Dodaj do ulubionych

TRÓJKĄT BERMUDZKI

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.01, 12:29
Co myślicie wrocławianie o tej dzielnicy???
Obserwuj wątek
    • Gość: Wrocraf Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.proxy.aol.com 04.07.01, 04:08
      Tu sie urodzilem ,tu sie wychowalem wiec zawsze bede wspominal Trojkat bardzo
      dobrze.Ze swoimi wszystkimi wadami ta dzielnica ma charakter.Szkoda ze nic sie
      nie robi aby ja uratowac.Jeszcze pare lat ichyba juz nic nie pomoze.Poki co
      idzcie zobaczyc np. Miernicza -krolowa secesyjnych ulic.
      Pozdrowienia
      • Gość: Roberto Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 08:53
        Mam nadzieję, ze wkrótce ta dzielnica odzyska swój blask i przedwojenną
        wspaniałość (po rewitalizacji całej dzielnicy, która ma nastąpić wkrótce w
        kilku etapach).
        Pozdro !
        • Gość: cdx Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.07.01, 14:59
          Gość portalu: Roberto napisał(a):

> Mam nadzieję, ze wkrótce ta dzielnica odzyska swój blask i przedwojenną
          > wspaniałość (po rewitalizacji całej dzielnicy, która ma nastąpić wkrótce w
          > kilku etapach).
          Też mam nadzieję. Na razie jednak więcej się tam wyburza niż rewitalizuje.
    • Gość: daag Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.*.*.* 04.07.01, 09:07
      w kwestii społecznej: cóż, dawne strachy chyba się zestarzały, powiedziałbym,
      że obecnie jest wiele bardziej niebezpiecznych dzielnic niż trójkąt.
      w kwestii estetycznej: naprawdę piękna zabudowa. problem w tym, że niszczeje.
      szkoda, że nie ma szans żeby przywrócić dzielnicy jej urodę.
    • Gość: and Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: 167.103.168.* 04.07.01, 11:17
      Urodziłem się w samym sercu Trójkąta-na "filmowej" :)
      ul. Łukasińskiego. To jest meijsce, które ma swoją
      atmosefre i charakter. Jestem pewien że po planowanej,
      kompleksowej "reanimacji" budynków odzyska dawną
      swietnośc. Trochę szkoda wtedy będize tych plomb z lat
      80, które niestety nei bardzo pasują do unikalnego
      charakteru zabudowy.
      • Gość: Roberto Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 22:25
        Gość portalu: and napisał(a):

> Urodziłem się w samym sercu Trójkąta-na "filmowej" :)
        > ul. Łukasińskiego. To jest meijsce, które ma swoją
        > atmosefre i charakter. Jestem pewien że po planowanej,
        > kompleksowej "reanimacji" budynków odzyska dawną
        > swietnośc. Trochę szkoda wtedy będize tych plomb z lat
        > 80, które niestety nei bardzo pasują do unikalnego
        > charakteru zabudowy.

Myślę, że po zakończeniu rewitalizacji tej dzielnicy (za kilkanaście lat), wielu
        starych i stałych mieszkańców nie pozna swojej dzielnicy...
    • tirsa Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI 05.07.01, 23:43
      Jeżeli mi TBS nie nawali, to będę mieszkać w Trójkacie już za rok...
      hurrrraaa :-))))))
      • Gość: Roberto Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.01, 00:54
        tirsa napisał(a):

> Jeżeli mi TBS nie nawali, to będę mieszkać w Trójkacie już za rok...
        > hurrrraaa :-))))))

W którym budynku Tirsa ???
        W tym na ul Szybkiej - boczna od Trauguta, czy w tym u zbiegu Kościuszki i Komuny
        OParyskiej, a może jeszcze gdzie indziej?
        Pzdr !
        • tirsa Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI 06.07.01, 01:00
          W tym co go mieli zacząć budować miesiąc temu i ciągle nie mogą zacząć :-(...
          na Świstackiego :-))
          • Gość: Roberto Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 01:28
            tirsa napisał(a):

