olinka733 16.12.08, 21:53 Czy na to badanie prywatnie tez trzeba miec skierowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: Tomograf IP: *.e-wro.net.pl 16.12.08, 22:35 Robilam tomograf jamy brzusznej w szpitalu kolejowym prywatnie wlaśnie. Rejestrowalam się telefonicznie i uslyszalam, czy mam skierowanie i żebym miala ze sobą w dniu badania. Tak, że odnioslam wrażenie, że skierowanie jest konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Tomograf IP: *.wro.vectranet.pl 17.12.08, 19:28 ciekawe, na rezonans prywatny nie musisz mieć skierowania. Mówisz, co chcesz, płacisz i robią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Tomograf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 22:26 A ile kosztuje prywatnie tomograf j.brzusznej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Tomograf IP: *.e-wro.net.pl 18.12.08, 21:11 W sierpiniu tomograf jamy brzusznej w szpitalu kolejowym kosztowal 380 zl. W szpitalu na Grabiszyńskiej 350 zl - ale wówczas oczekiwanie na opis aż 2 tygodnie /może czas urlopów/, a mnie zależalo na czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
quszelas Re: Tomograf 18.12.08, 20:16 Rozumiem, że chodzi ci o tomografię komputerową z zastosowaniem promieni Rentgena (promieniowania jonizującego)w celach diagnostycznych. Problemy te są częścią Prawa Atomowego, które w Polsce zostało dostosowane do wymogów Unii Europejskiej. Pracując jako lekarz w Niemiczech wiem,że w każdym przypadku badania z zastosowaniem promieniowania jonizujłcego wymagane jest skierowanie od lekarza z uzasadnieniem badania t.j. diagnozą (podejżenie złamania, zapalenia płuc itp). Ma to na celu uchronienie pacjenta przed zbędnym naświetlaniem. Nawet młodzi lekarze,pracujący na izbie przyjęć.muszą zaliczyć kurs ochrony radiologicznej (bardzo łatwy), aby móc prawnie wystawiać skierowania na badania radiologiczne. Uzasadnienie:skierowanie pacjenta na określone badanie z zastosowaniem promieniowania jonizującego wynika z uzasadnionego przekonania lekarza lub innej osoby upoważnionej do kierowania na takie badanie, że jego wynik dostarczy informacji, które przyczynią się do postawienia prawidłowego rozpoznania lub wykluczenia choroby, oceny jej przebiegu i postępów leczenia oraz, że korzyści z tego tytułu przewyższą możliwe ujemne następstwa dla zdrowia, które mogą być związane z narażeniem na promieniowanie jonizujące. Niestety w Polsce nie przestrzega się powszechnie przepisów prawa atomowego. To, czy badanie jest z NFZtu czy prywatne, nie ma w świetle prawa atomowego znaczenia. Ośrodki wykonujłce badania rentgenowsie mają obowiązek prowadzenia dokumentacji wykonanych badań, łącznie ze skierowaniami a nawet użytą dawką promieniowania. Reasumując: stan prawny w Polsce wymaga skierowania od lekarza do każdego badania diagnostycznego lub terpeutycznego z zastosowaniem promieniowania jonizującego.Dla porządku dodam, że badanie metodą rezonansu jądrowego (MR) jako praktycznie nieszkodliwe, nie wchodzi w zakres prawa atomowego. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka733 Re: Tomograf 19.12.08, 14:50 mam straszne bóle głowy, lekarz pierwszego k kieruje do neurologa a mnie zależy żeby do neurologa iść juz z jakim wynikiem, badaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Tomograf IP: *.wro.vectranet.pl 19.12.08, 15:45 to lepiej rezonans, różnica w cenie jest, ale rezonans dokładniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Tomograf IP: *.e-wro.net.pl 19.12.08, 19:48 Zdecydowanie rezonans!! Odpowiedz Link Zgłoś
quszelas Re: Tomograf 22.12.08, 18:52 Gość portalu: jk napisał(a): > to lepiej rezonans, różnica w cenie jest, ale rezonans dokładniejszy. Korzystając z okazji wyjaśnię. Od minimum 10 lat standartową metodą diagnostyki obrazowej mózgu i rdzenia jest metoda tomografii rezonansu jądrowego z zastosowaniem kontrastu dożylnego-umożliwia wczesną diagnostykę zmian nowotworowych, degeneracyjnych n.p. stwardnienia rozsianego, oraz niedokrwienia lub krwawienia. W porównaniu do tomografii komputerowej MR ma mniejszą rozdzielczość, a badanie trwa kilkanaści minut-nowoczesny TK robi głowę w kilkanaście sekund.Dlatego badanie TK jest zwykle stosowane w diadgnostyce wypadkowej- pokazuje też bardzo dobrze złamania z dokładnością 1 milimetra. W nieostrych zmianach neurologicznych standartem jest obecnie badanie MR z zastosowaniem kontrastu, tj,najpierw sekwencje bez kontrastu, a potem dla porównania z kontrastem - taki standart jest bardzo ważny w diagnostyce zmian nowotworowych. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka733 Re: Tomograf 19.12.08, 20:15 o dziekuje za podpowiedź. Jak to dobrze sie poradzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Tomograf IP: *.wro.vectranet.pl 20.12.08, 10:39 mi tomograf nie wykazał zmian, które pokazał potem rezonans. Tylko, że musi być z kontrastem a za to zapłacisz 600zł, niestety. Ale warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin25 Re: Tomograf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 16:28 Witajcie miałem robiony Tomograf głowy z kontrastem i nie polecam...staszne przezycie.Badanie nie wykazało zadnych zmian . Czekam teraz na rezonans głowy na Marciniaka,prosze mi powiedziec czy rezonans tak samo zle sie znosi jak TK? I czy na Marciniaka jest rezonans półotwarty ?bo chyba niedam rady zamknąc sie w kapsule. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Tomograf IP: *.wro.vectranet.pl 20.12.08, 21:04 podobno pół-otwarty. Ja też strasznie znoszę to wsuwanie do "trumny". Kontrast do MRI jest w ogóle nieodczuwalny, ten przy tomografie jest koszmarny - nigdy więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin25 Re: Tomograf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 22:01 to jest taki krzesełkowy czy wsuwany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Tomograf IP: *.wro.vectranet.pl 22.12.08, 12:19 na Marciniaka nie wiem, słyszałam,że pół-otwarty ale na leżąco badanie robią. Ja zawsze byłam w zamkniętej kapsule;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin25 Re: Tomograf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 23:01 strasznie sie dygam tego badania kto miał robiony rezonans na Marciniaka bardzo prosze o oponie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Tomograf IP: *.wro.vectranet.pl 24.12.08, 09:16 nie bój się, będzie dobrze, w czasie badania zawsze zamykam oczy i wspominam sobie coś miłego. Myśl pozytywnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin25 Re: Tomograf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 11:30 Łatwo Ci pisac miałem robione tomografie z kontrastem i ledwo przezyłem ,nagle dostałem ataku paniki ze cos sie złego dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Tomograf IP: *.wro.vectranet.pl 25.12.08, 12:18 ale chyba nie czytałeś moich postów powyżej. Ja też to przeszłam tzn. i tomograf i rezonans i wchodzę do rezonansu co pół roku i tak do końca życia mnie to czeka + strach, co wyjdzie w badaniu i oc opiszą. A tomograf to zupełnie inny kontrast i faktycznie można spanikować. Kontrast w MRI, to tak, jak połknięcie witaminy C, wiesz, że ją połknąłeś, ale nie odczuwasz tego. Poczujesz tylko ukłucie igłą i nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin25 Re: Tomograf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 14:12 czytałem ale ja sie boje ze zostane zamknety i bede tam sam i jak zacznie cos sie dziac nikt mi nie pomoze... ale ja chyba ten rezonans głowy mam bez kontrastu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Tomograf IP: *.wro.vectranet.pl 26.12.08, 18:42 to się nie zamyka;) To jest tunel, w który wjeżdżasz więc z dwóch stron są "wyloty". Poza tym dadzą ci do łapki taką pompkę, gdyby coś, to ją naciskasz i oni cię wysuwają. Jeśli coś ci się stanie, to tylko z paniki. A co do kontrastu, to raczej głowę robi się z kontrastem, kręgosłup bez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin25 Re: Tomograf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 13:10 jej no to mnie wystraszyłas na maxa bo jak sie pytałem mojej neurolog co mi dawała skierowanie na rezonans to mówiła ze to bez kontrastu...teraz to niewiem czy sie zdecyduje na to badanie... bo robiłem tk głowy 2 razy i raz angio tk i nic nie wykazało... jakie jest prawdopodobienstwo ze rezonans cos wykaze? dzieki ze odpisujesz jako jedyna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiul-a24 Re: Tomograf 27.12.08, 15:56 Marcin bez obaw jesli twoj neurolog na skierowaniu na MRI napisal ze masz miec bez kontrastu to nie bedziesz mial go podawanego,nie martw sie.Bedzie dobrze wszsytko a dla pewnosci w dniu badania przy rejestracji zapytaj sie czy to badanie jest z kontrasem czy bez. Ja mam robiony zawsze bez konrtastu. Pzd A tak przy okazji to mam pytanie kto moze wypisac skierowanoe na MRI lub TK procz w neurochirurga bo zawsze on mi je wypisywal ale teraz mam problem z dostaniem sie do niego.Bardzo dlugie terminy.Bede wdzieczna:D Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Marcin 27.12.08, 18:58 jesli można zapytać, czego szukasz? Bo skoro angioTK i zwykłe TK nic nie pokazało, to o co chodzi? Może nic tam nie ma, a Twoje dolegliwości wynikają z czego innego. A kontrastu się nie bój, jak masz skierowanie bez, to Ci nie podadzą, ale wierz mi, on jest w ogóle nieodczuwalny. Nie taki jak przy TK. Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 do Kasi 27.12.08, 19:00 skierowanie może dawać neurolog też, łatwiej się dostać. Słyszałam też o przypadkach, że laryngolog i okulista, ale to musi mieć wtedy związek z jakąś chorobą (mówią tu o głowie i okolicach głowy).A na kręgosłup to jeszcze ortopeda. Lekarz pierwszego kontaktu daje wówczas, gdy jest zagrożenie życia, czyli, że właściwie nie ma szans dostać od niego;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin25 Re: do Yoka1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 20:02 dobre pytanie czego szukam... mam zawroty głowy zdazaja sie sporadycznie teraz wiem ze to od nerwicy lękowej ale chce byc na 100 proc pewny ze to od tego... a długo trwa te badanie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: do Yoka1 IP: *.wro.vectranet.pl 29.12.08, 12:31 czyli standard - zawroty głowy, a straciłeś kiedyś przytomność? Kiedy masz takie zawroty i jak wyglądają? Badanie krwi masz OK? Badanie poziomu minerałów we krwi np. magnez, potas, wapń itd OK? Badałeś błędnik? Jakie masz ciśnienie krwi? Jeśli w poprzednich badaniach TK i angioTK nic nie było, to zapewne w MRI odpowiedzi nie znajdziesz. A badanie MRI głowy trwa około 30 minut a z kontrastem trochę dłużej, a więc długo dość się leży w te tubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin25 Re: do Yoka1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 15:23 straciłem raz przytomnosc wszystkie badania mam oki... byłem w 3 szpitalach na konsultacji i wszystko jest oki ponoc mam nerwice lękową. Dlatego chce jeszcze zrobic Rezonans ps dlaczego napisałas standard? zawroty mam jak np długo chodze zawsze mam niskie cisnienie 110 na 70 lub 100 70 badanie błednika miełm robione w szpitalu wojskowym i jest ok. a nie wiesz czy mozna przeb dadaniem brac jakies tab uspokajajace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: do Yoka1 IP: *.wro.vectranet.pl 29.12.08, 19:09 niewskazane branie tabletek. Napisałam standard, bo miałam/mam to samo. Aż miałam udar i zaczęli mnie w końcu badać poważnie,ale u mnie już wiadomo, dlaczego - MRI pokazało, ale z kontrastem. A kręgosłup szyjny masz OK? Od niego też ma się straszne bóle głowy i omdlenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin25 Re: do Yoka1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.08, 12:48 Hej Jak to od nerwicy dostałas udaru??? ja narazie nie biore zadnych tabletek ale zastanawiam sie czy nie siegnac po farkagologie. Chodze na psychoterapie ale to narazie nie pomaga. Kregosłup szyjny mam oki. Dlaczego odradzasz brania tabletek napisz cos wiecej jesli mozesz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: do Yoka1 IP: *.wro.vectranet.pl 30.12.08, 12:54 nie od nerwicy, tylko miałam wiele lat zawroty głowy i lekarze je lekceważyli zwalając winę na zmęczenie, że może mam stresy, a może za dużo pracuję, itp. Aż dostałam udaru w bardzo młodym wieku i wtedy zaczęli mnie traktować poważnie a nawet śmiertelnie poważnie;( Przed MRI lepiej nie brać żadnych leków, i na około 2 godziny przed badaniem nie jeść. Nie pytaj czemu, tak jest napisane w miejscach, w których te badania MRI robią. I serio uspokój się - bo na pewno Twoje zdenerwowanie i rozmyślanie nad badaniem potęgują bóle głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin25 Re: do Yoka1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 15:35 Dziekuje za wszystkie porady... Zdrowia zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: do Yoka1 IP: *.wro.vectranet.pl 31.12.08, 19:25 Tobie też. Trzymaj się! Odpowiedz Link Zgłoś