Dodaj do ulubionych

nowe oznakowanie na Robotniczej

25.07.08, 18:03
Czy ktoś mi wyjaśni co oznacza nowe poziome oznakowanie na Robotniczej tuż za
Centrozłomem?? Jak mam dostać się do domu (mieszkam w byłym hotelu
robotniczym) od strony Dworca Świebodzkiego nie łamiąc przepisów??
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: nowe oznakowanie na Robotniczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.08, 12:37
      A w czym problem? Jak to wcześniej robiłeś?
      • inessta Re: nowe oznakowanie na Robotniczej 28.07.08, 19:34
        wcześniej to była dwukierunkowa ulica, teraz już nie.
        • Gość: ? Re: nowe oznakowanie na Robotniczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 22:55
          Przecież dalej jest. Wjedziesz sobie w Góralską, tam chyba wolno skręcić w lewo,
          zawrócisz i jesteś. A jeżeli tak się akurat nie da, to pojedziesz
          Braniborską/Strzegomską za Plac Strzegomski, skręcisz w lewo do Robotniczej,
          znowu w lewo i zajedziesz do domu. Nie widzę w tym żadnego problemu.
          • inessta Re: nowe oznakowanie na Robotniczej 29.07.08, 18:46
            myślałam, że może ktoś mi wyjaśni dlaczego mam skręcać w Góralską, tam zawracać
            i dopiero móc wjechać do siebie na podwórko. Albo dlaczego mam jeździć dookoła
            Braniborską? Skoro mam krótszą drogę Robotniczą?
            • Gość: greymanho Re: nowe oznakowanie na Robotniczej IP: *.mas.airbites.pl 29.07.08, 19:41
              Specjalnie po to, żebyś mógł sobie ponarzekać. Właśnie po to to zrobili - na złość Tobie.
              • inessta Re: nowe oznakowanie na Robotniczej 29.07.08, 21:23
                ja nie narzekam tylko się głośno zastanawiam. Było dobrze to przemalowali i
                utrudnili. Ten, kto to wymyślił na pewno tędy nie jeździ. Nie ja jedna przez
                pierwsze dni myliłam się i jechałam nie tak jak trzeba. zauważyłam, że nawet
                autobusy MPK miały problem z prawidłową jazdą po tym kawałku Robotniczej.
                • Gość: ? Re: nowe oznakowanie na Robotniczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.08, 12:56
                  To się jedzie trochę wolniej i już nie ma problemów. Jak się można "pomylić"?
                  Przecież to są grube ciągłe linie, tego się nie da przejechać przez pomyłkę.
                  Ta zmiana organizacji to dobry pomysł, bo teraz od Placu Strzegomskiego można
                  się łatwiej włączyć w ruch, a koszt praktycznie zerowy.
                  • inessta Re: nowe oznakowanie na Robotniczej 31.07.08, 07:13
                    bardzo łatwo się pomylić. Bo ludzie nie patrzą na znaki : Jak można skręcać w
                    lewo od strony Powstańców Sl w Piłsudskiego ( na skrzyżowaniu ze świdnicką) -
                    tak jest zakaz skręcania w lewo: jak można jeździć pod prąd Bogusławskiego (
                    jednokierunkowa ). Jak można zawracać na skrzyżowaniach gdzie jest wyraźna
                    zielona strzałka do skrętu w lewo lub prawo( nie piszę o zielonej strzałce +
                    czerwone swiatło, tylko o zielonym świetle w kształcie strzałki) ? Nie wspominam
                    o Kazimierza wielkiego, gdzie do dziś wielu kierowców próbuje wjechać pod prąd.
                    Jak można?? Po prostu ludzie jeżdżą nie patrząc na znaki. A te dość często się
                    zmieniają.
                    • Gość: ? Re: nowe oznakowanie na Robotniczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.08, 08:48
                      To prawda i byłbym ostatnim, który powie że zmiany organizacji ruchu są dobrze
                      oznaczone, tak żeby nie można było ich przeoczyć (Choćby słynny wyjazd z Wita
                      Stwosza pod Galerią). Ale ta na Robotniczej akurat rzuca się w oczy że lepiej
                      nie można - znaków poziomych praktycznie już nie było, a teraz są świeżutkie i
                      prowadzą wyraźnie. A kierowca o ile czasem nie zwróci uwagi na znak pionowy, to
                      na jezdnię przecież patrzy stale.
            • Gość: ? Re: nowe oznakowanie na Robotniczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.08, 13:12
              A dlaczego kilkuset kierowców dziennie ma kombinować jak tu bezpiecznie wjechać
              na Robotniczą? Tylko dlatego żeby jedna inessa mogła (przyblokowując pewnie
              zresztą ruch, bo przecież trzeba puścić tych z naprzeciwka) zakręcić od razu pod
              furtkę?
              Sam bym chciał wyjeżdżać z bramy na Kościuszki w stronę placu tegoż, ale
              organizacja ruchu każe mi jechać naokoło przez Podwale i jakoś od tego nie
              umieram, a ruch w mieście jest płynniejszy.
            • svarte_sjel Re: nowe oznakowanie na Robotniczej 30.07.08, 20:30
              inessta napisała:
              > myślałam, że może ktoś mi wyjaśni dlaczego mam skręcać w Góralską,
              [...]

A to nie dla was ten parking tam urządzili kosztem połowy jezdni?
              • Gość: ? Re: nowe oznakowanie na Robotniczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 22:19
                To nie parking, tam domalowali pasy wyłączające obszar z ruchu.
                • svarte_sjel Re: nowe oznakowanie na Robotniczej 02.08.08, 23:05
                  Gość portalu: ? napisał(a):
                  > To nie parking, tam domalowali pasy wyłączające obszar z ruchu.

Zależy w którym miejscu, na sporej części jest parking zrobiony.
        • Gość: irizar aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.groni1.gr.home.nl 30.07.08, 15:35
          Aż tak trudno zrozumieć, że czasy wygody, nieuporządkowanych przepisów powoli
          się (na szczęście)kończą!!??
          Dla bezpieczeństwa, upłynnienia ruchu, mniejszej liczby wypadków wprowadza się
          zakazy skrętu w lewo z ciągów głownych ulic. Blokuje się możliwość wjazdu z
          posesji na drogą główną, drogę krajową, itp!
          To, że musimy podjechać trochę więcej i trochę pomyśleć, jest aż tak trudne?
          Ja też dojeżdżając do domu mam wiele więcej drogi z nim z niego wyjeżdżając bo
          nie mam wjazdu na autostradę! I jakoś z tego powodu nie cierpię i nie marudzę,
          bo ważniejsze jest dla mnie bezpieczeństwo moje i innych!
          • inessta Re: aby upłynnić ruch pojazdów 31.07.08, 07:05
            parking nie jest dla nas. to chyba dla tych wszystkich co przyjeżdżają na
            Świebodzki w niedzielę. Nie blokuję nikomu pasa ruchu, bo raczej jestem
            posłusznym kierowcą i jeśli przepisy i znaki nakazują jeździć dookoła i nie
            pozwalają zawracać, skręcać w lewo lub prawo to tak nie jeżdżę. Myślałam, że
            ktoś mi wytłumaczy po co te zmiany? Ruch na tym odcinku wcale nie jest jakiś
            bardzo duży, korki się nie robią, nikt i nic nie blokuje pasa. No cóż, nie
            spodziewałam się takich ataków. Bardzo przepraszam, że w ogóle zawracałam wam
            głowę.
            • Gość: ? Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.08, 08:53
              Ruch jest tam wystarczająco duży żeby kłopotliwy był wyjazd z tego dołka pod
              wiaduktem, i to w obie strony.
            • Gość: max Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.generacja.pl 08.08.08, 08:19
              Zmiany we Wrocławiu są poprostu dla zmian, niczemu innemu nie służa.
              Inwestycje czy remonty w tym mieście są poprostu po to zeby były.
              Można np przez dwa lata remontowac 70-metrowy most, będący wąskim
              gardłem na jednej z głównych arterii, uparcie pozostawiając ten stan
              rzeczy. Mozna sobie zmieniać orghanizacje dobrze funkcjonującej
              sygnalizacji, np. likwidując zieloną falę. Czasami ktoś wpadnie na
              durny pomysł namalowania kreski.
              Pomyslowośc jełopów zarządzających komunikacją w tym posranym
              miescie jest nieodgadniona.
              • Gość: ? Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.08, 10:17
                Czasem zaś pojawi się na forum ktoś, kogo intelektualnie przerośnie zauważenie,
                iż nawet inessta zauważyła, że jednak to oznakowanie na Robotniczej ma sens.
                • inessta Re: aby upłynnić ruch pojazdów 10.08.08, 09:05
                  w żadnym miejscu nie napisałam,. że te malunki mają sens. Napisałam, że mniej
                  ludzi się myli. A to lekka różnica. Dowiadywałam si w ZDiKU. po co była ta
                  zmiana i dostałam odpowiedź, że obawiali się korków na Braniborskiej, bo koło
                  Dolmedu jest zwężenie przez remonty. Ale to nie ich wina, że korki się nie robią
                  i ludzie nie chcą jeździć przez Robotniczą. A oni się tak postarali!!!
                  • Gość: ? Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.08, 11:12
                    Ach, "mniej się mylą" na tych oczywistych oznakowaniach? Cóż, za to ja ostatnio
                    wjeżdżałem w tamtym miejscu na Robotniczą (i zjeżdżałem z niej zresztą też - oba
                    w kierunku "do dworca". O niebo wygodniej i bezpieczniej niż dotychczas. Jeszcze
                    powinien być zakaz skrętu w lewo z Robotniczej w Śrubową, zjazd pod wiadukt w
                    Smolecką wystarczy. (Można dopuścić skręt autobusów).
                    • inessta Re: aby upłynnić ruch pojazdów 11.08.08, 18:36
                      a czym się różni zjazd w lewo pod wiadukt od tego w Śrubową? Tak samo blokuje
                      się ruch.
                      • Gość: ? Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.08, 10:04
                        Ta, jasne. Zwłaszcza ten jadący prosto w kierunku dworca, który do Śrubowej
                        chwilami się po prostu czołga, a za nią cudownym sposobem przyspiesza bez
                        trudności. Ty na pewno tam mieszkasz, że takie absurdy piszesz?
                      • Gość: tb Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 11:38
                        Ten skręcający w lewo pod wiadukt może być z prawej strony ominięty gdy
                        przepuszcza z przeciwka, bo jest wystarczająco szeroko. Przy Śrubowej jest za
                        ciasno.
                        • Gość: ? Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.08, 14:31
                          Przede wszystkim zjazd pod wiadukt nie wymaga żadnego omijania, bo górą tego
                          rozwidlenia jedzie się teraz tylko w stronę dworca, czyli zjazd w dół można
                          wykonać od razu, bez krzyżowania się z ruchem w przeciwną stronę.
                          Sam skręt w Smolecką (czyli dokładnie pod sam wiadukt) oczywiście już przecina
                          drogę nadjeżdżających od Świebodzkiego, ale to już nie jest praktycznie żaden
                          problem.
          • Gość: driver Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.mas.airbites.pl 03.08.08, 15:41
            Gość portalu: irizar napisał(a):

> Dla bezpieczeństwa, upłynnienia ruchu, mniejszej liczby wypadków wprowadza się
            > zakazy skrętu w lewo z ciągów głownych ulic. Blokuje się możliwość wjazdu z
            > posesji na drogą główną, drogę krajową, itp!

Nie powiedziałbym że to jest dobre rozwiązanie. Dużo lepszym byłoby kontrolowanie okresowe kierowców i eliminowanie sierot skręcających w lewo spod prawego krawężnika i modlących się o kilometrowy odstęp z każdej strony. Jak ktoś sprawnie skręca, zbliżając się do osi jezdni to często nie blokuje przejazdu, bo można przejechać obok niego.

Właśnie przez namnożenie sierot drogowych zaczynają się likwidacje lewoskrętów i inne tego typu utrudnienia, jak zaślepienie przejazdu na skrzyżowaniu Powstańców śląskich/Sztabowa. Bo parę pizd zastawiło tramwaj i zamknęli. Należy ruch usprawniać a nie utrudniać. Zwiększenie wymagani na egzaminach PJ i badania okresowe (co 5lat) wyeliminowałyby takie problemy
            • Gość: ? Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.08, 10:34
              Jak nabierzesz trochę praktyki, to przestaniesz gadać takie bzdury.
              łajzy łajzami, a skręty w lewo najbardziej obciążają skrzyżowania i tam, gdzie
              się ich da uniknąć, warto je blokować.
            • 2w Re: aby upłynnić ruch pojazdów 04.08.08, 17:18
              Gość portalu: driver napisał(a):

> Właśnie przez namnożenie sierot drogowych zaczynają się likwidacje lewoskrętów
              i inne tego typu utrudnienia
              Pi*dy pi*dami - zgoda... Gorsi są jednak "szwagrowie", dla których "wczesne"
              czerwone światło jest najczęściej "ciemno-zielonym", które trzeba przejechać w
              miarę szybko - najlepiej w okolicach stówy na liczniku. Potem statystykami ze
              skrzyżowań np. Hallera - Mielecka lub Hallera - Gajowicka można obdzielić
              niejeden czarny punkt...
              • inessta Re: aby upłynnić ruch pojazdów 04.08.08, 20:27
                Co do Robotniczej to już widzę, że kierowcy mniej się mylą i jakoś już lepiej
                się jeździ. Nie ja jedna muszę zakręcać na Góralskiej. No cóż, przyzwyczaję się
                i do tego. Ale ostatnio wybrałam się w okolice Galerii Dominikańskiej a raczej
                na jej zaplecze.Chodzi mi o jezdnię prowadzącą od Galerii w stronę poczty
                głównej. Tam też zmieniono poziome najezdniowe oznakowanie. Polecam znalezienie
                tam w gąszczu linii prostych i przerywanych właściwej drogi. Zabawa jest
                przednia :))
                • Gość: ? Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.08, 11:09
                  Byłem tam dzisiaj. Oczywiście, stare nieusunięte oznakowania komplikują zadanie,
                  ale mimo to nie jest to trudne. W każdym razie tam również się poprawiło.
              • Gość: driver Re: aby upłynnić ruch pojazdów IP: *.mas.airbites.pl 07.08.08, 23:21
                2w napisał:
                > Pi*dy pi*dami - zgoda... Gorsi są jednak "szwagrowie", dla których
                >"wczesne" czerwone światło jest najczęściej "ciemno-zielonym"

Zgadza się, zjawisko przeciągania "zielonego" jest nagminne i niebezpieczne. Ale niedługo zniknie, technika idzie do przodu i z chwilą zapalenia się czerwonego uaktywni się aparat nad sygnalizatorem i zrobi takiemu szwagrowi fotke za 500zł i 10 punktów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka