Gość: mmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 10:59 "To przede wszystkim inwestorzy muszą zrozumieć, że nie warto zatrudniać najtańszych firm budowlanych." Ale o to chodzi w biznesie: tanio kupić drożej sprzedać. I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tedepes Re: Podają cegłę byle jak 20.08.07, 11:21 a Państwo musi zrozumieć, że tak się nie da. Stosując tyle różnych narzutów na pracę, na nasze zarobki etc nie da się być konkurencyjnym i dobrze płacić. ale..... temat jest już nudny i tak niczego nie zmienimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misha Warto postawić na jakość? IP: *.chello.pl 20.08.07, 14:18 "Spółdzielnia Mieszkaniowa xxx ogłasza przetarg nieograniczony na docieplenie budynków [...] kryteria oceny: cena 100 %". Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
valana Podają cegłę byle jak 20.08.07, 19:53 Drażni mnie to ciągłe podkreślanie, jak to najlepsi wyjechali, zostali sami nieudacznicy itp. Jeszcze przed wstąpieniem do unii budowałem dom- i dziwnym trafem pośród wykonawców zdecydowanie przeważali partacze. Co ciekawe, pobieżna (i nie aspirująca do miana miarodajnej w skali kraju) ankieta, przeprowadzona wśród budujących znajomych w pełni potwierdziła tę prawidłowość (co więcej, odradzaliśmy sobie wielu wykonawców). Zatem jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Podają cegłę byle jak IP: *.users.zlotniki.pl 20.08.07, 21:15 Oni byli na tyle doświadczeni aby nie zrobić sobie krzywdy i aby jak najmniej się narobić i przy tym zarobić. Dlatego partacze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Podają cegłę byle jak IP: *.users.zlotniki.pl 20.08.07, 21:17 Gość portalu: mmm napisał(a): > "To przede wszystkim inwestorzy muszą zrozumieć, że nie warto > zatrudniać najtańszych firm budowlanych." > > Ale o to chodzi w biznesie: tanio kupić drożej sprzedać. I tyle w > temacie. Poza tym nie chodzi o to że zatrudniają najtańsze firmy budowlane, ale o to że na rynku brakuje firm budowlanych i czasami nawet nie ma komu robić ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atrament Re: Podają cegłę byle jak IP: *.12e.piotrkow.pilicka.pl 23.08.07, 10:04 "Do tego coraz częściej kierownikiem budowy i jej kontrolerem z ramienia inwestora jest jedna i ta sama osoba. To znaczy, że taki człowiek ma sam siebie sprawdzać." Dziwi mnie to sformułowanie, rozumiem, że autor nie musi znać prawa budowlanego, ale jakaś korekta przez kompetentną osobę powinna być dokonana. Prawo budowlane Atr. 24 punkt 1: "Łączenia funkcji kierownika budowy i inspektora nadzoru inwestorskiego nie jest dopuszczalne." Zatem do opisywanej sytuacji dojść nie może, bo żaden nadzór budowlany nie przyjąłby zgłoszenia rozpoczęcia budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Uważam, że podobnie jak górnicy, budawlańcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 12:02 powinni odchodzić na zasłuzone enmerytury już w wieku 42 lat... Wypadkowość na budowach jest znacznie wyższa, niz w górnictwie, więc taki wniosek nasuwa się sam... Koledzy na sejm! Odpowiedz Link Zgłoś
nocny13 Re: Uważam, że podobnie jak górnicy, budawlańcy 23.08.07, 18:17 Wyczuwam sarkazm. Jestem ciekawy kolego czy pracowales na prawdziwej budowie(nie kurnik tatusia) i czy miales okazje byc na fedrujacej scianie w kopalni? Bo ja tak. Pracowalem i tu i tu. Ciekawe czy wytrzymal bys do 42 roku zycia. Ale to nie na temat i bez urazy. Wypadki maja milion przyczyn i niema sesu splaszczac tematu do tego ze "fachowcy wyjechali". Uwazam ze za maly nacisk kladzie sie na BHP. W mniemaniu kazdego inwestora to wyrzucone pieniadze. Moge podac wiele przykladow z wlasnej pracy. A ludzie robia i swiadomie lamia zasady BHP a czasami i zdrowego rozsadku bo musza. Bo np.boja sie stracic prace. Temat jest naprawde rozlegly. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Podają cegłę byle jak IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.07, 13:11 A czy będą handlowcem i przemierzajć 80000 km po polskich drogach ryzyko śmierci nie jest przypadkiem znacznie wieksze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bnty Re: Podają cegłę byle jak IP: *.chello.pl 23.08.07, 22:13 Niestety, budowlanka to nie jest biznes taki jak kazdy inny. Tutaj "taniej kupic, drozej sprzedac" praktycznie zawsze bedzie tragiczne w skutkach. Od 6 lat mam firme budowlana i zajmuje sie wykanczaniem domow, mieszkan oraz rozprowadzaniem instalacji wodkan, elektrycznych, teletechnicznych, etc. etc. I wiecie co? I praktycznie w 100% moge stwierdzic, ze jak inwestor chcial zaoszczedzic na pewnym etapie to potem musi zaplacic 2x tyle, zeby ktos mu poprawil spartolona robote! Ile to ja juz widzialem... W glowie sie nie miesci... Takie rzeczy, ze slepy z pijanym lepiej by zrobili, no ale inwestor sie nie zna, a cwany wykonawca wcisnie mu kit, wezmie kase (oczywiscie mniejsza niz konkurencyjna ale DOBRA firma) i zwinie sie - tyle go widzieli. Ja tani nie jestem, ale robie dobrze. Ceny mam prawie 2x wyzsze niz "rynkowe", a mimo to wolne terminy mam dopiero na poczatku 2009. Aha, bym zapomnial. Bardzo wazna rzecz, to nie dzialac tak jak wiekszosc szefow - czyli wziac od klienta 100 tysiecy po to, aby zarobic 90 - a ekipie zaplacic jakies ochlapy. Podstawa to zatrudniac fachowcow. A fachowiec MUSI WIEDZIEC za co pracuje. Jak zaplacisz mu 10 zl/h to spartaczy robote. U mnie majster (szef 4-5 os. ekipy) ma 35 zl/h i mam do niego 100% zaufania, pracownikom zreszta tez niezle place bo nie zalezy mi na tym zeby oni glodowali a ja bede jezdzil mercedesem.. To nie o to chodzi. No ale ja jestem tzw stara szkola, i dla mnie licza sie inne priorytety :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prov111 Re: Podają cegłę byle jak IP: *.imgw.pl 24.08.07, 08:37 Wczoraj zaznałem szoku gdy na budowie nowego osiedla zobaczyłem scenkę z alternatyw 4: 2 pijanych roboli prowadzących się pod ramię...Oczywiście chciałem podjąc interwencję, ale kierownika budowy już nie było w pracy!!!!!! Pytanie co robić w takiej sytuacji? Mieszkam tuż obok zresztą w domu wybudowaną przez tych samych "fachowców", mam samochód, dziecko, szyby w oknach....czy warto ryzykować?.... Odpowiedz Link Zgłoś