> W tym co go mieli zacząć budować miesiąc temu i ciągle nie mogą zacząć :-(...
            > na Świstackiego :-))

Jeżeli masz na myśli ten nowy budynek, który ma powstać po przeciwnej stronie do
            liceum, to budowa tej plomby ma ruszyć za jakieś 2 miesiace (jak nie będzie jakiś
            problemów)...
            pozdr !
            • Gość: Tirsa Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.01, 23:59
              No niestety... na to, żeby zaczęli za dwa miesiące szanse niewielkie :-((...
              brak kredytu na budowę... może zaczną późną jesienią, jeśli nie zimą :-(
              A ja biedna, bezdomna... czekam... ;-)
          • Gość: MKK Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.01, 14:58
            TBS na Świstackiego to kolejna inwestycja instytucji pod nazwą TBS. Przetarg
            ogłoszono. Z uwagi na mocną konkurencję winner przetargu obniży tak mocno
            ceny, że musi to zachwiać jakością.
            Podobnie było z Poleską.
            Czy masz Tirso już umowę podpisaną? Czy ktoś Ci funduje mieszkanie właśnie w
            tej okolicy?
            Życzę wszystkiego najlepszego.
            • Gość: Tirsa Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.01, 20:03
              Gość portalu: MKK napisała:

Czy masz Tirso już umowę podpisaną? Czy ktoś Ci funduje mieszkanie właśnie w tej
              okolicy?
              Życzę wszystkiego najlepszego.

Złożyłam wniosek, umowy nie chciano ze mną podpisać, właśnie dlatego, że nie
              dostali jeszcze kredytu i nie wiadomo kiedy zaczną budowę.
              Pierwszą wpłatę - 25% wartości mieszkania wpłacają moi rodzice i wielkie dzięki
              im za to :-)) Resztę będę spałacać w czynszu... chyba więc będę musiała pożegnać
              się z budżetówką ;-)))

Mam za to już plan mojej kawalerki :-)... ma śliczny pięciometrowy balkon :-))))
              zacznę hodować kwiatki i kupię sobie kota :-))
              Tylko kiedy??? ech :-))

• Gość: Kub Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.07.01, 20:29
      Gość portalu: TB napisał(a):

> Co myślicie wrocławianie o tej dzielnicy???

Ja bardzo często wracam piechotą przez trójkąt o 3 czy 4 w nocy i jest tam
      naprawde bezpiecznie i sympatycznie! Atmosferka super, polecam!

• Gość: rwt Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.01, 14:14
      ja także jak kilku Forumowiczów wychowałem się "na Trójkącie" mam do dzisiaj
      mieszkanie przy ul Świstackiego. Niestety nie mogę w nim mieszkać od czasu
      powodzi bo nasze ukochane władze wykwaterowały mieszkańców z parteru i
      postanowiły, że sprawę tj, wilgoć, pleśń i grzyb załatwią nowi nabywcy tych
      lokali przemianowanych z mieszkalnych na użytkowe. Tyle, że oprócz jednego
      małego sklepiku (od paru miesięcy) nie ma chętnych, a grzyb dotarł w tym czasie
      do ostatniego piętra. ja jestem w komfortowej sytuacji bo nie muszę tam
      mieszkać ale żal mi sąsiadów - znamy się od dziecka. Sprawa oparła sie o
      SanEpid, prezydenta i czort jeszcze wie o kogo. Zamierzam ruszyć tą sprawę
      ostro bo szkoda ludzi i budynków. Może pomożecie? Mam ekspertyzę przeprowadzoną
      w 1998 przez Wojewódzkiego Inspektora SanEpidu, w której stwierdza, że tam nie
      wolno mieszkać ze względu na zagrożenie zdrowia oraz, że nie remontowanie
      budynku spowoduje nieodwracalne szkody w strukturze buynku.
    • Gość: Jarosz Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: 195.116.104.* 09.07.01, 14:16
      A Lech Janerka śpiewał w pierwszej połowie lat 80. "Strzeż się tych miejsc"...
      ;-)))))))))))))))))
      • Gość: Roberto Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 18:54
        Gość portalu: Jarosz napisał(a):

> A Lech Janerka śpiewał w pierwszej połowie lat 80. "Strzeż się tych miejsc"...
        > ;-)))))))))))))))))

Jak mówi mój znajomy z czasów studiów na Uniwerku, który mieszka na trójkącie już
        36 lat, "TRÓJKĄT" naprawde da się lubić i jest w nim coś magicznego...
        Czy Wy-byli i obecni mieszkańcy "trójkąta" czujecie podobną "magię" tego miejsca?
    • Gość: BreslY Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.chem.ou.dk 09.07.01, 19:07
      Nooo, podobno ulica Chudoby chodzic jest naprawde niezdrowo.
      Ale ja nie o tym chcialem. Slyszalem kiedys jakas historie o Trojkacie, jak dwa klany walczyly ze soba a zaczelo
      sie od tego ze Dziadek sprzedal mieszkanie, a potem stwierdzil ze pod podloga schowal zlote ruble, a ich tam nie
      bylo, wiec Dziadek stwierdzil ze zostal okradziony i sie zaczelo. Ktos slyszal cos wiecej o tym?
      Pozdr.
    • Gość: karbol Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 22:50

> Co myślicie wrocławianie o tej dzielnicy???

Myślimy, że pytając o dzielnicę, myślisz o ludziach, ją zamieszkujących. To
      trudne pytanie. Powszechny we Wrocławiu pogląd brzmi: menele, bandyci, złodzieje,
      coś tam jeszcze. Złodzieje, bandyci, menele są we wszystkich dzielnicach.
      Dzielnica jest bardzo ładna architektonicznie, a pomimo wieloletniego
      zamieszkiwania we Wrocławiu, spacerowania w Trójkacie, nikt mi tam nie dał w
      pysk, ani nie obrobił z portfela. Takie jest moje zdanie o Trójkącie

• Gość: Wrocraf Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.proxy.aol.com 09.07.01, 23:42
        Poniewaz jestem z Trojkata moje wypowiedzi sa bardzo
        subiektywne.Tego Trojkata w ktorym ja mieszkalem juz
        nie ma , bo nie ma tych ludzi.Wyjechali ,odeszli z
        tego swiata , siedza w wiezieniach :)
        Jest jeszcze otoczenie , ktore powoli sie zmienia.
        Nawet budynki zmieniaja swe przeznaczenie.Np. moja
        szkola podst.17 to obecnie LO13,na Hauke-Bossaka.
        Domy moich kumpli albo sie rozpadly albo chyla ku
        upadkowi.Znikaja dawne sklepy , ze sklepow z mojego
        dziecinstwa zostal chyba tylko fotograf na Mierniczej.
        Tak ze ten Trojkat to juz cos innego.Czy bedzie mial
        Jakas "atmosfere"? To juz zalezy od mieszkancow.
        Pozdrowienia
    • Gość: Berserk Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 08:01
      Dla mnie, zupelnego lajkonika w sprawach Trojkata, ta dzielnica jest przede
      wszystkim swiadectwem niegospodarnosci Polakow. Malo kto wie, ze przed wojna
      byla to najbardziej reprezentatywna dzielnica Wroclawia, moze poza dzielnicami
      willowymi na Krzykach i Zalesiu. Mieszkala tu sama smietanka: urzednicy,
      naukowcy, kupcy itd. Dlatego wlasnie wiekszosc budynkow tam to artystyczne
      cudenka. Podoba sie Wam pewien budynek, schowany od strony drog przelotowych,
      na ktorym elewacje jednej ze scian na polowe gdzies wysokosci zajmuje wizerunek
      wytwornej damy. Wiecie, jak sie z tego pieknego miejsca zrobila melina? TA
      dzielnica byla stosunkowo wolna od zniszczen po bombardowaniu, do tego Niemcy
      nie zdazyli jej spalic, dlatego tez, kiedy tuz po wojnie wypedzono cala
      niemiecka inteligencje, byly to jedne z nielicznych miejsc od razu zdatnych do
      zamieszkania. Wprowadzili sie tu pierwsi lepsi, z calym poszanowanie dla
      Waszych przodkow, i zrobili borute przez te kilkadziesiat lat. Po prostu nie
      dorastali do miejsca, w ktorym mieszkali.
      • Gość: daag Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.*.*.* 10.07.01, 14:46
        Gość portalu: Berserk napisał(a):

> Dla mnie, zupelnego lajkonika w sprawach Trojkata, ta dzielnica jest przede
        > wszystkim swiadectwem niegospodarnosci Polakow. Malo kto wie, ze przed wojna
        > byla to najbardziej reprezentatywna dzielnica Wroclawia, moze poza dzielnicami
        > willowymi na Krzykach i Zalesiu. Mieszkala tu sama smietanka: urzednicy,
        > naukowcy, kupcy itd. Dlatego wlasnie wiekszosc budynkow tam to artystyczne
        > cudenka. Podoba sie Wam pewien budynek, schowany od strony drog przelotowych,
        > na ktorym elewacje jednej ze scian na polowe gdzies wysokosci zajmuje wizerunek
        >
        > wytwornej damy. Wiecie, jak sie z tego pieknego miejsca zrobila melina? TA
        > dzielnica byla stosunkowo wolna od zniszczen po bombardowaniu, do tego Niemcy
        > nie zdazyli jej spalic, dlatego tez, kiedy tuz po wojnie wypedzono cala
        > niemiecka inteligencje, byly to jedne z nielicznych miejsc od razu zdatnych do
        > zamieszkania. Wprowadzili sie tu pierwsi lepsi, z calym poszanowanie dla
        > Waszych przodkow, i zrobili borute przez te kilkadziesiat lat. Po prostu nie
        > dorastali do miejsca, w ktorym mieszkali.

no to się zdecyduj czy mieszkała tu śmietanka czy dzielnica była reprezentatywna,
        bo to trochę inne pojęcia. faktem jest, że dzielnica jest zniszczona. nie
        zaprzeczam. ale do ciężkiego kalibra, do kogo możemy mieć pretensję o to? czy
        należy potępiać mieszkańców za to, że nie było ich stać na to, aby utrzymać całą
        dzielnicę w dobrej formie? zaprosiłbym cię do siebie do domu. wewnątrz mieszkania
        (którego właścicielem i tak jest miasto) tynki się nie obsypują, znajdziesz też
        ślady kolejnych inwestycji i unowocześnień. ale nie stać mnie aby razem z
        sąsiadami remontować całą kamienicę i jej elewacje! na dzień dzisiejszy chyba
        tylko banki i ambasady są w stanie przywrócić świetność takim budynkom. czy
        zresztą sądzisz, że ludzie tu mieszkający z premedytacją obtłukują młotkami na
        wysokości kilku metrów wszystkie sztuczki architektoniczne sprzed 100 lat? może i
        szkoda, że nie mieszkają tu sami naukowcy, lekarze, kupcy i urzędnicy ale nie
        sądzę, że ich obecność tu mogła wpłynąć na zmniejszenie stopnia degradacji tej
        fantastycznie zabudowanej dzielnicy. zresztą nie zapominaj, że w pionierach-
        awanturnikach siła. to oni zbudowali najpotężniejsze gospodarczo państwo świata.
        i może gdyby nie oni mielibyśmy tu wielką płytę albo inne straszydło czasów
        nowożytnich?
        a budynek z damą to pewnie ten z ulicy łukasińskiego? też piękny.
        • Gość: Berserk Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 17:33
          Nie bardzo kumam, dlaczego sa to rozne pojecia. Wytlumacz mi to, nie robie Cie
          w balona, na prawde nie wiem. Oczywiscie, ze nie winie Ciebie i Twoich
          sasiadow, po prostu jest mi przykro, ze to co kiedys bylo duma Wroclawia,
          budowana i ugruntowywana przez wiele lat, nagle dostaje sie w przypadkowe rece.
          Nie zaprzeczysz chyba, ze jest to lub byla melina. Menele moga tam mieszkac, bo
          sa tanie mieszkania, bo w meliniarskiej dzielnicy. Kazdego nie-menela
          ewentualnego nabywce (z duza kasa) z pewnoscia to odpycha. A przeciez kiedys to
          byly luksusowe apartamenty! Nie powiesz mi chyba, ze owa dame robiono po to, by
          jakis kloszard sie pod nia odlewal. Moze przesadzam, nie mieszkaja tam sami
          zule, sa tez porzadni, ciezko pracujacy ludzie, ktorych stac na komputer i
          dostep do internetu, remonty itd. Ale, do ciezkiej cholery, niech melina bedzie
          sobie w pieprzonym bloku, a secesja nich zostanie dla tych, ktorzy docenia jej
          piekno. Nie obraz sie za me radykalne poglady, rozwin wlasne, a moze wyjdzie
          ciekawa dyskusja, ale to dopiero za dwa tygodnie.
          • Gość: daag Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.*.*.* 12.07.01, 11:39
            no tak, jestem bez żadnego słownika czy leksykonu i to co powiem to tylko z
            głowy. mogę się zatem mylić. otóż, jak byłem nauczony, "reprezentatywna" określa
            próbę statystyczną w badaniach. "próba reprezentatywna" najlepiej odzwierciedla
            strukturę populacji, którą poddaje się badaniu. można zatem przyjąć dla tego
            słowa potoczne znaczenie "szeroka, pełna, rożnorodna". nie sądzę, że innym
            znaczeniem dla słowa "reprezentatywna" jest znaczenie charakterystyczne dla słowa
            "reprezentacyjna" a pisząc o śmietance wyraźnie to zasugerowałeś.
            i zgadzam się, establishment teraz tu nie mieszka, ale bez różnicy jakie warstwy
            zamieszkiwałyby tą dzielnicę, przy biernej postawie właściciela jego majątek i
            tak by podupadł. zresztą zdaj sobie sprawę, że zasiedlanie tych dzielnic odbyło
            się tuż po i w trakcie wojny. czy ktoś wtedy ustalał jakieś reguły? każdy chciał
            jeśli nie przeżyć to się po prostu wzbogacić i brał, zasiedlał co mógł.
            ja jednak sądzę, że w niedalekiej przyszłości ta dzielnica przeżyje swój
            renesans. oby jednak nie było to za późno dla stojących tam kamienic.
        • Gość: and Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: 167.103.168.* 11.07.01, 10:15
          Tak, ten budynek to na Łukasińskiego-dawna
          Marthastrasse. Piękna secesja. A pamiętacie może sklep
          Pana Prymy na rogu Łukasińskiego i Mierniczej ? -
          czereśnie w tutkac z gazety, oranżada w butelkach z
          ceramicznym korkiem, syfony z wodą gazowaną, landrynki
          na kilogramy...:))
      • Gość: ana Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 10.07.01, 19:26
        owa dama na rogu ulic łukasińskiego i prądzyńskiego bodajże, a także
        nadtłuczone aniołki stanowiły niezwykle romantyczną oprawę pewnego pięknego
        romansu, który rozpoczął się zeszłej zimy.... potwierdzam, że jest to miejsce
        niebywale klimatyczne, moje ukochane, mój "inny wrocław"... a najbardziej
        lubiłam rano robić zakupy w obłednym, filmowym sklepiku na drugim rogu ul.
        łukasińskiego (przy owej tak często na forum przywoływanej mierniczej)
        wymalowanym na jasnozielono, gdzie obsługują niezmiernie mili i uprzejmi
        panowie sprzedawcy... jest tam mydło i powidło, jest wszystko, a najważniejszy
        jest ten klimat, który zawsze tam jest. doceniam to szczególnie, przez kilka
        lat tęskniłam za tym niemożebnie... żyłam w wypolerowanym, nieznośnym świecie,
        a potem był film w kinie w kolonii, gdzie właśnie trójkąt "grał" przedwojenny
        wrocław (aimee i jaguar) i wtedy tak mocno zatęskniłam... pozdrawiam
        wszystkich, którzy widzą i doceniają magiczne, surowe nieco, piękno trójkąta...
        • Gość: TB Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.01, 21:51
          Na pewno nie zdrowo jest chodzic po
          ulicach:Chudoby,Świstackiego,Zgodnej,Miernicza też nie należy do
          bezpiecznych,Więckowskiego,Prądzyńskiego i na każdej z tych ulic mieszkają
          wariaci,którzy gotowi są zlać typa za kilka złotych.Na Trójkącie dalej jest
          niebezpiecznie,choć zgodzę się,że to już nie to samo co Trójkąt.
          • Gość: Roberto Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: 213.76.92.* 11.07.01, 22:33

> Na pewno nie zdrowo jest chodzic po
            > ulicach:Chudoby,Świstackiego,Zgodnej,Miernicza też nie należy do
            > bezpiecznych,Więckowskiego,Prądzyńskiego i na każdej z tych ulic mieszkają
            > wariaci,którzy gotowi są zlać typa za kilka złotych.Na Trójkącie dalej jest
            > niebezpiecznie,choć zgodzę się,że to już nie to samo co Trójkąt.

Zgadzam się z Tobą.

• Gość: Karbol Re: TRÓJKĄT BERMUDZKI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 23:58
        Gość portalu: Berserk napisał(a):

> Dla mnie, zupelnego lajkonika w sprawach Trojkata, ta dzielnica jest przede
        > wszystkim swiadectwem niegospodarnosci Polakow. Malo kto wie, ze przed wojna
        > byla to najbardziej reprezentatywna dzielnica Wroclawia, moze poza dzielnicami
        > willowymi na Krzykach i Zalesiu. Mieszkala tu sama smietanka: urzednicy,
        > naukowcy, kupcy itd. Dlatego wlasnie wiekszosc budynkow tam to artystyczne
        > cudenka. Podoba sie Wam pewien budynek, schowany od strony drog przelotowych,
        > na ktorym elewacje jednej ze scian na polowe gdzies wysokosci zajmuje wizerunek
        >
        > wytwornej damy. Wiecie, jak sie z tego pieknego miejsca zrobila melina? TA
        > dzielnica byla stosunkowo wolna od zniszczen po bombardowaniu, do tego Niemcy
        > nie zdazyli jej spalic, dlatego tez, kiedy tuz po wojnie wypedzono cala
        > niemiecka inteligencje, byly to jedne z nielicznych miejsc od razu zdatnych do
        > zamieszkania. Wprowadzili sie tu pierwsi lepsi, z calym poszanowanie dla
        > Waszych przodkow, i zrobili borute przez te kilkadziesiat lat. Po prostu nie
        > dorastali do miejsca, w ktorym mieszkali.

Jeżeli świadectwo "niegospodarności", to tym razem Niemców. To oni ogłosili
        Wrocław twierdzą. To oni wygonili kilkaset tysięcy mieszkańców w styczniu i lutym
        1945 z miasta.
        Poszukaj w bibliotekach książki księdza Paikerta. (Peikerta) Był świadkiem
        oblężenia Wrocławia. Napisał, co działo się we Wrocławiu. Nikt po wojnie nie
        wypędzał smietanki. Nie było jej tam.
        Kto się wprowadził? Kto miał odwagę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka