Dodaj do ulubionych

Na wtorek nauczyciele planują strajk

21.05.08, 18:12
Gdyby jeszcze strajkowali w poniedzialek, weekend bylby dluzszy....
....to by byla frajda....
Obserwuj wątek
    • bedanel-1 Na wtorek nauczyciele planują strajk 21.05.08, 18:54
      Kto na tym strajku traci, a kto zyskuje. Tracą nauczyciele, bo nie otrzymają
      wynagrodzenia za ten dzień. Zyskują uczniowie, bo mają wolne i samorządy, bo nie
      będą musiały płacić nauczycielom za jeden dzień pracy i pieniądze zostaną w
      kasie. A skuteczność takiego strajku jak zwykle będzie żadna. Jeśli strajkować,
      to skutecznie,tzn. tak żeby ktoś to boleśnie odczuł (władza, rodzice,
      maturzyści, uczniowie)i do skutku, np. od początku maja.
      • Gość: Bodek Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 04:00
        Powiem Ci kto traci.
        Ja tracę! Bo nie wiem co zrobić z dzieckiem. Płacę ogromne podatki, a będę
        musiał załatwiać opiekę nad córką. Bo przecież nie puszczę jej do szkoły do tego
        barachła, gdzie nauczycielka od wychowania początkowego pracuje 16 godzin w
        tygodniu przez 9 miesięcy w roku, a po 20 latach przechodzi na emeryturę. A do
        tego jeszcze strajkować jej się zachciewa.
        I do tego nie specjalnie jest zaangażowana w naukę i wychowanie dzieci. Po
        prostu bimba sobie na wszystko, a dzieci jej tylko przeszkadzają.

Nie dałbym jej żadnych dodatkowych pieniędzy. A niestety płacę jej sporo w
        podatkach!

A jeśli chodzi o ten dzień - to będzie miała zapłacone!
        • Gość: x Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 10:32
          Prowokator albo....? Szkoła to barachło? A kto Ciebie nauczył pisać i czytać?
          Jak się nie podoba to kup elementarz i zacznij uczyć swoja córkę sam.A może
          prywatna guwernantka? Przy tak ogromnych podatkach dochód musi być przyzwoity. O
          dniu wolnym i zaopiekowaniu się córeczką nie wspomnę, nie chcę denerwować tak
          zapracowanego człowieka, który utrzymuję całą zgraję nierobów.
          • Gość: jacek Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 19:44
            Niestety Bodek ma racje. Mam 3 dzieci w szkolach - roznych: podstawowka,
            gimnazjum i od roku liceum. I dobrego slowa o obecnych nauczycielach nie powiem.
            Leja na wszystko, sa niedouczeni, na dzieciach odbijaja swoje kompleksy, a
            rodzicow traktuja jak zlo konieczne.

A kto mnie - i pewnie Bodka - nauczyl pisac i czytac? Nauczyciele z prawdziwego
            zdazenia, z pasja, wiedza, umiejetnosciami, zyczliwoscia, zapalem i checia do
            wykonywania swojego zawodu. Tacy nauczyciele, ktorych nazwiska - po wielu latach
            - jeszcze pamietam. Nauczyciele, ktorzy traktowali swoj zawod jak misje. Bo
            nauczanie innych to misja, a nie przykry obowiazek, ktory nalezy odwalic i miec
            wszystko w dupie. Dodaj do tego jeszcze rozwydrzonych bandytow z ZNP, ktorzy
            zeruja na slabej sytuacji finansowej nauczycieli, idiotow z MEN i Komisji
            Egazminacyjnych, ktorzy nauczanie traktuja jako czesc lupow politycznych,
            zakompleksionych urzednikow w kuratoriach z 'otwartymi kieszeniami' (chocby
            slynna sprawa dyrektora III LO we Wrocku, ktory powiedzial glosno, ze ma juz
            dosc kuratoryjnych urzednikow mowiacych mu kogo ma przyjac do swojego liceum
            poza oficjalnym system rekrutacji) i bedziesz mial obraz stanu polskiego
            nauczycielstwa AD 2008. A w koncu takie beda Rzeczpospolite, jakie jej mlodziezy
            chowanie. No to mamy prze*rane:(
            • Gość: o! niestety masz rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 23:50
              nauczycieli z prawdziwego zdarzenia na palcach jednej ręki liczyć
            • Gość: roxi771 Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.08, 10:21
              Brawo Jacek!
              Popieram!
        • makabi Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 22.05.08, 11:20
          TY! PODATNIK niezadowolony! Szkoda, ze tobie w ramach zwrotów podatkowych nikt
          nie zafundował kursu kultury. A myślisz kpie, że nauczyciele podatków nie
          płacą? A ile ty odprowadzasz tych podatków, ze taki nieszczęśliwy jesteś? A może
          należy zapytac ile podatku nie odporwadziłeś krętactwem, cwaniactwem szarzyzną
          ekonomiczną. Skoro tak żal ci podatków to zapisz swoje dzieci do szkoły z
          internatem jak na forsiastego podatnika-snoba przystało. Poza tym, żebyś mógł
          obrażać nauczycieli to ciebie też musiał ktoś nauczyć pisać i myśleć arogancko.

Jak lekarze starajkowali i szantażowali pacjentów pójśćiem na urlop tez taki
          arogancki wobec nie byłęś? Jak ci tak żal, ze nauczyiel ma 16 (według ciebie)
          godzin dydaktycznych w etacie i trzy miesiace wolnego w roku to czemu ine
          zostaniesz nauczycielem. Co, boisz się, ze znajdzie się taki cham jak yt co
          bezie ciebie wtedy krytykował za twoją miernotę I nazyał barachłem?

Większośc nauczycieli to twoich dzieci to pokolenie twoich kolegów z podstawówki
          czy liceum, bo kogos o tak grubiańskim języku o studia wyższe nie posazam,
          chyba, ze w szkole nauk społęcznych przy KC PZPR

A co ty PODATNIKU oburzony mysłisz, ze tylko tobie wolno mieć prawo do strajku?
          Lekarzom czy celnikom wolno strajkowac a nauczycielom nie wolno. Za to takiemu
          chamowi jak ty wolno nauczycieli obrażąć i ubliżać im?

A na marginesie nauczycielowi wolno odejść na emeryturę po 30 latach pracy w tym
          conajmniej 20 latach pracy dydaktycznej. Ale jako słono płacący podatniki na
          utrymanie nauczycieli podatnik powinieneś to wiedzieć kpie. Lekarze też są
          utrymywanoi z twoich i moich podatków. Czy jak poszli sobie do domu zamiast so
          pracy bo nie starcza im na ubiezpieczenie mercedesa w garażu też taki
          zaangażowny byłęś? A gazaetopisowi, któy tez może sobie pójść na wczesną
          emeryturę też bęziesz to wypominał?
        • Gość: nauczycielka Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 13:26
          Po pierwsze nie będzie miała zapłacone, zabiorą jej ok 10% pensji, po drugie
          pracuje co najmniej 40 godzin tygodniowo, bo musi się przecież do lekcji
          przygotować, sprawdzić zeszyty itd., po trzecie skoro nauczyciel ma tak słodko,
          czemuż nie wybrałeś tego zawodu???
          • real_mr_pope Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 26.05.08, 21:45
            > Po pierwsze nie będzie miała zapłaone, zabiorą jej ok 10% pensji, po
            > drugie pracuje co najmniej 40 godzin tygodniowo, bo musi się przecież
            > do lekcji przygotować, sprawdzić zeszyty itd

Tyle, że ponad to co siedzi w szkole reszta nie jest wymagana. Oczywiście, że
            większość nauczycieli przygotowuje się w domu, sprawdza zeszyty, kartkówki,
            sprawdziany, zbiera materiały na kolejne lekcje, etc. Ale nie wszyscy. Co
            więcej, są nauczyciele, którzy od lat korzystają z tych samych materiałów, z
            tych samych podręczników i de facto ich praca pozalekcyjna sprowadza się jedynie
            do sprawdzania kartkówek, których robią 2-3 w roku na klasę. Środowisko
            nauczycieli, jak każde inne, jest zróżnicowane, więc nie ma co się wkurzać na
            innych, że mają niesłuszny pogląd na sprawę.

> po trzecie skoro nauczyciel ma tak słodko, czemuż nie wybrałeś tego
            > zawodu?

Jeżeli nauczyciele mają tak ciężko jak to przedstawiają to dlaczego nie rzucą
            zawodu i nie zmienią pracy?
            • Gość: jozek Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 21:53
              > Tyle, że ponad to co siedzi w szkole reszta nie jest wymagana.
              Doprawdy? To w jaki inny sposob maja sie przygotowac do prowadzonych lekcji?

> Jeżeli nauczyciele mają tak ciężko jak to przedstawiają to dlaczego nie rzucą
              > zawodu i nie zmienią pracy?
              Ktos musi uczyc. A jesli zarobki beda takie jak obecnie, to uczyc beda albo
              ludzie z poczuciem misji (ulamek procenta) albo maruderzy ktorzy nie moga
              znalezc innej pracy, a z braku porzadnych nauczycieli (ci znajda lepsza prace)
              zostana zatrudnieni
              • real_mr_pope Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 27.05.08, 17:36
                > Doprawdy? To w jaki inny sposob maja sie przygotowac do prowadzonych
                > lekcji?

Wydawało mi się, że dość jasno się na ten temat wyraziłem. Ale korzystając z
                okazji uzupełnię: tak jak np. do śledztwa przygotowuje się prokurator, sędzia,
                urzędnik, itd. Zauwazyłem, że wielu nauczycielom i zwolennikom postawy
                strajkujących wydaje się, że tylko nauczyciele pracują w domach. Coś niesamowitego.

> Ktos musi uczyc. A jesli zarobki beda takie jak obecnie, to uczyc
                > beda albo ludzie z poczuciem misji (ulamek procenta) albo maruderzy
                > ktorzy nie moga znalezc innej pracy, a z braku porzadnych
                > nauczycieli (ci znajda lepsza prace) zostana zatrudnieni

Uwierz mi, tak nie będzie. Nie widzę jakoś sytuacji w której nauczycielka fizyki
                z 20-letnim stażem odchodzi do innej, lepiej płatnej pracy. Gdyby mogła to dawno
                by to zrobiła. Albo więc ma poczucie misji (swoją drogą przykre, że zdecydowana
                większość nauczycieli nie ma poczucia misji edukacji dzieci i młodzieży), albo
                jest maruderem.
          • daelek Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 27.05.08, 11:22
            Nauczycielko, mam szczerą nadzieję, że nic nie wywalczycie tym strajkiem.
            Najpierw należy zacząć wykonywać swą pracę dobrze, a później krzyczeć o więcej
            pieniędzy. Ledwo co była afera, bo lektury nie były przerobione i już więcej
            pieniędzy, tak? Propozycje nauczycieli do uczniów, żeby nie podchodzili do
            matury to dostaną zaliczenie z przedmiotu też jest chwalebne, tak? Cudownie
            uczycie. Bardzo się cieszę, że skończyłem już szkołę średnią (zresztą całkiem
            niedawno), wbrew temu co mówili mi nauczyciele, wielcy pedagodzy, ile jestem
            wart - maturę zdałem bardzo dobrze, dostałem bardzo dobrą pracę i póki
            nauczyciele nie zaczną NAUCZAĆ - mam nadzieję, że nie dostaną ani grosza. Nawet
            niech będą zwolnienia, chętnych na ich miejsce jest bardzo dużo, szczególnie
            polonistów, z przyjemnością będę patrzył jak nauczycielki starsze wiekiem będą
            zastępowane przez młodsze, z zapałem do pracy i zaznajomione z metodyką
            nauczania na zachodzie Europy.
            • Gość: anglistka Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 17:27
              Jasne, te panie polonistki będą biegły do takich jak Ty, na
              skrzydłach...Za te 1000zł, co dostaną na rękę będą się biły o
              mozliwość ponauczania pyszałkowatych, rozpuszczonych,
              rozimprezowanych, a często chamskich wyrostków, zwłaszcza w
              gimnazjach...Czysta przyjemność, nie sądzisz? Coraz mniej tych
              biegnących...Zwłaszcza w pewnych specjalnościach, zwolnienie się
              anglisty to dla szkoły katastrofa, zwłaszcza, gdy dobry, bierze się
              kogoś z łapanki, albo angielskiego nie ma a rodzice przebieraja
              nogami i piszczą. Wiem coś o ty. i jako matka i jako anglistka...Oj
              pożyjesz jeszcze, przekonasz się...Kiedy poślesz swoje dziecko do
              szkoły. Będziesz miał nadzieję na wysokiej klasy specjalistów, a
              zostaną niedojdy, które nie załapały się do innej pracy...
              A po drugie, z lekturami narozrabiało jakieś 5% nauczycieli. Tych 95
              % które solidnie wykonały swoją pracę nie zauważasz?
        • Gość: Bodek Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 14:51
          Odpowiem Wam wszystkim po kolei. Piszę szczerze - bez prowokacji.
          Jestem pracownikiem najemnym i płacę najwyższe podatki w kraju (lekarze,
          prawnicy są na kartach podatkowych, samozatrudnieni płacą liniowy PIT i wydatki
          wrzucają w koszty). Ja jako jedyny za swoją wytworzoną pracę płacę 40% PIT + 1%
          dodatkowego zdrowotnego plus ZUS i podatki pośrednie.
          Ponieważ zarabiam dużo, to w wartościach nominalnych płacę dużo. Nie muszę
          dodawać, że do wszystkiego doszedłem ciężką pracą i nauką!

A co do nauczycieli i Waszych uwag:
          1. Nauczycielka mojej córki nie jest zainteresowana nauczaniem ani w czasie
          lekcji (nie sprawdza zadanych prac, nie zachęca dzieci do poznawania świata i
          zdobywania wiedzy), ani poza lekcjami (obecne podręczniki są tak zrobione, że
          nie wymagają niemal żadnego nakładu pracy).
          2. W szkole co chwile są rady pedagogiczne, zawody sportowe, zwolnienia. Średnio
          zajęć pani ma 14-16 godzin w tygodniu.
          3. Pani nie jest też specjalnie zainteresowana wychowywaniem dzieci i
          współuczestniczeniem w ich życiu pozaklasowym (moja córa przyniosła złoty medal
          reprezentując szkołę w zawodach sportowych - kobieta to olała; analogicznie inne
          dzieci).
          4. O konkursach międzyklasowych i międzyszkolnych dowiadujemy się 1-2 dni przed
          konkursami. Nie trzeba dodawać, że takie konkursy (głównie z nauk
          przyrodniczych, matematyki) wymagają przygotowania.
          5. Co tu będę dużo pisał o karcie nauczycieli... ja, jak mi się w pracy nie
          podoba, to mogę się zwolnić. Nauczyciel nie musi, bo nikt go nie ruszy. Ma swoją
          pensję i bardzo mało pracy.
          6. Odnośnie przygotowania do zajęć, czy sprawdzania wiedzy wiem co nieco, bo
          prowadziłem zajęcia na uczelniach wyższych - prywatnych i państwowych. Miałem
          też szkolenia z dydaktyki itp.
          7. Córkę muszę oczywiście uczyć. Ale nie tylko zapodawać jej wiedzę, ale przede
          wszystkim zachęcać do pracy/nauki. Ze szkoły nie wynosi niemal nic... Tyle, że
          ja żeby zarobić na utrzymanie rodziny (fakt, że na niezłym poziomie), spędzam w
          pracy 9-11 godzin dziennie.
          8. Na emeryturę nawet nie liczę. Pewnie dożyję wieku 65 lat. Ale za 30 lat
          finanse państwa (w tym zobowiązania na te wszystkie emerytury dla młodych ludzi)
          będą w takim stanie, że mogę się pożegnać...

• Gość: Paweł Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: 80.48.71.* 26.05.08, 08:40
            Co tu dużo pisać, po prostu zgadzam się z Bodkiem.

ZNP chce by nauczyciele dostali spore podwyżki za to, że po prostu są. Dla nauczyciela dyplomowego pensja po podwyżce wyniesie tak na oko coś ponad 5000 brutto miesięcznie(średnio, z uwzględnieniem premii i dodatków). W przeliczeniu na godzinę pracy (czyli dochody roczne / liczbę przepracowanych godzin w ciągu roku) można powiedzieć, że pensja godna stanowisk kierowniczych w nienajgorzej prosperującej firmie.

W zamian nauczyciele nie chcą zrezygnować ze swoich przywilejów, nawet emerytalnych (w którym europejskim kraju nauczyciele przechodzą na wcześniejszą emeryturę???).

Obecny system sprawia, że różnica w zarobkach między dobrym i zaangażowanym nauczycielem, a kimś kto po prostu przychodzi do pracy na kilka godzin jest niewielka. Tak naprawdę to Ci pasjonaci starają się dla satysfakcji - system płac ich zbytnio nie motywuje.

Członkom ZNP obecny stan bardzo odpowiada. Klientowi (rodzicowi) jeśli się coś się nie podoba może oddać dziecko do prywatnej szkoły, ale na publiczną ma zapłacić w podatkach i już...
            • Gość: szmatan Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: 91.198.246.* 26.05.08, 11:11
              no to którędy droga? prywatyzacja zaowocuje podobnym zjawiskiem co w uczelniach
              wyższych - wysypem miernych szkół, w których się płaci za powtarzane egzaminy,
              bez zdobywania wiedzy i doświadczenia.

musi sie w końcu znaleźć ktoś, kto, mówiąc kolokwialnie, zrobi porządek.
              nauczyciel musi być dobrze opłacany, ponieważ to odpowiedzialna, ciężka i
              stresująca praca. ale przypadki Bodka też nie są z palca wyssane.
            • Gość: obserwator Rozbawiłeś mnie!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.08, 11:14
              >Dla nauczyciela dyplomowego pensja po podwyżce wyniesie tak na oko
              >coś ponad 5000 brutto miesięcznie(średnio, z uwzględnieniem premii
              >i dodatków).

Na oko to chłpo w szpitalu umarł! Pokaz mi chociaż jednego
              nauczyciela, który będzie tyle zarabiał (nawet dyrektorzy szkół tyle
              nie zarabiają!)
              • Gość: o! Re: Rozbawiłeś mnie!! komuna wyprała sumienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 11:27
                jeśli przyjrzysz się uważnie systemowi wynagradzania nauczycieli,
                zsumujesz wszystkie pensje, godziny, nadgodziny, nagrody, 13-tki,
                socjale, urlopowe i inne drobiazgi - to się zdziwisz.
                Dyrektorzy już teraz nie mają daleko do owej "piątki", bo do
                skromnej nauczycielskiej pensji mają tak z "dwójkę" funkcyjnego i
                dostęp do innych korzyści - choćby laptop, komórka, szkolenia,
                delegacje, komeniusy - na koszt pracodawcy.
                A jaka odpowiedzialność ma dyrektor szkoły w porównaniu z szefem
                najmarniejszej firmy prywatnej?
              • Gość: Paweł Re: Rozbawiłeś mnie!! IP: 80.48.71.* 26.05.08, 17:55
                Cytat za Przeglądem Oświatowym (Dwutygodnik Solidarności pracowników oświaty i wychowania)

"Zgodnie z ustawą budżetową średnie wynagrodzenie (czyli płaca zasadnicza, nadgodziny, „trzynastka”, odprawy i wszystkie dodatki) nauczyciela stażysty w 2007 roku będzie wynosiło 1546 zł, i odpowiednio: kontraktowego – 1933 zł, mianowanego – 2706 zł i dyplomowanego – 3479 zł."

Link:
                www.vulcan.edu.pl/przegladoswiatowy/archiwum/2007/04/podwyzka.html
                Chyba nie sądzisz, że związkowcy podają zawyżone wynagrodzenia nauczycieli?

Powyższy artykuł dotyczy 2007 roku. Nie sądzę, żeby w 2008 były obniżki płac...
                3479*1,5=5128,50 i to przy założeniu, że średnia pensja w oświacie nie wzrosła od 2007....
              • real_mr_pope Re: Rozbawiłeś mnie!! 26.05.08, 22:01
                Dyrektorzy szkół już teraz zarabiają blisko 5 tysięcy złotych. W przypadku
                spełnienia żądań, tj. 50% podwyżki, będą zarabiali 7,5 tysiąca. Średnia pensja
                nauczyciela dyplomowanego oscyluje wokół 3300 złotych, zatem przy spełnieniu
                żądań będzie wynosiła coś ok. 5000 złotych. Mało? Tyle zarabia początkujący
                sędzia, który w przeciwieństwie do nauczyciela nie może mieć innych źródeł
                dochodu. Najwyżej jako wykładowca.
          • daelek Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 27.05.08, 11:25
            Gość portalu: Bodek napisał(a):

> Odpowiem Wam wszystkim po kolei. Piszę szczerze - bez prowokacji.
            > (...)

popieram w pełni całą wypowiedź.
        • Gość: miki Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.08, 18:11
          Nauczyciel pracuje 40 godzin tygodniowo, w tym 18 dydaktycznych,
          przez 10 miesięcy rocznie, na emeryturę odchodzi po minimum 25
          latach pracy, a "niespecjalnie" pisze się razem :)
          Gratuluję córeczce wszystkowiedzącego tatusia - chyba musiał kończyć
          szkołę prywatną.
        • Gość: bara Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.08, 07:38
          to Bodek proponuję Ci zebyś zamienił się z nią miejscem, będziesz
          miał czas jeszcze by dorobić :) :):) choć nie wiem czy sił Ci
          starczy impertynencie
    • Gość: n-lka Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 19:31
      Rząd udaje że coś robi wsPÓlnie ze związkami, związki udają że coś
      robią dla n-li, n-le udają, że strajkują a uczniowie udają, że to im
      przeszkadza. I tak cały czas. A PRAWDA JEST TAKA, ŻE ZARÓWNO RZĄD
      JAK I ZWIĄZKI MAJĄ LUDZI GŁĘBOKO W ....Taka jest prawda, cała prawda
      a nawet g... prawda
      • makabi Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 22.05.08, 11:25
        rozumiem, ze imię "n-lka" podobnie jak uzyte w tekście twojej wypowiedzi "n-le"
        i "n-l" to tchórzliwy skrót myślowy od nauczyciel. CZy ąz tak sie wstydzisz
        powiedzieć, ze jesteś nauczycielka i jako nauczycielowi jest ci źle? Jak ktoś ma
        ci pomóc i coś dla ciebie zrobić, skoro ty namwesz nie masz odwagio powiedzieć o
        sobie NAUCZYCIELKA, a stać cię jedynie na urzedomaniackie "N-LKA"?
    • Gość: nauczyciel Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.chello.pl 21.05.08, 22:59
      Taki strajk jest bez sensu. Dla mnie najlepszą formą straju byłoby
      nie dopytywanie w czercu, na co jaką ocenę uczeń by sobie
      zapracował przec cały rok taką by miał, żadnych dodatkowych
      sprawdzianów, poprawek, dopytek. Wtedy wszyscy by to oczuli,
      uczniowie, rodzice, włądze oświatowe - więcej repetujących, słabe
      wyniki i nie byłoby czym się pochwalić
      • makabi Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 22.05.08, 11:29
        Całkiem rozsądny pomysł. A ja bym poszedł dalej. Wystarczyłoby nie wypisywać
        świadectw. Lekarze, których media popierały w dowolnej formie strajku, swego
        czasu protestowali odmawianiem wypełnienia dokumentacji medycznej NFZ. Celnicy,
        jak stajkowali to nie dokonywali odpraw celnych. Moze nauczyciele powinni nie
        wypisać świadectw i nie wypełnić arkuszy ocen w czerwcu
        • Gość: o! jeśli praca-płaca nie pasuje - zwolnić się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 23:55
          jest tyle świetnie płatnych zawodów, choćby operator ładowarki czy
          dekarz czy inny ciesla....
          • makabi Re: jeśli praca-płaca nie pasuje - zwolnić się 27.05.08, 15:40
            > jest tyle świetnie płatnych zawodów, choćby operator ładowarki czy
            > dekarz czy inny ciesla....

... zapomniałeś wymienić pielęgniarki, salowe, lekarzy, celników. Jak oni
            strajkują to przynajmnije maja poparcie dziennikarzy w swoich szantażach
    • makabi Na wtorek nauczyciele planują strajk 22.05.08, 11:38
      Rodziców i dzieci straszy się planowanym jednodniowym strajkiem jakby to miał
      być kataklizm. Jakoś jak pielęgniarki protestowały odchodząć od łóżek pacjentów,
      jak lekarze sobie poszli na urlop a pacjentów trzeba byłó ewakuaować nikt takiej
      apokalipsy nie zapowiadał.

Bo, pazernego i chcicwego leakrza należy popierać a nauczyciela od zawsze sioę
      gnoiło i kopało leżącego więć okazazanie dezaprobaty po raz kolejny to nic
      szczególnego.

A co będzie jak czytelnicy gazet i tygodników zaprotestują i zastrajkuja ne
      kupując w jeden dzień gazet, przeciwko żadaniom dziennikarzy o utrzymanie
      przywileju emerytalnego.

A jak naucczyciele maja domagać się sowich praw? jak gónicy rok czy dwa lata
      temu szturmując Warszawę z kilofami, łąncuchami i kamieniami?

A może, ktoś z panów i pań dziennikarzy odważyłby się pokażać ten 18-godzinny
      tydzień pracy nauczyciela jak wygłąda w praniu. Te trzy czy dwa miesiaće
      wakacji czy sa taki sielankowe? Ale przecież to ne wypada. No jak to tak.
      Przecież o nauczycielachmożńa powiedzieć tylko źle. Za komunistów wrogiem ludu
      był KOśiół i badylarze. W epoce budującej się demokracji buraczanej wrogiem
      ludu są nauczyciele.

Może włąśnie daltego prostestują, ze nie chjcą być chłopcem do bicia i wrogiem
      ludu płacącego niebagatelne podatki
    • Gość: mama Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 12:37
      Jaki procent wpływów do budżetu jest wydawany na nauczycieli (nie: na oświatę,
      tylko nauczycieli)? Jeden z przecinkiem. To nie wycieraj sobie twarzy płaconymi
      podatkami, bo nauczyciel po pierwsze też płaci, a po drugie marna część stanowi
      nauczycielskie wynagrodzenia. Ktoś Ci nakładł bzdur do głowy, A ty powtarzasz.
      Uczyli cię w szkole o budżecie państwa?
      Nie chcę strajkować w trakcie matur, niewypisanie świadectw (nikomu nie
      potrzebnych zresztą) jest całkiem fajnym pomysłem.
    • Gość: Aga Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.city-connect.pl 22.05.08, 14:35
      Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma! Dopiero gdy sami przekonamy się na własnej
      skórze-przecieramy ze zdziwienia oczy.Gdyby Ci, którzy tak bardzo krytykują
      szkołę i nauczycieli-popracowaliby w niej przez tydzień, szybko przestaliby
      zazdrościć tego MIODU!
    • Gość: aga Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.city-connect.pl 22.05.08, 14:41
      Zapomniałam dopisać, że mam mamę nauczycielkę, więc wiem jak ten "miód" (którego
      niektórzy tak zazdroszczą) wygląda z drugiej strony. A swoją drogą nie rozumiem
      czemu ci najwięksi pyskacze nie skończyli studiów nauczycielskich i nie poszli
      do pracy do szkoły, skoro tam...tyle wolnego i takie kokosy.
      • Gość: beta Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.punkt.pl 22.05.08, 16:54
        z drugiej strony patrząc, to dlaczego, jeżeli nauczycielom tak
        bardzo żle, tak mało płacą, to nie zmienią pracy... w końcu jak sie
        komuś nie podoba, zawsze może się przekwalifikować.. mam kilka
        kolezanek, która właśnie tak zrobiły..no i niestety teraz żałują...
        poeniądze porównywalne, ale niestety, nie ma wakacji, ferii,
        rekolekcji, wolnego w dzień nauczyciela itd...

• Gość: woit2 Nauczyciel i szkoła powszechna powinna być podstaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 20:04
          podstawą wykształcenia.I dobrze opłacony nauczyciel.czy nie uwazasz
          Obywatelu tak płacacy te podatki że jesteś głupi.Twoje dziecko
          zawsze moze zdobyć wykształcenie w systemie kształcenia dorosłych na
          kursie przyszpieszonym tygodniowym.Zapłaci ze 400 zł a reszte
          dopłaci wspaniałomyśna Unia E.Dadza mu herbatę i słodka
          bułkę."WYCERTYFIKOWANA PLACÓWKA "zgarnie pieniadze , podzieli sie z
          Panstwem polskim.Aha to nazywa sie "sprzedaż wiedzy"Oczywiscie
          najlepiej sie opłaca certyfikat na wózki widłowe bo mozna stad
          wyjechać i bezboleśnie wystartować Ale najlepsze są kursy
          komputerowe .Nauczyciele wyjdzcie na ulice z bejsbolami!(aha nie
          jestem nauczycielem)
        • Gość: hh Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wro.vectranet.pl 23.05.08, 21:17
          w dzień nauczyciela, to uczniowie mają wolne, nauczyciele mają radę i szkolenie.
        • Gość: jot Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 06:37
          A dlaczego nie zmienią pracy lekarze, pielęgniarki, górnicy, celnicy i inni
          protestujący? Strajk jest powszechnie przyjętą formą negocjacji społecznych. Ma
          być dolegliwy, bo to forma nacisku na pracodawcę i opinię publiczną. A swoją
          drogą - zawsze podziwiałem cierpliwość i odpowiedzialność nauczycieli. Nie
          rozumiem dlaczego organizują matury i wypisują świadectwa, skoro pielęgniarki
          mogą odchodzić od łóżek, lekarze porzucać chorych, a górnicy łomami i kamieniami
          atakować obiekty rządowe. Doradzanie nauczycielom, by zmienili pracę jest po
          prostu głupie i prymitywne. Nikt normalny nie udziela strajkującym takich rad w
          cywilizowanych krajach. Trochę naiwnie wyobrażacie sobie kapitalizm robaczki.
      • Gość: obi Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 19:55
        > czemu ci najwięksi pyskacze nie skończyli studiów nauczycielskich

Bo mielimy wyższa średnia na studiach i nie musieliśmy iść na państwowy
        garnuszek dla nieudaczników. Pracujemy za 10,000-12,000 miesięcznie, wyjeżdżamy
        na staże za granice, mówimy 4-5 obcymi językami i stać nas na wakacje w dowolnym
        miejscu na świecie. Przez 3-4 tygodnie w roku.
        Proste?
        • Gość: emeryt Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.mm.pl 23.05.08, 19:22
          To ci nieudacznicy tak ciebie wyuczyli?
          Faktycznie, skoro nie umiesz pisać poprawnie po polsku, to wyobrażam sobie błędy w tych pozostałych językach!
          Musisz jeszcze pouczyć się na tych zagranicznych stażach!

• Gość: obi Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: 87.105.189.* 26.05.08, 14:35
            Emeryt, nie pitol bez sensu! Po prostu w czasie pisania urwalo sie 'ś'. Proste?
            Bo jak tego nie kumasz, to rzeczywiscie cos z toba nie tak :(

• Gość: emeryt Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.mm.pl 26.05.08, 21:24
              K u m a m, że dla ciebie wszystko jest p r o s t e (jak cielęcy ogon?!)
              ... i zawsze pitolisz z sensem!
              • Gość: obi Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 21:41
                Znowu źle kumasz, ale to chyba nie Twoja wina.
                Nie wiem, jak wygląda cielęcy ogon - rozumiem, że jesteś ekspertem. Staram się
                nigdy nie pitolić - obojętnie: z sensem czy bez. Ale nie czepiam się ludzi o
                literówki i na pewno na ich podstawie nie wyciągam pochopnych wniosków na temat
                poziomu ich wykształcenia. Bo to jest właśnie pitolenie. I to bez sensu, jak z
                rysunku Mleczki sprzed 30 lat: słoń leży na, chyba, myszy i pod spodem podpis -
                'Obywatelu, nie pieprz bez sensu!' Czego i Tobie życzę.
                • Gość: x Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 09:51
                  Dobrze, że przyznajesz się do braków w wykształceniu - może będą z
                  Ciebie jeszcze ludzie!
    • Gość: jedna _z wielu Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.gprs.plus.pl 22.05.08, 19:31
      Wszędzie dobrze ....gdzie nas nie ma.
      Nie jestem nauczycielem ale też pracuję w szkole.
      Słyszałam wiele opinii dorosłych przekraczających mury szkolne ( że głośno, że
      absorbująco, że odpowiedzialnie>>>).
      Wystarczy jechac w autobusie/pociagu z jakąs grupą uczniów.
      Nigdy w życiu za te marne grosze!!!To praca dla wytrwałych i pasjonatów.
      Miesiące wakacji?A jak myślicie kto uczestniczy w opracowywaniu
      standardów,programów wychowawczych, ścieżek..Kto siedzi na radach
      pedagogicznych, zespołach samokształceniowych.Kto prowadzi kółka, przygotowuje
      uczniów do konkursów i gazetki??
      Pensum 18 godzinne? Mało kto wie że trzeba miec dużo szczęscia do swojego planu.
      Często wygląda to tak:
      do pracy na 7.30 (dyżur na korytarzu)
      2 lekcje
      2 okienka (tj wolne 2 razy po 45 min.albo ewent. zastępstwo)
      1 lekcja
      okienko (lub zdarza się że i 3)
      lekcja
      w sumie:
      4 lekcje
      a ile okienek
      w domu 16.00.
      Cud malina....Zyc nie umierac.
      • real_mr_pope Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 26.05.08, 22:08
        > Miesiące wakacji?A jak myślicie kto uczestniczy w opracowywaniu
        > standardów,programów wychowawczych, ścieżek..

Na pewno nie wszyscy nauczyciele.

> a ile okienek
        > w domu 16.00.

Czyli normalne godziny pracy. Z tą różnicą, że są okienka, czyli dość długie
        przerwy, które można poświęcić na załatwienie bieżących spraw (jeżeli ma się
        szczęście i szkoła położona jest w odpowiednim miejscu), albo na sprawdzenie
        kartkówek i przygotowanie lekcji. Cudownie nie jest, ale tragedii też nie ma.
    • Gość: emeryt Odczepcie się od nauczycieli! IP: *.wroclaw.mm.pl 22.05.08, 23:18
      To, że próbują walczyć o godną zapłatę za swoją ciężką pracę i że czynią to tak
      mało skutecznie wynika tylko z ich wielkiego poczucia odpowiedzialności za losy
      powierzonych im dzieci.
      Jak niektórzy tu proponowali - można użyć bardziej drastycznych form działań,
      ale ich skutki najbardziej odczuliby uczniowie (takich skrupułów nie mieli ani
      lekarze ani pielęgniarki narażając swoich pacjentów).

Co ciekawe, nauczycieli najczęściej atakują te osoby, które z racji ukończenia
      szkoły podstawowej uważają się za ekspertów szkolnych.
      Są to zazwyczaj rodzice uczniów mających kłopoty z nauką i zachowaniem. Sami
      usprawiedliwiają się zapracowaniem i płaceniem podatków oddalając w ten sposób
      odpowiedzialność za wychowanie własnego dziecka.
      Okazuje się, że zapewnienie opieki przez 4 godz. dziecku (zakładam, że jest w
      klasie 1-3, gdyż starsze zazwyczaj same już zostają w domu) jest dla dobrze
      zarabiającego gostka Bodka ogromnym problemem! I łatwiej mu zaatakować słabego
      nauczyciela (który za marne grosze musi opiekować się, uczyć i wychowywać jego
      latorośl) niż zająć się własnym dzieckiem!
      Tacy rodzice podważając autorytet nauczyciela działają przeciwko sobie, gdyż
      wkrótce sami przestaną być autorytetami dla własnych pieszczoszków - ale to
      pewnie też będzie wina szkoły. Podobnie jak to, że dzieci nie spuszczają wody w
      toaletach - takie zdanie padło podczas jednej z dyskusji.

Oczywiście, w szkołach i wśród nauczycieli są osoby nie spełniające swoich zadań
      należycie (jak w każdym środowisku), ale zdecydowana większość dobrze i uczciwie
      pracuje otrzymując za to kiepskie wynagrodzenie.
      Popieram żądania nauczycieli i uważam, że powinni zaostrzyć formy walki.
      • Gość: Bodek Re: Odczepcie się od nauczycieli! IP: 80.68.236.* 23.05.08, 10:02

Pytanie nie jest, czy popierasz żądania nauczycieli.

Pytanie jest: czy zgadzasz się na zwiększenie obciążenia podatkowego celem
        zwiększenia dochodów nauczycieli oraz utrzymania ich przywileju wczesnej emerytury.

Przypomnę wszystkim, że rok szkolny w tym roku nie trwa do końca czerwca. Żeby
        się nauczyciel nie przemęczył, trwa tylko 2/3 czerwca. Formalnie, bo w praktyce
        to już jest rozprężenie...
        • Gość: o! problem kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 00:02
          tkwi w tym, że lwią część przejada "zaplecze": wydziały oświaty,
          OKE, magiczne usługi i idiotyczna polityka budżetowa, gdy dyrektor
          ma kasę na KOLEJNY aparat cyfrowy i laptop, a do rodziców apeluje o
          zakup map, atlasów i książek do szkolnej biblioteki
        • Gość: Anglistka Re: Odczepcie się od nauczycieli! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 17:31
          A skąd są pieniądze na płace pracujących nauczycieli jeśli nie z
          tych samych podatków? Emerytury na ogół są niższe, więc to dla
          Ciebie podatnika, czysty zysk. A może się mylę? Zgłupiałam już.
    • Gość: jedna_z_wielu Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.gprs.plus.pl 23.05.08, 10:13
      Pytanie jest:
      czy chcemy by nasze dzieci uczyli znerwicowani ponad 60 -letni nauczyciele?
      • ib_k Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 23.05.08, 13:26
        Gość portalu: jedna_z_wielu napisał(a):

> Pytanie jest:
        > czy chcemy by nasze dzieci uczyli znerwicowani ponad
        60 -letni nauczyciele?

1 dlaczego ponad 60letni? kobiety do 60, mężczyźni do
        65 ale to zdecydowana mniejszoć
        Jedynie wf-istą dałabym możliwość wcześniejszej
        emerytury
        2 dlaczego znerwicowani?chodziłam do szkoły w latach
        80, miałam wielu nauczycieli po 50 i jakoś nie byli
        znerwicowani, już nie mówiąc o nauczycielach
        akademickich czasami po 80
        3 zgadzam się z Bodkiem w zdecydowanej większości
        przypadków nauczyciele w szkołach publicznych to
        lewusy i nieudacznicy, w zawodzie z przypadku
        • Gość: lycealysta Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 17:34
          > 1 dlaczego ponad 60letni? kobiety do 60, mężczyźni do
          > 65 ale to zdecydowana mniejszoć
          > Jedynie wf-istą dałabym możliwość wcześniejszej
          > emerytury

widać , że Twoja polonistka była przemęczona i nie wytłumaczyła Ci
          zasad ortografii.

a ja się pytam
          ZA CO???
          to właśnie wuefiści są lewusami i nierobami. Poza godzinami w szkole
          nie muszą sprawdzać ŻADNYCH dodatkowych prac, nie mają też nic do
          roboty w czasie matur[chyba żeby przyjść, popilnowac na egzaminie,
          wyjść, zabrać pieniądze]
          może się mylę, nie dostrzegam ich ciężkiej i męczącej pracy, ale
          proszę, uświadom mi z jakiej racji co mają mieć utrzymany przywilej
          emerytalny???
          • ib_k Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 26.05.08, 19:15
            Gość portalu: lycealysta napisał:

> to właśnie wuefiści są lewusami i nierobami. Poza godzinami w
            szkole nie muszą sprawdzać ŻADNYCH dodatkowych prac, nie mają też
            nic do roboty w czasie matur[chyba żeby przyjść, popilnowac na
            egzaminie, wyjść, zabrać pieniądze]
            > może się mylę, nie dostrzegam ich ciężkiej i męczącej pracy, ale
            > proszę, uświadom mi z jakiej racji co mają mieć utrzymany
            przywilej emerytalny???

1 Mówię o prawdziwych nauczycielach, aktywnych tak jak uczniowie i
            mimo najszczerszych chęci nie wyobrażam sobie 59-letniej wuefistki,
            aktywnie prowadzącej lekcje (chociaż znam kilka 70 latek
            sprawniejszych niż nie jedna 30latka)

2 Zanim skrytykujesz kogoś za ortografię zaprzyjaźnij się ze
            słownikiem.
        • Gość: ex-nauczycielka Re:dobrzy odchodzą IP: *.wroclaw.mm.pl 26.05.08, 21:00
          > zgadzam się z Bodkiem w zdecydowanej większości
          > przypadków nauczyciele w szkołach publicznych to
          > lewusy i nieudacznicy, w zawodzie z przypadku
          >
          Byłam przez rok nauczycielką matematyki i informatyki. Dla mnie największą
          satysfakcją było to, że uczniowie byli zainteresowani moimi zajęciami, gdyż
          prowadziłam je wykorzystując różne narzędzia informatyczne (matematyka wówczas
          ciekawiej wygląda). Ale niestety na kredyt mieszkaniowy mnie nie było stać, więc
          zmieniłam pracę. Żałuję, że nie mam już możliwości przekazywania wiedzy młodym
          ludziom, ale póki co muszę pomyśleć o swoim życiu, żeby nie obudzić się za
          późno. Teraz spokojnie stać mnie na kredyt. I do nauczania już nie wrócę.
        • Gość: Lena96 Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 09:26
          No własnie chodziłaś do szkoły w latach 80-tych, idź teraz , spróbuj pouczyć,
          zwłaszcza w gimnazjum. Wizyta u psychiatry gwarantowana.
    • Gość: emeryt Kilka refleksji IP: *.wroclaw.mm.pl 23.05.08, 19:02
      Odezwali się znów znawcy tematu!

Nauczyciel akademicki, mogący nawet podsypiać sobie w trakcie dukania czegoś pod
      nosem, może mieć ponad 90 lat! I nikt nie odważy się podczas takiego wykładu
      nawet głośniej odetchnąć!

Natomiast w szkole nauczyciel musi mieć cały czas napiętą uwagę, kierować
      procesami myślowymi uczniów i reagować natychmiast na różne sytuacje zdarzające
      się w klasie. Nie może "odpuścić" sobie ani na chwilę, bo zdolni uczniowie
      okrutnie wykorzystają każdą chwilę słabości. W czasie przerw jest dyżur: w
      sklepiku - żeby nie kradli, w toaletach - żeby nie rozmazywali g... po ścianach,
      w szatni - żeby nie znęcali się nad słabszymi, na korytarzach - żeby nie
      połamali nóg podczas gonitw! Taki to jest komfort pracy! Po 5 godzinach w
      takich warunkach człowiek jest wykończony!

Rodzice współpracujący ze szkołą i znający jej specyfikę , a nie tylko mający o
      wszystko pretensje, rozumieją sytuację i nie wypowiadają się krytycznie na temat
      pracy nauczycieli jako ogółu.

Znów Bodek autorytatywnie ogłosił światu, że już teraz jest rozprężenie w szkole
      i nikt nie pracuje. Potwierdził tym tylko moją tezę, że nie ma pojęcia na czym
      polega praca w szkole.
      Teraz jest bowiem szczególnie trudny czas pracy:
      - wystawianie ocen (prawie każdy chce poprawić ocenę na wyższą, bo nie będzie
      miał dobrego świadectwa, nie pojedzie na atrakcyjną wycieczkę, nie dostanie
      nowej komórki, nie ... - rodzice szachują dzieci, a te nauczycieli),
      - wycieczki jedno, dwu, trzydniowe, zielone szkoły - trzeba zostawić swoje
      sprawy, rodzinę, ...- a za to nie ma dodatkowej zapłaty. Bodek oczywiście zaraz
      napisze, że nauczyciel też ma wycieczkę - i to za darmo!
      - mnóstwo papierkowej roboty, sprawozdania, posumowania, wypisywanie dyplomów,
      opinii, świadectw, itp.
      - tłumaczenie się na piśmie, dlaczego wystawił Jasiowi złą ocenę i co zrobił,
      aby Jaś jej nie otrzymał - paranoja! Nie jest ważne, że ten aniołek ma wszystko
      w d..., a rodzice zajęci robieniem kasy (lub chlaniem) nie mają czasu na takie
      głupoty, jak zajęcie się własnym dzieckiem.
      - konsultacje z rodzicami. Najczęstsze pytanie - co zrobić, aby na świadectwie
      była piątka lub szóstka? Odpowiedź - cofnąć czas i nauczyć się tego, co trzeba.
      Nie wszyscy jednak to rozumieją.
      - analizowanie wyników klasyfikacji, egzaminów
      - pisanie "programów naprawczych"
      - pisanie wniosków do dalszej pracy
      - no cóż - to właśnie to rozprężenie wg Bodka!
      A oprócz tego - codzienna realizacja programów nauczania (najczęściej
      powtarzanie i utrwalanie wiedzy).

Niewiele zawodów jest tak narażonych na wszechstronną krytykę.
      Czy ktoś ośmieli się zwrócić uwagę hydraulikowi, że źle coś robi, że za bardzo
      nabrudził i nie posprzątał?
      A nauczyciela obgada uczeń, aby usprawiedliwić własne nieuctwo i winę za złą
      ocenę zrzucić na niesprawiedliwość nauczyciela. Potem dokładają się rodzice,
      którzy bezkrytycznie wierzą swoim pociechom i szukają winnych wszędzie, tylko
      nie u siebie.
      Ciekawe, gdzie uczyli się ci wszyscy, którzy tak krytykują szkołę. Czyżby to ta
      zła szkoła nauczyła ich tego, co potrafią?

Pewien psycholog na wykładzie powiedział "Do półlitrowej butelki litra nie
      nalejesz".
      Rodzice powinni zdawać sobie sprawę z intelektualnych możliwości swoich dzieci
      i nie stresować ich nadmiernymi wymaganiami.
      Cytat ten ma zastosowanie też do tych, którzy plują na szkołę, nauczycieli, gdyż
      ... no właśnie, czy są w stanie przyjąć pewne informacje?
      A nauczycieli pozdrawiam i wspieram w walce o godziwą zapłatę za pracę nawet w
      okresie "rozprężenia" :)
      • Gość: dgn Re: Kilka refleksji IP: *.chello.pl 23.05.08, 20:11
        no no no...emerycie,światłyś człowiek.
        • Gość: emeryt Re: Kilka ... IP: *.wroclaw.mm.pl 23.05.08, 20:31
          ... tia... aluzju poniał, ale mnie też uczyli ci ... :(
          • Gość: dgn Re: Kilka ... IP: *.chello.pl 23.05.08, 20:53
            Możemy sobie łapki podać!?
            • Gość: emeryt Re: Kilka ... IP: *.wroclaw.mm.pl 26.05.08, 20:47
              :)
          • Gość: dgn Re: Kilka ... IP: *.chello.pl 23.05.08, 21:49
            ...to nie była aluzja.
      • Gość: Rachela Drogi Panie Emerycie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:48
        Trzeba byo zostac nauczycielem akademickim i tak jak Pan stwierdzi bąkać coś pod
        nosem.Pochodze z rodziny nauczycieli i z przykrościa musze stwierzdic ,ze za
        dobrze mają.Nie przemęczaja się a godzin pracy w tygodniujak maja 20 to wielka
        afera.Kazdy juz chyba wykorzystał z byle powodu urlop roczny płatny.Nie tylko
        grono pedagofgiczne w mojej rodzinie ale równiz wszystkie koleżanki
        nauczycielki.Takich nauczycieli o jakich pan pisze jest mało.Na palcach ich
        mozna policzyć.Reszta to lenie!
      • Gość: Anglistka Re: Kilka refleksji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 17:52
        dziękuję Panu jako nauczyciel za słowa otuchy i uznania
    • Gość: gosc ktore szkoly ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 00:09
      No dobrze, a czy spis strajkujacych szkol jest gdzies do wgladu rodzicow?
    • Gość: Uczen Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.as.kn.pl 25.05.08, 21:49
      A kto każe nauczycielom robić kartkówki, sprawdziany i tak dalej.
      Obowiązku w żadnych przepisach nie ma.

Sorry nauczyciele, ale jestem ciekaw jak przygotowujecie się do
      zajęć, skoro od dziesiątek lat nic się nie zmienia w matematyce,
      językach obcych czy innych. Przestańcie ludziom takie farmazony
      mówić.

Ponadto nikt Wam nie każe sprawdzać prac w domach - zostańcie chwilę
      po zajęciach w pokoju nauczycielskim i sprawdżcie skoro męczycie
      uczniów nimi.
      • Gość: Sfajros Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.media4.pl 26.05.08, 08:04
        > A kto każe nauczycielom robić kartkówki, sprawdziany i tak dalej.
        > Obowiązku w żadnych przepisach nie ma.

Jest wymóg wystawienia kilku ocen cząstkowych na podstawie których potem wystawi
        się ocenę ostateczną. Oceny te mają odzwierciedlać postępy w nauce. Jako
        nauczyciel jestem do tego zobowiązany.

> Sorry nauczyciele, ale jestem ciekaw jak przygotowujecie się do
        > zajęć, skoro od dziesiątek lat nic się nie zmienia w matematyce,
        > językach obcych czy innych. Przestańcie ludziom takie farmazony
        > mówić.

Po pierwsze zmienia się. Może nie w matematyce, ale w biologii i geografii też.
        Poza tym zmieniają się programy. A w końcu każda klasa jest inna i co roku
        trzeba dostosować materiał do możliwości uczniów.

> Ponadto nikt Wam nie każe sprawdzać prac w domach - zostańcie chwilę
        > po zajęciach w pokoju nauczycielskim i sprawdżcie skoro męczycie
        > uczniów nimi.

Niezależnie gdzie się prace będzie sprawdzać i tak się będzie sprawdzać. Wolę w
        domu, gdzie mam ciszę i spokój, niż w ciasnym pokoju nauczycielskim, gdzie jest
        nieustanny gwar.

Ignorancie!
        • Gość: Uczen Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.as.kn.pl 26.05.08, 10:53
          > Jest wymóg wystawienia kilku ocen cząstkowych na podstawie których
          potem wystaw
          > i
          > się ocenę ostateczną. Oceny te mają odzwierciedlać postępy w
          nauce. Jako
          > nauczyciel jestem do tego zobowiązany.

Jest wymóg wystawienia kilku ocen cząstkowych - nie konieczne muszą
          być one ze sprawdzianów, skoro tak nauczyciele podkreślają, że muszą
          się nimi zajmować. Ustna odpytka też może stanowić podstawę do
          wystawienia oceny cząstkowej.

> Wolę w
          > domu, gdzie mam ciszę i spokój, niż w ciasnym pokoju
          nauczycielskim, gdzie jest
          > nieustanny gwar.

Jeśli wolisz w domu, to Twój wybór, ale wtedy nie użalaj się nad
          swoim losem, że nie masz w domu czasu dla rodziny, itp.

A co do gwaru, czegoś nie rozumiem. Godziny lekcyjne są stałe dla
          całej szkoły, więc jeśli trwa 1 lekcja np. od 8.00 do 8.45 to jest
          45 minut gdzie teoretycznie większość nauczycieli powinna być w
          klasach z uczniami. Gwar to może jest na przerwie, jeśli nauczyciele
          przychodzą wymienić dziennik (o ile nie wykorzystują NIEODPŁATNIE do
          tego celu uczniów) i ewentualnie zjeść posiłek, ale większość to
          robi w klasach.

> A w końcu każda klasa jest inna i co roku
          > trzeba dostosować materiał do możliwości uczniów.

Jakby tak było, to zdawalność egzaminów byłaby zdecydowanie lepsza.
          Odkąd pamiętam nauczyciel szedł z programem, a to, że klasa tego nie
          rozumiała to nikogo nie interesowało.

Generalna moje stanowisko do wszystkich strajkowców-terrorystów
          (obojętne jakie zawody): umowa o pracę/kontrakt/zlecenie jest umową
          DWUSTRONNĄ, co oznacza, że jedna strona proponuje następujące
          warunki i jeśli druga je akceptuje to ją podpisuje. Jeśli której ze
          stron coś nie odpowiada to ją rozwiązuje. Nie interesuje mnie
          tłumaczenie, że ktoś ma powołanie do nauczania dzieci, pasję, itp.
          Jesteś istotą rozumną, zgodziłeś się na te warunki to pracuj, nie
          podoba Ci się, negocjuj ale na własnym podwórku, nie włączając w to
          innych ludzi.
        • real_mr_pope Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 26.05.08, 22:14
          > Jest wymóg wystawienia kilku ocen cząstkowych na podstawie których
          > potem wystawi się ocenę ostateczną.

Oceny cząstkowe można zdobyć na podstawie odpytywania, zadań domowych i jednej
          kartkówki. Przez 4 lata LO miałem 3 oceny z matematyki i 2 oceny z chemii w
          semestrze. Szanuję nauczycieli ww. przedmiotów, ale szczerze wątpię aby się
          zbytnio przemęczali podczas przygotowywania lekcji dla mojej klasy.

> Po pierwsze zmienia się. Może nie w matematyce, ale w biologii i
          > geografii też.

No tak. Pytanie czy zachodzą aż tak drastyczne zmiany aby nauczyciel musiał
          przechodzić jakiś specjalny kurs aby je ogarnąć. I czy o tych zmianach w ogóle
          mówi się w trakcie lekcji. A przypomnę, że strajkują nie tylko nauczyciele
          liceum, ale także podstawówek. Tam chyba o zbyt skomplikowanych rzeczach się nie
          opowiada?

> Niezależnie gdzie się prace będzie sprawdzać i tak się będzie
          > sprawdzać. Wolę w domu, gdzie mam ciszę i spokój, niż w ciasnym
          > pokoju nauczycielskim, gdzie jest nieustanny gwar.

Ale w tym przypadku wybór należy do Ciebie. Trochę zabawne jest przedstawianie
          roszczeń finansowych w momencie, gdy ktoś pracuje tak jak mu wygodniej. Wyobraź
          sobie urzędnika, który żąda podwyżki płac, ponieważ projekty decyzji
          przygotowuje w domu z racji gwaru w urzędzie. To będzie normalne?
        • Gość: hela Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.multimo.gtsenergis.pl 27.05.08, 12:02
          Co to znaczy gwar w pokoju nauczycielskim??? No tak, w pracy zajmujecie się
          plotkowaniem, a potem narzekanie, że klasówki trzeba w domu sprawdzać...
    • tvpis Nauczyciele powinni dostać podwyżki, ALE 25.05.08, 22:50
      w zamian za rezygnację z wcześniejszych emerytur. W tej sprawie rząd ma rację.
      • Gość: o! Nauczyciele powinni dostać podwyżki, ALE - system! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 00:13
        może ktoś kiedyś wyznaczy system uzależniający wzajemnie płace w
        układzie: nauczyciele-personel pomocniczy (w tym dyrektor szkoły)-
        urzednicy w wydziale oświaty - dyrektor tegoż wydziału.
        Jesli byle urzędnik w urzędzie zarabia lepiej niż nauczyciel
        ścierający się w szkole, jeśli bycie dyrektorem szkoły to fucha
        (jest kasa - a niewielka odpowiedzialność, bo podłączony do
        Wydziału) - to liczmy tylko na cud
    • Gość: lcc strajkują już przynajmniej od 10 lat IP: 193.109.212.* 26.05.08, 08:22
      mam w domu dwa efekty ich pracy ... a raczej zaniechania czynności
      słuzbowych :) wg. mnie płaca jaką otrzymują za te kilka godzin
      dziennie spędzonych -wiem co piszę, oni spędzają czas w klasie a nie
      uczą- to i tak dużo za dużo!
      • Gość: ala Re: strajkują już przynajmniej od 10 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 08:47
        ... to są raczej efekty twojej działalności!
        Przekazane geny i zwalenie odpowiedzialności na innych!
        • Gość: lcc właśnie gdyby nie IP: 193.109.212.* 26.05.08, 09:38
          moje geny i działalność to moje dzieci nie wiedziałby jak wygląda
          książka bo w szkole nikt od nich nigdy nie wymagał żeby czytały!
          wystraczy wiedzieć kto napisał i o czym. nauczyciele to zgraja leni
          i tyle!
          • Gość: ala Re: właśnie gdyby nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 09:50
            Książeczki czyta się dzieciom, zanim jeszcze pójdą do szkoły!
            Później trzeba tylko dopilnować, aby przeczytało zadaną lekturę - to
            rola rodziców!
            A jeśli naprawdę jest tak źle - zmień dziecku szkołę lub klasę.
          • Gość: rACHELA Re: właśnie gdyby nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:30
            zGADZAM sie.Moja kolezanka jest nauczycielem , żona mojego taty jest
            nauczycielem , moja ciocia, wujek i kuzyn.Wiem ile pracuj i jak.Tylko modzi maja
            energie i checi.No i oni najmniej zarabiaja.Reszta to lenie i niereformowani
            nauczyciele.Wolne goni wolne, urlop płatny urlop.A pracuja 15 godzin w tygodniu
            i zarabiaja nie mało. Nie interesuja sie dziećmi, ich problemami i wychowaniem.
    • Gość: woźny szkolny środowisko AGORY znów manipuluje! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.08, 10:11
      Chce specjalnie skłócić nauczycieli z opinią publiczną. Ostatnio
      ukazało się w "Metrze" szereg artykułów, stawiających nauczycieli
      wyłącznie negatywnym świetle. To celowe założenie przed tą akcją
      strajkową. Wybiórcza judzi i tyle!

• Gość: Rachela Nauczyciele lekko przesadzaja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:11
      Jak to jest możliwe, że nikt jeszcze nie uświadomił społeczeństwu, żenauczyciele
      nie mają wcale tak źle. Ja pochodzę z rodziny nauczycieli.Moje koleżanki są
      nauczycielkami. Wracają do domu o 13-14 miomo ,że godzinę dojezdżają do pracy.
      Mają wolne wakacje , święta i ferie. Mogą wziąć roczny urlop platny. Nie mają
      wcale tak dużo roboty w domu. Przyznaję, że ci młodzi nauczyciele mają ciężki
      start.To oni powinni dostać więcej pieniędzy.Są młodzi ,zaradni i mają chęci a
      zarabiają najmniej. A taka Pani Stasia z Panią Basią co to już nie są
      reformowane zarabiają nie mało, jak policzyć godziny pracy.
      Więc jak już podwyżki to dla tych co zabiają mniej niz 1500 zł
      Ale podwyżka 50 % heheheh lekka przesada. 4000 zł za 15 godzin pracy w tygodniu
      heheheh
    • annika.h zlikwidować przywilej wcześniejszych emerytur 26.05.08, 12:43
      dlaczego jest tak ,że pewne grupy zawodowe idą sobie na wcześniejsze emerytury
      ,a inni tego przywileju nie mając muszą pracować do 65 roku życia? I dlaczego ja
      mam zapieprzać na te wcześniejsze emeryturki? W moich oczach moja praca jest
      równie ciężka jak praca górnika czy nauczyciela.Poza tym wybierając sobie zawód
      chyba wiedzieli na czym ta praca polega i jakie problemy są z nią związane.No
      chyba ,ze wybierali ją głównie dla przywilejów.I druga rzecz -nauczyciele na
      kontrakty a nie bujać się na karcie nauczyciela ,mianowaniach itp.jako "święte
      krowy' nie do ruszenia.To chyba największa granda związana z tym zawodem-nie
      można zwolnić nauczyciela ,który nic nie robi ,bo chroni go jakiś
      przywilej.Dlaczego mnie nie chroni?
      • Gość: Rachela Re: zlikwidować przywilej wcześniejszych emerytur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:59
        Brawo.Popieram.Też mam takie zdaanie.Miomo ,ze pochodze z rodziny nauczycielskiej.
      • Gość: an Re: zlikwidować przywilej wcześniejszych emerytur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 22:27
        Trzeba było chodzić do szkoły
    • Gość: anna Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:48
      Jestem nauczycielką języka angielskiego w szkole średniej, dodam że z tytułem
      magistra. Ukończyłam również drugie studia filologiczne. Obie prace magisterskie
      obroniłam na 5. Znam perfect 2 języki, pochodzę z rodziny inteligenckiej od
      pokoleń. Mój prapradziadek był przedwojennym ministrem, moim dziadkom zabrano
      majątki i zesłano na Syberię, a ja właśnie się dowiedziałam, że jestem
      niedouczonym nieudacznikiem, bo nie zarabiam 20 000 miesięcznie. Chwała Bogu,że
      mam dobrze zarabiającego męża, bo czułabym się jak pasożyt. Trochę skromności
      proszę państwa!
    • Gość: Rachela 4000 zł za 15 godzin pracy w tygodniu heheheh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:51
      To chyba lekka przesada.Nauczyciele to w większosci lenie.Wiem co piszę.Mam z
      nimi doczynienia na co dzień
      • Gość: pi Re: 4000 zł za 15 godzin pracy w tygodniu heheheh IP: *.lanet.net.pl 26.05.08, 14:19
        To ciągle za mało, Rachelo droga. Muszą Cię jeszcze podszkolić z
        polskiego troszeczkę. Jak pochodzisz jeszcze do szkoły, to miejmy
        nadzieję, że nadrobisz luki w Twojej edukacji. A kto wie, może wtedy
        będziesz mogła nawet zostać nauczycielką i korzystać z tych
        wszystkich przywilejów, o których się szeroko rozpisujesz.

Pozdrawiam,
        pi

PS To, że widziałaś (raczej z daleka) nauczycieli już wiemy. Nie
        musisz zaczynac każdego postu od tego zdania.
        • Gość: lycealysta Re: 4000 zł za 15 godzin pracy w tygodniu heheheh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 17:15
          o tych 4000 zł to naprawdę mnie rozbawiło, a 15 godzin już zupełnie
          rozłozyło na moje wątłe łopatki :P

należy rozdzielić nauczycieli na WYKŁADOWCÓW i OPIEKUNÓW

WYKŁADOWCY zostają nauczycielami, dlatego, że czują takie powołanie,
          chcą coś przekazać innym, a OPIEKUNOWIE t zazwyczaj tacy wuefiści,
          którzy nie robią nic. a jak napiszą doktorat o rowerach to doatja za
          swoje nieróbstwo 2000zł. natomaist nauczyciele języków muszą się
          przygotowywać do lekcji, sprawdzać dzisięć tysięcy testów i ich
          płaca zazwyczaj nie ma nic wspólnego z wykonywanymi czynnościami.

co do w-fu->wyrzućmy to ze szkół, dajmy wszystkim bilety na sportowe
          obiekty miejskie-siłownie, baseny, nawet kręgielnie-też sport-
          uczniowie będą korzystać z nich kiedy będzie im pasowało i będą
          uprawiać dyscyplinę jaka im odpowiada, z zastrzeżeniem że muszą
          np 'wyrobić' 15 godzin na miesiąc.[praktycznie rzecz biorąc jest to
          nawet więcej niż w szkole planowych lekcji w-fu-wiele wypada w
          czasie matur, zawodów sportowych etc.]
          korzyści-ogromne-MOSir się zapełni, miasto[podatnicy] nie będzie
          musiały utrzymywać wuefistów[co się zupełnie nie opłaca], wystarczy
          że zapłaci podobną cenę za wykorzystane prz młodzież godziny na
          obiektach sportowych

takie rozwiązanie zastosowano na Słowacji, gdzie zachwala się je pod
          niebiosa, za prostotę, oszczędności i aktwizację młodziezy do
          ruszenia się na basen, a basenu z prawdziwego zdarzenia w szkołach
          we Wrocławiu jest może kilka, a tak-każdy mógłby miec dostęp w
          ramach wychowania fizycznego :D

co prawda to temat na inne forum, ale pomyślcie sobie ile
          oszczędności przyniosłoby to szkołom-kasę na płace dla tych naprawdę
          ciężko pracujących starych zgorzkniałych belfrów, których każdemu
          kiedyś zabraknie, ze szczególnymi wyjątkami śmierdzących złośliwych
          nierobów.

ja swoich nauczycieli właśnie podzieliłem na te dwie grupy, i dotych
          wspanaiłych ludzi, którzy przekazali mi bogat a wiedzę, czuję
          olbrzymi szacunek, antomiast do wielu, wielu innych-wstręt.
          [matematyczka polonistka babsztyl od geografii]

:P

pozdro dla wielkiego c***a ;)
          • Gość: Toto tak sobie to czytam IP: *.proxy.aol.com 26.05.08, 18:42
            a nikt jeszcze nie oskarzyl PIS o to wszystko.Dalej , do dziela...
          • Gość: mahlas bu ha ha IP: 213.172.177.* 27.05.08, 09:40
            Dajmy dzieciom ze wsi i małych miasteczek bilety na basen, siłownię
            i jeszcze saunę gratis, żeby zrzuciły stres i zmęczenie. Pomyśl,
            zanim coś napiszesz.
      • Gość: anglistka Re: 4000 zł za 15 godzin pracy w tygodniu heheheh IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 17:47
        a może masz w stosunku do nich jakieś kompleksy i stąd ta zajadłość?
      • Gość: leon Re: 4000 zł za 15 godzin pracy w tygodniu heheheh IP: *.wroclaw.mm.pl 27.05.08, 21:07
        Ty zapewne jesteś wzorem pracowitości!
        Czytasz i piszesz głupoty zapewne w godzinach pracy, sądząc z czasu wysyłania
        postów!
        Nauczyciel w pracy nie może sobie pozwolić na takie zachowania.
        Gdyby z twojego (lub innych pracusiów) czasu pracy odliczyć herbatki, śniadanka,
        wyjścia na zakupy i papieroska, pisanie w internecie i inne ... czas właściwej
        pracy zapewne bardzo by się skurczył!

Chyba jednak za mało miałaś i masz do czynienia z nauczycielami, bo nadal nie
        umiesz poprawnie pisać po polsku!
    • Gość: gdziekolwiek Nauczyciel powinien zarabiać dobrze IP: *.as.kn.pl 26.05.08, 21:19
      Im lepiej będzie zarabiał nauczyciel tym większa będzie konkurencja
      i tym samym coraz bardziej właściwi ludzie bedą chcieli pracować w
      szkole. Dzieci będą mądrzejsze, społeczeństwo bogatsze itd. Jak jest
      dzisiaj - niestety źle. Uogólnianie, ze nauczyciel "olewa" pracę
      krzywdzi pewną część grupy zawodowej, ale w sumie oni pozwalają na
      to, aby ich koledzy tak a nie inaczej pracowali.Ciche przyzwolenie.
      A mnie się marzy, aby np. dać nauczycielom 500 (pięćset)% podwyżki,
      ale w zamian zainstalować w każdej klasie kamery i losowo/komisyjnie
      oglądać co nauczyciel wyczynia na lekcji. To mogłoby w krótkim
      czasie zmobilizować tych wszystkich zniechęconych, niewyspanych,
      nadętych, humorzastych do zaangażowania w pracy. I za każde nagrane
      ziewnięcie, wyzywanie od baranów, gapienie się w okno, wysyłanie sms-
      ów, przeglądanie gazety - na bruk. Może wtedy moje dzieci wracając
      ze szkoły nie mówiłyby "baba od fizyki" tylko Pani Profesor. Płacę
      podatki i chętnie zgodzę się na krociowe wynagrodzenia dla Was,
      nauczyciele - o ile przedstawicie program jak uzdrowić Wasze chore
      środowisko.
      • Gość: mama nauczycielka Re: Nauczyciel powinien zarabiać dobrze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 08:03
        Popieram w 500%:)Mądrze i konstruktywnie.
      • Gość: mahlas Bzdura! IP: 213.172.177.* 27.05.08, 09:36
        Pensja nie powinna być uzależniona od tego, jaki zawód się wykonuje,
        tylko od tego, jak się go wykonuje i w jakim
        przedsiębiorstwie/zakładzie (szkole) się pracuje. To jest takie samo
        gadanie, jak to, że np. lekarz powinien mieć minimum 7 tysięcy
        (sic!). Jak w każdym zawodzie - informatyk/operator
        koparki/sprzątaczka - pensja powinna zależeć od tego jak i gdzie się
        pracuje.
    • Gość: Mietek Nauczyciele jestem z Wami!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 26.05.08, 22:32
      Trzymajcie się! Macie ciężką pracę i walczcie o swoje.
      • daelek Re: Nauczyciele jestem przeciwko Wam!! 27.05.08, 11:29
    • Gość: Zuzia Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 22:35
      Strajkuje także ZS nr 8 ul. Piesza, w tym X LO i gimnazjum 32.
      Nauczyciele zasługują na podwyżki, bo muszą się użerać z nami... Taka prawda.
      Jak zresztą mówi stare polskie, złośliwe porzekadło: "Obyś cudze dzieci uczył".
    • Gość: p Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.cust.telenor.se 27.05.08, 02:54
      Niewiarygodne, ludzie, ktorzy wybrali cieplutkie posadki wymagajace minimum wysilku przy zdobyciu i utrzymaniu pracy, ludzie majacy kosmiczne ilosci urlopu, ludzie, ktorzy czesto realizuja sie dajac upust najprymitywniejszym instynktom zwiazanym z posiadaniem takiej czy innej wladzy - ci ludzie chca jeszcze podwyzek.
      Proponuje inne rozwiazanie. Jak komus nie pasuje, to niech zmieni prace.
      • Gość: mama nauczycielka Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 07:51
        Tak, pewnie w jakimś stopniu masz rację.Ja też znam i znałam różnych
        nauczycieli. Wszystko jak w krzywej Gaussa: 5% artystów, 5% totalnej
        porażki i 90 % lepszych lub gorszych rzemieślników. Rzecz nie w tym,
        by ograniczać nam płace, rzecz w tym, by sprawić, by do tego zawodu
        przychodzili najlepsi. A jak ich zachęcić? Przyjdziesz pracować za
        1400 brutto na starcie? I teraz pomyśl, że nim zostaniesz
        mianowanym, czyli zaczniesz zarabiać ok. 2000 tys. na rękę minie
        prawie 10 lat. A przez te 10 lat-NIC!!!Po drodze egzaminy, dość
        stresujące, by wdrapać się na wyższy szczebel. A mówimy tu o
        ludziach naprawdę dobrze wyedukowanych, coraz mniej wśród nas tych z
        aparatyjnego klucza. Pomyśl, może gdyby ten zawód gwarantował szansę
        kariery z prawdziwego zdarzenia, pracowali by w szkole
        najzdolniejsi, bili by się o tę pracę, a dzieci by korzystały. Może
        zatrudniało by się więcej mężczyzn, bo ich brak to bolączka szkoły,
        mężczyźni bywają świetnymi pedagogami. Może nawet Ty byś przyszedł
        tu pracować i naprawiłbyś sytuację miast wylewać na nas swoją
        nienawiść...
        • Gość: p Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: 83.209.64.* 27.05.08, 12:37
          Nienawisc? :D Litosci.
          Osiagniecie czegos w zyciu wymaga wyrzeczen, czasem bardzo
          powaznych. Jesli komus nie pasuje wynagrodzenie nauczyciela - coz,
          zawsze sa inne opcje. Kwestia wyrzeczen wlasnie - ale wygodniej
          siedziec w cieplym kacie i sie DOMAGAC. Gdyby nastapila fala odejsc
          nauczycieli ze szkol, to automatycznie wzrosly by place. Ale jakos
          nikomu nie spieszy sie do poprawy losu przez aktywne dzialanie,
          lepiej siedziec w tymze kacie i mowic DAJCIE.
          A z drugiej strony aktualnie zarabiam duzo, znam biegle jeden jezyk
          obcy oraz dwa inne na poziomie podstawowym - i autentycznie niewiele
          z tego zawdzieczam nauczycielom, z ktorymi mialem do czynienia. Od
          polskiego szkolnictwa oczekuje juz tylko dyplomu doktora, na ktorym
          jakis profesor podworkowy pojedzie do Belwederu :-)
          • Gość: Seba Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 16:38
            To przykre, że miałeś takiego pecha. Ja wiele zawdzięczam swoim
            nauczycielom i nigdy nie powiem, ze ich praca to ciepła posadka.
            Nikt w mojej klasie nie chciał zostać nauczycielem. Ciekawe czemu?
            • real_mr_pope Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk 27.05.08, 17:41
              > Nikt w mojej klasie nie chciał zostać nauczycielem. Ciekawe czemu?

To jakiś determinant jakości pracy jako nauczyciela? To ja powiem Ci coś
              zabawniejszego: u mnie w klasie nikt nie chciał zostać posłem. To o czymś świadczy?
              • Gość: Seba Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 17:46
                Nie wyraziłem się dość jasno. Nikt nie chciał zostać nauczycielem,
                bo, jak stwierdzilismy, użerac się z takimi jak my, to porażka..I
                kasa żadna..Jestem na studiach (zachęcała mnie do tego i motywowała
                moja wychowawczyni) i nadal twierdzę, że być nauczycielem, to
                najgorsza z karier. W sensie finansowym
      • Gość: jot Re: Na wtorek nauczyciele planują strajk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.08, 08:50
        Kto ci to napisał analfabeto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka