Gość: Squ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.01, 00:00 I jak wam sie podoba? Ja jescze nie widzialem (tylko przez szpare w plocie :)) ale siostra twierdzi ze troszke nie pasuje. Ciekawe jak sie prezentuje w nocy. Pozdrowienia. Squ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hrabia Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Pasuje jak świni dzwonek. Kupię sobie 5 litrów spray''u i młot 5 kilowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FraMauro Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Hrabiuniu, tylko nie rozrabiaj ! Moze to to i niezbyt wydarzone ale licze na to ze w upalne, letnie wieczory woda w polaczeniu z gra swiatel stworzy unikalne zjawisko.Moze wtedy i tobie sie spodoba.?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Drogi Hrabio wpełni Cię popieram. Miasto miało parę mln. złotych na fontannę, a szpital, do którego ja zchorowany człek musiałem chodzić mi zamknęli, bo nie było kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Sprzedawać będę bilety na kąpiele zdrowotne w Zdroju. Miast miasta, ja będę trzepać kasiorkę. Tak więc, jestem za Zdrojem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbol Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Gość portalu: johny napisał(a): > Drogi Hrabio wpełni Cię popieram. Miasto miało parę mln. złotych na fontannę, > a szpital, do którego ja zchorowany człek musiałem chodzić mi zamknęli, bo nie > > było kasy. Kasa była, tylko szpital ją przepieprzył, nikt nie wie na co. Szkoda, że nie na fontannę, bo przynajmniej byłoby widać, na co. Szpitali we Wrocławiu jest dosyć. Jest gdzie chodzić. Nie martw się! Haj!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polisa l Re: Fontanna odslonieta. IP: *.telia.com 24.06.01, 00:00 Prawie identyczna fontanna - podswietlana reflektorami -/w zalozeniu/ znajduje sie w centrum Sztokholmu /tzw."Sergels Torg"/.Od przeszlo dwudziestu lat refletory nie swieca,pomimo licznych reperacji.Widocznie wody z ogniem/elektryka/nie da sie polaczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Gość portalu: johny napisał(a): > Drogi Hrabio wpełni Cię popieram. Miasto miało parę mln. złotych na fontannę, > a szpital, do którego ja zchorowany człek musiałem chodzić mi zamknęli, bo nie > było kasy. Teraz nie musisz do sanatorium jechać, bo masz zdrój na miejcu. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 > Gość portalu: johny napisał(a): > Drogi Hrabio wpełni Cię popieram. Miasto miało parę mln. złotych na fontannę, > a szpital, do którego ja zchorowany człek musiałem chodzić mi zamknęli, bo nie > było kasy. Teraz nie musisz do sanatorium jechać, bo masz zdrój na miejscu. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Nici ze Zdroju. Ktoś w trakcie otwarcia nasikał. Sanepid nie dopuści. No, chyba, że to Ratusza. Sama słodycz zdrojowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKK Re: Fontanna odslonieta. IP: 213.76.92.* 24.06.01, 00:00 Gość portalu: hrabia napisał(a): > Nici ze Zdroju. Ktoś w trakcie otwarcia nasikał. Sanepid nie dopuści. No, > chyba, że to Ratusza. Sama słodycz zdrojowa. Jestem zdania, że na pewno wzbogaci się babcia klozetowa w Spiżu. A to z powodu wlewanego w żołądki piwska i błogiego szemrania wody w pobliżu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dari Najpierw ohydny krasnal, teraz beznadziejna fontanna... :(((( IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.06.01, 00:00 Ciekawe komu w Urzędzie Miasta się pogorszyło..:( A najbardziej mnie wkurza, że poszło na ten szajs z publicznej kasy. wkurzony Dari Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Fontanna odslonieta. IP: 156.24.231.* 25.06.01, 00:00 Gość portalu: hrabia napisał(a): > Pasuje jak świni dzwonek. Kupię sobie 5 litrów spray''''u i młot 5 kilowy. Jeszcze jej wprawdzie nie "opatrzylem", ale jesli Hrabiemu az tak sie nie podoba to pewnie jest niezla... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Fontanna odslonieta. IP: *.gn.ae.wroc.pl 24.06.01, 00:00 Gość portalu: Squ napisał(a): > I jak wam sie podoba? Ja jescze nie widzialem (tylko przez szpare w plocie :)) > ale siostra twierdzi ze troszke nie pasuje. Ciekawe jak sie prezentuje w nocy. > > Pozdrowienia. > Squ Teraz kiedy już ją w końcu odsłonili, można coś o niej powiedzieć. Myślę, że jest OK, zwłaszcza w nocy, kiedy jest podświetlona. W końcu kiedy postawiono piramidę przed Luwrem, też wszyscy pomstowali, a teraz jest symbolem. Poza tym trzeba wziąć pod uwagę, że żyjemy w XXI wieku i głupio by było staiwć jakąś barokową fontannę. Bzdurą jest jednak to, że mają ją rozebrać za niecały rok. Mam nadzieję, że się tak nie stanie, skoro wydaną na nią tyle pieniędzy. Pozdrowienia Miki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00 Moim zdaniem fontanna jest dobra. Nie poraza swoimi rozmiarami ani ksztaltem, wiec nie odciaga uwagi od kamieniczek w Rynku. I zupelnie nie psuje tego jedynego na swiecie klimatu (czego troche sie obawialem). A z pewnoscia jest czyms nowym, estetycznym. Duzo lepszym niz poprzedni dywan z trawy. Zupelnie nie rozumiem tutaj naszego konserwatora zabytkow. Z reszta dlaczego jedna osoba ma decydowac o tak waznej kwestii dla calego Wroclawia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00 wczoraj w czasie ulewy fontanny nie było widać jakaś taka...przejźroczysta i mokra... taka troche ni przypiął ni wypioł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basior Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.01, 00:00 Mnie się też ta fontanna podoba. Mimo, że dookoła wszystko w innym stylu, to w końcu przeciez gdyby nie szło się do przodu, to wszystko było by np. w gotyku !!! A zresztą... przynajmniej nie badziewie... Basior Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: Fontanna odslonieta. IP: *.pl 24.06.01, 00:00 proponuje zburzyć ratusz i postawić jakis szklany bunkier bo to wedle zdrojewskiego krok w przyszłośc- a tak naprawde tożal mi wrocławian to biedni ludzie skoro mają taką włazę , która zamyka szpitale a stawia fontanne nie dośc ze pasuje jak końska dupa do bata to jeszcze na rok posdrofionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelek Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.01, 00:00 A mi sie podoba!!! Moim skromnym zdaniem pasuje do wizerunku Wrocławia, nie psuje klimatu rynku. Łączy w pewnym sensie tradycyjny wygląd rynku z jego niepowtarzalnymi kamieniczkami i resztę miasta, która ( co widać już na ul. Mikołaja a także w całym starym miescie) rozwija się dynamicznie. Połączenie szkła i kamienia. W sumie bardzo subtelne, bez przepychu. Nie tylko nie przeszkadza ale wręcz dodaje charakteru. Zdecydowanie nie rozbierać!!!!! Niech się ten pann końserwator odczepi, albo przynajmniej zapyta wrocławian o zdanie. W końcu to nasze miasto! GAZETO! Może ty zapytasz się o zdanie wrocławian??? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FraMauro Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00 Bylam, widzialam, moje dziecię irokeza sobie na glowce postawilo, zaczerpnąwszy wody ze "Zdroju" i powiem Wam, ze "moze byc".W miare pozytywne konotacje psuje mi mysl natretna o cenie tego hydro-arcydziela(Dwie glowne wygrane w "Milionerach" lub 4x Big Brother !) i pogloski o rozebraniu konstrukcji za rok . Wlasciwie, skad one sie wziely ? Reasumujac : moje odczucia estetyczne nie ida w parze z obywatelsko-patriotyczno-lokalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dekar Re: Fontanna odslonieta. IP: 195.116.106.* 25.06.01, 00:00 Po obejrzeniu tego długo oczekiwanego cuda moje wrażenia są następujące: Urząd Miejski zafundował nam w środku Rynku kilkumetrową, horrendalnie drogą KABINĘ PRYSZNICOWĄ. Nic na to nie poradzę takie mam skojarzenie, jeszcze jak woda zachlapie te szyby... Projekt jest ubogi i mocno zastanawiam się gdzie podziały się te wszystkie miliony z kasy miejskiej. Uważam, że fontanna mogłaby być lepiej zaprojektowana, jednak nie powinno się jej rozbierać. W przeciwnym razie UM znowu wymyśli jakąś miernotę za wielkie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dhl.com 25.06.01, 00:00 tylko dlaczego nie zrobiono czegoś co oddawałoby klimat rynku jego piekno i urok tylko wystawiono kabinę.Nie mam nic przeciwko ale historia pokazała jakie piekne fontanny były na rynku - czemu do tego nie wrócić choćby w małym wymiarze?można by wtedy pogodzić stare z nowym a nie robic mini aquapark w rynku posdrofionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daun Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.01, 00:00 co mowisz? w rynku nigdy nie bylo fonbtanny - a tak apropo, ta nowa mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bresly Re: Fontanna odslonieta./A ja upierdliwie.. IP: 130.225.149.* 25.06.01, 00:00 chce sie zapytac czy OIOM (oddzial intensywnej opieki medycznej) dla dzieci, ktory pare miesiecy temu mial byc uruchomiony a nie byl bo zabraklo 300,000 (cz. 1/7 ceny wodotrysku "Zdroj" ) na koncowy prace. To mialo, qrna, ratowac zycie dzieciom. Jak sie tak dobrze zastanowic to brak slow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BreslY Re: Fontanna odslonieta./A ja upierdliwie.. sie pytam IP: 130.225.149.* 25.06.01, 00:00 Czy ten OIOM zostal uruchomiony, o to sie chce zapytac, bo mnie diabli wzieli razem z gramatyka i logika :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalen Re: Fontanna odslonieta./A ja upierdliwie.. sie pytam IP: 217.96.19.* 25.06.01, 00:00 ale za to masz fontanne, w ratuszu nie widza tych dzieci, ale widza fontanne. nic dziwnego ze na to wydali pieniadze. moim zdaniem to straszne paskudztwo... nie dosc ze nie pasuje to nawet nie jest ladne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doman Re: Fontanna odslonieta. IP: 213.77.92.* 25.06.01, 00:00 Czy fontanna jest ładna czy nie to kwestia gustu. Skandalem jest to, że ma zostać tak szybko rozebrana. No chyba, że jest to pomysł Urzędu Miasta na walkę z bezrobociem, w końcu zarobią na niej ci co budowali i ci ją rozbiorą. W takim razie proponuję rozebrać i potem odbudować ratusz. Przez ten czas urzędnicy mogą urzędować w namiotach rozbitych przy fontannie (w końcu im się podobała). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Fontanna odslonieta. IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.01, 00:00 Homan ! Ta rozbiórka, to jeden wielki pic. To szkaradzieństwo będzie stało tak długo, aż historia "doceni" to. Nie masz racji, że ocena to kwestia gustu. Gust tym miejscu nie ma nic do powiedzenia. To sprawa profesjonalizmu architektów, którzy dopuścili do takiej profanacji pl. Gołębi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Fontanna odslonieta. IP: *.*.*.* 25.06.01, 00:00 hehehe... a gołębie pewnikiem wezmą srogi odwet za to, że im się lebensraum skurczył. w ogóle to wygląda na to, że temat wątku powinien raczej brzmieć "fontanna obnażona" niż "odsłonięta" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.01, 00:00 Ludzie zal mi was. Dogodzenie wam oczywiscie nie wchodzi w gre. To te pasozyty z UM postanowily zniszczyc miasto i powykanczac dzieci w okolicy. Cale szczescie, ze istnieje internetowe kolo ratowania naszego miasta!!! Cale szczesci rowniez, ze stac was tylko na stukanie w klawiature i krytykowanie. Strach mnie oblatuje jak pomysle, ze kilku z was mogloby zajac miejsca w UM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejasz Re: Fontanna odslonieta. IP: *.lo14.wroc.pl 25.06.01, 00:00 Gość portalu: ken napisał(a): >To te pasozyty z UM postanowily zniszczyc miasto i powykanczac dzieci w okolicy. Nie widziałem, żałuję... >Fontanna? Nie widizłaem, nie żałuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BreslY Re: Fontanna odslonieta. IP: *.chem.ou.dk 26.06.01, 00:00 Gość portalu: ken napisał(a): > Ludzie zal mi was. Dogodzenie wam oczywiscie nie wchodzi w gre. To te pasozyty > z UM postanowily zniszczyc miasto i powykanczac dzieci w okolicy. Cale > szczescie, ze istnieje internetowe kolo ratowania naszego miasta!!! Cale > szczesci rowniez, ze stac was tylko na stukanie w klawiature i krytykowanie. > Strach mnie oblatuje jak pomysle, ze kilku z was mogloby zajac miejsca w UM. Ale uruchomili ten OIOM czy nie? A ty masz miejsce w UM? Nerwowiscie som, obywatelu kompostowniku... Szanowny/a pan/i naprawde nie widzi problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d2d Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.01, 00:00 Mi sie fontanna podoba. Jak ja przeniasa n.p. na plac dominikanski, to napewno jacys wandalwe ja rozwala, i ta fontanna straci tylko na jakosci, bo bedzie wyrwanan z kontekstu, i bedzie sztala na jakiejs autostradzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.01, 00:00 Dzieki zdroju za zdroj-wkoncu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafik UWAGA! SZTUCZNIE ZAWYZONE POPARCIE DLA FONTANNY!!! IP: *.kom-net.pl 25.06.01, 00:00 Jakis koles z domeny *.dip.t-dialin.net sztucznie zawyza poparcie dla fontanny. Miedzy 20:27 a 20:35 wyslal 6 wiadomosci na "tak" dla fontanny, za kazdym razem inaczej sie podpisujac. Kolego! Idz sie lepiej ochlodzic w Zdroju - dobrze Ci to zrobi :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: UWAGA! SZTUCZNIE ZAWYZONE POPARCIE DLA FONTANNY!!! IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.01, 00:00 bardzo przepraszam ale mnie to tak wnerwilo ze na tym forum wszyscy tylko w kolko marudza. Moze to jest nasza polska mentalnosc ... polozymy kazdy system obojetnie czy kommunizm, czy kapitalism - tylko wiecej marudzmy a bedziemy prawdziwi polacy .. Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: Fontanna odslonieta. 25.06.01, 00:00 Jest extra, powinna zostać na stałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.01, 00:00 Takie same przed wojna nazywano obszyczyjmurki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Fontanna odslonieta. IP: *.pl 26.06.01, 00:00 Fontannę widziałem i zawiedziony jestem jej projektem.Nie nawiązuje ona w żaden sposób do charakteru starówki.Nie spełnia funkcji przepisanych fontannie. Usytuowanie jej w tym miejscu sprawia,że jest przytłoczona.W moim odczuciu jest to inwestycja nieprzemyślana i bardzo kosztowna .Odbieram to jako pomnik chwały stawiany sobie przez władze miasta. Uważam , że potrzeby miasta są poważniejsze i tam dzisiaj powinny być lokowane publiczne środki finansowe . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKK Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.01, 00:00 Niech kto powie, że przypadek: wchodzę ci ja dziś na Rynek. Z dali słyszę Trojanowska śpiewa. Rozróżniam dawną piosenkę : "podaj cegłę, podaj cegłę, zbudujemy drugi dom ..." . Za chwilę słyszę z ust piosenkarki : "układy, układy, układy ..." Może to jaka prowokacja? Trojanowska na występ przygotowała się porządnie: zapewne powiedziano jej o fontannie, więc założyła wysokie buty. Fontanna osobiście mi się nie podoba. Nijak nie komponuje się z powagą ratusza, otoczeniem kamieniczek, a nawet dobrą próbą stylizacji okolicznych knajpek. Jest surowa, niczego nie przedstawia. Tafle szkła posklejane ze sobą, u góry jakiś wianek. Chlapie "toto" po nogach. Kamień nawiązuje co prawda, ale tylko do bruku. Nie ma duszy. Rozumiem, dlaczego Krasnal był dziś wyjątkowo zadowolony. Jego gęba drwiła, a uśmiech wydał mi się bardziej ironiczny. Pocieszeniem będzie dla mnie fakt, że piramida pod Luwrem też mi się nie podoba. Zgrzyt architektoniczny podobny do Solpolowego przy Świdnickiej. Dla dorabiających: córka moja wrzuciła całe dwa grosze do fontanny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koneser Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.01, 00:00 Jakas taka mala i co ona wlasciwie przedstawia? Fontanna na rynku to dobry pomysl, ale ta z placu Solnego jakos lepiej pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Fontanna odslonieta. IP: *.*.*.* 25.06.01, 00:00 w zestawieniu z nakładami jakie poniosło miasto, ta fontanna to porażka. i o jakiej grze świateł mowa? o kilku kolorowych halogenach na dnie? dzięki zdrojowi zaczynam na nowo rozumieć zwrot "utopić kasę". i jeszcze o luwrze bo przewinął się w postach. podobno do dzisiaj trwają polemiki jak ktoś mógł zezwolić na wystawienie tej piramidy. i mimo, że stoi ona ładny kawałek czasu, budzi cały czas mocne emocje paryżan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.01, 00:00 Moim zdaniem fontanna swuetnie pasuje w rynek, i sie wnerwie, jak ja wywala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Fontanna odslonieta. IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.01, 00:00 Dyskusje paryskie o piramidzie w Centrum Pompidou nie mają odniesienia do szklanego badziewia na pl. Gołębim. Ktoś, o kim można rzec, iż nie ma jakiegokolwiek gustu, chciał nam pozostawić po sobie "pamiątkę". Wrocławscy włodarze nia mają zdolności do trafnych decyzji architektonicznych. Z lenistwa nie potrafią podpatrzeć ( a może nie chcą), jak to się robi w zaprzyjaźnionym Wiesbaden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krem Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.01, 00:00 Co wy macie? mi i moim kolegom fontanna sie bardzo podoba. Wkoncu cos nowego wstawili. I przestanmy z tymi weijskimi wyobrazeniami, ze w stare pasuje tylko stare!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Fontanna odslonieta. IP: *.*.*.* 25.06.01, 00:00 ale chodzi o tą szkalną piramidę wystawioną przed luwrem (która z tego co pamiętam spełnia funkcję bramy głównej). podobieństwo pomiędzy zdrojem i piramidą to kontrowersje związane z łączeniem zupełnie odmiennych stylów architektonicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafik Re: Fontanna odslonieta. IP: *.kom-net.pl 25.06.01, 00:00 Gość portalu: daag napisał(a): > ale chodzi o tą szkalną piramidę wystawioną przed luwrem (która z tego co > pamiętam spełnia funkcję bramy głównej). Paryska szklana piramide przed Luwrem od naszej fontanny odroznia przede wszystkim to, ze piramida przeslania caly widok na Luwr, bo jest mniej wiecej tej samej wysokosci co on i stoi centralnie w "podkowie" jego budynku. Na dodatek poruszaja sie po niej automatyczne myjki co z pewnoscia nie dodaje jej i tak watpliwego uroku. Ale to jeszcze malo: towarzysza jej trzy mniejsze piramidki- corki. Brzydko mowiac: architekci zrobili wielka kupe przed jednym z piekniejszych budynkow Paryza :] Przy okazji: Centrum Popmidou komponowaloby sie chyba tylko z krajobrazem stacji kosmicznej na Marsie. Jestem dosyc tolerancyjny wzgledem nowatorskich koncepcji architektonicznych, ale to juz jest absolutna przesada - w warunkach ziemskich nie pasuje mi to do niczego, nawet na zlomowisko. > podobieństwo pomiędzy zdrojem i > piramidą to kontrowersje związane z łączeniem zupełnie odmiennych stylów > architektonicznych. A tak, zgadzam sie calkowicie. I nie da sie uniknac dyskusji na ten temat, bo starsza architektura na wiele luk, ktore z przyczyn roznych sa wypelniane rzeczami nowymi, zwykle odmiennymi stylowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafik Re: Fontanna odslonieta. IP: *.kom-net.pl 25.06.01, 00:00 Do fontanny mam stosunek ambiwalentny. Wyobrazalem ja sobie znacznie gorzej, wiec jest tu jakies mile rozczarowanie. Moim zdaniem nie zdominowala swoja obecnoscia zabytkowego charakteru Rynku, co wcale nie znaczy, ze mi sie w tym miejscu podoba. Natomiast wole ja niz dawny kawalek murawy zlokalizowany ni w 5 ni w 11 posrodku bruku. Fontanna ogolnie moze byc ale: - jednak nie w Rynku (Swidnicka?) - zdecydowanie nie za taka kasiore Na koniec musze przyznac, ze jej walory estetyczne oceniam o niebo lepiej od paskudnego krasnala :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deniis Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.01, 00:00 Fontanna jest swietna! Mozna odpaczac w rynku. Wkoncu cos dobrego. Mam nadzieje, ze tego nie wyburza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00 Gość portalu: Squ napisał(a): > I jak wam sie podoba? Ja jescze nie widzialem (tylko przez szpare w plocie :)) > ale siostra twierdzi ze troszke nie pasuje. Ciekawe jak sie prezentuje w nocy. > > Pozdrowienia. > Squ a mojej znajomejkuzynkimezaojcadziadkasiostrybrat mowi ze pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: Fontanna odslonieta. IP: 195.205.145.* 26.06.01, 00:00 Jest całkiem niezła. I jak przyjemnie będzie usiąść w pobliżu tryskającego Zdroju:) - tylko niech jeszcze postawią ławeczki! A że nie pasuje? W Rynku praktycznie każda epoka pozostawiła po sobie ślad...... więc, czemu nie może być szklana fontanna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.01, 00:00 Na temat że fontanna nie pasuje do rynku najlepiej wypowiedział się Zdrojewski: " Jak by fszyscy tak uważali to nadal byśmy byli w gotyku" Fontanna jest super !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00 fontanna to naprwdę wspaniały pomnik dla Prezydenta Miasta. W pełni obrazuje oderwanie Prezydenta od rzeczywistych potrzeb mieszkańców Wrocławia. W obliczu wielu problemów jak: drogi (fatalne), komunikacja, zaniedbany Uniwersytet (400 tys na remont), szare osiedla, problemy mieszkaniowe, funduje sie fontannę za 2,5 mln (na niecały rok). Brawo dla dobrego samopoczucia Pana Prezydenta i całego Zarządu Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigi Re: Fontanna odslonieta. IP: 213.76.92.* 26.06.01, 00:00 Wodotrysk "Zdrój" jest spoko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squ Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.01, 00:00 Dzisiaj ja sobie dokladnie, z kilku perspektyw :)) obejrzalem. Do pelni szczescia brakuje mi tylko nocnego wizerunku (w odpowiednim podswietleniu na pewno wyglada lepiej). Moje wrazenie sa mieszane. Przede wszystkim to wykonczenie z kostki brukowej to ogromna pomylka! Fontanna w takim miejscu (i za takie pieniadze) powina miec wszedzie najlepsze marmury. Ta kostka bardzo mi tam nie pasuje. Reszta wrazen OK. Wymiarami i sylwetka doskonale komponuje sie z "prostokatna" fasada ratusza. Nareszcie na pl. Golebim jest cos co w elegancki sposob wypelnia pusta przestrzen i do tego intryguje. Dotychczas zachodni obszar rynku mocno kulal pod tym wzgledem. Ogolnie rzecz biorac naprawde ciesze sie ze fontanna wreszcie powstala i mam nadzieje ze jeszcze dlugo zostanie na swoim miejscu. Pozdrowienia dla wszystkich malkontentow. Squ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Fontanna odslonieta. IP: 213.76.92.* 26.06.01, 00:00 Fontanna jak fontanna. Dużó wody i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaha Re: Czy wy nie macie wiekszych problemów? IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 27.06.01, 00:00 Co Wam da ta jałowa dyskusja? A poza ty, czy Wy nie macie większych problemów niz ta cała fontanna??? Kaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Czy wy nie macie wiekszych problemów? IP: 213.76.88.* 28.06.01, 18:33 To Forum jest po to, zeby dyskutowac. I co Kaha, kolejny gniot Twojego Wodza Ci sie podoba? Ta fontanna jest tak samo gustowna, jak wasy w/w. Za 2 miliony zlotych powinno powstac cos wstrzasajacego! Ale za taka kase nikomu nie chcialo sie nawet pomyslec. Widzialas iluminacje? Zeby cokolwiek zobaczyc- trzeba najpierw wykrecic w Rynku korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Czy wy nie macie wiekszych problemów? IP: *.*.*.* 02.07.01, 15:59 Gość portalu: kaha napisał(a): > Co Wam da ta jałowa dyskusja? A poza ty, czy Wy nie macie większych problemów > niz ta cała fontanna??? > Kaha no oczywista, że mamy większe problemy np. problem z tym, że ktoś bez pomyślunku wydaje nie swoje pieniądze i to w kwotach sześciocyfrowych. pieniądz dobro rzadkie wymaga mądrych wyborów a stojący w rynku zdrój, postawiony za kwotę na jaką powołują się gazety, jest wyborem skandalicznym. inny problem: ktoś już teraz ogłasza zamiar naginania prawa budowlanego. liczy na to, że jeśli postawił coś tymczasowo to dzięki odzewowi społecznemu usankcjonuje swój partykularny wybór. już słyszę argument, że przecież głupotą będzie wyrzucenie w błoto dwóch milionów złotych i do tego koszty rozbiórki i ewentualnie koszty przeniesienia zdroju w inne miejsce. i co oni (przeciwnicy fontanny) dadzą w zamian? ale najpierw powiedzmy kto te pieniądze tak naprawdę utopił w zdroju? zresztą zwolennicy powinni się sprężać. o ile nikomu nie będzie się chciało czyścić szyb to do zimy fontanna straci ten swój blichtr a może nawet zamarznie i zamiast kusić będzie odstraszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktus Re: Fontanna odslonieta. IP: *.kom-net.pl 27.06.01, 23:58 Ale mi przykro! Uwielbiam fontanny, cieszyłam się na nią jak dziecko, zwłaszcza na pomysł połaczenia starego z nowoczesnym co daje czasem świetne efekty np. fontanna w Bazylei. No i wmurowało mnie . TO NIE JEST FONTANNA TYLKO SZCZANIE PO ŚCIANIE !. Pierwsze skojarzenia jakie przyszły mi do głowy to : kabina prysznicowa, "ściana płaczu" w męskim szalecie, korytko, plastik , parawan, podlewanie działki, dla której doszabrowano parę przypadkowych kamieni itp. A przecież fontanna to ma być radość, lekkość, iskrzenie kropel w słońcu, przenikanie się mgły i powietrza, piękno, fascynacja !! Ale mi przykro.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezimien Re: Fontanna odslonieta. IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 28.06.01, 18:14 Za droga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMATO Re: Fontanna odslonieta. IP: 213.25.144.* 28.06.01, 21:41 Różnice zdań, jak to między nami........ Oszałamiająca to ona nie jest ale mnie się podoba i wierzę że większość polubi ją.O jej zamknięciu nie ma mowy. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TUBICZ Tyle dyskusji przecież o to tutaj chodzi,MAMY WREŚCIE FONTNNE W RYNKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.01, 14:17 Fontana w rynku jest i dobrze ,że ludzie o niej dyskutują ,ostatnio jest to ulubiony temat , niemal wszyscy krytykują, przypomnijcie sobie czy ktokolwiek coś mówił o fontanie na pl. solnym ,o ile ja wiem to nie. Czy nie powiniśmy się cieszyć ,że mamy coś w rynku co niemal wszystkich zainteresowało. Moim zdaniem dobrze ,że powstało coś w nowym stylu ,dość a la starocie. A jak ktoś mi sie odwarzy podnieść młotek na tą fontanne to ręce poprzekręcam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Tyle dyskusji przecież o to tutaj chodzi,MAMY WREŚCIE FONTNNE W RY IP: 156.24.231.* 02.07.01, 16:17 Gość portalu: TUBICZ napisał(a): > > Fontana w rynku jest i dobrze ,że ludzie o niej dyskutują ,ostatnio jest to > ulubiony temat , niemal wszyscy krytykują, przypomnijcie sobie czy ktokolwiek c > oś > mówił o fontanie na pl. solnym ,o ile ja wiem to nie. Czy nie powiniśmy się > cieszyć ,że mamy coś w rynku co niemal wszystkich zainteresowało. Moim zdaniem > dobrze ,że powstało coś w nowym stylu ,dość a la starocie. A jak ktoś mi sie > odwarzy podnieść młotek na tą fontanne to ręce poprzekręcam Racja! W ogole z ta fontanna zaczyna byc jak ze "swierszczykiem": najlepiej sie na nia narzeka siedzac sobie w jej chlodzie :) Fontanna pluska az milo, jest nietuzinkowa, ludzie sie do niej garna, wszyscy o niej gadaja, przyjemnie teraz popatrzec na plac Golebi! TUBICZ! Ja bede trzymal zeby Ci sie lepiej krecilo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKK Re: Fontanna czyli rzecz o kosztorysie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.06.01, 23:42 Czy ktoś widział może kosztorys? Zwykle przed podjęciem decyzji, takie rzeczy wykonuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Fontanna odslonieta. IP: 213.76.92.* 02.07.01, 13:44 Panowie (i Panie). O co chodzi z tą fontanną. Dlaczego ją zdejmować? Moim zdaniem wygląda świetnie (można by tylko domyć szyby); do Rynku również pasuje. A poza tym co w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzmach Re: Fontanna odslonieta. IP: *.ib.pwr.wroc.pl 02.07.01, 14:19 Mi fontanna podoba sie ze względu na swój socjologiczny charakter. Może nie jest to jakies wielkie dzielo sztuki, ale lepsza taka niz jakas kopia wagi ktora stala tam kiedys. Z socjologicznego punktu widzenia jest to swietne miejsce integrujące wroclawian, tak jak pregierz czy fredro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sew Re: Fontanna odslonieta. IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 02.07.01, 14:50 jest z lekka być może poniekąd, że tak powiem, trochę, jak by to powiedzieć- mocno średnia. A widzicie już osadzający siękamień między szklanymi taflami fontanny??? Toć jak się nazbiera tego to świństwo będzie bardzo widoczne a służby porządkowe na pewno nie będą co dzień foobnntany czyścić. Jeśli chcieli nowoczesną to mogła być bardziej futurystycznie odjechana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Fontanna odslonieta. IP: 156.24.231.* 02.07.01, 16:24 Gość portalu: sew napisał(a): > jest z lekka być może poniekąd, że tak powiem, trochę, jak by to powiedzieć- > mocno średnia. A widzicie już osadzający siękamień między szklanymi taflami > fontanny??? Toć jak się nazbiera tego to świństwo będzie bardzo widoczne a > służby porządkowe na pewno nie będą co dzień foobnntany czyścić. Jeśli chcieli > nowoczesną to mogła być bardziej futurystycznie odjechana! No wlasnie, jedyne co mnie w niej martwi to koniecznosc mycia szyb, czyli teraz to juz czuje sie w Rynku naprawde jak w domu! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: Fontanna odslonieta. IP: *.dhl.com 02.07.01, 17:35 byłem widziałem - emocje jak na grzybach.blada jak reformy rządowe słabo podświetlona bez jakiegokolwiek kontrastu szczególnie w nocy a ogólnie wygląda jak Żuk którym szklarz do pracy jeżdzi.myślę ze stara fontanna z tego miejsca była bardziej przemyślana tak architektonicznie jak i stylowo posdrofionka bonczydło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: Fontanna odslonieta. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.01, 18:45 W następny weekend przyjeżdza do mnie znajomy Włoch z Rzymu- czyli miasta słynącego z wielkiej ilości róznego typu fontan. Ciekawe jak jemu się spodoba ten nasz "Wrocławski Zdrój"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: Fontanna odslonieta. IP: *.txucom.net 03.07.01, 04:15 Fontanna jest OK.Wrzucilem 2 zlote.Nie ma co porownywac z niczym JEST JAKA JEST .I dobrze.To jest objawem kompleksu przywolywanie Wiesbaden.Co ma piernik do wiatraka?Fontanne widzi oklo 10 000 ludzi dziennie i ma fun,zwlaszcza dzieci i to wystarczy.Nie trzeba nic wiecej.Co jak co ale polskie szklo jest znane i kupowane na calym zachodnim swiecie.Pare eksponatow w najlepszym,najnowoczesniejszym museum Gettiego w Los Angelos to szklo z dolnego Slaska.Jest wiec silny zwiazek ,tylko ludzie niobyci tego nie widza. Na chorych wydano 5 mln $ na nowa plcowke-sztuczna nerka i dobrze.Ilosc pieniedzy na chorych zawsze bedzie za mala. Odpowiedz Link Zgłoś