bart_eservice 07.04.08, 14:09 Jak w temacie ? Co kupić chłopcu na 1 kom. św. ? Ewentualnie jak grubo "wypchać kopertę", bo czasami z prezentami trudno trafić;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beretelwi Re: 1 komunia św. 07.04.08, 14:35 Jeśli jesteś katolikiem to żaden prezent nie jest potrzebny, wiesz o tym jeśli jesteś katolikiem. Jeśli nie jesteś katolikiem to cokolwiek ktokolwiek odpowie będzie złe dla Ciebie. Po co zadałeś swoje pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart_eservice Re: 1 komunia św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 15:09 kwestia wiary (czynnej lub biernej) to w tym wypadku odrębna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: 1 komunia św. 07.04.08, 15:23 jak jeszcze byłem katolikiem to moim chrześniaczkom (a mam ich cztery) dałem: 1. złoty łańcuszek - 30,zł (1992) 2. jeszcze raz złoty łańcuszek - 50,zł (1994) 3. coś co sobie zażyczyła specjalnie - 100,zł (2001) 4. na moje natrętne pytania co chce dostać odpowiedziała, że chce bym był - 0,zł (2007) coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: 1 komunia św. IP: *.korbank.pl 09.04.08, 22:04 > jak jeszcze byłem katolikiem gratuluję :-) > 4. na moje natrętne pytania co chce dostać odpowiedziała, że chce bym był - 0,zł Dobre ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gandziak Re: 1 komunia św. 07.04.08, 15:14 Katolicy to większość polskiego społeczeństwa, jednak tematu wiary bym nie "dotykał" Przy okazji ponowie pytanie, bo mam w tym roku 2 komunie... Ile trzeba (wypada) dać: - jako chrzestny? - jako dalszy członek rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: 1 komunia św. 07.04.08, 15:17 to pytanie zadałeś mnie, dlaczego?? a co ja katolik jestem? Ja jestem apostata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: 1 komunia św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 15:52 Wypisując bzdury na publicznym forum możesz chcieć aby czegoś nie dotykać. Jak nie chcesz aby ktoś coś komentował to zachowaj to dla siebie o swoich bliskich. Napisał bym tu coś o KK, ale by mnie zaraz katolki zagryzły jak mogę plamić ich oazę "spokoju", "miłości" i "tolerancji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najlepszy prezent Dzieci trzeba chronic przed dewiantami w sutannach IP: 139.48.155.* 07.04.08, 17:06 Najlepszy prezeny dla dziecka to pouczenie ,nikt nie ma prawa dotykac ciebie w intymne czesci ciala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawianin Re: Dzieci trzeba chronic przed dewiantami w suta IP: *.magma-net.pl 10.04.08, 20:24 A czy Ty jestes normalny?Ktoś powinien nieźle Cie wyprostowac pusty cymbale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronia Re: 1 komunia św. IP: *.lanet.net.pl 07.04.08, 19:02 najlepszym prezentem jest biblia piękne wydania z dedykacją i kartką, a do tego bomboniera okolicznościowa!te wszystkie inne prezenty jakie się zawsze dawało to za komuny były modne!a kasę dawać to dzieciaka się psuje, bo tylko liczy ile dostał od kogo i rodzi się zawiść oraz niesnaski w rodzinie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: 1 komunia św. IP: *.50.akron.net.pl 08.04.08, 08:37 hmm... bomboniera niekoniecznie... Mój chrześniak dostał na komunię rower (prezent wspólny z rodziną), małą książeczkę do nabozenstwa - przydała się podczas komunii i tzw. pamiątke I Komunii Świętej... najbardziej cieszył się z roweru Siostra chrześniaka na swoja komunie dostała ode mnie - dalszej ciotki ładne złote kolczyki ( bo własnie przebiła uszy i baaardzo chciała:), własnorecznie zrobionego aniołka z masy solnej i zestaw włochate piłki i takie "łapy" z rzepem do rzucania - bawiło się pół dzieciarni:) Generalnie jestem za dawaniem prezentów, którymi dziecko będzie sie długo cieszyło. czasami pieniadze są dobrym opmysłem, jeśli wiemy, że rodzina ich potrzebuje, dziweczynce zawsze mozna jakieś ładne kolczyki albo łańcuszek kupić. Zdecydowanie jestem przeciwko kupowaniu bomonierek okolicznościowych, gier komputerowych i rzeczy typu: figurka Matki Boskiej, obrazek ze świętym, etc... dziecko raczej tego nie doceni i w najlepszym wypadku wyląduje zapomniane na szafie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laksigen Re: 1 komunia św. IP: *.iitd.pan.wroc.pl 08.04.08, 09:57 najlepszym prezentem jest ENCYKLOPEDIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: 1 komunia św. IP: *.lanet.net.pl 08.04.08, 10:47 te prezenty można dawać na inne uroczystości pod choinkę!to stare oklepane prezenty, którymi się dzieci na siłę uszczęśliwia!z tej komunii tylko zapamięta,że dostało od cioci rower, a od mamy tylko małowartościowy zegarek (bo musiała mama i tata wyprawić komunię i nie starczyło kasy na droższy!). Ksiądz mówi, że dzieci tylko to zapamiętają!tak nie powinno być!na takich komuniach tylko jest zawiść i niezgoda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: 1 komunia św. IP: *.lanet.net.pl 08.04.08, 10:50 tak dawać złoto, komóre i fure - tak się psuje dzieci!wyrastają później na egoistów i niedoceniających drobnych jak np. bombonierka prezentów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: 1 komunia św. IP: 139.48.149.* 08.04.08, 17:41 Najlepszy prezent to wycieczka do muzeum kreacjonizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: 1 komunia św. IP: *.wroclaw.mm.pl 08.04.08, 17:47 Mój synek najbardziej ucieszył się z klocków lego. W zależności od zestawu są od 12 zł do kilkuset. Jest w czym wybierać.chyba że dziecko nie lubi układać klocków to może wtedy jakaś gra komputerowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakadu Re: 1 komunia św. IP: *.lanet.net.pl 09.04.08, 19:24 dzieciaki modlić się, a nie wyciągać łapy po prezenty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: 1 komunia św. IP: 139.48.149.* 10.04.08, 21:18 Powiedz dziecku prawde ze boga nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katol Boga nie ma ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.08, 21:31 Czyzbyś mial na to jakieś dowody?Podziel sie z nami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: Boga nie ma ??? IP: 139.48.149.* 10.04.08, 21:53 Wyslij do niego E-mail. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katol Re: Boga nie ma ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.08, 22:08 Co ma piernik do wiatraka ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: Boga nie ma ??? IP: 139.48.149.* 10.04.08, 22:20 Boga nie ma. Istnieje koncepcja boga w wielu odmianach. A ,tak logicznie to jestesmy inteligentnymi zwierzetami. Przestanmy wiec oklamywac dzieci. Boga nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katol Re: Boga nie ma ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.08, 22:47 Jak chcesz logicznie udowadnić że,Boga nie ma ?Przecież wiary nie mozna logicznie wytłumaczyć a ty wierzysz że Boga nie ma ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: Boga nie ma ??? IP: 139.48.149.* 10.04.08, 23:04 Czy warto wierzyc i oszukiwac siebie samego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katol Re: Boga nie ma ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.08, 06:21 Tego do końca nie wie nikt.I to właśnie jest wiara. Odpowiedz Link Zgłoś