Dodaj do ulubionych

Lekcje powinny się zaczynać o jednej porze

12.05.09, 07:08
noo tak, rano: dzieci na 8 rodzice na 8,

po poludniu, dzieco o 15 rodzice o 15 w dwoch roznych koncach miasta

kto odprowadzi dziecko do szkoly, kto je odbierze ?

przesuniecie czasowe odprowadzania dzieci do szkoly wzgledem godzin pracy
rodzicow ma sens

30 minut na dojazd rodzica do pracy,

moze Redaktor zapomnial co mowi kodeks pracy,

spoznianie sie do pracy moze byc potraktowane jako jej zaniedbywanie, a w
konsekwecji moze byc zwolnienie,

dzis jest kapitalizm, czas to pieniadz
czlowiek, hmm a co to to takiego ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Oskar Re: Lekcje powinny się zaczynać o jednej porze IP: 192.100.112.* 12.05.09, 07:29
      Odprowadzanie 15 letniego dziecka do szkoły to trochę przesada. Są autobusy i
      tramwaje, zresztą, dziecko zawsze można do szkoły zawieźć wcześniej i i nie
      wszyscy muszą cierpieć z powodu kaprysu jednostki.
      • Gość: o!o Wyż demograficzny był 20 lat temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 08:19
        to dlaczego tyle szkół uprawia naukę na zmiany, np sp12 w bloku klas
        1-3? Trudno mi uwierzyc w przeludnienie, w klasach jest 15-18 dzieci!
        Uważam, że budynki szkolne to zbyt cenna substancja, by służyły
        tylko od 8 do 13-tej. po lekcjach powinny przekształcać się w domy
        kultury, modelarnie, kluby sportowe itp. Dzieciaki i młodzież nie
        muszą wychowywać się w pubach i na ulicy. Wiem, maisto nie ma
        środków, nauczyciele nie będą tyle pracować, odpowiedzialność za
        majątek szkoły, NIEDASIĘ. Także niedasię zorganizować lata w mieście
        przez całe wakacje. MDK do połowy lipca, większość półkolonii w
        szkołach też. a potem? ulica czy podwórko? nie, komputer ;-)
        Ale pomarzyć trzeba!
        • Gość: | Europa Zachodnia IP: *.chello.pl 12.05.09, 10:05
          Argument o Europie Zachodniej jest nietrafiony – Europa Zachodnia jest w tej
          samej strefie czasowej co my, ale słońce tam wstaje jednak o innej porze.
          Przychodzenie do pracy/szkoły nie wcześniej niż na 8 nie wynika z 'cywilizacji'.
          Tam kury też wstają później.
        • Gość: bzdury BZDURY piszecie, bzdury! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 10:18
          Moje dziecko chodzi do pierwszej klasy na godz 11:45 i siedzi do
          16.30! Kiedy mam z nim odrabiać lekcje? O jakim zdrowym trybie życia
          mówimy? Nie mówiąc, że 7 letnie dziecko chodzi do szkoły samo.
    • Gość: gaax Re: Lekcje powinny się zaczynać o jednej porze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 09:05
      Dziecko do szkoły, to się odprowadza w klasach 1-3, a jednak edukacja trwa
      trochę dłużej. Zresztą cały artykuł jest o nastolatkach, bo przecież w klasach
      1-3 tak dużo zajęć nie ma. Po co to gadanie o odprowadzaniu dzieci?
    • czystosc Lekcje powinny się zaczynać o jednej porze 12.05.09, 09:23
      tak wszyscy na 8sma i korki gwarantowane
    • Gość: sinpantalones No dobra, a beda dodatkowe autobusy i tramwaje? IP: 193.144.103.* 12.05.09, 10:34
      Zroznicowanie godziny rozpoczecia lekcji w roznych szkolach ma ta
      zalete, ze mlodziez z tornistrami/torbami nie szturmuje komunikacji
      miejskiej o tej samej porze.
    • agalew Pani redaktor 12.05.09, 11:21
      niecha Pani skończy ten głupi temat. naprawde chce pani utrudnic
      wiekszości rodzicom zycie . Niech zostanie tak jak teraz, to
      indywidualna sprawa kazdego...zawsze mozna przeniść dziecko do innej
      szkoły. Jezeli Pani cos nie pasuje, to niech PANI WALCZY SAMA Z
      dyrekcjom szkoły. To jakas masakra!!!!!!!!! Proszę zająć sie
      sposobem parkowania samochodów na chodnikach, aby te dzieci
      bezpiecznie się poruszaly , obiadami dla dzieci w
      szkolach ....naprawde ma pani duzo innych tematów. MI I MOIM
      DZIECIOM JEST DOBRZE< KIEDy LE#KCJE ZACZYNAJA SIE O 7.30!!!!!!!!!
      • Gość: Wro13 Re: Pani redaktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 11:58
        agalew napisała:
        > szkoły. Jezeli Pani cos nie pasuje, to niech PANI WALCZY SAMA Z
        > dyrekcjom szkoły.

Z "dyrekcjom szkoły"? :)
        Pani chyba też się nie wysypiała, bo lekcje zaczynały się za wcześnie.

> niecha Pani skończy ten głupi temat.

Temat, jak widać choćby na pani przykładzie, nie jest głupi i absolutnie nie
        wolno o nim zapominać.

> naprawde chce pani utrudnic
        > wiekszości rodzicom zycie .

Jakiej większości? Pani nie jest wielka.

> Niech zostanie tak jak teraz, to
        > indywidualna sprawa kazdego...

Tak, indywidualna, więc warto wziąć pod uwagę, że nie wszystkim odpowiada godz.
        7:10.

> zawsze można przenieść dziecko do innej szkoły.

I utrudnić życie dziecku?

> MI I MOIM
        > DZIECIOM JEST DOBRZE< KIEDy LE#KCJE ZACZYNAJA SIE O 7.30!!!!!!!!!

Bardzo się cieszę, tylko po co ten "krzyk"?
        Szkoda, że nie nie wszystkim jest tak dobrze jak pani i pani dzieciom.
        • oliveira Re: Pani redaktor 12.05.09, 12:25
          Mnie też nie odpowiada wypowiadanie się przez panią redaktorzynę w moim imieniu.
          Rodzice w szkołach regulują to we własnym zakresie - sami rozmawiają z dyrekcją
          na ten temat i od tego są rady rodziców, żeby się takimi problemami zajmować. A
          szanowna radaktorzyna niech się zajmie poważniejszymi sprawami. Może niech jakiś
          horoskop napisze albo coś do działu nekrologi, bo niedobór fałd na mózgu i
          umiejętności zrozumienia sytuacji innych ludzi najwyraźniej na więcej nie pozwalają.
          • Gość: hkj Re: Pani redaktor IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.09, 13:02
            Pani redaktor niech się lepiej zapyta matki tej Moniki (chyba z poprzedniego
            artykułu) dlaczego zmusza dziecko do pracy po nocach, skoro najwyraźniej
            dziewczynka sobie nie radzi.

Trzeba być idiotą, żeby dziecko które potrzebuje ponad 3 godzin CODZIENNIE na
            odrobienie lekcji zmuszać jeszcze do zajmujących kilka godzin każdego dnia zajęć
            pozalekcyjnych.
    • oliveira niech się Wybiórcza zajmie ważniejszymi problemami 12.05.09, 13:18
      Niech się Wybiórcza zajmie ważniejszymi problemami w szkolnictwie. Jak to jest
      możliwe, że na rodzicach spoczywa ustawowy obowiązek sprawowania opieki nad
      dziećmi do uzyskania przez nie pełnoletności, podczas gdy w szkole
      ustanowionych są ponad 3 miesiące wolnego, ferii i wakacji? (Nie mówię tu o
      gimnazjalistach i licealistach, bo oni sami dotrą do szkoły i do domu) Jak
      taką ilość czasu, w którym dziecko MUSI pozostawać pod opieką kogokolwiek
      dorosłego pogodzić z zaledwie miesiącem urlopu jaki przypada na każdego z
      rodziców? Na tym się skupcie, a nie na popierdółkach, które akurat was lub
      waszych znajomych dotknęły.
      Czasem poraża mnie sposób tworzenia tematów w waszej gazecie; a to ktoś nie
      miał gdzie na Solnym zaparkować, a to ktoś w psie gó... wdepnął...
    • yanuss a w Hiszpanii o 9-tej 12.05.09, 14:00
      A ja sie zastanawiam dlaczego np. w Hiszpanii mlodsze dzieci zaczynaja lekcje
      o 9-tej. Nie wygladaja przy tym na szczegolnie opoznione wzgledem tych, ktore
      w Polsce zaczynaja o 7.30. Co za idiotyzm by nie zmienic wreszcie tego horroru
      porannego.
      • Gość: hujkm Re: a w Hiszpanii o 9-tej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.09, 15:46
        To jeszcze sobie odpowiedx, o której godzinie w Hiszpanii jest wschód Słońca.
    • loveme2 Lekcje należy rozpoczynać o jednej porze 12.05.09, 15:24
      hmm..nie ma jak to wf na 7:00 w piątek;D..ja tak mam i powiem wam,ze potem
      zasypiam jak kaczuszka o 22 ze zmęczenia(o tyle,ze to piątek to wyobrazcie
      sobie jakby to bylo w poniedzialek albo wtorek..),aa i te "pół" godziny robi
      róznice, zrobcie sobie test i wstawajcie 5dni w tyg o 6 albo 5 i kladźcie sie
      o 23(powodzenia w pilnowaniu dzieci zeby wczesniej szly spac jak mają fuul
      nauki)..niech zyje zgrabność i myślenie górą.
      • Gość: gfgkk Re: Lekcje należy rozpoczynać o jednej porze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.09, 15:48
        A jak będziesz mieć lekcje na 9 to cudownym sposobem dzień ci się wydłuży o 2
        godziny i będziesz się dalej kłaść spać o 23? A z myśleniem jak u ciebie?
    • Gość: jogi Re: Lekcje powinny się zaczynać o jednej porze IP: *.171.244.23.static.crowley.pl 12.05.09, 18:00
      7.30 to jeszcze środek nocy :)
    • Gość: ruda Lekcje powinny się zaczynać o jednej porze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 18:53
      moim zdaniem dzieci w szkole podstawowej powinny mieć lekcje na 8.00 (cóż, najwyżej rodzice przywiozą je wcześniej, a odbiorą ze świetlicy czy czegoś podobnego - dziecko spędza więcej czasu z rówieśnikami nie tylko przy nauce), natomiast w gimnazjach/liceach/innych szkołach lekcje powinny się zaczynać o 7.30. przecież mając 13 lat i więcej już nie jest się dzieckiem, które rodzice odprowadzają za rączkę. można samemu dojechać do szkoły środkami komunikacji. ponadto, gdy wcześniej się zaczyna lekcje, wcześniej się je kończy i jest czas na zajęcia dodatkowe, których w wieku 13-18 lat zazwyczaj jest całkiem sporo.
    • kaskabsk Lekcje powinny się zaczynać o jednej porze 12.05.09, 19:11
      Zgadzam się z Oliveirą. Ostatnio w GW coraz częściej pojawiają się
      artykuliki wzięte z życia GW. A może coś bardziej
      kontrowersyjnego,np.jaki jest podział budżetu miasta?
    • Gość: Ina Re: Lekcje powinny się zaczynać o jednej porze IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.09, 19:54
      Słońce ty moje nie każdy zaczyna pracę na 8 ;) niektórzy zaczynają
      wcześniej a inni później a jeszcze inni mogą przychodzić do pracy np
      między 7 a 9 :)
    • andre.pl Lekcje należy rozpoczynać o jednej porze 12.05.09, 23:43
      W latach 50-tych gdy zaczynałem nauki, takie maluchy jak ja, rozpoczynałem
      naukę o godz. 10.00. Dopiero w czwartej klasie musiałem na 8.00. To było za
      komuny - ona dbała o nas - małe`dzieci - obecny system, którego doświadczyły
      moje dzieci jest do niczego, lub inaczej do D... .
      To tylko moja sugestia - propozycja by wrócić do dawnych wypróbowanych przez
      lata godzin.
      To prawda - od czwartej klasy - zawsze byłem nie dospany - dziecko ma -
      przynajmniej ja - cholernie dużo obowiązków. Piłka - nie było nawet telewizji,
      nie wspominając o komputerach, graliśmy do póki było widać piłkę.
      Mimo braku dzisiejszych rozrywek - bylem szczęśliwy - i z rozpaczą wspominam
      minione lata.
      SZKOŁA OD 8-MEJ.
      Pozdrawiam wszystkich uczniów.
      Dziadek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka