Dodaj do ulubionych

pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa

14.03.22, 15:22
Może to nadmiernie optymistyczne, ale mam wrażenie, że pomoc Ukraińcom może być szansą na podleczenie/wyleczenie polskiego systemu oświaty/ opieki zdrowotnej. One są teraz napięte na styk, i jeśli dojdzie te 1,5-2 mln nowych klientów, to nie wytrzymają, nie będzie się już dało łatać, udawać, że to działa. Będą konieczne zmiany, doinwestowanie, będą na to pieniądze z Unii. Jest szansa, że ta infrastruktura się poprawi - a potem wojna się skończy, pierwszy okres odbudowy się skończy, Ukraińcy zaczną (przynajmniej znaczna część z nich) wracać do siebie i wtedy tylko od nas będzie zależało, żeby nie pozwolić kolejnemu rządowi zwinąć tych struktur.

Chodzi mi o takie konkrety, jak
- zatrudnienie psychologa w szkole, bo trauma wojenna - wcale potem nie trzeba tego psychologa zwalniać;
- zatrudnienie pomocy nauczycieli ze względu na dzieci ukraińskie - skoro już będą to istniejące stanowiska pracy, to nie ma obowiązku, żeby je zlikwidować, kiedy skończy się konieczność pomocy językowej, mogłyby pomagać uczniom z problemami,
itp., itd.

Jest szansa, żeby ochrona zdrowia i oświata z czystej konieczności nagle się stały priorytetem, żeby miasto musiało zainwestować w psychologa do szkoły, a nie piątą fontannę. A jak już raz się okaże, że tak można, to może ludzie sobie już tego nie dadzą odebrać.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 15:27
      w PL? hahaha

no to nie, nie uda się
    • dyzurny_troll_forum Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 15:32
      asia_i_p napisała:

> Może to nadmiernie optymistyczne, ale mam wrażenie, że pomoc Ukraińcom może być
      > szansą na podleczenie/wyleczenie polskiego systemu oświaty/ opieki zdrowotnej.
      > One są teraz napięte na styk, i jeśli dojdzie te 1,5-2 mln nowych klientów, to
      > nie wytrzymają, nie będzie się już dało łatać, udawać, że to działa. Będą koni
      > eczne zmiany, doinwestowanie, będą na to pieniądze z Unii. Jest szansa, że ta i
      > nfrastruktura się poprawi.

Niesamowite, że ludzie są tak bardzo naiwni. Niby człowiek wie, niby wielki myśliciel i filozof potwierdził słynnymi słowami: "Ludzie są tak głupi, że to działa. Niesamowite!"

A jak będzie naprawdę?

Były dwa lata nie leczenia, bo Covid, teraz będą dwa lata nie leczenia, bo wojna. I uchodźcy.

Za dwa lata będą kolejne dwa lata nie leczenia, bo coś tam. A wy nadal będziecie siedzieli z rozdziawionymi gębami i dalej nie będziecie mieli pojęcia co się dzieje i kto wam to zrobił. I dlaczego...
      • simply_z Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 15:46
        niestety laska jest badzo naiwna, podobnie jak niejaka gama "rozchulaja nam ekonomie".
        • gama2003 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 17:06
          Niejaka gama pyta, gdzie tak pisała.
          Bo jesli chodzi Ci o chęć do pracy, legalnej to tak. Ukraińcy z ktorymi o formalnościach na ten temat rozmawiam chcą pracować
          W przeciwieństwie do oburzonych lokalnycg Karun na zasiłkach, którym do pracy się chodzić nie opłaca i które drogo kosztują podatników.
          I niejaka gama prosi o zejście z niej i zajęcie się czymś pożytecznym.
          • simply_z Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 21:44
            pisałaś, pisałaś
        • kub-ma Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 20:35
          simply_z napisała:

> niestety laska jest badzo naiwna, podobnie jak niejaka gama "rozchulaja nam eko
          > nomie".

O Asi per "laska"? Asia jest zawsze miła, nie zasłużyła na "laska".
          • simply_z Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 21:45
            idź lizać tyłek komu innemu
      • s12345s Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 17:24
        dyzurny_troll_forum napisała:

> Za dwa lata będą kolejne dwa lata nie leczenia, bo coś tam. A wy nadal będziecie siedzieli z rozdziawionymi gębami i dalej nie będziecie mieli pojęcia co się dzieje i kto wam to zrobił. I dlaczego...
        >

No to oświeć nas, kto nam to zrobił i dlaczego?
        • milva24 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 18:49
          Też poproszę o oświecenie. Chyba, że to chodzi o ten spisek bogaczy rządzących światem na skutek którego mamy nic nie mieć i zasuwać za miskę ryżu to to już dziś od kolegi w pracy słyszałam.
        • cegehana Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 20:11
          Oświecam: podmiot odpowiedzialny za organizację lecznictwa, w Polsce to Ministerstwo Zdrowia.
          • milva24 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 20:17
            Ale dyżurnemu trollowi chyba nie o ministerstwo zdrowia chodziło bo to zbyt oczywiste jak sądzę.
            • cegehana Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 20:25
              No nie wiem kto inny może odpowiadać za nie leczenie. Bogacze rzadzacy swiatem to jednak inna liga niż Niedzielski.
              • milva24 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 20:28
                No wiesz, ci bogacze to taki spisek razem zorganizowali, Putin też z nimi, i on tak celowo udaje, że przegrywa bo wojna ma być długa i krwawa i ma społeczeństwa wyniszczyć. Dużo tego jeszcze było, już nie będę powtarzać.
    • lauren6 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 15:46
      W cuda wierzysz. Do klasy mojej córki już przyjęto dzieci ewakuowane z Ukrainy. Nie mówią po polsku. Nie mają asystenta. Posadzono je w wolnych ławkach i notują co nauczyciel pisze na tablicy. Teoria sobie, praktyka nie jest już taka różowa.
      • marzeka11 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:24
        lauren6 napisała:

> W cuda wierzysz. Do klasy mojej córki już przyjęto dzieci ewakuowane z Ukrainy.
        > Nie mówią po polsku. Nie mają asystenta. Posadzono je w wolnych ławkach i notu
        > ją co nauczyciel pisze na tablicy. Teoria sobie, praktyka nie jest już taka róż
        > owa.

Ale to zależy od rejonu kraju. Bo w klasie 7 u koleżanki w zeszłym tygodniu dołączyły 2 12-letnie Ukrainki, dziś trzecia. Dostałam przydział 2 godzin w tygodniu nauki polskiego od postaw dla tych dziewczynek, pierwszą lekcję miałam w piątek.
        • lauren6 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:28
          Może i u nas są lekcje polskiego, nie wiem. Coś przy planie lekcji ostatnio majstrowali. Natomiast zatrudnienie pomocy nauczyciela rozumiem jako zatrudnienie osób mówiących po ukraińsku, które będą wspierać uczniów ukraińskojęzycznych w trakcie lekcji. Czy się mylę?
          • marzeka11 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:37
            Nie, ale to sprawa do zrobienia dopiero, przecież to wszystko, łącznie z liczebnością uchodźców, którym trzeba pomóc, dopiero się zaczęło. Nie jest możliwa tak na wejście znaleźć do każdej szkoły takie nauczyciela. Dobrze, że są chociaż przyznawane godziny do nauki polskiego w szkole. W moim mieście prezydent miasta dla dorosłych Ukraińców zrobił w niedziele na 15.00, a w czwartki dla dzieci/młodzież- i to wszystko w miejskim domu kultury.
            • slonko1335 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:42
              Wiesz laski nie robia bo dodatkowe godziny należały się dzieciom z zagranicy już wcześniej tyle że zorganizowanie ich dla pojedynczych czy kilkunastu sztuk jest jakby czymś innym niż zorganizowanie ich dla kilkuset osób...
          • daniela34 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:38
            Tak, Lauren, ale to dopiero tak naprawdę od dziś można. Bo w weekend opublikowali ustawę na to zezwalającą w dz.ust.
          • lily_evans011 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 22:21
            Lauren, a gdzie znajdziesz z dnia na dzień tyle osób mówiących po ukraińsku i chcących zatrudnić się w szkole? Jeśli to będą tutejsi Ukraińcy mówiący biegle po polsku i bez kwalifikacji nauczycielskich, to szczerze doradzałabym im pozostanie we własnej pracy, nawet w sklepach z płazem czy owadem. Nauczyciel bez uprawnień zarabia jakieś potworne grosze.
      • skumbrie Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:30
        Tu akurat szkoła nawala, wystarczy rodzicom przygotować wniosek o dodatkowe lekcje polskiego do podpisu.
    • mia_mia Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 15:49
      Psychologa zatrudni się w ramach redukcji środków na PPP, nauczyciel wspomagający będzie zatrudniony kosztem czegoś, choćby zajęć dodatkowych. Większość polskich samorządów teraz to się martwi czym zapłacić za oświetlenie ulic i ogrzanie budynków, a nie fontanny.
      W sprawie Służby zdrowia to nie jestem pewna czy Ci chodzi o finansowanie w ramach NFZ czy inwestycje w ramach samorządów, jeśli chodzi o to pierwsze to przecież nie będzie wiele dodatkowych środków, więc solidarnie poniesiemy konsekwencje (przy czym tu widzę pole do popisu dla świata, bo u nas nie tylko brak pieniędzy, ale też lekarzy), przyjmujemy np. dzieci z nowotworami, one, wraz z rodzicami powinny jechać dalej, tam dostaną lepszą pomoc, a u nas odblokują się środki na wyrostki. Tylko jacyś debile wojują z tymi, którzy mogą pomóc🤬
    • leni6 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 15:53
      Niestety ale nie wierzę. W Polsce zarówno edukacja jak i służba zdrowia jest w tak dramatycznym stanie że wyjście z tego to lata pracy i ogromny koszt, dopóki PIS rządzi, nie spodziewam się w tych obszarach żadnej poprawy.
    • klaramara33 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 15:53
      Pokrętna logika ale jest sens. Oby się poprawiło w tym kraju pod względem edukacji, widzę jak mój syn z niektórych lekcji mało wynosi, a naprawdę bystry chłopak, szybko umie się uczyć, i to nie tylko moja opinia. Na badaniach wyszedł na geniusza w poradni.
      • droch Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 15:55
        Tak, tak, w systemie będzie jeszcze mniej pieniędzy na pacjenta, jeszcze mniej lekarzy na pacjenta, ale pacjentom poprawi się. Acha, to ma sens.
    • geez_louise Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 15:53
      Na razie mam przykład ze swojego podwórka - Ukraińców do pracy nie wezmą, bo nie. Mimo ogromnych braków kadrowych. Mimo tego, że przed wojną zatrudniali obywateli Ukrainy. Nie bo nie, nawet do sprzątania i magazynu.
      • vivi86 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:28
        Czemu?
        • geez_louise Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:33
          Bo nie! „Obecnie nie poszukujemy nikogo na to stanowisko”.
          • vivi86 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:36
            Ale wcześniej przyjmowali. Co się ich zdaniem zmieniło?
            • araceli Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:39
              Brak kasy zapewne.
            • geez_louise Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:52
              Bo to zakłamani kombinatorzy.

Ukraina potrzebuje specjalistycznego sprzętu medycznego, opatrunków i leków? Moja firma może to kupić hurtowo i wysłać? Ale po co to ma robić, skoro można tez ogłosić na fb, że pracownicy mają przynosić ubrania i żywność, to będzie dar od placówki medycznej.
              • lily_evans011 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 22:24
                He he. Na forum branżowym biuro tłumaczeń rekrutowało tłumaczy wolontariuszy za friko do tłumaczen PL-UA-RU. Facet bardzo się zdziwił, że nikt nie chce dla niego za darmoszkę robić, a przerób jest teraz ogromny. W końcu tłumaczka mu wygarnęła, że woli od czasu do czasu zrobić coś dla organizacji pomocowej, a nie budować prestiż jego firmy świadcząc tak naprawdę jemu usługi za free.
                Cwaniaczenie wszędzie.
    • alicia033 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:19
      za pissu?
      Zapomnij.
      • mia_mia Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:33
        W tym całym poruszeniu, zrywie narodowym zaczyna nam umykać, że obecna władza to taka mocno prokremlowska była/ jest(?). Deklaracje sobie, fakty sobie, a i teraz pomoc Ukraińcom jest ze strony ludzi, a nie rządu.
      • jednoraz0w0 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 17:12
        jest też szansa, że skończy się „za pissu”. Propaganda propagandą, ale przecież uchodźców pod dach przyjmują ludzie z obu stron i jedni i drudzy widzą, jak się ma to, co mówi rząd do rzeczywistości.Tyle, ze jedni nie mieli co do tego złudzeń, innym mogą właśnie opaść kwiaty.
        • milva24 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 18:51
          Sądząc po wypowiedziach np. arweny nic się nie zmieniło.
          • jednoraz0w0 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 19:03
            miejmy nadzieję, że nie jest reprezentatywna. Inna sprawa, że jeśli pissiory zostaną pokonani przez po (które nie chce rządzić) lub konfę (która chce rządzić), to akurat w sprawie służby zdrowia czy edukacji się nic nie zmieni, bo to przecież socjalizm i zuo a jak masz problem to zmień prace i weź kredyt.
            • milva24 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 19:49
              No właśnie dla mnie też brak opcji na opozycji, bo na PiS nie zagłosuję, na konfę nigdy w życiu, Hołownia odpada bo to człowiek kościoła, lewica się dla mnie dawno skompromitowała, jak nic mi tylko PSL zostaje...
    • skumbrie Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:28
      Niestety, to utopia.
      Co więcej, polskie siłaczki rzucą się na pomoc za darmo, więc organy prowadzące nie będą widzialy powodu, żeby zatrudniać kogokolwiek.
      I chciałabym się mylić.
    • slonko1335 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:31
      Nie ma takiej szansy. Nie ma narzędzi systemowych, większość spraw uchodzczych ogarniaja wolontariusze którzy są na skraju. Służba zdrowia i oświata zostaną dociazone tylko bardziej. Czeka nas katastrofa humanitarnA a nie szansa na jakaś poprawę. Tak od ponad dwóch tygodni siedzę w tym pierdolniku i widzę że ciągnie do dna.
    • klaviatoorka1 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:31
      asiu, ale zdajesz sobie sprawę, że tych psychologów nauczycieli wspomagających ( nie wspominając już o lekarzach i innych pracownikach ochrony zdrowia) się nie rozmnoży przez pączkowanie?
      Już teraz ich brakuje ( za proponowane stawki to mniej obciążająca a lepiej płatna praca jest w lidlu).
      Zdaję sobie sprawę, że rozwiązaniem mogłoby być zatrudnienie ludzi z Ukrainy, ale oni sami teraz wymagają wsparcia, zanim ogarną kwestie bytowe i swoje ucieczkow-wojenne traumy
      nie, nie będzie lepiej, skąd ten optymizm
    • starczy_tego Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:32
      To niemożliwe, nie w kraju rządzonym przez bandę złodziei pisowskich. Będą klasy 40-osobowe a do lekarza specjalisty termin nie za rok jak teraz ale za 3 lata uncertain
    • asfiksja Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:44
      >Może to nadmiernie optymistyczne
      Tak.
    • afro.ninja Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 16:45
      Jesteś zbyt optymistyczna. Ja widzę miliony z unii, które po prostu się rozmyją. Dzieci w placowkach będzie duzo za dużo, zwłaszcza w dużych miastach. Z ochrona zdrowia bedzie jeszcze gorzej. A prywatna podrożeje. I tu juz nie chodzi o nadmiar ludzi, ale kryzys, wojna, inflacja.
      W sumie Polsce, potrzebni sa mlodzi ludzie i dzieci, bo jesteśmy narodem na wymarciu. Ale jeśli chodzi o aktualną sytuację, nie będzie za wesoło.
    • jasnozielona_roslinka Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 17:17
      Ech... raczej będą 29 osobowe klasy w I-III. Nie brałam na poważnie posłania dziecka do prywatnej szkoły, zobaczę jak się rozwinie sytuacja za rok, ale nie wyobrażam sobie przedszkolaka z 12 osobowej grupy przedszkolnej wysłać do przepełnionej klasy.
      Jak do tej pory nie było etatów dla psychologów to jakoś wątpię żeby teraz się pojawiły. Też nie wiem jak z kwestiami nostryfikacji dyplomów (chyba nie potrzeba) i na ile psychologowie szkolni z Ukrainy orientują się w naszym systemie i będą w stanie pomagać.
      To się wszystko okaże i trzeba czekać, szczęśliwie moje dziecko ma jeszcze rok do pójścia do szkoły.
    • paniusiapobuleczki Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 17:28
      A ja uważam, że to jest szansa na porządne wypracowanie procedur adaptacyjnych dla dzieci np powracających z zagranicy. Obecnie na poziomie liceum uczniowie kierowani są np do klas dwujęzycznych bo wg. pań i panów z kuratorium "tam uczą po angielsku i przyjmują uczniów z zagranicy". Niestety do liceów przyjmuje się na podstawie liczby punktów więc przyjęcie ucznia, który kształcił się całe życie w innym systemie to w sumie dobra wola dyrektora. Poza tym tacy uczniowie nie mają żadnych ulg jeśli chodzi o naukę podstawy programowej. Rodzice mają pretensje do konkretnej szkoły, że nie pomaga bo w pkeju pomagają i mają specjalne programy. No my też mamy, ale to wszystko jest niewystarczające. Tak więc mam nadzieję, że o ile Putin w nas nie pierdutnie, cała ta sytuacja będzie momentem zwrotnym. Mam też nadzieję, że wielu tych Ukraińców u nas zostanie i staniemy się społeczeństwiem mniej homogenicznym.
      PS Może i jestem naiwna, nasz rząd uważam za wyjątkowych cymbałów, ale wolę mieć nadzieję niż narzekać na tłok w szkołach (NB w liceach w tym roku i przyszłym będzie armagedon ze względu na sześcio i siedmiolatki z łączonych roczników, więc burdelu doświadczę na własnej skórze).
    • runny.babbit Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 18:42
      Tak, to tak zadziała jak zadziałało na przykład w stomatologii, którą państwo koncertowo olało, a ludzie płaczą i płacą prywatnie. Ktoś kiedykolwiek protestował? Nawet na forum już czytałam opinie, że co tam klasy 35 plus, za komuny takie były to i teraz mogą być. PiS dostał znów cudowny prezent od losu i piękną wymówkę. W Polsce się nie protestuje, co bystrzejsi dają dyla zagranicę, a reszta po prostu trwa, przystosowując się do pogarszających się warunków.
      • madami Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 19:43
        Przed wprowadzeniem Polskiego Ładu też nikt nie prostestował
    • madami Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 18:54
      Nie, nie będzie żadnych zmian w ochronie zdrowia, nikomu nie zależy na reformie, PIS owszem - sięgnął do naszych kieszeni wprowadzając podatek zdrowotny 9% ale nie wpłynie to na poprawę jakości ani dostępności świadczeń, najwyżej najlepiej zarabiający lekarze będą zarabiać jeszcze lepiej.
    • daisy Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 19:00
      Byłoby pięknie, ale obawiam się, że zwolnić i zlikwidować PiS może każdego i cokolwiek, a dowolną kasę rozpirzyć w pięć minut. Tylko potrzymajmy im piwo.
      Biorę udział w pewnym projekcie edukacyjnym dla uchodźców, organizowanym przez uczelnię, i wszystko to wolontariat ("oczywiście") - świetnie, tylko że długo takich projektów nie da się prowadzić. Ale sukcesy rząd sobie zlicza.
    • kozica111 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 19:52
      Sporo pielegniarek dotarło i dobrze.Mają małe dzieci - bo w innych ololicznosciach ksiazeczka wojskowa i nie wyjechałyby.Mam nadzieję że znajdą fajna pracę i się usamodzielnią.
      Duzo też nauczycielek i przedszkolanek, może nie zasila szkół ale przedszkola na pewno i super.
      • mnnm Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 20:24
        kozica111 napisała:

> Sporo pielegniarek dotarło i dobrze.Mają małe dzieci - bo w innych ololicznosci
        > ach ksiazeczka wojskowa i nie wyjechałyby.Mam nadzieję że znajdą fajna pracę i
        > się usamodzielnią.
        > Duzo też nauczycielek i przedszkolanek, może nie zasila szkół ale przedszkola n
        > a pewno i super.
        Nie zasilą również przedszkoli, bo nie znają języka.
        • cegehana Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 20:30
          Mogą zasilić klasy ukrainskojezyczne.
        • alicia033 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 22:43
          mnnm napisał(a):

> Nie zasilą również przedszkoli, bo nie znają języka.

Nie chcę pozbawiać cię złudzeń ale przed wybuchem wojny brak znajomości języka lokalnego u dziecka nie był żadną przeszkodą do tego, żeby dziecko chodziło do przedszkola.
          Mam w rodzinie krewnych, prowadzących przedszkola prywatne i już od lat ok. 1/5 dzieci to byli mali sąsiedzi zza wschodniej granicy, w większości bez żadnej znajomości języka polskiego. Tym bardziej ten brak nie będzie przeszkodą teraz.
    • malia Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 19:52
      Z pewnością tak nie będzie. Jak w szkole jest pedagog, to będzie to ogarniał w ramach etatu, a jak dostanie ze 3 dodatkowe godziny, to potem mu zabiorą, to samo z nauczycielami wspomagającymi.
      A co do opieki zdrowotnej, która ma się poprawić dzięki dodatkowym pacjentom, to HA, HA i jeszcze raz HA
      • bistian Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 20:19
        malia napisała:

> Z pewnością tak nie będzie. Jak w szkole jest pedagog, to będzie to ogarniał w
        > ramach etatu, a jak dostanie ze 3 dodatkowe godziny, to potem mu zabiorą, to sa
        > mo z nauczycielami wspomagającymi.
        > A co do opieki zdrowotnej, która ma się poprawić dzięki dodatkowym pacjentom, t
        > o HA, HA i jeszcze raz HA

Tak jest, jak piszesz. Fajne są te rozmowy, ludzi którzy marzą, że mogło by być lepiej, nie patrząc na fakty.
        Struktura uchodźców jest fatalna dla budżetu. To nie są pełne rodziny z mężczyznami, do obecnych trzeba będzie dołożyć, bo samotna matka nie zarobi na dwójkę dzieci i seniora, a często tak jest. U nas nawet trudno jest się utrzymać w pojedynkę, mając jedną przeciętną pensję.
        Poza tym, pieniądze są drukowane na potęgę, więc wszyscy za to zapłacimy, czy chcemy, czy nie. Nie będzie ekstra pieniędzy z pomocy, jakieś będą, ale raczej większość będzie kierowane do Ukraińców tam na miejscu.

Cienko będzie, ale nie mamy żadnego wyboru, trzeba pomóc.
        • simply_z Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 21:46
          z twojej emeryturki?
    • rb_111222333 Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 20:16
      Nie wierzę. Do osób pracujących w edukacji - czy coś zostało zmienione z powodu przyjęcia uchodźców? Bo ja słyszałam tylko, że dzieci z Ukrainy mają być przyjmowane ponad limit.
      • paniusiapobuleczki Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 21:31
        W pierwszej wersji specustawy było o tworzeniu oddziałów miedzynarodowych przy szkołach bez zgody ministerstwa ale nie przeszło.
    • ga-ti Re: pomoc Ukraińcom, zasoby, szansa 14.03.22, 22:42
      Oj Asiu, Asiu, raczej tak się nie stanie uncertain
      W szkole moich dzieci o dodatkowym psychologu cisza totalna, nauczycieli ukraińskich też jak na razie nie zatrudniają, ogłoszeń brak, podobnie z nauczycielami język polskiego dla Ukraińców, cisza, a dzieci przyjęli prawie setkę.
      Obym się myliła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka