakt, ze w stare niemieckich rejestracjach (bez niebieskiego pola, znaku UE i
          z myslnikiem "-" miedzy oznaczeniem miasta a reszta liter) jest bardzo podobna
          czcionka do naszej aktualnej, i sa po prostu brzydkie..
          tyle, ze tych tablic jest coraz mniej, a naszych nowych coraz wiecej

pozdrawiam

Jaracz
        • Gość: atom Re: Nowe tablice rejestracyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.03, 17:22
          całkowicie uważam, że czcionkę wymyslił jakiś idiota po niepełnej podstawówce,
          dla którego coś takiego jak problem sąsiedztwa liter np. WA czi LI itp. nie
          istnieje. Wymyślił pacan siedem pól na tablicy i stąd litera w i i zajmuje
          tyle samo miejsca. Ale dla urzędasa tylko taki "schematyczne" myślenie
          przemawia do wyobraźni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka