Dodaj do ulubionych

Wymiana plomby

30.06.23, 14:21
Stomatolog w klinice w której mają wszystko 🙂chce mi wymienić plombę srebrną (amalgamat to chyba się zwie), mówi że nieszczelna (mam ją na pewno 30 lat, jeśli nie dłużej).
Stomatolog pracujący samodzielnie (znaczy nie w klinice, robi podstawowe rzeczy, taki osiedlowy dentysta, nie ma tomografu, itp.) mówi, że nieszczelności nie widzi, twierdzi że to trwałe plomby i nie ruszać, jak nie ma potrzeby. Poszłam do tej osiedlowej dentystki, bo mnie cena higienizacji w klinice przyprawiła o zawrót głowy.
No i mam zagwozdkę, bo zęby w średnim stanie. Dbam, przeglądam systematycznie i jakoś je jeszcze mam🤨, ale komu ufać, to nie wiem.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wymiana plomby 30.06.23, 16:49
      Jakby była nieszczelna, to byś to czuła przy jedzeniu słodkiego, gorącego, zimnego, kwaśnego.
      Jak nic się nie dzieje z zębem i plomba dobrze siedzi, to po co zęba rozwiercać do nowej plomby?
      • alfa36 Re: Wymiana plomby 30.06.23, 19:44
        No właśnie nie wiedziałam, czy nieszczelność się czuje.
    • krwawy.lolo Re: Wymiana plomby 30.06.23, 19:53
      To na pewno nie jest stomatolog dentystyczny. Jeśli nic się nie dzieje, pięćkotów posiada rację.
      • alfa36 Re: Wymiana plomby 30.06.23, 20:24
        No, nic się nie dzieje. O stomatologu dentystycznym 😳czytałam 🙊
        • krwawy.lolo Re: Wymiana plomby 30.06.23, 20:29
          To był dentysta stomatologiczny. Należy do żelaznych atrybutów tego forum. Jak bidet, wystawianie walizek, czy badanie tarczycy.
    • 35wcieniu Re: Wymiana plomby 30.06.23, 20:25
      Zdjęcie było?
      Zdarzają się trzydziestoletnie szczelne amalgamaty ale to rzadkość.
      Nieprawdą jest też że nieszczelność zawsze się czuje, w początkowej fazie ząb nie reaguje bólowo.
      • alfa36 Re: Wymiana plomby 30.06.23, 20:41
        Tak, miałam TK zębów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka